Dodaj do ulubionych

Czy Bielsko-Biała to Śląsk?

• Gość: marcinkbb Czy Bielsko-Biała to Śląsk? IP: *.grupalotos.pl 12.02.07, 16:16
      czytam i nie wierzę
      spory i niesnaski regionalne każdy zdrowy na umyśle człowiek powinien skończyć
      w wieku max 20 lat. przynajmniej ja tak miałem. urodzony w BB. zamieszkały do
      teraz w BB. studiowałem w Katowicach. nigdy tak naprawdę nie pracowałem w BB (a
      szkoda). jeszcze na I roku studiów toczyłem boje z "hanysami" o tożsamość i
      przynależność BB. Potem przestałem. Oni też. Zawsze z dumą podkreślałem to że
      jestem z BB. NIe ze śląska. i obu stronom zadaję pytanie. Za kilka, kilkanaście
      lat gdzie chciałbyś żyć ? w połowie lat 90 większość moich śląskich adwersarzy
      odpowiadała tak jak i ja - w BB lub okolicy. i to załatwiało spór. mamy klimat,
      góry, jezioro żywieckie - i to wszystko tworzy razem wyjątkowy region jakim
      jest fakt że nieistniejące geograficznie podbeskidzie. i możemy się obrażać
      nawzajem oraz przerzucać argumentami ale krzepiący i najpiękniejszy widok w
      drodze do domu to widok gór nad BB widoczny przed Tychami (przy dobrej
      wudoczności). może widok hałdy lub kopalni jest równie wzruszający - nie wiem.
      ale ww opisany widok gór jest mój i wszystkich tych którzy nie dzielą BB na
      śląsk i galicję. którzy mają gdzieś historię podziały i takie tam. A Paradoksem
      jest iż Ci wykazujący śląskość BB najczęściej są ślązakami najwyżej w 2
      pokoleniu - taka konieczność stworzenia sobie tożsamości regionalnej. o
      arogancji ślązaków z lat komuny wiemy nie tylko my ale i reszta Polski. Dopiero
      tragedia w Wujku zmieniła pogląd otoczenia na śląsk. i możnaby tak wkółko
      macieju o tym kto komu, gdzie i dlaczego. tylko po co. BB jest miastem jak
      wiele innych w europie wyjątkowo położone, na styku 2 lub więcej regionów,
      kultur, świadomości i pamięci historycznej. i w tym cały urok. największy skarb
      BB. i żaden autentyczny lub farbowany ślązak mi tego nie odbierze. jeżeli
      mieszkasz w BB to niezależnie od poczucia regionalnego, odbioru wpływów
      historycznych i politycznych jesteś szczęściażem. podróżuję trochę po Polsce i
      w większości miast BB jest podziwane, wspominane miło i z sympatią. i to jest
      najważniejsze
      pozdrawiam
      • Gość: gosciu Re: Czy Bielsko-Biała to Śląsk? IP: *.zax.pl 12.02.07, 16:32
        zgodze sie z przedmowca, ale: wytlumaczcie mi wiec drodzy przyjaciele slazacy,
        czemu budzet Bielska-Bialej
        mimo 8% bezrobocia jest o 40% nizszy niz budzet Gliwic (ktore sa wieksze jedynie
        o 10% i maja bezrobocie ponad 15%) - dane 2005/2006 rok :(
        moim zdaniem dowodzi to tego, ze wojewodztwo slaskie nas dyma jak chce...
        • Gość: bardziej inteligen Re: Czy Bielsko-Biała to Śląsk? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.07, 16:45
          Gliwice mają wyższy budżet, bo podatnicy (osoby fiz. i prawne) oddają wyższe
          podatki :) proste?
          • Gość: gosciu Re: Czy Bielsko-Biała to Śląsk? IP: *.zax.pl 12.02.07, 17:06
            Gość portalu: bardziej inteligen napisał(a):

> Gliwice mają wyższy budżet, bo podatnicy (osoby fiz. i prawne) oddają wyższe
            > podatki :) proste?

nie, nie zgodze sie. zobacz sobie strukture budzetu i bedziesz wiedzial, ze choc
            BB generuje wiekszy dochod to jednak budzet ma mniejszy z powodu roznorakich
            dotacji, ktore miasta dostaja. przykladowo: BB mialo budzet 380 mln i do tego
            doszedl kredyt na 70 mln=450 mln. Gliwice maja ponad 700 mln zl budzetu. bo
            dostaja dodatkowa kase.
            • Gość: bardziej inteligen Re: Czy Bielsko-Biała to Śląsk? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.07, 17:09
              To podaj na co te dotacje, w budżecie na pewno jest wyszczególnione. Poza tym o
              dotacjach decyduje parlament.
        • Gość: Przemysław Co za kretyńska dyskusja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.07, 17:33
          Bielsko-Biała to nie Śląsk ale Podbeskidzie, a Barania Góra nie leży w Beskidzie
          Śląskim, ale w Beskidzie Podbeskidzkim!!!
          Co za kretyńska dyskusja!!!
          Nikt nas nie przekona, że białe jest białe, a czarne jest czarne!!! To jakieś
          masowe skretynienie.
    • Gość: janusz A to cała Polska, jej obsesje i dziwactwa ? IP: *.z064220066.chi-il.dsl.cnc.net 12.02.07, 16:32
      To miasto , tak jak i Śląsk są w Polsce , więc o co chodzi ?
      Tylko senator Kutz jest artystą z księżyca .
    • Gość: Seal Czy Bielsko-Biała to Śląsk? IP: *.enternet.net.pl 12.02.07, 16:35
      Jestem z Bielska i nie czyje żebym miał co koklwiek wspolnego ze Śląskiem
      wydaje mi sie że reprezentuajemy dwie odrębne kultury regionalne
    • Gość: okolice bielska Czy Bielsko-Biała to Śląsk? IP: *.enternet.net.pl 12.02.07, 16:40
      Chyba blizej mi już do Górali niż do ślązaków
      • Gość: jo Re: Czy Bielsko-Biała to Śląsk? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.07, 16:53
        ale góralom nie jest blisko do ciebie.
        Każdy góral z Podhala powie ci, że jesteś ceprem.
    • Gość: Ela Czy Bielsko-Biała to Śląsk? IP: *.citysat.com.pl 12.02.07, 16:41
      Bielsko jest śląskie. Biała-nie. Trzeba jednak przyznać, że wchłonięcie tej
      drugiej przyciągnęło ją do Śląska. Śląski nie jest natomiast Żywiec. Cała
      dyskusja związana z Bielskiem-Białą bierze się zapewne z wrogiego nastawienia
      wobec Katowic, utożsamianych w Polsce ze Śląskiem "całym".
      Trzeba by ludzie w całej Polsce się zmienili i zorientowali, że najmniej
      śląskim województwem jest właśnie śląskie. Częstochowa, Sosnowiec, Żywiec to
      nie Śląsk. Śląsk to też nie tylko Górnośląski Okręg Przemysłowy. Śląsk w Polsce
      ciągnie się od Zgorzelca po Katowice. A jego stolicą jest WROCŁAW.
      • Gość: smrek Re: Czy Bielsko-Biała to Śląsk? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.07, 16:49
        Wrocław był głównym miastem Śląska, jest jego historyczną stolicą, tak samo jak
        Gniezno jest historyczną stolicą Polski. Dziś Wrocław ma tylko blade ślady
        swojej historii, a śląskości w nim tyle co kot napłakał.
        • Gość: , Re: Czy Bielsko-Biała to Śląsk? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.07, 17:19
          Śląskości we Wrocławiu jest więcej aniżeli na tzw. Śląsku. To, że czegoś nie jesteś w stanie pojąć, nie znaczy, że nie istnieje.
          • Gość: smrek Re: Czy Bielsko-Biała to Śląsk? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.07, 17:24
            Podaj przykłady, a przy okazji powiedz jak rozumiesz swoją "śląskość". I co to
            jest ten "tzw. Śląsk", bo takim pojęciem się posłużyłeś? Dla mnie to dziś
            właśnie Wrocław.
            • Gość: erwin Jesli "śląskość" to górnicy i kopalnie to IP: *.nott.cable.ntl.com 12.02.07, 21:16
              gratuluję dobrego samopoczucia.

Śląskość to różnorodność.
      • antyczub Re: Czy Bielsko-Biała to Śląsk? 12.02.07, 16:59
        a niby dlaczego stolicą Śląska jest Wrocław, skoro Śląsk to od rozbicia
        dzielnicowego dzielił się na multum państewek i każde miało stolicę?
    • Gość: Bielszczanin Czy Bielsko-Biała to Śląsk? IP: *.bosmal.com.pl 12.02.07, 16:57
      Problem w tym, że w Bielsku - Białej istnieje obecnie stop kulturowy ludzi
      Śląsko - Cieszyńsko - Góralsko - Małopolski z domieszką Wilniuków, Lwowiaków i
      niestety, także pospolitego tałatajstwa.
      I kto nie jest "z tąd", to nawet doktory i profesory to tego nie pojmą.
    • Gość: Kole Czy Bielsko-Biała to Śląsk? IP: *.marsoft.net 12.02.07, 16:59
      To promowanie na siłę gwary śląskiej dla mnie wymieszanego wiejskiego polskiego
      z niemieckim. I na tym budowanie tożsamości BEZSENSU
      • Gość: bb84 Re: Czy Bielsko-Biała to Śląsk? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.07, 17:07
        > To promowanie na siłę gwary śląskiej dla mnie wymieszanego wiejskiego polskiego
        > z niemieckim. I na tym budowanie tożsamości BEZSENSU

To jeszcze tylko musisz domieszać trochę niemieckiego do swojego stylu
        wypowiedzi i będziesz mówiła po śląsku.
        • Gość: medalik Re: Czy Bielsko-Biała to Śląsk? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.07, 17:44
          widzę że macie podobne problemy jak my w Częstochowie,może razem będzie nam
          łatwiej wrócić do normalności,gdy o tym co się dzieje w naszych miastach
          będziemy decydowli my sami,najwyższa pora aby skończyć z istnieniem tego
          potworka jakim jest śląskie z na siłę wciągniętymi naszymi miastami.Myślę że
          działając razem uda się nam szybciej wywalczyć autonomię od śląska.
          • Gość: bb84 Re: Czy Bielsko-Biała to Śląsk? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.07, 17:48
            Ale mnie się podoba jak jest, a wy se róbcie co chcecie.
    • Gość: Przemek Co za kretynizm!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.07, 17:37
      Bielsko-Biała to nie Śląsk ale Podbeskidzie, a Barania Góra nie leży w Beskidzie
      Śląskim, ale w Beskidzie Podbeskidzkim!!!
      Co za kretyńska dyskusja!!!
      Nikt nas nie przekona, że białe jest białe, a czarne jest czarne!!! To jakieś
      masowe skretynienie.
      • Gość: Czewafan Bielsko i Częstochowa to nie śląsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.07, 17:51
        Poczytajcie sobie opinie Częstochowian na temat bycia w woj. śląskim
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55&w=34681186&s=0.
        • Gość: bb84 Re: Bielsko i Częstochowa to nie śląsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.07, 17:55
          Częstochowa to nie Śląsk i nikt za Śląsk was nie uważa, szukacie na siłę wroga w
          Ślązakach, choć my wcale się wami nie interesujemy. Idź lamentować na swoje
          śmieci. A Bielsko Śląskiem zawsze było i jacyś madalikarscy desperaci tego nie
          zmienią.
    • Gość: marcisz Czy Bielsko-Biała to Śląsk? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.07, 17:53
      moje wielopokoleniowe korzenie sięgają Bielska-Białej, a głębiej dzielą się na
      te z Bielska i te z Białej i może tu tkwi problem, gdyż miasto powstające z
      połączenia dwóch jednak różnych kulturowo części wnosi różne wartości. Moja
      babka była poddaną Franciszka Józefa, ale wspominała też rodzinę żyjącą w
      Bielsku i byli to w jej opowieściach zupełnie inni ludzie, żyjący mentalnie w
      innym świecie. Ale tak naprawdę to denerwujące są jedynie poczynania "różnego
      autoramentu" polityków od decydowania i szufladkowania życia innych ludzi
      podług swoich najczęściej swoich oczekiwań (np. finansowych). Jestem
      mieszkańcem tzw. podkarpacia, która ani mnie, ani moim rodzicom czy dziadkom z
      niczym się nie kojarzy mimo, że druga częś mojej rodziny żyje tu od pokoleń,
      ktoś tak nazwał ten kawałęk Polski, który zawsze był ziemią Sandomierską lub
      zachodnimi rubieżami lwowszczyzny, co dla starszych ludzi z tej ziemi jest
      niemal równoznaczne, ale cóż dla mnie i tak nie ma znaczenia co muszę wpisac
      w dokumentach, ja żyję u siebie czego i mieszkańcom Bielska-Białej życzę
    • Gość: Piotr Re: Czy Bielsko-Biała to Śląsk? IP: *.altnpa.east.verizon.net 12.02.07, 17:57
      Ta dyskusja trafila w moj czuly punkt. Identyfikuje sie z Krakowem,
      mieszkam w USA, nie uwazam sie za Slazaka, ale slaskosci dotknalem z
      bardzo bliska. Moj dziadek, syn Litwinow, zbiegow z carskiej Rosji
      po Powstaniu Styczniowym urodzil sie na Slasku i po referendum musial
      zdeklarowac narodowosc. Tylko polska, lub niemiecka, bo Litwinow na
      Slasku przeciez nie moglo byc.
      Wybral wiec Polske, bo ozeniony byl z Polka. Jego siostra z kolei
      zdeklarowala sie jako Niemka, gdyz wyszla za Austryjaka i po podziale
      Slaska wyjechala do Wiednia
      .
      Podczas II swiatowej mialo to powazne konsekwencje zbrojnej natury.
      Zaden meski potomek po austryjackej stronie nie przezyl wojny.
      Po polskiej stronie przezyli wszyscy.

Duza czesc dziecinstwa spedzilem w Bystrej Slaskiej, kolo Bielska-Bialej,
      rzut beretem od Mikuszowic, pod Kozokiem, z widokiem na Magurke, gdzie
      powietrze bylo zdrowsze niz w Krakowie, wtedy kreowanym na socprzedmiescie
      Nowej Huty. Pare kilometrow od B-B w strone Zywca.

No i pamietam ten slaski dualizm, trudny do opisania w dzisiejszych zer0-
      jedynkowych albo czarno-czerwonych czasach.

Na przyklad dwoch panow, nazwijmy ich X i Z. Pan X mial wytatuowany numer
      z Oswiecimia, pan Z mial drewniana noge, bo oryginalna mu sowiecka kula urwala
      pod Stalingradem. Kumplowali sie blisko, ot tak ostro zdefiniowany jest Slask.

No i dobrze, bo jak sie dwoch Slazakow spotka na piwo to musza wypic trzy,
      niemieckie, polskie i czeskie.

P.
    • Gość: Polak Czy Bielsko-Biała to Śląsk? IP: *.proxy.aol.com 12.02.07, 17:58
      Balwany! Ilu diablow mozna zmiescic na glowce od szpilki?
      Co za martwa mowa! I pomyslec ze chodzi o pretensjonalne, poczytne pismo
      codzienne i kupe alfabetycznych wyksztalciuchow.
      Wyksztalciuchy, czy wyscie nigdy nie slyszeli o Rzeczypospolitej Polskiej?
      Po co siac zamet?
      • Gość: bb84 Re: Czy Bielsko-Biała to Śląsk? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.07, 18:02
        Tu mowa o Śląsku jest, nie o IV RP.
        • Gość: Polak Re: Czy Bielsko-Biała to Śląsk? IP: *.proxy.aol.com 12.02.07, 18:10
          bb84, probuj zrozumiec ze Czwarta Rzeczpospolita to lepsza przyszlosc Polski!
          • Gość: marcisz Re: Czy Bielsko-Biała to Śląsk? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.07, 18:17
            Chyba jestem mało inteligenty, bo wiele rozumiem ale tego jakoś nie potrafię
            choc powrotu do tego co było też nie chcę, myślę, że musimy przejśc przez tę IV
            RP jak przez chorobę może obudzimy się lepsi
            • Gość: Polak Re: Czy Bielsko-Biała to Śląsk? IP: *.proxy.aol.com 12.02.07, 19:00
              marciszu, co masz do zarzucenia tworcom IV Rzeczypospolitej? Nie chcesz powrotu
              "do tego co bylo", wiec na co czekasz? Czekasz ze Zjednoczone Europa, USA, lub
              Rosja da nam cos za nic? Czy uwazasz ze rzad powinien pozwolic moralnie
              zdeprawowanym obywatelom rozdrapywac resztki majatku narodowego? Co masz do
              zarzucenia Kaczynskim? Gdyby Kaczynscy mieli cos conkretnie zlego na sumieniu
              to by ich juz dawno zagryzly plityczne hieny. Kaczynscy to jedni z niewielu
              uczciwych politykow nie tylko w Polsce ale i na miedzynarodowej arenie.
              Niestety - Kaczynscy tez maja ograniczone mozliwosci.
              Niech zyje IV Rzeczpospolita Polska!
              • Gość: erwin Proxy - metoda na kaczora. IP: *.nott.cable.ntl.com 12.02.07, 21:10
                Ptaszysko i flaga to nie powód do utożsamiania się z żadną nawet 5 pospolitą.
    • Gość: bielszczanin W ogóle to szkoda, że jest ta dyskusja !!! Gdyż... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.07, 18:28
      niepotrzebnie ludzie się dowiadują, jak wspaniałe, różnokulturowe jest nasze miasto, jak bardzo je kochamy, jak nam na nim zależy i przez to jeszcze się tu wszyscy zjadą!!! Bielszczanie co wy na to? ;-)
    • pawelcio23 Re: Czy Bielsko-Biała to Śląsk? 12.02.07, 18:38
      Całą tę sprawę rozpatrywać można na dwóch płaszczyznach historycznej i współczesnej.
      Jeśli chodzi o historię - cały Śląsk rozpadł się początkowo na księstwo
      wrocławskie i księstwo opolskie (później opolsko-raciborskie), to zaś zostało
      znów podzielone na cieszyńskie, bytomskie, raciborskie i opolskie. Zatem
      historycznie rzecz biorąc księstwo cieszyńskie nie może wywodzić się z "Górnego
      Śląska", bo formalnie takiego tworu administarcyjnie-politycznego nie było.
      Owszem przyjęło się uważać cały region księstwa opolsko-raciborskiego mianem
      Górnego Śląska, lecz była to nazwa wówczas bardziej zwyczajowa. Nie istniało
      żadne "księtwo górnosląskie" ani żaden twór administracyjny o nazwie Górny
      Śląsk. Śląsk Cieszyński wywodzi się zatem z podziału księstwa opolskiego i z
      historycznego punku widzenia do niego właśnie należy.
      Natomiast rozpatrywanie sprawy ze współczesnego punku widzenia, pozwala
      zauważyć, ze obecnie w świadomości społecznej pojęcie "Górny Śląsk" odnosi się
      tylko do terenów Wyżyny Śląskiej. Przeciętny mieszkaniec nie powie : "Mieszkam w
      Bielsku- zatem mieszkam na Górnym Śląsku", turysta np z Warszawy wybierający
      się na narty do Wisły nie powie "Wybieram się na narty na Górny Śląsk" a
      kuracjusz z Gdańska leczący się w Ustroniu nie powie "Wypoczywałem w pięknym
      sanatorium na Górnym Śląsku". Po prostu obecnie w świadomości społecznej Bielsko
      i Śląsk Cieszyński NIE LEŻĄ na Górnym Śląsku. Współcześnie w świadomości
      społecznej nastąpiło zawężenie pojęcia "Górny Śląsk" właśnie do terenów Wyżyny
      Śląskiej.
      Posumowując:
      - z historycznego punktu widzenia Bielsko należy do Śląska, Księstwa Opolskiego,
      Księstwa Cieszyńskiego;
      - współcześnie w świadomości społecznej Bielsko nie jest częścią Górnego Śląska.
      • Gość: look otóż to - sprawa wyjaśniona! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.07, 19:31
        Już bardziej Cieszynianie mogą tu mieć coś więcej do powiedzenia a nawet Opolanie a nie Katowiczanie. Jednym słowem hanysom dziękujemy. :P
      • Gość: erwin Drobna uwaga IP: *.nott.cable.ntl.com 12.02.07, 21:07
        Wbrew pozorom właśnie nazwa zwyczajowa gra wazniejszą rolę niż nazwa księstwa.

Gdyby administracyjny twór wpływał na postrzeganie to należało by przyjmować
        również współcześnie że Częstochowa i Bielsko to Śląsk jedynie dlatego że należą
        do administracyjnego woj śląskiego.

Jednak ponieważ zwyczajowa nazwa jest istotniejsza dlatego można powiedzieć że
        Bielsko to historycznie Górny Śląsk współcześnie Podbeskidzie.

Jeszcze jest aspekt geograficzny który pozostaje niewrażliwy - mianowicie Beskid
        Śląski.
      • Gość: alfa Re: Czy Bielsko-Biała to Śląsk? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.07, 00:55
        Jest tylko taki mały problem. Nie ma czegoś takiego jak "Bielsko". Obecnie mamy
        miasto o nazwie Bielsko-Biała, a to zupełnie zmienia postać rzeczy. Przytoczone
        przez Ciebie fakty historyczne dotyczą tylko połowy miasta. A o drugiej połowie
        zapomniałeś?
        Bielsko-Białą należy obecnie rozpatrywać jako jedną całość. Tak więc miasto to
        jest tak samo śląskie jak i małopolskie. Nieprawdaż?
    • Gość: BB Czy Bielsko-Biała to Śląsk? IP: *.c31.msk.pl 12.02.07, 18:52
      Oczywiście, że nie.
      • Gość: maksBB Re: Czy Bielsko-Biała to Śląsk? IP: 217.96.34.* 12.02.07, 19:08
        No oczywiscie że nie, bo:
        1. połowa miasta Bielsko-Biała nigdy nie była Śląska (Biała to Galicja)
        2. współcześni bielszczanie nie czuja się i nie chcą byc Ślązakami, raczej
        identyfikuja się z góralszczyzną (nie podhalańska, tylko zywiecką)
        3. miasto było i jest wielokulturowe
        4. "śląskość" w wykonaniu Gorzelika, Smolorza i Kutza robi sie
        bardzo "antypolska" (wszyscy trzej zadeklarowali np. narodowośc śląską), a to w
        BB kompletnie nie jest kupowane, np. Ruch Autonomii Ślaska w wyborach do
        sejmiku wojewódzkiego dostał poniżej 0,5% głosów
        5. tak naprawde to tylko mądrale z Katowic wypowiadaja się za śląskością BB,
        kibice Ruchu jak przyjeżdżaja na mecz z Podbeskidziem to krzyczą na
        naszych "gorole", tak samo jak na tych z Sosnowca, Częstochowy itp. Oni wiedzą
        lepiej niż Smolorz, kto naprawdę jest Ślązakiem
        • Gość: mach_2 Re: TAK! IP: *.c29.msk.pl 14.02.07, 01:51
          Wielokulturowość widać nawet w nazwach dzielnic: Komorowice Śląskie, Komorowice
          Krakowskie, Mikuszowice Śląskie, Mikuszowice Krakowskie.
    • Gość: chorzowianin ale o co chodzi??? przeciez to zaszczyt IP: *.devs.futuro.pl 12.02.07, 18:58
      przeciez to zaszczyt nalezec do najlepiej rowninietego, najnowoczniejszego, najlepiej wyedukowanego, z najlepsza infrastuktura, z medycyna na najwyzszym w polsce poziomie itd itp regionu w Polsce
      • Gość: bielitz Czuj się zatem zaszczycony... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.07, 19:40
        gdy np. widzisz w TV górnika komentującego rządowy plan dla górnictwa: "my bych ino kcieli żeby było po dawnemu, żeby nom tu nie zamykali".
        Typowe wasze myślenie: Ślunskowi się należy, bo za Gierka to wungiel to było czarne złoto, a jak byda resztki to może damy Bielsku.
        Ja tam dziękuję za takie zaszczyty (choć tych pieniędzy, które marnują się na te złodziejskie kopalnie trochę zazdroszczę)...
        • Gość: bielszczanin Re: Czuj się zatem zaszczycony... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.07, 20:55
          Czytając to forum można się załamać. Jedni nie znają historii swojego miasta,
          drudzy widzieli gdzieś jakiegoś górnika, który przy pełnym szacunku dla jego
          pracy, pojęcia nie ma o świecie, ale to wystarczy by wyciągać wnioski o innych.
          Coś tam słyszeli o restrukturyzacji, ale za bardzo nie wiedzą o co chodzi,
          wystarczy im to jednak do kolejnych kretyńskich uogólnień. I jeszcze chamstwo
          określa się jako Bielitz.
          • Gość: bielitz jak nie ma pojęcia o świecie to tym bardziej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.07, 02:46
            niech sie nie bierze do wskazywania Bielsku przynależności regionalnej!
            Nikogo nie obraziłem, tak postrzegam hanysów a chamstwo płynie wyłącznie z twojego postu...
            • Gość: bielszczanin Re: jak nie ma pojęcia o świecie to tym bardziej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.07, 10:27
              Nie obraź się, ale takie postrzeganie naszych sąsiadów to właśnie chamskie
              uproszczenie.
              • Gość: bielitz Re: jak nie ma pojęcia o świecie to tym bardziej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.07, 12:57
                a jak ty postrzegasz naszych sąsiadów?
                • Gość: bielszczanin Re: jak nie ma pojęcia o świecie to tym bardziej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.07, 13:13
                  Postrzegam naszych sąsiadów jako mieszkańców miast o pięknej architekturze,
                  dramatycznej historii, wielkim potencjale gospodarczym.
                  • Gość: bielitz Re: jak nie ma pojęcia o świecie to tym bardziej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.07, 13:25
                    ...podobnie jak np. Chińczycy, ale pewnie nie chciałbyś żeby sprawowali nad Tobą władzę administracyjną. ;-)
                    A tak na poważnie to pytałem o ludzi a nie o zabytki i dochód na mieszkańca brutto w Katowicach.
                    • Gość: bielszczanin Re: jak nie ma pojęcia o świecie to tym bardziej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.07, 13:32
                      Ludzie tacy jak wszędzie, inteligentni i mniej inteligentni, ładniejsi i
                      brzydsi. Czy fakt, że czyjaś matka pracuje w Banku Śląskim, a ojciec jest np.
                      sztygarem, ma wywoływać we mnie brak sympatii do tej osoby?
                      • Gość: luk Re: jak nie ma pojęcia o świecie to tym bardziej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.07, 15:03
                        Otóż mylisz się, Ślązacy górnośląscy nie są takimi ludźmi jak wszędzie, podobnie jak Górale Zakopiańscy, Kaszubi czy Tatarzy na Podkarpaciu. Mają swoją gwarę, tradycję i kulturę z którymi w najmniejszym stopniu się nie utożsamiam i z której nie mam ochoty czerpać.
                        • Gość: bielszczanin Re: jak nie ma pojęcia o świecie to tym bardziej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.07, 15:10
                          Gość portalu: luk napisał(a):

> Otóż mylisz się, Ślązacy górnośląscy nie są takimi ludźmi jak wszędzie, podobni
                          > e jak Górale Zakopiańscy, Kaszubi czy Tatarzy na Podkarpaciu. Mają swoją gwarę,
                          > tradycję i kulturę z którymi w najmniejszym stopniu się nie utożsamiam i z któ
                          > rej nie mam ochoty czerpać.

Ale mają dwie ręce i dwie nogi. W takim Nowym Jorku co człowiek to inna kultura,
                          inny język, inne obyczaje, ale wszyscy uważają się za nowojorczyków.
                          • Gość: luk Re: jak nie ma pojęcia o świecie to tym bardziej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.07, 15:33
                            Dokładnie tak jak w Bielsku: Polak, Żyd, Niemiec, góral ze straconki, rolnik z wapienicy, górnik z komorowic, bankier z białej, wykształciuch z bielska - każdy uważa się za bielszczanina, bynajmniej nie za górnoślązaka.
    • Gość: erwin Bielsko to Śląsk, Biała to Małopolska, przy czym: IP: *.nott.cable.ntl.com 12.02.07, 20:59
      Bielszczanie mogą czuć się Podbeskidzianami jak chcą.

Ja nie chciałbym jednak miejscu ich praprawnuków (tych co bedą tam mieszkać)
      wspominać historii nowego regionu rozpoczynającego swoje bytowanie w PRLu.

Na całym świecie tożsamości wracają do regionalnych historycznych (Baskowie,
      Palestyńczycy, Frankofoni, Kaszubi, Ślązacy) a tu jest tworzona nowa tożsamość.
      PRzypuszczać można że to i tak zje własny ogon.
    • neptun42 Jak Częstochowa - Bielsko-Biała to nie Śląsk? 13.02.07, 20:07
      U nas w Czewie ten temat też jest bardzo żywy...

Istnieje na forum GW Częstochowskim od ponad roku:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55&w=34681186&s=0
      Przewinęło się tu wielu ludzi (setki komentarzy) i temat szybko doszedł do
      tematyki secesji wojewódzkiej. Polecam więc także Częstochowską Republikę...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka