Gość: sqro IP: *.iinf.polsl.gliwice.pl 22.05.07, 12:32 Ciekawe podsumowanie i całkiem budujące www.newsweek.pl/ranking_uczelni/ranking_ogolnopolski.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
settembrini Re: Uczelnie wyższe 22.05.07, 12:42 ciekawe podsumowanie? dla mnie ranking oparty o kryterium odsetka zatrudnionych absolwentow jest bezuzyteczny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sqro Re: Uczelnie wyższe IP: *.iinf.polsl.gliwice.pl 22.05.07, 12:51 wrecz przeciwnie - uzyteczny i to bardzo. Świadczy o rynkowej pozycji dyplomu danej alma mater. Wiele uczelni jest "przewartościowanych" np liczbą dr hab. którzy nie przystają do rzeczywistości. Polecam w tym wzgledzie informatyke na UJ gdzie jest dużo przeflancowanych matematyków Odpowiedz Link Zgłoś
settembrini Re: Uczelnie wyższe 22.05.07, 13:06 tylko na jakiej probie firm przeprowadzono badanie? czy rownomiernie rozlozono branze? rozumiem, gdyby podzielono na branze, ilosc absolwentow takiej czy innej uczelni w administracji publicznej, edukacji, rozrywce, handlu etc. dla mnie to farsa, gdy uczelnie, ktorych 80% absolwentow to informatycy, robotycy etc. porownuje sie z uniwersytetami wypuszczajacymi znaczny odsetek np. filozofow i polonistow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sqro Re: Uczelnie wyższe IP: *.iinf.polsl.gliwice.pl 22.05.07, 13:17 opis tu www.newsweek.pl/wydania/artykul.asp?Artykul=18697 wraz z uzasadnieniem metody. Nie mówie że metoda jest gorsza/lepsza niż inne ale dobrze takie wyniki jest znać choćby dlatego że przy ocenie uczelni dużą role odgrywają względy prestiżowe co może dawać zafałszowany obraz tego co mozna zyskać studiując w danym ośrodku. Szczególnie że śląsk i nasze uczelnie wizerunek mają "taki sobie". Bardzo mi sie podoba najpowszechniej znany ranking polityki, głównie z uwagi na wielokryterialność, ale są tam różne 'dziwności' które do mnie nie przemawiają. Dlatego takie rynkowe podejście jest jego fajnym dopełnieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
iberia.pl Re: Uczelnie wyższe 22.05.07, 13:49 no ten UŚ na pozycji 66...to tak sobie budujący...no ale na szczescie konczylam inna uczelnie:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sqro Re: Uczelnie wyższe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.07, 17:56 Heh i znowu optymistycznie. Tym razem ranking polityki. Zmieniono względem lat poprzednich nieco kryteria z pięciu zostały się trzy i... stała się rzecz niebywała śląskie uczelnie (a przynajmniej większość ocenianych kierunków) przestały robić za "solidnych średniaków" ale przeskoczyły do przodu i to znacząco. Z pamięci podam tylko swój kierunek informatykę. Wskoczyliśmy na trzecie miejsce. Dla porównania wyniki z lat ubiegłych: 2006 10, 2005 10, 2004 8, 2003 7, 2002 8,2001 11. Znikły punkty za selekcyjność (liczba kandydatów na miejsce), infrastrukture i kontakty z otoczeniem. Odczucia mam mieszane. Z jednej strony cieszy że w rankingu wysoko oceniono naszą wiedze umiejętności i oferte edukacyjną , z drugiej zaś strony taki skok w ocenie unaocznia mankamenty: 1. pokazuje jak niedoinwestowana jest nasza infrastruktura 2. Mamy słaby 'image' zresztą komentarz redakcyjny apropos image'u o tym świadczy - redaktorów Gliwice zaskakują jako dobry ośrodek ponoć bez tradycji akademickich.(dokładnego brzmienia niestety nie podam z pamieci a pod reka nie mam) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: on sec Re: Uczelnie wyższe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.07, 11:30 Ranking Rzeczpospolitej za 2006 rok 10 najlepszych uczelni w Polsce 1. Uniwersytet Warszawski 2. Uniwersytet Jagielloński 3. Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu 4. Szkoła Główna Handlowa w Warszawie 5. Politechnika Warszawska 6. Uniwersytet Wrocławski 7. Akademia Górniczo-Hutnicza im. Stanisława Staszica w Krakowie 8. Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu 9. Politechnika Wrocławska 10. Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie www.rzeczpospolita.pl/dodatki/praca_060419/praca_a_2.html i wszystko jasne, zazdroszecze miastom które mają choć filie tych uczelni u siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sqro Re: Uczelnie wyższe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.07, 14:07 jasne co ranking to inne wyniki - choć ogólna tendencja jest korzystna. Akurat w tym rankingu 30% udziału miał tzw 'prestiż' i to bez wątpienia zdołowało nasze uczelnie, co potwierdza moją teze o słabym PR naszych uczelni - z resztą nie tylko ich - cały śląsk słabo "się sprzedaje" czyżby ta dupowatość zdiagnozowana przez Kutza Odpowiedz Link Zgłoś