jeos 23.07.03, 09:45 Słyszałem, że Adam Małysz też jest narodowości śląskiej. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bebokk Małysz jest narodowości POLSKIEJ 23.07.03, 09:54 99% Ślązaków na Śląsku Cieszyńskim to POLACY ! Uwazają się za Polaków, Cieszyniaków, a potem za Slązaków. U nas nikt nie popiera RAŚ Odpowiedz Link Zgłoś
jeos Re: Małysz jest narodowości POLSKIEJ 23.07.03, 09:59 bebokk napisał: > 99% Ślązaków na Śląsku Cieszyńskim to POLACY ! > Uwazają się za Polaków, Cieszyniaków, a potem za Slązaków. > U nas nikt nie popiera RAŚ To tylko twoje pobożne życzenia. Sporo Cieszyniaków jest narodowości śląskiej i popiera RAŚ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzyś Re: Małysz jest narodowości POLSKIEJ IP: *.crowley.pl 23.07.03, 10:18 A co to jest za narodowość "śląska"? Nigdy o takiej nie słyszałem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hermann Re: Małysz jest narodowości POLSKIEJ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.03, 11:56 Gość portalu: Krzyś napisał(a): > A co to jest za narodowość "śląska"? > Nigdy o takiej nie słyszałem... Musisz chopie wiyncyj czytac'. Jurz Wasz niyzbyt przihylny S'loonzokoom historyk Duugosz pisou: "żaden naród sąsiadujący z Królestwem Polskim nie jest bardziej zawistny i wrogi Polakom od Ślązaków" (cytat za N.Davies, R. Moorhouse "Mikrokosmos", S. 132). Odpowiedz Link Zgłoś
wolfenstein21 Re: Małysz jest narodowości POLSKIEJ 23.07.03, 12:18 Gość portalu: Hermann napisał(a): > Gość portalu: Krzyś napisał(a): > > > A co to jest za narodowość "śląska"? > > Nigdy o takiej nie słyszałem... > > Musisz chopie wiyncyj czytac'. Jurz Wasz niyzbyt przihylny S'loonzokoom > historyk Duugosz pisou: > "żaden naród sąsiadujący z Królestwem Polskim nie jest bardziej zawistny i > wrogi Polakom od Ślązaków" (cytat za N.Davies, R. Moorhouse "Mikrokosmos", S. > 132). Długosz napisał tak "... i jeszcze więcej bym się radował, gdybym dożył tej chwili, gdy Śląsk, prastara dzielnica, powróci na łano ojczyzny; wtedy błogich doznałbym uczuć, a miałbym milszy i w grobie spoczynek" Odpowiedz Link Zgłoś
wolfenstein21 Dlugosz napisal tak 23.07.03, 12:23 Gość portalu: Hermann napisał(a): > Gość portalu: Krzyś napisał(a): > > > A co to jest za narodowość "śląska"? > > Nigdy o takiej nie słyszałem... > > Musisz chopie wiyncyj czytac'. Jurz Wasz niyzbyt przihylny S'loonzokoom > historyk Duugosz pisou: > "żaden naród sąsiadujący z Królestwem Polskim nie jest bardziej zawistny i > wrogi Polakom od Ślązaków" (cytat za N.Davies, R. Moorhouse "Mikrokosmos", S. > 132). "Nie ma bowiem ludu ani kraju, który by był tak skłonny do nienawiści wobec Polaków jak Ślązacy, którzy boleją, iż Królestwo Polskie cieszy się powodzeniem i jak odszczepieńcy i gorzej niż obcy patrzą niechętnie na pomyślny rozwój własnego narodu i języka." www1.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=423&w=6447025&a=6475203 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ballest Re: Dlugosz napisal tak IP: Proxy:* / 10.145.112.* 23.07.03, 15:14 A wiec Samsonowicz sobiwe w tym tlumaczeniu sam zaprzeczyl! "Nie ma bowiem ludu ani kraju, który by był tak skłonny do nienawiści wobec Polaków jak Ślązacy, którzy boleją, iż Królestwo Polskie cieszy się powodzeniem i jak odszczepieńcy i gorzej niż obcy patrzą niechętnie na pomyślny rozwój własnego narodu i języka." Pyrsk ballest Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzyś Re: Małysz jest narodowości POLSKIEJ IP: *.crowley.pl 23.07.03, 13:57 Gość portalu: Hermann napisał(a): > Gość portalu: Krzyś napisał(a): > > > A co to jest za narodowość "śląska"? > > Nigdy o takiej nie słyszałem... > > Musisz chopie wiyncyj czytac'. Jurz Wasz niyzbyt przihylny S'loonzokoom > historyk Duugosz pisou: > "żaden naród sąsiadujący z Królestwem Polskim nie jest bardziej zawistny i > wrogi Polakom od Ślązaków" (cytat za N.Davies, R. Moorhouse "Mikrokosmos", S. > 132). Coś Ci chyba klawiatura nawala... Slooooonzzzookkkoooommmm ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
bebokk KŁAMSTWA 23.07.03, 11:38 W sprawie narodowości Małysza jest to chamstwo takie jak z wrabieniem go wódkę Malyszovą. Małysz wielokrotnie o swojej polskiej narodowści mówił i wogóle tylko kompletny szaleniec może twierdzić, ze Wiślanie nie sa Polakami. A wystarczy spojrzeć na mapkę poparcia dla narodowści slaskiej, zebu zauważyć, że na Śląsku Cieszyńskim wynosi ono od 0-3% ( tak samo jak w Bielsku, Sosnowcu, Zawierciu, Częstochowie. W wyborach do sejmiku sląskeigo na RAŚ głosowało około 1%. To są fakty, a nie wasze rasiowe kłamstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edek Re: KŁAMSTWA IP: *.dip.t-dialin.net 23.07.03, 18:12 Pamietam posty Polakow w zimie.Typu Malysz robi Polakom wstyd,bo nie umie sie wygadac,a co powie to brzmi komicznie.Ja tez mialem te same problemy z polskim w szkole.Ale nie bylem znanym skoczkiem.Ale jestem protestantem.... Odpowiedz Link Zgłoś
willli2 Re: KŁAMSTWA 23.07.03, 18:33 Gość portalu: Edek napisał(a): > Pamietam posty Polakow w zimie.Typu Malysz robi Polakom wstyd,bo nie umie sie w > ygadac,a co powie to brzmi komicznie.Ja tez mialem te same problemy z polskim w > szkole.Ale nie bylem znanym skoczkiem.Ale jestem protestantem.... Jestes cwelem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dolnoślązak Re: Nie tylko Małysz... IP: *.lanet.wroc.pl 23.07.03, 18:34 jeos napisał: > Słyszałem, że Adam Małysz też jest narodowości śląskiej. Ponadto narodowości śląskiej są także: - Jan Paweł II; - George Busch; - Mao Tse-Tung; - Zulus Chaka i paru innych. Pozdrawiam wszystkich normalnych na Górnym Śląsku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edek Re: Nie tylko Małysz... IP: *.dip.t-dialin.net 23.07.03, 18:37 Gość portalu: dolnoślązak napisał(a): > jeos napisał: > > > Słyszałem, że Adam Małysz też jest narodowości śląskiej. > > > Ponadto narodowości śląskiej są także: > - Jan Paweł II; > - George Busch; > - Mao Tse-Tung; > - Zulus Chaka i paru innych. > Pozdrawiam wszystkich normalnych na Górnym Śląsku. Jak juz sie idioci na temat slaski wypowiadaja,to dla nas sukces. Odpowiedz Link Zgłoś
silesius Re: Nie tylko Małysz... 23.07.03, 19:50 Gość portalu: dolnoślązak napisał(a): > jeos napisał: > > > Słyszałem, że Adam Małysz też jest narodowości śląskiej. > > > Ponadto narodowości śląskiej są także: > - Jan Paweł II; > - George Busch; > - Mao Tse-Tung; > - Zulus Chaka i paru innych. > Pozdrawiam wszystkich normalnych na Górnym Śląsku. Zapomniales przeplesc twoj wywod typowym dla mowy dolnego Slaska lwowskim "ta". Silesius Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dolnoślązak Re: Schlesier IP: *.lanet.wroc.pl 24.07.03, 07:37 silesius napisał: > Zapomniales przeplesc twoj wywod typowym dla mowy dolnego Slaska lwowskim "ta". Posługujesz się obiegowymi mi niesprawdzonymi pogłoskami, stworzonymi prze zazdrosńików, takich jak Ty. Według ostatniego spisu, kresowe korzenie ma 3-5% Wrocławian. Jednak w województwie jest ich znacznie więcej, ok. 20%. Wytłumaczenie jest proste - przybysze ze wschodu niechętnie osiedlali się w mieście, które miastem było tylko z nazwy, bo raczej przypominało kamienistą pustynię. Jeśli chodzi o "ta", ja go nie używam. Moi dziadkowie przyjechali do Wrocławia z Radomia. Z kolei moi pradziadkowie przyjechali do Radomia z Wielkopolski. > Silesius Z tego co wypisujesz widzę, że żaden z Ciebie Silesius, raczej Schlesier. dolnoślązak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tarnogórzanin Re: Schlesier IP: *.kopernet.org 24.07.03, 09:04 Gość portalu: dolnoślązak napisał(a): > silesius napisał: > > > > Zapomniales przeplesc twoj wywod typowym dla mowy dolnego Slaska > lwowskim "ta". > > > Posługujesz się obiegowymi mi niesprawdzonymi pogłoskami, stworzonymi prze > zazdrosńików, takich jak Ty. Według ostatniego spisu, kresowe korzenie ma 3- 5% > Wrocławian. Jednak w województwie jest ich znacznie więcej, ok. 20%. > Wytłumaczenie jest proste - przybysze ze wschodu niechętnie osiedlali się w > mieście, które miastem było tylko z nazwy, bo raczej przypominało kamienistą > pustynię. Jeśli chodzi o "ta", ja go nie używam. Moi dziadkowie przyjechali do > Wrocławia z Radomia. Z kolei moi pradziadkowie przyjechali do Radomia z > Wielkopolski. > T > > > Silesius > > Z tego co wypisujesz widzę, że żaden z Ciebie Silesius, raczej Schlesier. > > dolnoślązak Tu akurat nie masz racji Dolnoślązaku. W 1950 roku przeprowadzono pierwszy po wojnie spis powszechny. Pytano w nim ludzi min. gdzie oni albo ich dzieci mieszkali 01.09.1939 roku. Jeżeli chodzi o ówczesne województwo wrocławskie to ponad 40% osób odpowiedziało, że mieszkali wtedy na terenie ZSRR (nie mogli powiedzieć, że na Kresach czy byłych ziemiach polskich). W przypadku Wrocławia odsetek ten był niższy i wynosił około 20%. Myślę jednak, że dzisiaj jest wyższy. W latach 1956-1959 a więc już po przeprowadzeniu spisu miała miejsce tak zwana druga repatriacja kiedy wróciło do Polski ponad 200 tys osób a znaczna część z nich osiedliła sie na Dolnym Śląsku. Poza tym we Wrocławiu osiedlało się w późniejszych latach sporo osób z innych części Dolnego Śląska gdzie było dużo więcej ludzi pochodzących z dawnych kresów np. w powiecie oławskim kresowiacy stanowili w 1950 r. ponad połowę ludności. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
bebokk Jan Paweł II 23.07.03, 20:54 Papież może być uznany za Ślązaka, bo Wadowice zostały w czasie okupacji wcielone do Górnego Śląska, a jego ojciec był w austriackim wojsku, co dla niektórych moze być dowodem na germańskie pochodzenie. Skoro stworzono w czasie okupacji naród góralski, to cuda są możliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jorgus Re: Jan Paweł II IP: *.dip.t-dialin.net 23.07.03, 21:37 bebokk napisał: > Papież może być uznany za Ślązaka, bo Wadowice zostały w czasie okupacji > wcielone do Górnego Śląska, a jego ojciec był w austriackim wojsku, co dla > niektórych moze być dowodem na germańskie pochodzenie. > Skoro stworzono w czasie okupacji naród góralski, to cuda są możliwe. Chlopie,ja mowie po slasku.Gwarantowane,ze mnie nie zrozumiesz.Jaki ja Polak... A ty Polak?Mojego imienia nawet nie rozumiesz.Ja mam na imie Jerzyk.Yorgus.Na Slasku Igel,to znaczy na polski jez.Jezyk to Igel po niemiecku,jasne ? ,albo Polaki potrzeba dalszych wyjasnien???Moj kolega nazywa sie Zygus,na Slasku Koza,bo Ziege,Cigus - Zige,po niemiecku wlasnie koza.Polaki,nie macie pojecia ,jak sie od Slazakow roznicie... Odpowiedz Link Zgłoś
bebokk Nie fanzol ! 23.07.03, 21:45 Fulosz pieróńsko beskuryjo jak dziwoki błozyn. Jo je cysarok, mój foter je rodzony w Katowicach., starzik był u Wos policajtym. Kożdy cysarok Wos rozumiy, jyny my godómy "idym, a wy "ida", "zrobiym", a wy "zrobia". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edek Re: Nie fanzol ! IP: *.dip.t-dialin.net 23.07.03, 22:00 bebokk napisał: > Fulosz pieróńsko beskuryjo jak dziwoki błozyn. > Jo je cysarok, mój foter je rodzony w Katowicach., starzik był u Wos policajtym > . > Kożdy cysarok Wos rozumiy, jyny my godómy "idym, a wy "ida", "zrobiym", a > wy "zrobia". Jo fulom?Möm ci tlumaczyc?Wstyd przynosisz.Niy godoles do kolegow Igel albo Jörgus?Ty falszywcu.A nie mioles kolegow Zygmunzow?Zigow?Kozow?Cos za Slonzok? Abo prowokujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
bebokk Co to fulosz ? 23.07.03, 22:51 Edek ! Jo ci uż godoł, że jo je Ślónzok. Ale tyś je chrómski waryjot, a ku tymu bestyja. Skóndżeś je ? Cieszyniocy Ślónzocy jeszcze za Austryje byli Polokami. Tyś je jakisi dziwoki. I robisz gańba wanielikóm ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Re: Co to fulosz ? IP: *.dip.t-dialin.net 24.07.03, 10:14 bebokk napisał: > Edek ! Jo ci uż godoł, że jo je Ślónzok. > Ale tyś je chrómski waryjot, a ku tymu bestyja. > Skóndżeś je ? Cieszyniocy Ślónzocy jeszcze za Austryje byli Polokami. > Tyś je jakisi dziwoki. > I robisz gańba wanielikóm ! Nie byli Polokami,tylko Austryjackimi obywatelami narodowosci polskiej,jak i Czesi czeskiej itd.Slazacy to Slowianie jak Polacy,Slowacy,Sloweni i raz byli pod panowaniem Austri,Niemcow ,Ruskich .Ale to nie Polacy.Mowa wprawdzie podobna mowa,ale slowacka i czeska bardziej podobna.Wiec nie mowcie,ze Slazak mowiac podobnie jak Polak tez jest automatycznie Polakiem!Liczy sie historia, przyzwyczajenia,obrzedy.Te na Slasku bardziej do niemieckich podobne a historia to nawet ta sama.W koncu Slazacy brali udzial we wszystkich kleskach i zwyciestwach Niemcow,a nie Polakow!A moze pradziadek ktoregos z was walczyl w powstaniu listopadowym?Jesli tak,to to zaden Slazak... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POSYPKA, Franz Re: Nie tylko Małysz... IP: *.racke.de, / 192.168.6.* 24.07.03, 13:06 > -Jan Paweł II; Nie JP2, to Austryjak (Galicja), sam to kiedys opowiadal. > - George Busch; Ten, to jest ze Swietego Lasu (HollyWood). > - Mao Tse-Tung; Z Domu Wariatow. > - Zulus Chaka i paru innych. A ten to wogole kto ? Chyba nie Slonzok, bo bych go znol. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Re: Nie tylko Małysz... IP: *.dip.t-dialin.net 24.07.03, 14:02 Wczesne lata 70 te.Janek jedzie na kolonie do Warszawy.Cieszy sie,ze jedzie do stolicy swojego kraju.I zaraz po przyjezdzie zauwaza,ze warszawscy koledzy komicznie na niego patrza.Janek otwiera gebe i warszawscy koledzy sie smieja... Janek jest bliski zalamania,gdyz koledzy warszawscy od tego momentu wolaja na niego Hanys,Hanys,o Hanys... Janek to po niemiecku Hans jak Kloss,mozna by byc nawet dumny..Boze,nienawidze Warszawiakow i Polakow... Odpowiedz Link Zgłoś
bebokk Freud 24.07.03, 15:15 Taki podludź, jak wy to mówicie Żydek, miałby na twój temat dużo do powiedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edek Re: Małysz jest narodowości śląskiej IP: *.dip.t-dialin.net 23.07.03, 18:44 W Katowicach zyje na pewno mnostwo ludzi,ktorzy sie tam przyprowadzili,z Rosji ,Ukrainy,nie wiem.To przeciez nie sa Slazacy.Przez swoja slabosc (panstwo nie popiera,na odwrot jak w Niemczech)nie maja szans w swoim starym miejscu zamieszkania (na wschodzie) i w Katowicach czuja sie teraz niewyraznie,ten nacisk miejscowych,chocby ci miejscowi teraz tymczasowo w Niemczec przebywali... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adolf Re: Małysz jest narodowości śląskiej IP: *.dip.t-dialin.net 23.07.03, 22:05 HITLER BYL SLAZAKIEM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edek Re: Małysz jest narodowości śląskiej IP: *.dip.t-dialin.net 23.07.03, 22:43 Gość portalu: adolf napisał(a): > HITLER BYL SLAZAKIEM ty jestes Slazakiem.Nim zostan.Bedziesz mial ciekawe zycie.... Odpowiedz Link Zgłoś