Dodaj do ulubionych

IPN połamie sobie zęby na Ziętku i Gierku

29.03.07, 12:06
Ślązacy, nie dajmy się zwariować. Ziętek i Gierek zasługują na hołd, nie na
wyrzucenie z naszej pamięci. Mają niezaprzeczalne zasługi, a głupie argumenty
jakiegoś doktorka do mnie nie trafiają.
Obserwuj wątek
    • chrisraf Re: Persona 29.03.07, 12:15
      Gratuluje dobrego samopoczucia!

Zietek i Gierek niszczyli dorobek Slazakow jak tylko mogli! Co sie stalo
      z "Malym Wersalem", co z palacami von Tiele-Winckler w Miechowicach i
      Katowicach, co z palacem Godulli na Szombierkach, co z usunietymi cmentarzami
      itd.

Jou siy ino moga za gowa chycic, jak czytom takiy pjyrdouy!

Glück auf!
      • persona10 Re: chrisraf 29.03.07, 12:27
        Chwytaj się za głowę, kiedy chcesz i jak tylko chcesz.
        Widziałem, jakim samochodem poruszał się Gen. Ziętek, a jakimi poruszają się
        dzisiejsi notable, wiem, że można było z Ziętkiem rozmawiać. On by nie
        powiedział: "spieprzaj, dziadu", bo miał kindersztubę i poszanowanie dla
        prostego człowieka. Ty chodziłeś z dzieckim lub sam do WPKiW, co? Nie wiesz
        przypadkiem, czyja to zasługa, by wymienić tylko tę?
        • chrisraf Re: chrisraf 29.03.07, 14:30
          Mial tak wielka kindesztube, ze z wzgledow dobrego wychowania postawil brame z
          zbuzonego palacu ksiecia von Donnersmarka w chorzowskim zoo. Slaskie objekty
          sztuki architektoniczej byly rozkradane i tak dokladnie niszczone, ze nawet
          czesto zdlecia wnetrz i dokumentacje znikaly.

Niszczono wszystko, co wskazywalo na dorobek duchowy i cywilizacyjny Slazakow.
          Dorobek materialny "podzielono".

Jesli jestes takim Slazakiem, wskaz mi jeden pomnik Slazakow poleglych w wojnie
          wyzwolenczej przeciwko Napoleonowi, pokaz mi pomnik slaskich bohaterow spod
          Sedanu. Gdzie podzialy sie plyty upamietniajace synow ziemi slaskiej poleglych
          w wojnach, stojace niegdys przy kazdym kosciele?

Dlaczego matka von Tiele-Winckler, Karl Ulitzka, czy nawet slascy czlonkowie
          oporu antyhitlerowskiego nie doczekali sie ani jednego upamietnienia w postaci
          namion ulic, placow, instytucji?

Dlaczego w tym pieknym parku, dokladniej w Dolinie Szwajcarskiej nie ma do dzis
          zadnego kamienia upamietniajacego 14 w 1945 roztrzelanych chlopcow w wieku 14-
          16 lat?

Dlaczego liczne masowe groby na Slasku nadal nie maja krzyzy?

Zastanow sie zanim zaczniesz cos pisac o glupich limuzynach.

Glück auf!
    • tabaka1 Re: IPN połamie sobie zęby na Ziętku i Gierku 29.03.07, 13:10
      No argument nie do odparcia. Zaslugi mierzyc marka samochodu! Nota bene Zietka
      wozili brytyjskim Humberem z lat 60-tych bo wtedy nie bylo ..lanci. hahahaha.
      • Gość: Peter Re: IPN połamie sobie zęby na Ziętku i Gierku IP: *.dip.t-dialin.net 29.03.07, 13:13
        WPKiW zasluga Zietka=komunistyczna propaganda wiecznie zywa
        • Gość: Wersa Re: IPN połamie sobie zęby na Ziętku i Gierku IP: *.proxy.aol.com 29.03.07, 14:44
          Lepszy park "WPKiW" niz wieki Supermarkiet. Jak dzisiaj lansuja gospodarze
          miast. Przypomnie ze supermarkiez sluzy wlascicielowi sieci niz mieszkancom. A
          WPKiW sluzyc mial mieszkancom .
          • Gość: Dziennikarka Re: IPN połamie sobie zęby na Ziętku i Gierku IP: *.chello.pl 29.03.07, 15:12
            W latach 60 -tych byłam młodą dzienniarką, relacjonującą słynne przepytywanki
            u Ziętka. Panowie dyrektorzy spowiadali sie ze swych przedsięwzięć, sypali
            cyframi, przekroczeniami planu. Ziętek miał nosa i wyłapywał wszelkie
            nieprawdy. Znał się na wszystkim. Mawiał wy mi tu gupot nie godajcie jo mam
            przedwojenne gimnazjum. Poza tym był odważny, próbował przeciwstawiać się KW.
            Ale często sędziwego Wojewodę z laseczką zmuszano do wizyt w komitecie. Szedł i
            sapał z gniewu. Moim zdaniem był człowiekiem wielkiego formatu, którego
            komuniści trzymali na coraz krótszym postronku. Takie to były czasy, ale co wy
            młodzi wiecie o strachu i lękach tamtego systemu? Pozdrawiam
            • Gość: circus Re: IPN połamie sobie zęby na Ziętku i Gierku IP: *.smstv.pl 29.03.07, 15:32
              Gierek i Grudzień byli gorsi, a piszę to z Zagłębia:)
              • Gość: circus Re: IPN połamie sobie zęby na Ziętku i Gierku IP: *.smstv.pl 29.03.07, 15:32
                Że o dąbrowskim jenerale Zawadzkim zapomniałem..
            • peterp Re: IPN połamie sobie zęby na Ziętku i Gierku 30.03.07, 15:30
              Podobnie było ze sprawą budowy Spodka, "wybitni" budowniczowie próbowali Staremu
              Jorgowi wmówić, że tego obiektu nie da się postawić, bo się zawali.
              A on im powiedział wtedy: Jak będziecie kradli to na pewno tak będzie.
              Daj Boże stoi do dziś i jest symbolem miasta.
    • Gość: reChris Re: A co Ty zrobiłeś dla Śląska ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.07, 16:12
      Ułatwię ci i podpowiem...gigancie z ksywką chris :...<tylko mali utrzymują się
      na swoim poziomie...>, i tak całkiem przy okazji: coś robił , by Katowice nie
      były ...Stalinogrodem???
      • Gość: beck Re: A co Ty zrobiłeś dla Śląska ??? IP: *.multimo.gtsenergis.pl 29.03.07, 16:25
        Przeczytaj sobie two.xthost.info/benzionwitler/stalinogrod.pdf
        A co ty zrobiłeś? Co wówczas można było zrobić? Aktem odwagi było rozsypanie
        ulotek, co miało tylko wymiar symboliczny.
      • chrisraf Re:reChris 29.03.07, 16:26
        Czesc reChris,

jestes fanem, czy brak kreatywnosci zabrania Ci wlasnego nicka? :D

Wybacz te zlosliwosc, ale po Twoim poscie pozwolilem sobie na nia .

"...Ułatwię ci i podpowiem...gigancie z ksywką chris :...<tylko mali utrzymują
        > sięna swoim poziomie...>,"

Jesli juz znasz odpowiedz, po co pytasz?

"...tak całkiem przy okazji: coś robił , by Katowice
        niebyły ...Stalinogrodem???"

Dwa pytanie jedno po drugim! Na pierwsze znasz odpowiedz, na drugie
        odpowiem "nic"!

Zadowolony???

Serdecznie pozdrawiam!

• Gość: reChris Re: A co teraz będziesz robił IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.07, 16:39
          dobrego , dla Śląska... <chris...> ?? bo ja nadal uczę ekonometrii, wierzę w
          rozkład normalny...nadzieje matematyczne .... modele rekurencyjne , proste i
          adaptacyjne i odwrotnie .... a nauki i staże pobierałem w czasach tzw.komuny, u
          prof.Dziembały i Barczaka.... , żyjąc dość dobrze ze stypendialnej pomocy
          państwa,byłem z domu dziecka ..teraz mam zasobny portfel , byłem i jestem i
          mogę nadal być nonkonformistą, kocham Śląsk, Katowice...to moja jedyna
          Ojczyzna..a TY???
          • chrisraf Re: reChris 29.03.07, 21:27
            Dobry wieczor, bardzo mi przyjemnie!

Moje wyklady matematyki sa juz za mna 15 lat . Cos z "dowcipnych" rownan
            calkowych, geometrii w n-tej przestrzeni i tym podobnych chodzi mi jeszcze
            gdzies po glowie.
            Kieruje obecnie kilku osobowym zespolem w dosc duzej firmie finansowej.
            Moje zafascynowanie historia pochodzi z czasow wojska. Jestem bylym
            chronikarzem wojskowym.
            Organizowalem wycieczki edukacyjne na tereny bylych Prus Wschodnich i Slaska.
            Jezdzilem z tez nimi do Krakowa i Zakopanego. Niestety nie mam dzisiaj tyle
            czasu.
            Zajmuje sie takze historia stosunkow polsko-niemieckich. W wolnych chwilach
            pisze.

Jestem urodzony w Katowicach. Wychowalem sie dwujezycznie. Moi przodkowie
            pochodza z Malopolski, Turyngii, Sachsonii, Frankonii i Moraw. Jestem
            niemieckim Slazakiem. Do Katowic odczowam szczegolny sentyment. Moja zona jest
            Polka. Nasz syn wychowuje sie wielojezycznie. Od dziesiatek lat mieszkam w
            Bawarii.

Staram sie promowac wizerunek Slaska jako krainy o "zagubionej" historii. Na
            Silesianie mozesz przeczytac kilka watkow, ktore napisalem. Obecnie pomagam
            pewnemu biznesmenowi niemieckiemu w nawiazywaniu kontaktow na Slasku. Bardzo
            bym sie ucieszyl, gdyby mozna to bylo jeszcze rozbudowac.
            Podpisalem tez kilka petycji w sprawie zabytkow Gornego Slaska niszczejacych
            lub celowo dewastowanych. Staram sie zapoznac moich polskich i niemieckich
            przyjaciol z ciekawostkami tej wspanialej krainy. "Udalo" mi sie "zaciagnac"
            ich do Kopic i Plawniowic. Ostatnio jeden z przyjaciol mi "zdradzil", ze pil
            piwo z najstarszego slaskiego browaru. Zwrocilem mu kiedys uwage na browar w
            dawnym Löweneck/Lwowku Slaskim. Jest on najstarszym na swiecie priwatnym
            browarem. Tradycja warzenia piwa siega przed rok 1165! Dzisiaj to piwo powstaje
            wedle starych niemieckich przepisow i bez dodatkow chemicznych oraz
            pasteryzowania.

Na Twoje ostatnie pytanie czesciowo juz odpowiedzialem - moj "hajmat" jest
            Slask. Moim "faterlandem" sa Niemcy.

Pozdrawiam serdecznie

• bartoszcze Re: reChris 30.03.07, 12:19
              chrisraf napisał:

> Moi przodkowie pochodza z Malopolski, Turyngii, Sachsonii, Frankonii i Moraw.

Nie może być! Jeżeli nie masz na myśli zachodniej Małopolski (na zachód od
              Brynicy), to Ty Chris ale krojcok jesteś:))

pozdrowienia od rodowitego gorola:)
              • chrisraf Re: bartoszcze 30.03.07, 21:16
                Czyjsc Bartosz!

> Nie może być! Jeżeli nie masz na myśli zachodniej Małopolski (na zachód od
                > Brynicy), to Ty Chris ale krojcok jesteś:))

Aly ino tyroz mjyndzy nomi! To jy fakt,zy uoni siy przykludzili na Sloonsk
                kasik z uokolic Krakowa jako zubozauo szlachta polsko. Ino niy godyj dali! :DDD

O ile mi wiadomo, bylo to posrodku XIX w.

Myslalem, ze to wiesz.

Glück auf!

• bartoszcze Re: bartoszcze 31.03.07, 00:06
                  chrisraf napisał:

>
                  > Myslalem, ze to wiesz.

A niby skąd? Jak na forum o tym nie napisałeś (mogłem rzecz jasna przegapić), to
                  duchem świętym nie jestem:) a zbieraniem informacji prywatnych o forumowiczach
                  mnie zupełnie nie interesuje.
                  • chrisraf Re: bartoszcze 31.03.07, 08:41
                    Czejsc Bartoszu!

> chrisraf napisał:
                    >
                    > >
                    > > Myslalem, ze to wiesz.
                    >
                    > A niby skąd? Jak na forum o tym nie napisałeś (mogłem rzecz jasna przegapić),
                    t
                    > o
                    > duchem świętym nie jestem:) a zbieraniem informacji prywatnych o forumowiczach
                    > mnie zupełnie nie interesuje.

Nie wku.... sie! Pisalem o tym kilka razy na forum. Dlatego myslalem, ze
                    czytales.

:DDD

Glück auf!
    • Gość: tadeusz Gó.. mnie obchodzą pragnienia IPNieuleczalnych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.07, 16:26
      Dla mnie IPN oznacza Instytucja Półgłówków Nieuleczalnych.
    • arnold7 Re: IPN połamie sobie zęby na Ziętku i Gierku 29.03.07, 16:29
      Kult jednostki kwitnie na calego. Najwyzszy czas odbarwic postac tego
      komunistycznego barbarzyncy. Polacy skazali na zapomnienie prawdziwych slaskich
      bohaterow, wielkich ludzi zasluzonych dla rozwoju naszego kraju, znanych na
      calym swiecie ludzi nauki, kultury i sztuki, a w zamian wykreowli na wielkiego
      Slazaka, wg najlepszych sowieckich wzorow, komunistycznego aparatczyka, ktoremu
      dzisiejsi spolonizowani i niedouczeni Slazacy chca skladac hold.
      Smiac mi sie chce z tych posiadajacych bardzo skromna wiedze na temat Slaska i
      slawnych Slazakow wielbicieli czerwonego s q urwi syna. Komuna zrobila jednak swoje.

• bartoszcze Re: IPN połamie sobie zęby na Ziętku i Gierku 30.03.07, 12:12
        arnold7 napisał:

> Najwyzszy czas odbarwic postac tego komunistycznego barbarzyncy.

No to ruchy, Arni:) przedstawiaj wszystkie łajdactwa barbarzyńcy Ziętka. Mam
        nadzieję, że pójdzie Ci lepiej niż kiedy pytałem o to przed wieloma miesiącami,
        i lepiej niż z Kazimierzem Wielkim:))
        A potem spróbujemy zestawić łajdactwa z zasługami dla Heimatu.
        • arnold7 Re: IPN połamie sobie zęby na Ziętku i Gierku 30.03.07, 15:17
          Bycie aktywnym dzialaczem zbrodniczego systemu jest wystarczajacym lajdactwem.
          • Gość: van deer ☺ Re: IPN połamie sobie zęby na Ziętku i Gierku IP: *.icm.edu.pl 30.03.07, 15:28
            Za to dzis bolszewizmem umyslowym charakteryzuja sie ci, ktorzy z dwojga opcji:
            byc dzialaczem lub bezpartyjnym wichrzycielem - wybrali to drugie, za co im do
            k-y nedzy Anielki dziekowac bedziemy do konca swiata i jeden dzien dluzej:))

Jak to padol Marszalek: "W Polsce wszyscy krzycza, iz posiadaja większosc",
            co prowadzi do jego tez konkluzji - "Narod wspanialy, tylko ludzie kur-wy".

--
            Van
          • bartoszcze Re: IPN połamie sobie zęby na Ziętku i Gierku 31.03.07, 00:03
            arnold7 napisał:

> Bycie aktywnym dzialaczem zbrodniczego systemu jest wystarczajacym lajdactwem.

A Ty co, do PiSu wstąpiłeś?:)
            • arnold7 Re: IPN połamie sobie zęby na Ziętku i Gierku 31.03.07, 11:13
              O PISie jeszcze nikt nie slyszal, a ja juz mialem swoje zdanie na temat tego
              squ..syna Zietka.

• piotr7777 Re: IPN połamie sobie zęby na Ziętku i Gierku 31.03.07, 12:20
                arnold7 napisał:

> O PISie jeszcze nikt nie slyszal, a ja juz mialem swoje zdanie na temat tego
                > squ..syna Zietka.
                >
                W takim razie nie powinieneś iść na spacer do Parku Kultry albo odwiedzać
                Spodek.
                • Gość: Byno Re: IPN połamie sobie zęby na Ziętku i Gierku IP: *.dip.t-dialin.net 31.03.07, 13:08
                  do tych "wybitnych"objektow kultu socjalizmu mozna isc ale do slaskiego Wersalu
                  juz nie,dzieki temu "pacholkowi" komuny
                • arnold7 Re: IPN połamie sobie zęby na Ziętku i Gierku 31.03.07, 15:37
                  Park i Spodek to elementy komunistycznego systemu polegajacego na robieniu
                  ludziom wody z mozgu, ze akurat przypadkowo sa przydatne spoleczenstwu, to nie
                  zadna zasluga Zietka. Na calym swiecie buduje sie parki i hale
                  widowiskowo-sportowe, tyle, ze w normalnych krajach bez czynienia ich elementami
                  kreacji kultu jednostki.

• bartoszcze Re: IPN połamie sobie zęby na Ziętku i Gierku 02.04.07, 00:33
                arnold7 napisał:

> O PISie jeszcze nikt nie slyszal,

Zaraz wyjdzie, że odpowiadasz moralnie za powstanie tego wrzodu:))

> a ja juz mialem swoje zdanie na temat tego
                > squ..syna Zietka.
                >
                Bajtlem w kolybce Ci starka spiywala: "A wszystko zue to tyn gizd Ziyntek":D

Miałem napisać coś o niejednolitości aparatczyków i sypnąć przykładami, ale w
                międzyczasie na rajzie sypnąłeś prawdziwy powód niechęci do Ziętka (zresztą
                domyślałem się go:) - masz go za kolaboranta. I to jeszcze za takiego, któremu
                udało się coś zrobić dla Śląska w tej kolaboracji, bez względu na to jak bardzo
                byś to deprecjonował..
    • pit-zeolit Re: IPN połamie sobie zęby na Ziętku i Gierku 29.03.07, 16:57
      IPN precz z kaczymi płetwami od towarzyszy Gierka i Ziętka !!!
      • piotr7777 Re: te obiekty, które Ziętek stworzył 29.03.07, 17:08
        ...lub też raczej był ich pomysłodawcą i iinicjatorem muszą nosić jego imię.
        Inaczej byłoby to zakłamywanie historii.
        • chrisraf Re: Piotr7777 29.03.07, 22:26
          ...takze ruiny po objektach?

Jego pomnik w Katowicach stoi tam gdzie niegdys w Parku Zamkowym stala
          swiatynia dumania i popiersie jednego z "ojcow" Katowic grafa vo Tiele-
          Winkler...

Glück auf
          • bartoszcze Re: Piotr7777 31.03.07, 00:21
            chrisraf napisał:

> ...takze ruiny po objektach?

Tak to już jest na tym świecie, że żeby coś zbudowac, to nieraz trzeba zburzyć..
            • chrisraf Re: Piotr7777 31.03.07, 08:42
              ??????

:/
              • bartoszcze Re: Piotr7777 02.04.07, 00:35
                To refleksja bardziej ogólna - nie zawsze burzenie jest przejawem barbarzyństwa.
                • chrisraf Re:bartoszcze 04.04.07, 17:18
                  Czejsc Bartosz!

W tym temacie chodzi jednak o celowa dewastacje.

Pozdrawiam
                  • bartoszcze Re:bartoszcze 05.04.07, 00:41
                    Można by dyskutować, na ile to było celowa dewastacja, a poza tym jeszcze
                    nawiązując do zasadniczego tematu wątku - na ile odpowiedzialność za to spada
                    akurat na Ziętka.
                    • chrisraf Re:bartoszcze 05.04.07, 08:47
                      ...polecam "24 widoki Katowic"...

:)
      • Gość: van deer ☺ Re: IPN połamie sobie zęby na Ziętku i Gierku IP: *.icm.edu.pl 29.03.07, 17:10
        pit-zeolit napisał:

> IPN precz z kaczymi płetwami od towarzyszy Gierka i Ziętka !!!

W Posen to chyba Cyrankiewicza milo sie nie wspomina, i to juz od polwiecza.

• wislok1 Oni są jak stalinowcy, tyle, że w drugą stronę 29.03.07, 17:10
      Ten sam żargon propagandy, szukanie wrogów, nienawiść do każdego, kto myśli inaczej,
      chęć totalitarnego podporządkowania sobie wszystkiego i wszystkich
    • Gość: beck Re: IPN połamie sobie zęby na Ziętku i Gierku IP: *.multimo.gtsenergis.pl 29.03.07, 17:11
      Ale PiS ma 2 projekty ustaw, więc samorządy nie będą miały nic do powiedzenia.
      Zatem jeśli wszystko pójdzie w tym kierunku, chcąc nie chcąc Rondo im. gen.
      Ziętka będzie musiało zmienić nazwę.
      • Gość: :) Re: IPN połamie sobie zęby na Ziętku i Gierku IP: *.smstv.pl 29.03.07, 17:15
        Gość portalu: beck napisał(a):

> Ale PiS ma 2 projekty ustaw, więc samorządy nie będą miały nic do powiedzenia.
        > Zatem jeśli wszystko pójdzie w tym kierunku, chcąc nie chcąc Rondo im. gen.
        > Ziętka będzie musiało zmienić nazwę.

Na kogo? Bolszewizmu-kaczyzmu?:)))
        • Gość: beck Re: IPN połamie sobie zęby na Ziętku i Gierku IP: *.multimo.gtsenergis.pl 29.03.07, 17:17
          Pewnie JP II ;) albo jakiegoś prawdziwego, prawomyślnego polskiego patrioty.
        • piotr7777 Re: IPN połamie sobie zęby na Ziętku i Gierku 29.03.07, 17:17
          Gość portalu: :) napisał(a):

> Na kogo? Bolszewizmu-kaczyzmu?:)))
          Nie - pewnie "Rondo im. Jana Pawła II".
          I tradycyjnie religijni ślązacy staną się antyklerykałami.
          • Gość: :) Re: IPN połamie sobie zęby na Ziętku i Gierku IP: *.smstv.pl 29.03.07, 17:20
            ja mieszkam w S-cu Zagórzu przy takim rondzie i p. Placu Papieskim, hehehe:)))))))
            • piotr7777 Re: IPN połamie sobie zęby na Ziętku i Gierku 29.03.07, 17:22
              Gość portalu: :) napisał(a):

> ja mieszkam w S-cu Zagórzu przy takim rondzie i p. Placu Papieskim,
              hehehe:))))
              > )))
              No tak, bo tam akurat papież był.
              W Katowicach jest już plac przy katedrze i to powinno wystarczyć.
              Żeby było jasne - szanowałem i szanuję JPII, ale byłem zawsze dumny z Katowic,
              że nie ulegly kretyńskiej manii nadawania ulicom i instytucjom nazw osób
              zyjących, w tym również Jana Pawła za jego życia.
              • Gość: :) Re: IPN połamie sobie zęby na Ziętku i Gierku IP: *.smstv.pl 29.03.07, 17:27
                ta zasada działała nawet w przyp. Stalina, którego postępowe imię szpeciło K-ce
                3 lata, dodam, że aż trzy lata.

pozdr. i miłego dnia.
              • Gość: Piotr Re: IPN połamie sobie zęby na Ziętku i Gierku IP: *.dip.t-dialin.net 29.03.07, 17:27
                po gowach im chodzi Ronald Regan,stary slozok przeca.
                • piotr7777 Re: IPN połamie sobie zęby na Ziętku i Gierku 29.03.07, 17:32
                  Gość portalu: Piotr napisał(a):

> po gowach im chodzi Ronald Regan,stary slozok przeca.
                  Co zrobił dla Śląska?
                  To już prędzej Margaret Thather (choć ona akurat żyje). Dlaczego? Bo zamknęła
                  kopalnie w UK i zaczęła importować węgiel ze Śląska zapewniając tutejszym
                  górnikom dostatnie zycie.
                  • Gość: Piotr Re: IPN połamie sobie zęby na Ziętku i Gierku IP: *.dip.t-dialin.net 29.03.07, 17:56
                    te,imienik myslenie to nie je twoja mocno strona co?o ironi tabula raza.
                    "dostatnie zycie"jak juz mijosz sie z prowda to sie przynajmi jej uklon.
                    • piotr7777 Re: IPN połamie sobie zęby na Ziętku i Gierku 29.03.07, 17:59
                      Gość portalu: Piotr napisał(a):

> te,imienik myslenie to nie je twoja mocno strona co?o ironi tabula raza.
                      > "dostatnie zycie"jak juz mijosz sie z prowda to sie przynajmi jej uklon.
                      Zamknięcie kopalń w roku 1984 przez "Iron Lady" jest faktem. Zresztą zabawne,
                      że syndyakliści z "S" zrobili z kobiety, która tępiła związki zawodowe swoją
                      idolkę (każdy zaczyna, że jest thatherystą).
                      Natomiast gdyby w latach 80 Wielka Brytania i inne kraje zachodnie nie
                      sprowadzały węgla z Polski wiele kopalni zamknięto by już wtedy.
                      • Gość: ! Re: IPN połamie sobie zęby na Ziętku i Gierku IP: *.smstv.pl 29.03.07, 18:03
                        że się wtrącę, lwia część węgla szła na Ural, a ten sprzedany Anglii szedł za
                        ruble transferowe też na wschód.. w zamian za zboże, które im też wysyłaliśmy.
                        • Gość: Piotr Re: IPN połamie sobie zęby na Ziętku i Gierku IP: *.dip.t-dialin.net 29.03.07, 18:14
                          ja trzeba bylo olimpiada Moskwa80 ruskim pomoz zaplacic,ale skont to mlody moze
                          wiedziec?na Slonsku byly Karty i sklepy gornicze i to mu starczy,"dostatnie
                          zycie"bylo i basta
                          • Gość: Alfred Re: IPN połamie sobie zęby na Ziętku i Gierku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.07, 18:39
                            Niszczono wszystko, co wskazywalo na dorobek duchowy i cywilizacyjny Slazakow.
                            Dorobek materialny "podzielono".

Jesli jestes takim Slazakiem, wskaz mi jeden pomnik Slazakow poleglych w wojnie
                            wyzwolenczej przeciwko Napoleonowi, pokaz mi pomnik slaskich bohaterow spod
                            Sedanu. Gdzie podzialy sie plyty upamietniajace synow ziemi slaskiej poleglych
                            w wojnach, stojace niegdys przy kazdym kosciele?

Dlaczego matka von Tiele-Winckler, Karl Ulitzka, czy nawet slascy czlonkowie
                            oporu antyhitlerowskiego nie doczekali sie ani jednego upamietnienia w postaci
                            namion ulic, placow, instytucji?

Dlaczego w tym pieknym parku, dokladniej w Dolinie Szwajcarskiej nie ma do dzis
                            zadnego kamienia upamietniajacego 14 w 1945 roztrzelanych chlopcow w wieku 14-
                            16 lat?

Dlaczego liczne masowe groby na Slasku nadal nie maja krzyzy?

Pieknie napisane - Kiedy zmieni sie mentalnosc ludzi pod tym wzgledem- kiedy
                            zapomnimy o tym co polskie i niemieckie - czy kiedys pamiec o Ślązakach ktorzy
                            gineli w imie narodowych ideii sila im wtlaczanych, bedzie godnie im oddana?
                            Czy zamiast nazywac place im Regana ,nie mozna uczcic ich pamiecui ktora powoli
                            odchodzi. Kurcze zbuntujmy sie przeciw tym aparatyczkom ktorzy do dzis rzadza
                            Katowicami czy Slaskiem.
                            • Gość: Aparadczyk Byłem za a nawet przeciw i coś niecoś wiem. IP: *.streamnet.pl 29.03.07, 21:22
                              To nie takie proste było robić coś dobrego w owym czasie.
                              Jeśli się bylo przeciw to najpierw należalo być za,zdobylo sie zaufanie i można
                              było robić coś pożytecznego.
                              A więc ocena postępowania w okresie PRL jest bardzo trudna.
                              W pewnej miejcowości był i pewnie do dziś jest ksiądz który w czasach PRL
                              wybudował kościuł,plebanie,dom do nauki religji załatwiał parafianą wyjazdy do
                              USA w całej parafi pobudowano nawe domy poziom życia niewątpliwie bardzo
                              poważnie wzrusł ten ksiądz niewątpliwie miał kontakty z władzami
                              PZPR,SB,Milicją.
                              I jak sadzicie On dbrze robił czy był agentem.
                              Niewątpliwie był realistą wiedział,że upartością systemu nie rozwali ale
                              poprawiając byt parafian,pokazując im jak wygląda ten "paskudny"kapitalizm miał
                              wychował setki przeciwników komuny.
                              Podobnie jest z E.Gierkiem mogą mówić rużne bzdury ale okres Gierka był
                              najbardziej rozwojowy w okresie historji.
                              A tylko dzięki E.Gierek mamy UNIWERSYTET SLASKI nawet sobie nie wyobrazacie ile
                              zabiegów przeciwności należało pokonac i nie tylko materjalnej czy
                              przychylności władz przeciw powstaniu Uniwersytetu Sląskiego były ośrodki
                              uniwersyteckie ościenne.Uważam,że należy się dobrze zastanowić bo bzdury można
                              bardzo łatwo wypowiadać.
                              • Gość: 3 X TAK Re: Byłem za a nawet przeciw i coś niecoś wiem. IP: *.smstv.pl 29.03.07, 22:06
                                > bo bzdury można bardzo łatwo wypowiadać.

Zgadza się.
                              • Gość: gr Re: Byłem za a nawet przeciw i coś niecoś wiem. IP: *.pke.pl 05.04.07, 09:35
                                Nie wiem, czy to co napisałeś jest Twoim doświadczeniem czy tylko tak Ci się
                                wydaje, ale jak słyszę wypowiedzi w ten deseń to mi się nóż w kieszeni otwiera.
                                Mianowicie to jest powszechny argument tych co działali, współpracowali itd. -
                                "ja własciwie to walczyłem z komuną no ale musiałem postępować tak, żeby
                                mysleli że jestem swój". Jak słucham wypowiedzi byłych partyjnych aparatczyków,
                                ubeków itd to wychodzi na to, że WSZYSCY własciwie walczyli z komuną a
                                wszystkiemu był winny tajemniczy SYSTEM. Tylko ciekawe, kto ten system zbudował
                                i 50 lat utrzymywał skoro wyszyscy go tylko obalali. A tak na marginesie to ten
                                sposób obrony był powszechnie stosowany na procesie norymberskim - każdy
                                zbrodniarz wskazywał na swojego dowódcę i twierdził, że mu kazali. Tylko, że
                                taka linia obrony została na tymże procesie norymberskim odrzucona...
                                • Gość: Alfred Re: Byłem za a nawet przeciw i coś niecoś wiem. IP: *.streamnet.pl 08.04.07, 12:39
                                  Niestety system niełatwo zmienić to były układy mocarstw a aparat sterujący
                                  systemem był w Moskwie.Moskwa bardzo sprytnie posłużyła się innymi nacjami w
                                  okupowanej Polsce.Resorty tz.siłowe były w gestji Moskwy.
                                  Proszę zwrucić uwage gdy E.Gierek został I Sekretarzem na ministra spraw
                                  wewnętrznych powołano Ociepke również z Sosnowca który nagle ginie w
                                  katastrofie.Pamiętam nieznacznie okres tz.IIRP była przysłowiowa bida,nędza i
                                  ubustwo,przeżyłem okupacje faszystowską okropnie wspomne tylko,że prawie
                                  codziennie widziałem egzekucje.Po wojnie kraj zniszczony ludzie uwierzyliw
                                  propagande za "miske"strawy odbudowywali kraj była bieda z nadzieją,wspomne,że
                                  w 1946 roku jako harcerz miałem warte przy grobie na boso rodzice niebyli w
                                  stanie kupić mi butow.Po dostaniu świadectwa ukończenia szkoły podstawowej jade
                                  dogimnazjum w zagłebiu tam dostaje internat ,wyżywienie dobre
                                  nieodplatnie,ubranie i stypędjum dla mnie to dośc pokażna kwota tak,że mogłem
                                  jeszcze troche pieniędzy przesłać do rodziców a więc dlamnie to była świetlana
                                  przyszlaśc i tak się stałem po lini,z ramienia.Tak się stało,że byłem na
                                  konferencji PZPR w Sosnowcu w roku 1962 nawet rekomętowałem E.Gierka jako
                                  delegata na Zjazd.Na tej konferencji usłyszałem w wystąpieniu E.Gierka o
                                  celowości,konieczności Powołaniu UNIWERSYTETU właśnie na Sląsku i Zagłebiu i
                                  trudnościach jego powołaniu i za to Slązacy powinni Mu być wdzięczni
                                  Uniwersytet nazwać jego imieniem a dla kraju zrobił być może więcej niż
                                  K.Wielki.I niewątpliwie to E. Gierek nadał kierunek demontarzu systemu
                                  totalitarnego,niewątpliwie niebylo by Papierza Polaka gdyby nie otwarcie Gierka
                                  na Swiat.Dzisiaj się mówi u uniezależnieniu energetycznym a przecież to za
                                  Gierka wybudowano Port Północny,Rafinerje Gdańską wybudowano tankowce i
                                  zakupywano rope w krajach arabskich a przerób wegla na paliwo był bardzo daleko
                                  zaawansowany.A pod czyje dyktando i kto zniszczył tankowce,zrujnował przemysł
                                  wydobywczy-paliwowy.Nie utoszsamiać służb silowych często
                                  prymitywnych,nadgorliwych z ludzmi co pomimo swego zaangażowania politycznego
                                  coś dla kraju i społeczńswa robiła.
                                  • Gość: ptanga Re: Byłem za a nawet przeciw i coś niecoś wiem. IP: *.mtvk.pl 08.04.07, 13:38
                                    Fajny wstęp i spodziewałem się innego końca Twojej wypowiedzi. Jednak wyszedł z
                                    ciebie tuman i nie ortografie mam na myśli. Twoje wystąpienie utwierdza mnie w
                                    jednym: to pokolenie (być może i ze mną) musi wyzdychać, żeby w tym kraju było
                                    dobrze.
                                    • Gość: Alfred Re: Byłem za a nawet przeciw i coś niecoś wiem. IP: *.streamnet.pl 08.04.07, 14:16
                                      Widzisz to,że niepotrafie pisać to w czasie okupacji niebylo szkoły chodziłem
                                      na tz.tajne nauczanie,kilka uczni było u nauczycielki i się uczyło pod strachem
                                      a jeden zawsze bawił sie przed budynkiem na czatach a być może mam jak to
                                      ładnie teraz mówia dyslekcje.Ale ocene okresu i ludzi z IIRP-okupacji
                                      faszystowskiej-szalejącego UB do chwili rozwiązania,siermiężnej gomułkowczyzny
                                      i SB-okresu E.Gierka-watarzki Jaruzelskiego i jego kliki-tz.okrągłego stołu to
                                      znaczy ugody PZPR ze służbami siłowemi oraz IIIRP wydaje mi się ,że mam dobrą.
                                      Używasz ordynarnych słów i tu napewno niemasz racji,natomiast to zeby bylo
                                      normalnie należy wyeliminować DYNASTJE MOSKIEWSKA to powinno się zrobić w
                                      roku1990 ale tak ustaliły siły przy okrągłym stole ,że przechodzimy drogą
                                      ewolucji która jest długa i niestety bardziej bolesna ale cichutka
                                      • Gość: ptanga Re: Byłem za a nawet przeciw i coś niecoś wiem. IP: *.mtvk.pl 08.04.07, 14:43
                                        O czym gadasz chłopie!? Widziałeś na własne oczy, jakie to sqrwiele, a mimo to
                                        masz wątpliwości! To pokolenie musi wyzdychać (może razem ze mną).
                                        • Gość: Aparatczyk Re: Byłem za a nawet przeciw i coś niecoś wiem. IP: *.streamnet.pl 08.04.07, 23:12
                                          Właśnie ,że niemam wątpliwości co innego resort ministerstwa spraw wewnetrznych
                                          i sprawiedliwości,sterowany przez KGB i obce nacje a co innego aparadczycy PZPR.
                                      • Gość: gr Re: Byłem za a nawet przeciw i coś niecoś wiem. IP: *.pke.pl 11.04.07, 07:31
                                        Widzisz, niechcący pewnie, w swoich postach dokładnie pokazałeś jak wyglądała
                                        ta władza. Twierdzisz, że nie mogłeś się nauczyć pisać po polsku, bo za
                                        okupacji było ciężko. Tylko że, potem miałeś jeszcze 50 lat żeby się nauczyć!
                                        Dokładnie to mam za złe czerwonym - zmarnowali 50 lat (i to być może 50
                                        najlepszych lat w historii). I nie mów, że to nieprawda bo zbudowali ileś tam
                                        kilometrów dróg - inni zbudowali tysiące kilometrów więcej, nie mów też że
                                        wyprodukowali ileś tam samochodów, bo inni wyprodukowali wielokrotnie więcej
                                        itd. itp.
                                        • Gość: Alfred Re: Byłem za a nawet przeciw i coś niecoś wiem. IP: *.streamnet.pl 11.04.07, 09:45
                                          I tu niewątpliwie Masz racje zmarnowane 50 lat +16 postkomuny władzy DYNASTJI
                                          MOSKIEWSKIEJ z tą rużnicą,że przez 50 lat usiłowali zrobić coś dobrego pomimo
                                          okupacji ustanowionej w Jałcie.A ostatnie 16 lat niby niepodleglości
                                          doprowadziły kraj i społeczeństwo do ruiny,demoralizacji,deprawacji aby się z
                                          tego wyleczyć musi minąć kilka pokoleń.I jeśli chodzi o ocene okresu od drugiej
                                          wojny światowej do dziś to najleprzym okresem były jednak lata 1970-1980
                                          Gierkowskie najgorsze lata to panowanie postkomunistow Wałęsy i Kwaśniewskiego.
                                          O latach 1945-56 szkoda w2spominać bo jakkolwiek była odbudowa kraju to
                                          szalejące UB pod kierownicwem Jakuba Bormana odbierała chęć do życia.Siermiężne
                                          życie w gomułkowszczyżnie to wegetacja.Mnie uczenie się było zbędne ponieważ
                                          gdy zrozumiałem i byłem przeciw zmieniłem prace poszedłe do pracy fizycznej
                                          gdzie można powiedzieć na tamte czasy bardzo dobrze zarabiałem.Odbudowywałem
                                          Czechowice miesięczne moje wynagrodzenie to około 20 000 netto gdy średnia
                                          krajowa wynosiła około 2 000 zł następnie budowałem FSM w Tychach następnie
                                          Hute Katowice i poniżej 15 ooo nigdy nie miałem zrozumiałe,że pracowało się na
                                          okrągło jak to muwią świątek-piątek i od świtu do nocy a i w nocy też.
                                          Wracając do tematu i obiektywny,uwzględniając okupacje i układy E.Gierek
                                          wspaniale wykorzystał swoje przyslowiowe 5 minut dla kraju i społeczeństwa.
                                          Opuścił stanowisko z godnością i historja to doceni.
                                          Uparcie wruce do Uniwersytetu Sląskiego "dziecka Gierka" tu przypomne Jego
                                          uzasadnienie -Wiecie Tow. nikt nie bedzie cenil naszego wielkiego wysiłku dla
                                          kraju jeśli niebędziemy umieli tego pokazać jeśli nasze dzieci Sląska i
                                          Zagłebia będą miały trudności zdobycia wykształcenia Uniwersyteckiego i zrobimy
                                          wszystko aby Uniwersytet powstał właśnie na Sląsku i W Załębiu."cytat nie jest
                                          doslowny ale sens wypowiedzi był bardziej przekonywujący.
                            • bartoszcze Re: IPN połamie sobie zęby na Ziętku i Gierku 31.03.07, 00:25
                              Gość portalu: Alfred napisał(a):

> Jesli jestes takim Slazakiem, wskaz mi jeden pomnik Slazakow poleglych w wojnie
                              >
                              > wyzwolenczej przeciwko Napoleonowi, pokaz mi pomnik slaskich bohaterow spod
                              > Sedanu.

To Śląsk aż pod Sedan sięga, że go tam Ślązacy musieli wyzwalać?
                • chrisraf Re: Piotr 29.03.07, 22:34
                  Rony fedrowou jako hajer na grubiy u mojygo sztiffatra kiery bou sztajgrym!

Glück auf! :)
            • chrisraf Re: ;) 29.03.07, 22:32
              To ci couy czos chyba auryola w slypia swiyci! Mozysz Ty w tykiyj jasnosci
              jyszcze spac? Jou bych, pjerouniy uoka ni zrmozou! Aly ciysz siy tyz, kaj
              polyziesz mosz zowszy aniola struza za sobom. Ino niy jydz autym za gibko, bo
              Ci mandat wp..kleji!

Glück auf!
    • pit-zeolit Re: IPN połamie sobie zęby na Ziętku i Gierku 30.03.07, 12:45
      Wiadomość, że Ziętek jest niemile widziany, wywołała lekki popłoch w urzędzie.
      Marek Mazur, politolog z Uniwersytetu Śląskiego, zwraca uwagę, że Ziętek jest w
      regionie uważany za zasłużoną postać. - Ktoś, kto zdecydowałby się na usunięcie
      jego pomnika, byłby narażony na utratę poparcia społecznego. Uderzenie w Ziętka
      byłoby ryzykowne dla śląskich notabli i pewnie żaden z nich się na to nie
      zdecyduje - komentuje Mazur.

Jeszcze dosadniej o sprawie mówi senator Kazimierz Kutz. - Propozycja pozbycia
      się popiersia gen. Ziętka będzie przykładem kompletnego zidiocenia. Gdyby miało
      dojść do usunięcia rzeźby, to dojdzie do wielkiej manifestacji, jakiej Śląsk
      jeszcze nie widział. Pozbycie się Ziętka byłoby bowiem policzkiem wymierzonym
      wszystkim Ślązakom - twierdzi Kutz .

Nieoficjalnie dowiedzieliśmy się, że Tomasz Pietrzykowski, wojewoda śląski,
      rzeźby generała się nie pozbędzie. Jednak Marta Malik, jego rzeczniczka, woli
      poczekać z zajmowaniem stanowiska. - Jeżeli dostaniemy takie pismo z IPN-u, to
      zastanowimy się nad odpowiedzią - mówi.
    • peterp PiSuary sięgają Ziętkowi co najwyżej do rozporka 30.03.07, 15:26
      a IPN pewnie się boi, że Stary Jorg walnie ich krykom po puklu i nie wypije z
      nimi achtelki........
    • Gość: Andy Re: IPN połamie sobie zęby na Ziętku i Gierku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.07, 22:46
      Hanysy !!!!
      Dość rządzenia Śląskiem z warszawaki albo krakowka. Dość robienia z nas głupoli
      ( serial święta wojna kręcony w poznaniu). Dość IPNu, łapy won od Naszego
      Generała. Zajmijcie sie smokiem wawelskim. Odłączyć w koncu Śląsk od reszty.
      Pełna autonomia!!!!
      • Gość: reAndy Re: Smok podwawelski... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.07, 08:59
        wybudujmy krakusom ..gierkówkę..do, gedrede genau nach .. stolyca, dać sobie
        im Olkusz, Chrzanów, Jaworzno Zagłębie i kawałek Bielska w wianie ...i niech
        się się od Śląska o...odkorkucią! Na zawsze.
        • Gość: Szevczyk Dratevka Re: Smok podwawelski... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.07, 22:22

Poza "Orle Gńiozda" ńych śe ńy uodpoworzóm wylyź! :-)
      • Gość: Rechtór Re: IPN połamie sobie zęby na Ziętku i Gierku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.07, 22:21

Hanyse, Andy.

Hanyse!!!

Ćepou`eś Karluśie na górnszlónzko Szula kamjyńiooma?

Bez to rezultata taky ... sóm! :-)
      • Gość: ptanga Re: IPN połamie sobie zęby na Ziętku i Gierku IP: *.mtvk.pl 08.04.07, 09:56
        Gość portalu: Andy napisał(a):

> Dość robienia z nas głupoli
        > łapy won od Naszego Generała.

Właśnie zrobiłeś głupola z siebie bez pomocy z Poznania.
    • Gość: gr Zasługi IP: *.pke.pl 02.04.07, 10:54
      Zasługi komunistów (i to nie tylko Ziętka czy Gierka) można porównać do ucznia,
      który kończąc szkołę umie tylko tabliczke mnożenia - swietnie ją zna ale nic
      więcej nie umie. I tu pytanie czy można powiedzieć, że ten uczeń nic nie umie?
      No nie bo umie tabliczkę mnożenia, a że inni w tym samym czasie nauczyli się
      jeszcze tysiąca innych rzeczy... Całe zasługi Ziętka (o Gierku nawet nie ma co
      wspominać) polegają na tym, że będąc jednym z komunistycznych książąt, był
      jednocześnie bardziej przystępny niż inni książęta.
    • rico-chorzow Re: IPN połamie sobie zęby na Ziętku i Gierku 02.04.07, 16:40
      No Ziętek,ale plany stadionu śląskiego jak i parku WPK i W egzystują już w roku
      1942-43,mało tego,nawet autostrady i skrzyżowania dróg szybkiego ruchu,ktoś to
      już planował,pewnie Ziętek w Rosji,związany i zakochany w totalitarnym systemie
      stalinowskim jak i nazizm,był - telepatą -,Sląsk potrzebuje więcej telepatów
      typu Ziętek.
      • chrisraf Re: Rico 05.04.07, 15:38
        Czyjsc Rico!

Napisz mi, co wjysz na tyn tymat. Podej, prosza zrodlo. Mosz jyszcze inksze
        takiy bombony!

Glick auf!
        • rico-chorzow Re: Rico 09.04.07, 08:30
          chrisraf napisał:

> Czyjsc Rico!
          >
          > Napisz mi, co wjysz na tyn tymat. Podej, prosza zrodlo. Mosz jyszcze inksze
          > takiy bombony!

Niy wia,co bonbony to bouy,nojgorszy ptok co we swoje gniosdo sro.
          >
          > Glick auf!
          • chrisraf Re: Rico 09.04.07, 21:35
            ???Uobocz skszinka

Glueck auf!
    • rico-chorzow Re: IPN połamie sobie zęby na Ziętku i Gierku 02.04.07, 16:50
      Gierek mnie nie obchodzi,bo Polak,jednak Ziętek może być przykładem,podobnie jak
      Korfanty,chorągiewki na wietrze,jak mi w du..pę dmuchają,taki mój
      proporzec,między innymi,Ziętek jest tym skur....synem,który przyglądał się,i to
      żywym okiem,wywózkom Slązaków do ZSSR przy pomocy Polaków.
      • cirano Re: IPN połamie sobie zęby na Ziętku i Gierku 04.04.07, 09:34
        Kontrowersyjna postać ten nasz Jorg.
        Jednakorz nie potępię go w czambuł. Sam komunista, nie znosił Grudnia, ale i nie
        mógł mu się postawić, to groziło daleko idącymi osobistymi konsekwencjami.
        Narobił wiele złego niszcząc (może na rozkaz) pamiątki naszej, śląskiej
        historii. Likwidował ślady Niemieckości na Śląsku, ale czy to był jego pomysł?
        Nie znamy prawdy. A jeśli tak, należy go jednak potepić.
        Dla Ślązaków nie zrobił aż tak wiele jak niektórzy tu próbują akcentować. Co
        zrobił, w czasach kiedy cała Polska na naszych plecach siedziała, należało nam
        się jak koniowi owies. Może być, że wyszło to z jego inicjatywy, że na chama,
        wbrew oporowi Zagłębiowskich władz, musiał niektóre problematyczne na tamten
        czas sprawy przeciskać, ale to była jego robota, jego obowiązek wzgłędem nas.
        Sumując. Nie był z pewnością negatywną (aż tak) figurą, wg. mnie, jak próbuje
        zaprezentować go tu np. Arnold, ale z pozytywów też wiele bym mu na konto nie
        zaliczył. Ot Opa, który w życiu pora felerow zrobiył. Ale takich bouo u nos
        niymauo, ftorzy dopiyro po latach swoje młodziyncze felery skorygowali. Naprawić
        je, bouo wtedy w latach 50-70 za pożno
        Chcioubych dzisioj z niym pogodać
    • Gość: ptanga Re: IPN połamie sobie zęby na Ziętku i Gierku IP: *.mtvk.pl 07.04.07, 16:18
      Już wiem dlaczego to akurat bartoszcze został moderatorem tego forum z nadania
      redakcji szmatławca. Dawno takiego śmiecia nie spotkałem
      • bartoszcze Re: IPN połamie sobie zęby na Ziętku i Gierku 07.04.07, 23:57
        Zaloguj się i powtórz, tchórzliwa gnido.
        • ptanga Re: IPN połamie sobie zęby na Ziętku i Gierku 08.04.07, 09:16
          Już wiem dlaczego to akurat bartoszcze został moderatorem tego forum z nadania
          redakcji szmatławca. Dawno takiego śmiecia nie spotkałem.
          • bartoszcze Re: IPN połamie sobie zęby na Ziętku i Gierku 10.04.07, 13:32
            ptanga napisał:

> Już wiem dlaczego to akurat bartoszcze został moderatorem tego forum z nadania
            > redakcji szmatławca. Dawno takiego śmiecia nie spotkałem.

Jeżeli pośród tej mierzwy, którą masz wewnątrz czaszki, zostalo jeszcze trochę
            substancji składających się na mózg ludzki, to masz szansę zauwazyć, że
            moderatorem zostałem przede wszystkim z nadania forumowiczów.
            Ale rozumiem, że dla tępych miłosników reżimu sługusów obcej agentury istnienie
            takich sytuacji nie jest rzeczą normalną, bo nie ma w tym miejsca na jedynie
            słuszny drobiowy gdak.
            • Gość: van deer ☺ Bez nerw mi tu IP: *.icm.edu.pl 10.04.07, 14:13
              bartoszcze napisał:

> Jeżeli pośród tej mierzwy, którą masz wewnątrz czaszki, zostalo jeszcze trochę
              > substancji składających się na mózg ludzki, to masz szansę zauwazyć, że
              > moderatorem zostałem przede wszystkim z nadania forumowiczów.
              > Ale rozumiem, że dla tępych miłosników reżimu sługusów obcej agentury istnienie
              > takich sytuacji nie jest rzeczą normalną,

Dialektyka maieutyczna to jednak nie jest. Dobrze jednak, ze nie heglowska:)))

> bo nie ma w tym miejsca na jedynie słuszny drobiowy gdak.

Wy sie nie bedziecie tlumaczyc z gdaka, popelniliscie najwieksza mozliwa ideowa
              myslozbrodnie, my wiemy, ze mial to byc Wielki Kwak!!!

Albo co gorsza: "Krzak tak"!
            • ptanga Re: IPN połamie sobie zęby na Ziętku i Gierku 10.04.07, 16:53
              bartoszcze napisał:

> Ble, ble, ble, ble, ble, że moderatorem zostałem przede wszystkim z nadania
              forumowiczów.

A niby kogo mogli wybrać odmóżdżeni czytelnicy izraelskiego szmatławca? Właśnie
              takie ścierwo im podobne, jak ty.

> Ale rozumiem, że dla tępych miłosników reżimu sługusów obcej agentury
              > istnienie takich sytuacji nie jest rzeczą normalną, bo nie ma w tym miejsca
              > na jedynie słuszny drobiowy gdak.

Musi was boleć utrata michnikowego monopolu jedynie słusznych racji, co nie?
              • bartoszcze uprzejmie uprasza się adminów.. 10.04.07, 17:08
                ..aby nie wycinali śmieciarza, bo mu po ryju nie mogę sprawiedliwie nakłaść.
                A jeżeli już potrzebują sprzątać, to konsekwentnie, z moimi wypowiedziami włącznie.
                • ptanga Re: uprzejmie uprasza się adminów.. 10.04.07, 17:10
                  bartoszcze napisał:

> ..aby nie wycinali śmieciarza, bo mu po ryju nie mogę sprawiedliwie nakłaść.
                  > A jeżeli już potrzebują sprzątać, to konsekwentnie, z moimi wypowiedziami
                  włącz
                  > nie.
                  >

Kto się nabierze tchórzu na twoje matactwa?
                  • bartoszcze Re: uprzejmie uprasza się adminów.. 10.04.07, 19:50
                    ptanga napisał:

> Kto się nabierze tchórzu na twoje matactwa?

Kacze móżdżki z Mysłowic nie dadzą się nabrać nawet na to, że czarne jest czarne:D:D
            • Gość: ptanga Re: IPN połamie sobie zęby na Ziętku i Gierku IP: *.mtvk.pl 10.04.07, 17:05
              I to jest szmato twój sposób na rozmowę. Widać nie myliłem się co do ciebie.
            • ptanga Re: IPN połamie sobie zęby na Ziętku i Gierku 10.04.07, 17:15
              Powtórzę, może tym razem tchórzu odpowiesz.

bartoszcze napisał:

>Ble, ble, ble, ble, ble, że moderatorem zostałem przede wszystkim z nadania
              > forumowiczów.

A niby kogo mieli wybrać odmóżdżeni czytelnicy izraelskiego szmatławca, jak nie
              takie ścierwo im podobne, jak ty?

> Ale rozumiem, że dla tępych miłosników reżimu sługusów obcej agentury
              istnienie takich sytuacji nie jest rzeczą normalną, bo nie ma w tym miejsca na
              jedynie słuszny drobiowy gdak.

Rozumiem, wielbicieli michnikowych objawień, musi boleć utrata monopolu
              • arnold7 Re: IPN połamie sobie zęby na Ziętku i Gierku 10.04.07, 17:20
                Panie Ptanga - Bartoszcze zostal wybrany demokratycznie w ogolniedostepnych
                wyborach, ktorych uczestnikiem bylem osobiscie ja. Prosze swoje chore fantazje
                wypacac w jakims bardziej stosownym miejscu, pana plugawy jezyk nie jest tu mile
                widziany.
                • Gość: van deer ☺ [...] IP: *.icm.edu.pl 10.04.07, 17:29
                  Uwielbiam wietrzycieli spiskow - Michnik z Kuroniem w Mossadzie go namascili:)))
                • Gość: ptanga Re: IPN połamie sobie zęby na Ziętku i Gierku IP: *.mtvk.pl 10.04.07, 19:33
                  Znaczy jak bartoszcze mnie nazwać gnidą, to dobrze, ale jak ja nazwać
                  bartoszcze śmieciem, to już nie jest dobrze. Postaram sie zapamiętać tę
                  niezwykłą lekcję.
                  • Gość: ptanga Re: IPN połamie sobie zęby na Ziętku i Gierku IP: *.mtvk.pl 10.04.07, 19:37
                    I jeszcze wyszłem z nerw, bo mnie jakiś chamski cenzor powycinał. Myślałem, że
                    to ten cham bartoszcze, a to był ten cham settembrini.
              • settembrini Re: IPN połamie sobie zęby na Ziętku i Gierku 10.04.07, 17:29
                panie kolego, prosze o wywazone co do stylu wypowiedzi. znajdujemy sie na
                publicznym forum i pewne zwroty nie sa tu tolerowane.
              • bartoszcze Re: IPN połamie sobie zęby na Ziętku i Gierku 10.04.07, 19:51
                ptanga napisał:

> Powtórzę, może tym razem tchórzu odpowiesz.

:))
                mnie nikt nie zmusza do warowania na forum:))
                >
                > >Ble, ble, ble, ble, ble, że moderatorem zostałem przede wszystkim z nadani
                > a
                > > forumowiczów.
                >
                > A niby kogo mieli wybrać odmóżdżeni czytelnicy izraelskiego szmatławca,

To z autopsji wiesz, oczywiście:))

> jak nie takie ścierwo im podobne, jak ty?

Woleli mnie, niż putinowskiej służalca jak ty.

> > Ale rozumiem, że dla tępych miłosników reżimu sługusów obcej agentury
                > istnienie takich sytuacji nie jest rzeczą normalną, bo nie ma w tym miejsca na
                > jedynie słuszny drobiowy gdak.
                >
                > Rozumiem, wielbicieli michnikowych objawień, musi boleć utrata monopolu

Podręcznikowy przykład przerzucania na innych własnych kompleksów:))
                • Gość: ptanga Re: IPN połamie sobie zęby na Ziętku i Gierku IP: *.mtvk.pl 10.04.07, 19:58
                  Bardzo przemyślana odpowiedź.
                  Żałosne.
        • rico-chorzow Re: IPN połamie sobie zęby na Ziętku i Gierku 09.04.07, 09:20
          bartoszcze napisał:

> Zaloguj się i powtórz, tchórzliwa gnido.

Pewnie Gorol:)) i nie ma odwagi:))
          >
          • Gość: ptanga Re: IPN połamie sobie zęby na Ziętku i Gierku IP: *.mtvk.pl 09.04.07, 13:13
            rico-chorzow napisał:
            > Pewnie Gorol:)) i nie ma odwagi:))

Zobacz pajacu - dobę i cztery minuty temu.

Nie jestem gorolem, ale gdy patrzę co się stało z hanysami, nie miałbym nic
            przeciw byciu. Gorole powoli oczyszczają się z takich śmieci. Hanysy dalej chcą
            mieć na pomnikach kolaboranta. Oczywiście nie wszyscy, tylko ci, którzy chłoną
            prawdy objawione michnikowi (przez urbana).
            • Gość: Gorolym przeńigdy! Re: IPN połamie sobie zęby na Ziętku i Gierku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.07, 18:30
              A co? Zaś dać Wjara Polokóm?
              Jak kejśik Korfanty Adalbert?

Coby i Nos wyszmarowały arszyńikym, jak Uónego we warszawskym hereszćie!
      • rico-chorzow Re: IPN połamie sobie zęby na Ziętku i Gierku 09.04.07, 09:18
        Gość portalu: ptanga napisał(a):

> Już wiem dlaczego to akurat bartoszcze został moderatorem tego forum z nadania
        > redakcji szmatławca. Dawno takiego śmiecia nie spotkałem

Gazeta,jakaś,może być dla kogoś - szmatławcem -,też ten szmatławiec ( bo nic
        innego nie można powiedzieć o człowieku,który zagląda na strony szmatławca )nie
        musi czytać tego szmatławca,szmatławo,własnośmiecionośnie obrażając osoby inne.
        • Gość: ptanga Re: IPN połamie sobie zęby na Ziętku i Gierku IP: *.mtvk.pl 09.04.07, 13:15
          rico-chorzow napisał:
          > Gazeta,jakaś,może być dla kogoś - szmatławcem -,też ten szmatławiec ( bo nic
          > innego nie można powiedzieć o człowieku,który zagląda na strony szmatławca )
          nie
          > musi czytać tego szmatławca,szmatławo,własnośmiecionośnie obrażając osoby
          inne.

Co godosz?
    • Gość: pas'ikoon'ik Poloki se zymby pouoomjoom na Z'yntku! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.07, 23:45

Z Gerkym se zroobc'e podle Wasy wole.
      Uod Z'yntka gyry n'ych weznoom Gorole!
      • Gość: jo ala to niykonsekwencja pasikonik IP: *.ispgateway.de 15.04.07, 00:46
        abo ziyntek z gierkiem i wszynskimi grudniami idoom na hasiok abo se welujemy
        kerych na denkmale stowac bydymy po obu brynicy zajtach,pra? niy bydz czerwony
        • Gość: ptanga Re: ala to niykonsekwencja pasikonik IP: *.mtvk.pl 15.04.07, 11:59
          Gość portalu: jo napisał(a):

> niy bydz czerwony

Jymu to godosz? Jak "niy bydź" jak jest i to fest.
          • Gość: rotfuks Ależ to niekonsekwencja! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.07, 22:16

Czy Panu "ptanga" nie podoba się może dolna połowa polskiej flagi?
            • Gość: ptanga Re: Ależ to niekonsekwencja! IP: *.mtvk.pl 17.04.07, 21:30
              Gość portalu: rotfuks napisał(a):

>
              > Czy Panu "ptanga" nie podoba się może dolna połowa polskiej flagi?

Dolna połowa polskiej flagi, nie jest wcale czerwona, proszę pana lewaka.
        • Gość: kopidoł To jest konsekwencja podziałów etnicznych! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.07, 22:10

Czerwone Zagłębie jest za Brynicą!
          Tam niech sobie pozostaną Jego "idole" i ich prochy.
          Na wieki wieków. Amen
          • Gość: Poloki za woda! Re: To jest konsekwencja podziałów etnicznych! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.07, 22:54

Tu se uostańe yno Jorg Źyntek! I szlus.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka