Dodaj do ulubionych

KATOWICE, BYTOM, CHORZÓW, RUDA to MAŁOPOLSKA !!!

02.04.03, 12:29
Przeczytałem wcześniejszą dyskusję na tym forum i okazało się faktycznie że
ziemia na której leżą Katowice, Chorzów, Świętochłowice, Siemianowice, Ruda,
Kochłowice i część Zabrza to historyczna część Małopolski !!!!!!!!! To
wszystko powoduje że dość śmieszna w tej sytuacji jest dyskusja z Sosnowcem.

Obserwuj wątek
    • zygfryd_78 Mosz recht synek ! 02.04.03, 12:40
      cedynia_972 napisała:

> Przeczytałem wcześniejszą dyskusję na tym forum i okazało się faktycznie że
      > ziemia na której leżą Katowice, Chorzów, Świętochłowice, Siemianowice, Ruda,
      > Kochłowice i część Zabrza to historyczna część Małopolski !!!!!!!!! To
      > wszystko powoduje że dość śmieszna w tej sytuacji jest dyskusja z Sosnowcem.
      >

Zgadzam się. Z powodu tego, że w XII-tym wieku to była część dzielnicy
      krakowskiej należy zmienić nazwy miast z Ruda Śląska na Ruda Małopolska i z
      Siemianowic Śląskich na Siemianowice Małopolskie (a może Ruda Krakowska i
      Siemianowice Krakowskie). Przecież ślady małopolskiego pochodzenia tych ziem
      widać na każdym kroku. :-))))) Prima aprilisu ciąg dalszy.

• Gość: Maksi Re: Mosz recht synek ! IP: 136.173.146.* 02.04.03, 12:51
        A poniewaz przed Malopolanami na Slasku bywali Celtowie, proponuje przylaczyc
        Rude, Chorzow, katowice i calal reszte do Wyspy Man, Walii albo Szkocji :-)))
        • cedynia_972 Re: Mosz recht synek ! 02.04.03, 13:05
          No tak, więc w związku z tym nic nie przeszkadza nazwac Sosnowiec - Sosnowcem
          Śląskim !!! hehe
          • zygfryd_78 Re: Mosz recht synek ! 02.04.03, 14:02
            cedynia_972 napisała:

> No tak, więc w związku z tym nic nie przeszkadza nazwac Sosnowiec - Sosnowcem
            > Śląskim !!! hehe

A kiedyż to Sosnowiec był częścią Śląska ? Ja wiem, a ty ? Najlepiej zapytaj
            się Zagłębiaków, czy uważają się za Ślązaków. :-))))
          • Gość: Dejavu daj pozor,kolego IP: *.kennisnet.nl 02.04.03, 14:25
            cedynia_972 napisała:

> No tak, więc w związku z tym nic nie przeszkadza nazwac Sosnowiec - Sosnowcem
            > Śląskim !!! hehe

Jak widze Cedynia , Ty tez niezle sobie poczynasz z hakatowcami i jak tak
            dalej pojdzie to jeszcze zwrocisz na siebie uwage niejakiej Anity!A
            wiesz ,gdzie diab... pardon ,hakata nie moze tam babe posle.Daj wiec pozor.Ja
            tez jestem zwolennikiem malej przerobki naszego Hymnu.Powinno wiec
            byc:... "przejdziem Brynice ,przejdziem Warte bedziem Polakami".Zgrabne,co?
            • luka Re: daj pozor,kolego 02.04.03, 14:36
              No jak Sosnowiec jest na Śląsku to chyba jest już śląski, no nie ?:) rozrasta
              się nam nasza kraina, w XII wieku o Bytom, w XX o Sosnowiec i Częstochowę :)
              kiedy Bałtyk ? a może Morze Czarne ?
              • slezan Re: daj pozor,kolego 02.04.03, 14:40
                Minimalista! Mnie już się marzy Irkuck Śląski i np. Świynty Paulek (zamiast Sao
                Paulo).
                • Gość: Dejavu reklamacje IP: *.kennisnet.nl 02.04.03, 15:42
                  slezan napisał:

> Minimalista! Mnie już się marzy Irkuck Śląski i np. Świynty Paulek (zamiast
                  Sao> Paulo).

Wszelkie reklamacje zalatwia Maksi....
                  P.S.Zreszta komu nie marzy sie kurna chata?
            • arnold17 Re: daj pozor,kolego 02.04.03, 14:40
              Gość portalu: Dejavu napisał(a):

> cedynia_972 napisała:
              >
              > > No tak, więc w związku z tym nic nie przeszkadza nazwac Sosnowiec - Sosnow
              > cem
              > > Śląskim !!! hehe
              >
              > Jak widze Cedynia , Ty tez niezle sobie poczynasz z hakatowcami i jak tak
              > dalej pojdzie to jeszcze zwrocisz na siebie uwage niejakiej Anity!A
              > wiesz ,gdzie diab... pardon ,hakata nie moze tam babe posle.Daj wiec pozor.Ja
              > tez jestem zwolennikiem malej przerobki naszego Hymnu.Powinno wiec
              > byc:... "przejdziem Brynice ,przejdziem Warte bedziem Polakami".Zgrabne,co?

Przejdziem Brynice ,Przejdziem Warte bedziem Polakami dal nam przyklad Jozef
              Stalin,jak Niemiaszkow zwyciezac mamy
            • wilym Re: daj pozor,kolego 02.04.03, 17:12
              Gość portalu: Dejavu napisał(a):

> Jak widze Cedynia , Ty tez niezle sobie poczynasz z hakatowcami i jak tak
              > dalej pojdzie to jeszcze zwrocisz na siebie uwage niejakiej Anity!A
              > wiesz ,gdzie diab... pardon ,hakata nie moze tam babe posle.Daj wiec pozor.Ja
              > tez jestem zwolennikiem malej przerobki naszego Hymnu.Powinno wiec
              > byc:... "przejdziem Brynice ,przejdziem Warte bedziem Polakami".Zgrabne,co?

Ino lezcie we wlasciwym kierunku i tam we Polsce, czyli od naszyj strony za
              Brynicoum i wartoum se bydzcie Polokami.
    • Gość: Weles Prawda folksdojczom w oczy kole. IP: *.echostar.pl 02.04.03, 15:34
      to jest fakt.
      • zygfryd_78 To jak z tym Sosnowcem ? 02.04.03, 15:46
        luka napisał:

> (...) w XX o Sosnowiec i Częstochowę :)
        > (...)

Jesteś pewien, że dopiero w XX ?

• luka Re: To jak z tym Sosnowcem ? 02.04.03, 16:54
          chodzi Ci o 1795 ? czy samo księstwo ?
          • zygfryd_78 Re: To jak z tym Sosnowcem ? 02.04.03, 16:57
            luka napisał:

> chodzi Ci o 1795 ? czy samo księstwo ?

Założyłem już nowy wątek.
          • Gość: pasikoń Re: To jak z tym Sosnowcem ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.03, 17:00
            Nie ma się co pierdolić z faktami, teraz w XXI wieku mamy aglomerację Śląsko-
            Dąbrowską,i region wokół niej skupiony, i tylko módlmy się żeby władza
            pogłówkowała nad tym jak ten region wprowadzić w XXI wiek.
            • luka Re: To jak z tym Sosnowcem ? 02.04.03, 17:03
              No ale popierdolić (jak to mówisz) o faktach historycznych zawsze jest
              przyjemnie:), Badz co bądz jest to teren pograniczny więc nie ma się co spinać.
              Moim zdaniem oczywiście.
              • Gość: pasikonik Re: To jak z tym Sosnowcem ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.03, 17:06
                pograniczny?
                spinać?
                • luka Re: To jak z tym Sosnowcem ? 02.04.03, 17:11
                  pograniczny jeśli chodzi o dwie polskie dzielnice: Śląsk i Małopolskę
                  • wilym Re: To jak z tym Sosnowcem ? 02.04.03, 17:16
                    ... ja w twoim wyliczeniu znalazlem jedna POLSKA dzielnice, nawet ma w nazwie
                    slowo POLSKA
                    • Gość: pasikonik Re: To jak z tym Sosnowcem ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.03, 17:19
                      wilym napisał:

> ... ja w twoim wyliczeniu znalazlem jedna POLSKA dzielnice, nawet ma w nazwie
                      > slowo POLSKA

otwórzcie sobie forum historyczno- ideologiczne.
                    • luka Re: To jak z tym Sosnowcem ? 02.04.03, 17:21
                      A ja spprawdzilem moje wyliczenie dokladnie (nawet dwa razy) i jakoś mi się
                      wszystko zgadza. Popatrzylem jeszcze do Dagome Iudex z 990 roku i tez wszystko
                      ok. hmmm, mozesz mi to wyjasnic? moze masz inną wersję tego dokumentu?
                      • luka Re: To jak z tym Sosnowcem ? 02.04.03, 17:25
                        Dagome iudex - opis granic polskich koło roku 990
                        "przekł. G.Labuda
                        Podobnie w innym tomie z czasów papieża Jana XV Dagome, pan, i Ote, pani i
                        synowie ich Mieszko i Lambert /nie wiem jakiego to plemienia ludzie, sądzę
                        jednak, ze to byli Sardyńczycy, ponieważ ci są rządzeni przez czterech "panów"/
                        mieli nadać świętemu Piotrowi w całości jedno państwo, które zowie się
                        Schinesghe ze wszystkimi swymi przynależnościami w tych granicach, jak się
                        zaczyna od pierwszego boku długim morzem, /stąd/ granicą Prus aż do miejsca,
                        które nazywa się Ruś, a granicą Rusi ciągnąc aż do Krakowa i od tego Alemure aż
                        do ziemi Milczan i od granicy Milczan prosto do Odry i stąd idąc wzdłuż rzeki
                        Odry aż do rzeczonego państwa Schinesghe."
                        • luka Re: To jak z tym Sosnowcem ? 02.04.03, 17:25
                          Item in alio tomo sub Iohanne XV papa Dagome iudex et Ote senatrix et filii
                          eorum: Misicam et Lambertus - nescio cuius gentis homines, puto autem Sardos
                          fuisse, quoniam ipsi a III iudicibus reguntur - leguntur beato Petro contulisse
                          unam civitatem in integro, que vocatur Schinesghe, cum omnibus suis
                          pertinentiis infra hos affines, sicuti incipit a primo latere longum mare, fine
                          Bruzze usque in locum, qui dicitur Russe et fines Russe extendente usqie in
                          Craccoa et ab ipsa Craccoa usque ad flumen Oddere recte in locum, qui dicitur
                          Alemure, et ab ipsa Alemura usque in terram Milze recte intra Oddere et exinde
                          ducente iuxta flumen Oddera usque in predictam civitatem Schinesghe.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka