Dodaj do ulubionych

Uczelnie wyższe

IP: *.iinf.polsl.gliwice.pl 22.05.07, 12:32
Ciekawe podsumowanie i całkiem budujące
www.newsweek.pl/ranking_uczelni/ranking_ogolnopolski.html
Obserwuj wątek
    • settembrini Re: Uczelnie wyższe 22.05.07, 12:42
      ciekawe podsumowanie? dla mnie ranking oparty o kryterium odsetka zatrudnionych
      absolwentow jest bezuzyteczny.
      • Gość: sqro Re: Uczelnie wyższe IP: *.iinf.polsl.gliwice.pl 22.05.07, 12:51
        wrecz przeciwnie - uzyteczny i to bardzo. Świadczy o rynkowej pozycji dyplomu
        danej alma mater. Wiele uczelni jest "przewartościowanych" np liczbą dr hab.
        którzy nie przystają do rzeczywistości. Polecam w tym wzgledzie informatyke na
        UJ gdzie jest dużo przeflancowanych matematyków
        • settembrini Re: Uczelnie wyższe 22.05.07, 13:06
          tylko na jakiej probie firm przeprowadzono badanie? czy rownomiernie rozlozono
          branze? rozumiem, gdyby podzielono na branze, ilosc absolwentow takiej czy innej
          uczelni w administracji publicznej, edukacji, rozrywce, handlu etc. dla mnie to
          farsa, gdy uczelnie, ktorych 80% absolwentow to informatycy, robotycy etc.
          porownuje sie z uniwersytetami wypuszczajacymi znaczny odsetek np. filozofow i
          polonistow.
          • Gość: sqro Re: Uczelnie wyższe IP: *.iinf.polsl.gliwice.pl 22.05.07, 13:17
            opis tu
            www.newsweek.pl/wydania/artykul.asp?Artykul=18697
            wraz z uzasadnieniem metody. Nie mówie że metoda jest gorsza/lepsza niż inne ale
            dobrze takie wyniki jest znać choćby dlatego że przy ocenie uczelni dużą role
            odgrywają względy prestiżowe co może dawać zafałszowany obraz tego co mozna
            zyskać studiując w danym ośrodku. Szczególnie że śląsk i nasze uczelnie
            wizerunek mają "taki sobie".
            Bardzo mi sie podoba najpowszechniej znany ranking polityki, głównie z uwagi na
            wielokryterialność, ale są tam różne 'dziwności' które do mnie nie przemawiają.
            Dlatego takie rynkowe podejście jest jego fajnym dopełnieniem.
    • iberia.pl Re: Uczelnie wyższe 22.05.07, 13:49
      no ten UŚ na pozycji 66...to tak sobie budujący...no ale na szczescie konczylam
      inna uczelnie:-)
    • Gość: sqro Re: Uczelnie wyższe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.07, 17:56
      Heh i znowu optymistycznie.
      Tym razem ranking polityki.
      Zmieniono względem lat poprzednich nieco kryteria z pięciu zostały się trzy i...
      stała się rzecz niebywała śląskie uczelnie (a przynajmniej większość ocenianych
      kierunków) przestały robić za "solidnych średniaków" ale przeskoczyły do przodu
      i to znacząco. Z pamięci podam tylko swój kierunek informatykę. Wskoczyliśmy na
      trzecie miejsce. Dla porównania wyniki z lat ubiegłych: 2006 10, 2005 10, 2004
      8, 2003 7, 2002 8,2001 11.

Znikły punkty za selekcyjność (liczba kandydatów na miejsce), infrastrukture i
      kontakty z otoczeniem. Odczucia mam mieszane. Z jednej strony cieszy że w
      rankingu wysoko oceniono naszą wiedze umiejętności i oferte edukacyjną , z
      drugiej zaś strony taki skok w ocenie unaocznia mankamenty:
      1. pokazuje jak niedoinwestowana jest nasza infrastruktura
      2. Mamy słaby 'image'

zresztą komentarz redakcyjny apropos image'u o tym świadczy - redaktorów Gliwice
      zaskakują jako dobry ośrodek ponoć bez tradycji akademickich.(dokładnego
      brzmienia niestety nie podam z pamieci a pod reka nie mam)
    • Gość: on sec Re: Uczelnie wyższe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.07, 11:30
      Ranking Rzeczpospolitej za 2006 rok

10 najlepszych uczelni w Polsce

1. Uniwersytet Warszawski
      2. Uniwersytet Jagielloński
      3. Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
      4. Szkoła Główna Handlowa w Warszawie
      5. Politechnika Warszawska
      6. Uniwersytet Wrocławski
      7. Akademia Górniczo-Hutnicza im. Stanisława Staszica w Krakowie
      8. Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu
      9. Politechnika Wrocławska
      10. Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

www.rzeczpospolita.pl/dodatki/praca_060419/praca_a_2.html
      i wszystko jasne, zazdroszecze miastom które mają choć filie tych uczelni u siebie.
      • Gość: sqro Re: Uczelnie wyższe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.07, 14:07
        jasne co ranking to inne wyniki - choć ogólna tendencja jest korzystna. Akurat w
        tym rankingu 30% udziału miał tzw 'prestiż' i to bez wątpienia zdołowało nasze
        uczelnie, co potwierdza moją teze o słabym PR naszych uczelni - z resztą nie
        tylko ich - cały śląsk słabo "się sprzedaje" czyżby ta dupowatość zdiagnozowana
        przez Kutza
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka