reden6 13.07.07, 23:21 15 lipca? Mie sie zdowo co nowo (polsko) jednostka administracyjno zaczła funkcjonować 17 VI 1922... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
eichendorff 15 lipca narodowym dniem polskiego Śląska? 13.07.07, 23:56 "Dla nas fakt nadania w tym dniu autonomii jest drugorzędny, ale kluczowe jest, że Śląsk znalazł się od tego momentu w obszarze prawnym Rzeczypospolitej, niech więc 15 lipca w całej Polsce kojarzy się nie tylko ze zwycięstwem pod Grunwaldem - wyjaśnił ideę pomysłu Spyra." Brawo panie Spyra! Wreszcie zrozumiał pan, że 15 lipca 1920 roku to bardzo ważna data dla Śląska. Poprawa jest widoczna gołym okiem. Jeszcze rok, dwa i przestanie też pan używać bezsensownej argumentacji. Bezsensownej bo wg pana 15 lipca 1920 r. wszystkie ziemie śląskie znalazły się w obszarze prawnym Rzeczypospolitej. Dlaczegóż zatem w nocy z 2 na 3 maja 1921 r. wybuchła Górnośląska Wojna Domowa skoro Śląsk przynależał już do Polski??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PP Re: 15 lipca narodowym dniem polskiego Śląska? IP: *.gl.digi.pl 14.07.07, 00:42 Szacunek dla Pani Profesor, ja to tylko skromny były Pani student, obecnie z wykształcenia tez historyk, a z pochodzenia od 7 pokoleń Ślonzok, niy Polok, niy Niymiec, Niy Czech , a moze wszyskigo po trochu; Dużo zdrowia dla Pani życzę!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nn eichi,mosz nowa idolka ? IP: 62.233.185.* 14.07.07, 00:43 to już nie Gorzelik ? Odpowiedz Link Zgłoś
no_violence Obłuda RAŚ 14.07.07, 00:59 Członkowie RAŚ/ZLNŚ nienawidzą,lub przynajmniej nie lubią,Polski i Polaków. W internecie można znaleźć wiele ich antypolskich wypowiedzi. I to właśnie środowisko urządza obchody rocznicy uchwalenia gorolskiej ustawy przez gorolski parlament. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehe Głupota polskich nacjonalistów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.07, 01:11 RAŚ i ZLNŚ to dwa różne stowarzyszenia. I proszę o konkretne wypowiedzi, które potwierdzałyby ryzykowne tezy, o których piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
eberhard15 Głupota niejakiego hehe 14.07.07, 03:01 Na forum "silesiana" można znaleźć liczne antypolskie posty. Najbardziej skrajne i nienawistne z nich są autorstwa Niemców,ale członkowie i sympatycy RAŚ też dokładają swoje od lat. Członek RAŚ,arnold7,miał (ma?) w portalu gazeta.pl forum o nazwie "forum antypolskie". Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Głupota niejakiego hehe 14.07.07, 08:48 Forum nazywalo sie "Forum pro czy antypolskie?", a arnold7 nie jest czlonkiem RAS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robin Re: Głupota niejakiego hehe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.07, 08:55 Konkrety, konkrety, a nie lanie wody. Na razie się błaźnisz tak jak twój pryncypał Spyra. Odpowiedz Link Zgłoś
eichendorff Re: Obłuda RAŚ 14.07.07, 10:22 no_violence napisał: > Członkowie RAŚ/ZLNŚ nienawidzą,lub przynajmniej nie lubią,Polski i Polaków. > W internecie można znaleźć wiele ich antypolskich wypowiedzi. Proszę o przykład przynajmniej jednej antypolskiej wypowiedzi członka RAŚ! Inaczej uznam, że jesteś niczym innym tylko małym, zgniłym, kłamliwym tchórzem, który korzystając z anonimowości internetowego forum rzuca oszczerstwa na innych... Odpowiedz Link Zgłoś
no_violence Tzw. chrześcijanin eichendorff bluznął 20.07.07, 11:57 Jak będziesz tak się zwracać do bliźnich,to pójdziesz do piekła. Nie kolekcjonuję Waszych wynurzeń,jest tego w archiwum "silesianów" i innych śląskich forów dużo. Powinny istnieć jakieś granice hipokryzji - wielokrotnie pisaliście pogardliwie o gorolach itd. itd. Przypominam sobie Twój post z forum "silesiana",w którym przedstawiłeś znalezioną w internecie,sporządzoną przez jakiegoś wariata,"Listę Żydów",na której znaleźli się różni znani Polacy. Skomentowałeś ją ironicznie i antypolsko,pisząc,że są na niej m. in. ludzie którzy pozwalają Ci myśleć,że "ta Polska nie jest całkiem do d..y". Stwierdzenie,że gdyby nie garstka Polaków,to Polska byłaby całkiem do dupy,jest jaskrawo antypolska,zakłamany działaczu RAŚ. Odpowiedz Link Zgłoś
capretta Re: Obłuda RAŚ 14.07.07, 14:06 > Członkowie RAŚ/ZLNŚ nienawidzą,lub przynajmniej nie lubią,Polski i Polaków. Jakoś nie czuję się przez nich dyskryminowana. Odpowiedz Link Zgłoś
fyrlok Re: Obłuda RAŚ 14.07.07, 21:50 > nie lubią,Polski i Polaków BZDURY! Nie lubia tylko polskiego egocentryzmu i egoizmu, polskiej "hegemonii/kolonializmu" i pogardy wobec Slaska, a przede wszystkim polskich KLAMSTW/MANIPULACJI odnosnie naszej slaskiej historii i kultury !!! Odpowiedz Link Zgłoś
eichendorff Re: eichi,mosz nowa idolka ? 14.07.07, 10:19 Gość portalu: nn napisał(a): > eichi,mosz nowa idolka ? Toć! ;-) > to już nie Gorzelik ? Gorzelik tyż! Ale Spyra pjyrszy roz w życiu zauważou co sie stauo 15.07.1920 r. Skuli tego cza mu bić brawo! (Pacz: przypowieść uo synu marnotrawnym) ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: volksdeutsch Re: 15 lipca narodowym dniem polskiego Śląska? IP: *.dip.t-dialin.net 14.07.07, 08:28 pod Grunwaldem Slazacy byli po stronie Zakonu, dlatego ta data jest bardzo dobra;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lok Re: 15 lipca narodowym dniem polskiego Śląska? IP: 83.238.180.* 14.07.07, 08:53 możesz coś bliżej? Odpowiedz Link Zgłoś
fyrlok Re: 15 lipca narodowym dniem polskiego Śląska? 14.07.07, 21:55 Masa slonskich rycerzy brala udzial, to dobrze znane i swietnie udokumentowane. O ile wiem, tych 2 wyslannikow z mieczami, to, przykladowo, wlasnie byli "nasi". (we filmie malo co sie zgadzo, ale akurat ten "incydent" sztimuje) Odpowiedz Link Zgłoś
reden6 Re: 15 lipca narodowym dniem polskiego Śląska? 14.07.07, 09:11 Gość portalu: volksdeutsch napisał(a): > pod Grunwaldem Slazacy byli po stronie Zakonu, dlatego ta data jest bardzo > dobra;) ...wraz z europejskim rycerstwem. Ślonzoki zawsze w Ojropie... Odpowiedz Link Zgłoś
fyrlok Re: 15 lipca narodowym dniem polskiego Śląska? 14.07.07, 21:53 > pod Grunwaldem Slazacy byli po stronie Zakonu, > dlatego ta data jest bardzo dobra;) dobre, hehe, i celne :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ropsik Re: 15 lipca narodowym dniem polskiego Śląska? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.07, 01:28 Spyra i te jego pajace powinny najpierw zająć się swoją stroną internetową, bo to żenada. Odpowiedz Link Zgłoś
empisek40 Spyra chce zaistnieć na Śląsku,żałosny gorol 14.07.07, 09:46 Ale ten Gorol nie mo szans.On mo szansa ino na potaplanie w smole a potym we pierzu. I tak go po sagu puścić na ulice Katowic. Niech Ślonzoki widzom co za podściepa i zdrajca momy w Katowichach. Co ty wiesz Spyra o Ślonsku i Ślonzokach???? No co ty wiesz????? Nic nie wiesz najduchu gorolski.Jakbyś kochoł ta ziemia to byś ci..a z siebie nie robił. Takich jak ten Spyra to my na grubie zawsze robili za błozna że po tydniu już sam sie zwalnioł z roboty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 5555 Re: Spyra chce zaistnieć na Śląsku,żałosny gorol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.07, 10:08 empisek40 napisała: > Ale ten Gorol nie mo szans.On mo szansa ino na potaplanie w smole a potym we > pierzu. I tak go po sagu puścić na ulice Katowic. Niech Ślonzoki widzom co za > podściepa i zdrajca momy w Katowichach. Co ty wiesz Spyra o Ślonsku i > Ślonzokach???? No co ty wiesz????? Nic nie wiesz najduchu gorolski.Jakbyś kocho > ł > ta ziemia to byś ci..a z siebie nie robił. Takich jak ten Spyra to my na grubie > zawsze robili za błozna że po tydniu już sam sie zwalnioł z roboty Polacy stanowią zdecydowana wiekszość mieszkańców Katowic, Glwic i innych śląskich miast.I nie są tam gośćmi tylko są u siebie tak jak mieszkańcy Wrocławia są u siebie mimo że praktycznie Wrocek to w 100% ludność napływowa która zajeła miejsca po wysiedlanych Niemcach.Tylko kidy to było? Te miasta są teraz polskie i tak już zostanie po wsze czasy a ślązacy...no ba ja wiem że wielu którzy mają wizje śląska autonomicznego się frustruje na tą rzeczywistość choć tak po prawdzie to wy sami tej autonomi nie chcecie o czym świadczy kształt obecnego województwa.Ot pogaduchy starych dziadków którzy chcą troche agresji wylać i kompleksów podleczyć (związanych choćby z volkslistą ) Odpowiedz Link Zgłoś
eichendorff Re: Spyra chce zaistnieć na Śląsku,żałosny gorol 14.07.07, 10:58 Wizja autonomicznego Śląska przeraża niektórych do tego stopnia, że wolą żyć w nieświadomości nadchodzących nieubłaganie zmian. Cóż... Myślcie sobie zatem nadal, że głównym powodem dążenia do autonomii są różnice etniczne. Lepiej na Waszym miejscu nie zwracać uwagi na to, że coraz więcej zamieszkałych na Śląsku Polaków uważa, że autonomia to bardzo dobre rozwiązanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ślązak Re: Spyra chce zaistnieć na Śląsku,żałosny gorol IP: *.gliwice.msk.pl 14.07.07, 11:58 A my Ślązacy to w/g ciebie nie jesteśmy u siebie biedny polski nacjonalisto?Założę się o każdą sumę że gdybyś mógł tobyś nas gołymi rękami podusił żałosny kretynie.To że was tu przesiedlili nie znaczy że jesteście tu po to by się na nas wyżywać za waszą tułaczkę.Znam was bo mam takich sąsiadów jak ty.Tłuki takie same.Faktów historycznych nie zmienisz nawet jakbyś nas wszystkich wytłukł to i tak nigdy nie będziesz autochtonem tylko zawsze tym który tu przyjechał. I twoje dzieci i ich dzieci.Podziwiwam ludzi ,którzy zawsze powtarzają że nie są stąd bo Lwów czy Wilno jest ich ojczyzną. I za to darzę ich szacunkiem a takich jak ty po prostu toleruję bo debile zdarzają się wszędzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ślązak Re: Spyra chce zaistnieć na Śląsku,żałosny gorol IP: *.gliwice.msk.pl 14.07.07, 11:59 to było oczywiście do kompleksiarza o nicku 5555. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 55555 Re: Spyra chce zaistnieć na Śląsku,żałosny gorol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.07, 18:26 Gość portalu: Ślązak napisał(a): > A my Ślązacy to w/g ciebie nie jesteśmy u siebie biedny polski > nacjonalisto?Założę się o każdą sumę że gdybyś mógł tobyś nas gołymi rękami > podusił żałosny kretynie.To że was tu przesiedlili nie znaczy że jesteście tu p > o > to by się na nas wyżywać za waszą tułaczkę.Znam was bo mam takich sąsiadów jak > ty.Tłuki takie same.Faktów historycznych nie zmienisz nawet jakbyś nas > wszystkich wytłukł to i tak nigdy nie będziesz autochtonem tylko zawsze tym > który tu przyjechał. I twoje dzieci i ich dzieci.Podziwiwam ludzi ,którzy zawsz > e > powtarzają że nie są stąd bo Lwów czy Wilno jest ich ojczyzną. I za to darzę ic > h > szacunkiem a takich jak ty po prostu toleruję bo debile zdarzają się wszędzie. Dałeś tylko wyraz swojej niskiej inteligencji. 1.Nie mieszkam na Śląsku 2.Dlaczego nazywasz mnie polskim nacjonalistą? A jeśli mam rodzine pochodzenia żydowskiego to jak mnie nazwiesz? żydłakiem albo żydowskim tłukiem? no śmiało ulżyj sobie. 3.Z tego co napisałeś wyłania sie stan twojego umysłu i twój światopoglad, nie chciałbym mieć takich ludzi za sąsiadów, szczególnie w czasach wojennych kiedy struktury państwa nie istnieją i tacy ludzie mogą się bezkarnie realizować. 4.Poprzedni mój post był tylko spojrzeniem z oddali, sprowkowanym wyzwiskami jednego z forumowiczów pod adresem "gorola Spyry" tak jakby był on poprzez fakt że nie jest ślązakiem obywatelem drugiej kategorii. Nie ma obywateli II kategorii na Śląsku zapamietaj to sobie. I nie będzie autonomii bo ten czas już minął a we współczesnych miastach śląskich większość stanowią polacy którzy jak sam zauważyłeś nie asymilują się. W demokracji wiele jest możliwe ale pod warunkiem że ludzie tego chcą.Patrząc na popracie dla RAŚ-u idea autonommi jest martwa , możesz wyzywać wszystkich wkoło od polskich nacjonalistów ale to nic w tej kwestii nie zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asdf co ty wiesz o Śląsku... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.07, 18:39 Przede wszystkim - nie zgadzam się z tym, że gorole to jakaś niższa kategoria. Ale widać, że nie wiesz nic o tym, co się na Śląsku dzieje. Napisałem już nieco wyżej, że pisanie, że na Śląsku większość stanowią Polacy, jako przeciwwaga dla Ślązaków jest bez sensu, bo to nie jest żadne przeciwieństwo. Ja np jestem Ślązakiem i Polakiem jednocześnie. I to tacy ludzie stanowią tutaj większość, a twierdzenie, że Śląskość wyklucza Polskość marginalizuje RAŚ. A co do żywotności idei autonomii - w 2005 roku śląska Platforma Obywatelska obiecywała zająć się kwestią autonomii dla Śląska w nowym parlamencie. Nie wygrała wyborów, więc sprawa się rypła, ale to nie zmienia faktu, że PO zdecydowanie wygrała w naszym województwie, co jednak świadczy, że większość Ślązaków (czy jak wolisz Polaków ze Śląska) popiera ideę autonomii. RAŚ jak pisałem, ma dziwne akcje, które go marginalizują, poza tym nie ma kasy na promocję. Ale mimo wszystko posiada większość w kilku radach gmin Górnego Śląska. Ponadto za autonomią opowiada się większość środowiska akademickiego UŚ, co zresztą będzie można sprawdzić licząc naszych profesorów na niedzielnej manifestacji. Ach, bardzo ważna informacja - wielu spośród tych profesorów to ludzie napływowi, na przykład zza Buga. A więc jednak jest asymilacja. Odpowiedz Link Zgłoś
fyrlok Re: Spyra chce zaistnieć na Śląsku,żałosny gorol 14.07.07, 22:04 > 1.Nie mieszkam na Śląsku To tumaczy trocha twoja gupota (choby ta "argumyntacjo" z volkslistom). Ale czamu robisz z guiszy(gymby) klozet/haziel (toaleta) ? ---> ignorancja = lac. niewiedza :) Odpowiedz Link Zgłoś
fyrlok Re: Spyra chce zaistnieć na Śląsku,żałosny gorol 14.07.07, 22:08 > "gorola Spyry" tak jakby był on poprzez fakt > że nie jest ślązakiem obywatelem drugiej kategorii Synek - coby bolo klar, ja : sPYRA moze wszysko, je sam rowny, mo prawa, ino w jednym jedynym temacie niy mo: udowac Slonzoka i dyktowac(manipulowac) nom, co to Slonsk. A tak generalnie moze szysko: nawet robic s z siebie pajaca. kowboj fce robic, i to bez zodnyj substancji i frontalnie do aboryginow, kariera jako ober-indianer to niy funkcjonuje, niy na Slonsku !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
fyrlok Re: Spyra chce zaistnieć na Śląsku,żałosny gorol 14.07.07, 22:01 > A my Ślązacy to w/g ciebie nie jesteśmy > u siebie biedny polski nacjonalisto? Te hadziajskie spece som tak zaprogramowane, tak zaslepione i arogantne wobec Slonska i PROWDY, ze np. w Chorzowie, jak dynkmal v.Redena stawiali, to robjyli superlarmo, ze lon niby.... "faszysta" (haha!) i ine chore w gowie pierdoly. :))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asdf stary jestem, 20 lat mam:) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.07, 18:20 Jerona, mam dopiero 20 lat, a już jestem starym dziadkiem:) Ale do rzeczy - bycie Ślązakiem nie przekreśla bycia Polakiem. W Katowicach, Gliwicach czy innych miastach Śląska mieszkają więc w większości Ślązacy i w większości Polacy. Jeśli chodzi o volkslistę, to zdradzasz swoje wschodnie pochodzenie - u was nie było zagrożenia, że jak nie podpiszesz, to zabiją cały familok. Niepodpisanie oznaczało więc nie odwagę, tylko czysty egoizm. To chamstwo oskrażać nas o zdradę, chamstwo i ignorancja!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 5555 Re: stary jestem, 20 lat mam:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.07, 18:34 Gość portalu: asdf napisał(a): > Jerona, mam dopiero 20 lat, a już jestem starym dziadkiem:) > Ale do rzeczy - bycie Ślązakiem nie przekreśla bycia Polakiem. W Katowicach, > Gliwicach czy innych miastach Śląska mieszkają więc w większości Ślązacy i w > większości Polacy. Jeśli chodzi o volkslistę, to zdradzasz swoje wschodnie > pochodzenie - u was nie było zagrożenia, że jak nie podpiszesz, to zabiją cały > familok. Niepodpisanie oznaczało więc nie odwagę, tylko czysty egoizm. To > chamstwo oskrażać nas o zdradę, chamstwo i ignorancja!!! Tak to sobie tłumaczysz? twoje prawo są jednak inne punkty widzenia i na przykład ja volksdeutschów nie szanuję! btw nigdzie by was nie wywieźli bo potrzebowali ludzi do pracy w kopalniach i hutach , tak samo jak Stalin was nigdzie nie wywiózł mimo że chciał i były takie plany,właśnie za ta volksliste i popieranie niemców.Omineła ślązaków wywózka na Sybir bo ktoś musiał pracować w polskich kopalniach.Za to się odwdzieczyliscie składając wniosek o przemianowanie Katowic na Stalinogród.Dlatego macie opinie oportunistów którzy zawsze służą władzy , od 1939 brunatnym a po 1945 czerwonym.I to było takie nadgorliwe.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asdf bezczelny jesteś!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.07, 18:47 Ja też nie szanuję volksdeutschów! Nie można jednak uważać Ślązaków, których po prostu uznano za Niemców bez pytania o zdanie za volksdeutschów!!! Stalin tuż po wojnie wywiózł kilka tysięcy Ślązaków do syberyjskich kopalń, zaprzeczając temu zaprzeczasz historii!!! Nie złożyliśmy wniosku o przemianowanie Katowic na Stalinogród, został do tego zmuszony jeden Ślązak, który zresztą miał za to do końca życia na Śląsku przerąbane! Zauważ, że nazwę Stalinogród nadała nam odgórnie Warsiawka, a jak tylko zmieniła się sytuacja polityczna Rada Miasta Katowice JEDNOGŁOŚNIE przywróciła dawną nazwę. Zresztą, sporo Ślązaków poszło SIEDZIEĆ za to, że pisali listy do KATOWIC albo prosili o bilety do KATOWIC. Rzeczywiście, służyliśmy tym czerwonym jak jasna cholera, szczególnie 16 grudnia 1981 na kopalni Wujek. Jeśli nie przeprosisz Ślązaków, uznam, że nie jesteś wart kontynuowania tej rozmowy. Odpowiedz Link Zgłoś
fyrlok Re: bezczelny jesteś!!! 14.07.07, 22:24 Ale kryncicie, Booooze! To fakt, ze masa (wiekszosc!) Gornoslazakow z G.Sl.-wschod BYLO volksdeutsch, to po prostu fakt. A ze wsrod nich bylo tez niemalo takich nie calkienm, niepewnych lub zmuszonych, to tysz prowda. Ale na opak, jak probujecie przemalowac gszychta, NIY BOLO. Te wasze myslenie: ALBO-ALBO, BIOLE-CZORNE i zawsze AJNFACHOWE..... :((( Nic a nic Slonska niy kapujecie, nakarmili wos w podstawowce styropianym. Szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
fyrlok Re: bezczelny jesteś!!! 14.07.07, 22:25 > tysięcy Ślązaków do syberyjskich kopalń DZIESIONTKI tysiyncy !!! - to niy moje sny-bajery ino naukowo (ja - tysz w Polsce) udokumentowane fakty. Odpowiedz Link Zgłoś
fyrlok Re: stary jestem, 20 lat mam:) 14.07.07, 22:17 > ja volksdeutschów nie szanuję Wiekszosc Polakow (poza Slaskiem) uzywa to slowo czesto i chetnie, ale nawet nie zna dokladnego znaczenia. :) zabawne i smutne Pozatym: jak mozna pauszalnie/generalnie nie lubiec kolektywnie, np. Hiszpanow, Szwajcarow albo Ukraincow ? A np. Polacy >>wszyscy<< fajni, kochani i swieci ? nazywajom to roznie, jo to nazywom: szowinizm Odpowiedz Link Zgłoś
fyrlok Re: stary jestem, 20 lat mam:) 14.07.07, 22:20 > tak samo jak Stalin was nigdzie nie wywiózł mimo że chciał i zajsik dupny BYK = dowod niewiedzy/arogancji to pogodej z krewnymi tych, co znikli w lapankach tysz direkt z miejsca pracy (czasami calo szychta) ! trocha pokory, respektu, samokrytyki, wiedzy i madrosci zycza hopie Odpowiedz Link Zgłoś
fyrlok Re: stary jestem, 20 lat mam:) 14.07.07, 22:14 > bycie Ślązakiem nie przekreśla bycia Polakiem. bycie Ślązakiem nie przekreśla bycia >>np.<< Polakiem poatym mosz 100procynt recht Odpowiedz Link Zgłoś
fyrlok Re: Spyra chce zaistnieć na Śląsku,żałosny gorol 14.07.07, 21:57 > nie chcecie o czym świadczy kształt obecnego województwa ale fanzolisz, gupi boroku, zol mi ciebie i zol mi twoich bliskich, co muszom z tobom wytrzymac :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tonda 15 lipca narodowym dniem polskiego Śląska? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.07, 12:00 Ta szpyrka wyznaje dość przewrotną logikę. Coś mi to przypomina argumentację takich dwóch bardzo podobnych do siebie facetów. Odpowiedz Link Zgłoś
fyrlok Re: 15 lipca narodowym dniem polskiego Śląska? 14.07.07, 22:27 prowokuje znomy to akurat tysz tyros Odpowiedz Link Zgłoś
heterofob2 sprostowanie 14.07.07, 12:46 Obietnica zawarta w statucie nie tyle została "dotrzymana", ile wymuszone przez Wielką Trójkę: Francja, Wlka Brytania i Włochy (USA się wycofały z negocjacji). Zakres autonomii był taki czy inny nie z łaski Polaków, lecz tak zadecydowały Mocarstwa. Republika Polska otrzymała od Prus połowę górnego śląska w zamian za zrzeczenie się nad nim suwerenności. Oznaczało to m.in. że spory między Niemcami, ślązakami i Polakami mieszkającymi w autonomicznym Województwie śląskim były rozstrzygane przez instytucje międzynarodowe. Odpowiedz Link Zgłoś
fyrlok Re: sprostowanie 14.07.07, 22:30 > Zakres autonomii był taki czy inny nie z łaski Polaków, > lecz tak zadecydowały Mocarstwa. Ja, cuywiscie, to byl WARUNEK przylonczynjo, tzw. conditio sine qua non no i pewna gwarancja ochrony przemyslu (w ktorych udzialy mieli Francuzi itd.) - bo chciano uniknoc szoku, zderzenia lokomotywy z hulajnoga (na niekorzysc lokomotywy) patrz cytat Churchil: "malpa i zegarek" por. Chiny i HongKong Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komnen3 Re: sprostowanie IP: *.sds.uw.edu.pl 18.12.08, 04:09 To nie Churchilla cytat, ale Lloyda George'a... I pierwszy raz słyszę, by to Ententa wymusiła na Polsce autonomię śląska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehehe Re: sprostowanie IP: *.gprs.plus.pl 18.12.08, 09:59 Wymusili ją sami Ślązacy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jesce roz za ceski Re: sprostowanie IP: 83.17.148.* 18.12.08, 12:23 Tům razům, zaś tak bańdźy?! Odpowiedz Link Zgłoś
fyrlok Re: sprostowanie 14.07.07, 22:36 No i Umowa o ochronie mniejszosci do 1935. To nie cufal, ze od ok. 1930 Poloki zaczli masywnie (tysz fizycznie - bojowki itp.) szykanowac mniejszosc niemiecko np. w (wtedy juz) Chorzowie. To niy cufal, ze po 1935 adolf zaczon fest przykryncac sruba antypolskiej propagandy. Notabene: to tysz niy cufal, ze sytuacja Zydow w O/S.-West gwaltownie sie pogorszyla w roku 1935/6, przedtem szlo im lepiej niz w reszcie tzw. rzeszy. Ja, hadziajskie kowalskie, cza sie trocha znac, a niy szczylac co propolsko slina przynosi - cza CHCIEC sie zglymbic, bo slonsko materia 100x skomplikowano lot waszyj bilo-czornyj(czyrwonyj) ! Odpowiedz Link Zgłoś
heterofob2 9 kwietnia 1241 14.07.07, 12:54 A Polakom proponuje ustanowić nowe święto narodowe: rocznica bitwy pod Legnicą. Jak pamiętacie, w roku 1241 połowa Polski należała do śląska, a zachodnia Małopolska (dzisiejszy GOP!) już się zdążyła ześląszczyć. Na wyciągnięcie ręki było starcie polactwa, ale przyszli Mongołowie i w bitwie śląsko- mongolskiej pokonali ślązaków, co was wyzwoliło. Moglibyście im wyrazić wdzięczność za ocalenie ustanawiając święto : dziewiąty kwietnia. Kto wie, czy gdyby nie Tatarzy, to od Sudetów i Karpat wszyscy by mówili po śląsku, a nie po polsku. A tak został tylko jeden ślad trwającej dwa wieki dominacji cywilizacyjnej śląska nad Polakami: cała południowa Polska ma wymowę udźwięczniającą, charakterystyczną dla języka śląskiego. Kto ciekaw, to niech poszuka na necie "udźwięczniające połączenie międzywyrazowe" lub coś w tym rodzaju. To jest wpływ śląskiego na sąsiednie gwary Małopolskie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buahaha Re: 9 kwietnia 1241 IP: 69.72.168.* 14.07.07, 13:10 Nie ma żadnego języka śląskiego,jest tylko gwara. Nigdy nie istniało żadne państwo śląskie. Próbujesz pisać historię na nowo dość zabawne to jest ale pisz dalej mnie to nie przeszkadza choć przez złośliwość i dla przekory...zamieszczam listę światowej literatury napisanej w języku śląskim Początek listy: Koniec listy. To tyle w temacie języka śąląskiego ,śąląskiej potęgi, kultury i państwowości. Odpowiedz Link Zgłoś
heterofob2 literaturę narodową można pisać w języku obcym 14.07.07, 13:19 patrz Irlandczycy Joyce czy Beckett piszący po angielsku i francusku polacy pisali po łacinie. nawet nie podejrzewasz, że niektóre dziełka rejów i kochanowskich czytałeś w szkole w przekładzie na polski! ślązacy pisali po niemiecku i polsku. w dobrej encyklopedia znajdziesz: literatura śląska. jest to literatura pisane przez ślązaków lub dotycząca śląska, bez względu na język. Odpowiedz Link Zgłoś
fyrlok Re: literaturę narodową można pisać w języku obcy 14.07.07, 22:45 ślązacy pisali po niemiecku i polsku. w dobrej encyklopedia znajdziesz: literatura śląska. jest to literatura pisane przez ślązaków lub dotycząca śląska, bez względu na język. --------------------------------------- oczywiscie dodac cza, ze tysz np. po czesku i som tysz (po czeskiyj stronie) minilokalne (prawie?-)jynzyki przykladowo: Angelus Silesius = nie-Slazak ? Gustav Freytag ? Joseph von Eichendorff ? Horst Bieniek ? Hans Fallada ? Arnold i Stefan Zweig ? i masa innych, roznojezycznych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komnen3 Re: literaturę narodową można pisać w języku obcy IP: *.sds.uw.edu.pl 18.12.08, 04:10 Literatura regionalna najwyżej, nie narodowa. Żaden ze znanych pisarzy ze Śląska nie uważał się za Ślązaka w sensie narodowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehehe Re: literaturę narodową można pisać w języku obcy IP: *.gprs.plus.pl 18.12.08, 10:05 Żaden ze znanych pisarzy z Polski do XIX w. nie uważał się za Polaka w sensie narodowym. Za Ślązaka w sensie narodowym uważał się Stanisław Bieniasz, a dziś dramaturg Ingmar Villqist i Henryk Waniek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asdf Re: 9 kwietnia 1241 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.07, 18:10 Co do języka śląskiego można się spierać, ale państw śląskich istniało kilkanaście, w tym kilka z nich przetrwało rozbicie dzielnicowe (np Cieszyńskie czy Legnickie) i trwało równolegle z Królestwem Polskim. A tak dla przekory powiem, że zdanie "day ut ia pobruti a ti potiway" powstało na Śląsku, więc jest to po prostu zapis języka śląskiego... Odpowiedz Link Zgłoś
heterofob2 dai, ać ja pobrusza... 14.07.07, 18:21 jest to jeden z wielu średniowiecznych zapisów w śląskim języku literackim. dwa kolejne znajdziesz tu: heterofob.republika.pl/silesiana.html dlaczego nasz język nie przetrwał jako literacki, nie powstały poemy czy eposy? wina oczywiście mongołów, a potem tak niemców, jak i polaków, a w szczególności kościoła katolickiego, który śląskość zabił, każąc się nam wyrażać albo w jednym, albo w drugim języku. efekt: dziś ślązacy gdy chcą się wyrazić na forum, używają polskiego lub niemieckiego. ale wystarczy skodyfikować zasady pisowni, opracować śląskie polisy i pisać cokolwiek. siłą rzeczy ludzie czytając, co jest publikowane po śląsku, sami się opowiedzą za tą czy tamtą wersją. na razie śląski jest zespołem dialektów, śląski standardowy nie istnieje, ale to kwestia najwyżej pokolenia. słowniki dwujęzyczne (np. śląsko-polski) już istnieją:)) no i istnieje masa stron www po śląsku pyrsk Odpowiedz Link Zgłoś
fyrlok Re: dai, ać ja pobrusza... 14.07.07, 22:52 ale wystarczy skodyfikować zasady pisowni, opracować śląskie polisy i pisać cokolwiek. siłą rzeczy ludzie czytając, co jest publikowane po śląsku, sami się opowiedzą za tą czy tamtą wersją. na razie śląski jest zespołem dialektów, śląski standardowy nie istnieje, ale to kwestia najwyżej pokolenia. ----------------- Jestes optymista, respekt. Jo tysz probuja byc, ale.... No, ale przeca nawet hebrajski "wskrzeszono" i to zupelnie "sztucznie". (notabene hebrew Zydzi duzo wczesniej przejeli od im obcego narodu, to nie jest wcale ich "oryginalny" jynzyk, no ale ino "czulo" tematyka i bardzo zlozono) A dyc my som (jesze) tukej i zywe, a niy kinstlich. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komnen3 Re: dai, ać ja pobrusza... IP: *.sds.uw.edu.pl 18.12.08, 04:23 Ojej, ale się zagalopowałeś. "śląski język literacki" - przecież to cytat chłopa bodajże, MÓWIĄCEGO coś do żony. Językiem literackim byłoby to, gdyby ten chłop napisał w tym języku książkę, kolejną w szeregu napisanych w tym etnolekcie. No i te twierdzenia, że wszyscy się uwzięli na mowę śląską - gdyby ktoś chciał, to by pisał w dialekcie śląskim. Zakazów nie było chyba, no nie? Po prostu nie było potrzeby stwarzania osobnego języka literackiego, skoro istniał (ogólno-) polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehehe Re: dai, ać ja pobrusza... IP: *.gprs.plus.pl 18.12.08, 09:57 Ale teraz chce pisać i pisze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komnen3 Re: dai, ać ja pobrusza... IP: *.sds.uw.edu.pl 18.12.08, 13:49 A niech sobie pisze, na zdrowie, tylko niech nie wykrzywia rzeczywistości by pasowała do jego potrzeb Odpowiedz Link Zgłoś
fyrlok Re: 9 kwietnia 1241 14.07.07, 22:40 > Nie ma żadnego języka śląskiego,jest tylko gwara. bo ty tak chcesz, terrocentryku :) > Nigdy nie istniało żadne państwo śląskie jak to nie ? ino kwestia perspektywy i interpretacji Odpowiedz Link Zgłoś
fyrlok Re: 9 kwietnia 1241 14.07.07, 22:48 Acha i jeszcze cojsik: > Nigdy nie istniało żadne państwo śląskie. Idz na zajta zakonu Bozogrobcow w malopolskim Miechowie, do nich nalezala niejedna wies, tysz na Slonsku. Jest tam lista ich szefow w wszystkich stuleciach. Czesi, Polacy, Niemcy, Francuzi i.... Slazacy! :))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komnen3 Władysław Wygnaniec to gorol i hadziaj IP: *.sds.uw.edu.pl 18.12.08, 04:18 1) Piastowie Śląscy wywodzili się od Władysława Wygnańca, gorola z Wielkopolski zamieszkałego w Małopolsce, w dodatku syna księżniczki ruskiej, czyli po prostu hadziajki. 2) Śląsk dostał się gorolo-hadziajskim Piastom cufaltem, nie wybrali go sobie. 3) Piastowie Śląscy dążyli do objęcia władzy nad całą Polską 4) W tym czasie różnice między dialektem śląskim a pozostałymi były minimalne 5) "język śląski" to pomysł ostatnich lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehehe Re: Władysław Wygnaniec to gorol i hadziaj IP: *.gprs.plus.pl 18.12.08, 09:56 Piastowie śląscy dążyli do uzyskania korony królewskiej - nie prowadzili żadnej polsko-narodowej polityki, a gdy leżało to w ich interesie bez najmniejszych skrupułów sprzymierzali się przeci polskim Piastom z Przemyślidami i Luksemburgami. Różnice jeśli były minimalne to między dialektami śląskimi i innymi dialektami zachodniosłowiańskimi, także tymi na terenie Czech i Moraw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komnen3 Re: Władysław Wygnaniec to gorol i hadziaj IP: *.sds.uw.edu.pl 18.12.08, 13:52 oczywiście, że nie prowadzili narodowej polityki, ale dążyli do korony królewskiej - polskiej. Czuli się częścią królestwa polskiego, a nie czeskiego czy niemieckiego i nie próbowali też stworzyć królestwa śląskiego. Różnice były małe, ale też nie przesadzaj; śląskim dialektom zawsze było i jest (może poza laskimi obecnie) do dialektów czy to małopolskich, czy to wielkopolskich, niż czeskich. Choćby przegłos polski się już wtedy dok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komnen3 <a href="http://heterofob.republika.pl/silesiana.html" target="_bl IP: *.sds.uw.edu.pl 18.12.08, 04:45 Takich banialuków dawno nie czytałem. Przenosisz XIX i XX-wieczne pojęcia w czasy Średniowiecza, podajesz swoje - niezwykle naciągane i niczym nie podparte - interpretacje jako fakty. Ja wiem, że historia służy wzbogacaniu dyskursu politycznego, ale bez przesady, trzeba przynajmniej starać się dążyć do prawdy, a nie robić z niej jakiejś parodii. Jesteś 100x gorszy od tych Polaków, którzy dopatrują się w ekspansjonistycznej polityce Bolesława Chrobrego chęci stworzenia "zapory dla germańskiej nawały" lub tych Niemców, którzy chcą widzieć w Henrykach Śląskich świadomych propagatorów niemczyzny. Te bzdury o tym, że testament Krzywoustego został obalony z niechęci do Ślązaków... śmiać się czy płakać, nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HH Spyra - Gorolu -spadej! Tak godajom ci Hanysy! IP: *.swietochlowice.net.pl 14.07.07, 13:03 Szkoda godać ło takich jak ty, Spyra. Przyjachało takie coś tukej, żyło dziynki nom, a terozki tak sie łodwdziynczo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toga 15 lipca narodowym dniem polskiego Śląska? IP: *.ipt.aol.com 14.07.07, 14:22 Slask jest niemiecki i takim powinien pozostac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kce Re: 15 lipca narodowym dniem polskiego Śląska? IP: 212.160.172.* 14.07.07, 15:15 a kiedy był niemiecki ?? Odpowiedz Link Zgłoś
skotkonung Re: 15 lipca narodowym dniem polskiego Śląska? 14.07.07, 15:35 Żenada, żebyś nie wiadomo jak właził niemcom w d..ę, zawsze będziesz tylko volksdeutschem którejś kategorii ( chyba były cztery ), coś poniżej Turka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DVL Re: 15 lipca narodowym dniem polskiego Śląska? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.07, 15:46 Używasz słów, których nie rozumiesz. Poza tym mam pytanie - czy lepiej włazić w dupę Amerykanom, w czym się ostatnio Polacy specjalizują? Odpowiedz Link Zgłoś
skotkonung Re: 15 lipca narodowym dniem polskiego Śląska? 14.07.07, 15:51 A może nikomu nie trzeba włazić. Trudne dla Ciebie do wyobrażenia:) Kategorie "pod-niemców" były, to fakt historyczny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DVL Re: 15 lipca narodowym dniem polskiego Śląska? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.07, 19:53 Nie trzeba? No to czemu włazicie? Dla przyjemności? Odpowiedz Link Zgłoś
fyrlok Re: 15 lipca narodowym dniem polskiego Śląska? 14.07.07, 22:54 calo Europa sie smieje, no ale im egal, lone som amerykanskim stanem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanysek Re: łon mo coś z łokciem IP: *.ssnet.pl 14.07.07, 16:57 niey wiym czy to ważne ale te gorole wiecznie mają problymy niy to po Śląsku chcą godać niy to po Polsku czyste hadziaje!!! a nasz HAYMAT ZAWSZE BYŁ BYDZIE TU I żodyn gorol tego niy zmiyni, pozdrowiom wos ludki z HANYSLANDU Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bismarckhütte SC99 A co to takiego polski Slask.....!!!!????? IP: *.proxy.aol.com 14.07.07, 17:36 To tyn okupowany lot 1945 to ja to racja banda zlodziejsko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1 FC.Kattowitz Podpowiadam---- Czerwono zaglebiowskie ....!!! IP: *.proxy.aol.com 14.07.07, 17:37 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: A co to takiego polski Slask.....!!!!????? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.07.07, 20:27 tez nie wiem to chyba jakis nacjonalistyczny ruch, a na Slasku jest miejce dla kazdego uczciwego i porzadnego!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rycho Re: 15 lipca narodowym dniem polskiego Śląska? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.07, 19:16 Oj Spyra,Spyra - tyś jest fest chory,Ciebie trzeba leczyć i to w odosobnieniu.Zaczynosz być groźny dla otoczenia.Łapiduchy do roboty-brać go!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan 15 lipca narodowym dniem polskiego Śląska? IP: 194.208.25.* 14.07.07, 19:33 warszawa nie musi nam swiat robic, najlepiej by zrobili ci w warszawie jakby sie od slaska odczepili, pijawek mamy dosc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Ruch Austryjacki Slask! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.07.07, 20:24 a co to wogole za organizacja ten Polski Slask, chyba jakas nacjonalistyczna. Slask od zawsze byl jest i bedzie europejski, a nie polski! Precz z nacjonalistami! Ciekawe co by ten czlek powiedzial gdybym zalozyl Ruch Obywatelski Austryjacki Slask!!! Odpowiedz Link Zgłoś
fyrlok Re: Ruch Austryjacki Slask! 14.07.07, 22:56 abo morawski abo czeski abo pruski abo niemiecki abo inoslonski ? Odpowiedz Link Zgłoś
fyrlok 15 lipca narodowym dniem polskiego Śląska? 14.07.07, 21:44 > Obietnica została dotrzymana dwa lata później i przyznany > Polsce skrawek Górnego Śląska otrzymał szerokie uprawnienia Oraz cala bande polskich politykierow i urzednikow, ktorzy dokladnie po nastepnych 2 latach zdemontowali Autonomie. Nawet Korfanty sie skarzyl publicznie (i potem we wspomnieniach) na OBCA SZARANCZE (to byl doslowny cytat). To go szczuli. Odpowiedz Link Zgłoś
fyrlok 15 lipca narodowym dniem polskiego Śląska? 14.07.07, 21:47 > Dla nas fakt nadania w tym dniu autonomii jest drugorzędny QUOD AD DEMONSTRANDUM ERAT ---> obco organizacja nie-slonsko ---> anty-slonsko organizacja obcych no further comment....... Odpowiedz Link Zgłoś
fyrlok Re: 15 lipca narodowym dniem polskiego Śląska? 15.07.07, 02:28 Spiywomy! profile.myspace.com/index.cfm?fuseaction=user.viewprofile&friendid=130000480 Odpowiedz Link Zgłoś
palec1 Re: 15 lipca narodowym dniem polskiego Śląska? 15.07.07, 04:17 emin88.i-fora.info/printview.php?t=38&start=0&sid=d35ef44f974a5043e46fdcb79f0d637d W Polsce starano się przemilczeć sygnały tragicznej rzeczywistości bogatego Śląska, panującego wyzysku i nędzy Ślązaków. Uczucie rozczarowania i zawodu potęgowała dodatkowo polityka Wojewody Śląskiego Michała Grażyńskiego, który zaczął zwalniać z pracy miejscowych ze stanowisk w prasie, radiu, wydawnictwach oraz pisarzy i badaczy prowadzących prace śląskoznawcze. Na zwolnione posady przyjmowano najczęściej nauczycieli ze wschodniej Małopolski Jeden z byłych więźniów obozu, po latach tak powiedział o swoim aresztowaniu: „my tu na tym przeklętym Śląsku, musimy mieć się na baczności. Nigdy nie wiadomo czy znów nie przyjdą tacy, którzy powiedzą że jestem Szwab, albo Polak bo to nigdy nic nie wiadomo, co się komu podoba” Śląsk nigdy nie był i nie jest kochany przez żadną ekipę rządową, nie ma żadnego przebicia parlamentarnego i jest wciąż we władzy ludzi, którzy nie umieją się z nim zidentyfikować i w istocie nic o nim nie wiedzą! Temat ten bardzo dosadnie skomentował Adam Michnik, który nie jest Ślązakiem, tak więc trudno posądzić go o brak obiektywizmu. Słowa jego są najtrafniejszą puentą całego tego tekstu: „Polski może nie być. Polska nikomu na świecie nie jest potrzebna, nikomu! 123 lata nie było Polski, świat sobie z tym fantastycznie dawał rade. Polska jest tylko Polakom potrzebna, tylko Polakom, nikomu więcej! Teraz to nie jest tak, że Polska w tych granicach, z ta strukturą ludnościową jest sprawdzona raz na zawsze. To nie jest tak że Ślązacy, czyli ludzie mieszkający na Śląsku, zawsze i za wszelką cenę chcieli być z Polską. Nie, Śląsk jest tak silną strukturą gospodarczą, cywilizacyjną, kulturową, że może być samodzielny i reszta Polski musi sobie zadać to pytanie, co się stanie, jak Śląsk będzie chciał być samodzielny.” ------------- NO COMMENT, bo kozdy kapuje, pra ? Odpowiedz Link Zgłoś
fyrlok Re: 15 lipca narodowym dniem polskiego Śląska? 15.07.07, 06:06 > narodowym dniem polskiego Slaska momyncik, warte - to Slask je jednak narodem ? :) a moze idzie o polski dzien ? ale kaj w tym Slonzoki ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thule 88 Re: Polski Śląsk :) IP: *.dip0.t-ipconnect.de 15.07.07, 16:20 Zys wy spiywocie: Przejdzem Odre,przejdziem Wisle,bedzem Polakami...(niy spelnione obiecanki)ice z Bogym,ale ice.my wom zycymy.Slonsk je nasz!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mhm Re: Polski Śląsk :) IP: *.chello.pl 15.07.07, 16:23 Wasz? Tzn tych 300 (wg zawyzonych szacunkow Ruchu) Slazakow co byli dzis na marszu? Biorac pod uwage ze w Katowicach mieszka ponad 300000 ludzi to obchodzi to 0,1% populacji... Bueehehe... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehehe Re: Polski Śląsk :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.07, 16:27 Cztyli więcej niż szeroko reklamowaną rocznicę "przyłączenia do Macierzy" przed seoznem urlopowym. Ale wstyd dla polskich nacjonalistów. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mhm Re: Polski Śląsk :) IP: *.chello.pl 15.07.07, 16:34 W dzisiejszym dniu wszyscy "prawdziwi Slazacy" pojechali na urlop??:) Nie mniej bo dane sa zawyzone ze strony Ruchu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mhm Re: Polski Śląsk :) IP: *.chello.pl 15.07.07, 16:41 Poza tym to chyba wy jestescie pod okupacja?? I taka mala mobilizacja uciskanego "Narodu Slonskiego"?;) Jak widze, nie tylko LPR zwozil swoich czlonkow na marsze bo np. RAŚ organizowal przyjazdy z Wodzislawia. Fakt, ze za kase w przypadku LPR to roznie bylo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: loslauer Re: Polski Śląsk :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.07, 16:56 Panie mhm, nie byłeś na marszu to nie fulej. 300 osób to realne szacunki. Fakt, mogło być więcej i pewnie będzie za rok, bo wszystkim uczestnikom, z którymi rozmawiałem bardzo się podobało i żałowali, że nie wzięli rodzin. A za przejazd z Wodzisławia musieliśmy zapłacić. Poświęciłem niedzielęi parę zotych, ale było warto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mhm Re: Polski Śląsk :) IP: *.chello.pl 15.07.07, 18:19 Panie loslauer przeciez napialem, ze z Wodzislawia za kase. A roznie bywalo w przypaku LPR... No jak w przyszlym roku 300 plus rodziny to za 2 lata powstanie;) Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mhm Ruch Chorzow oszacowal marsz na 300 osob... IP: *.chello.pl 15.07.07, 16:16 ...choc z ich fotek wynika, ze nie bylo wiecej niz 100. Zobaczymy... Zakladam, ze bylo te 300 osob. To naprawde "imponujaca" liczba... To LPR zebral na swoim smiesznym marszu 1500... PS. Gratuluje kibicom Ruchu, ze kazali chlopakowi zdjac smycz GKS Katowice... porozumienie ponad podzialami... gorny-slask.blog.onet.pl/ "W całym marszu uczestniczyło ok. 300 osób, 1 osoba zauważona w smyczy GejKSy ale po namowie pewnego chorzowskiego schował smycz." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehehe Re: Ruch Chorzow oszacowal marsz na 300 osob... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.07, 16:25 A ile kasy LPR wydaje na zwiezienie pracowników biur poselskich z rodzinami do Warszawy? :) Porozumienie ponad podziałami polega na tym, że idzie się w barwach górnośląskich, a nie klubowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mhm Re: Ruch Chorzow oszacowal marsz na 300 osob... IP: *.chello.pl 15.07.07, 16:30 0,1% populacji Katowic liczac, ze maja tylko 300000 mieszkancow i liczac tylko to miasto... Potem czytam o okupacji Slaska... Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: Ruch Chorzow oszacowal marsz na 300 osob... 15.07.07, 18:29 fotki: foto-gslask.blog.onet.pl/2,ID231251429,index.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: henryk 15 lipca narodowym dniem polskiego Śląska? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.07, 19:01 Jestem bardzo zadowolony z tego swięta ! henryk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gunzenhausen Re: 15 lipca narodowym dniem polskiego Śląska? IP: 85.17.19.* 20.07.07, 12:11 A konkretnie co cie tak cieszy? Zerowa frekwencja? To byl raczej pogrzeb autonomii i taka nazwe powinni dac organizatorzy.Zreszta mnie to nie dziwi ze nikt nie przyszedl bo wiadomo ze to utopijny pomysl i bez szans na realizacje. Odpowiedz Link Zgłoś
settembrini Re: 15 lipca narodowym dniem polskiego Śląska? 20.07.07, 12:36 znasz taka paremie- kto siega ku niebu nigdy nie wdepnie w bloto? lepiej oddac sie z pozoru "utopijnym" ideom, ktore maja silne umocowanie w historii, niz robic polityke w stylu obecnych ogolnopolskich partii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lyjo 15 lipca dniem krzywoprzysięctwa Polsk? IP: *.adsl.inetia.pl 20.07.07, 16:32 Wiarołomstwo dokonało się przy wsparciu ruskich bagnetów ? Odpowiedz Link Zgłoś
pieron.slonski Re: 15 lipca narodowym dniem polskiego Śląska? 20.07.07, 20:41 Sięgnijcie do źródeł: www.rops.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=143&Itemid=67 Odpowiedz Link Zgłoś