Gość: adka IP: *.watf.adsl.virgin.net 27.04.07, 21:00 trzymam kciuki za architektów, powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Malan No Gazeto no dziela !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.07, 21:03 Macie juz nowe projekty dworca? Wasi koledzy juz zrobili jakis rysunek tak jak w przypadku Slaskiego? Zburzyc wszystko co na Slasku, wszystko jest do niczego, stare i nie modne, lepiej ze Slaskiego zrobic duza swiecaca brazowa KUPE, a dworzec zaorac i... tak zostawic Odpowiedz Link Zgłoś
mike-great Burzyć te komunistyczne straszydła !!! Raz, dwa !! 27.04.07, 21:18 Burzyć te komunistyczne straszydła !!! Raz, dwa !! Odpowiedz Link Zgłoś
centrolew Tak źle i tak niedobrze... 27.04.07, 22:11 Zburzą dworzec i postawią jakiś szklano-stalowy barak - będzie źle, zostawią to straszydło w postaci obecnego dworca PKP - niedobrze. Miastu brakuje całościowej wizji, chyba jedynym pomysłem będzie wybudowanie tam kolejnej drogi :-( Katowice nie mają duszy, niestety... Odpowiedz Link Zgłoś
chrisraf Re: centrolew 28.04.07, 15:09 > Katowice nie mają duszy, niestety... Dusze to one maja. Chowa sie ona w kamienicach, palacach(!!!), skwerach, placach, tworcach i ojcach tego miasta. Nie chce sie wierzyc, ale przydomkiem Katowic, pochodzacym z poczatkow XX w. byl..."klein Paris". Patrzac dzisiaj na te miasto widze Uszopolis. Ten facet zaprzepascil wiele, a mogl stac sie drugim Friedrichem Grundmannem. :/ Odpowiedz Link Zgłoś
agaj.agaj Re: centrolew 29.04.07, 19:58 Chyba jestes zbyt krytyczny. Bylem ostatnio w K-cach i podobalo mi sie. Konstrukcja na Rondzie znakomicie koresponsponduje ze Spodkiem. Ludziska chwala sobie tunel pod rondem i z uznaniem mowia o muzeum w miejsce kop. Katowice. Problem jest faktycznie z rynkiem i dworcem. Dworzec jeszcze obleci, choc jego rozebranie i budowa od nowa przysluzy sie miastu. Ale rynek???? Kto uratuje Rynek???? Odpowiedz Link Zgłoś
chrisraf Re: centrolew 29.04.07, 22:04 Jestem krytyczny, bo wiem dlaczego. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=760&w=61504481&a=61534364 Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
mike-great Burzyć ten obskurny moloch bo Euro 2012 idzie !!! 29.04.07, 18:57 Burzyć ten obskurny moloch bo Euro 2012 idzie !!! Mam nadzieję, że Europejczycy na mistrzostwach już tego gooowna nie będą musieli oglądać... i czuć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jamir Re: Burzyć te komunistyczne straszydła !!! Raz, d IP: *.w82-120.abo.wanadoo.fr 28.04.07, 22:27 Wlasnie! Z rozpedu dolozmy staran, by miedzy innymi i na przyklad zburzono w Paryzu wieze Eiffela, te kupe starego zelastwa. Jakie piekne i uzyteczne rzeczy moznaby na tym miejscu zbudowac! Po co patrzec do przodu? Wszak jestesmy mistrzami w patrzeniu do tylu! Odpowiedz Link Zgłoś
mike-great Porównujesz wieżę Eiffel'a do tego dworca ??? 29.04.07, 18:58 Porównujesz wieżę Eiffel'a do tego dworca ??? Wieża od początku coś prezentowała - ten dworzec nic. Gość portalu: jamir napisał(a): > Wlasnie! Z rozpedu dolozmy staran, by miedzy innymi i na przyklad zburzono w > Paryzu wieze Eiffela, te kupe starego zelastwa. Jakie piekne i uzyteczne rzeczy > > moznaby na tym miejscu zbudowac! Po co patrzec do przodu? Wszak jestesmy > mistrzami w patrzeniu do tylu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan Przyklady takiego dzialania juz mamy i sa oplakane IP: 195.116.110.* 29.05.07, 12:31 Na stadionie slaskim gral pele, wiec to swiatynia futbolu - od lat topi sie pieniadze w jego modernizacje zamiast go wyburzyc. Efekt? Bylem na meczu na nowej trybunie i ch.ja widzialem. No ale tu kurna gral Pele, wiec nie ma co sie szczegolami przejmowac, nie od tego sa stadiony zeby bylo boisko widac. Skarbek - cudo architektoniczne, wiec pomalowano go, dorobiono windy i jakze teraz wspaniale wyglada, a jak sie komponuje np z muzeum slaskim. Nastepna perelka architektoniczna w postaci domu handlowego tez ma niestety swoich obroncow. No i wszystko wyglada jak wyglada - Brud smrod ubustwo. Tego nie tykac bo to wspaniale, tamto cudo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kurt Re: Burzyć te komunistyczne straszydła !!! Raz, d IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.05.07, 11:49 Ci architekci chyba nigdy z tego "dworca" nie korzystali, gratuluje pomyslu utrzymania tego dziadostwa w centrum Katowic, szkoda, ze drugiego nie chca dobudowac...sodoma w samym srodku miasta Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: No Gazeto no dziela !!! 27.04.07, 21:54 > dworzec zaorac Absolutnie i bezwzględnie tak! Co prawda centrum Katowic straci trochę menelskiego folkloru, ale w sumie nie będzie czego żałować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ćpunek Re: No Gazeto no dziela !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.07, 02:00 a gdzie wtedy będzie można materiał kupić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moje3grosze Popieram projekty GW- popieram postęp!!! IP: *.tsi.tychy.pl 28.04.07, 09:18 Wyburzajmy, stawiajmy nowoczesne obiekty- dolączmy do miast, które są już w XXI w. Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Popieram projekty GW- popieram postęp!!! 28.04.07, 09:42 Pół biedy nowoczesne - niech to będzie po prostu ŁADNE. To wstyd, żeby centrum dużego, bogatego miasta wyglądało jak teren poprzemysłowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Popieram projekty GW- popieram postęp!!! IP: *.gbn.pl 30.04.07, 00:28 troche wiedzy o architekturze pozwoliloby Ci docenic wartość architektoniczną tego obiektu...niestety swiadomosc architektoniczna spoleczenstwa jest bardzo niska...to ze dworzec jest zaopuszczony to jest problem, i temu trzeba zaradzic, a nie burzyc wspanialy budynek zeby postawic, no wlasnie co?nastepna silesie?barak dla mas? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A NIE dla Prywatyzacji i Zabudowy Al. Korfantego!!! IP: *.imperiumpw.pl 28.04.07, 13:47 przedmiotem konkursu na centrum katowic było wylansowanie pomysłu um w katowicach na zabudowanie "pustego" wnętrza alei korfantego i tyle - inne miejsca nie były brane pod uwagę. SARP w trybie pilnym powinien bronić Korfantego przed "miejskimi deweloperami". należy poza miejscowym SARPem zorganizować niezależny i międzynarodowy szczegółowy konkurs na to miejsce. ale nie o tak absurdalnych warunkach jak na muzeum śląskie - 58 zespołów zakwalifikowanych i ostatecznie 18 złożonych prac! jakie było myślenie UM w Katowicach - korfantego jest nasza w sensie własnościowym więc sprzedajmy to i za prywatne pieniądze powstanie nowe centrum za nami pójdą inni. kretrium - rachunek ekonomiczny - jak w przypadku dworca - nikt tego nie ukrywa - prezydent Uszok też nie ukrywa. wobec tego co stało się ze śląskiem w kontekście Euro tj. tego, że odbędzie się poza nami ludzie honoru podaliby się do dymisji - marszałek, wojewoda i prezydent katowic a w tym kontekście z kolei mam nadzieję, że ani nie wyburzą dworca ani nasi komersyjnie nastawieni włodarze bez jakiejkolwiek misji i całościowej wizji nie zabudują Alei Korfantego ani nie rozparcelują pod mieszkaniówke Parku Wypoczynku. szkoda, że nie mamy we władzach ludzi z misją i wizją... miernota urzędowa promuje miernotę projektową! strach przed debatą nie pozwala poddać pomysłów pod osąd publiczny - to jest ta gra w miasto autora koncepcji i urzędu miejskiego. uwaga. podobno ma być debata nr 2 nt. centrum katowic. zainteresowanych obroną Al. Korfantego przed komercją oraz zainteresowanych promowaniem wizji Al. Korfantego w kierunku "salonu aglomeracji i miasta" proszę o uwagę aby o terminie nie dowiiedzieli się po fakcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Architekci bronią katowickiego dworca IP: *.chello.pl 27.04.07, 21:03 Wprawdzie nie jestem architektem i nie wiem do jakiego nurtu architektury światowej należy zakwalifikować dworzec w Katowicach, ale wiem jedno - To jest ohydne, przebrzydkie i ultraniefunkcjonalne paskudztwo, które należy wyburzyć jak najszybciej. Jeśli szacownym panom architektom ten budynek tak się podoba, to niech go sobie postawią w ogródku!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Architekci??? IP: *.adsl.inetia.pl 28.04.07, 09:08 Pozostaje ze smutkiem stwierdzić, że komunistyczni architekci oraz ich wychowankowie nie mają pojęcia o architekturze. To ludzie bez GUSTU. Ależ ta komuna wypacza! Odpowiedz Link Zgłoś
anna-dark Nie "Architekci", ale komunistyczni służalcy i bez 29.04.07, 21:57 Nie "Architekci", ale komunistyczni służalcy i beztalencia! Gość portalu: M napisał(a): > Pozostaje ze smutkiem stwierdzić, że komunistyczni architekci oraz ich > wychowankowie nie mają pojęcia o architekturze. To ludzie bez GUSTU. Ależ ta > komuna wypacza! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roni Re: Architekci??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.07, 00:17 wielki znawca nowoczesnej architektury, zabrudzonego rembranta pewnie też byś spalił Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: re Re: Architekci bronią katowickiego dworca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.07, 20:50 gościu ja w tym czasie gdy budowano dworzec jeździłem z Mikołowa do ŚLTZN / nie wiem czy coś ci to mówi/ DWORZEC był cudem architektury - wtedy działały ZAWSZE ruchome schody i nie było tych tandetnych budek z zegarkami-po co to komu na dworcu? był bar i kawiarnia USZOK odnów dworzec i zmień jego otoczenie a jeżeli wiesz to odpowiedz dlaczego pl.Andrzeja nazywa się placem młodzieży blebelble...??? Odpowiedz Link Zgłoś
reksio.84 Architekci bronią katowickiego szkaradztwa 27.04.07, 21:11 Wysadzić to! To samo dotyczy Skarbka, Zenitu i domu prasy. Nie wiem czy jakikolowiek lifting jest w stanie tu pomóc a już tym bardziej mydło. Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Architekci bronią katowickiego szkaradztwa 27.04.07, 21:55 > Wysadzić to! To samo dotyczy Skarbka, Zenitu i domu prasy. Amen! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Albin Siwak Re: Architekci bronią katowickiego szkaradztwa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.07, 22:52 Skarbek jeszcze obleci... co do reszty zgoda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: re Re: Architekci bronią katowickiego szkaradztwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.07, 20:56 w tym temacie moja aprobata Zenit Skarbek i Dom Prasy NIGDY nie pasowały do dawnego rynku Katowic gdy pod dzisiejszym mrówkowcem płynęła Rawa.To były czasy.Acha no i jeszcze należałoby wywalić Bank i reaktywować Łaźnię Miejską - była perełką wewnątrz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LM ślązak Architekci bronią katowickiego dworca IP: *.chello.pl 27.04.07, 21:12 Dworzec ten,powinien być absolutnie traktowany jako obiekt zabytkowy!! Tak więc,tylko przyklasnąć staraniom Zespołu Architektów! Oby więcej takich! Odpowiedz Link Zgłoś
mike-great Tak - ostoja brudu, smrodu, syfu, zacofania... 27.04.07, 21:19 Tak - ostoja brudu, smrodu, syfu, zacofania... Gość portalu: LM ślązak napisał(a): > > Dworzec ten,powinien być absolutnie traktowany jako obiekt zabytkowy!! > Tak więc,tylko przyklasnąć staraniom Zespołu Architektów! Oby więcej takich! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opt Re: Tak - ostoja brudu, smrodu, syfu, zacofania.. IP: 83.142.122.* 27.04.07, 22:18 Dworzec był nowoczesnym obiektem.Mieścił świetlicę dworcową dla młodzieży,kawiarnię i restaurację,bar szybkiej obsługi,pokoje dla matek z dziećmi,nie było i nie ma nadal poczekalni z prawdziwego zdarzenia.Syf na dworcu zaczął się od chwili naklejania gdzie popadło ulotek i malowania solidarnościowych haseł,póżniej nowi,solidarnościowi włodarze zrobili z dworca kiepskie targowisko i doprowadzili do wyglądu jaki dziś mamy.Nigdy nie było remontu a pseudonaprawy naprzykład oświetlenia i nie tylko rujnowały estetykę.Jak widać im w głowach tylko burzenie,na pracę jak narazie nie stać.Ci sami niszczyciele powinni naprawić grzech zaniechania i to nie w spowiedzi a na budowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ćpunek Re: Tak - ostoja brudu, smrodu, syfu, zacofania.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.07, 02:05 to wszystko co tu nawypisywałeś mogłeś zmieścić w jednym zdanieu: "za gierka było lepiej":) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: re Re: Tak - ostoja brudu, smrodu, syfu, zacofania.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.07, 20:59 jesteś śmieszny - nie za Gierka ale w czasach gdy nie rządziła pseudo komercja a ludziom chciało się dbać o wspólne dobro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ćpunek Re: Tak - ostoja brudu, smrodu, syfu, zacofania.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.07, 21:34 N.p. biblioteki zakładowe z dziełami Lenina, na pewno na kolei też takie były - - zadbane, odremontowane, czynne często całą dobę, ale kolejek jakoś do nich nie było, nie wiem czemu? I komu te biblioteki przeszkadzały, no komu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cachorro Re: Tak - ostoja brudu, smrodu, syfu, zacofania.. IP: *.pp.com.pl 28.04.07, 11:57 Ale ty jestes glupi. Jakby Wawel byl brudny, zasyfiony, pelen meneli to tez bys go w powietrze wysadzal? Taki jest mniej wiecej tok twojego rozumowania. Wszyscy ci co chcieliby go wysadzac w powietrze tylko dlatego, ze powstal w czasach komuny, jest brudny, smierdzacy itp. - jestescie intelektualnie na poziomie tow. Z. Grudnia. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ćpun Re: Tak - ostoja brudu, smrodu, syfu, zacofania.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.07, 21:37 Gość portalu: cachorro napisał(a): > Ale ty jestes glupi. > Jakby Wawel byl brudny, zasyfiony, pelen meneli to tez bys go w powietrze wysad > zal? Taki jest mniej wiecej tok twojego rozumowania. > > Wszyscy ci co chcieliby go wysadzac w powietrze tylko dlatego, ze powstal w cza > sach komuny, Nie porównuj zamku do tego niefunkcjonalnego betoniaka. Właśnie dlatego betoniak jest brudny i oszczany, bo jest niefuncjonalny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wonsu Re: Tak - ostoja brudu, smrodu, syfu, zacofania.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.07, 11:20 a jak twoim skromnym zdniem powinien wygladać funkcjonalny dworzec? czy ktokolwiek z wypowiadajacych sie tutaj zna sie na projektowaniu nowoczesnych dworcow? :) szczerze watpie... wiec moze lepiej nie wypowiadac sie o funkcjonalności dworca... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan A jak jasnie oswiecony Pan zmieni szalet ciagnacy IP: 195.116.110.* 29.05.07, 12:59 sie od ulicy Kosciuszki do glownej hali, Jak to nalezy wyremontowac zeby menele tam nie szczaly? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asalia Re: Tak - ostoja brudu, smrodu, syfu, zacofania.. IP: 212.106.134.* 23.10.08, 16:24 brudny jest dlatego, że się o niego nie dba; posprzątać, pomalować, przegonić meneli i targowicę, i zwyczajnie dbać na codzień; Katowice to jeden z lepiej rozplanowanych dworców, łatwo się po nim przemieszczać Odpowiedz Link Zgłoś
mike-great Jasne - dworzec jest jak Wawel - ha, ha, ha !!! 29.04.07, 19:01 Jasne - dworzec jest jak Wawel - ha, ha, ha !!! Ty to nawet głupi nie jesteś... Gość portalu: cachorro napisał(a): > Ale ty jestes glupi. > Jakby Wawel byl brudny, zasyfiony, pelen meneli to tez bys go w powietrze wysad > zal? Taki jest mniej wiecej tok twojego rozumowania. > > Wszyscy ci co chcieliby go wysadzac w powietrze tylko dlatego, ze powstal w cza > sach komuny, jest brudny, smierdzacy itp. - jestescie intelektualnie na poziomi > e tow. Z. Grudnia. > > :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cachorro Re: Jasne - dworzec jest jak Wawel - ha, ha, ha ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.07, 15:59 Wydaje mi sie zbedne wchodzic w polemike z kims takim jak Ty, ktory cala swoja wypowiedz, popiera jedynym argumentem, ktory zawiera sie w szyderczym smiechu "ha, ha, ha", w dodatku ma wyrazne problemy czytania ze zrozumieniem. Wytlumacze ci to lopatoligicznie, tak jakbym mial mowic do debila: Czy zastanawiales sie, co by bylo gdyby burzono KAZDE budynki tylko dlatego, ze sie zestarzaly, staly sie brudne, smierdzace itp.? Odpowiedz Link Zgłoś
skrzynka_02 Architekci bronią katowickiego dworca 27.04.07, 22:02 Zburzyć zabytkową siedzibę katowickich ćpunów? Popieram inicjatywę architektów - ludzie ogarnijcie się, no przecież jeśli władze miasta zburzą ten budynek cała patologia ze swoim smrodem wyjdzie na ulice. Zresztą jak można burzyć zabytek który swą żelbetonową brzydotą ma szansę wzbudzić konsternacje potencjalnych turystów. Architekci - nie tylko trzymam za was kciuki ale proponuje przejście od słów do czynów, czyli podjęcie działań mających na celu rozbudowe dworca tak by więcej złodzei znalazło tam miejsce zarobku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ćpunek Re: Architekci bronią katowickiego dworca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.07, 21:38 przerobić na noclegownię dla bezdomnych!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mj BoB Budowniczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.07, 22:13 wielki Bob Budowniczy - Tomasz Konior zapomniał jaki obszar był objęty konkursem na przzebudowę centrum Katowic.Jeśli nie odniósł się do tego zagadnienia w konkursie,to pytanie jakim sposobem go wygrał!Obrazkami? To jest tragiczne jakie opinie sa cytowane przez GW. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doktorwielepiej Re: BoB Budowniczy IP: 89.25.178.* 30.04.07, 19:53 konkurs na katowice obejmował tylko otoczenie Alei Korfantego (nazwany obszarem A) - był jeszcze obszar B w któym znalazło się otoczenie dworca - ale nie miało być szczegółowo rozwiązane - tylko naszkicowane - więc dla dworca wszytkie projekty robiły tylko jakieś ładne obrazki, podnesione place itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: am Architekci bronią katowickiego dworca IP: *.chello.pl 27.04.07, 22:21 Ten dworzec jest niesamowity! Zawsze kiedy w nim jestem robi na mnie ogromne wrażenie. Mam nadzieje że uda się go ocalić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elo Re: Wysadzić szkaradztwo! IP: 212.106.177.* 27.04.07, 22:28 Dynamit w garść! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukasz Re: Architekci bronią katowickiego dworca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.07, 23:25 jak bardzo sie podoba ten dworzec tym architekta to niech sobie go gdzies wezma ja jestem za zburzenierm tego dziadostwa !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zburzyć! precz z dworcem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.07, 23:33 Choćby wszyscy nagle zaczęli szorować ten dworzec, to dla większości i tak pozostanie on tym, czym jest teraz: siedliskiem ćpunów, naciągaczy i innych ciemnych typów. Nikt nie będzie go szanował, ani o niego dbał. Zburzyć, zburzyć zburzyć! Ktoś tu pisał o wrażeniu, jaki dworzec wywiera. Jeśłi już ktoś obcy trafi na Śląsk, to z kimś innym obcym szybko znajdzie wspólny temat do rozmowy - mianowicie owo "niezapomniane" wrażenie wyniesione z dworca:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vipsiwy Re: precz z dworcem IP: 62.233.185.* 28.04.07, 00:00 Teraz już wiem dlaczego nie remontują skrzyżowania katowickiej z kochłowicką. Najwidoczniej te dziury na torach tramwajowych to też ikony oraz oczywiście zabytek. Wysadzić w chol*re to brudne, paskudne, żelbetonowe coś na które ludzie mówią dworzec Odpowiedz Link Zgłoś
jalat Re: precz z dworcem 28.04.07, 00:10 Zgadzam sie calkowicie W Katowicach bywam raz na rok/dwa, zwykle pociagiem. Od pierwszego spotkania z tym "dworcem" nie moge wyjsc z podziwu, jak mozna wybudowac cos tak duzego, co jest wbrew wszelkim funkcjom. Jesli "skarbek" i "zenit" to te dwa GSy na rynku, to tez to sie do nich odnosi. Widac, ze ich architekt ma jakas marsjanska estetyke. Nie moj cyrk, nie moje malpy, ale zycze Katowiczanom - bardzo przyzwoitym, porzadnym i sympatytcznym ludziom, zeby tego wstydu sie pozbyli. Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: precz z dworcem 28.04.07, 01:17 > W Katowicach bywam raz na rok/dwa, zwykle pociagiem. O, szczczęśliwy/a! Ja codziennie to oglądam ;o) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: scypion Katowice - europejski skansen IP: *.devs.futuro.pl 28.04.07, 00:13 Zabawni są ci nasi architekci :) Powołajmy komitek obrony Skarbka i Zenitu! Proponuję także organizować cykliczne zloty fanów architektury Domu Prasy! Chrońmy nasze cuda i perełki budowlane! Kiedyś to się budowało... Nie to co teraz. Dziadowstwo :-) Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Katowice - europejski skansen 28.04.07, 01:26 No a jak! Jeszcze zabudować czwarty bok "rynku" (de facto węzła tramwajowego) czymś równie awangardowym! A i powyburzać dekadenckie kamieniczki w otoczeniu by się też przydało! But architektonicznego postępu rozdepcze staromodne badziewie ;o) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frazu Re: precz z dworcem IP: *.186.jawnet.pl 28.04.07, 09:25 Ciekawa jestem, czy Pan Architekt jeden z drugim miał okazję przejść się kiedyś o 7 rano po takim dworcu. Bo ja mam okazję codziennie, dwa razy nawet, w godzinach popołudniowych również. Nie wiem co, ale coś z tym trzeba zrobić. Koszmarne miejsce. Wyszorować, wykopać bezdomnych {bo to chyba nie miejsce dla nich, prawda?}, zlikwidować te tandetne sklepiki, wyremontować schody i ten 'podest' za nimi - bo zabić się można. A jeśli na to nie ma środków - burzyć. Bo jeśli obcy ludzie mają oceniać Katowice po dworcu - to aż się boję ich opinii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Re: precz z dworcem IP: *.chello.pl 28.04.07, 11:01 > Koszmarne miejsce. Wyszorować, wykopać bezdomnych {bo to chyba nie miejsce dla > nich, prawda?}, zlikwidować te tandetne sklepiki, Nie, tylko nie to - przecież to cały zyciowy dorobek posłanki Eli Pierzchały, wcześniej szefowej dworca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cachorro Re: precz z dworcem IP: *.pp.com.pl 28.04.07, 11:59 A ty myslisz, ze nowy dworzec nie bedzie siedliskiem meneli? Ma ich niby odstraszac swoja "nowoscia" "swiezoscia"?? Puknijcie sie czasem w glowe zanim cos napiszecie, bo tylko sie kompromitujecie.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ćpunek Re: precz z dworcem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.07, 21:40 pewnie, że nie będzie jak będzie odpowiedniej wielkości, odpowiednio zagospodarowany, bez tych pustych hal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznań Re: precz z dworcem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.05.07, 12:02 w Poznaniu nie ma meneli na dworcu, jakos sobie mozna z nimi poradzic. a poza tym popieram idee zburzenia tego betonowego szkaradztwa, nie jest to piekna wizytowka waszego miasta. jesli Panom Architektom podoba sie ten dworzec proponuje udac sie najpierw na dworzec w Berlinie...moze to cos pomoze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z$ Nie różnią sie od komunistów co burzyć chcieli i IP: *.crowley.pl 28.04.07, 00:47 nowe stawiać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beniamin Re: Architekci bronią katowickiego dworca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.07, 01:07 Skoro mamy takich architektów, to nie ma się co dziwić, że w Katowicach nic się nie zmienia. Jak ktoś kto zaprojektował Skarbek i Zenit może jeszcze zabierać głos? Trochę wstydu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PIO Re: Architekci bronią katowickiego dworca IP: 83.143.96.* 28.04.07, 06:26 Mam w nosie architektoniczne walory dworca. Zresztą nie widzę rzadnych takich walorów. Co innego jak by to był dworzec z okresu zaborów. Zobaccie sobie dworce w Przemyslu, Wrocławiu, Pradze czy Skierniewicach (to tylko niektóre przykłady) tam mozna mówic o perełce architektury. Nasz Katowicki dworzec jest brzydki ale przede wszystkim niefunkcjonalny. Dworzec ma byc funkcjonalny i dostepny do wszystkich. Tylu barier architektonicznych (schody0 nie ma chyba żaden dworzec w liczącym się mieście. Jest jedyna mozliwośc na poprawę zburzyć a nie przerabiać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tx Re: Architekci bronią katowickiego dworca IP: *.in-addr.btopenworld.com 01.05.07, 11:58 glombie zastanow sie lepiej co ty mowisz??co wedlug ciebie decyduje o wartosci budynku?wiek?jezeli budynek jest z okresu zaborow to jest cacy a z xx wieku juz bee?pomysl lepiej czy jezeli wszyscy ludzie na swiecie mieli takie pojecie o architekturze i jej wartosci jak ty to po 40 latach po wybudowaniu budynku by go burzyli to mielibysmy na swiecie teraz betonowa dzungle. przede wszystkim o tym czy cos wyburzyc czy nie nie powinni decydowac ludzie ktorzy nie maja zielonego pojecia o architekturze.powinni to robic specjalisci czyli architekci i konserwatorzy zabytkow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Real Rewizja wizji IP: *.proxy.aol.com 28.04.07, 06:40 Władze województwa budując dworzec katowicki miały wizję rozwoju regionu. Katowicki dworzec miał stać się kolejowym centrum dającym połączenie Śląska z całym krajem oraz umożliwiać szereg połaczeń lokalnych. Prawdopodobnie niewielu dyskutantów pamięta poprzedni dworzec kolejowy, ale zawsze są zwolennicy cofnięcia czasu (nie zawsze świadomi) do okresu jego funkcjonowania. Niewielu też pamięta nowy dworzec po oddaniu do użytku. Do podobnego syfu doprowadzono większość (nieomal wszystkie) dworców kolejowych w kraju.Zapaskudzone, śmierdzące, zaniedbane dworce są wizytówką współczesnej Polski.Znacznie taniej jest wyremontować i wyczyścić niż burzyć i budować od nowa, tymbardziej ze względu na ogromny koszt takiego obiektu. Jest też drugie, znacznie tańsze, chociaż kontrowersyjne rozwiazanie, które może zadowolić część dyskutantów. Jeżeli dworzec jest za duży, powrócić do starego obiektu, a ten obecny wynająć handlarzom, którzy muszą opuścić Stadion X-lecia w Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lalka Re: Rewizja wizji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.07, 08:27 Dzięki Ci, Real, bo myślałam, że głosu rozsądku nie znajdę w tym bełkocie. Może ktoś odszuka podobne dyskusje tutaj sprzed kilku miesięcy? Gdyby posłuchać niektórych chorych argumentów, to do wyburzenia mamy całkiem sporo - zacznijmy od blokowisk - Tysiąclecie, Paderewskiego, Witosa - przeciez to wszystko można by wybudować ładniej, funkcjonalniej i czyściej(na poczatku)... Odpowiedz Link Zgłoś
almanzor00 Re: Rewizja wizji 28.04.07, 08:52 Po rządach Barbarów nastają czasy rządów Wandali (albo na odwrót?). Taka jest władza jaki naród. Kultura umiera, chamstwo znowu podnosi głowę a rządzący wiedzą, że im naród głupszy tym łatwiejszy do rządzenia. Burzenie jest zawsze antycywilizacyjne chyba że przyjmujemy iż budujemy cywilizację ludów prymitywnych. Omóżdżenie i prymitywizm myślenia widać i słychać na każdym kroku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Rewizja wizji IP: *.adsl.inetia.pl 28.04.07, 09:17 Wbrew temu co komuna wyryła w małych móżdżkach, budowanie może być antycywilizacyjne, a burzenie może cywilizację przywracać. Najlepszym przykładem architektura komunistyczna (np. Katowic) - 99% nie ma żadnej wartości, TRZEBA to to zburzyć, żeby na gruzach wybudować coś wartościowego. I w tym wypadku burzenie pozwoli na ucywilizowanie miejsc spaskudzonych przez komunę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cachorro Re: Rewizja wizji IP: *.pp.com.pl 28.04.07, 12:04 Ty masz mozg spaskudzony przez komune. To juz chyba jest nieodwracalne uszkodzenie. Twoje argumenty sa tak idiotyczne, ze az szkoda czasu na polemike z Toba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Rewizja wizji IP: *.adsl.inetia.pl 28.04.07, 20:16 Rzeczywiście, mam mózg troszkę spaskudzony przez komunę, w szczególności komunistyczną, szkaradną architekturę i nie chcę żeby dotknęło to następne pokolenia. A jak szkoda Ci czasu, to po co głupkowato odpisujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
feurig59 Re: Rewizja wizji 28.04.07, 14:53 Skad ciagle problemy Polakow z przeszloscia? Rany, myslalem, ze na Slasku jest troche inaczej... Dlaczego przechodzi zaklejanie domow w stolicy polskiej moderne styropianem? Dlaczego na zabytkowym szybie kopalni Gottwald-Kleofas promienieje neon Silesii? Kto na to pozwolil? Dlaczego wiekszosc z nas chce ciagle tylko wyburzac i rozwalac, a nie INTEGROWAC danych epok i uszanowac ich stylu? Ludzie, na milosc boska, komunisci nie przylecieli do nas z kosmosu, to TEZ byli Polacy i wielu z nich zyje wciaz wsrod nas. Dobra, popelnili blad, jak wszyscy inni tez, bo tylko jestesmy ludzmi. Po co ta ciagla nienawisc? Wiele innych narodow daje sobie z tym rade,a my? Czy Francuzi powinni zburzyc Wersal bo jest symbolem epoki Absolutyzmu? Troche wiecej rownowagi, zamiast ciaglego zacietrzewienia i nienawisci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ćpunek Re: Rewizja wizji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.07, 21:49 Można wszystko pogodzić - wysadzić dworzec, ale w nowym miejscu postawić popiersie Stalina, jak to kiedyś było na dworcu w Ligocie, żeby przypominał dawną nazwę Katowic, która przecież jest elementem historii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tx Re: Rewizja wizji IP: *.in-addr.btopenworld.com 01.05.07, 12:08 podpisuje sie pod tym obiema rekoma!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Rewizja wizji IP: *.proxy.aol.com 23.07.09, 20:50 feurig59 napisał: > Skad ciagle problemy Polakow z przeszloscia? Rany, myslalem, ze na Slasku jest > troche inaczej... Dlaczego przechodzi zaklejanie domow w stolicy polskiej > moderne styropianem? Dlaczego na zabytkowym szybie kopalni Gottwald-Kleofas > promienieje neon Silesii? Kto na to pozwolil? Dlaczego wiekszosc z nas chce > ciagle tylko wyburzac i rozwalac, a nie INTEGROWAC danych epok i uszanowac ich > stylu? Ludzie, na milosc boska, komunisci nie przylecieli do nas z kosmosu, to > TEZ byli Polacy i wielu z nich zyje wciaz wsrod nas. Dobra, popelnili blad, jak > wszyscy inni tez, bo tylko jestesmy ludzmi. Po co ta ciagla nienawisc? Wiele > innych narodow daje sobie z tym rade,a my? Czy Francuzi powinni zburzyc Wersal > bo jest symbolem epoki Absolutyzmu? Troche wiecej rownowagi, zamiast ciaglego > zacietrzewienia i nienawisci. Zgoda należy rozbudowywać to co jest, traktując to co już jest jako bazę wyjściową, burzenie wszystkiego i budowa od nowa to są olbrzymie straty kogo na to stać.Tylko bardzo bogate kraje mogą sobie na to pozwolić. Ciekawe czy wszyscy podatnicy palą się do tego żeby niepotrzebnie wydawać pieniądze.Najłatwiej jest zaniedbać jakiś obiekt a potem krzyczeć że trzeba zburzyć i wybudować nowy. Odpowiedz Link Zgłoś
almanzor00 Re: Rewizja wizji 29.04.07, 20:51 Mózg w którym lęgnie się iż można proponować wyburzenie 90% zabudowy miasta świadczy o daleko posuniętym rozkładzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wonsu Re: Rewizja wizji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.07, 11:41 zdefiniuj pojecie wartościowej architektury? co uważasz za wartosciowa architekture? co stanowi ten 1% wartościowej arch.? moze perełke wspólczesnej arch. jaka jest SCC?... :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katowiczanin Re: Rewizja wizji IP: 62.233.185.* 28.04.07, 08:58 > Jest też drugie, znacznie tańsze, chociaż kontrowersyjne rozwiazanie, które > może zadowolić część dyskutantów. Jeżeli dworzec jest za duży, powrócić do > starego obiektu, a ten obecny wynająć handlarzom, którzy muszą opuścić Stadion > X-lecia w Warszawie. No chyba cię pogięło?? Jeszcze tego by brakowało aby Katowice było siedzibą nielegalnych interesów, sprzedawców dziecięcych pornoli, kradzionych części, telefonów itp. Powrót do starego dworca -TAK, "stadion X-lecia" w Katowicach - NIGDY Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moje3grosze Architekci bronią katowickiego dworca. IP: *.tsi.tychy.pl 28.04.07, 09:13 A dlaczego bronią? A dlatego, bo nie jeżdżą pociągami jak szarzy mieszkańcy aglomeracji. Nie muszą oglądać tej kupy betonu od środka. Jeśli tego dworca nie zburzymy, to powoli Katowice mogą ubiegać się o statut miasta-zabytku PRLu. Drodzy architekci - naszemu regionowi potrzebne są obiekty na miarę XXI w.- lekkie, przeszklone i estetyczne. Musimy zrobić wszystko żeby pokazać reszcie kraju, że czas w stolicy województwa nie zatrzymał się 30 lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Architekci bronią katowickiego dworca. 28.04.07, 09:54 Zgadzam się z przedmówcą. Codziennie mam przyjemność udawać się do pracy przez katowicki dworzec i śródmiejski węzeł tramwajowy (zwany błędnie "rynkiem"). Otoczenie jest pełne ładnych (choć miejscami zaniedbanych) kamieniczek, ładny jest też teatr. Wychodzę na ów węzeł tramwajowy i się czuję jakbym dostał łopatą w głowę. Kamieniczki urywają się niczym film po nieźle zakrapianej imprezie. Z jednej strony straszy udający pojazd kosmiczny, paskudnie pomalowany Skarbek, przyozdobiony jakąś blachą. Z drugiej pudełko Zenitu. Z trzeciej - kolejne pudełko - Dom Prasy ze ślicznymi pomarańczowymi i zielonymi szybami. Całości dopełnia podłoże - paręset metrów kwadratowych zalanych asfaltem oraz widok zdezelowanych pojazdów ZPT. Podobne wrażenia ma się przy wyjściu z którejś z uliczek w stronę dworca. Koszmar, koszmar, po trzykroć koszmar. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Architekci bronią katowickiego dworca. IP: *.adsl.inetia.pl 28.04.07, 10:26 Doskonale ujęte. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: esteta A co z Hotelem Katowice??? IP: *.tsi.tychy.pl 28.04.07, 09:24 Mógłby ktoś wpłynąć na to, żeby wreszcie wyremontowano go z zewnątrz?? Ten budynek straszy ludzi już od lat i nic się z nim nie robi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: herhor ekscentryczny pomysł wymycia dworca PKP IP: *.devs.futuro.pl 28.04.07, 09:58 W Polsce nie ma tyle mydła i proszku, aby wyczyścić ten hańbiący Katowice budynek! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ironia Re: ekscentryczny pomysł wymycia dworca PKP IP: *.tsi.tychy.pl 28.04.07, 10:08 Może polscy architekci broniący dworca mogliby skrzyknąć swoich kolegów z innych krajów Europy, albo i świata? Każdy z nich przyjechałby do Katowic z gąbką, kartonem proszku do prania i mydłem. Jakby akcja się udała to kilka tysięcy architektów mogłoby w ciągu miesiąca odświeżyć ten betonowy bunkier zwany dworcem. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Architekci bronią katowickiego dworca IP: *.chello.pl 28.04.07, 10:59 Zacznijmy od tego, ze jak na centrum 2,5 milionowej aglomeracji Katowice mają o połowę za mały dworzec - peronów powinno być przynajmniej 2 razy tyle, dla sensownego ruchu kolejowego. Odpowiedz Link Zgłoś
vivian.darkbloom trzeba usunąć bezdomnych z dworca 28.04.07, 11:12 to być może niepoprawne politycznie, ale trzeba spojrzeć prawdzie w oczy - jednym z największych problemów dworca i powodów, że jest on postrzegany jako nieprzyjemny i niebezpieczny jest obecność bezdomnych i innych tego typu osób. Zdarza się nawet, że bezdomni wchodzą do pociągów przed ich odjazdem i żebrzą. Ochrona czy policja muszą wreszcie zacząć ich z dworca i jego najbliższych okolic wypraszać. Czy w Katowicach nie ma żadnego schroniska? Dworzec jest wizytówką miasta, bo na jego podstawie ludzie przybywający do nas pociągami wyrabiają sobie pierwsze wrażenie o Katowicach. Dlatego ważne żeby czuli się tam bezpiecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olek Re: trzeba usunąć bezdomnych z dworca IP: *.telefony.com.pl 28.04.07, 15:08 No właśnie - co z tego, że dworzec zostanie umyty i wyczyszczony skoro zaraz po tym wrócą tam zapchleni i śmierdzący bezdomni?? Oni musza stamtąd zniknąć!!!! A policja niech się weźmie w końcu do roboty, bo nic nie robi na dworcu, kompletnie nic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poza centrum Poza centrum IP: *.chello.pl 28.04.07, 13:21 Wyciepnijcie dworzec poza centrum i włączcie teren pod nim do koncepcji przebudowy centrum. Przecież dworzec może biec kilometr dalij w kierunku północnym a w tym miejscu zrobić rynek! Odpowiedz Link Zgłoś
vivian.darkbloom dworzec musi być w centrum 28.04.07, 15:52 dworzec poza centrum to absurdalna idea. przecież ludzie chcą dostać się koleją właśnie do centrum np. do teatru, na zakupy, na imprezę, studenci na uczelnie. jak stacja będzie daleko od centrum to w ogóle zrezygnują z kolei i zaczną jeździć autobusami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NIE dworzec musi być w centrum - ale nie w ścisłym IP: *.chello.pl 28.04.07, 16:47 W kierunku Witosa, półkilometra dalij 1,5 przystanku baną i jeden busem, co to zmienia dla studentów, co koleją przyjeżdzają 100kilometrów i tak baną na uczelnie jadą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: powtarzam Dworzec na nowym miejscu IP: *.chello.pl 28.04.07, 13:51 Wyciepnijcie dworzec poza centrum i włączcie teren pod nim do koncepcji przebudowy centrum. Przecież dworzec może znajdować się gdzieś wcześniej, choć do Zawodzia to chyba terenu na dworzec nie ma, lub kilometr, 500 metrów dalij w kierunku Witosa a (nie wiem co tam jest), pewnie jest tam plac i dworzec też by się zmieścił a w tym miejscu zrobić rynek, bo ze starego rynku i tak rynku nie będzie! Na całkiem nowym miejsu! Wspaniałe miesjce dla Katowiczan! A czy z kieliczami, czy bez to się jeszcze okaże. Mnóstwo przestrzeni na wszystko! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do Gazety Teraz Gazeta ma się okazje wykazać IP: *.chello.pl 28.04.07, 13:54 Spytajcie się Uszoka czy dworca nie da rady przenieść - miasto da nowe tereny, jakoś na zamianę z PKP. I spytajcie się jeszcze o Stadion GieKSy, o budowę nowego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOŚĆ Architekci bronią katowickiego dworca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.07, 15:13 Może inwestor handlowy zaproponował miastu takie pieniądze, że poświęca idee dla forsy. Może kiedyś CBA będzie aresztować za takie decyzje ale już będzie po fakcie jak wyburzą. Może jakaś akcja typu plebiscytu? Odpowiedz Link Zgłoś
chrisraf Re: Wyburzyc to szkaradztwo 28.04.07, 16:10 i moze jeszcze kilka innych. Na miejsce pomnika tzw. "Powstancow Slaskich" przywrocic dawny park zamkowy. Aby wszystko odbudowac trzeba by bylo sie pozbyc dwuch hoteli i delikatesow, ale to znacznie za drogo. Na miejsce "Decemberpalastu" postawic dom parkingowy. Straszacego Korfantego mozna by tez przetopic na pozytniejsze wyroby. Pilsudski dla Slaska nic nie zrobil. Powiedzial kiedys do delegacji POW-GS "...ja mam gdzies ten wasz Slask. To jest stara niemiecka kolonia!" Po co sie oklamywac? Placu Wolnosci przywrocic pomnik dwuch cesarzy. Przynajmniej ladnie by to wygladalo. Pieknemu "palacowi" przywrocic jego stare przeznaczenie, jako najwysmienitrzy hotel miasta i jego prawdziwa nazwe "Grand Hotel Wiener". Nie bedzie strata dla miasta zamknac "Muzeum Sliskie" bedace jedynie obciachem. Zenit wwyburzyc i odbudowac stare eklektyczne budynki "Welt" i "de Prusse". Tym samym "Krysztalowa" otrzymala by znowu nazwe "Caffee Otto" nowe wnetrza i nowego wlasciciela. Odbudowac stare kamienice wyburzonego polnocno-zachodniego skrzydla wraz z pierwsza apteka w Katowicach i miasto ma znowu prawdziwy rynek. Po srodku tego pomnik-fontanna Friedricha Wilhelma Grundmanna. I co Wy na to? chrisraf Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TAK Re: Wyburzyc to szkaradztwo i odbudować to co IP: *.chello.pl 28.04.07, 16:49 zburzyly komunysty. Odpowiedz Link Zgłoś
radoslawdobry Kolej w aglomeracji śląskiej to klęska 28.04.07, 20:09 Zaniedbane dworce, stacje, przystanki, tory, otoczenie. Wszystko to odpycha ludzi od korzystania z kolei, która na Śląsku, ze względu na potencjalną infrastrukturę, mogłaby stanowić znaczący kręgosłup komunikacyjny. Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Kolej w aglomeracji śląskiej to klęska 28.04.07, 21:44 W dodatku z Gliwic i Zabrza do Katowic podróż pociągiem trwa znacznie krócej niż autobusem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wermar Re: Architekci bronią katowickiego dworca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.07, 21:12 Ten dworzec jest... - od strony architektonicznej bardzo udany (świetna przestrzeń) - od strony ekonomicznej chyba stosunkowo mało rentowny (dużo wolnej przestrzeni) - od strony technicznej totalnie zaniedbany!!! Biorąc to wszystko pod uwagę popieram architektów. Dworzec trzeba porządnie wyczyścić, odnowić, a potem o niego na bieżąco dbać (a nie zostawić samopas na kolejne 30 lat). Jeśli władze chcą coś burzyć, to proponuję zacząć od Stadionu Śląskiego, który zawsze był naszą dumą, a jak dalej będą go ochoczo "odnawiać/remontować", to wkrótce zaczniemy się go wstydzić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: I hate leftish Kompletne bzdury!!!! IP: *.crowley.pl 28.04.07, 22:36 Najbrzydsze monstrum jakie w życiu widziałem. Szanowni panowie architekci: walcie się na ryj!!! Wyjedźcie sobie do jakiegoś dalekiego kraju, wybudujcie tam wszystko w żelbetonie i tam sobie mieszkajcie szczęśliwi. W Polsce zeszpeconej komunistycznym betonem dosyć już mam waszego żelbetowego krajobrazu. A tak na marginesie: zlustrowaliście się już? Coś mi trąci dawnymi resortami siłowymi ten wasz smieszny protest!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radek Re: Kompletne bzdury!!!! IP: *.tktelekom.pl 28.04.07, 23:10 Najbrzydsze monstrum jakie w życiu widziałem. Szanowni panowie architekci: > walcie się na ryj!!! Wyjedźcie sobie do jakiegoś dalekiego kraju, wybudujcie > tam wszystko w żelbetonie i tam sobie mieszkajcie szczęśliwi za 40 lat twoje wnuki powiedza tak o tych wspanialych hipermarketach czy o Sielesia City . Dynamit pod te budowle IV PR ... Odpowiedz Link Zgłoś