Dodaj do ulubionych

Prezes: górnicy dostaną 10 proc. podwyżki

IP: *.chello.pl 05.12.07, 20:26
No i se kupia telewizory hd zeby ogladac bercika kurxx a moj ojciec
40 lat szkodliwego na Hucie i co i jeszcze musi czekac rok na
emeryture a tu sa cepy co maja 40 lat i sa emeryci ,13,14,ołówkowe
żenada moze jeszcze kilo złota dla kazdego i opel astra dla
kazdego.Na Śląsku było kiedyś godane "kto mo sruba idzie na gruba" i
co moi rodzice sie uczyli pracowali i co i musza ze mna tych lebrow
utrzymywac.Wegiel z Ukrainy albo RPA bo tanszy i juz
Obserwuj wątek
    • Gość: Rumburak Re: Prezes: górnicy dostaną 10 proc. podwyżki IP: *.chello.pl 05.12.07, 20:28
      cz2 bo dla rzedzacych cepow sa w Polsce tylko :gornicy,emeryci i
      rolnicy a reszta to grupa frajerów ktora ma ich utrzymywac powoli
      mysle czy wyjechac z tego burdelu
      • Gość: adamp Re: Prezes: górnicy dostaną 10 proc. podwyżki IP: *.chello.pl 05.12.07, 21:21
        wyjedz wyjedz, bo z tego co piszesz wnioskuje, ze jestes idiota.
        Pewnie bezrobotny do tego, bo kto by porzucal prace i wyjezdzal,
        tylko bezrobotny ktory doplaca do gornictwa haha.
        A jakiez to szkoly pokonczyl twoj ojciec, ze w szkodliwych warunkach
        pracowal? hehe pewnie 7 klas podstawowych. Uczona rodzinka haha
        • Gość: jasiek Re: Prezes: górnicy dostaną 10 proc. podwyżki IP: *.c160.msk.pl 07.12.07, 12:47
          aleś jest płytki, facet. Czy zeby pracowac w szkodliwych warunkach trzeba miec
          tylko nizsze wyksztalcenie? przeciez inzynierow na hucie nie
          brakuje...głombie..rusz ta makowa!!
          pewnie sam jestes gornikiem choc w miare normalnie piszesz, wiec sie dziwie..
          i nie czepiaj sie normalonych ludzi ktorzy loza na ten caly syf z gornikami wlacznie
    • Gość: Jo do Rumburak IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.07, 21:19
      To sie idz na gruba na doł na 1000 metrów i jo jest ciekawy wiela na grubie
      wytrzymiesz madry k***rwa to co je**ać mają do 65 ja tylko taki człowiek jest
      wyeksploatowany i już jak idzie na ta emerytura i mo te 48 lot to już jest
      totalny wrak z człowieka.Oby mniej takich jak ty.
      • Gość: Rumburak Re: do Rumburak IP: *.chello.pl 05.12.07, 21:23
        A co w Hutach ,Elektrowniach,itd to pracyja w klimie z soczkiem,co
        mo zjazd na 1000m z sposobem w jaki od 40 lat sie swiete krowy
        utrzymuje a text o wieku 65 lat to jedz se do usa,niemiec,francji
        tam robia tez do 65 i jakos te kraje sa bogatsze i jakos tam ludzie
        moga a tukej to jak swiete krowy
        • Gość: jo Re: do Rumburak IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.07, 21:35
          Ja może sie narobiom jak w każdej robocie jako fizyczny ale jak jesteś tak
          oburzony to powiec mi niby dlaczego górnicy i kilka innych grup pracowników ma
          ten "przywilej" możliwości odejścia na emeryture po 25 latach ?? A i jeszcze
          jedno nie wiem jak twoje obliczenia ale nie wiem skąd ci sie te 40 lat wzięło
          już 15 latkowie pracują na kopalni ??
          • Gość: technik górnik Re: do Rumburak IP: 193.33.174.* 09.12.07, 09:57
            dokładnie nie wiem jak jest teraz ,ale jak ja byłem w szkole
            górniczej, to takich ciołów, co nie mogli skończyć podstawówki
            werbowano do tzw SPZ (szkolne przygotowanie do zawodu).i to było od
            skonczenia 7 klasy szkoły podstawowej.dwa lata chyba to trwało i po
            ukończeniu można było robić dwuletnią zawodówkę,a ci co zmądrzeli
            następnie 3-letnie technikum i t d. spz i zsg to szkoły
            przyzakładowe czyli doliczają się do stażu pracy.więc sobie przelicz
            to teraz.jak się mylę roszę o poprawkę ,bo to było dawno .
      • Gość: no Re: To idz pracowac do biura jak CI tak zle IP: *.chello.pl 06.12.07, 00:19
        Nic przeciez nie stoi na przeszkodzie, oprocz ptasiego mozdzku.
    • Gość: fikogo Prezes: górnicy dostaną 10 proc. podwyżki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.07, 21:22
      Nie wiem kto dostanie te 450zł podwyżki...zwykłe oszustwo.
      Skończyłem wyższą uczelnię, posiadam tytuł mgr inż. przyjąłem się na kopalnię i
      dostaję 1300zł na rękę. Więc proszę tu nie siać propagandy, jeżeli ktoś nie
      wierzy mogę gdzieś zamieścić wyciąg z wypłaty...
      Wszędzie podaje się super zarobki - ale po pierwsze trzeba odciągnąć od tego
      podatek, a po drugie do średniej wlicza się np. wszystkich "prezesów" albo takie
      sprzątaczki z Kompanii Węglowej, które zarabiają tyle co chop na ścianie...
      • Gość: adamp Re: Prezes: górnicy dostaną 10 proc. podwyżki IP: *.chello.pl 05.12.07, 21:31
        Masz racje, to g**** pieniadze, ale mam nadzieje, ze zdajesz sobie
        rowniez sprawe z tego ze nic nie umiesz w sztuce gorniczej. Bo tylko
        praca na dole, doswiadczeniem zdobywa sie umiejetnosci gornicze,a
        tych jeszcze nie masz. I wiem co mowie bo sam skonczylem AGH i
        jestem mgr inz. gornikiem. Lepiej zwiewaj z gornictwa poki jeszcze
        jestes mlody, bo chyli sie to w POlsce ku upadkowi, przez waskie
        horyzonty debilnych decydentow u wladzy.
        • Gość: fikogo Re: Prezes: górnicy dostaną 10 proc. podwyżki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.07, 21:49
          w 100% się z tobą zgadzam
          ale niech nie myślą masoni, że wszystkich w naszym kraju krzywdzą, tylko górnicy
          od początku żyją w krainie mlekiem i miodem płynącej
          może w końcu ktoś napisze prawdę a nie ciągle sponsorowane artykuły się ukazują
          • Gość: adamp Re: Prezes: górnicy dostaną 10 proc. podwyżki IP: *.chello.pl 05.12.07, 22:24
            fikogo a widzales kiedys w tej gadzinowie jakis pozytywny artykul o
            gornikach? Zydo-masoni z wyborczej maja w tym swoj interes by
            unicestwic nasza niezaleznosc energetyczna, by pozniej powalic
            Polske na kolana.
    • Gość: Pracownik Re: Prezes: górnicy dostaną 10 proc. podwyżki IP: *.chello.pl 05.12.07, 23:59
      Akurat Ja pracuje w firmie ktora dziaal nie tylko w Polsce i powiem tyle ze dla
      mnie temat górnictwa to temat "w jaki sposób przejada sie pieniądze zamiast
      pomagać Ślązakom żyć i się rozwijać".Czasy sie zmieniły obecnie przemysł ciezki
      to tylko Chiny i cała Azja wiec ładowanie tutaj kasy w cos co nie bedzie
      przynosiło zysku tylko chwilowy spokój w postaci braku latajacych z sztylami od
      łopat tzw "związkowców| to porazka dla regionu jakim jest Górny Śląsk.I rozumim
      tą wypowiedz i nie dziwie sie tez od razu zacietrzewieniu przciwnika tej
      opini.Prawda jest taka że Górny Śląsk to nie tylko kopalnia-górnik-barborka ale
      tez ludzie młodzi którzy przez takie ładowanie w "świętą krowe" nie mają
      mozliwosci na rozwój Tutaj na Śląsku.

PS prosze jesli chce ktos cos pisac kontra nie bluzgac tylko stawiac
      kontr-argument a nie obrazanie jak jakies buce spod budki z piwem
      • Gość: ksgg Re: Prezes: górnicy dostaną 10 proc. podwyżki IP: *.kwsa.pl 06.12.07, 03:48
        Sprawa tzw. dopłacani do górnictwa" jest o wiele bardziej skomplikowana niż to
        się opisuje w przeróżnych periodykach. Wydobywanie węgla może być opłacalne - to
        Ci powie każdy kto się zetknął z tą branżą, pytanie - czy decydentom się opłaca
        by górnictwo węgla było dochodowe? To przecież oznaczało by rewolucję w sferze
        gdzie się zarabia duże pieniądze na węglu - czyli nie na samej kopalni. O
        "aferach węglowych" na pewno niejeden słyszał, a to tylko część przekrętów które
        ujrzały światło dzienne. Jak widać zarabiają na węglu - ale nie górnicy i kopalnie.
        Czy przemysł wydobywczy to tylko Chiny i Azja? Całkowite zamknięcie kopalń (co w
        polskim przypadku jest równe ich likwidacji) to pełne uzależnienie się od dostaw
        z zewnątrz. A jak to wygląda gdy się nie ma własnych źródeł energii to widać
        najlepiej na przykładzie gazu - jesteśmy uzależnieni od Rosji - i ta dyktuje nam
        ceny. Z węglem jest podobnie - fracht z RPA czy Chin (które mimo wielkiej ilości
        kopalń jeszcze dokupują węgiel z zewnątrz) kosztuje coraz więcej. Zostaje droga
        lądowa - koszty transportu koleją są też nieliche. Poza tym skąd: Ukraina? Czyli
        kolejne uzależnienie się od jednego kierunku dostaw. Stać nas na to? Niemcy
        rezygnują z kopalń (bodajże do 2018 roku zamykają wszystkie działające), tyle że
        jak dotychczas to te zamknięcia to raczej "uśpienie" wydobycia - nie zamykają
        sobie drogi do pokładów nieodwracalnie (co ma miejsce w Polsce). Koszt wydobycia
        tony węgla w Niemczech też wielokrotnie przewyższa nasze koszty. Moim zdaniem
        mądrze zarządzane górnictwo mogłoby być w UE nieźle dochodową gałęzią
        gospodarki. Póki co ok. 90% naszej energetyki pracuje na węglu (i nic nie
        wskazuje na to by to się zmieniło - wiatrakami tego nie zastąpimy). Nowe
        technologie pozwalają efektywniej i bardziej ekologicznie spalać węgiel - sporo
        elektrowni inwestuje w te technologie. To tyle. A i tak zawsze obrywa ten na
        dole - zwykły, szary, najmniej winny całej tej sytuacji górnik.
        • Gość: jasiek Re: Prezes: górnicy dostaną 10 proc. podwyżki IP: *.c160.msk.pl 07.12.07, 13:10
          niestety tak to juz jest ze ten ktory produkuje ma najmniej - najwiecej ci
          ktorzy tym handluja i to nie tylko w branzy gorniczej...
          wegiel mozna wydobywac taniej, tylko trzeba ograniczyc ilosc zatrudnionych
          (automatycznie im pensje wzrosna) i zainwestowac w sprzet, sprawa kampan
          weglowych tez jest oczywista i niestety tylko od gory mozna z tym zrobic porzadek..
          jednak nie jestem za wygurowanymi oslonami dla takich branz od wiekow
          promowanych przez komune...
    • Gość: to jo Re: Prezes: górnicy dostaną 10 proc. podwyżki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.07, 10:31
    • Gość: jasiek Prezes: górnicy dostaną 10 proc. podwyżki IP: *.c160.msk.pl 07.12.07, 13:21
      ja tej calej sytuacji z gornictwem nie rozumie:
      po 1sze - gornicy zwsze zachowywali sie jakby wegiel byl ich wlasnoscia - a
      oczywiscie nie jest!!
      po 2ie - nie wiem czemu jest takie przeswiadczenie ze oni (gornicy) musza
      pracowac na kopalni - jakby sie do tego urodzili - przeciez nikt ich tam nie
      zapycha wolami - sami ida.. czemu: bo od zawsze panuje opinia ze sie nie
      narobia, zarobia i (o ile przezyja - ale kto o tym mysli napoczatku) beda robic
      polowe krocej niz inni, do tego
      - nie wystarczy dla mlodego synka ktory ciepal na szkole kamieniami? a co mu
      potem pozostaje jak ani dobrze czytac nie umie, ani mowic..
      wiec wtedy idzie ciepac tymi samymi kamieniami na rzad zeby go nie wyrzucili...
      pozdrawiam wszystkich wyksztalconych - w koncu sie na nich zrzucamy ;)
      po 3cie - mam znajomych bylych gornikow, ktorzy wzieli odprawy i juz nie moga
      narzekac - i ta cala "ciezka praca" - nie byla taka ciezka, bo niejeden jechal
      sie wyspac na dole, popic i wyspac i jesczze inne kombinacje, no czasem musieli
      popracowac bo nie bylo innej mozliwosci ...ale kto nie musi?
      • Gość: ksgg Re: Prezes: górnicy dostaną 10 proc. podwyżki IP: *.adsl.inetia.pl 07.12.07, 19:08
        No widzisz Jasiek...
        Zastanawiałem się, co Ci odpowiedzieć.
        Piszesz, że nikt im nie każe robić na kopalni - taką retorykę można zastosować
        do każdego: kto każe nauczycielom chodzić do szkoły? a kto lekarzom do szpitala
        czy przychodni? Kto każe pielęgniarkom zajmować się chorymi? Nie podoba się
        pensja? To wypad!!! - takie jest Twoje myślenie, chore, moim zdaniem. Tak to już
        jest - chcesz mieć ciepło i prąd - ktoś musi wykopywać węgiel, ktoś musi go
        przetworzyć itd. A jak ktoś już to robi - to niech otrzyma za to godziwą zapłatę
        - to samo dotyczy każdej branży - nie tylko górników. Lekarzy, nauczycieli,
        urzędników, rybaków itd...
        Druga sprawa to praca na dole - Ty chyba kopalni to nawet na obrazku nie
        widziałeś - życzyłbym Ci najpierw poznać realia a potem sie wypowiadać. Dzisiaj
        kopalnia to nadal cięzka charówa - i to nie tylko chodzi o prace fizyczną, ale i
        o warunki tam panujące - zanieczyszczone powietrze, często o wysokiej
        wilgotności i z minimalną zawartością tlenu - takie warunki też często bywają.
        Zjedź na czynną kopalnię (nie Wieliczkę) to sam się przekonasz. Poza tym
        urządzenia pracujące na dole to nie tylko (jak zapewne Ci się wydaje) łopata i
        kilof. Do ich obsługi nie wystarczą ludzie którzy kamieniami traktowali szkołę
        (choć i tacy pracują - niewykwalifikowani a jedynie poduczeni do zawodu wszędzie
        się zdarzają - i w kopalniach, w szkołach i - o zgrozo - w szpitalach i urzędach).
        Zyczyłbym trochę więcej szacunku dla innych i pokory.
        Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka