Gość: autochton IP: *.dip.t-dialin.net 27.12.07, 17:06 na cześć naszego dzielnego sołtysa - proponuję nazwę Sołtysowice Wielkie ;-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: autochton [...] IP: *.dip.t-dialin.net 27.12.07, 17:07 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AW Re: Internauci za Metropolią Śląsko-Dąbrowską IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.07, 17:28 MSD - popieram Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spr1 Albo Silesia albo GTFO! IP: *.range81-159.btcentralplus.com 28.12.07, 00:09 A do zaglebia - STFU! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S. Re: Albo Silesia albo GTFO! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.07, 07:57 a do ciebie - FOAD!!! Odpowiedz Link Zgłoś
emenefix Silesia - 75% szans, Silesia-Dabrova - 25% szans 28.12.07, 22:47 Nie mam nic do nazwy S-D, ale wciąż uważam, ze lepszą jest krótsza i lepiej argumentowana marketingowo Silesia. Poza tym silniej ukorzeniona już... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tow.stalin moim zdaniem jesteś w błędzie 02.01.08, 15:17 co do marketingowego wydźwięku nazwy "silesia" - raczej nie jest to prawda. czemu nie nazwać aglomareacji Tesil? będzie dobrze się kojarzyć zarówno z tesco jak i ze śląskiem, a do tego będzie krótsza i bardzie marketnigowo rozpoznawalna niż silesia. równie dobrze mozna oczekiwać, że np. finowie zaczną zmieniać nazwy geograficzne w swoim kraju, ponieważ nawet dla polaków (nie wspominając o amerykanach, francuzach i tak dalej) są one nie do wymówienia, no chocby: Jyväskylä. wyobrażasz sobie? a jak widać finowie mają w d... wszelki marketnigowy bełkot. widzisz, jeśli aglomeracja się sprawdzi, jesli faktycznie powstanie prężny region, to nazwa nie ma większego znaczenia - ASD też brzmi bardzo dobrze i nowocześnie się kojarzy, w przeciwieństwie do anachronicznej "silesii" :) Odpowiedz Link Zgłoś
test1410 Internauci za Metropolią Śląsko-Dąbrowską 27.12.07, 17:30 trochę za długa ta nazwa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nika Re: Długa nazwa, nie do wymówienia dla cudzoziemca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.07, 10:33 W związku z tym proponuję Zagłębiakom, aby nie przyłączali się do Śląskiej Metropolii - będzie prościej : nazwa "Silesia" i już. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: el_triste Re: Internauci za Metropolią Śląsko-Dąbrowską IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.07, 17:30 Silesia-Dabrova brzmi nawet nieźle... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor Re: Internauci za Metropolią Śląsko-Dąbrowską IP: 83.238.180.* 28.12.07, 09:43 Dobra dla zakompleksionych cwokow, dla ktorych co obce to lepsze, Odpowiedz Link Zgłoś
pklimas Re: Internauci za Metropolią Śląsko-Dąbrowską 28.12.07, 13:44 Jesli juz to Silesia-Dombrowa - tak jak 67 lat wczesniej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ff Internauci za Metropolią Śląsko-Dąbrowską IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.07, 17:31 nazwijmy sie mazury to wszyscy bedą równo niezadowoleni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Internauci za Metropolią Śląsko-Dąbrowską IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.07, 17:56 Przypominam kolegom i koleżankom "zza miedzy", że nikt ich specjalnie nie zaprasza do partycypacji w tym przedsięwzięciu... Szczególnie, jeśli nie widzą problemu z długaśną proponowaną przez siebie nazwą w porównaniu do prostej Silesii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: małopolanin Re: Internauci za Metropolią Śląsko-Dąbrowską IP: 213.17.143.* 27.12.07, 17:59 prosty to jesteś ty kolego zza miedzy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Internauci za Metropolią Śląsko-Dąbrowską IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.07, 18:03 No proszę, jeszcze "centuś" się włączył do dyskusji... Napisz coś więcej, zawsze wesoło mieszkańca Krakowa (albo i nie, boś pewnie z Oświęcimia, albo innej wiochy) posłuchać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Internauci za Metropolią Śląsko-Dąbrowską IP: *.chello.pl 27.12.07, 19:32 odezwal sie za to miastowy, tylko z ktorego wielkomiejskiego familoka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: małopolanin Re: Internauci za Metropolią Śląsko-Dąbrowską IP: 213.17.143.* 27.12.07, 22:21 kolego jestem mieszkańcem Małopolskiego Zagłębia Dąbrowskiego i mam prawo nazywać siebie małopolaninem tak jak niektórzy tu mienią się ślązakami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tozs Re: Internauci za Metropolią Śląsko-Dąbrowską IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.07, 22:47 Możesz być nawet korsykaninem albo należeć do plemienia zulusów, uwierz mi reszcie świata to zwisa. Nie zmieni to faktu, że Sosnowiec nigdy nie leżał w małopolsce... naucz się historii miasta w którym żyjesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Internauci za Metropolią Śląsko-Dąbrowską IP: *.chello.pl 28.12.07, 00:07 facet widac dobrze zna historie i geografie swojego miasta bo Sosnowiec jak i reszta ZD to zachodnia Malopolska, a to ze Zaglebie jest w chwili obecnej tak mocno powiazane komunikacyjnie, urbanistycznie i spolecznie ze Śląskiem to juz calkiem inna sprawa (co niekoniecznie podoba sie zaglebiakom:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: małopolanin Re: Internauci za Metropolią Śląsko-Dąbrowską IP: 213.17.143.* 28.12.07, 09:32 kolego nie napisałem że mieszkam w Sosnowcu. Moje ziemie historycznie powiazane są z Małopolską a dokładniej z biskupstwem krakowskim i znajdowały się w Księstwie Siewierskim (do tego księstwa należała duża część obecnego Sosnowca (płn - zach), Czeladź, Grodziec, Wojkowice itd księstwo ma piękną historię i jako takie zawsze było praktycznie niepodległym państwem). Zgadza się że obecnie ZD uważane jest za śląsk (bo jak to mi ktoś próbował kiedyś tłumaczyć znajduje się w woj śląskim - gratulowałem mu bystrości umysłu prawie dałem się przekonać) i dlatego swoim torem idą dwie równoległe akcje. 1) zmiana nazwy województwa - już zostały poczynione pewne kroki, 2) skończenie z nazwą silesia dla konurbacji śląsko - dąbrowskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nika Re: Internauci za Metropolią Śląsko-Dąbrowską IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.07, 10:39 Proponuję odłączenie się od województwa śląskiego - nie będziecie mieć problemu z nazwami, a my z Wami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zagłębie Dąbrowski Re: Internauci za Metropolią Śląsko-Dąbrowską IP: *.adsl.inetia.pl 29.12.07, 01:48 Drogi kolego/Droga koleżanko, widać, że jesteś ze "śląska". Czemu w cudzysłowie? Bo taki z Was śląsk jak z nas Warszawa... Zagłębie Dąbrowskie jest historyczną krainą małopolski. Niestety Twoje szare komrki tego nie pojmują. Ponadto toczyły się dyskusje na temat przyłączenia się do województwa Małopolskiego, aczkolwiek takie łatwe to nie jest. Niestety dla Twojej wiadomości nie mamy szans na wycofanie się z tego idiotycznego pomysłu zrobienia metropolii. Możecie sobie mieć tą silesie gdyby nas nie było. Ale niestety musimy być(!) i żądamy równego traktowania! Tylko Metropolia Śląsko-Dąbrowska! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siling Re: Internauci za Metropolią Śląsko-Dąbrowską IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.07, 14:41 Dlaczego musicie? Póki co żadnej ustawy, która podobnie jak w Warszawie wprowadzałaby jakiś obowiązkowy związek gmin nie ma. Możecie zorganizować referendum lokalne i się wypowiedzieć. Po co mamy się z sobą męczyć? My nie chcemy was, wy nie chcecie nas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tozs Re: Internauci za Metropolią Śląsko-Dąbrowską IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.07, 10:48 masz rację nie napisałeś, że jesteś z Sosnowca... sorry 1. w czasach IRP ziemie Jaworze, Zator i Oświęcim należały do powiatu śląskiego w województwie krakowskim... czyli wtedy były uważane za część śląska, a nie małopolski 2. księstwo siewierskie powstało jak ziemie należały do piastów cieszyńskich (z tego co pamiętam, oni pierwsi zaczęli się tak tytułować)... co do reszty 1) mam nadzieje, że do zmiany nazwy nie dojdzie. a jak już to na woj. górnośląskie 2) nazwa silesia mi się nie podoba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Małopolska OK Re: Internauci za Metropolią Śląsko-Dąbrowską IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.08, 18:15 Gość portalu: tozs napisał(a): > masz rację nie napisałeś, że jesteś z Sosnowca... sorry > 1. w czasach IRP ziemie Jaworze, Zator i Oświęcim należały do powiatu śląskiego > w województwie krakowskim... czyli wtedy były uważane za część śląska, a nie > małopolski Co kogo obchodzi Jaworzno i Oświęcim? Do czasów pierwszego rozbioru Polski w 1795 roku dzisiejsze ziemie Zagłebia Dabrowskiego wchodziły w skład województwa krakowskiego ( z wyjątkie Księstwa Siewierskiego które przejściowo znalazło się pod władaniem książąt Ślaskich). Ale ani Bedzin ani Dabrowa w skład tego księstwa nie wchodziła. Popatrz sobie kolego na ten będziński Zamek i zastanów się kto i kiedy go budował. W czasie zaborów byliśmy w tych samych jednostkach administracyjnych co jak najbardziej małopolski Olkusz i dopiero Adolf a następnie komuna połaczyła nas z Hanysolandem. O historii masz nikłe pojecie i tyle w temacie. btw: ja jestem za podziałem tego województwa - w województwie małopolski bedzie nam lepiej. pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eugen Re: Internauci za Metropolią Śląsko-Dąbrowską IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.07, 18:17 To sie gorolu nie odzywej w sprawaich kiere Cie nie dotyczą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hanys Re: Internauci za Metropolią Śląsko-Dąbrowską IP: 89.25.176.* 31.12.07, 12:01 do 'małopolanina': Cieszę się, że interesujesz się historią swojego miejsca zamieszkania, my mówimy - heimatu. Nazwa Silesia-Dombrowa wydaje się niezła. Nie przejmuj się tymi hankami, którzy Cię krytykują z wyrażanie własnego zdania i posiadanie szerszej wiedzy nt. miejsca, w którym żyjesz. Nie wiem czy to wynika z kompleksów czy z wrodzonej nieumiejętności dialogu czy może z bezkarności pisania hate-postów w internecie. Pozdrawiam. Do ludzie, kerzy majom problym do 'małopolanina': Gańba by Wom byuo chopy, że sie tak dowalocie do 'małopolanina'. Co uon Wom przeszkadzo? Ukrod Wom króliki z chlewika przed familokiem czy jak? Jo tyż jest hanys z dziada pradziada, ale nic mi nie przeszkadzo, że w Metropolii bydzie tyż Altreich. Cały GOP jest tak pouonczony, że teraz ino styknie pouonczyć te miasta umowami samorzondowymi i ciongnońć kasa z Unii i sie rozwijać. Jak suysza abo czytom takie hasua jak sam wyżyj to sie czasym zastanawiom czy Górny Ślonsk niy jest taki biydny i niezauważalny w Polsce i na Świecie przez jego miyszkańców - to ta słynno dupowatość, o kerej godoł Kutz. Do tego dochodzi jeszcze problym do goroli z Sosnowca. Ludzie, dejcie spokój, PRL sie skończyu, nikt tam już do partii niy jest zapisany, robota może znolyźć kożdy, a to, że majom inno myntalność, inaczyj byli wychowani to jest fakt, kery czeba zaakceptować. Poza tym wola gorola, kery sie interesuje historiom swojego miejsca zamieszkania uod hanysa, kery dali najeżdżo na goroli, bo tak mu wygodnie i nic nie wie uo historii nawet wuasnyj dzielnicy. Gańba wstyd chopy i dzouchy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zagłębiak Brawo ! Oby więcej takich głosów ! IP: 193.151.49.* 31.12.07, 15:29 Brawo, i to mi się bardzo podoba ! Inteligentna i rozsądna wypowiedź ! Wyrazisty Zagłębiak w metropolii , to także bardziej wyrazisty Ślązak. Szanujmy siebie i własną historię i współpracujmy. Razem możemy zawojować i Polskę i Europę ! Mam wielu znajomych, przyjaciół, a nawet rodzinę na Górnym Śląsku i czasem sobie żartobliwie przygadujemy, ale się także szanujemy. Ostatnio, w Siemianowicach balowałem całą noc na urodzinach znajomej dziewczyny z Sosnowca, która wyszła za mąż za Ślązaka, i zagorzałego kibica Ruchu i się jakoś nie pozabijaliśmy, choć doskonale wiedział,że jestem kibicem Zagłębia. Nie było problemu pogadać nawet o piłce nożnej. Świat naprawdę nie dzieli się na czarno białych hanysów i goroli. Szlachetni i inteligentni ludzie, ale także idioci mieszkają po obydwu stronach Brynicy. Ktoś, kto myśli inaczej jest zwykłym prymitywem ! Na Nowy Rok pozdrawiam wszystkich po równo i Hanysów i Goroli ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heniu brawo dla ciebie i twojego przedmowcy ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.08, 14:43 jw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Świeciech Re: Internauci za Metropolią Śląsko-Dąbrowską IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.07, 23:30 przecież i tak każdy wie kto jest kim a "Silesia" ma się świecić z zewnątrz (marketing - to naprawdę ważne) dlatego to jest najlepsza nazwa. większość mieszkańców Zagłębia i tak ma problemy ze swoją "tożsamością regionalną". osobiście znam takich co mówią o sobie, że są ze Śląska. autentyk. więc szacunek dla tych nielicznych, którzy walczą o odkręcenie prawdy. że im się chce. Ale "Silesie" zostawcie w spokoju :> Expo Silesia była do przetrawienia, to i metropolia Silesia będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor Re: Internauci za Metropolią Śląsko-Dąbrowską IP: 83.238.180.* 28.12.07, 10:02 Z marketingowego punktu widzenia "Silesia" brzmi: mały zakompleksiony ludek myśli, że jak da obcą nazwę, to będzie lepszy. Jakie to musi być gó..ane miejsce, skoro nawet jego mieszkańcy(!!!) nie szanują swojego języka. Tak właśnie z marketingowego punktu widzenia brzmi "Silesia". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor Re: Internauci za Metropolią Śląsko-Dąbrowską IP: 83.238.180.* 28.12.07, 09:50 nazwijmy to po prostu "Zagłębie" - też prosto, a w dodatku zgodne z rzeczywistością (wszak GOP to zagłębie właśnie - np: węglowe). Zagłębie Dąbrowskie ma Pyrzowice, Sławków i chyba lepszą średnią jakość życia. Co prawda uczelnie głównie są na Śląsku, ale kadra jest ruchoma. W bilansie ludzi wykształconych Śląsk wypada o wiele gorzej. W interesie Świętochłowic, Katowic itp jest to, żeby Sosnowiec, Dąbrowa były w związku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Internauci za Metropolią Śląsko-Dąbrowską IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.07, 10:44 taaa .., wy Zagłębianie macie dyplomy, a my umiejętności :). Gadać kwieciście każdy zagłębianin potrafi, ale zrobić coś pożytecznego niekoniecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
emenefix Re: Internauci za Metropolią Śląsko-Dąbrowską 29.12.07, 16:36 Z całym szacunkiem... :) Śmieszne argumenty Pyrzowice to Powiat Tarnogórski Średnie zarobki i jakość życia w KAtowicach jest 2 krotnie wyższa niż w Sosnowcu Katowice - bezrobocie 3%, Sosnowiec - 7% Pensje 3,7 tys, Sosnowiec 2,3 tys Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZD Re: Internauci za Metropolią Śląsko-Dąbrowską IP: *.adsl.inetia.pl 30.12.07, 00:15 Pyrzowice siłą zostały wciągnięte do tego powiatu. Postudiuj troche geografię i historię to się dowiesz, że Pyrzowice to Zagłębie Dąbrowskie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Siling Re: Internauci za Metropolią Śląsko-Dąbrowską IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.07, 14:48 No popatrz. Bardzo doceniamy, że się tak troszczysz o nas, ciemny śląski lud. My jednak nie chcemy być balastem dla tak prężnie rozwijającego się Zagłębia wobec czego dla waszego dobra (świadomi utraconych przez nas korzyści) prosimy was o pozostanie poza tym związkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AndrzejKK Internauci za Metropolią Śląsko-Dąbrowską IP: *.3s.pl 27.12.07, 18:22 Jakoś ta nazwa coś za mało marketingowa. Może trzeba pogrzebać w zamierzchłej historii, co jest wspólne. Ostatnio wyczytałem, że Bytom początkowo był w Małopolsce. Na dodatek polskie znaki "ś" i "ą" w nazwie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor Re: Internauci za Metropolią Śląsko-Dąbrowską IP: 83.238.180.* 28.12.07, 10:08 i dobrze, że są wkońcu to polskie nazwy. Jakoś nie słyszałem, żeby Anglicy, Niemcy, Francuzi, Szwedzi, Hiszpanie itd przejmowali się, że nazy ich miast mają wpisane w nazwy miast dźwięki ich języka. Robienie z tego problemu to jakieś żałosne kuriozum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sosnowiczanin Internauci za Metropolią Śląsko-Dąbrowską IP: *.devs.futuro.pl 27.12.07, 18:32 Dlaczego czerwone koło ma symbolizować Zagłębie? Skończcie wreszcie z tym czerwonym zagłębiem na które pluje 90 % Zagłębiaków. Niech będzie np niebieskie i żółte, bądźw jakimkolwiek innym kolorze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: małopolanin Re: Internauci za Metropolią Śląsko-Dąbrowską IP: 213.17.143.* 27.12.07, 22:34 nie przesadzaj człowieku właśnie powinno być czerwone!! niebieskie oznacza Śląsk a czerwone Małopolskę spoglądnij sobie na heraldykę tych ziem a zrozumiesz wiele - zaś tezę o jakobym komunistycznym rewolucyjnym ZD opowiadają oszołomy - tego typu 'czerwone' rewolty początkiem XX wieku miały miejsce od Baku na wschodzie po Paryż na zachodzie. A że mamy historycznych analfabetów to światczy o tym ta dziwaczna nazwa tego województwa - 'śląskie'. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: West Side Re: Internauci za Metropolią Śląsko-Dąbrowską IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.07, 15:12 Ty za to jesteś nie historycznym a językowym analfabetą o czym "światczy" twoja wypowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
holtze Metropolia Śląsko-Dąbrowska. Nieeeee!!!! 27.12.07, 19:49 Metropolia Śląsko-Dąbrowska. Nieeeee!!!! Blagam. Ta nazwa (Metropolia Śląsko-Dąbrowska) i logo (zobaczslask.pl/indexp.php) sa dobre dla zakladu produkujacego drut i gwozdzie w latach siedemdziesiatych. Tylko SILESIA (ewentualnie Katowice badz Wielkie/Metropolia Katowice) Jakiekolwiek inne zlepki sa do d...! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Metropolia Śląsko-Dąbrowska. Nieeeee!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.07, 19:57 No, faktycznie logo za... Tak sobie maly Jasio wyobraza marketin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie internauta?!?! Re: Metropolia Śląsko-Dąbrowska. Nieeeee!!!! IP: *.chello.pl 28.12.07, 12:50 Pan chyba nie internauta, bo internauci są za. Więc tego wpisu, jak i mojego komentarza, tak naprawdę nie ma, więc proszę wszystkich o nieodpisywanie! Odpowiedz Link Zgłoś
holtze dwa osobne miasta: silesia i dobrawa 27.12.07, 20:03 ...moze tworzenie Metropolii Śląsko-Dąbrowskiej mialoby sens gdyby stworzyc dwa osobne miasta: silesie i dobrawe... ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: working class Re: Metropolia Śląsko-Dąbrowska. Nieeeee!!!! IP: *.gprs.plus.pl 27.12.07, 20:23 Taaaa.... WIELKIE KATOWICE to jest dopiero nazwa..weź się holtze nie ośmieszaj :D Nie wiem czy Metropolia Silesia-Dabrova jest najlepszym wyjsciem ale napewno jest lepsza od robiena ze wszystkich ślązaków na siłę. Apropo dwuczłonowych nazw to Bielsko-Biała, Jastrzębie-Zdrój albo Schleswig-Holstein też cie wkurzają??? a do gościa xyz. Zagłębie się do metropolii wcale nie pcha i mam nadzieję że takowa nigdy nie powstala ale bedzie jej cześcią bo tak sobie wymyslili na górze. Pozatym bez miast Zagłębia wł eb biorą dwa największe slogany: 1)Dwumilionowa metropolia WIĘKSZA OD WARSZAWY którym to faktem się wszyscy zakompleksieni metropolitańczycy z Katowic onanizują. 2) Co to za metropolia co ma swoje dupne centrum (niby Katowice) na obrzeżach miasta :)))) musielibyście mieć centrum metropolii w ŚWIĘTOCHŁOWICACH a tego by matropolita USZOK i panowei z Katowickiej GW nie przeżyli :))) Odpowiedz Link Zgłoś
holtze Re: Metropolia Śląsko-Dąbrowska. Nieeeee!!!! 27.12.07, 20:58 moze wielkie katowice brzmia dla ciebie dziwnie. dla mnie nie. tym bardziej ze nazwa wielkie katowice istniala juz w okresie miedzywojennym zupelnie oficjalnie... dwuczlonowe nazwy sa ok ale Metropolia Śląsko-Dąbrowska ma trzy. chyba ze masz na mysli Silesia-Dabrowa. hmm... jak dla mnie dziwne... jeszcze nie slyszalem zadnej propozycji logicznej/sensownej dwuczlonowej nazwy dla aglemoeracji. metropolia juz powstala i funkcjonuje od dziesiatek lat. trzeba ja jedynie oficjalnie wszystkim przedstawic. silesia dla nazwy zwiazku miast (dzisiaj) - TAK! katowice dla nazwy miasta w ustawie aglomeracyjnej (za kilka lat) - TAK! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: working class Re: Metropolia Śląsko-Dąbrowska. Nieeeee!!!! IP: *.gprs.plus.pl 27.12.07, 21:30 Rzeczowo HOLTZE: > moze wielkie katowice brzmia dla ciebie dziwnie. dla mnie nie. Stawiam 10 : 1 że jesteś z Katowic i dlatego ci nie przeszkadza. Miastom które długo pracowały na swoją markę (Gliwice) albo mają silną tożsamość Chorzów, Sosnowiec to wcale nie musi odpowiadać i o ile wiem NIE ODPOWIADA. > dwuczlonowe nazwy sa ok ale Metropolia Śląsko-Dąbrowska ma trzy. > chyba ze masz na mysli Silesia-Dabrowa. hmm... jak dla mnie > dziwne... jeszcze nie slyszalem zadnej propozycji > logicznej/sensownej dwuczlonowej nazwy dla aglemoeracji. METROPOLIA to nie nazwa własna tylko określenie dużego organizmu miejskiego. Nowy Jork czy Moskwa to miasta wielokrotnie większe od Silesii a nie wciskaja do swojej nazwy zrodzonego z chorej ambicji albo kompleksów słowa Metropolia. Silesia-Dabrova jest fair bo podkreśla różnorodnośc która powinna być naszym atutem a nie powodem do wstydu. Ten cały temat o marketingowości nazwy Silesia jest pozbawiony sensu. Pomijając fakt że Silesia to cała kraina geograficzna a nie kilka śląskich i małopolskich miast to co to za marketing? Nazwijmy sie STAR CITY (Gwiezdne Miasto) albo inną bzdura.... dajcie spokój. > silesia dla nazwy zwiazku miast (dzisiaj) - TAK! > > katowice dla nazwy miasta w > ustawie aglomeracyjnej (za kilka lat) - TAK! Mam nadzieję że żadna metropolia (z centrum w raptem 300 tys Katowicach) nigdy nie powstanie a naszym atutem będzie policentryczność (nowoczesne miasta o własnym charakterze posiadające wspólny system transportu, opieki medycznej gospodarki energetycznej itp). To nasz atut... monocentrycznych miast molochów w których tylko w centrum jest przyjemnie a dzielnice sie nie liczą jest na świecie wiele i żadne nie jest rajem naziemi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek Re: Metropolia Śląsko-Dąbrowska. Nieeeee!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.07, 22:24 fajna tożsamość Chorzowa - zagarnęli wiele mniejszych samodzielnych miasteczek i kolonii. Podobnie zresztą jak Katowice i Gliwice. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Urszula Re: Metropolia Śląsko-Dąbrowska. Nieeeee!!!! IP: 213.172.178.* 28.12.07, 00:06 I co w zwiazku z tym? Przcież każde miasto w GOPie powstało w wyniku zlepku większych masteczek dzisuejszych dzielnic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S. Re: Metropolia Śląsko-Dąbrowska. Nieeeee!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.07, 08:00 niech zgadnę.... jesteś z Katowic? ;) co na nazwę WIELKIE KATOWICE powiedzą mieszkańcy Zabrza, Chorzowa, Bytomia i Gliwic? ;) a dlaczego nie WIELKIE ŚWIĘTOCHŁOWICE? <rotfl> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor Re: Metropolia Śląsko-Dąbrowska. Nieeeee!!!! IP: 83.238.180.* 28.12.07, 10:15 Proponuję Galaktyka Catovix. Świadomość mieszkania w czymś takim tak wam przedłuży penisy, że się z miejsca nie ruszycie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaj Internauci za Metropolią Śląsko-Dąbrowską IP: *.chello.pl 27.12.07, 21:44 Tylko nie takie dziwactwo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Internauci za Metropolią Śląsko-Dąbrowską IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.07, 21:45 to moze jeszcze precyzyjniej i nikogo nie urazajac: metropolia slasko-dabrowsko-zachodniomalopolska albo blizej prawdy metropolia slasko-zachodniokielecko-zachodniomalopolska (skoro w sklad metropolii moze wejsc jaworzno) coraz bardziej wyglada na to, ze kretyni pomysl udupia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurrek Zagłębie Górnośląskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.07, 22:41 100% prawdy, gdyby ktos miał "ale" do członu "Górnosląskie" - dotyczy Wyżyny Śląskiej a więc całego problematycznego obszaru. Odpowiedz Link Zgłoś
gliviczanin Tylko Silesia! 27.12.07, 23:01 Nie, nie nie! Ciekawe czy ktoś z innego rejonu Polski jadąc do tego czegoś będzie mówił: jadę do kumpla w Metropolii Śląsko Dąbrowskiej. Może pójdźmy na całość i ujmijmy w nazwie wszystkie miasta. Metropolia Katowicko-Gliwicko-Zabrzańsko-Bytomsko-Pcimsko-Dąbrowska itd. Tak się po prostu nie robi. Nazwa Katowice jest nie do przyjęcia bo jest myląca. Kojarzy sie z jednym miastem a nie metropolią. Ja np. mieszkam w Gliwicach i nie wyobrażam sobie, żebym nagle miał mieszkać w Katowicach w sytuacji gdy nie zmieniam adresu. Nie byłoby wiadomo czy określenie Katowice dotyczy miasta czy związku miast. SILESIA - Zdecydowanie TAK! Proste i marketingowo doskonałe. Również dla cudzoziemców. Odpowiedz Link Zgłoś
dami7 Re: Tylko Silesia! 27.12.07, 23:08 > SILESIA - Zdecydowanie TAK! Proste i marketingowo doskonałe. Również > dla cudzoziemców A dla mieszkańców Opola, Nysy, Paczkowa, Brzegu czy Wrocławia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aha444 Re: Tylko Silesia! IP: *.bpsc.com.pl 28.12.07, 08:17 to, o czym mówisz, to jest DOLNY ŚLĄSK - a nie "Silesia" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZD Re: Tylko Silesia! IP: *.adsl.inetia.pl 29.12.07, 02:03 Nie! Wrocław, Opole to jest prawdziwy śląsk!. "region oraz kraina historyczna położona w Europie Środkowej, na terenie Polski, Czech oraz Niemiec[1]. Śląsk położony jest w dorzeczu górnej i środkowej Odry oraz początkowego biegu Wisły." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gorny Ślanzek Re: Internauci za Metropolią Śląsko-Dąbrowską IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.07, 23:08 śLONSK TO SLONSK a ni zoden sosnowiec ani inne gupoty śLONSK jest jeden oberschlesien Odpowiedz Link Zgłoś
pklimas Re: Internauci za Metropolią Śląsko-Dąbrowską 28.12.07, 13:49 Ech, ci slazacy jacys niereformowalni. Polska jest w Schengen, granice z Niemcami, Słowacja i Czechami zniesione a oni dalej pisza o granicy na Brynicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nic i nikt Bo granica na Brynicy jest i będzie IP: *.chello.pl 28.12.07, 14:26 nic i nikt jej nie zniesie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Bo granica na Brynicy jest i będzie IP: *.adsl.inetia.pl 29.12.07, 02:04 Pustka w Twojej głowie jest i będzie! I nic jej nie wypełni... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Internauci za Metropolią Śląsko-Dąbrowską IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.07, 23:39 A może CARBONIA? Skoro węgiel jest głównym bogactwem dzięki któremu powstało, lub też się rozwinęło większość z tych miast. Nazwa neutralna i prosta. Co myślicie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolo proponuje SONY, albo TOYOTA.znane na świecie nazwy IP: *.dyn.optonline.net 27.12.07, 23:39 i zaoszczędzi się pieniądze na reklamę i popularyzacje. i mniejsze koszta pieczątek, znaków drogowych i całego badziewia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lemmy Internauci za Metropolią Śląsko-Dąbrowską IP: *.mtvk.pl 27.12.07, 23:39 Kielecki desant ma coraz lepsze pomysły. Może nazwijmy to Mteropolią Zagłębiowsko-Dąbrowską, a siedzibę władz wybudujemy na Dańdówce albo Gołonogu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hmm Znowu czerwone zagłębie miesza! IP: *.chello.pl 27.12.07, 23:46 Odpieprzcie się od Śląska!!! Nic w tym Zagłębiu nie macie, tylko psioczycie na Śląsk, a wszyscy i tak pracujecie i studiujecie w Katowicach lub Gliwicach. Banda czerwonych komuchów z Górskim na czele!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Znowu czerwone zagłębie miesza! IP: *.chello.pl 28.12.07, 00:16 taa? a co wy macie na tym oberslesien? i moglbym napisac to samo co ty, tak napieprzacie na Zaglebie a kupa z was studiuje i pracuje w Zaglebiu, volksdeutsche Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: working class Re: Znowu czerwone zagłębie miesza! IP: *.gprs.plus.pl 28.12.07, 00:36 Kopalni już nie mamy bo je nam ślązacy pozamykali. Ale wbrew takim frajerom jak ty mamy się całkiem dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ziew Re: Znowu czerwone zagłębie miesza! IP: *.chello.pl 28.12.07, 10:14 Taaa macie się dobrze, niezły ROTFL. Mieszkając w Zagłębiu czyli glównie w Sosnowcu lub Dąbrowie Górniczej 90% studentów studiuje w Katowicach, Gliwicach, Zabrzu lub Bytomiu. Żeby załatwić urzędowe sprawy bardziej zaawansowane musicie jechać do Katowic. Jeśli trzeba się leczyć to leczycie się w Zabrzu, Katowicach czy Siemianowicach Śląskich. Żeby kupić markowe ciuchy, perfumy itp to musicie jechać do Katowic. Najlepszy przykład to hotele 4 lub gwiazdkowe których w Zagłębiu nie ma! Co macie? Macie tylko parę zakładów przemysłowych, zero inwestycji usługowych jak informatyczne, rozwojowe etc. Ogólnie najbardziej krzyczą Zagłębiacy, ale to oni bardziej zyskają na połączeniu niż Katowice i cały Śląsk. Precz z Zagłębiem!!! Powinniście wrócić tam ska jesteście czyli do czerwonych Ruskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q Re: Znowu czerwone zagłębie miesza! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.07, 12:32 > Precz z Zagłębiem!!! Powinniście wrócić tam ska jesteście czyli do czerwonych > Ruskich A wy do szwabów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Znowu czerwone zagłębie miesza! IP: *.adsl.inetia.pl 29.12.07, 02:15 Oj tak do szwabów... Hmmm jak to się Wasze Zabrze nazywało? Hindenburg? Chyba tak... Jeszcze do niedawna mieliście stadion im. Adolfa Hitlera... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zabrzanin Re: Znowu czerwone zagłębie miesza! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.07, 15:22 Nazywało się Hindenburg. I pomimo usilnych starań jakoś ani trochę nie potrafię się z tego powodu wstydzić. Odpowiedz Link Zgłoś
pklimas Re: Znowu czerwone zagłębie miesza! 28.12.07, 14:01 A to ciekawe co trzeba w Katowicach załatwiac. Paszporty, sluby, dowody, pozwolenia na budowe, akty urodzenia wszystko wydaja urzedy miejskie. W jakim celu ma mieszkaniec jechac do urzedu wojewodzkiego? Co tam sie załatwia? Jakos nigdzie w Polsce nie słyszałem tyle nienawisci co na Slasku. W Krakowie studiuja ludzie z pobliskiego Tarnowa i nikt ich nie wyrzuca do swojego miasta. Pierwsze hipermarkety poza Katowicami powstały 10 lat temu i nikt do SCC jezdzic nie musi. Ludzie wola pracowac na Slasku a mieszkac w Zaglebiu gdzie przemysl padł i jest wiecej zielonych terenow. Czy mieszkanców Tychow tez nienawidzicie za to ze w wiekszosci przyjezdzaja do pracy na Slask. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: co za bzdury Re: Znowu czerwone zagłębie miesza! IP: *.wifi-networks.pl 28.12.07, 19:03 Jestem z Chorzowa a po paszport musiałam jechac do UW w Katowicach. Chyba twój paszport jest starego typu... A co niby - w Katowicach nie ma terenów zielonych? Chyba w nich nigdy nie byłaś. "Jakos nigdzie w Polsce nie słyszałem tyle nienawisci co na Slasku. > W Krakowie studiuja ludzie z pobliskiego Tarnowa i nikt ich nie wyrzuca do swojego miasta." To się w Kraku przejdź na stadion Wisły i krzyknij Polonia. Mieszkam w Chorzowie pracuję w Katowicach, na żadne braki nie narzekam. I Sosnowiec mi nie jest do niczego potrzebny, nawet nie patrzę w tamtą stronę... To nie jest nienawiść. Jesteście mi idealnie obojętni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Znowu czerwone zagłębie miesza! IP: *.adsl.inetia.pl 29.12.07, 02:13 Co mamy? Dąbrowe Górniczą - drugie najbogatsze miasto w Polsce(za Warszawą)! Arcelor Mittal Dąbrowa Górnicza (największa huta w Polsce) i Koksownie Przyjaźń(najnowocześniejsza i najlepiej proseprująca koksownia w Polsce), Expo Silesia (no niestety niezbyt trafna nazwa, ale jest), wiele ciekawych zabytków w Sosnowcu, Dąbrowie i Będzinie, Pustynie Błędowską! Lotnisko w Pyrzowichach! (tak to też zagłębie!)... Mam jeszcze wymieniać? My po zamknięciu kopalń podnieśliśmy się, a Wy co? Syf i brud... Pełno inwestorów mamy, centra logistyczne, zakład produkcyjny Pronoxu, Sant-Gobain... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Esigma Internauci za Metropolią Śląsko-Dąbrowską IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.07, 23:51 Zgadzam się w pełni nazwa Metropolia Śląsko-Dąbrowska jest beznadziejna. Metropolia Dąbrowsko-Śląska brzmi dużo lepiej. Wiem że dla niektórych nazwa składająca się z więcej niż 4 sylab jest nie do zapamiętani i wymówienia dlatego proponuje wam pójść za przykładem Nowego Yorku i Los Angeles amerykanie mówią po prostu NY i LA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czesio Internauci za Metropolią Śląsko-Dąbrowską IP: *.telpol.net.pl 28.12.07, 00:10 heh ja bym sie tam pobawił lepiej w jakis anagram nazw np: Dąbsko, Dąbesia, Sildąb, Silpol, itp idt.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Truefighter Silesia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.07, 00:58 Stanowcze i zdecydowane NIE! Nie rzucim ziemi, skąd nasz ród, Nie damy pogrzeć mowy! Polski my naród, polski lud, Królewski szczep piastowy, Nie damy by nas zniemczył wróg... - Tak nam dopomóż Bóg! A jak chcecie Silesie to róbcie sobie ją we właściwych granicach. Bo na Zagłębiu wszelkie żółto-niebieskie barwy i nazwa Silesia mile widziana nie będzie! I możecie już na to liczyć że spora część osób zacznie bojkotować i walczyć z tą próbą "ześlązaczenia" ziem które nigdy do Śląska nie należały i należeć nigdy nie będą! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: normal Re: Silesia? IP: 217.153.131.* 28.12.07, 08:33 Nie wierzę, że jeszcze takie psychole funkcjonują....... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor Re: Silesia? IP: 83.238.180.* 28.12.07, 09:58 no są, ale jest ich mało... jednak o wiele więcej z drugiej strony; poczytaj wyżej śląskie wpisy o zagłębiu; jakby z zakładu dla obłąkanych wyrwane. Odpowiedz Link Zgłoś
norton2 Internauci za Metropolią Śląsko-Dąbrowską 28.12.07, 05:03 To kompletna paranoja.Na zawsze obszar śląsko-dąbrowski pozostanie pipidówką.Żadne zmiany nazw nie pomoga.Dziura zawsze będzie dziurą i zadupiem.A Uszokowi polecam niech się przeniesie na kopalnie i kilofem macha.Kompletny dyletant,dno!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oset Pajacyki z zaglebia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.07, 08:02 Czy was powalilo gorole zza Brynicy? I wg was jak za granica maja wymowic ten wasz durny pomysl na nazwe? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor Re: Pajacyki z zaglebia IP: 83.238.180.* 28.12.07, 09:53 A co kogo obchodzą ćwoki zza granicy, co mówić nie umieją? Dla nich z litości najwyżej zrobi się obrazkowe nazwy; oczywiście jak będą pieniądze na pierdoły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1964 Nic z Zagłębiem!!!!!!!!! Silesia też niewłaściwie! IP: *.chello.pl 28.12.07, 08:28 Katowice nie przejdzie. Ale nic z Zagłębiem. Za żadne grzechy nie zasłużyłem! Niech żaden polityk nie myśli sobie, że gładko ujdzie mu to, że na zewnątrz będzie się łączyć nazwę ŚLONSK i - tfu - Zagłębie, czy Dobrova, Dobrava, czy inna lala. Vater się w grobie przewraca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdala od ŚLONSKA! !ostrzeżenie dla polityków! Trzymać nazwę Zagłębie IP: *.chello.pl 28.12.07, 08:32 zdala od świetej nazwy ŚLONSK! Nie dość, że nam województwo zrobiono z Sosnowcem i nazwano Śląskie, to jeszcze chcą moje Katowice łączyć z Zagłębiowskie, czy Dąbrowskie. Czyście poszaleli! Odpowiedz Link Zgłoś