Gość: TT IP: *.chello.pl 08.03.07, 00:06 Chory pomysł Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: glow Centrum Katowic bez samochodów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.07, 00:22 Na ulicy Młyńskiej rodzą się takie chore pomysły - zamknąć ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KAT Re: Centrum Katowic bez samochodów IP: 212.160.188.* 08.03.07, 07:19 Jak zamkniesz to ta banda bezmyslnych urzedasow rozlezie sie po calym miescie - moze lepiej ogrodzic i pokazywac jako ciekawostke fabryke chorych pomyslow z malpa naczelna zwana prezydentem. Ciekawe czy nie prosciej byloby przeniesc przytanek blizej tego czegos co nazywa sie dworcem PKS'u ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bim Ulica Słowackiego też... IP: *.wic.pl 08.03.07, 00:39 ..powinna być zawężona dla samochodów, a odcinek między ul.3 maja a dworcem przekształcony w ciąg pieszo-jezdny. Pozwoliło by to wreszcie wydłużyć pieszy obszar ul. 3 Maja aż do placu Wolności. Należyte przedpole zyskały by piękne kamieniczki na Słowackiego; tzw. Tortownica, kamieniczka neogotycka. Młodzież z liceum nie wychodziła by prosto na ruchliwą ulicę... Katowice nie zasługują na to by być rozjeżdżane przez samochody! Kluczem dla żywego centrum miasta są obszary dla pieszych! Ale dopóki transport publiczny nie zostanie uporządkowany, rozbudowany, unowocześniony, uatrakcyjniony, rozreklamowany a dostęp do niego ułatwiony...na zmniejszenie natężenia ruchu samochodowego w centrum nie ma co liczyć... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kliks świetnie, cieszę się... IP: *.chello.pl 08.03.07, 00:40 trochę kultury też może (i powinno) być w tym mieście... Odpowiedz Link Zgłoś
bartoszcze Re: Centrum Katowic bez samochodów 08.03.07, 00:43 Generalnie ograniczenie ruchu w centrum miasta to mądra inicjatywa, ale żeby akurat Sokolską ograniczać? chyba kogoś pogięło, albo filharmonia mocno lobbuje (akurat dla filharmonii lepiej byloby zorganizować parking przy Opolskiej..) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mordograjek Re: Centrum Katowic bez samochodów IP: *.chello.pl 08.03.07, 06:18 a ja mam pomysł na korki na mikołowskiej - wyłączyć ulice , zaorać i zbudować tam dreptak miejski... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Centrum Katowic bez samochodów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.07, 21:23 po zaoraniu to lepiej centum produkcji żywności ekologicznej :-)))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
airborell Re: Centrum Katowic bez samochodów 08.03.07, 11:14 Już nie mówiąc o tym, że pomysł, żeby zwężać ulicę, żeby robić _parkingi_ w centrum, jest poroniony. To albo chcą wyprowadzić ruch z centrum, albo chcą, żeby jeszcze więcej ludzi przyjeżdżało do centrum i w nim parkowało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janusz Prima aprilis? IP: *.mtvk.pl 08.03.07, 11:16 Do pierwszego kwietnia jeszcze trochę dni zostało, ale gdy przeczytałem "toto" pomyślałem, że dziś jest prima aprilis. Czego jeszcze ci urzędnicy nie wymyślą, żeby zarobić! Bo to będzie tak: opracowanie planów zwężenia Sokolskiej, opracowanie na temat skutków zwęż. Sok., opracowanie nt wpływu na środowisko naturalne, opracowanie nt zmniejszenia wypadkowości dzięki zwęż. Sokol. A potem będzie: opracowanie nt zwiększenia się wypadkowości w rejonie centrum Katowic spowodowane zwęż. Sokol., śledztwo nt korupcji związanej ze zwęż. Sokol., opracowanie nt. zwiększenia zapylenia powietrza w obrębie centrum Katowic związane ze zwęż. Sokol. itd. itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jon Centrum Katowic bez samochodów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.07, 07:18 Przerażenie mnie ogarnia... Jeśli receptą na dużą trafikę ma być zwężanie ulic (niedawno poszerzanych zresztą!) to kiepsko to widzę. Przecież wtedy ruch kołowy przeniesie się przecznicę dalej i korki wcale się nie zmniejszą. Proponowana zmiana Sokolskiej to totalne nieporozumienie, choć zgadzam się, że duży problem to autobusy - może warto przesunąć wcześniej przystanek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ślonzak Re: Centrum Katowic bez samochodów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.07, 10:08 > Proponowana zmiana Sokolskiej to totalne nieporozumienie, choć zgadzam się, że > duży problem to autobusy - może warto przesunąć wcześniej przystanek? Najlepiej byłoby zamiast parkingów zrobić tam pasy tylko dla autobusów (w godzinach 6:00-9:00 i 14:00-18:00 w obu kierunkach blachsmrody won) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katowiczanin Re: Centrum Katowic bez samochodów IP: 212.160.188.* 08.03.07, 07:48 Chory pomysl - jak prawie wszystko co rodzi sie w Urzedzie Miejskim. Ale jest nadzieja, od pomyslu do realizacji w tym miescie uplywa nieskonczona ilosc czasu, moze do tego czasu ktos sie zorientuje ze to glupota. Jest nadzieja ze pomysl na przebudowe Sokolskiej zginie w mroku niekompetencji urzednikow pod wodza Uszoka, przeraza mnie tylko to ze wymysla cos jeszcze glupszego. Chcailbym wiedziec kto projekowal zjazd z Sokolskiej w kierunku ronda, biedaczek nie wiedzial ze tam jest przystanek ? Nie wiedzial ze z tego przystanku autobusy jada we wszsytkich mozliwych kierunkach? Nie wiedzial ze ten na akurat przystanek musi dziennie przyjechac az tyle autobusow ? Pewnie nie i dlatego przystanek jest 10 metrow od swiatel, ale urzad miejski widzial projekt i musial go zaakceptowac (tak sie robi zanim zacznie sie wydawac pieniadze) - moze gazeta ustali nazwisko tego jakze kompetentnego urzednika i poda do publicznej wiadomosci. W koncu to za moje podatki robi sie te przebudowy i chce wiedziec jakie sa konsekwencje takich bledow dla samego urzednika. Przy okazji moze dowiemy sie ile kosztowala budowa skrzyzowania na Sokolskiej i ile pieniedzy teraz wydamy na poprawki w projekcie, bo komus nie chcialo sie pomyslec i przewidziec ze na przystanku beda sie pojawiac autobusy. Premie dostal, zreszta teraz tez dostanie za koncepcje "ograniczenia ruchu w scislym centrum miasta". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sam Re: Centrum Katowic bez samochodów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.07, 15:31 Możesz sobie sam poszukać, kto projektował DTŚ w tym rejonie, możesz znaleźć nazwiska dyrekcji DTŚ, oraz nazwiska urzędników miejskich odpowiedzialnych za komunikację w Katowicach. Założę się, że zajmie ci to z 10 minut buszowania po internecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wielbiciel Ka Panie Moszyński, rada z Gliwic się przyda! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.07, 07:58 Centrum Katowic zamknięte dla ruchu samochodowego. To koniec. Katowice przestana sie rozwijać! Trzeba im Frankiewicza: TIR-y to rozwój:) -> co tam o resztę, zabytki i jakichś tam- może ludzi!<- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: my gliwiczoki do gliwic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.07, 19:47 won z katowic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joł zbłaźnili się Mikołowską teraz Sokolska IP: 213.227.87.* 08.03.07, 08:18 musieli jakiegoś niezłego magika zatrudnić w mieście :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gre Re: Centrum Katowic bez samochodów IP: *.chello.pl 08.03.07, 08:33 Ograniczenie ruchu samochodowego w scisłym centrum to koniecznosć! Więcej miejsca dla pieszych! A co do zwężenia Sokolskiej - to ja rozumiem, ze nie chodzi tu tylko i wyłącznie zrobienie czegos z ta ulicą , ale również powiazanie tego z innymi projektami (bo inaczej to rzeczywiscie głupota). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katowiczanin Re: Centrum Katowic bez samochodów IP: 212.160.188.* 08.03.07, 08:57 Ograniczenie ruchu w centrum OK ale gdzie Katowice maja centrum? Czy Sokolska to jeszcze centrum? Moim zdaniem na Sokolskiej nie trzeba wiecej miejsca dla pieszych tam prawie nikt nie chodzi bo nie ma po co. Zreszta w calym "centrum" nie ma co robic i po co tam chodzic no chyba ze po zmroku dla mocnych doznan. A w artykule nie ma mowy o przeniesieniu ruchu gdzie indziej. Wogole w mieście nie mowi sie o odciażeniu niektorych ulic np Mikolowskiej. Urzad miejski robi wrecz przeciwnie pcha tam jeszcze wiecej samochodow za pomoca ulicy Grundmanna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gre Re: Centrum Katowic bez samochodów IP: *.chello.pl 08.03.07, 09:07 No właśnie - okreslmy wreszcie co jest tym naszym tzw. "starym miastem" i tam żadnego ruchu kołowego! inaczej znów odezwą się Ci, którzy chcą tego ruchu na Rynku:( Najlepszym sposobem na przysieszenie prac nad integracją transportu w mieście i reorganizacją ruchu bedzie zakaz ruchu na ulicy Młyńskiej - jak nasi kochani radni będą musieli przyjeżdżać komunikacją miejską to od razu w tym zakresie się poprawi:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sam Re: Centrum Katowic bez samochodów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.07, 15:35 słusznie prawisz, tak należy zrobić, ale Uszok ma w zanadrzu parking pod Rynkiem, bezpośrednio połączony ze swoim radosnym urzędem:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kato Re: Centrum Katowic bez samochodów IP: 212.160.172.* 08.03.07, 09:18 Nie, Sokolska to już Murcki. Nie wiedziałeś?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Centrum Katowic bez samochodów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.07, 21:40 > [...] rozumiem, ze nie > chodzi tu tylko i wyłącznie zrobienie czegos z ta ulicą , ale również > powiazanie tego z innymi projektami [...] Takie samo powiązanie, jak obecne połączenie średnicówki z autostradą i dojazdy z autostrady do centr miast - już lepiej się pchać przez miasto niż sterczeć w korkach, żeby kawałek przejechać się tymi nowymi trasami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Głupie projekty IP: *.imperiumpw.pl 13.03.07, 10:52 Zaręczam Ci, że projekt, który zakładałby jako etap ten proponowany ruch z Sokolską nie może być mądry - musi być głupi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Centrum Katowic bez samochodów IP: *.um.katowice.pl 08.03.07, 08:41 zgadzam sie z panem profesorem: ludziom nie zaoferowano niczego w zamian. najpierw trzeba pokazać, że można poruszać się sprawniej, a dopiero potem zwężać drogi i zamykać ulice. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xvid Re: Centrum Katowic bez samochodów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.07, 08:45 toz to kompletny debilizm!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Centrum samochodów bez Katowic IP: *.imperiumpw.pl 08.03.07, 09:44 BYŁAM NA ROZDANIU NAGRÓD PO KONKURSIE NA FILHARMONIĘ. W NIEKTÓRYCH PRACACH POJAWIŁ SIĘ TEN PODJAZD DLA MELOMANÓW. ALE SUPER BYŁO DOPIERO WEJŚCIE NA TEN TEMAT PANA PREZYDENTA. POŚWIECIŁ TEJ KWESTII 1 ALBO 2 ZDANIA. POWIEDZIAŁ, CHYBA POD WPŁYWEM TEGO POMYSŁU, ŻE ULICA W TYM MIEJSCU JEST SZEROKA, TAK, ŻE NIE BĘDZIE Z TYM PROBLEMU... CHYBA ŚNIĘ - POMYŚLAŁAM ALE TERAZ WIDZĘ, ŻE NIE. CZY KTOŚ WIE, A JAK WIE NIECH NAPISZE, CZY PRZYPADKIEM NIE Z TEJ PAMIĘTNEJ SŁODKIEJ DYSKUSJI POCHODZI TEN POMYSŁ CZY TEŻ BYŁO O TYM MÓWIONE JUŻ KIEDYŚ? CZY KTOŚ WIE COKOLWIEK NA TEMAT JAKIEGOŚ OGÓLNEGO STUDIUM KOMUNIKACJI W KATOWICACH - JEŻELI DRODZY KATOWICZANIE SOBIE TEGO SENSOWNIE NIE ZAPROJEKTUJEMY TO BĘDĄ CO CHWILKĘ WYSKAKIWAŁY PODOBNE POMYSŁY... CZY KTOŚ MA OPANOWANE KOMUNIKACYJNIE TO MIASTO - CZY ISTNEJE JAKIŚ PLAN? POZA TYM CZY KTOŚ WIE JAK POSUWA SIĘ SPRAWA ZABUDOWY AL. KORFANTEGO I CZY JEST GDZIEŚ JAKIEŚ FORUM PRZECIWNIKÓW ZABUDOWANIA PRZESTRZENI POMIĘDZY SPODKIEM A RYNKIEM? BĘDĘ WDZIĘCZNA ZA INFO. CZY TO PRAWDA, ŻE PANI Z URZĘDU WCZORAJ ARESZTOWANA DOSTAŁA 1 600 (TYSIĄC SZEŚĆSET) ZARZUTÓW - TAK POWIEDZIAŁA WCZORAJ PANI W AKTUALNOŚCIACH I O CO W TEJ SPRAWIE CHODZI? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gre Re: Centrum samochodów bez Katowic IP: *.chello.pl 08.03.07, 09:48 ale Korfantego od Ronda do Rynku musi być zabudowana! Dośc tej pustki dla samochodów w ścisłym centrum miasta! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Centrum samochodów bez Katowic IP: *.imperiumpw.pl 08.03.07, 11:43 Aleś wyskoczył - spokojnie! Co Ci tak na tym zależy - Ty to zaprojektowałeś albo chcesz sobie kawałek Alei Korfantego KUPIĆ? Czy oprócz zabudowy wyobraźnia nie podpowiada Ci żadnego innego rozwiązania - chętnie bym podyskutowała ale w tej grze podobno już wszystko zdecydowano i trwa "fikcyjny pulpet" w postaci "publicznej debaty" po fakcie, tak jak miało być z Rospudą i innymi miejscami. Popatrzcie - dlaczego nie ma tak mocnych reakcji i szybkich decyzji w miejscach, które rzeczywiście są puste, które są śmietniskami 1 minutę od Centrum a takich nie brakuje a ta przestrzeń, która bez dyskusji wymaga zmian ale nie takich, z którego można zrobić ekskluzywną otwartą przetrzeń publiczną, wnętrze, które wcale nie jest duże, dlaczego tak korci? Odsyłam "GRE" do projektu zabudowy Alei - czy w sensie nawet samochodowym on coś zmienia? NIC - nawet pamiętaj, że budynki stojące na Alei staną się celem dojazdu same w sobie tak więc będzie samochodów tam jeszcze wiecej - jak dojedziesz to tych banków czy komercyjnych biur czy supermarketów - galerii handlowych, bo przecież takie budowle w Alei Korfantego powstaną? Kto wygra przetarg na wykup lub dzierżawę tych nieruchomości? Przecież w projekcie w miejscu placu jest na środku okrągła dziura - przejście podziemne pod torem tramwajowym a na proj. Rynku jest też tramwaj - proszę tylko o odpowiedź, jeśli zapoznasz się z projektem, czy samochodów będzie tam wiecej czy mniej (bo w sensie tramwaju nic się nie zmienia bo jest obecny jak teraz). Nie czas na pełną krytykę projektu. O to mi właśnie chodzi - jak w Sokolskiej - nikt chyba nie ma wizji komunkacji w całym Centrum i stąd każde rozwiazanie będzie cząstkowe i równie dobre i złe. Czy wiecie że na dyskusji pokonkursowej po Centrum pojawiły sie głosy architektów, że trzeba udrożnić przejazd dla samochodów, pomiędzy Warszawską a 3 maja? Ruch jest w projekcie rozsunięty - przesunięty tak, aby uwolnić działki tj. parcele pod zabudowę - i tyle! Odsyłam do projektu... Pytasz dlaczego mnie zabudowa Alei Korfantego irytuje? Odpowiem Ci pytaniem: czy mogę kupić albo wydzierżawić na 99 lat przestrzeń w twoim pokoju dziennym pomiędzy sołem przy którym jesz obiad a telewizorem? Chcę tam postawić stojaczek z logo mojej firmy, może nawet siedzibę jeśli zmieści się biureczko- jeśli tak proszę o kontakt! Ale to nie wszystko - to nie oddaje stuacji bo jest tak, że za chwilę na wolnym rynku będę tan kawałek Twojego dywanu rzeczywiście mógł kupić!... i to poza kwestią czy się na to zgodzisz czy nie - Jakbyś się poczuł gdyby prawnie udowodniono, że Twój protest jest "fikcyjnym pulpetem" i w czasie "fikcyjnej debaty" z całą Twoją rodziną, w tym czasie moi ludzie by mocowali stojaczek do Twojej (na właśnie - Twojej?) podłogi?. Nie odpisuj za szybko. Pomyśl, że sama się właśnie tak czuję i nie jestem w tym sama, i znam tych których zabudowa Alei Korfantego po prostu boli! I to jeszcze nie wszystko - bolą nas też te wezwania do fikcyjnej debaty, która podobno się toczy i to, że Prezydent ewentualną uwagę do Planu na ten temat prawnie wcale nie musi uwzględnić - przemyśl przykład z dywanem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gre Re: Centrum samochodów bez Katowic IP: *.chello.pl 08.03.07, 12:06 po pierwsze- tereny o 1 minutę od centrum sa przewaznie w rękach PKP (czyli miasto niewiele ma do powiedzenia w tej kwestii- niestety- bo ja chętnie tam bym widział właśnie drogi przelotowe północ-południe, aby samochody miały którędy ominać centrum). Po drugie- co do Korfantego - o ile ja tam widzę na projekcie, ruch zostanie po jednej stronie, a po drugiej ma być deptak. Co do tego czy trzeba tak ścisle zabudowywac - mam pewne wątpliwosci, bo ja bym widział mozliwość utworzenia tam placów- zamiast powiedzmy trzech dużych budynków dwa , a pomiedzy nimi place dla pieszych. Ale jedno jest pewne ta dziura od Rynku do Ronda musi zniknąć! po tzrecie - oczywiscie że jest potrzebna wizja zorganzoowania ruchu w centrum i w całym mieście- ale obawiam się , że jak nie wymusimy tego przebudową centrum, to nigdy się tego nie doczekamy (patrz pomysły z Sokolską czy Mikołowską- one wynikają właśnei z tego, ze nikt nie myśli całościowo o mieście i funkcjach jakie powinny pełnic poszczególne dzielnice- w tym głównie centrum). I po któreś tam - nowe budynki powinny posiadać własne parkingi podziemne, a co do tramwaju przejeżdżajacego przez Rynek- cóż, w zasadzie jedyna rozsądna alternatywa to byłoby puścić go wzdłuż torów kolejowych - ale też ta koncepcja upadła, i wtym momencie nie widzę zadnej alternatywy:( Aco do pytania jak dojadę do centrum hadlowych i, bankó i td. - odpowiedź jest prosta komunikacją miesjką -autobusem lub tramwajem. Pomimo tego że mam samochód, to jednak jeżdże do centrum ową komunikacją- nie wiem, co ludzi zmusza do jazdy do urzędów pod same dzrwi, i martwienie sie o to, czy znajda miejsce parkingowe, że płacą za to miejsce, itd. Naprawdę warto pzrejsć sie kawałek po mieście:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Centrum samochodów bez Katowic IP: *.imperiumpw.pl 08.03.07, 12:22 No to co? Sprzedajesz? Do rzeczy. Co wynika z Twojego wpisu dla sprawy bo dla mnie nic?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gre Re: Centrum samochodów bez Katowic IP: *.chello.pl 08.03.07, 12:29 Niczego nie sprzedaję ani nie kupuję. Natomiast twoje pomysły są niestety delikatnie mówiąc dziwne- nie potrafisz się zdecydować co z tym ruchem kołowym w centrum - z jednej strony za , z drugiej przeciw. Dzieki takim osobom to znów przez kolejne 10 lat będziemy dyskutowac zamiast działać:( Odpowiedz Link Zgłoś
aha444 Re: Centrum samochodów bez Katowic 08.03.07, 18:13 Ale niestety drogi przyjacielu - TO NIE JEST DZIURA OD RYNKU DO RONDA (chyba, że w twojej głowie) - to jest NAJBARDZIEJ CHARAKTERYSTYCZNA PERSPEKTYWA NA ŚLĄSKU, wręcz symbol Śląska i Katowic. I powinno to miejsce być jednym wielkim placem kulturalno-rozrywkowym (jak krakowski rynek) - odpowiednio obudowanym i celowo tak stworzonym. A jak tobie nie staje w tym kierunku wyobraźni - to już twój problem. NIE ZGADZAM SIĘ NA ZABUDOWĘ i KOMERCYJNĄ SPORZEDAŻ TEJ PRZESTRZENI !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gre Re: Centrum samochodów bez Katowic IP: *.chello.pl 08.03.07, 18:24 Ale co z tym zrobisz jeżeli tam jest droga szerokosci autostrady? Masz jakiś pomysł? Wątpię. W tej chwili nawet nie wiadomo gdzie Rynek sie zaczyna a gdzie kończy - dlatego pisze że to jest dziura (wielka pustka)- typowa socjalistyczna myśl urbanistyczna rodem z ZSRR - takie rzeczy w cywilizowanych krajach tworzy sie na przedmieściach, aby uatrakcyjnić wjazd do miasta. Zeby cos "konkretnego" zrobić, to tak czy inaczej trzeba ograniczyć ruch kołowy a po drugie tą pzrestzreń odpowiednio zagospodarować (c,o chcesz czy nie, oznacza również jej podział i zabudowę)- ja już wielokrotnie pisałem (ale co niektórzy nie mogą tego zrozumieć) że nie trzeba zabudowywać wszystkiego, jak to jest w projekcie, ale wystarczy tak postawić nowe budynki aby wydzielić miejskie place, które mogą przejąć funkcje Rynku, po którym nadal beda jeździć tramwaje). Przyjazna przestrzeń publiczna nie oznacza pzrestzreni ogromnych rozmiarów, która nie wiadomo po co istnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gre Re: Centrum samochodów bez Katowic IP: *.chello.pl 08.03.07, 18:38 Chyba, że założymy, ze może istnieć dla samej perspektywy:) ale ja uważam, ze ma istnieć dla ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a NIE dla Prywatyzacji Al. Korfantego IP: *.imperiumpw.pl 13.03.07, 11:08 Dziękuję aha444 za wpis! - ten głos to znak, że ktoś jeszcze nie może dać sobie rady z tym zamiarem władz. Mam nadzieję, że spotkamy się na następnej debacie dot. Centrum. Jeszcze raz dziękuję za wpis i mam nadzieję, że jeszcze na to forum zaglądasz. Serdecznie Cię pozdrawiam i jeśli wiesz coś nt. jakiegoś formalnego oporu w tej sprawie proszę napisz - chętnie przyłączyłbym się do jakiejś sformalizoanej grupy nacisku na Władze aby NIE PRYWATYZOWANO i ZABUDOWYWANO AL. KORFANTEGO. Kocham Katowice i dla mnie to strzał w serce - wiem, że wiesz o czym piszę, bo z Twojego wpisu wynika, że też tak to odbierasz. Wielkie dzięki. Na każdym forum dot. Katowic, czy Śląska umieszczaj swój wpis na ten temat aby sprawę nie zamieciono pod dywan do momentu wjechania na Al. Korfantego ciężkiego sprzętu. sarp.katowice.pl/aktual/a0.htm - pod tym linkiem powinien za jakiś czas pojawić się anons dot. spotakania. Wiem, że cały czas toczą się spotkania i konsultacje dot. Zabudowy Centrum ale są zamknięte dla określonych grup i osób - organizuje je Prezydent Uszok i Projekant. Jeszcze raz dziękuję! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a NIE dla Prywatyzacji Al. Korfantego IP: *.imperiumpw.pl 13.03.07, 10:57 No o tym piszę - że jeśli tereny są np. PKP i wymaga to od Władz trochę zabiegów to ich to nie interesuje ale jeśli jest w sercu kilkumilionowej aglomeracji kawałek wolnej i otwartej przestrzeni publicznej, która w dodatku jest nasza - to dlaczego nie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Nie dla Prywatyzacji A. Korfantego IP: *.imperiumpw.pl 13.03.07, 10:49 Dużo bym dał żeby wiedzieć kim jesteś i z jakiego jesteś LOBBY skoro z Twoich wpisów wiadomo tylko, że trzeba zabudować Al. Korfantego? Nie rozumiesz, że urbanistycznie jest to klinicznie zły ruch ale i nie wiesz dlaczego? Wiesz tylko, że trzeba zabudować Al. Korfantego. Tak więc jesteś z UM w Katowicach, np. z biura prasowego i śledzisz co ludzie wypisuja, jesteś zwycięskim projektantem albo twoja firma chce to kupić. Możesz jeszcze być postronnym mieszkańcem ale szkoda, że nie wiesz dlaczego pomysł zabudowy Al. Korfantego jest zły. Odpowiedz Link Zgłoś
pklimas Re: Centrum Katowic bez samochodów 08.03.07, 09:58 wprowadzcie z powrotem bilet ATP za 100 zl i zostawiam auto w garazu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ELOPE tramwaje kzk HAHA smiechu warte IP: *.hertz.com.pl 08.03.07, 10:08 Ostatnio zostałem zmuszony przejechania sie komunikacja miejska, miejsce siedzące znalazło się o dziwo. Problem pojawił sie gdy chciałem poczytać gazetę, miejsca tyle ze ledwo sie siedzi, gazety nie ma możliwości wyciągnięcia . Jak ludzie maja jeździć do pracy w takich warunkach ? Jak kzk gop nie zmieni tramwai to prezydent USZOK może pomarzyć o przesiadce z samochodów na komunikacje miejską. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomi Re: tramwaje kzk HAHA smiechu warte IP: *.chorzow.n4a.pl 08.03.07, 10:20 dokladnie juz nie wspominac o rozkladach jazdy wszyst ko jezdzi do 22 potem juz nic. ja wracajac z pracy przed 23 niemam czym zajechac do domu a warunki jazdy jak juz jade to katastrofa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gre Re: tramwaje kzk HAHA smiechu warte IP: *.chello.pl 08.03.07, 10:21 A w jaki sposób prowadzisz samochód i czytasz gazetę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elope Re: tramwaje kzk HAHA smiechu warte IP: *.hertz.com.pl 08.03.07, 10:29 Nie domyślasz się iż chodziło o komunikacje miejska, aż tak ciężko do tego dojść ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oiek Re: tramwaje kzk HAHA smiechu warte IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.07, 10:41 Temat jest prosty, jeśli mam zrezygnować z czytania porannej gazety, w drodze do pracy, to po co mam jechać autobusem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Igor Re: tramwaje kzk HAHA smiechu warte IP: *.centertel.pl 08.03.07, 12:18 Żeby nie stać w korku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gre Re: tramwaje kzk HAHA smiechu warte IP: *.chello.pl 08.03.07, 21:53 Cóż za emocjonalna reakcja...:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b tramwaj będzie... ale do KoStUcHnY IP: 213.227.87.* 08.03.07, 12:35 przecież szkoda kasy na dwa km torów do największej katowickiej dzielnicy Ligoty niech stoją w korkach na wiejskiej drodze wyjazdowej a Bocheńskiego przedłużymy albo i nie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z innej beczki Centrum Katowic bez samochodów IP: *.tpnet.pl 08.03.07, 11:02 czy to tą panią,która wypowiada sie w artykule, Grażynę Sz.aresztowano? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mgr ekonomii Centrum Katowic bez samochodów IP: *.garr.pl 08.03.07, 11:11 Ale brednie... Niech autorzy lepiej powiedzą, dlaczego jest problem ze skrętem na rondo z ul. Sokolskiej. Bo ktoś "mądry" tak wspaniale ustawił sygnalizację świetlną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: londynczyk Re: Centrum Katowic bez samochodów IP: *.cable.ubr09.haye.blueyonder.co.uk 08.03.07, 11:21 genialne proponuje jeszcze zwezic chorzowska, a ruch do przyrzowic puscic stara droga do komplatnego paralizu trzeba by jeszcze zamknac mikolowska dla ruchu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sam Re: Centrum Katowic bez samochodów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.07, 15:49 Świetny pomysł, tylko parking ustawić na Muchowcu, no wiesz taki dupny, żeby ci co chcą do centrum mieli gdzie zaparkować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aldarik Re: Centrum Katowic bez samochodów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.07, 11:48 "Trwają prace nad powstaniem centrum przesiadkowego przy pętli tramwajowej w Zawodziu. Będzie tam olbrzymi parking, a kierowcy, zostawiając swoje auto, dalej do centrum będą przemieszczać się tramwajami." Ciekawe czy ludzie płacąc za benzynę będą jeszcze chcieli kupować bilety miesięczne na tramwaje... A czy nie czas pomyśleć nad budową piętrowych parkingów w centrum, a nie zwężać ulicę tworząc zatoki parkingowe. Moim zdaniem to poroniony pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Igor Re: Centrum Katowic bez samochodów IP: *.centertel.pl 08.03.07, 12:31 Niech ograniczają ruch samochodowy w centrum, ale na boga! Przecież trzeba dać najpierw coś w zamian, coś co zachęci ludzi do korzystania z komunikacji masowej. Przecież nikt rozsądny nie podejdzie do tego pomysłu z entuzjazmem, by dwa przystanki z parkingu przejechać tramwajem za dodatkowe 4,80 złotych dziennie, bo to po prostu się nie kalkuluje. No chyba, że w cenie będzie np. parking. Ale najpierw trzeba wymienić tabor, wyremontować szyny, stworzyć zachęty. A nasi "planiści" znowu zaczynają zmiany od d..y strony, likwidując jeden problem i tworząc tym samym kolejny, większy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gre Re: Centrum Katowic bez samochodów IP: *.chello.pl 08.03.07, 12:37 Dlatego radni powinni mieć nakaz poruszania się po mieście komunikacją miejską! - od razu by sie w tym zakresie poprawiło- zarówno co do komfortu jak i ceny:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Igor Re: Centrum Katowic bez samochodów IP: *.centertel.pl 08.03.07, 12:57 Bez przesady :) z nakazów jeszcze nigdy nic dobrego nie wyszło. Szkoda że TŚ nie są spółką gminy, można by przynajmniej z czystym sumieniem bezlitośnie krytykować, a niestety po prawdzie miasto ma niewielki wpływ na tramwaje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gre Re: Centrum Katowic bez samochodów IP: *.chello.pl 08.03.07, 13:01 ale ja wierzę, ze gdyby jednak oni (czyli radni) musieli jeździć autobusami i tamwajami to byłoby w tym zakresie lepiej:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tm Centrum Katowic bez samochodów IP: 83.238.171.* 08.03.07, 12:50 Troche chore, to teraz ludzie jadący od strony Brynowa czy też A4 ul. Mikolowską bedą jeździć przez ul. Gliwicka aby dostać sie na DTS albo na oś. Kukuczki, i tam przy ul. Sądowej będą dopiero sie tworzyć korki. Brawo za "genialny" pomysl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obi-Wan-Kenobi Centrum Katowic bez samochodów IP: *.speed.planet.nl 08.03.07, 13:06 Moze drogi dla rowerow? Jesli beda, to wielu przesiadzie sie na rowerki, tak jak jest to w Amsterdamie. Nikt nie pcha sie do centrum samochodem, ale rowerkiem to i owszem;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fgj wiecej busów puścic Korfantego tak jak nr 154 IP: *.kapelusz.pl 08.03.07, 13:48 albo kolo Heliosa a nie zwęrzać Sokolską!!! Odpowiedz Link Zgłoś
aha444 Re: wiecej busów puścic Korfantego tak jak nr 154 08.03.07, 18:15 ODPOWIEDŹ DLA GRE: Ale niestety drogi przyjacielu - TO NIE JEST DZIURA OD RYNKU DO RONDA (chyba, że w twojej głowie) - to jest NAJBARDZIEJ CHARAKTERYSTYCZNA PERSPEKTYWA NA ŚLĄSKU, wręcz symbol Śląska i Katowic. I powinno to miejsce być jednym wielkim placem kulturalno-rozrywkowym (jak krakowski rynek) - odpowiednio obudowanym i celowo tak stworzonym. A jak tobie nie staje w tym kierunku wyobraźni - to już twój problem. NIE ZGADZAM SIĘ NA ZABUDOWĘ i KOMERCYJNĄ SPORZEDAŻ TEJ PRZESTRZENI !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gre Re: wiecej busów puścic Korfantego tak jak nr 154 IP: *.chello.pl 08.03.07, 18:51 odpowiedź dla aha444: Ale co z tym zrobisz jeżeli tam jest droga szerokosci autostrady? Masz jakiś pomysł? Wątpię. W tej chwili nawet nie wiadomo gdzie Rynek sie zaczyna a gdzie kończy - dlatego pisze że to jest dziura (wielka pustka)- typowa socjalistyczna myśl urbanistyczna rodem z ZSRR - takie rzeczy w cywilizowanych krajach tworzy sie na przedmieściach, aby uatrakcyjnić wjazd do miasta. Zeby cos "konkretnego" zrobić, to tak czy inaczej trzeba ograniczyć ruch kołowy a po drugie tą pzrestzreń odpowiednio zagospodarować (co chcesz czy nie, oznacza również jej podział i zabudowę)- ja już wielokrotnie pisałem (ale co niektórzy nie mogą tego zrozumieć) że nie trzeba zabudowywać wszystkiego, jak to jest w projekcie, ale wystarczy tak postawić nowe budynki aby wydzielić miejskie place, które mogą przejąć funkcje Rynku, po którym nadal beda jeździć tramwaje). Przyjazna przestrzeń publiczna nie oznacza pzrestzreni ogromnych rozmiarów, która nie wiadomo po co istnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
aha444 Re: wiecej busów puścic Korfantego tak jak nr 154 09.03.07, 10:15 Oczywiście ta "droga szerokości autostrady" musi zniknąć. A granice rynku są dość oczywiste - od południowej ściany zabudowy do ronda - i to mógłby być jeden wielki plac (chyba wielkością podobny do krakowskiego rynku (a co do zabudowy i podziału na mniejsze place, jak proponujesz - to dlaczego nikt nie wpada na pomysł takiego podziału i zabudowy odnośnie rynku krakowskiego). Widzę wieć wielki niedostatek twojej wyobraźni, wręcz "Uszokowski" brak rozmachu i wizji. Taki rynek może wypełniać tylko jeden (najwyżej dwa) budynek, jakaś "perła architektoniczna" na miarę krakowskich Sukiennic i o podobnej funkcji. A poza tym - perspektywa i przestrzeń - wokół obudowana usługami i obiektami, podobnie jak w Krakowie. Większość z tych, którzy tutaj piszą swoje posty - cierpi na prawdziwie "Uszokowski" "horror vacui". Bo przestrzeń wzbudza strach, wymaga myślenia, wyobraźni - więc najlepiej ją zlikwidować i po sprawie (i jeszcze się na tym zarobi). NIE TWÓRZMY W KATOWICACH KOSTUCHNY - TO METROPOLIA (chociaż na razie "in spe"). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gre Re: wiecej busów puścic Korfantego tak jak nr 154 IP: *.d.ae.katowice.pl 09.03.07, 12:01 Ale wlaśnie sukiennice dzielą Rynek w Krakowie- ich centralne położenia sprawia, ze nie jestes w stanie ogarnąc jego calości- wiec nie mów, ze mój koncept jest czymś zupełnie innym. A twierdzenie, że Rynek kończy się na Rondzie- kopuła (czy tez jej połowka) nie zastapi pierzei kamienic, tym bardziej, że tuz za nią nadal bedzie biegła szeroka ulica (rynki wKarkowie czy Wrocławiu dlatego są tak "urocze" gdyż otaczają je zwarte pierzeje kamienic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a NIE dla Prywatyzacji Al. Korfantego IP: *.imperiumpw.pl 13.03.07, 11:37 Przestrzeń Al. Korfantego wcale nie jest duża. Nie jest to też dziura, bo to przestrzeń bardzo wieloznaczna - od funkcji po symbolikę, jaką pełni dla całej Aglomeracji. Wyobraź sobie gre, że stoisz na rondzie przy kopule. widzisz drogę na chorzów, otwartą perspektywę z Bankiem Śląskim i Chorzowską 50, potem widzisz drogę w kierunku na pętlę słoneczną i za chwilkę Spodek a potem PKP. Następnie widzisz Rozdzieńskiego, a potem... no właśnie - widzisz zadekowaną perspektywę SALONU WOJEWÓDZTWA - widzisz zakorkowaną elewacją nowego banku albo jeszcze jakiegoś innego budynku perspektywę w kierunku serca miasta - zupełnie bez sensu. Przejedź sobie autem 3-4 razy w koło na Rondzie, zastanów się jak zabudowana Al. Korfantego będzie wyglądać kiedy będziesz jechał od strony pętli słonecznej w kierunku ronda - może nawet zobaczysz dachy kubatur na Al. Korfantego! Wydaj mi się, że AL. Korfantego nie należy wcale zabudowywać ale przyjrzeć się temu kwartałowi, w którym mieści się wydział budownictwa UM - temu, który zamyka perspektywę Al. Korfantego. Pochodz sobie po mieście i spróbuj zobaczyć ten czop czy korek, który może się na l. Korfantefo pojawić! Al. są dobrze przestrzennie obudowane i wcale nie sa duże a poza tym mamy tam jeszcze coś - tego nie mają np. na la Defence paryzanie - my mamy setki tysiecy ludzi, którzy ta przestrzenią przechodzą i będą przechodzić i bez totalnych wizji i wielkich projektów naniosą nam w ta przestrzeń życia. Poza tym co do kpomunikacji - jak może rozpisać konkurs na Centrum, kiedy fachowcy od komunikacji nie przemyśleli na poważnie całego Centrum. Potem pojawiają sie takie "grzyby" jak zwężenie Sokolskiej. Gre zrozum - jesteś materialistom i nie przemawiają do Ciebie argumenty typu np. symbolicznego znaczenia Al. Korfantego dla Aglomeracji Śląskiej jako otwartej, centralnej przesrzeni miejsckiej bo wielokrotnie powtarzałeś, że to pusta przestrzeń- nie - oto problem jest ten, że jest to PRZESTRZEŃ NASYCONA TREŚCIĄ BARDZIEJ NIŻ CI SIĘ GRE WYDAJE I NIE CHCEMY, JA I ABY KTOŚ ZREDUKOAŁ JĄ DO ROLI KOLEJNEJ PRZESTRZENI KOMERCYJNEJ - nie wiesz, że na całym świecie istnieje problem polegający na zamienianiu przestrzeni publicznych w przestrzenie komercyjne - ktoś powiedział, że policzcie sobie ile jest ławek dla obywateli a ile jest miejsc siedzących w ogródkach kawiarni na krakowskim rynku - NIE CGCEMY POZWOLIĆ NA ZREDUKOWANIE ALEI KORFANTEGO DO ROLI CZYSTO KOMERCYJNYCH - nasz spór jest symboliczny - materialista nie zrozumie idealisty i odwrotnie. ZREDUKOWANIE - ZREDUKOWANIE WSZYSTKIEGO: OD FUNKCJI DO SYMBOLIKI - OTO CO ZNACZENIOWO NIESIE ZE SOBĄ ZWYCIĘSKI PROJEKT NA CENTRUM KATOWIC!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: echo Lepszy już by był bus-pas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.07, 18:57 bo jak dowodzą doświadczenia innych miast zwężanie ulic nie ogranicza ruchu. Odpowiedz Link Zgłoś
almanzor00 Re: Lepszy już by był bus-pas 08.03.07, 19:26 Ludzie, dyskutujecie a to kolejny bąk puszczony do ludzi by ich czymś zająć. To już nie pamiętacie że wykonano studium komunikacyjne miasta. Wiele się o nim dyskutowało, oczywiście przed wyborami, a teraz co - nowy chory pomysł. A o studiu to już magistart zapomniał. Przecież nikt zdrowy na umyśle nie wprowadzi w życie zwężenia Sokolskiej bo by cała Polska nas palcami wytykała. A Wy dyskutujecie na całego. Nie dajcie się wypuszczać. Po dyskusi o zabudowie Rynku, przebudowie Centrum, ulicy Dworcowej, odnowieniu starego dworca, przebudowie nowego z placem itd itd Kolejna dyskusja o niczym. Pozoranctwo działania i społecznej dyskusji itp. A na Młyńskiej już obmyślają co by tu jeszce przedyskutować. I tak do 2010. A już w 2009 pojawią się nowe opracowane koncepcje kolejnych przebudów, modernizacji. Stare wypróbowane metody są najlepsze, tym bardziej że społeczeństwo ma amnezję i jest łatwowierne jak przedszkolaki. Spoko, nie dajcie się zwariować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jak długo jeszcze? 1457895313 pomysł Uszoka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.07, 19:46 bez pokrycia w rzeczywistości Odpowiedz Link Zgłoś
almanzor00 Re: 1457895314 pomysł Uszoka 08.03.07, 21:08 czysta socjotechnika a ludziom wydaje się, że ich mądrości ktoś nie tylko czyta ale i analizuje, czy nie maja czasem racji. Może i macie rację! ALE NIKT WAS NIE SŁUCHA BO GADACIE DO ŚCIANY. A Główny Sztajger i tak wie co ma robić. A Wy sobie tu dyskutujcie, wymieniajcie się poglądami, proponujcie nowe rozwiązania. Póki się tym zajmujecie to jesteście na właściwym, przypisanym wam miejscu. W laubie. A na salony to i tak wos nie wpuszą. Odpowiedz Link Zgłoś