Dodaj do ulubionych

Ile kosztuje moja wiara w Boga w Katowicach ?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.07, 10:11
Przeciętnie ludzie jednak płacą ok. 500 zł za ślub, 700 - 800 za
pogrzeb i ok. 100 za chrzest. Pieniądze te "idą" do wspólnej
parafialnej kasy proboszcza i wikariuszów. To proboszcz zadecyduje
ostatecznie, ile wypłacić księdzu - wikariuszowi "kieszonkowego".
Niektórzy księża proboszczowie płacą "swoim" wikarym stałe stawki,
np. 100 zł za ślub, 200 za pogrzeb, 50 za chrzest. Albo - rzadziej i
to w małych parafiach - pół na pół. Krótko mówiąc: proboszcz może
zarobić z tego tytułu nawet cztery - pięć tysięcy złotych
miesięcznie. Wszystko zależy od ilości chrztów i pogrzebów oraz
wielkości parafii.
Obserwuj wątek
    • Gość: Żonaty Re: Ile kosztuje moja wiara w Boga w Katowicach ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.07, 10:23
      Gdyby żony i dzieci własne mieli, to by majbachami i jurnością sie nie asili.
      • Gość: bąk Re: Ile kosztuje moja wiara w Boga w Katowicach ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.07, 11:04
        Szczera racja tylko,że kazdy lubi dobrze pobzykać z dorodną
        pszczółką.
    • Gość: Doświadczany Re: Ile kosztuje moja wiara w Boga w Katowicach ? IP: 195.187.134.* 18.09.07, 11:54
      No i to pełne oddanie panu w sukience, gratis....zwłaszcza młodych
      mężatek, co to mają pokrycie na wypadek przedwczesnej wypadki
      nasienia ....w wekslach ślubnego. Zwykły żonkoś musi płacić za
      takie boczne usługi, z budżetu rodzinnego....!
      • cirano Re: Ile kosztuje moja wiara 18.09.07, 12:45
        A jako że na Śląsku umiera się ostatnio, można powiedzieć masowo, zbierają
        klechy pokazną kasę i to bez podatku
        • Gość: zyfcik Re: Ile kosztuje moja wiara IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.07, 19:33
          To już masz przechlapane na parafii, a i z ambony farorz cię
          pobłogosławi. Amen.
          • Gość: bogobojny Re: Ile kosztuje moja wiara IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.07, 19:52
            Najpierw powiedzmy jasno: ksiądz może utrzymywać się z pracy w
            szkole lub w innej instytucji (areszt śledczy, więzienie, wojsko,
            straż graniczna - itp.). I jest naprawdę wielu takich Księzy - mówi
            ks. Mariusz Kuciński, rzecznik prasowy Kurii Diecezjalnej w
            Bydgoszczy. Ile wtedy zarabia? Dokładnie tyle, co jego koledzy po
            fachu. Może też awansować (np. jako nauczyciel) i wtedy ma zarobki
            odpowiednio wyższe. Dla porównania: w szkole nauczyciel-stażysta
            (najniższy szczebel drabiny awansu) zarabia 1218 zł brutto (na rękę -
            około 850 zł. nauczyciel dyplomowany (najwyższy szczebel awansu) ma
            prawie dwa razy tyle na rękę: ponad 1500 zł co miesiąc. Do tego
            dochodzą jeszcze nadgodziny (około 100 zł miesięcznie),
            trzynastki, "wakacyjne" i co najważniejsze: szkoła płaci ZUS. Zatem
            nauczyciel - katecheta ma zapewnioną w przyszłości emeryturę. Jak
            się okaże za chwilę - to wcale nie takie oczywiste.
            • Gość: innowierca Re: Ile kosztuje moja wiara IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.07, 20:12
              No to bracie katecheto już po tobie!
        • pit-zeolit Re: Ile kosztuje moja wiara 19.09.07, 14:52
          cirano napisał:

> A jako że na Śląsku umiera się ostatnio, można powiedzieć masowo,
          zbierają
          > klechy pokazną kasę i to bez podatku

Zapomniałeś dodać że TO GOROLI WINA.
          • cirano Re: Ile kosztuje moja wiara 20.09.07, 17:03
            p>
            > Zapomniałeś dodać że TO GOROLI WINA.

Nooo, goroli w tym przypadku nie brakuje, a można powiedzieć, że tworzą ścisłą
            czołowke. Chyba jednak ten śląski luft ciągle jeszcze dla nich jest niezdrowy. A
            więc wina luftu
    • peterp Re: Ile kosztuje moja wiara w Boga w Katowicach ? 18.09.07, 21:09
      Zaciekawiający jest "miernik" Twojej wiary.
      Czytając powyższe posty stwierdzam, że wynikają one z czystej zazdrości. Wniosek
      nasuwa się sam : Trzeba było zostać kapelonkiem, jeździć Maybachem i bzykać
      młode mężatki na konto męża.
      Widać na takich księży zasłużyliście, przypominam, że wywodzą się oni z ludu
      czyli są jak ludzie i ludziska - księża i księżyska.
      U mnie kapelonek jeździ na kole, biega po szpitalu, słucha spowiedzi w domu,
      jest na telefon z każdą posługą kościelną. A kasy nie ma bo nie bierze. Ale na
      takich trzeba sobie zasłużyć
      • Gość: PiterK Re: Ile kosztuje moja wiara w Boga w Katowicach ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.07, 22:15
        A kto broni służby ???...zawsze możesz ubiegać się o status ...szwagra, czyli
        kościelnego, co to loto z kapeluszem po kazaniu ..tak jak ty, peterkuP.
        • peterp Wiara PiterkaK 19.09.07, 13:51
          Daleki jestem od takich funkcji, ale jak chcesz to mogę Ci załatwić, przekonasz
          się ile ludzie rzucają do koszyczka, organoleptycznie.
          Myślę, że gdybyś mieszkał Niemczech i miał płacić tzw. Kirchensteuer to byś
          siebie i swoją rodzinę zapewne wypisał z KK. Ale nic nie stoi na przeszkodzie
          leć do farorza, złóż odpowiednie oświadczenie i masz problem z głowy. Tylko nie
          żądaj potem kościelnych ceremonii,bo hipokryzją jest działanie na pokaz.
          • sqro Re: Wiara PiterkaK 25.09.07, 22:04
            Spoko - ludzie macie wolność wyboru. Uważacie że KK nie reprezentuje wszego
            światopoglądu - nic prostszego wystarczy sie wypisać. Szczegóły procedury i
            wzory dokumentów znajdziecie na www.apostazja.info.
            • Gość: re..sqro Re: Wiara PiterkaK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.07, 22:30
              < sqroPępku...> natchniony, Boga i Wiarę ma się w sercu...a nie w piterku (
              portfeliku) kolanach albo innej mamonie.A instrukcje zatrzymaj dla siebie.
              • sqro Re: Wiara PiterkaK 26.09.07, 09:15
                Ja tam nie potrzebuje zadnych mitologii . Na szczescie nie należę i nie
                należałem do kk, ale jak ktoś potrzebuje formalnego zerwania kontaktów z tą
                instytucją wtedy zawarte tam informacje przydadzą mu sie jak znalazł. A z
                molochowata instytucja, każdą, nie tylko religijna trzeba rozmawiac niestety
                przy pomocy papierków, paragrafów, procedue i listów poleconych - inaczej
                niewiele się wskóra.
                • Gość: re..sqro Re: Wiara PiterkaK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.07, 10:17
                  Piękne jest to, to podoba się całkiem bezinteresownie ( I.Kant).A za porady
                  ..dziękuję.Mam już tyle lat życia, że boleśnie nauczony zostałem odróżniania
                  wiary od ...funkcjonariuszy i apostołów.
      • Gość: Ola Re: Ile kosztuje moja wiara w Boga w Katowicach ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.07, 22:24
        Zgadzam się...
      • Gość: . Re: Ile kosztuje moja wiara w Boga w Katowicach ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.07, 06:59
        u oblatow na koszutce jest rzeczywiscie co laska
        • Gość: obserwator Re: Ile kosztuje moja wiara w Boga w Katowicach ? IP: *.streamnet.pl 19.09.07, 07:12
          To że ksiądz lubi kobiety to nic złego. Najgorsze że w tym
          środowisku zalęgło się sporo pedofofilów i pederastów.
          • Gość: PiterK Re: Ile kosztuje moja wiara w Boga w Katowicach ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.07, 08:59
            Fakt, od dzieciaków, z wyjątkiem ministrantów , powinni się odczepić raz na
            zawsze !!!!Niech się poświęcą i pokrapiają stare , tłuste, leżące ugorem
            babsztyle w moherowych stringach , w kooperatywie z innymi szatanami.A od
            dzieci...wara , na wieki!
            • Gość: mocher Re: Ile kosztuje moja wiara w Boga w Katowicach ? IP: *.streamnet.pl 19.09.07, 09:13
              Słusznie. Niech czochrają mocherki.
              • Gość: dusigrosz Re: Ile kosztuje moja wiara w Boga w Katowicach ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.07, 10:30
                Wychodzi więc, że najuboższy ksiądz - nie uczący w szkole - może
                zarabiać średnio co miesiąc 580 zł. Ksiądz uczący w szkole zarobi
                najmniej 1580 zł. Młody wikariusz uczący w szkole, pracujący w dużej
                i bogatej parafii może zarobić nawet prawie 4000 zł. Zarobki
                proboszczów kształtują się w widełkach od 2 do 10 tysięcy zł
                (dochodzą jeszcze pieniądze z tytułu gruntów i obiektów, które
                podmioty dzierżawią od parafii, opłaty za miejsca na cmentarzu,
                honoraria autorskie itp.).
                • Gość: Ola Re: Ile kosztuje moja wiara w Boga w Katowicach ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.07, 11:12
                  Po prostu nie żeńcie się, nie chrzcijcie dzieci itd. i problem z głowy...

s21.bitefight.onet.pl/c.php?uid=29064
                  • Gość: RozwodnikMercedes Re: Ile kosztuje moja wiara...? IP: 195.187.134.* 19.09.07, 11:23
                    Wiara jest ...niewymierna, ale 2 zł daję co tydzień na czyszczenie
                    podłogi w świątyni + 200 zł kolędnikowi +10 zł dzwońcom co = ponad
                    300 zł rocznie.
                    • Gość: Ola Re: Ile kosztuje moja wiara...? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.07, 11:43
                      No to chyba nie jset zbyt dużo?
                    • Gość: Ola Re: Ile kosztuje moja wiara...? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.07, 11:46
                      300 zł to ja muszę miesięcznie za uczelnię płącić a zajęcia odbywają się
                      rzadziej niż w Kościele
                      • ola9944 Re: Ile kosztuje moja wiara...? 20.09.07, 08:00
                        Ludzie!!!! a po co im płacicie i po co chodzicie do kościoła, czy
                        ktoś was do tego zmusza, nie dawajcie im kasy, nie chodźcie do
                        kościoła, nie chrzcijcie dzieci i nie posyłajcie ich do komunii, nie
                        bierzcie ślubów kościelnych i nie spowiadajcie się i będzie z głowy,
                        no nie?
                        • cirano Re: Ile kosztuje moja wiara...? 20.09.07, 17:09
                          Zapomniałaś droga przedmówczyni o skrajnie obciążonych katolickimi bajami,
                          sumień polskich katolikow. Otrząsnąć się z tego balastu można, trzeba nad sobą
                          tylko trochę popracować
                          • ola9944 Re: Ile kosztuje moja wiara...? 24.09.07, 08:12
                            do cirano: jak ktoś juz jest obciążony to trudno, ale myślę jednak,
                            ze wiele ludzi "daje" na kosciół jednak świadomie, ich wybór. ja też
                            coś tam daję i akurat w mojej parafii widzę sens tego. A to co mnie
                            wkurza, to raczej nasze podatki, które są tak olbrzymie, a tak
                            niewiele z nich mamy. a co do balastu - to chyba przesadzasz.
                            pozdrawiam.
    • Gość: Ateistka Re: Ile kosztuje moja wiara w Boga w Katowicach ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.07, 19:47
      Tylko zauważ, że on pieniądze otrzymywane od ludzi - de facto im je
      zwraca. Mianowicie, w postaci - remontów/napraw/budowy kościoła i
      innych obiektów (np.salki dla młodzieży) i utrzymania tychże.
      Poza tym, pieniądze przez niego zarabiane idzie na konto kościołą a
      nie do prywatnej kieszeni !!!

Dziw bierze, że KK mają taką wiedzą o "instytucji", którą sami
      tworzą i w niej uczestniczą.
      • Gość: Ola Re: Ile kosztuje moja wiara w Boga w Katowicach ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.07, 20:14
        Naturalnie że tak jest ale niestety nie zawsze...Bo ja np. nie chce żeby ksiądz
        jeździł super furą a tak bywa.
      • Gość: ateista2 Re: Ile kosztuje moja wiara w Boga w Katowicach ? IP: *.streamnet.pl 21.09.07, 07:00
        Do tego nowe samochody, koloratkii inne.
        • lisia312 Re: Ile kosztuje moja wiara w Boga w Katowicach ? 21.09.07, 07:58
          to biegiem na wydział teologiczny, co jeszcze tu robisz, hihi....
          • Gość: ojciec durektor Re: Ile kosztuje moja wiara w Boga w Katowicach ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.07, 10:57
            Kto za pan brat chce żyć z Bogiem,
            niech studiuje teologię.
            I gdzie w sercu jest pokora,
            niech zaczyna u ojca Durektora!
            • Gość: guru Re: Ile kosztuje moja wiara w Boga w Katowicach ? IP: *.streamnet.pl 22.09.07, 09:52
              Ech byc takim guru jak ojciec dyrektor
    • Gość: voule vu Re: Ile kosztuje moja wiara w Boga w Katowicach ? IP: *.u.pppool.de 24.09.07, 18:38
      Dwom panom nie mozna sluzyc , albo Bogu ,albo mamonie.
      “Idź, sprzedaj wszystko, co masz, i pójdź za mną”
      Prędzej Maybach przejedzie przez ucho igielne, niźli bogaty bram raju dostąpi"
      Przypatrzcie się ptakom w powietrzu: nie sieją ani nie żną.
      Ech byc takim guru jak tranzystor.
      • Gość: bąk Re: Ile kosztuje moja wiara w Boga w Katowicach ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.07, 09:49
        ...i pobzykać można.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka