Dodaj do ulubionych

Tak trzymać panie Kazimierzu

17.12.06, 21:39
Jeśli chodzi o poparcie autonomi dla Śląska to potrzebujemy autorytetów a pan
Kazimierz Kutz niewątpliwie nim jest. Potrzeba nam więcej takich zacnych
ludzi. A może nasz arcypasterz arcb. metropolita górnośląski Damian Zimoń by
tez poparł autonomię dla Ślaska?
Obserwuj wątek
    • rico-chorzow Re: Tak trzymać panie Kazimierzu 18.12.06, 01:54
      A jest coś takiego jak - polski kościół narodowy -?
    • gagapapa Re: Tak trzymać panie Kazimierzu 18.12.06, 05:51
      co to da...niby jestwem za, ale nie przesadzajmy, że to będzi zbawienne.
      • Gość: 999s Re: Panie Kazimierzu Kutz ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.06, 11:40
        Byłem zwykłym człowiekiem, który posiadał nieco więcej wiedzy o Śląsku niż jego
        bezpośrednie otoczenie i który próbował wyjasniać, że dążenie Ślązaków do
        autonomii jest naturalnym odruchem dążenia mniejszości etnicznej do emancypcji.
        Nie jest to dużo, ale wydaje mi się że kilka osób przestawiłem z toku myślenia
        bardziej zmierzającego ku wsechpolskiemu pojmowania sprawy. Czego teraz
        ogromnie żałuję- jak ktoś mnie pyta teraz o kwestie śląska odpowiadam , że
        sprawy węglokopów leżą mi martwym, usyfionym w pyle węglowym bykiem.
        • amoremio Re: Panie Kazimierzu Kutz ! 18.12.06, 13:37
          Chaqu`un á son wazon :)
    • bravor Re: Tak trzymać panie Kazimierzu 18.12.06, 13:44
      Kolejnym zacnym człowiekiem, który winien sie wypowiedzieć w sprawie jest Jorg
      Gorzelik, ksywka Zdzichu vel docent. Jego autorytet i siła argumentacji jest
      tak wielka, że przekonałby wszystkich malkontentów oraz oponentów.
      • sss9 Re: Tak trzymać panie Kazimierzu 18.12.06, 14:00
        najpierw musi dostać cegłę.
        • bravor Re: Tak trzymać panie Kazimierzu 18.12.06, 14:04
          Jorg ma już całą paletę cegieł, przecież on pierwszy był przy rozbieraniu tego
          familoka od jelonka.
          • sss9 Re: Tak trzymać panie Kazimierzu 18.12.06, 14:08
            ale nie dostał jeszcze od Gaziety, choć ta, przy każdej okazji robi co może aby
            stworzyć wrażenie u czytelników, że ten kolo to KTOŚ. ;)
            • slynny_kaznodzieja Re: Tak trzymać panie Kazimierzu 18.12.06, 14:15
              lepiej przynajmniej stwarzać wrażenie, że ktoś jest kimś, niz być nikim ... jak
              ty intelektualna miernoto :-)
              • sss9 Re: Tak trzymać panie Kazimierzu 18.12.06, 14:17
                slynny_kaznodzieja napisał:

> lepiej przynajmniej stwarzać wrażenie, że ktoś jest kimś, niz być nikim ... jak
                >
                > ty intelektualna miernoto :-)

ciebie oczywiście też szanujemy. :)))

biorę cytat do sygnaturki, pyszny! :)
            • bravor Re: Tak trzymać panie Kazimierzu 18.12.06, 14:17
              Taki roczniok też nie dostał cegły od gaziety, a jest autorytetem jak się
              patrzy. Chyba mógłby cos napisać na poparcie autonomii, spotkało by się to ze
              znacznycm oddźwiękiem, no ale on nie ma czasu, siedzi w Strasborgu i się
              procesuje.
    • slynny_kaznodzieja Re: Tak trzymać panie Kazimierzu 18.12.06, 14:16
      Mam nadzieję, że głos coraz większej liczby autorytetów wpłynie na sposób
      pojmowania autonomii przez społeczeństwo. Krzykacze sobie pokrzyczą, a ludzie
      na poziomie będą w stanie porozmawiać kulturalnie i na temat.
      • sss9 Re: Tak trzymać panie Kazimierzu 18.12.06, 14:20
        tak jak ten hałaśliwy, ale bezsilny klaun arnold7? :)))
        akurat wygląda na to, że supermiasto pogrzebie mżonki o autonomii.
        • slynny_kaznodzieja Re: Tak trzymać panie Kazimierzu 18.12.06, 14:22
          sss9 napisał:

> akurat wygląda na to, że supermiasto pogrzebie mżonki o autonomii.

zgubiłeś "ro" po "m"?
      • bravor Re: Tak trzymać panie Kazimierzu 18.12.06, 14:21

> Mam nadzieję, że głos coraz większej liczby autorytetów wpłynie na sposób
        > pojmowania autonomii przez społeczeństwo. Krzykacze sobie pokrzyczą, a ludzie
        > na poziomie będą w stanie porozmawiać kulturalnie i na temat.

Ja stale szukam poważnych autorytetów, które poparłyby tą zacną ideę. Masz
        kogoś w rękawie kaznodziejo?
        • slynny_kaznodzieja Re: Tak trzymać panie Kazimierzu 18.12.06, 14:23
          bravor napisał:

> Ja stale szukam poważnych autorytetów, które poparłyby tą zacną ideę. Masz
          > kogoś w rękawie kaznodziejo?

Villquist, Waniek, Kutz
          ale przypuszczam, ze jak Ci nie wyjadę z B XVI to machniesz ręką?
          • sss9 Re: Tak trzymać panie Kazimierzu 18.12.06, 14:26
            jeszcze dopisz Dudka. arnoldowi prywatnie szepnął, że popiera. :)))
            • slynny_kaznodzieja Re: Tak trzymać panie Kazimierzu 18.12.06, 14:30
              sss9 napisał:

> jeszcze dopisz Dudka. arnoldowi prywatnie szepnął, że popiera. :)))
              >
              lepiej pisz za siebie analfabeto.
              dzięki za wzrucenie cytatu do sygnaturki-rozumiem, że intelekt kury nie
              pozwolił ci na jego powiązanie z tekstem do którego nawiązał i zrozumienie
              całości.
              papa

p.s. jak tam mrożonki? No chyba, że miałeś coś innego na myśli yntelygencie
              • sss9 Re: Tak trzymać panie Kazimierzu 18.12.06, 14:34
                co to jest "wzrucenie", panie pulonisto, któremu się jedynie wydaje, że robi
                wrażenie? :)
                • slynny_kaznodzieja Re: Tak trzymać panie Kazimierzu 18.12.06, 14:36
                  sss9 napisał:

> co to jest "wzrucenie", panie pulonisto, któremu się jedynie wydaje, że robi
                  > wrażenie? :)
                  >
                  literówka, w przeciwieństwie do błędu ortograficznego. To drugie jest twoim
                  wyróżnikiem-co chwilę z czymś wpadasz nieuku;-)
                  a teraz juz się do mnie odzywaj - gadam z kimś innym. szkoda mi czasu na
                  ciebie, a jak coś tu znowu piszesz, to aż nie mogę się powstzrymać od lektury
                  twoich "mżonek" itp.
                  • sss9 Re: Tak trzymać panie Kazimierzu 18.12.06, 14:41
                    to po jaką cholerę w ogóle się wcinasz smętny kapucynku, skoro nie chcesz
                    pogawędzić a jedynie szukasz błędów w pisowni?
                    taki purysta jak ty nie powinien robić nawet literówek, nie sądzisz kapucynku? :)
                    • bravor Re: Tak trzymać panie Kazimierzu 18.12.06, 15:03
                      a jak coś tu znowu piszesz, to aż nie mogę się powstzrymać od lektury - SSS9,
                      stajesz się autorytetem i najczęściej czytanym forumowiczem. Może będą Ciebie
                      cytować w pracach historycznych na temat: jak hartował sie narod slaski.
          • bravor Re: Tak trzymać panie Kazimierzu 18.12.06, 14:28

> bravor napisał:
            >
            >
            >
            > Villquist, Waniek, Kutz
            > ale przypuszczam, ze jak Ci nie wyjadę z B XVI to machniesz ręką?

Przeciez Kutz już sie wypowiadał, cos przeoczyłeś, może Bieniek?

A B16 juz sie wypowiadał czy dopiero ma zamiar?
            • Gość: terapeuto Re: Tak trzymać panie Kazimierzu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.06, 14:34
              Może chodziło ci o Bieniasza? Faktycznie, ten znany górnośląski pisarz
              wielokrotnie opowiadał się za autonomią Śląska. Podobnie jak niejaki Giedroyć.
              Jeżeli pragniesz poznać opinię Stolicy Apostolskiej, służę wskazówką:

"niesprawiedliwością, szkodą społeczną i zakłóceniem porządku jest zabierać
              mniejszym i niższym społecznościom te zadania, które mogą spełnić, i
              przekazywać je społecznościom większym i wyższym".
              • bravor Re: Tak trzymać panie Kazimierzu 18.12.06, 14:38
                Może byś się udał do jakiegos psychiatry, gdzie coś tam pisze o autonomii? To
                wyraźnie odnosi się do UE, ale my popieramy UE, nieprawdaż?
                • Gość: terapeuta Re: Tak trzymać panie Kazimierzu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.06, 14:41
                  W swoim zacietrzewieniu strzeliłeś piękną gafę. Cytat pochodzi z encykliki
                  Piusa XI. Poczytaj sobie, kiedy zasiadał na tronie Piotrowym.
                  • bravor Re: Tak trzymać panie Kazimierzu 18.12.06, 14:46
                    O jakim zacietrzewieniu ty mówisz, cytat jak ulał pasuje do być albo nie być w
                    UE. Masz inne zdanie?
                    • Gość: terapeuta Re: Tak trzymać panie Kazimierzu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.06, 15:11
                      Jeszcze raz proponuję sprawdzić, kiedy powstała UE, a kiedy wypowiedziano te
                      słowa.
                      • bravor Re: Tak trzymać panie Kazimierzu 18.12.06, 15:14
                        jeszcze raz ci proponuje wizytę u psychiatry, terapeuto.
                        • Gość: terapeuta Re: Tak trzymać panie Kazimierzu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.06, 15:18
                          Wyraźnie brakuje ci konceptu. A chciałeś z Kutzem polemizować.
        • sss9 Re: Tak trzymać panie Kazimierzu 18.12.06, 14:24
          bravor napisał:

> Ja stale szukam poważnych autorytetów, które poparłyby tą zacną ideę. Masz
          > kogoś w rękawie kaznodziejo?

on ma. wrażenie.
          • bravor Re: Tak trzymać panie Kazimierzu 18.12.06, 14:32
            Ja mam wrażenie, że kaznodzieja ma mało do powiedzenia, a taki Kutz powiedział:
            autonomia albo śmierć, to robi wrażenie:)
            • sss9 Re: Tak trzymać panie Kazimierzu 18.12.06, 14:37
              bravor napisał:

> Ja mam wrażenie, że kaznodzieja ma mało do powiedzenia, a taki Kutz powiedział:
              >
              > autonomia albo śmierć, to robi wrażenie:)

i to jest jakaś obietnica! tylko czy wyznaczył jakąś datę, czy wszyscy bedą
              czekać naturalnego zejścia?
              • bravor Re: Tak trzymać panie Kazimierzu 18.12.06, 14:40
                Zauważ drogi kolego, że za autonomią są ci co to im ostatni krzyżyk idzie. Może
                chcą się jeszcze w ostatniej chwili załapac na prezia?
                • sss9 Re: Tak trzymać panie Kazimierzu 18.12.06, 14:44
                  honorowo byłoby wyznaczyć datę. jak nie będzie szczytowania, to kula w łeb.
                  no tak, ale my tu mówimy o Ślązakach, a oni - co widać - honor znają jedynie z
                  literatury...
                  • slynny_kaznodzieja Re: Tak trzymać panie Kazimierzu 18.12.06, 14:45
                    brak szacunku dla ludzi starszych?
                    no ale czego spodziewać się po analfabetach :-)
                    czcij ojca swego i matke swoją - no chyba, że jesteście równieśnikami :-) ale
                    to raczej biologicznie niemozliwe.
                    • sss9 Re: Tak trzymać panie Kazimierzu 18.12.06, 14:51
                      znowu literówka? ejże, nie uchodzi tak traktować matkę. no niemożliwe.
                  • bravor Re: Tak trzymać panie Kazimierzu 18.12.06, 14:50
                    Honor nie mieści się w kanonie dobrego wychowania Ślązaka, chociaż jeden
                    zachował się honorowo, powiedział, że schodzi i zszedł:)
                    • Gość: terapeuta Re: Tak trzymać panie Kazimierzu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.06, 15:13
                      Wobec takich przypadłości jestem bezradny. Na szowinizm nikt nie wynalazł
                      jeszcze antidotum. Ale może powinniście poszukać gdzieś odrobiny ludzkiego
                      ciepła?
                      • bravor Re: Tak trzymać panie Kazimierzu 18.12.06, 15:17
                        Gość portalu: terapeuta napisał(a):

> Wobec takich przypadłości jestem bezradny. Na szowinizm nikt nie wynalazł
                        > jeszcze antidotum. Ale może powinniście poszukać gdzieś odrobiny ludzkiego
                        > ciepła?

mówisz tak jak slezan, rozczuliłem się.
                        • Gość: terapeuta Re: Tak trzymać panie Kazimierzu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.06, 15:19
                          Obudzenie w sobie wrażliwości to właściwy kierunek. Proponuję konktynuować.
    • Gość: terapeuta no i znowu mamy potok piany IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.06, 14:28
      Każda wypowiedź dotycząca autonomii Śląska wywołuje na forum automatyczną
      reakcję dyżurnych strażników narodowej jedności. Jak na zawołanie dają wyraz
      bezsilnej złości i wykrzykują swoje żale o to, że Kutz śmiał coś powiedzieć,
      że "Gazeta Wyborcza" pisze o Gorzeliku, czy że osoby znane jak Henryk Waniek
      ora prof. Marek Szczepański z sympatią wypowiadają się o RAŚ.
      Są to zawsze te same osoby o wyraźnie skołatanych nerwach i chyba bardzo
      niskiej samoocenie. Może gdyby ładnie poprosiły, ktoś z RAŚ wyjaśniłby im jak,
      nie będąc partyjnym aparatczykiem, nie operując wielkimi pieniędzmi, wywołać
      zainteresowanie mediów?
      • slynny_kaznodzieja Re: no i znowu mamy potok piany 18.12.06, 14:33
        sss9 to gościu który rozwalił forum w Gliwicach, zasmiecił commonwealth -
        wszędzie gdzie się pojawia brudzi i niszczy. Ten typ tak ma - może za mało go
        przytulała mama (żeby się nie obraził, to cytat :-)

Cieszę się, że Kutz w wydaniu ogólnopolskim popiera autonomię. Najważniejsze,
        żeby wpłynąć na świadomośc społeczną - kwestia poparcia dla tej czy innej
        organizacji - ważna - ale nie najważniejsza. Marwti mnie jedynie zachwyt
        nad "supermiastem". To jest zły pomysł - wystarczy wejść w detale.
        • bravor Re: no i znowu mamy potok piany 18.12.06, 14:44
          "Marwti mnie jedynie zachwyt nad "supermiastem". To jest zły pomysł - wystarczy
          wejść w detale"
          - Zapewne supremiasto ciebie martwi, ale to jest detal, martwi są za autonomią.
          • slynny_kaznodzieja Re: no i znowu mamy potok piany 18.12.06, 14:48
            Okej,
            Koniec tego dobrego, zniżanie się do waszego poziomu jest szkodliwe dla zdrowia.
            papa
            • bravor Re: no i znowu mamy potok piany 18.12.06, 14:54
              no i znowu mamy potok piany - śloonzaki wyszły z gruby, ale tak na poważnie,
              porozmawiaj ze swoim psychiatrą. A będzie o czym:)))
              • sss9 Re: no i znowu mamy potok piany 18.12.06, 14:55
                nie bój nic. on tak się żegna i żegna... prawdziwy kaznodzieja, chociaż kazania
                jeszcze żadnego nie wygłosił.
                • bravor Re: no i znowu mamy potok piany 18.12.06, 14:59
                  sss9 napisał:

> nie bój nic. on tak się żegna i żegna... prawdziwy kaznodzieja, chociaż
                  kazania
                  > jeszcze żadnego nie wygłosił.
                  >

Też mnie to martwi, jest taki nadęty jak balon, jakby autonomia to była sprawa
                  życia i śmierci, a krzyżyki lecą. Kutz przynajmniej swoje w Warszawie przeżył.
                  • sss9 Re: no i znowu mamy potok piany 18.12.06, 15:01
                    masz rację ta sprawa śmierdzi. a śmierdzącego nikt nie rusza. ;)

pozdro.
                    • rico-chorzow Re: no i znowu mamy potok piany 18.12.06, 15:41
                      sss9 napisał:

> masz rację ta sprawa śmierdzi. a śmierdzącego nikt nie rusza. ;)

Prawda,raz Pan ma rację,nigdy nie ruszaliście spraw Wy Polacy,które Wam
                      śmierdziały,a smrodu macie bardzo dużo,to nie tylo autonomia,przyznana Sląskowi
                      przez rządy polskie,jest wiele innych rzeczy,które żeście sami zasmrodzili,tylko
                      własnego smrodu nie chcecie wąchać.
                      • sss9 Re: no i znowu mamy potok piany 18.12.06, 15:59
                        a kto lubi prócz kilku sfrustrowanych boroczków z głębogim kompleksem niższości,
                        obwąchujących własne i cudze (te z jeszcze większą przyjemnością) stare,
                        śmierdzące skarpety. zdaje się, że to zdefiniowana jednostka chorobowa.
                        • rico-chorzow Nawet polski proszek do prania, 18.12.06, 17:21
                          Persil Wam nie pomże:))
        • sss9 Re: no i znowu mamy potok piany 18.12.06, 14:47
          wzruszyła mnie twoja troska o fora, na których nie piszesz, bądź jesteś niemile
          widziany przez ich stałych użytkowników. :)
          • slynny_kaznodzieja Re: no i znowu mamy potok piany 18.12.06, 14:49
            być niemile widzianym przez ciebie to zaszczyt
            • sss9 Re: no i znowu mamy potok piany 18.12.06, 14:54
              gdybyż to jeszcze chodziło o mnie... :)
              • olo117 Tv Katowice 18.12.06, 19:07
                Tv Katowice powinna zorganizować poważną debatę na temat przyszłej autonomii
                dla Górnego Śląska razem z Oplem oczywiście.Natomiast tzw. Silesia to jest
                pomysł nie trafiony. Chyba że powstaną dwa odrębne miasta czyli Silesia i
                Zagłębie. Aglomeracja Zagłębiowska oczywiście mieściła by się poza woj.
                Górnosląskim. Co wy na to drodzy rodacy-Ślazacy?
                • Gość: dann Re: Tv Katowice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.06, 22:03
                  jak jest po sloonsku rodak?
      • Gość: Hanys1956 Re: no i znowu mamy potok piany IP: *.dreamhost.com 18.12.06, 19:26
        Gość portalu: terapeuta napisał(a):

> ora prof. Marek Szczepański z sympatią wypowiadają się o RAŚ.

Ten czestochowski neofita Slazak prywatnie nie jest godzien poswiecenia mu
        chocby jednego zdania, rozpisywac sie o nim to czyste marnotrawienie knefli,

kolega ze studiow.
        • ciulaty.slaski.kret Re: Profesoor ze Czynstochowy? 18.12.06, 22:32
          To tyn profesoor ze UŚiu to gorolskie nasiynie ?
    • Gość: Johannes Re: Tak trzymać panie Kazimierzu IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.12.06, 11:44
      Kazik mos recht i dali tak! Beyern tys jest autonomiczny (Freistadt)i nalerzy
      do RFN i nikt nierobi cyrku.
    • olo117 Jesli chodzi o Silesię 19.12.06, 18:12
      Pisze to na kolejnym wątku. Ze mianowicie Śląska część mist zostanie wycyckana
      przez tą Zagłębiowską. Uprzytomnijmy sobie przecież że Zagłębiacy są cwańsi od
      naszych dupowatych polityczków ze Ślaska. Nie ufam Uszokom, Rzymełkom, Buzkom.
      Oni nie mają szans w starciu z Zagłębiowskimi wygami. Zagłębiacy już zacierają
      ręce na myśl że beda mogli rządzić i wplywać na rozwój naszych Ślaskich miast!
      Nie zauważymy nawet kiedy zostaniemy przez nich rządzeni, dodatkowo pięniądze
      bedą płynąc szeroką strugą do Zagłębia. Dla przykładu fakty:
      Buzek miał historyczną szanse aby odbudować wojew. Górnośląskie od Opola do
      Cieszyna. Co zrobił? Mamy Częstochowę, Zagłębie i pare innych nie naszych ziem.
      Przykład drugi. Uszok zamiast skupić sie na rozwoju i promocji miasta już
      trzecia kadencje obiecuje że bedzie nowy dworzec, rynek, opera itp. A ostatnio
      namaścił targi EXPO Silesia w Sosnowcu które bedą konkurentem dla MTK w
      Katowicach. Wsparł nie tylko Sosnowiec ale i ludzi z Kielc którzy na tym
      interesie zarobią. Ciekawe co jeszcze w ramach solidaryzmu Uszok postanowi.
      Może za nedługo pod stolikiem Katowice zostanie połączone ze Sosnowcem w jeden
      organizzm. Albo wybuduje razem z prez. Sosnowca Świątynie opatrzności i
      jedności Zagłebiowsko-Ślaskiej. Uszok ty pogrzebiesz nasz Ślask!
    • Gość: ja Re: Tak trzymać panie Kazimierzu IP: *.adsl.inetia.pl 19.12.06, 18:24
      tylko bez sssooosssnowca
      • Gość: włośnica Re: Tak trzymać panie Kazimierzu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.06, 21:19

... i Bijędźieńija!

Z jego nielegalym targowiskiem rąbanki bez badań weterynaryjnych.
        • olo117 Re: Tak trzymać panie Kazimierzu 20.12.06, 21:25
          no własnie to tez skandal
    • olo117 Re: Tak trzymać panie Kazimierzu 23.12.06, 19:25
      Wszystkim rodakom-Ślazakom zyca spokojnych swiat. Może wreście ta autonomia nom
      przyznajom.I bydymy sie sami rzadzic bez łobcych ze Zaguymbia. Byda sie o to
      prosil i rzykol u panboczka. Amen
      • jaborygyn Re: Tak trzymać panie Kazimierzu 31.12.06, 13:27

Ale Poonbooczka za to n'y sztrofujc'e ... mauoom buchsztaboom! :-)
    • chrisraf Re: Drogi Olo117, 31.12.06, 14:39
      podejscie pana Kutza do punktow odnosnie historii i przynaleznosci narodowych
      na Gornym Slasku jest co najmniej godna wielkiego znaku zapytania.

Jakie osiagniecia z dziedziny ekonomii moze ten pan na swoim koncie zaksiegowac?

Co zrobil w zakresie edukacji, by mlodziez na Slasku poznala swoja historie i
      kulture?

Czym przyczynil sie w sektorze ubezpieczen spolecznych i prywatnych, aby
      poprawic sytuacje mieszkancow Slaska w sprawach opieki medycznej?

Co zrobil aby stopa przestepstw zmalala?

Jaki jest jego wklad w projekty wspomagajace mlode rodziny?

Czym promuje on wizerunek Slaska w Europie?

Czy to ten sam pan, ktory nakrecil te idiotyczna propagandowke "Sol ziemi
      czarnej?"

Za co sie pan Kutz ma trzymac?

Slask potrzebuje polityka-menadzera, ktory doskonale zna roznorodnosc tej
      krainy i jednoczesnie jest "czesko-polsko-niemieckim" Slazakiem.

Pozdrowienia i Glück auf!
      • olo117 Re: Drogi Olo117, 01.01.07, 21:05
        Pan Kazimierz jest artystą a nie ekonomistą.
        Jeśli chodzi o edukację młodzieży dotyczącą Śląska (historia i kultura) to
        zrobił ten człowiek w porównaniu z innymi hanysami najwięcej.
        Jeśli chodzi o ubezpiecz. społeczne i opieke medyczną to chyba nie działka od
        pana Kazimierza. A zresztą co ma promowanie autonomii do reformy zdrowotnej???
        Co ma piernik do wiatraka? Co zrobił aby stopa przestepstw zmalała - to dobre
        pytanie :)))A co ma projekt wsp. młodych rodzin do promocji autonomii Śląska.
        Natomiast na pewno wypromował Śląsk w Polsce i Warszawie. Jeśli chodzi o Europe
        to zadanie władz samorządowych.
        A czy Kutz nie zna różnorodnosci tej ziemi? Może jeszcze mi wmówisz że zleciał
        z Marsa?
        • Gość: Olo Re: Drogi Olo117, IP: *.dip.t-dialin.net 01.01.07, 21:12
          nie z Marsa ale wylecial z dotad mu przychylnej W-wy,stad ta zmiana i powrot do
          karminadli.
          • olo117 Re: Drogi Olo117, 01.01.07, 21:15
            Mie smakujom jak kozdymu hanysowi. :-0
            • Gość: Polak Re: Drogi Olo117, IP: 212.106.177.* 01.01.07, 23:54
              nudni jesteście z tą autonomią
        • chrisraf Re: Drogi Olo117, 02.01.07, 14:54
          "Pan Kazimierz jest artystą a nie ekonomistą"

Ja napisalem, ze Slask potrzebuje menadzera. "Artystow" jest za duzo!

"> Jeśli chodzi o edukację młodzieży dotyczącą Śląska (historia i kultura) to
          > zrobił ten człowiek w porównaniu z innymi hanysami najwięcej."

Bardzo konkretna odpowiedz! Tylko zapytam jeszcze, co?

" Jeśli chodzi o ubezpiecz. społeczne i opieke medyczną to chyba nie działka od
          > pana Kazimierza."

Bo jest artysta, a nie menadzerem!

" A zresztą co ma promowanie autonomii do reformy zdrowotnej???
          > Co ma piernik do wiatraka?"

Drogi Olo, nie wiem co robisz zawodowo. Jak chsesz zarzadzac jakims podmiotem,
          a w szczegolnosci tak ogromnym jak Slask (prawie wielkosc Belgii!!!), to nie
          mozesz jednego od drugiego odlaczac od siebie. Reforma zdrowotna dotyczy
          ludnosci Slaska. Jesli chcesz miec autonomie, to musisz sie miedzy innymi
          takimi aspektami zajmowac. Czy chcesz miec autonomie, ale wiekszosc decyzji
          pozostawiac Wawie?

"Co zrobił aby stopa przestepstw zmalała - to dobre
          > pytanie :)))"

Jak widze, tez nie znasz odpowiedzi.

"A co ma projekt wsp. młodych rodzin do promocji autonomii Śląska"

Ten projek dla ludnosci Slaska podkreslal by wlasna inicjatywe.

"Jeśli chodzi o Europe> to zadanie władz samorządowych."

Jestem czlonkiem grupy roboczej zajmujaca sie niemiecka polityka zagraniczna.
          Nie dosiegly mnie informacje o szczegolnych staraniach samorzadow o inwestorow
          z Niemiec.

"> A czy Kutz nie zna różnorodnosci tej ziemi?"

Pan Kutz jest osoba inteligentna. Jego polsko-centryczna argumentacja i
          ukazywanie przeszlosci nie uwzglednia wkladu niemcow i czechow slaskich w
          rozwuj tej krainy. Tym samym nie jest on osoba, ktora wiekszosc Slazakow
          moglaby akceptowac.

Glück auf!

• Gość: kutzofil Re: Drogi Olo117, IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.07, 15:09
            Jest przede wszystkim jedną z nielicznych osób z nazwiskiem, które mają dość
            ikry, by wygarnąć władzy centralnej. Nikogo z wielkich przywódców niemieckich
            Ślązaków czy śląskich Niemców nie zebrało się dotąd na taką odwagę. Widzę, że
            stać Cię na szacunek dla anonimowych napinaczy ujadających na forum z Niemiec,
            o wątpliwej i przede wszystkim powierzchownej wiedzy, ale nie stać na uznanie
            dla człowieka sukcesu, który paroma swoimi wypowiedziami więcej zrobił dla
            Śląska niż całe forumowe towarzystwo.
            • chrisraf Re: Drogi Kutzofilu, 02.01.07, 15:44
              "...Widzę, że stać Cię na szacunek dla anonimowych napinaczy..."

Jak widze, ze czytales moje posty. W jednym z nich napisalem, ze szacunek jest
              jedna z pierwszych rzeczy, ktora mozna okazac drugiej osobie, nawet jesli sie z
              ta osoba nie nie zgadza.

"...ale nie stać na uznanie dla człowieka sukcesu..."

Czy gdziekolwiek neguje jego sukces? Zapytalem sie tylko czy to ten pan
              nekrecil te idiotyczna propadandowke "Sol ziemi czarnej"?

"...który paroma swoimi wypowiedziami więcej zrobił dla Śląska niż całe
              forumowe towarzystwo."

Dalej nie wiem co on zrobil dla Slaska.

Nadal jestem przekonany ze Slask potrzebuje "polsko-czesko-niemieckiego"
              polityka-menadzera Slazaka. Dodam do tego: z wizja!

Pozdrowienia
              • sas12 Re: Drogi Kutzofilu, 03.01.07, 00:23
                A cóż to za hybryda ten kroycok polsko niemiecko czeski slązok jescze z wizją
                może jakiś przykład ? gdzie prototyp ?
                • chrisraf Re: Drogi Sas12, 03.01.07, 00:26
                  to byl Valentin Graf von Balestrem. Niestety, ten wielki syn ziemi slaskiej
                  zmarl po dlugiej chorobie w zeszlym roku.

Glück auf!
          • olo117 Re: Drogi Olo117, 02.01.07, 20:44
            Artystów ze Ślaska żyjących wspólcześnie i znanych w Polsce i Europie nie ma
            dużo. Jest mało.
            Jeśli chodzi o edukacje to ani ja ani ty nie wiemy ile razy pan K.K. spotykał
            sie z młodymi ludzmi : studentami, uczniami na ich zaproszenie i nie tylko.
            A pamieta kolega moze program - cykl którego producentem Był M. Smolorz.
            Program ten przedstawiał znanych i zacnych ludzi z tąd a prowadził go K.K.To
            tylko przykład. Zrobił jako hanys najwiecej czego dowodem było wygranie w
            konkursie na najlepszego Ślazaka wszechczasów organizowanego przez Wyborczą.
            To ludzie oddali głos na K.K. więc nie bede udowadniał konkretami. Sami Ślązacy
            tak uznali.
            Nie chce wiekszosc decyzji pozostawiac Warszawie.Ale ten wątek miał dotyczyć
            poparcia dla idei autonomii gospodarczej dla naszego regionu a nie czy pan K.K.
            powinien zostac premierem Górnego Ślaska i zajmowac sie gospodarką.
            Ja tez wcale nie uwazam pana K.K. za autorytet ekonomiczny. Ale jest On pewną
            ikoną współczesnego Śląska.
            Nie wiem czy jestes sympatykiem czy przeciwnikiem autonomii. Ale musisz
            wiedziec że kazdy głos poparcia sie liczy. Nie powinienes żle pisac o panu K.K.
            bo w ten sposób zamiast budowac jednosc i wspolny front dla idei autonomii
            skłocasz nas wszystkich tutaj mieszkających.
            Nie wazne czy pan K.K. jest bardziej polski czy czeski albo niemiecki. Śląsk
            jest i był kształtowany przez rózne narody. Nie kłóćmy sie chrisraf ale dążmy
            do tego aby Górny Ślask w koncu otrzymal swoją autonomie gospodarczą i by
            wreszcie uznano narodowosc ślaską. Na Ślasku jest miejsce dla wszystkich
            Ślazaków (polskich, niemieckich, czeskich i tych tylko ślaskich).
            Pyrsk.
            • chrisraf Re: Drogi Olo117, 02.01.07, 22:57
              dziekuje za Twoja odpowiedz. Z przyjemnoscia czytalem Twoj list. Zanim odpowiem
              tu na Twoj post, chce kilka slow napisac dotyczacych ksztaltowania swiadomosci,
              organizacji podmiotow i braku twardych regol samooceny.

Ksztaltowanie swiadomosci

jako proces socjo-spoleczny podlega regulom marketingu. Wszystkie wielkie
              koncerny, grupy polityczne i religijne posluguja sie tym samym systemem.

Pewnej grupie spolecznej powtaza sie pewne historie (prawdziwe lub
              nieprawdziwe) tak dlugo, az ta sie z nimi identyfikuje i w koncu je przejmuje
              jako wlasne. W tym momencie zwyciezaja optymisci nad pesymistami. Ta grupa
              posiada wtedy uksztaltowana (w danym kierunku) swiadomosc.
              O tym mechanizmie pisal amerykanski socjolog dr Napoleon Hill w swoim
              bestselerze "Think and grow rich".

Organizacja podmiotow

jest obok ksztaltowania swiadomosci tak samo waznym zagadnieniem. Odzyskanie
              autonomii nie jest czyms co rozwiazuje wszystkie problemy. Autonomia znaczy, ze
              sie ma teraz WLASNE problemy! To znaczy, aby sie do takiego czegos przygotowac,
              musza istniec grupy robocze zajmujace sie wszystkimi zakresami polityki
              komunalnej, regionalnej i w przypadku Slaska...miedzynarodowej! Kazda z tych
              grup roboczych MUSI sie skladac z osob znajacych nie tylko problematyke, lecz
              tez rozwiazania. Bardzo wazne jest, ze wszyszkie te grupy byly tzw. teamplayer.
              Jeden krzykacz moze wszystko zniszczyc.

Brak twardych regul samooceny.
              Kazde wedrowka zaczyna sie od pierwszego kroku. Takim krokiem, w kazdym
              przedsiewzieciu jest roadmape. Definiuje ona droge, czas i srodki do
              osiagniecia wyniku. Pozwala na krytyczna ocene danego wydarzenia w kontekscie
              czasu i zasobow.
              Jednoczesnie jest niesamowicie wazne aby wszystkie poczynania podlegaly
              dokladnej samoocenie.

I tu jestem przy Twoim liscie.

" Artystów ze Ślaska żyjących wspólcześnie i znanych w Polsce i Europie nie ma
              > dużo. Jest mało."

Elegancko ominales moja wypowiedz na temat "artystow". Faktycznie, jesli chodzi
              o zyjacych artystow swiatowej klasy pochodzacych ze Slaska, to wpada mi jedynie
              katowiczanka Hanna Schygulla do glowy. Ale co jest z zyjacymi noblistami? W
              pewnym sensie sa to artysci nauki! Czy, ktorys z nich zostal zaproszony?

"Jeśli chodzi o edukacje to ani ja ani ty nie wiemy ile razy pan K.K. spotykał
              > sie z młodymi ludzmi : studentami, uczniami na ich zaproszenie i nie tylko."

No wlasnie, nie wiemy!

Do dzisiaj nie istnieje podrecznik do historii Slaska!
              Pytalem nie tak dawno pewnego dyrektora liceum: Dlaczego jezdzi z klasami
              maturalnymi do Wawy, a nie pokazuje im Slaska? Odpowiedz-"Bo to stolica!".
              Wynik jest taki, ze wszyscy znaja Palac Kultury i Nauki, Lazienki, Grob
              Nieznanego Zolnierza, Sejm i Dworzec Centralny. Prawie nikt z mlodziezy nie zna
              zamku slaskiego kopciuszka, palacu habsburgow w Kamiencu Zabkowickim, obozu
              koncentracyjnego w Lambinowicach, zamku Ksiaz (Fürstenstein) i nikt nie wie o
              zdobyciu Paryza przez wojska Armii Slaskiej!

"A pamieta kolega moze program - cykl którego producentem Był M. Smolorz.
              > Program ten przedstawiał znanych i zacnych ludzi z tąd a prowadził go K.K.To
              > tylko przykład. Zrobił jako hanys najwiecej czego dowodem było wygranie w
              > konkursie na najlepszego Ślazaka wszechczasów organizowanego przez Wyborczą.
              > To ludzie oddali głos na K.K. więc nie bede udowadniał konkretami. Sami
              Ślązacy tak uznali."

Jak sie o tym dowiedzialem, to mi rece opadly! Kutz, Korfanty i Zietek. W
              obliczu historii Slaska, to jak uderzenie rekawica w twarz!

Gdzie matka Ewa von Tiele-Winckler? Gdzie Henryk Pobozny? Gdzie Helmut James
              Graf von Moltke? Gdzie Joseph von Eichendorf? Gdzie Manfred Baron von
              Richthofen i dziesiatki innych?

Wynik tego plebiscytu ukazal jak biedne jest dzisiejsze spoleczenstwo Slaska!

" Nie chce wiekszosc decyzji pozostawiac Warszawie."

Ktore chcesz pozostawic Wawie?

"Ale ten wątek miał dotyczyć
              > poparcia dla idei autonomii gospodarczej dla naszego regionu a nie czy pan
              K.K.
              >
              > powinien zostac premierem Górnego Ślaska i zajmowac sie gospodarką.
              > Ja tez wcale nie uwazam pana K.K. za autorytet ekonomiczny. Ale jest On pewną
              > ikoną współczesnego Śląska."

Te watek byl hymnem na czesc tego pana.

"Nie wiem czy jestes sympatykiem czy przeciwnikiem autonomii. Ale musisz
              > wiedziec że kazdy głos poparcia sie liczy. Nie powinienes żle pisac o panu
              K.K."

??????

Glück auf!

• chrisraf Re: Drogi Olo117, 02.01.07, 23:46
                jeszcze jedno, czy ten plebiscyt nie dotyczyl Slazaka XX stulecia? Bo jak tak
                to moj Henryk Pobozny zostaje poboznym zyczeniem!

Glück auf!

• olo117 Re: Drogi Olo117, 03.01.07, 20:28
                - A Górecki, Kilar to ne Ślazacy? Ja rozumiem ze trzymasz sie niemieckich
                Ślazaków no to moze pisarz Bienek
                - Pan K.K. spotykał sie wiele razy z młodziezą bo czytam gazety, słucham radia
                i oglądam tv
                - jesli chodzi o podrecznik historii Ślaska oraz edukacje młodziezy to moze
                powinno sie w to włączyc wszystkie trzy kraje ktore kształtowały te ziemie
                czyli : Czechy, Polskę i Niemcy. Moze to by Polaków zmobilizowało
                - Kutz, Korfanty, Zientek to raczej Ślazacy XX wieku. Ale i tak pan K.K. zobył
                uznanie przyznasz wsrod ziomkow
                - ludzie nie znaja innych Ślazakow bo o nich jak wspomniales nie uczono w szkole
                - ty sie mnie pytasz ktore decyzje pozostawic Wawie? Przypominam ze ten watek
                sluzyl temu aby podziekowac panu K.K. oraz poszukac innych osob ktore by
                poparly ta idee a nie dyskutowaniu o szczegolach autonomii
                - ten watek nie byl zadnym hymnem. Dla mnie i wielu Ślazakow jest on dzisiaj
                najbardziej znanym Ślazakiem w Polsce. I jego poparcie ma dla nas bardzo
                ogromne znaczenie. Natomiast u ciebie wyczuwam prowokacje i burzenie jednosci
                wsrod Ślazakow. Nie odpowiedziales mi czy jestes za autonomia oraz czy uznajesz
                narodowosc ślaska. Jezeli znajdzie sie jakis niemiecki slazak lub czeski ktory
                poprze autonomie to powiem tak trzymac panie... Ja jestem li tylko Ślazakiem
                narodowosci slaskiej ktory sie ucieszyl na slowa pana Kazimierza.
                Pyrsk
                • chrisraf Re: Drogi Olo117, 04.01.07, 09:23

" - A Górecki, Kilar to ne Ślazacy? Ja rozumiem ze trzymasz sie niemieckich
                  Ślazaków no to moze pisarz Bienek"

Faktycznie, piasales w swoim liscie o Slazakach znanych w Polsce i Europie. Ja
                  mialem na mysli gwiazdy swiatowej slawy. Przyznaje pewien brak znajomosci
                  slawnych Slazakow pochodzenia polskiego. Spora luke posiadam odnosnie czeskich
                  Slazakow-artystow. Aby uwzglednic calosc, nalezy wziasc tez dorobek kulturowy
                  Slazakow-Niemcow-sudeckich pod uwage.

"- Pan K.K. spotykał sie wiele razy z młodziezą bo czytam gazety, słucham radia
                  i oglądam tv"

Sam trudnie sie zarzadzaniem pewnego podmiotu. W sumie musze organizowac
                  bezposrednio wspolprace druzyny skladajacej sie z ponad 50 ludzi. Jestem
                  odpowiedzialny za wykonanie biznesplanu. Moje podejscie do pewnych zagadnien,
                  wybacz mi to okreslenie, jest zwiazane ze "zboczeniem zawodowym". Dla mnie
                  faktorami sa czas, zasoby i wynik. Wiem, ze jest to dosc zimne podejscie, ale
                  bardzo efektywne. Mysle, ze powyzszym kontekscie zrozumiesz moja wypowiedz na
                  temat pana K.K.

"Jesli chodzi o podrecznik historii Ślaska oraz edukacje młodziezy to moze
                  > powinno sie w to włączyc wszystkie trzy kraje ktore kształtowały te ziemie
                  > czyli : Czechy, Polskę i Niemcy".

Absultnie sie z Toba zgadzam! Lecz co jest z nauczycielami na Slasku? Moj
                  przyklad, ktory podalem chyba nie jest Ci obcy. Tutaj powinno sie zaczac!

"Kutz, Korfanty, Zientek to raczej Ślazacy XX wieku. Ale i tak pan K.K. zobył
                  uznanie przyznasz wsrod ziomkow"

Tak, jak juz pisalem, nie odmawiam panu K.K. sukcesu. To by bylo idiotyczne!
                  Lecz znajac dziesiatki (z historii) Slazakow swiatowej slawy, to czuje gorycz i
                  zlosc. Wiekszosci nie wpadli ani kompozytorzy, lekarze, wynalazcy, czy
                  przedsiebiorcy do glowy. Nawet jeden z noblistow nie zostal uwzgledniony!

"- ludzie nie znaja innych Ślazakow bo o nich jak wspomniales nie uczono w szkol
                  e"

Na tym miejscu dodam do MARNEJ pracy edukacyjnej nauczycieli na Slasku, co raz
                  lepsze prace historyczne na ten temat. Spontanicznie wpada mi pan dr Arkadiusz
                  Kuzio-Podrucki do glowy.

"ty sie mnie pytasz ktore decyzje pozostawic Wawie?"

Myslalem, ze masz bardziej konkretne (nie mysle tego zlosliwie) wyobrazenie o
                  autonomii.

"Przypominam ze ten watek sluzyl temu aby podziekowac panu K.K. oraz poszukac
                  innych osob ktore by poparly ta idee a nie dyskutowaniu o szczegolach autonomii
                  ten watek nie byl zadnym hymnem"

Aby wiedziec, za co komus dziekowac, trzeba wiedziec czego on dokonal. Ja nie
                  wiem, dlatego pytam.

"I jego poparcie ma dla nas bardzo ogromne znaczenie. Natomiast u ciebie
                  wyczuwam prowokacje i burzenie jednosci wsrod Ślazakow"

Juz kiedys pisalem, ze mam bardzo chlodne podejscie do faktow. Jestem Slazakiem
                  urodzonym na Gornym Slasku. Wychowalem sie dwujezycznie. Od dziesiatek lat
                  mieszkam w Niemczech. Tematyka Slaska zajmuje sie dosc dlugo.
                  Mysle, ze nie rozni nas pochodzenie, lecz mentalnosc. Szanuje Ciebie i Twoje
                  intensje. Ja sie zastanawialem nad konretnymi puktami. Aby to zrobic trzeba
                  znac punkt wyjsciowy pewnego zagadnienia. Kto pyta nie bladzi. Ty w tym
                  przypadku wyczuwasz "prowokacje i burzenie jednosci wsrod Ślazakow".

"Nie odpowiedziales mi czy jestes za autonomia oraz czy uznajesz narodowosc
                  ślaska"

Napisalem kilka watkow na temat historii Slaska. Jak wejdziesz w wyszukiwarke,
                  to napewno je znajdziesz. Do upadku monarchii w Niemczech Slask posiadal pewna
                  autonomie w obrebie Prus. "Glowa" Slaska byl tzw. Regierungspräsident/prezydent
                  rzadu. Swoja siedzibe mial, o ile pamietam w Breslau/ we Wroclawiu. Bylo to
                  zwiazane z federalna organizacja Rzeszy i panstw niemieckich. Nie chce tu
                  wchodzic w detal, bo nie o to chodzi. Po wojnie domowej i aneksji wschodniego
                  Gornego Slaska przez Polske, obiecano tej czesci autonomie. Co z tego za pomoca
                  pewnego wojewody wyszlo, nie musimy sobie tlumaczyc. Dziwi mnie w tym
                  kontekscie, dlaczego tak zagorzaly zwolennik Grazynskiego, jakim byl Jerzy
                  Zietek ("stary Jörg") uznawany jest dzisiaj za osobe z "czystymi rekami"?

"Nie odpowiedziales mi czy jestes za autonomia oraz czy uznajesz narodowosc
                  ślaska"

Za autonomia Slaska jestem nie tylko ze wzgledow historycznych, lecz
                  pragmatycznych. W dzisiejszej Europie widzimy, ze panstwa decentralne jak
                  Niemcy, Austria i Szwajcaria duzo lepiej sobie radza, jak np. Francja czy
                  Polska. Pozwala to rzadom regionalnym skuteczniej reagowac na tworzace sie
                  problemy. Utozsamia mieszkancow z wlasna kraina i pozwala na idiwidualne
                  kontakty miedzy regionami Europy nie muszac odczekiwac decyzji wladz
                  centralnych.

"...czy uznajesz narodowosc ślaska". Nikomu nie mozna w demokratycznym kraju
                  zabronic czuc sie tym, kim on jest przekonany byc. Jest to jeden z fundamentow
                  kazdej demokracji. Kilka lat temu, jak sie glosno robilo na temat autonomii
                  napisal pewien pan dr habilitowany z dziedziny niewiedzy, ze narod musi
                  posiadac swoj wlasny jezyk i ze on nie czytal dziela naukowego po slasku.
                  Pomyslalem wtedy: "Masz Ci babo placek". Do dzisiaj nie spotkalem pracy
                  naukowej w jezyku austryjackim, enerdowskim, szwajcarskim, brazylijskim, czy
                  amerykanskim. Proces tworzenia narodow jest jeszcze nie zamkniety.

Glück auf!

• olo117 Re: Drogi Olo117, 05.01.07, 20:50
                    Jak to za co dziekowac? Przeciez wiesz ze Kutz jest najbardziej znanym
                    Ślazakiem w Polsce. I jeżeli ten autorytet popiera autonomie w ogólnopolskiej
                    gazecie jaką jest ,,Wyborcza'' to znaczy że promuje tą ideę. Powtórze jezeli
                    jakis znany Ślązak-Czech albo Ślazak-Niemiec poprze tą ideę to równiez bede sie
                    cieszył.
                    Ja tez mam w rodzinie i Niemcow i Polaków. Mam szacunek do obu narodów. Ale ja
                    jestem narodowości śląskiej i nie rozumiem twoich ataków na Kutza (wysmiales
                    jego dorobek filmowy i w ogole wkład w promocje Śląska). Nie powinienes go
                    atakowac że patrzał wczesniej na Ślask z perspektywy polskiej. Ty za to widze
                    jestes zbyt pro niemiecki. Tu chodzi o prawde bez wywyzszania jednej strony
                    (niemieckiej lub polskiej). Bo w ten sposob to Ślask zawsze bedzie kolonia tych
                    panstw.
                    Zgadzam sie z toba że potrzeba nam liderow którzy by rozumieli że Górny Śląsk
                    to ziemia ukształtowana głównie przez trzy narody: czeski, niemiecki i polski.
                    Potrzeba jest ludzi światłych i oddanych tej ziemi którzy nie beda fałszowac
                    historii tej ziemi oraz budowac silny i autonomiczny gospodarczo Górny Śląsk w
                    którym jest miejsce dla wszystkich ludzi o różnej orientacji narodowej.
                    Ślązacy nie mieli okazji do samostanowienia i do ukształtowania sie narodu.Bo
                    albo Polak albo Niemiec to tłamsił. Ale teraz taka sytuacja sie nadarza.
                    Zgadzam sie ze proces tworzenia sie narodow jeszcze sie nie zakonczył. Miejmy
                    nadzieje ze kiedys wynik bedzie pozytywny.
                    Pyrsk.
                    • Gość: lkn6 Re: Drogi Olo117, IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.07, 00:02

Po Słowacji, czas wreszcie na Górny Śląsk!
                    • chrisraf Re: Drogi Olo117, 07.01.07, 11:07
                      "...ja jestem narodowości śląskiej i nie rozumiem twoich ataków na Kutza
                      (wysmiales jego dorobek filmowy i w ogole wkład w promocje Śląska)."

Zapytalem jaki jest konkretny wklad tego pana. Poprosilem Ciebie o wyjasnienie.
                      Gdzie ja wysmialem caly dorobek filmowy pana K.K.? Skrytykowalem jedynie "Sol
                      ziemi czarnej".

"Ty za to widze jestes zbyt pro niemiecki."
                      Ok. 800 lat Slask byl pod wplywami kultury niemieckiej. Nie mozna tego negowac.
                      Nawet gdy nalezal do Czech, byl czescia Swietego Cesarstwa Rzymskiego (Narodu
                      Niemieckiego).

Glück auf!
                      • olo117 Re: Drogi Olo117, 07.01.07, 18:37
                        Trudno żebym Ci tlumaczył jego wkład w promocje Ślaska w Polsce. Ty faktycznie
                        nie wiesz co sie działo przez ostatnich kilka, kilkadziesiat lat na Śląsku że
                        musze ci wyjasniac jakies konkretne jego osiagniecia na tym polu. Po prostu
                        przyjmij do wiadomosci że w Polsce on jest najbardziej znanym Ślazakiem.
                        Obojetnie czy ci sie to podoba czy nie. Ja nie kwestionuje że Ślask był przez
                        kilkaset lat w Niemczech i Czechach. Ale sprawa wytłumaczenia ludziom w Polsce
                        że Ślask ma inną historie niż Polska a sprawa promocji Śląska i autonomii to
                        druga sprawa. Kutz poparł w ogólnopolskiej gazecie, oraz widziałem jego nie
                        dawna wypowiedz w ogolnopolskiej tv popierajaca autonomie. To jest fakt.
                        Natomiast nie widze i nie słysze innych hanysów.
                        Nie tłumacz mi ze ok. 800 lat Ślask był pod wpływem kultury niemieckiej. Tyle
                        to wiem. Natomiast mi zalezy zeby jak najwiecej zacnych Ślazakow po obu
                        stronach Odry poparło idee autonomii.
                        Pyrsk.
                      • Gość: Karol Re: Drogi Olo117, IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.07, 18:50
                        A jak się przejawiała niemieckość tej kultury w XIV wieku?
                        • chrisraf Re: Do Karola, 08.01.07, 00:06
                          Slask jest kolebka sredniowiecznej literatury niemieckiej. Jak mi podasz, co
                          Cie konretnie interesuje, to Ci podam liste osob i wydarzen owego czasu
                          zwiazanych z tym zagadnieniem.

Glück auf!
                          • olo117 Re: Do Karola, 08.01.07, 22:25
                            Napisz o paru ciekawych Ślazakach z tamtych czasow. Mozesz dziennie o jednym
                            jakims :)
                            • chrisraf Re: Czejsc Olo117, 09.01.07, 12:20
                              napisalem na temat Slaska kilka watkow na SILESIANIE. Miedzy innymi znajdziesz
                              tam wypracoawnia o slaskich rodach rycerskich/szlacheckich, Armii Slaskiej,
                              pomniku "Powstanow Slaski" itd.

Wejdz w wyszukiwarke i wklep mojego nicka.

Jak bedziesz mial jakis problem z tym,to daj znac!

Glück auf!
          • bartoszcze Re: Drogi Olo117, 10.01.07, 01:20
            chrisraf napisał:

> "> Jeśli chodzi o edukację młodzieży dotyczącą Śląska (historia i kultura)
            > to
            > > zrobił ten człowiek w porównaniu z innymi hanysami najwięcej."
            >
            > Bardzo konkretna odpowiedz! Tylko zapytam jeszcze, co?

Np. współorganizuje i wspiera imprezy kulturalne dla tej młodzieży. Ostatnio
            Międzyszkolny Turniej Wiedzy o Górnym Śląsku "Znam, kocham i szanuję miejsce, w
            którym żyję".

> Pan Kutz jest osoba inteligentna. Jego polsko-centryczna argumentacja i
            > ukazywanie przeszlosci nie uwzglednia wkladu niemcow i czechow slaskich w
            > rozwuj tej krainy. Tym samym nie jest on osoba, ktora wiekszosc Slazakow
            > moglaby akceptowac.

Sprawdź sobie dokładnie, ilu Ślązaków zaakceptowało go jako senatora ziemi śląskiej.
            • chrisraf Re: Czesc Bartosz! 10.01.07, 11:38
              Dzieki za info!

Pozdrowienia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka