Dodaj do ulubionych

język rosyjski - nowa moda?

IP: 195.116.35.* 17.09.06, 18:13
pytam, bo mam kilku znajomych, którzy chcą się go uczyć, a wydawać się nie
mają powodu. Mają dobre prace, szefowie nie wymagają rosyjskiego, a tu nagle
stwierdzili, że rosyjski to przyszłość dla wielu zawodów. Trochę mnie to
dziwi, bo myślałem, że rosyjski to już nie teges w dzisiejszych czasach.

Doszło nawet do tego, że moja córka, która za nauką nie przepada, została
przez moją znajomą namówiona do nauki. Chodziła na kurs, ale sami wiecie jak
to z kursami jest. Długo chodzisz, małe efekty. Teraz znajomi nalegają na mnie
bym znalazł kogoś prywatnie, jakąś nauczycielkę rosyjskiego. Nikogo takiego
nie znam na razie. Może tutaj kogoś takiego znajdę?

Co sądzicie o tej modzie na rosyjski?
Obserwuj wątek
    • Gość: !! Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.06, 18:21
      Ja przed pojsciem do liceum bardzo chcialem uczyc sie rosyjskiego, bylo to jedno
      z GLOWNYCH kryteriow wyboru. Nie nauczylem sie wiele ;) ale zawsze podstawy sa :)
      Teraz ide na studia i dalej z checia bede kontynuowal nauke tego jezyka. Bardzo
      go lubie! :)
    • roquentin Re: język rosyjski - nowa moda? 17.09.06, 18:24
      rzeczywiscie mozna powiedziec, ze zapanowala jakas moda na jezyk rosyjski :) a o tym, ze najlepsze interesy (czyt. najwieksza kase) robi sie z ruskimi to wiadomo nie od dzis ;)
      sam tez mysle, nad nauka tego jezyka.
      na studiach mialem okazje nauczyc sie staro-cerkiewno-slowianskiego a po wyjazdach na Ukraine liznalem troche ukrainskiego. ale ukrainski i rosyjski to dwa rozne jezyki ;)
    • tomash8 Re: język rosyjski - nowa moda? 17.09.06, 19:39
      Moda jak moda, ale język w sumie przydatny, nie czarujmy się - w naprawde wielu
      krajach nadal łatwiej się dogadac po rosyjsku niż po angielsku, poza tym język
      jest dosyć łatwy, w porównaniu np. z francuskim. sam teraz żałuje że w LO
      olewałem sobie ten przedmiot... ale coś tam w głowie jednak zostało:)
      • Gość: eufan Re: język rosyjski - nowa moda? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 17.09.06, 22:00
        Dla mnie francuski byl duzo latwiejszy. Rosyjski ma szalenie skomplikowana
        gramatyke a we francuskim jest ona bardzo uproszczona (zadnych przypadkow czy
        innych dziwnych rzeczy; co to jest tak naprawde ten miekki i twardy znak???).
    • iberia30 Re: język rosyjski - nowa moda? 17.09.06, 20:44
      Z racji ekspansji na wschod-coraz wiecej firm przenosi tam produkcje, rowniez
      polskie fabryki zaczyna powracac zapotrzebowanie na osoby znajace ten jezyk:-).
      • xingxing Re: język rosyjski - nowa moda? 20.08.23, 17:35
        No to już lepiej chińskiego/hindi się uczyć.
    • winadajcie Re: język rosyjski - nowa moda? 17.09.06, 22:52
      Witam.
      Fakt, rosyjski to już nie moda, to już konieczność w niektórych profesjach. W
      Warszawie kursy tego języka są tak popularne jak angielskiego. A naprawdę dobrym
      nauczycielom płaci się 50-100 zł za godzinę nauki i więcej.
      Moja przyjaciółka, urodzona w Charkowie na Ukrainie, studentka filologii
      rosyjskiej, gdy mieszkała w Warszawie uczyła bardzo wiele dzieci i młodzieży
      tego języka za całkiem poważne pieniądze. Teraz mieszka w Katowicach i dalej
      uczy. Ma bardzo dobre podejście do dzieci, młodszych i starszych, więc jeżeli
      chcesz dam Ci jej namiary.
      • xingxing Re: język rosyjski - nowa moda? 20.08.23, 17:35
        No coś słabo z tą „koniecznością" jeżeli dalej ten język jest olewany przez większość.
    • Gość: ciekawy Re: język rosyjski - nowa moda? IP: 195.116.35.* 23.09.06, 19:59
      z tym rosyjskim to jest tak, że tłumacze rosyjskiego teraz i w najbliższych
      latach będą robić kokosy. zapotrzebowanie jest ogromne. braki specjalistów z tym
      językiem gigantyczne. natomiast z tego co wiem na anglistykę walą tłumy
      chętnych, a na rosyjski, na tłumaczenia pojedyncze osoby. ludzie nie zdają sobie
      sprawy co robią.tak samo jak zarządzanie i marketing. mamy specjalistów na
      najbliższe 50 lat, a i tak tłumy idą na te studia.
      ciekawe ile osób w Katowicach uczy się języka rosyjskiego? znacie takich? a może
      sami się uczycie?
      • zielonka16 Re: język rosyjski - nowa moda? 23.09.06, 22:22
        Moja córka chodzi do 2LO gdzie właśnie jest m.in.j.rosyjski z czego się bardzo
        cieszę.
    • Gość: van deer Re: język rosyjski - nowa moda? IP: *.icm.edu.pl 23.09.06, 23:55
      Kiedys sie na ruskim na wino chodzilo to teraz zalowac mozna, a knigi ciezkie:)
    • Gość: rafal Re: język rosyjski - nowa moda? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.06, 18:12
      No ruski to jezyk z przyszloscia...posluguja (badz znaja) sie nim wszyscy na
      wschod od PL(jakies 300 mln ludzi). Warto go znac - tym bardziej ze wcale nie
      jest taki trudny - gramatyka jak w polskim, zadnych czasow zaprzeszlych itd,
      slownictwo podobne. bariera moga byc dziwne ruskie literki (cyrylica) - ale
      wcale sie ich nie trzeba uczyc!!!
      • Gość: Basia Cyrylica?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.06, 13:19
        Nie!
        Rosjanie piszą grażdanką.
        Cyrylica - to SCS (staro-cerkiewno-słowiański).
        • Gość: askam75 Re: Cyrylica?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.06, 18:42
          Tyle, że sami określają to potocznie cyrylicą - jeśli ich zapytasz, odpowiedzą
          кириллица, grażdanka jest po prostu nazwą współcześnie używanej cyrylicy po
          dokonanych w niej zmianach. Dla mnie nie ma to znaczenia. A co do tematu
          niniejszego wątku - rzeczywiście, obecnie pracodawcy szukają ludzi znających
          płynnie ten język i... mają problem. Polecam naukę rosyjskiego plus
          angielskiego.
          • xingxing Re: Cyrylica?? 20.08.23, 17:37
            Nikt poza Polakami nie nazywa tego grażdanką. To jest cyrylica.
            A w SCS była głagolica. To zupełnie co innego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka