Gość: altbau Mam jedno głupie pytanie. IP: *.adsl.alicedsl.de 08.10.07, 01:46 Dlaczego ceny mieszkań w tzw. 'starym budownictwie' biją na głowę ceny w jakichkolwiek (tfu!) blokach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w pisdu bardzo ladne osiedle IP: *.hsd1.mn.comcast.net 08.10.07, 03:47 a w czym wy teraz mieszkacie kmioty smierdzace ze tak plujecie na to osiedle, jest bardzo ladne. a widoki z balkonow sa pewnie wspaniale, ten jad debilnych wypowiedzi to elektorat pis? za komuny budowano wiecej niz ci wasi pisdzielcy, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swoboda_t Re: Mam jedno głupie pytanie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.07, 10:08 Akurat mieszkania na Tauzenie należą do droższych w Katowicach, meiszkania na sąsiedniej Różance należą do najdroższych w Chorzowie. I to nie jest przypadek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kato28 Re: Mam jedno głupie pytanie. IP: *.chello.pl 08.10.07, 12:55 Akurat w Katowicach rekordy biją ceny mieszkań właśnie na tym osiedlu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanys Melina dla pana Adama? IP: *.pools.arcor-ip.net 08.10.07, 03:48 Niezłe. Nie znam czegoś bardziej obrzydliwego, jak to osiedle. A i jeśli chodzi o substancję: w latach 80tych można było zaglądać do sąsiada przez szpary w ścianach. Szkody górnicze, albo wina konstruktorów? Im mógłbym wszystko przypisać. Najlepiej niech tam pan Adam zamieszka. Skoro tak ładnie?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gp Apartamentowce, precz z naszego osiedla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.07, 06:11 Im wcale nie chodzi o to, żeby to osiedle było w stanie nienaruszopnym tylko o kasę. Pod hasłem ochrony prawem autorskim chcieliby żeby nowe inwestycje na całym terenie osiedla były wykonywane wg projektów ich pracowni. Nie odpuszczają nawet projektom wnętrz lokali na parterze przerabianych na mieszkania, które nie zmieniają nie tylko idei urbanistycznej, ale nawet wyglądu zewnętrznego budynku. Ale panowie uważają, że tylko oni mają prawo coś robić z tymi obiektami. Odpowiedz Link Zgłoś
tomash8 Re: Apartamentowce, precz z naszego osiedla 08.10.07, 06:46 Bloki z zewnątrz nie są złe, szkoda tylko, że ci panowie nie wpadli na to że istnieją ludzie niepełnosprawni, a także np. matki z dziećmi, i żeby się dostać do windy trzeba każdorazowo pokonać kilkanaście schodów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swoboda_t/1000city Re: Apartamentowce, precz z naszego osiedla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.07, 10:11 Problem dotyczy kalsycznych "Irysów" na górnym i dolnym. W kukurydzach i kilku blokach z nietypowymi klatkami jest płasko. Fakt, szkoda, że nie we wszystkich i tu Buszko i Franta zrobili błąd. HCoć znając tamte czasy może po prostu jakiś bardzo ważny "towarzysz" nakazał i cześć. jak już wcześniej wspomniałem Gomulka nalegał ponoć na to, żeby sracze były wspólne, na półpiętrach! Oj, wtedy to by się działo :D Odpowiedz Link Zgłoś
tomash8 Re: Apartamentowce, precz z naszego osiedla 08.10.07, 14:44 Gość portalu: swoboda_t/1000city napisał(a): > Problem dotyczy kalsycznych "Irysów" na górnym i dolnym. W > kukurydzach i kilku blokach z nietypowymi klatkami jest płasko. > Fakt, szkoda, że nie we wszystkich i tu Buszko i Franta zrobili > błąd. HCoć znając tamte czasy może po prostu jakiś bardzo > ważny "towarzysz" nakazał i cześć. jak już wcześniej wspomniałem > Gomulka nalegał ponoć na to, żeby sracze były wspólne, na > półpiętrach! Oj, wtedy to by się działo :D No wiem wiem, zresztą poza tym(mimo wszystko poważnym) błędem bloki są naprawdę ok, na mieszkania(no może kuchnie by mogły być szersze) nie ma co narzekać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: naja Apartamentowce, precz z naszego osiedla IP: *.adsl.inetia.pl 08.10.07, 07:13 czy Gazeta.pl nie posiada automatycznego sprawdzania pisowni? co artykuł, to błąd. Dzisiaj: "w białych hełmah" :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daria Apartamentowce, precz z naszego osiedla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.07, 08:03 Nie dziwi mnie że nikt nie liczy się z mającymi po 80 lat architektami.Sama mam Tatę architekta mającego 86 lat w pełni sprawnego umysłowo.Zajmował się konserwacją zabytków,starał się zatrzymac jak najwięcej z tego co burzył socjalizm:pałace,dworki,wiatraki itd.W Poznaniu rekonstruowł Lożę Masońską wraz z założeniem parkowym .Gdy postanowiono na terenie parku postawić (okropny zresztą nie pasujący do otoczenia)budynek Muzeum Bambrów nikt z nim tego nie uzgadniał.Gdy upomniał się o swoje autorskie prawa -usłyszał że nie przyszło im do głowy pytac założyl z góry że nie żyje!!I nie ma blokowac inwestycji tylko życ spokojnie na emeryturze i nie zajmowac się głupotami!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nikodem NIE zgadzam się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.07, 08:08 Nie zgadzam się z tekstem. Markety powstały nie na terenach zielonych, tylko na nieużytkach pełnych brudu i śmieci. Trzeba to było czymś zabudować. Poza tym nowy blok powstały na Tauzenie świetnie wpisuje się w starsze budynki na osiedlu i jest po prostu ładny. I ostatnia sprawa: Kino Kosmos należało wyburzyć, bo było po prostu brzydkie. Tak samo, jak dworzec PKP w Katowicach. Fujj, zlikwidować go natychmiast! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swoboda_t Re: NIE zgadzam się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.07, 10:14 Jak się komponuje, czym?? Nie ma horyzontalnego układu okien i balkonów, nie ma proporcji i prostycch kształtów. Gdyby chociaż był pomalowany w podobne kolory z poziomymi pasami. A tak w ogóle nie pasuje co widać na pierwszy rzut oka. Dwa nowe bloki na renderach są jeszcze bardziej powykręcane i białe!! To dopiero będzie pasować, pięknie, kur.a, pięknie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: naprawdetrzeźwy Pisze (i mówi) się rzyci. IP: *.axelspringer.pl 08.10.07, 08:23 Jeśli ktoś pisze i mówi: rzici, to taki z niego hanys jak z gorola człowiek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hannibal Apartamentowce, precz z naszego osiedla IP: 156.17.162.* 08.10.07, 08:44 Do autora: Bucu niedorobiony, za to "hełmah" powinieneś wrócić nie na studia, lecz do podstawówki. Oto poziom autorów Gazety Wyborczej. Tacy ludzie mają kształtować naszą opinię? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no no "w białych hełmah" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.07, 08:48 Gazecie gratulujemy świetnej korekty;) Odpowiedz Link Zgłoś
maheda Re: "w białych hełmah" - też to zauważyłam... 08.10.07, 11:38 Szkoda gadać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warszawiak Owszem, wygląda całkiem sympatycznie. IP: *.novartis.com 08.10.07, 08:57 .. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZiomisławPaliblant Jak sobie wyobrażanie "tonięcie w zieleni"? IP: *.e-wro.net.pl 08.10.07, 09:04 Jak sobie wyobrażanie "tonięcie w zieleni" tak wielkich budynków? Czy to przypadkiem zieleń nie utonęła pośród nich :) ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swoboda_t/1000city Kilka fotek z Tauzena IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.07, 10:21 A konkretnie trzystronicowy watek na SSC. Osoby, które nigdy tu nie były powinny rzucić okiem: tinyurl.com/2veoga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy a co z ortografią "w chełamch" nie w "chełmah !!! IP: *.vide-sat.pl 08.10.07, 09:23 białych hełmah chodzą między blokami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty te, purysta, poprawiaj ze słownikiem IP: *.um.katowice.pl 08.10.07, 13:54 hełmach a nie "chełmach", Chełm no jest miasto w województwie lubelskim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antek Apartamentowce, precz z naszego osiedla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.07, 10:23 To przecież wielkie kmunistyczne bloczyska w których ludziom żyło sie ciężko o współczynnik samobójstw b. wysokim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swoboda_t/1000city Re: Apartamentowce, precz z naszego osiedla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.07, 11:04 Ja tu mieszkam, żyje się bardzo przyjemnie i ani myślę o samobójstwie :) Nie opuszczając osiedla można pospacerować, popływać, poopalać się, zrobić średnie wykształcenie, zrobić mniejsze lub większe zakupy, naprawić samochód (kóry z uwagi na dobrą komunikację publiczną wielu mieszkańcom w ogóle nie jest potrzebny). Ale żęby to wiedzieć trzeba tu pomieszkać :) Odpowiedz Link Zgłoś
asbb Apartamentowce, precz z naszego osiedla 08.10.07, 10:44 Nie tylko w Chikago sa takie budynki, tylko ktp tam mieszka...........? Wyglada na to, ze nie ktorym takie budynki sie dalej podobaja........., smaki sa rozne! Za pare lat beda one staly, ale kto za to bedzie placil, jak nikt tam sie nie bedzie chcial mieszkac! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swoboda_t Re: Apartamentowce, precz z naszego osiedla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.07, 11:08 Póki co nie brakuje chętnych na meiszkanie tutaj, ceny są wysokie, jak widać z artykułu deweloperzy ostrzą sobie zęby na działki (smobójcy, ze stawiają nowe budynki w tak nieprzyszłościowym miejscu?). Z uwagi na wielkość i fantastyczne położenie Tauzen będzie stał jeszcze wiele dziesiątków lat. Większośc bloków jest po remoncie, ulice i chodniki również, przybywa ciekawej małej architektury (rzeźby kwiatowe, klomby, altanki itp.), której i tak jest już dużo - zapraszam do odwiedzenia osiedla, dopiero wtedy wiadomo o co chodzi z tym całym Tauzenem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Skorpion Re: Apartamentowce, precz z naszego osiedla IP: *.amadeus.net 08.10.07, 15:15 ... w okresie studiow, przez pare lat musialem mieszkac na Slasku. Przejezdzalem prawie codziennie wokol tego osiedla i zawsze zadawalem sobie jedno pytanie: jak mozna w czyms takim zyc, wychowywac dzieci i czuc sie dobrze? Dla mnie mieszkanie w blokowisku byloby najwieksza porazka zyciowa. Mieszkam wraz z rodzina w nowoczesnym domku jednorodzinnym i nie wyobrazam sobie innego zycia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama Apartamentowce, precz z naszego osiedla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.07, 11:19 Zniszczyć wszystko ,to dewiza IV RP ,co za kraj ,co za naród ,zgroza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sebastian Apartamentowce, precz z naszego osiedla IP: *.welnowiec.net 08.10.07, 11:24 Tauzen był fajnym zielonym osiedlem, ale już nie jest.Buduje się parkingi na każdym skrawku zieleni a place zabaw bo tych wypadkach dla dzieci nie istnieją.Osiedle to jest już zagęszczone i staje się blokowiskiem.Buduje się kolejne budynki bez ładu i składu kosztem zieleni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tauzeniok Apartamentowce, precz z naszego osiedla IP: *.chello.pl 08.10.07, 12:36 "Na dawnych zielonych terenach wykwitły budy Lider Price'a i Lidla"- Hahaha,zielone tereny,przez wiele lat kupa gruzu gliny i koczującego tam menelstwa wysiadującego po tych krzaczorach i zaczepiających ludzi,tak samo jak wycięty niedawno pseudo skwer na dolnym,gdzie to niby "seniorzy"osiedla przesiadywali,teraz przynajmiej wiem przez kogo strach bylo tamtędy przechodzić,aby butelką po głowie nie dostać po zmroku idąc do domu,a swoją drogą niech te staruchy nie gadają że tak daleko maja do parku,wystarczy przejść tunelem pod ul.Chorzowską.Pozdrawiam"seniorów"naszego osiedla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: i22 polskie sądy IP: *.as.kn.pl 08.10.07, 12:55 siedliska korupcji wydające wyroki w jedynie słusznym kierunku, ustalonym przez koperty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krycha_z_Plutona Apartamentowce, precz z naszego osiedla IP: *.speed.planet.nl 08.10.07, 13:09 Ilez wspomnien... Tauzen jest super!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artur same dziwki IP: *.elsat.net.pl 08.10.07, 13:56 ggg Na tauzenie same dziwki mieszkaja, np. taka gabi giedosz, kazdemu obciągnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fred nie dała ci impotencie? IP: *.um.katowice.pl 08.10.07, 14:15 spadaj stąd, wsadziłeś tu pod różnymi nickami kilkanaście wpisów tej samej treści które nijak się mają do temetu dyskusji, spadaj na onet, tam jest miejsce dla takich smarkaczy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karolina Apartamentowce, precz z naszego osiedla IP: *.sycomp.pl 08.10.07, 13:57 Mieszkałam jako dziecko na Tysiącleciu, potem, po wyprowadzce, chodziłam tam do szkoły i w dalszym ciągu tauzen to dla mnie ideał. Łzy mam w oczach jak tam przyjeżdżam, zamiast iść do parku, spaceruję po osiedlu. A moim marzeniem jest wrócic na Dolne Tysiąclecie. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamasoko Apartamentowce, precz z naszego osiedla IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.07, 14:02 po pierwszym poscie nt. artykulu o Tauzenie - za Chiny nie chce mi sie czytac calego watku forum. dostalabym goraczki. jednak temat jest na tyle wazki, ze czuje sie w "obywatelskim" obowiazku wypowiedziec, ze uwazam, iz pan Franta nie tylko walczy o swoje prawa i o przestrzen Osiedla, ale i o polska swiadomosc praw autorskich! uderza w cholernie wazna czarna dziure polskiej i urzedowej swiadomosci. dla mnie jest niemal pionierem: walczy nie tylko w swoim imieniu, nie tylko o to Osiedle, tylko w duze mierze walczy tez o podejscie, o swiatopoglad, o estetyke, o sztuke ..o nasze polskie glowki, zeby wiecej myslaly i widzialy.. walczy o mniejszosci dyskryminowane [bo uwazam, ze najbardziej dyskryminowana mniejszoscia i w Polsce, i na swiecie ogolnie, sa ludzie wrazliwi]; uklony dla obu panow Wielkich Polskich Architektow, ktorzy nie dali sie systemowi tamtemu, ale realizowali dla pokolen, jak i trzymam kciuki, by i obecnemu systemowi sie nie dali! juhu!!! popieram!! [grafik, lat ok.30] Odpowiedz Link Zgłoś
sqro Re: Apartamentowce, precz z naszego osiedla 08.10.07, 14:40 Że co? Że dwóch ramoli ma prawo zawłaszczyć sobie kawał miasta? Żenada i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
amoremio Re: Apartamentowce, precz z naszego osiedla 08.10.07, 17:47 Moze bys w koncu przestal z tym chorobliwym polskosciowaniem ? Jestesmy na Slonsku, u nos. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katowiczanin Panie pismak IP: 157.25.204.* 08.10.07, 14:23 Proszę redaktora, co to za styl? Gdzie logika? - Trzymajcie się z daleka od naszego osiedla - powiedzieli nowym blokom na swoim osiedlu jego twórcy. I poszli na wojnę ze spółdzielnią, deweloperami i miastem. Odpowiedz Link Zgłoś
polsz Apartamentowce, precz z naszego osiedla 08.10.07, 14:51 mieszkam na Tazuenie od paru lat. Przedtem mieszkałem zarówno w starym budownictwie jak i blokach czy domkach jednorodzinnych. W dużych miastach i maleńkich miasteczkach. Największą zaletą tausena była do tej pory przestrzeń. Duże odstępy między blokami, dużo zieleni. Piszę było bo zieleń znika pod kolejnymi blokami lub pod parkingami(budynek na Chrobrego w którym jest biblioteka).Znikają place zabaw i parki. Za chwilę będzie można zajrzeć do łóżka sąsiadowi z bloku na przeciw. Podobała mi się architektura Dębowych Tarasów ale na rysunku. W realizacji widać, że budynek stoi na budynku. Czy tego właśnie chcemy na Tauzenie? Ze swojego okna widziałem dwa parki teraz będę widział dwa bloki. Zresztą pewnie i tak nic nie poradzimy. Wciska się kolejne bloki między istniejące budynki a równocześnie część terenu leży odłogiem(plac koło Lidla czy przy kościele). Ale to nic, przecież jest np park na przeciw szkoły na dolnym, ten koło żłobka i przedszkola, tam też wejdą ze dwa bloki a ile spółdzielnia zaoszczędzi na podatkach i opłatach. Zresztą po co szkołom boiska? Na takim boisku też się blok zmieści. Do dzieła panie prezesie, jeszcze jest zbyt luźno, dostaw pan parę bloków. PS: chciałbym żeby to była ironia ale niestety kiedy widzę znikającą wokół zieleń nie jest mi do śmiechu, Niedługo wezmą się za WPKiW. I niech nikt nie p...y, że to dla zwykłych ludzi. Bloka na piastów stawiano ze śrdoków Urzędu Rozwoju Mieszkalnictwa, w założeniu dom dla ubogich. I dlatego pewnie przewidziano 1,5 miejsca parkingowego na podziemnym garażu na jedno mieszkanie, monitoring kamer całego otoczenia, szlaban przy wjeździe na parking. I o ile się nie mylę to jedyny blok na całym osiedlu w całości otoczony ogrodzeniem. A z biedoty to mieszka tam np współwłaścieciel przychodni lekarskiej. Nam pzostała pewność siebie prezesa i skrajne chamstwo jego pracowników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hombre-PL To osiedle to porazka !!! Jak mozna takie goo.... IP: *.gliwice.msk.pl 08.10.07, 15:06 Te bloki to masakra ... wyburzyc ... zaorac ... postawic nowe ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piastów Re: Apartamentowce, precz z naszego osiedla IP: *.chello.pl 08.10.07, 17:25 Nie p..prz gościu że cały blok jest ogrodzony,bo skoro wiesz o 1,5 miejscu na mieszkanie na krytym parkingu który jest w środku bloku to powinienes widziec ze ogrodzony jest tylko parking otwarty a nie cały blok,doradzam wizyte u okulisty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fred Re: Apartamentowce, precz z naszego osiedla IP: *.um.katowice.pl 09.10.07, 07:41 widzę, że odezwał się biedak z tego bloku..... Polsz ma racje, nie ma na osiedlu ogrodzonych bloków oprócz tego. I nie ważne czy to tylko parking czy nie. Bo oprócz parkingu jest też ogrodzona część zieleniNie ogrodzona jest tylko ściana z wejściem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piast Re: Apartamentowce, precz z naszego osiedla IP: *.chello.pl 09.10.07, 15:25 Doradzam ci biedaku dokładnemu przyjzeniu sie temu blokowi bo prucz sciany wejsciowej pol sciany bocznej nie jest zagrodzona,i gdzie ty widzisz ogrodzona czesc zieleni,hahaha,faktycznie zielen znajdujaca sie na parkingu za ogrodzeniem jest az w takiej ilosci ze az zacheca do wykozystania jej do aktywnego wypoczynku.;-) Odpowiedz Link Zgłoś