Dodaj do ulubionych

Internauci za Metropolią Śląsko-Dąbrowską

IP: *.dip.t-dialin.net 27.12.07, 17:06
na cześć naszego dzielnego sołtysa - proponuję nazwę Sołtysowice Wielkie ;-)
Obserwuj wątek
    • Gość: autochton [...] IP: *.dip.t-dialin.net 27.12.07, 17:07
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: AW Re: Internauci za Metropolią Śląsko-Dąbrowską IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.07, 17:28
      MSD - popieram
      • Gość: spr1 Albo Silesia albo GTFO! IP: *.range81-159.btcentralplus.com 28.12.07, 00:09
        A do zaglebia - STFU!
        • Gość: S. Re: Albo Silesia albo GTFO! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.07, 07:57
          a do ciebie - FOAD!!!
          • emenefix Silesia - 75% szans, Silesia-Dabrova - 25% szans 28.12.07, 22:47
            Nie mam nic do nazwy S-D, ale wciąż uważam, ze lepszą jest krótsza i lepiej
            argumentowana marketingowo Silesia. Poza tym silniej ukorzeniona już...
            Pozdrawiam
            • tow.stalin moim zdaniem jesteś w błędzie 02.01.08, 15:17
              co do marketingowego wydźwięku nazwy "silesia" - raczej nie jest to
              prawda. czemu nie nazwać aglomareacji Tesil? będzie dobrze się
              kojarzyć zarówno z tesco jak i ze śląskiem, a do tego będzie krótsza
              i bardzie marketnigowo rozpoznawalna niż silesia.

równie dobrze mozna oczekiwać, że np. finowie zaczną zmieniać nazwy
              geograficzne w swoim kraju, ponieważ nawet dla polaków (nie
              wspominając o amerykanach, francuzach i tak dalej) są one nie do
              wymówienia, no chocby: Jyväskylä. wyobrażasz sobie? a jak widać
              finowie mają w d... wszelki marketnigowy bełkot. widzisz, jeśli
              aglomeracja się sprawdzi, jesli faktycznie powstanie prężny region,
              to nazwa nie ma większego znaczenia - ASD też brzmi bardzo dobrze i
              nowocześnie się kojarzy, w przeciwieństwie do
              anachronicznej "silesii" :)
    • test1410 Internauci za Metropolią Śląsko-Dąbrowską 27.12.07, 17:30
      trochę za długa ta nazwa
      • Gość: nika Re: Długa nazwa, nie do wymówienia dla cudzoziemca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.07, 10:33
        W związku z tym proponuję Zagłębiakom, aby nie przyłączali się do
        Śląskiej Metropolii - będzie prościej : nazwa "Silesia" i już.
    • Gość: el_triste Re: Internauci za Metropolią Śląsko-Dąbrowską IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.07, 17:30
      Silesia-Dabrova brzmi nawet nieźle...
      • Gość: autor Re: Internauci za Metropolią Śląsko-Dąbrowską IP: 83.238.180.* 28.12.07, 09:43
        Dobra dla zakompleksionych cwokow, dla ktorych co obce to lepsze,
      • pklimas Re: Internauci za Metropolią Śląsko-Dąbrowską 28.12.07, 13:44
        Jesli juz to Silesia-Dombrowa - tak jak 67 lat wczesniej
    • Gość: ff Internauci za Metropolią Śląsko-Dąbrowską IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.07, 17:31
      nazwijmy sie mazury to wszyscy bedą równo niezadowoleni
    • Gość: xyz Internauci za Metropolią Śląsko-Dąbrowską IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.07, 17:56
      Przypominam kolegom i koleżankom "zza miedzy", że nikt ich specjalnie nie
      zaprasza do partycypacji w tym przedsięwzięciu... Szczególnie, jeśli nie widzą
      problemu z długaśną proponowaną przez siebie nazwą w porównaniu do prostej Silesii.
      • Gość: małopolanin Re: Internauci za Metropolią Śląsko-Dąbrowską IP: 213.17.143.* 27.12.07, 17:59
        prosty to jesteś ty kolego zza miedzy!
        • Gość: x Re: Internauci za Metropolią Śląsko-Dąbrowską IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.07, 18:03
          No proszę, jeszcze "centuś" się włączył do dyskusji... Napisz coś więcej, zawsze
          wesoło mieszkańca Krakowa (albo i nie, boś pewnie z Oświęcimia, albo innej
          wiochy) posłuchać.
          • Gość: olo Re: Internauci za Metropolią Śląsko-Dąbrowską IP: *.chello.pl 27.12.07, 19:32
            odezwal sie za to miastowy, tylko z ktorego wielkomiejskiego familoka?
          • Gość: małopolanin Re: Internauci za Metropolią Śląsko-Dąbrowską IP: 213.17.143.* 27.12.07, 22:21
            kolego jestem mieszkańcem Małopolskiego Zagłębia Dąbrowskiego i mam prawo
            nazywać siebie małopolaninem tak jak niektórzy tu mienią się ślązakami.
            • Gość: tozs Re: Internauci za Metropolią Śląsko-Dąbrowską IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.07, 22:47
              Możesz być nawet korsykaninem albo należeć do plemienia zulusów, uwierz mi
              reszcie świata to zwisa. Nie zmieni to faktu, że Sosnowiec nigdy nie leżał w
              małopolsce... naucz się historii miasta w którym żyjesz.
              • Gość: olo Re: Internauci za Metropolią Śląsko-Dąbrowską IP: *.chello.pl 28.12.07, 00:07
                facet widac dobrze zna historie i geografie swojego miasta bo Sosnowiec jak i
                reszta ZD to zachodnia Malopolska, a to ze Zaglebie jest w chwili obecnej tak
                mocno powiazane komunikacyjnie, urbanistycznie i spolecznie ze Śląskiem to juz
                calkiem inna sprawa (co niekoniecznie podoba sie zaglebiakom:))
              • Gość: małopolanin Re: Internauci za Metropolią Śląsko-Dąbrowską IP: 213.17.143.* 28.12.07, 09:32
                kolego nie napisałem że mieszkam w Sosnowcu. Moje ziemie historycznie powiazane
                są z Małopolską a dokładniej z biskupstwem krakowskim i znajdowały się w
                Księstwie Siewierskim (do tego księstwa należała duża część obecnego Sosnowca
                (płn - zach), Czeladź, Grodziec, Wojkowice itd księstwo ma piękną historię i
                jako takie zawsze było praktycznie niepodległym państwem). Zgadza się że obecnie
                ZD uważane jest za śląsk (bo jak to mi ktoś próbował kiedyś tłumaczyć znajduje
                się w woj śląskim - gratulowałem mu bystrości umysłu prawie dałem się przekonać)
                i dlatego swoim torem idą dwie równoległe akcje. 1) zmiana nazwy województwa -
                już zostały poczynione pewne kroki, 2) skończenie z nazwą silesia dla konurbacji
                śląsko - dąbrowskiej.
                • Gość: nika Re: Internauci za Metropolią Śląsko-Dąbrowską IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.07, 10:39
                  Proponuję odłączenie się od województwa śląskiego - nie będziecie
                  mieć problemu z nazwami, a my z Wami.
                  • Gość: Zagłębie Dąbrowski Re: Internauci za Metropolią Śląsko-Dąbrowską IP: *.adsl.inetia.pl 29.12.07, 01:48
                    Drogi kolego/Droga koleżanko,
                    widać, że jesteś ze "śląska". Czemu w cudzysłowie? Bo taki z Was
                    śląsk jak z nas Warszawa... Zagłębie Dąbrowskie jest historyczną
                    krainą małopolski. Niestety Twoje szare komrki tego nie pojmują.
                    Ponadto toczyły się dyskusje na temat przyłączenia się do
                    województwa Małopolskiego, aczkolwiek takie łatwe to nie jest.
                    Niestety dla Twojej wiadomości nie mamy szans na wycofanie się z
                    tego idiotycznego pomysłu zrobienia metropolii. Możecie sobie mieć
                    tą silesie gdyby nas nie było. Ale niestety musimy być(!) i żądamy
                    równego traktowania! Tylko Metropolia Śląsko-Dąbrowska!
                    • Gość: siling Re: Internauci za Metropolią Śląsko-Dąbrowską IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.07, 14:41
                      Dlaczego musicie? Póki co żadnej ustawy, która podobnie jak w Warszawie wprowadzałaby jakiś obowiązkowy związek gmin nie ma. Możecie zorganizować referendum lokalne i się wypowiedzieć. Po co mamy się z sobą męczyć? My nie chcemy was, wy nie chcecie nas.
                • Gość: tozs Re: Internauci za Metropolią Śląsko-Dąbrowską IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.07, 10:48
                  masz rację nie napisałeś, że jesteś z Sosnowca... sorry
                  1. w czasach IRP ziemie Jaworze, Zator i Oświęcim należały do powiatu śląskiego
                  w województwie krakowskim... czyli wtedy były uważane za część śląska, a nie
                  małopolski
                  2. księstwo siewierskie powstało jak ziemie należały do piastów cieszyńskich (z
                  tego co pamiętam, oni pierwsi zaczęli się tak tytułować)...

co do reszty
                  1) mam nadzieje, że do zmiany nazwy nie dojdzie. a jak już to na woj. górnośląskie
                  2) nazwa silesia mi się nie podoba
                  • Gość: Małopolska OK Re: Internauci za Metropolią Śląsko-Dąbrowską IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.08, 18:15
                    Gość portalu: tozs napisał(a):

> masz rację nie napisałeś, że jesteś z Sosnowca... sorry
                    > 1. w czasach IRP ziemie Jaworze, Zator i Oświęcim należały do powiatu śląskiego
                    > w województwie krakowskim... czyli wtedy były uważane za część śląska, a nie
                    > małopolski

Co kogo obchodzi Jaworzno i Oświęcim?

Do czasów pierwszego rozbioru Polski w 1795 roku dzisiejsze ziemie Zagłebia Dabrowskiego wchodziły w skład województwa krakowskiego ( z wyjątkie Księstwa Siewierskiego które przejściowo znalazło się pod władaniem książąt Ślaskich). Ale ani Bedzin ani Dabrowa w skład tego księstwa nie wchodziła. Popatrz sobie kolego na ten będziński Zamek i zastanów się kto i kiedy go budował. W czasie zaborów byliśmy w tych samych jednostkach administracyjnych co jak najbardziej małopolski Olkusz i dopiero Adolf a następnie komuna połaczyła nas z Hanysolandem.

O historii masz nikłe pojecie i tyle w temacie.

btw: ja jestem za podziałem tego województwa - w województwie małopolski bedzie nam lepiej.

pozdro
                • Gość: eugen Re: Internauci za Metropolią Śląsko-Dąbrowską IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.07, 18:17
                  To sie gorolu nie odzywej w sprawaich kiere Cie nie dotyczą.
                • Gość: hanys Re: Internauci za Metropolią Śląsko-Dąbrowską IP: 89.25.176.* 31.12.07, 12:01
                  do 'małopolanina':

Cieszę się, że interesujesz się historią swojego miejsca zamieszkania, my mówimy - heimatu. Nazwa Silesia-Dombrowa wydaje się niezła. Nie przejmuj się tymi hankami, którzy Cię krytykują z wyrażanie własnego zdania i posiadanie szerszej wiedzy nt. miejsca, w którym żyjesz. Nie wiem czy to wynika z kompleksów czy z wrodzonej nieumiejętności dialogu czy może z bezkarności pisania hate-postów w internecie. Pozdrawiam.

Do ludzie, kerzy majom problym do 'małopolanina':

Gańba by Wom byuo chopy, że sie tak dowalocie do 'małopolanina'. Co uon Wom przeszkadzo? Ukrod Wom króliki z chlewika przed familokiem czy jak? Jo tyż jest hanys z dziada pradziada, ale nic mi nie przeszkadzo, że w Metropolii bydzie tyż Altreich. Cały GOP jest tak pouonczony, że teraz ino styknie pouonczyć te miasta umowami samorzondowymi i ciongnońć kasa z Unii i sie rozwijać. Jak suysza abo czytom takie hasua jak sam wyżyj to sie czasym zastanawiom czy Górny Ślonsk niy jest taki biydny i niezauważalny w Polsce i na Świecie przez jego miyszkańców - to ta słynno dupowatość, o kerej godoł Kutz. Do tego dochodzi jeszcze problym do goroli z Sosnowca. Ludzie, dejcie spokój, PRL sie skończyu, nikt tam już do partii niy jest zapisany, robota może znolyźć kożdy, a to, że majom inno myntalność, inaczyj byli wychowani to jest fakt, kery czeba zaakceptować. Poza tym wola gorola, kery sie interesuje historiom swojego miejsca zamieszkania uod hanysa, kery dali najeżdżo na goroli, bo tak mu wygodnie i nic nie wie uo historii nawet wuasnyj dzielnicy. Gańba wstyd chopy i dzouchy!
                  • Gość: Zagłębiak Brawo ! Oby więcej takich głosów ! IP: 193.151.49.* 31.12.07, 15:29
                    Brawo, i to mi się bardzo podoba ! Inteligentna i rozsądna wypowiedź !
                    Wyrazisty Zagłębiak w metropolii , to także bardziej wyrazisty Ślązak. Szanujmy
                    siebie i własną historię i współpracujmy. Razem możemy zawojować i Polskę i
                    Europę !
                    Mam wielu znajomych, przyjaciół, a nawet rodzinę na Górnym Śląsku i czasem sobie
                    żartobliwie przygadujemy, ale się także szanujemy. Ostatnio, w Siemianowicach
                    balowałem całą noc na urodzinach znajomej dziewczyny z Sosnowca, która wyszła za
                    mąż za Ślązaka, i zagorzałego kibica Ruchu i się jakoś nie pozabijaliśmy, choć
                    doskonale wiedział,że jestem kibicem Zagłębia. Nie było problemu pogadać nawet o
                    piłce nożnej.
                    Świat naprawdę nie dzieli się na czarno białych hanysów i goroli. Szlachetni i
                    inteligentni ludzie, ale także idioci mieszkają po obydwu stronach Brynicy.
                    Ktoś, kto myśli inaczej jest zwykłym prymitywem !
                    Na Nowy Rok pozdrawiam wszystkich po równo i Hanysów i Goroli !
                    • Gość: heniu brawo dla ciebie i twojego przedmowcy ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.08, 14:43
                      jw.
      • Gość: Świeciech Re: Internauci za Metropolią Śląsko-Dąbrowską IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.07, 23:30
        przecież i tak każdy wie kto jest kim a "Silesia" ma się świecić z zewnątrz
        (marketing - to naprawdę ważne) dlatego to jest najlepsza nazwa.
        większość mieszkańców Zagłębia i tak ma problemy ze swoją "tożsamością
        regionalną". osobiście znam takich co mówią o sobie, że są ze Śląska. autentyk.
        więc szacunek dla tych nielicznych, którzy walczą o odkręcenie prawdy. że im się
        chce.
        Ale "Silesie" zostawcie w spokoju :>
        Expo Silesia była do przetrawienia, to i metropolia Silesia będzie.

• Gość: autor Re: Internauci za Metropolią Śląsko-Dąbrowską IP: 83.238.180.* 28.12.07, 10:02
          Z marketingowego punktu widzenia "Silesia" brzmi: mały
          zakompleksiony ludek myśli, że jak da obcą nazwę, to będzie lepszy.
          Jakie to musi być gó..ane miejsce, skoro nawet jego mieszkańcy(!!!)
          nie szanują swojego języka. Tak właśnie z marketingowego punktu
          widzenia brzmi "Silesia".
      • Gość: autor Re: Internauci za Metropolią Śląsko-Dąbrowską IP: 83.238.180.* 28.12.07, 09:50
        nazwijmy to po prostu "Zagłębie" - też prosto, a w dodatku zgodne z
        rzeczywistością (wszak GOP to zagłębie właśnie - np: węglowe).
        Zagłębie Dąbrowskie ma Pyrzowice, Sławków i chyba lepszą średnią
        jakość życia. Co prawda uczelnie głównie są na Śląsku, ale kadra
        jest ruchoma. W bilansie ludzi wykształconych Śląsk wypada o wiele
        gorzej. W interesie Świętochłowic, Katowic itp jest to, żeby
        Sosnowiec, Dąbrowa były w związku
        • Gość: aga Re: Internauci za Metropolią Śląsko-Dąbrowską IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.07, 10:44
          taaa .., wy Zagłębianie macie dyplomy, a my umiejętności :).
          Gadać kwieciście każdy zagłębianin potrafi, ale zrobić coś
          pożytecznego niekoniecznie.
        • emenefix Re: Internauci za Metropolią Śląsko-Dąbrowską 29.12.07, 16:36
          Z całym szacunkiem... :) Śmieszne argumenty
          Pyrzowice to Powiat Tarnogórski
          Średnie zarobki i jakość życia w KAtowicach jest 2 krotnie wyższa niż w Sosnowcu
          Katowice - bezrobocie 3%, Sosnowiec - 7%
          Pensje 3,7 tys, Sosnowiec 2,3 tys
          • Gość: ZD Re: Internauci za Metropolią Śląsko-Dąbrowską IP: *.adsl.inetia.pl 30.12.07, 00:15
            Pyrzowice siłą zostały wciągnięte do tego powiatu. Postudiuj troche geografię i historię to się dowiesz, że Pyrzowice to Zagłębie Dąbrowskie!
        • Gość: Siling Re: Internauci za Metropolią Śląsko-Dąbrowską IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.07, 14:48
          No popatrz. Bardzo doceniamy, że się tak troszczysz o nas, ciemny śląski lud. My jednak nie chcemy być balastem dla tak prężnie rozwijającego się Zagłębia wobec czego dla waszego dobra (świadomi utraconych przez nas korzyści) prosimy was o pozostanie poza tym związkiem.
    • Gość: AndrzejKK Internauci za Metropolią Śląsko-Dąbrowską IP: *.3s.pl 27.12.07, 18:22
      Jakoś ta nazwa coś za mało marketingowa. Może trzeba pogrzebać w
      zamierzchłej historii, co jest wspólne. Ostatnio wyczytałem, że
      Bytom początkowo był w Małopolsce. Na dodatek polskie znaki "ś"
      i "ą" w nazwie.
      • Gość: autor Re: Internauci za Metropolią Śląsko-Dąbrowską IP: 83.238.180.* 28.12.07, 10:08
        i dobrze, że są wkońcu to polskie nazwy. Jakoś nie słyszałem, żeby
        Anglicy, Niemcy, Francuzi, Szwedzi, Hiszpanie itd przejmowali się,
        że nazy ich miast mają wpisane w nazwy miast dźwięki ich języka.
        Robienie z tego problemu to jakieś żałosne kuriozum.
    • Gość: Sosnowiczanin Internauci za Metropolią Śląsko-Dąbrowską IP: *.devs.futuro.pl 27.12.07, 18:32
      Dlaczego czerwone koło ma symbolizować Zagłębie? Skończcie wreszcie
      z tym czerwonym zagłębiem na które pluje 90 % Zagłębiaków. Niech
      będzie np niebieskie i żółte, bądźw jakimkolwiek innym kolorze!
      • Gość: małopolanin Re: Internauci za Metropolią Śląsko-Dąbrowską IP: 213.17.143.* 27.12.07, 22:34
        nie przesadzaj człowieku właśnie powinno być czerwone!! niebieskie oznacza Śląsk
        a czerwone Małopolskę spoglądnij sobie na heraldykę tych ziem a zrozumiesz wiele
        - zaś tezę o jakobym komunistycznym rewolucyjnym ZD opowiadają oszołomy - tego
        typu 'czerwone' rewolty początkiem XX wieku miały miejsce od Baku na wschodzie
        po Paryż na zachodzie. A że mamy historycznych analfabetów to światczy o tym ta
        dziwaczna nazwa tego województwa - 'śląskie'.
        • Gość: West Side Re: Internauci za Metropolią Śląsko-Dąbrowską IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.07, 15:12
          Ty za to jesteś nie historycznym a językowym analfabetą o czym "światczy" twoja wypowiedź.
    • holtze Metropolia Śląsko-Dąbrowska. Nieeeee!!!! 27.12.07, 19:49
      Metropolia Śląsko-Dąbrowska. Nieeeee!!!!
      Blagam.
      Ta nazwa (Metropolia Śląsko-Dąbrowska) i logo
      (zobaczslask.pl/indexp.php) sa dobre dla zakladu
      produkujacego drut i gwozdzie w latach siedemdziesiatych.

Tylko SILESIA (ewentualnie Katowice badz Wielkie/Metropolia Katowice)

Jakiekolwiek inne zlepki sa do d...!
      • Gość: gosc Re: Metropolia Śląsko-Dąbrowska. Nieeeee!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.07, 19:57
        No, faktycznie logo za...

Tak sobie maly Jasio wyobraza marketin
        • Gość: nie internauta?!?! Re: Metropolia Śląsko-Dąbrowska. Nieeeee!!!! IP: *.chello.pl 28.12.07, 12:50
          Pan chyba nie internauta, bo internauci są za. Więc tego wpisu, jak i mojego
          komentarza, tak naprawdę nie ma, więc proszę wszystkich o nieodpisywanie!
      • holtze dwa osobne miasta: silesia i dobrawa 27.12.07, 20:03
        ...moze tworzenie Metropolii Śląsko-Dąbrowskiej mialoby sens gdyby
        stworzyc dwa osobne miasta: silesie i dobrawe...
        ???

• Gość: working class Re: Metropolia Śląsko-Dąbrowska. Nieeeee!!!! IP: *.gprs.plus.pl 27.12.07, 20:23
        Taaaa.... WIELKIE KATOWICE to jest dopiero nazwa..weź się holtze nie
        ośmieszaj :D

Nie wiem czy Metropolia Silesia-Dabrova jest najlepszym wyjsciem ale
        napewno jest lepsza od robiena ze wszystkich ślązaków na siłę.
        Apropo dwuczłonowych nazw to Bielsko-Biała, Jastrzębie-Zdrój albo
        Schleswig-Holstein też cie wkurzają???

a do gościa xyz.

Zagłębie się do metropolii wcale nie pcha i mam nadzieję że takowa
        nigdy nie powstala ale bedzie jej cześcią bo tak sobie wymyslili na
        górze. Pozatym bez miast Zagłębia wł eb biorą dwa największe slogany:

1)Dwumilionowa metropolia WIĘKSZA OD WARSZAWY którym to faktem się
        wszyscy zakompleksieni metropolitańczycy z Katowic onanizują.

2) Co to za metropolia co ma swoje dupne centrum (niby Katowice) na
        obrzeżach miasta :)))) musielibyście mieć centrum metropolii w
        ŚWIĘTOCHŁOWICACH a tego by matropolita USZOK i panowei z Katowickiej
        GW nie przeżyli :)))
        • holtze Re: Metropolia Śląsko-Dąbrowska. Nieeeee!!!! 27.12.07, 20:58
          moze wielkie katowice brzmia dla ciebie dziwnie. dla mnie nie.
          tym bardziej ze nazwa wielkie katowice istniala juz w okresie
          miedzywojennym zupelnie oficjalnie...

dwuczlonowe nazwy sa ok ale Metropolia Śląsko-Dąbrowska ma trzy.
          chyba ze masz na mysli Silesia-Dabrowa. hmm... jak dla mnie
          dziwne... jeszcze nie slyszalem zadnej propozycji
          logicznej/sensownej dwuczlonowej nazwy dla aglemoeracji.

metropolia juz powstala i funkcjonuje od dziesiatek lat.
          trzeba ja jedynie oficjalnie wszystkim przedstawic.

silesia dla nazwy zwiazku miast (dzisiaj) - TAK!

katowice dla nazwy miasta w
          ustawie aglomeracyjnej (za kilka lat) - TAK!
          • Gość: working class Re: Metropolia Śląsko-Dąbrowska. Nieeeee!!!! IP: *.gprs.plus.pl 27.12.07, 21:30
            Rzeczowo HOLTZE:

> moze wielkie katowice brzmia dla ciebie dziwnie. dla mnie nie.

Stawiam 10 : 1 że jesteś z Katowic i dlatego ci nie przeszkadza.
            Miastom które długo pracowały na swoją markę (Gliwice) albo mają
            silną tożsamość Chorzów, Sosnowiec to wcale nie musi odpowiadać i o
            ile wiem NIE ODPOWIADA.

> dwuczlonowe nazwy sa ok ale Metropolia Śląsko-Dąbrowska ma trzy.
            > chyba ze masz na mysli Silesia-Dabrowa. hmm... jak dla mnie
            > dziwne... jeszcze nie slyszalem zadnej propozycji
            > logicznej/sensownej dwuczlonowej nazwy dla aglemoeracji.

METROPOLIA to nie nazwa własna tylko określenie dużego organizmu
            miejskiego. Nowy Jork czy Moskwa to miasta wielokrotnie większe od
            Silesii a nie wciskaja do swojej nazwy zrodzonego z chorej ambicji
            albo kompleksów słowa Metropolia.

Silesia-Dabrova jest fair bo podkreśla różnorodnośc która powinna
            być naszym atutem a nie powodem do wstydu. Ten cały temat o
            marketingowości nazwy Silesia jest pozbawiony sensu. Pomijając fakt
            że Silesia to cała kraina geograficzna a nie kilka śląskich i
            małopolskich miast to co to za marketing? Nazwijmy sie STAR CITY
            (Gwiezdne Miasto) albo inną bzdura.... dajcie spokój.

> silesia dla nazwy zwiazku miast (dzisiaj) - TAK!
            >
            > katowice dla nazwy miasta w
            > ustawie aglomeracyjnej (za kilka lat) - TAK!

Mam nadzieję że żadna metropolia (z centrum w raptem 300 tys
            Katowicach) nigdy nie powstanie a naszym atutem będzie
            policentryczność (nowoczesne miasta o własnym charakterze
            posiadające wspólny system transportu, opieki medycznej gospodarki
            energetycznej itp).

To nasz atut... monocentrycznych miast molochów w których tylko w
            centrum jest przyjemnie a dzielnice sie nie liczą jest na świecie
            wiele i żadne nie jest rajem naziemi.
            • Gość: Arek Re: Metropolia Śląsko-Dąbrowska. Nieeeee!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.07, 22:24
              fajna tożsamość Chorzowa - zagarnęli wiele mniejszych samodzielnych miasteczek
              i kolonii. Podobnie zresztą jak Katowice i Gliwice.
              • Gość: Urszula Re: Metropolia Śląsko-Dąbrowska. Nieeeee!!!! IP: 213.172.178.* 28.12.07, 00:06
                I co w zwiazku z tym? Przcież każde miasto w GOPie powstało w wyniku
                zlepku większych masteczek dzisuejszych dzielnic
      • Gość: S. Re: Metropolia Śląsko-Dąbrowska. Nieeeee!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.07, 08:00
        niech zgadnę.... jesteś z Katowic? ;) co na nazwę WIELKIE KATOWICE
        powiedzą mieszkańcy Zabrza, Chorzowa, Bytomia i Gliwic? ;) a
        dlaczego nie WIELKIE ŚWIĘTOCHŁOWICE? <rotfl>
        • Gość: autor Re: Metropolia Śląsko-Dąbrowska. Nieeeee!!!! IP: 83.238.180.* 28.12.07, 10:15
          Proponuję Galaktyka Catovix. Świadomość mieszkania w czymś takim tak
          wam przedłuży penisy, że się z miejsca nie ruszycie.
    • Gość: kaj Internauci za Metropolią Śląsko-Dąbrowską IP: *.chello.pl 27.12.07, 21:44
      Tylko nie takie dziwactwo
    • Gość: . Re: Internauci za Metropolią Śląsko-Dąbrowską IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.07, 21:45
      to moze jeszcze precyzyjniej i nikogo nie urazajac:
      metropolia slasko-dabrowsko-zachodniomalopolska
      albo blizej prawdy
      metropolia slasko-zachodniokielecko-zachodniomalopolska
      (skoro w sklad metropolii moze wejsc jaworzno)

coraz bardziej wyglada na to, ze kretyni pomysl udupia
    • Gość: Jurrek Zagłębie Górnośląskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.07, 22:41
      100% prawdy,
      gdyby ktos miał "ale" do członu "Górnosląskie" - dotyczy Wyżyny Śląskiej a więc
      całego problematycznego obszaru.
    • gliviczanin Tylko Silesia! 27.12.07, 23:01
      Nie, nie nie! Ciekawe czy ktoś z innego rejonu Polski jadąc do tego czegoś
      będzie mówił: jadę do kumpla w Metropolii Śląsko Dąbrowskiej. Może pójdźmy na
      całość i ujmijmy w nazwie wszystkie miasta. Metropolia
      Katowicko-Gliwicko-Zabrzańsko-Bytomsko-Pcimsko-Dąbrowska itd. Tak się po prostu
      nie robi.

Nazwa Katowice jest nie do przyjęcia bo jest myląca. Kojarzy sie z jednym
      miastem a nie metropolią. Ja np. mieszkam w Gliwicach i nie wyobrażam sobie,
      żebym nagle miał mieszkać w Katowicach w sytuacji gdy nie zmieniam adresu. Nie
      byłoby wiadomo czy określenie Katowice dotyczy miasta czy związku miast.

SILESIA - Zdecydowanie TAK! Proste i marketingowo doskonałe. Również dla
      cudzoziemców.
      • dami7 Re: Tylko Silesia! 27.12.07, 23:08
        > SILESIA - Zdecydowanie TAK! Proste i marketingowo doskonałe. Również
        > dla cudzoziemców

A dla mieszkańców Opola, Nysy, Paczkowa, Brzegu czy Wrocławia?
        • Gość: aha444 Re: Tylko Silesia! IP: *.bpsc.com.pl 28.12.07, 08:17
          to, o czym mówisz, to jest DOLNY ŚLĄSK - a nie "Silesia"
          • Gość: ZD Re: Tylko Silesia! IP: *.adsl.inetia.pl 29.12.07, 02:03
            Nie! Wrocław, Opole to jest prawdziwy śląsk!.

"region oraz kraina historyczna położona w Europie Środkowej, na
            terenie Polski, Czech oraz Niemiec[1]. Śląsk położony jest w
            dorzeczu górnej i środkowej Odry oraz początkowego biegu Wisły."
    • Gość: Gorny Ślanzek Re: Internauci za Metropolią Śląsko-Dąbrowską IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.07, 23:08
      śLONSK TO SLONSK a ni zoden sosnowiec ani inne gupoty śLONSK jest jeden
      oberschlesien
      • pklimas Re: Internauci za Metropolią Śląsko-Dąbrowską 28.12.07, 13:49
        Ech, ci slazacy jacys niereformowalni.
        Polska jest w Schengen, granice z Niemcami, Słowacja i Czechami
        zniesione a oni dalej pisza o granicy na Brynicy.
        • Gość: nic i nikt Bo granica na Brynicy jest i będzie IP: *.chello.pl 28.12.07, 14:26
          nic i nikt jej nie zniesie!
          • Gość: gość Re: Bo granica na Brynicy jest i będzie IP: *.adsl.inetia.pl 29.12.07, 02:04
            Pustka w Twojej głowie jest i będzie! I nic jej nie wypełni...
    • Gość: Wojtek Internauci za Metropolią Śląsko-Dąbrowską IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.07, 23:39
      A może CARBONIA? Skoro węgiel jest głównym bogactwem dzięki któremu powstało,
      lub też się rozwinęło większość z tych miast. Nazwa neutralna i prosta. Co myślicie?
    • Gość: kolo proponuje SONY, albo TOYOTA.znane na świecie nazwy IP: *.dyn.optonline.net 27.12.07, 23:39
      i zaoszczędzi się pieniądze na reklamę i popularyzacje.
      i mniejsze koszta pieczątek, znaków drogowych i całego badziewia
    • Gość: lemmy Internauci za Metropolią Śląsko-Dąbrowską IP: *.mtvk.pl 27.12.07, 23:39
      Kielecki desant ma coraz lepsze pomysły.
      Może nazwijmy to Mteropolią Zagłębiowsko-Dąbrowską, a siedzibę władz wybudujemy
      na Dańdówce albo Gołonogu?
    • Gość: Hmm Znowu czerwone zagłębie miesza! IP: *.chello.pl 27.12.07, 23:46
      Odpieprzcie się od Śląska!!! Nic w tym Zagłębiu nie macie, tylko psioczycie na
      Śląsk, a wszyscy i tak pracujecie i studiujecie w Katowicach lub Gliwicach.
      Banda czerwonych komuchów z Górskim na czele!!!
      • Gość: olo Re: Znowu czerwone zagłębie miesza! IP: *.chello.pl 28.12.07, 00:16
        taa? a co wy macie na tym oberslesien?
        i moglbym napisac to samo co ty, tak napieprzacie na Zaglebie a kupa z was
        studiuje i pracuje w Zaglebiu,
        volksdeutsche
      • Gość: working class Re: Znowu czerwone zagłębie miesza! IP: *.gprs.plus.pl 28.12.07, 00:36
        Kopalni już nie mamy bo je nam ślązacy pozamykali. Ale wbrew takim
        frajerom jak ty mamy się całkiem dobrze
        • Gość: Ziew Re: Znowu czerwone zagłębie miesza! IP: *.chello.pl 28.12.07, 10:14
          Taaa macie się dobrze, niezły ROTFL. Mieszkając w Zagłębiu czyli glównie w
          Sosnowcu lub Dąbrowie Górniczej 90% studentów studiuje w Katowicach, Gliwicach,
          Zabrzu lub Bytomiu. Żeby załatwić urzędowe sprawy bardziej zaawansowane musicie
          jechać do Katowic. Jeśli trzeba się leczyć to leczycie się w Zabrzu, Katowicach
          czy Siemianowicach Śląskich. Żeby kupić markowe ciuchy, perfumy itp to musicie
          jechać do Katowic.

Najlepszy przykład to hotele 4 lub gwiazdkowe których w Zagłębiu nie ma! Co
          macie? Macie tylko parę zakładów przemysłowych, zero inwestycji usługowych jak
          informatyczne, rozwojowe etc. Ogólnie najbardziej krzyczą Zagłębiacy, ale to oni
          bardziej zyskają na połączeniu niż Katowice i cały Śląsk.

Precz z Zagłębiem!!! Powinniście wrócić tam ska jesteście czyli do czerwonych
          Ruskich.
          • Gość: q Re: Znowu czerwone zagłębie miesza! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.07, 12:32
            > Precz z Zagłębiem!!! Powinniście wrócić tam ska jesteście czyli do czerwonych
            > Ruskich

A wy do szwabów!
            • Gość: gość Re: Znowu czerwone zagłębie miesza! IP: *.adsl.inetia.pl 29.12.07, 02:15
              Oj tak do szwabów... Hmmm jak to się Wasze Zabrze nazywało?
              Hindenburg? Chyba tak... Jeszcze do niedawna mieliście stadion im.
              Adolfa Hitlera...
              • Gość: zabrzanin Re: Znowu czerwone zagłębie miesza! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.07, 15:22
                Nazywało się Hindenburg. I pomimo usilnych starań jakoś ani trochę nie potrafię się z tego powodu wstydzić.
          • pklimas Re: Znowu czerwone zagłębie miesza! 28.12.07, 14:01
            A to ciekawe co trzeba w Katowicach załatwiac.
            Paszporty, sluby, dowody, pozwolenia na budowe, akty urodzenia
            wszystko wydaja urzedy miejskie. W jakim celu ma mieszkaniec jechac
            do urzedu wojewodzkiego? Co tam sie załatwia?
            Jakos nigdzie w Polsce nie słyszałem tyle nienawisci co na Slasku.
            W Krakowie studiuja ludzie z pobliskiego Tarnowa i nikt ich nie
            wyrzuca do swojego miasta. Pierwsze hipermarkety poza Katowicami
            powstały 10 lat temu i nikt do SCC jezdzic nie musi.
            Ludzie wola pracowac na Slasku a mieszkac w Zaglebiu gdzie przemysl
            padł i jest wiecej zielonych terenow. Czy mieszkanców Tychow tez
            nienawidzicie za to ze w wiekszosci przyjezdzaja do pracy na Slask.
            • Gość: co za bzdury Re: Znowu czerwone zagłębie miesza! IP: *.wifi-networks.pl 28.12.07, 19:03
              Jestem z Chorzowa a po paszport musiałam jechac do UW w Katowicach. Chyba twój
              paszport jest starego typu...
              A co niby - w Katowicach nie ma terenów zielonych? Chyba w nich nigdy nie byłaś.
              "Jakos nigdzie w Polsce nie słyszałem tyle nienawisci co na Slasku. > W Krakowie
              studiuja ludzie z pobliskiego Tarnowa i nikt ich nie wyrzuca do swojego miasta."
              To się w Kraku przejdź na stadion Wisły i krzyknij Polonia.
              Mieszkam w Chorzowie pracuję w Katowicach, na żadne braki nie narzekam. I
              Sosnowiec mi nie jest do niczego potrzebny, nawet nie patrzę w tamtą stronę...
              To nie jest nienawiść. Jesteście mi idealnie obojętni.
      • Gość: gość Re: Znowu czerwone zagłębie miesza! IP: *.adsl.inetia.pl 29.12.07, 02:13
        Co mamy? Dąbrowe Górniczą - drugie najbogatsze miasto w Polsce(za
        Warszawą)! Arcelor Mittal Dąbrowa Górnicza (największa huta w
        Polsce) i Koksownie Przyjaźń(najnowocześniejsza i najlepiej
        proseprująca koksownia w Polsce), Expo Silesia (no niestety niezbyt
        trafna nazwa, ale jest), wiele ciekawych zabytków w Sosnowcu,
        Dąbrowie i Będzinie, Pustynie Błędowską! Lotnisko w Pyrzowichach!
        (tak to też zagłębie!)... Mam jeszcze wymieniać? My po zamknięciu
        kopalń podnieśliśmy się, a Wy co? Syf i brud... Pełno inwestorów
        mamy, centra logistyczne, zakład produkcyjny Pronoxu, Sant-Gobain...
    • Gość: Esigma Internauci za Metropolią Śląsko-Dąbrowską IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.07, 23:51
      Zgadzam się w pełni nazwa Metropolia Śląsko-Dąbrowska jest
      beznadziejna. Metropolia Dąbrowsko-Śląska brzmi dużo lepiej. Wiem że
      dla niektórych nazwa składająca się z więcej niż 4 sylab jest nie do
      zapamiętani i wymówienia dlatego proponuje wam pójść za przykładem
      Nowego Yorku i Los Angeles amerykanie mówią po prostu NY i LA.
    • Gość: Czesio Internauci za Metropolią Śląsko-Dąbrowską IP: *.telpol.net.pl 28.12.07, 00:10
      heh ja bym sie tam pobawił lepiej w jakis anagram nazw np:

Dąbsko, Dąbesia, Sildąb, Silpol, itp idt....
    • Gość: Truefighter Silesia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.07, 00:58
      Stanowcze i zdecydowane NIE!

Nie rzucim ziemi, skąd nasz ród,
      Nie damy pogrzeć mowy!
      Polski my naród, polski lud,
      Królewski szczep piastowy,
      Nie damy by nas zniemczył wróg...

- Tak nam dopomóż Bóg!

A jak chcecie Silesie to róbcie sobie ją we właściwych granicach. Bo
      na Zagłębiu wszelkie żółto-niebieskie barwy i nazwa Silesia mile
      widziana nie będzie! I możecie już na to liczyć że spora część osób
      zacznie bojkotować i walczyć z tą próbą "ześlązaczenia" ziem które
      nigdy do Śląska nie należały i należeć nigdy nie będą!
      • Gość: normal Re: Silesia? IP: 217.153.131.* 28.12.07, 08:33
        Nie wierzę, że jeszcze takie psychole funkcjonują.......
        • Gość: autor Re: Silesia? IP: 83.238.180.* 28.12.07, 09:58
          no są, ale jest ich mało... jednak o wiele więcej z drugiej strony;
          poczytaj wyżej śląskie wpisy o zagłębiu; jakby z zakładu dla
          obłąkanych wyrwane.
    • norton2 Internauci za Metropolią Śląsko-Dąbrowską 28.12.07, 05:03
      To kompletna paranoja.Na zawsze obszar śląsko-dąbrowski pozostanie
      pipidówką.Żadne zmiany nazw nie pomoga.Dziura zawsze będzie dziurą i
      zadupiem.A Uszokowi polecam niech się przeniesie na kopalnie i
      kilofem macha.Kompletny dyletant,dno!!!!!!!!!!!!
    • Gość: Oset Pajacyki z zaglebia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.07, 08:02
      Czy was powalilo gorole zza Brynicy? I wg was jak za granica maja wymowic ten wasz durny pomysl na nazwe?
      • Gość: autor Re: Pajacyki z zaglebia IP: 83.238.180.* 28.12.07, 09:53
        A co kogo obchodzą ćwoki zza granicy, co mówić nie umieją? Dla nich
        z litości najwyżej zrobi się obrazkowe nazwy; oczywiście jak będą
        pieniądze na pierdoły.
    • Gość: 1964 Nic z Zagłębiem!!!!!!!!! Silesia też niewłaściwie! IP: *.chello.pl 28.12.07, 08:28
      Katowice nie przejdzie. Ale nic z Zagłębiem. Za żadne grzechy nie zasłużyłem!
      Niech żaden polityk nie myśli sobie, że gładko ujdzie mu to, że na zewnątrz
      będzie się łączyć nazwę ŚLONSK i - tfu - Zagłębie, czy Dobrova, Dobrava, czy
      inna lala. Vater się w grobie przewraca.
      • Gość: zdala od ŚLONSKA! !ostrzeżenie dla polityków! Trzymać nazwę Zagłębie IP: *.chello.pl 28.12.07, 08:32
        zdala od świetej nazwy ŚLONSK! Nie dość, że nam województwo zrobiono z Sosnowcem
        i nazwano Śląskie, to jeszcze chcą moje Katowice łączyć z Zagłębiowskie, czy
        Dąbrowskie. Czyście poszaleli!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka