Dodaj do ulubionych

OTO DOWÓD NIEUCTWA BALLESTA !

22.04.03, 16:47
Ballest w wątku forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?
f=94&w=5462069 twierdzi że:

„Dzisiejsza nazwa GLIWICE powstała naprawdę w 1945 roku a Lwowiacy tak to
miasto nazwali, zreszta z Wrocławiem tez to zrobili.”

Luka mu na to odpowiada, że ma mapę z 1736 roku gdzie ta nazwa jest wyraźnie
wymieniona. Mapę wydał Johann Wolfgang Wieland i jest dość często publikowana
i że jest też na wystawie zbiorów Niewodniczyńskiego mapa Śląska z 1578 roku
gdzie jest napisane GLIWICE. Mapę wydał Gerard de Jode na podstawie mapy
Heinricha Zella. Kartusz nosi nazwę "Poloniae Amplissimi Regni Typus
Geographicus".
Oprócz Gliwic pojawiaja się tam takie nazwy jak (podaje pisownię): Raciborz,
Namyslaw, Opolie, Globuczko, Boleslaw, Bytom, Strzelco.

I oczywiście Ballest mu nie odpowiedział. To jest właśnie dowód jak niską
wiedzę ma Ballest.

Obserwuj wątek
    • Gość: Hanysek [...] IP: *.arcor-ip.net 22.04.03, 20:07
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • ernest_wilimowski [...] 22.04.03, 22:06
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: Arnold Re: OTO DOWÓD NIEUCTWA BALLESTA ! IP: 213.186.78.* 22.04.03, 23:21
        Wracajac do tematu - prosze o link do tej mapy przetlumaczonej na polski.
        Na tych ktore widzialem jest Gleibitz, Glybitz. Z "b" zamiast "w".

Pyrsk - Arnold

• psie.pole Re: OTO DOWÓD NIEUCTWA BALLESTA ! 23.04.03, 09:28
          Arnold - wiem o jakich mówisz mapach bo też widziałem takie z "b" zamiast "w"
          ale te o których wspomina Luka to inne arkusze. Dokładnie są wymienione na
          górze. Napisz do niego to Ci na pewno przyśle profesjonalny skan. Aha jedną z
          tych map (tę późniejszą) chyba widziałem w muzeum na zamku w Chudowie (ale nie
          na pewno tą).
          • psie.pole Re: OTO DOWÓD NIEUCTWA BALLESTA ! 23.04.03, 19:48
            tu sobie można kupić te gdzie są podwójne nazwy miast
            www.orteliusmaps.com/descriptions/2623.htm

• psie.pole Re: OTO DOWÓD NIEUCTWA BALLESTA ! 23.04.03, 20:01
              To akurat nie ta dokładnie chyba ale dokładnie z tego samego atlasu.
              • luka Re: OTO DOWÓD NIEUCTWA BALLESTA ! 25.04.03, 17:06
                Witam, nawet ignor napisał że widział mapę z 1925 z napisem GLIWICE.
                • Gość: Arnold oto dowody na slaskosc Slaska IP: 213.186.78.* 25.04.03, 17:15
                  Z 1925 ? A w jakim kraju byla wydana
                  ta mapa?

Ja mam taka z 1928:

republika.pl/silesia1/gornyslask.html
                  Zauwazcie, ze nazwy miasta takich jak Czestochowa mialy swoj niemiecki
                  odpowiednik.
                  Zapewne na polskich mapach moglo pisac Gliwice. Zreszta mam gdzies taka z 1938
                  roku. To nie jest zaden dowod na polskosc czy niemieckosc Slaska.
                  To jest tylko dowod na slaskosc Slaska. Czyli na to, ze Slask nie miesci sie
                  calkowicie w ramach niemieckiej historii, a prawie wcale w ramach polskiej.

Pyrsk
                  • Gość: mrW Re: oto dowody na slaskosc Slaska IP: *.blueyonder.co.uk 02.05.03, 02:11
                    Gość portalu: Arnold napisał(a):

> Z 1925 ? A w jakim kraju byla wydana
                    > ta mapa?
                    >
                    > Ja mam taka z 1928:
                    >
                    > republika.pl/silesia1/gornyslask.html
                    > Zauwazcie, ze nazwy miasta takich jak Czestochowa mialy swoj niemiecki
                    > odpowiednik.
                    > Zapewne na polskich mapach moglo pisac Gliwice. Zreszta mam gdzies taka z
                    1938
                    > roku. To nie jest zaden dowod na polskosc czy niemieckosc Slaska.
                    > To jest tylko dowod na slaskosc Slaska. Czyli na to, ze Slask nie miesci sie
                    > calkowicie w ramach niemieckiej historii, a prawie wcale w ramach polskiej.
                    >
                    > Pyrsk

-no i ja tez chcialem to podkreslic z wyjatkiem ostatniego twojego zdania po
                    przecinku lecz panu ballestowi nie da sie tego wytlumaczyc a i ty tez jakos
                    nie mozesz sie z tym pogodzic
                • Gość: ärz Re: OTO DOWÓD NIEUCTWA BALLESTA ! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 25.04.03, 21:31
                  a ja widzialem wczoraj mape, na ktorej bylo napisane Tschenstochau, Warschau i
                  Krakau!
                  • psie.pole Re: OTO DOWÓD NIEUCTWA BALLESTA ! 28.04.03, 10:49
                    mniejsza o to czego to dowodzi bo każdy będzie nadal uważał swoje i oponentów
                    nie przekona. Piszemy w końcu o faktach tzn. czy jest tak jak twierdzi BALLEST
                    że nazwa Gliwice powsał w 1945 roku i nadali ją temu miastu Lwowiacy czy jednak
                    tak jak twierdzi Luka że istniała wcześniej bo sięgnął do mapy chyba z XVI w.
                    Myśle że chyba jednoznacznie to ustaliliśmy.
                    • luka Re: OTO DOWÓD NIEUCTWA BALLESTA ! 30.04.03, 10:52
                      ballest napisałes ze nazwa Gliwice nie istniała przed 1945 rokiem i żę nadali
                      ją Lwowiacy. Na mapie z XVIII wieku jest ta nazwa Gliwice i była tez zapisana
                      wcześniej nie raz, a ty piszesz potem ze tobie chodzilo o oficjalną albo inną
                      próbując się wykręcic. Sam nie wiesz o co Ci chodzi bo poprostu na niczym sie
                      nie znasz. Oficjalna nazwa ? a wiesz ile razy pisano Glibitz albo Glybicz ? i
                      co to nie były ofiocjalne ? oficjalne to takie które się uzywa w dokumentach a
                      mapa jest takim dokumentem. Jestes zwykłym nieukiem. ile ty klas skończyłeś?
                  • Gość: mrW Re: OTO DOWÓD NIEUCTWA BALLESTA ! IP: *.blueyonder.co.uk 02.05.03, 02:13
                    -chyba taka z czasow A.H
    • Gość: Von Baden Re: OTO DOWÓD DLA LUKI! IP: 194.55.237.* 30.04.03, 11:14
      psie.pole napisał:

> Ballest w wątku forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?
      > f=94&w=5462069 twierdzi że:
      >
      > „Dzisiejsza nazwa GLIWICE powstała naprawdę w 1945 roku a Lwowiacy tak to
      >
      > miasto nazwali, zreszta z Wrocławiem tez to zrobili.”
      >
      > Luka mu na to odpowiada, że ma mapę z 1736 roku gdzie ta nazwa jest wyraźnie
      > wymieniona. Mapę wydał Johann Wolfgang Wieland i jest dość często publikowana
      > i że jest też na wystawie zbiorów Niewodniczyńskiego mapa Śląska z 1578 roku
      > gdzie jest napisane GLIWICE. Mapę wydał Gerard de Jode na podstawie mapy
      > Heinricha Zella. Kartusz nosi nazwę "Poloniae Amplissimi Regni Typus
      > Geographicus".
      > Oprócz Gliwic pojawiaja się tam takie nazwy jak (podaje pisownię): Raciborz,
      > Namyslaw, Opolie, Globuczko, Boleslaw, Bytom, Strzelco.
      >
      > I oczywiście Ballest mu nie odpowiedział. To jest właśnie dowód jak niską
      > wiedzę ma Ballest.

A ja posiadam mape gdzie sa uzyte nazwy pra niemieckich miast podaje pisownie:
      Warschau, Krakau, Lodz itp.
      I co ty na to ?
      >
      >
      • luka Re: OTO DOWÓD 30.04.03, 12:37
        Przeczytaj jeszcze raz od poczatku bo nie rozumiesz. On napisał że takiej nazwy
        jak Gliwice nie było przed 1945 rokiem.
        • Gość: Von Baden Re: OTO DOWÓD IP: 194.55.237.* 30.04.03, 14:52
          luka napisał:

> Przeczytaj jeszcze raz od poczatku bo nie rozumiesz. On napisał że takiej
          nazwy
          >
          > jak Gliwice nie było przed 1945 rokiem.

Sorry ale to Ty mnie zle zrozumiales, ja chcialem powiedziec, ze sa rozne powo-
          dy aby przekrecac nazwy miejscowosci.
          Chodzi mi oto ze Mapy to nie dowod
          Pyrsk

• luka Re: OTO DOWÓD 30.04.03, 15:01
            Jak ktoś twierdzi że nazwa GLIWICE nie istniała przed 1945 rokiem a na tym
            forum podano KILKANASCIE przykładów że istniała to ty piszesz że to były nazwy
            przekręcone i że to nie jest dowód ????????????????
            • Gość: Von Baden Re: OTO DOWÓD IP: *.dip0.t-ipconnect.de 30.04.03, 19:46
              luka napisał:

> Jak ktoś twierdzi że nazwa GLIWICE nie istniała przed 1945 rokiem a na tym
              > forum podano KILKANASCIE przykładów że istniała to ty piszesz że to były
              nazwy
              > przekręcone i że to nie jest dowód ????????????????

OK! tylko co to wszystko ma udowodnic?

Pyrsk
              • Gość: Ballest Re: OTO DOWÓD IP: *.dip0.t-ipconnect.de 02.05.03, 00:43
                mitglied.lycos.de/beno136/www/?gal1=Obroski%20uod%20Szwagra&gal2=5,full,pieczync%20ze%20glywic%202.jpg

pyrsk
                ballest

Na Mapie nie zawsze sa oficjalne nazwy miast, a oficjalna nazwa GLIWICE
                powatala w 1945 roku , Lwowiacy sie na nia zgodzili !!!
                Przedtem sie Gliwice nigdy tak nie zwaly , podobnie Wroclaw !!!
      • Gość: mrW Re: OTO DOWÓD DLA LUKI! IP: *.blueyonder.co.uk 02.05.03, 02:16
        Gość portalu: Von Baden napisał(a):

> psie.pole napisał:
        >
        > > Ballest w wątku forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?
        > > f=94&w=5462069 twierdzi że:
        > >
        > > „Dzisiejsza nazwa GLIWICE powstała naprawdę w 1945 roku a Lwowiacy t
        > ak to
        > >
        > > miasto nazwali, zreszta z Wrocławiem tez to zrobili.”
        > >
        > > Luka mu na to odpowiada, że ma mapę z 1736 roku gdzie ta nazwa jest wyraźn
        > ie
        > > wymieniona. Mapę wydał Johann Wolfgang Wieland i jest dość często publikow
        > ana
        > > i że jest też na wystawie zbiorów Niewodniczyńskiego mapa Śląska z 1578 ro
        > ku
        > > gdzie jest napisane GLIWICE. Mapę wydał Gerard de Jode na podstawie mapy
        > > Heinricha Zella. Kartusz nosi nazwę "Poloniae Amplissimi Regni Typus
        > > Geographicus".
        > > Oprócz Gliwic pojawiaja się tam takie nazwy jak (podaje pisownię): Racibor
        > z,
        > > Namyslaw, Opolie, Globuczko, Boleslaw, Bytom, Strzelco.
        > >
        > > I oczywiście Ballest mu nie odpowiedział. To jest właśnie dowód jak niską
        > > wiedzę ma Ballest.
        >
        > A ja posiadam mape gdzie sa uzyte nazwy pra niemieckich miast podaje
        pisownie:
        > Warschau, Krakau, Lodz itp.
        > I co ty na to ?
        > >
        > >

-no to jestes bogaty facet!
        -opraw w ramke i biegiem na aukcje!
        • Gość: Von Baden Re: OTO DOWÓD DLA LUKI! IP: 194.55.237.* 02.05.03, 08:34
          nrW idz juz do lekarza co !!!!!!!
          • Gość: zefel Re: OTO DOWÓD DLA LUKI! IP: 195.94.206.* 02.05.03, 08:59
            Nie zapominajcie o prapolskiej Ratysbonie i o Akwizgranie. Ja mam polskie mapy
            z takimi nazwami.Pewnie też je macie. Uważam, że Ballest może mieć rację.
            • ballest Re: OTO DOWÓD DLA LUKI! 02.05.03, 10:34
              Wiem , ze racje mam.
              Jak bylem w Gliwicach to sie z Panem R.(historyk gliwicki) spotkalem, przyznal
              mi racje, ale zazanczyl , ze slowo Gleiwit czy Gleiwitz nie sa niemieckie tylko
              lacinskie!???
              O to sie ale tutaj nie sprzeczamy!
              Wiemy, ze na mapach oficjalnych nazw nie ma, np.na jednej jest Pekin, na
              drugiej Peking, na trzeciej Beijing a w rzeczywistosci sie to miasto inaczej
              nazywa, tak samo z Rzymem (Rom, Rome)
              Szkoda slow!!!:-)
              Juz tytul tego watku dal do zrozumienia, ze Gosciu niepewny jest.
              Napewno myslal, ze dowodow nie znajde, a tu odwrotnie, - to on ani jednego
              dowodu nie znalazl, DLA NIEGO JAKAS TAM MAPA (gdzie kazdy szkryflou co chce)
              DOWODEM JEST!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka