Dodaj do ulubionych

Ślązacy wcale nie są dupowaci

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.08, 22:43
No tak, jak przyjechali 30-40 lat temu prosto z pola to kto opinia ślązokom wyrobioł, niejeden z nich muszla widzoł pierwszy roz w życiu, apotem udawoł wielkiegio obeznanego ze światem człowieka. Pozdrowienia do Hanysów!
Obserwuj wątek
    • vonjakob Ślązacy wcale nie są dupowaci 20.05.08, 22:45
      sami aborygeni
      von pless
      thiele von winckler
      habsburgowie
      etc etc
      dzicz wsrod Państwa
      • centrolew Dwie rzeczy mnie irytują... 21.05.08, 13:45
        Dwie rzeczy mnie irytują...

1. Uogólnianie - jest pozbawione jakiegokolwiek sensu, moim zdaniem dyskusja
        jacy "są' Ślązacy, a jacy "nie są" to bezproduktywna rozmowa. Generalnie jestem
        wrogiem wszelkich stereotypów.

2. Pisany śląski - nie istnieje jak na razie śląska gramatyka i ortografia, więc
        jakiekolwiek próby wyglądają żałośnie, szczególnie na forach internetowych! To
        jakaś specyficzna forma grafomani...
        • settembrini Re: Dwie rzeczy mnie irytują... 21.05.08, 14:17
          centrolew napisał:

> Dwie rzeczy mnie irytują...
          >
          > 1. Uogólnianie - jest pozbawione jakiegokolwiek sensu, moim zdaniem dyskusja
          > jacy "są' Ślązacy, a jacy "nie są" to bezproduktywna rozmowa. Generalnie jestem
          > wrogiem wszelkich stereotypów.

mozesz byc wrogiem, nie zmienia to jednak faktu, ze stereotypy sa, rodza sie
          nowe, stare ewoluuja, determinuja dyskurs spoleczny.

> 2. Pisany śląski - nie istnieje jak na razie śląska gramatyka i ortografia, wię
          > c
          > jakiekolwiek próby wyglądają żałośnie, szczególnie na forach internetowych! To
          > jakaś specyficzna forma grafomani...

gdyby nie bylo pasjonatow, dzis nie pisalbys na forum internetowym, ale
          dlubalbys kijkiem w scianie jaskini.
          • centrolew Re: Dwie rzeczy mnie irytują... 22.05.08, 13:09
            > mozesz byc wrogiem, nie zmienia to jednak faktu, ze stereotypy sa, rodza sie
            > nowe, stare ewoluuja, determinuja dyskurs spoleczny.

Racja, uważam tylko, że nie należy ich podtrzymywać poprzez próby tworzenia
            "pozytywnych" stereotypów.

> > 2. Pisany śląski - nie istnieje jak na razie śląska gramatyka i ortografi
            > a, wię
            > > c
            > > jakiekolwiek próby wyglądają żałośnie, szczególnie na forach internetowyc
            > h! To
            > > jakaś specyficzna forma grafomani...
            >
            > gdyby nie bylo pasjonatow, dzis nie pisalbys na forum internetowym, ale
            > dlubalbys kijkiem w scianie jaskini.

Racja, ale dziś mamy uniwersytet, naukowców, możliwość finansowania grantów. Co
            stoi na przeszkodzie stworzenia większej monografii dotyczącej gwary śląskiej?
            Jeżeli takim opracowaniem zajęliby się naukowcy, to moim zdaniem nasza kultura
            by tylko na tym zyskała. Prosty fonetyczny zapis wygląda podobnie jak teksty
            typu "Aj lof GKS"
            • Gość: Pytek Re: Dwie rzeczy mnie irytują... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.08, 13:54

Myśliće, co polskych naukovcův lyń ny tropi?

Choća możno, "śląskiej" gwary jynzyka polskigo, żodyn ńy je ćekawy?!
              Bo i samych zeszlůnzoucůnych przi Nous Poloukův, uůna zdo śe gańbić?

Co inszego szlůnzsky Jynzyk. :-)

Ten, to mo wźyńćy ćyngjym, uode wjekův!
              • Gość: xtrmntr 'chodzę w białej bluzce i ona nie pokrywa się... IP: *.triad.res.rr.com 23.05.08, 09:23
                ...warstwą sadzy'

Hmmmmm.... Ciekawe skoro nie widać to nie ma? Pani redaktór radziłbym wrócić do
                podstawówki i pouważać na chemii co to są związki a co mieszaniny.
        • Gość: jasio [...] IP: *.chello.pl 22.05.08, 15:48
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • Gość: stan Re: Dwie rzeczy mnie irytują... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.08, 17:13
            U ciebie, Jasiu, używa się kibla do spłukiwania haźla? Hmmm. U nas
            od dawna są już spłuczki.
            • Gość: kastrol Re: Dwie rzeczy mnie irytują... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.08, 21:24
              Jasio, jak zwykle, stosownie do Jego polskiej kultury wypowiedzi,
              uostou spůkany mydlinůma z prańo na waszbreće?
            • deutschschlesier11 Re: Dwie rzeczy mnie irytują... 25.05.08, 03:00
              Jasio w doma uzywa kibla do plukania kartofli jak jego przodkowie z za Buga:-)
              • Gość: hanzlik Re: Dwie rzeczy mnie irytują... IP: *.domainunused.net 14.07.08, 07:05
                Właśnie jesteś idealnym przykładem dupowatości. Człowieka, nic nie
                znaczącego, nic nie umiejącego. Wymyślasz inwektywy oparte o miejsce
                pochodzenia, o którym nic nie wiesz (treść). jednocześnie
                podpisujesz się jako ktoś kim nigdy nie będziesz (nick).

Człowiek godny szacunku, to ten, który szanuje siebie, ale i innych.
                ty nie szanujesz innych (treść)
                ty nie szanujesz siebie (nick)
    • Gość: Olo Ślązacy wcale nie są dupowaci IP: *.dip.t-dialin.net 20.05.08, 23:31
      frechowny tytul,Tomus
    • kutzowesz [...] 20.05.08, 23:41
      • Gość: wraźitki Szlůnzoucy wjům, z kym majům do czyńyńo! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.08, 00:13
        Przeca to My ćyngjym Wos i Waszo Polska můma w rzići!

To Wos mjerźi pra?

I Waszo, wzglyndym Nous, bezśyua! :-)
        • Gość: hanyska Re: Szlůnzoucy wjům, z kym majům do czyńyńo! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.08, 00:22
          dejcie se pozor ,bo każdy gorol mo czorno w pysku.
          • Gość: cudze ńynażartki Re: Szlůnzoucy wjům, z kym majům do czyńyńo! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.08, 00:41
            Jak Hunt?

To tyż wjyma! :-)
        • Gość: Irmina Re: Szlůnzoucy wjům, z kym majům do czyńyńo! IP: *.zone2.bethere.co.uk 22.05.08, 17:05
          A u Ciebie poza tym wszyscy zdrowi?
          • Gość: wraźitki Re: Szlůnzoucy wjům, z kym majům do czyńyńo! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.08, 20:50
            Cy My sóm przijoućelstvym? I uodkej My sóm "za jedno"?
      • Gość: jo Re: Ślązacy wcale nie są dupowaci IP: *.gprs.plus.pl 21.05.08, 00:24
        a kolega z sosnowca czy aze zza Buga, he? Wyrastol w malej wsi
        kieleckiej czy aze w przecudnej Warsiawce? Wesz to ty mosz chyba tam
        kaj sie ciągle drapiesz w towarzystwie. W czym zes jes taki lepszy
        od nos synku? Język sląski jes wedlug prof. Miodka najbardziej
        zbliżony do staropolskiego, bez tych wszyskich wsiowych naleciałości
        zza uralu, którymi tak sie wacpan szczycisz. Jesli chcesz
        podyskutować to podej kilka racjonalnych argumentów, bo twoje
        poczucie wyższości i nietolerancja wiele mówi o kulturze osobistej,
        genealogii wielkowiejskiej co najwyzej. Gdyby nie Sląsk to ta twoja
        warsiawka bylaby niczym więcej jak kupą gruzu. A teraz jest
        przynajmniej tandetną imitacją europejskiej stolicy. Niczym chinska
        podróbka twojego dresu! Pozdrawiom wszystkich Slązokow i Polokow iny
        tych na poziomie, co to uzywali hazla juz przed wojnom:)
        • kieliszki Ale mi za was wstyd. 21.05.08, 06:33
          Wywyższacie się jakbyście byli niewiadomo kim i robicie to na
          dodatek w sposób wulgarny, ordynarny. Po prostu treść zaprzecza
          formie.

Chcecie lepiej mieć na Śląsku to się weźcie do pracy, a nie
          zrzucajcie winy na innych! Co wy dzieci jesteście? Ja wiem, że
          Niemiec nauczył pokory do nadzorcy, ale tego już nie ma, teraz trza
          se radzić samemu, tradycja zamiast myślenia nie wystarczy, obudźcie
          się!
          • e.day Re: Ale mi za was wstyd. 21.05.08, 07:35
            Drogie Kieliszki, z całym szacunkiem, nie chcemy niczego na nikogo zrzucać.
            Historii nie zmienimy, co było, minęło, dziś mamy takie warunki, a nie inne.
            Umiemy wyciągać wnioski.
            Pracy ani nauki się nie boimy, jeśli tego nie dostrzegasz, to chyba nie dość
            wnikliwie śledzisz to, co dzieje się w naszym regionie.
            Nie ma wątpliwości co do tego, że sobie umiemy poradzić, zapewne nawet lepiej od
            innych regionów. Dlatego potrzebna nam odrobina samodzielności i prawa
            samostanowienia, jednym słowem samorządność w dobrym tego słowa znaczeniu.
            Odzyskanie autonomii jest dla Śląska ważne. Nie z powodu "separatyzmu",
            "terroryzmu" i innych idiotyzmów. Chcemy, aby pieniążki wypracowane tu, na
            Śląsku, dla Śląska pracowały. Nie dla innych różnych pokrzywdzonych w
            transformacji, dla przeróżnych ścian wschodnich, popegeerów itp. Po prostu.
            Nie potrzebujemy centralnej litości, centralnych polityków-spadochroniarzy,
            centralnych oszołomów i szefów partyjek różnomaścistych, którzy "wiedzą lepiej",
            z jakich resztek samodzielności nas jeszcze można okraść, jak dokopać.
            Warszawa nas nie rozumie ani nawet nie chce zrozumieć.
            Jeśli zauważyłeś, staram się pisać czystą polszczyzną. Mam nadzieję, że
            zrozumiesz. A najwidoczniej piękno śląskiej mowy do Ciebie, o Kieliszki drogie,
            nie dociera, skoro brzmi dla Ciebie wulgarnie i ordynarnie.
            • Gość: zrównoważony Re: Ale mi za was wstyd. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.08, 08:32
              Twoje marzenia o tym aby śląskie pieniądze zostawić na śląsku sa tak
              samo nieralne jak marzenia warszawiaków aby tam wpłacane podatki
              zostawały w regionie.
              Przeciez gdyby tak zrobić to śląsk,mazowsze, i wielkopolska opływały
              by w bogactwie a reszta regionów przymierałaby głodem.
              W kazdym kraju bogatszy region utrzymuje biedniejszy i to się nie
              zmieni
              • polsz Re: Ale mi za was wstyd. 21.05.08, 09:58
                nie, wcale taki bogaty ten śląsk by nie był. Pamiętaj o miliardach
                wpompowywanych w nierentowne górnictwo, o konieczności utrzymywania młodych
                górniczych emerytów, o tym, że praktycznie cała żywność musieliby kupić z
                zewnątrz. O autonomii śląska gadają nawiedzone świry w stylu Gorzelika którego
                potępia nawet jego własny ojciec. Czemu RAŚ nie wspomina z jakimi problemami
                musiałby zmierzyć się autonomiczny śląsk? Bo to odebrałoby im zwolenników

Testy IQ: www.iq-test.pl/?d=5087
                Nagrody za darmo: www.look4win.pl/rejestracja.php?polec=fredator
                • Gość: zdziwiony Re: Ale mi za was wstyd. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.08, 10:09
                  A Gorzelika to ojciec potępia z zaświatów?
                  Dane na temat górnictwa masz chyba nieaktualne. Jest takim balastem,
                  że interesują się nim prywatni inwestorzy. Kupowanie żywności to
                  jakiś problem?
                  • Gość: gustaw Re: Ale mi za was wstyd. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.08, 10:29
                    Prywatne firmy się interesują tylko żaden związek zawodowy sie nie
                    zgodzi na prywatyzacje, bo wie że połowę darmozjadów na górze
                    czekało by wywaleie na bruk.
                    Kopalnie przynosza zysk, tylko w przeliczeniu persaldo ten zyk i tak
                    nie bardzo pokrywa koszty ubezpieczenia i składek jakie trzeba by
                    płacić bez dotacji rzadowych.
                    Poza tym pokaż mi przemysłową autonomię.
                    Nawet niemczech składających sie z landów regiony nie mają pełnej
                    utonomii.
                    Regiony przemysłowe i energetyczne są strategiczne i żaden rząd na
                    świecie by nie dałe takiemu regionowi pełnej autonomii
                    • Gość: zdziwiony Re: Ale mi za was wstyd. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.08, 10:33
                      A co to za kryterium? Kraj Basków - region przemysłowy. Północna
                      Nadrenia-Westfalia - region przemysłowy. Oba mają bardzo szeroką
                      autonomię.
                      "Silesia" idzie w prywatne ręce. Da się? Czeski inwestor zamierza
                      wznowić wydobycie w KWK "Dębieńsko". Da się?
                      Problem związków stworzył ustawodawca i tylko on może go rozwiązać.
                      • Gość: gustaw Re: Ale mi za was wstyd. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.08, 10:42
                        jeżeli kraj basków ma pełna autonomię to ciekawe czemu nadal walczą
                        z rzadem porzez terroryzm.
                        Nadrenia ma autonomie?
                        Ty chyba nie wiesz co oznasza autonomia.
                        Autonomią to było Kosowo]

A co do Kopalni to oczywiście ze mozna spywatyzowac poszczególne
                        kopalnie, ale wcześniejsze emerytury nadal pokrywa rząd RP a nie
                        właściciel kopalni.
                        Dlatego o prawdizwej prywatyzacji będzie można mówić w chwili gdy to
                        pracopdawaca będzie pokrywał składki bez wsparcia z budżetu tak jak
                        to jest w innych gałęziach przemysłu.
                        • Gość: zdziwiony Re: Ale mi za was wstyd. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.08, 11:34
                          Zarzucasz innym niewiedzę, a sam jesteś ignorantem.
                          Autonomia to decentralziacja uprawnień ustawodawczych. Parlament
                          każdego niemieckiego kraju związkowego ma uprawnienia ustawodawcze.
                          Tak więc każdy land ma autonomię.
                          Kraj Basków ma szeroką autonomię, a część Basków walczy o
                          niepodległość.
                          Co do emerytur, to ustawodawca tworzy lichy system emerytalny. A
                          rząd najpierw zużył miliardy wpłacane przez długie lata, a teraz
                          robi z siebie filantropa.
                          • Gość: bolo Re: Ale mi za was wstyd. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.08, 13:01
                            parlament landu ma takie uprawnienia jak wojewódzki sejmik samorządowy. Landy
                            nie mają autonomii, tak jak nie mają jej amerykańskie stany choć też mają
                            Kongres i senat stanowy. Zarówno landy jak i stany można by porównać do polskich
                            województw. A co d kraju basków masz racje, ma ograniczoną autonomię, ale bardzo
                            mocno ograniczoną. Jak się dobrze przyjrzeć to ma jej tyle że śmiać się chce

• settembrini Re: Ale mi za was wstyd. 21.05.08, 14:24
                              > parlament landu ma takie uprawnienia jak wojewódzki sejmik
                              > samorządowy

na to mozna zareagowac tylko gromkim smiechem. kropla wiedzy, zebys nie pisal
                              kretynizmow:
                              www.sachsen-anhalt.de/LPSA/index.php?id=21360
                              a co do sejmiku i zakresu jego kompetencji, przeczytaj sobie ustawe o
                              samorzadzie w wojewodztwie, np. tu:
                              www.prawo.lex.pl/bap/samorzad/Dz.U.2001.142.1590.html
                              > A co d kraju basków masz racje, ma ograniczoną autonomię, ale bardz
                              > o mocno ograniczoną. Jak się dobrze przyjrzeć to ma jej tyle że
                              > śmiać się chce

nie kompromituj sie dalej. google nic nie kosztuja, sprawdz chociazby na glupiej
                              wiki
              • Gość: Pytek To jus dů Nous ńy dokuodoće? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.08, 12:50

A przeca couko Polska tak wrzescy?!

PS
                Znoće prof. Grzegorza Gorzelaka i Jejich teze?
            • kieliszki Re: Ale mi za was wstyd. 21.05.08, 17:50
              >Chcemy, aby pieniążki wypracowane tu, na
              > Śląsku, dla Śląska pracowały. Nie dla innych różnych
              >pokrzywdzonych w
              > transformacji, dla przeróżnych ścian wschodnich, popegeerów itp.

Ale dotacje z UE na wyrównywanie poziomów życia w poszczególnych
              regionach unii byś wziął?

>A najwidoczniej piękno śląskiej mowy do Ciebie, o Kieliszki drogie,
              > nie dociera, skoro brzmi dla Ciebie wulgarnie i ordynarnie.

"wulgarnie i ordynarnie": Pisałem raczej o wyzwiskach używanych na
              forum bardzo często i bezmyślnie...

Czy taki język stanowi dla Ciebie śląszczyznę?
        • Gość: Buncol Slązacy wy chyba naprawdę macie kompleks Warszawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.08, 08:39
          I jak mają was w Warszawie cenić i rozumieć jak na kazdym kroku
          czepiacie się Warszawy. Co by kto nie pisał na śląsk to zaraz się
          odpowiedź o wiesniakach z Warszawy. Autor równie dobrze moze być z
          Gdańska albo Poznania, ale wy zawsze jedziecie na wawę.
          Macie jakiś kompleks czy co?
          Naprawdę myslicie że w wawie o niczym nie mnyslą tylko jak zwyzywać
          ślazaków?
          Efekt waszych działań jest taki że zamiast być kojarzeni jako
          nowoczesny i akademicki region na południu kraju to przeciętnemu
          mniej rozgraniętemu warszawiakowi kojarzycie się z wyzwiskami na
          internetowych forach i górniczymi awanturami pod sejmem.

Macie duzo do zaoferowania więc pokązcie swoje dobre strony a nie
          tylko chamstwo i wyzwiska pod adresem Warszawy, w której ludzie
          naprawe mają swoje problemy i naprawde nie zalezy im na waszej
          krzywdzie.
          • Gość: ńy ma leko Teroski pojmujeće Krakusův? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.08, 12:54
            Pojakymu śpjywajům: "Ńy przenośće Nům stolice do Krakowa ..."?

To sům stouecne koszta, na kjere erbli`śće dodatek do wypuaty!

Mogeće przijechać żyć do Oberschlesien?
            • wdakra Re: Teroski pojmujeće Krakusův? 21.05.08, 17:05
              Nie. Chętnie odwiedzam Śląsk, ale nie życzę sobie żadnego kontaktu z
              Oberschlesien. Natomiast lubię polskie gwary i choć sama nie potrafię się takową
              posługiwać, to czasem prosiłam swoich pracowników, żeby mówili po swojemu. :)
              Nie mam też nic przeciwko Ślązakom.
          • ruban Re: Slązacy wy chyba naprawdę macie kompleks Wars 21.05.08, 17:06
            Warszawa - 200 tys miejsc pracy w instytucjach centralnych (+ firmy
            wspomagające - komp. prawne itd) nikomu nie potrzebne
            (centralizacja) opłacane z naszych podatków.
            Setki czap zarządzających (od banków po hodowców pszczół) spijające
            śmietankę z pracy ludzi w całej Polsce.
            Dziesiątki instytucji prestiżowych typu Centralny Ośrodek Zbierania
            Psich Odchodów, metro, Stadion Narodowy finansowanych z budżetu itd
            itp.
            Reasumując - Warszawa rozwija się kosztem innych regionów Polski.
            Innymi słowy jesteśmy waszymi niewolnikami (niewolnictwo w białych
            rękawiczkach). Teraz rozumiesz, że to jest nienawiść NIEWOLNIKÓW do
            swojego pana !!!
            • wdakra Re: Slązacy wy chyba naprawdę macie kompleks Wars 21.05.08, 17:09
              I lekarstwem na to ma być stworzenie kolejnych ciepłych posadek i urzędów i
              zatrudnienie drugiej chmary darmozjadów w Katowicach?
              • ruban Re: Slązacy wy chyba naprawdę macie kompleks Wars 21.05.08, 17:21
                Przynajmniej ci ludzie będą wydawać pieniądze w regionie i napędzać
                koninkturę w regionie, a nie w Warszawie - PONIAłA !!
              • ruban Re: Slązacy wy chyba naprawdę macie kompleks Wars 21.05.08, 18:05
                Nic nie rozumiesz !!!
                Dlaczego WSZYSTKIE centrale banków OGÓLNOPLOSKICH muszą być w
                Warszawie, a nie np: Łodzi, Krakowie, Lublinie. Dlaczego Giełda
                powstała w Warszawie, a nie w Poznaniu (naturalne - miasto targów),
                Dlaczego Warszawa jest największy producentem piwa w Polsce (nie
                mając ANI JEDNEGO BROWARU). Dlaczego ... dlaczego ... dlaczego.
                Dlatego, że to jest SZMAL (podatki płacone w Warszawie) i
                napędzanie koniunktury w regionie !!!!!
                • Gość: Buncol Re: Slązacy wy chyba naprawdę macie kompleks Wars IP: *.chello.pl 21.05.08, 18:26
                  Po pierwsze to nic nie musi bo wiele central jest zlokalizowanych
                  poza Warszawą, ale chyba łatwiej postawić centralę w wawie gdzie
                  jest najwięcej kadry secjalistycznej niż gdzieś w odległym regionie.
                  Po drugie to ze centrala jest w wawie to i tak podatki muszą był
                  płacone w regionie.
                  Tak nakazuje ustawa o podatku PIT który jest płacony w miejscu
                  zamieszkania pracownika, oraz CIT który jest obowiązkowo płacony w
                  miejscu prowadzenia działaności czyli odzdział banku w katowicach
                  płaci podatek W ktowicach i centrala w Warszawie nie do tego nie ma.

po czwrte ja pracuję w wydawnictwie które ma akurat centrale w
                  Lublinie, ze względu na niższe koszta, ale i tak utrzymuje duży
                  oddział w Warszawie nie dlatego ze to jest sejm i władza ale dlatego
                  że w wawie sa najlepsze warunki do prowadzenia działaności, jest
                  odpowiednia baza hotelowo kongresował, odpowiednie połączenie i
                  wszystko inne.
                  Nie ma nakazu stawiania central w wawie ale tak jest wygonie.
                  I tak VW ma w Poznaniu, KGHM w Lublinie, Orlen w Płocku, GSK w
                  Poznaniu, LG wrocław
                  Po piąte nadal nie wiem co nagromadzenie firm i kapitału w stolicy
                  ma do wyzywania warszawiachów od wieśniaków i chamów.
                  • ruban Re: Slązacy wy chyba naprawdę macie kompleks Wars 21.05.08, 18:54
                    1.Bzdury - podatki odprowadzane są w miejscach siedzib CENTRAL !!!
                    2.Warunki do prowadzenia działalności są efektem nagromadzenia
                    instytucji finasowych, prawnych i nnych oraz koniunktury czyli to
                    jest rzecz wtórna !!!
                    3.Innymi słowy wprowadzając do Koziej Wólki odpowiednią ilość
                    takich instytucji stworzymy sztucznie odpowiednie warunki do
                    rozwoju, a tak się stało w Warszawie w latach 80 i 90-tych kosztem
                    rozwoju innych regionów - I NA TYM POLEGA PROBLEM !!!!!!!!!!
                    4.To, że są jakieś centrale gdzie indziej to żaden argument gdyby
                    WZYSKIE były w Warszawie to już byłoby czyste niewolnictwo !
            • Gość: Buncol Re: Slązacy wy chyba naprawdę macie kompleks Wars IP: *.chello.pl 21.05.08, 18:30
              Napisz mi jeszcze skąd masz te dane ze 400 tyś mieszkańców Warszawy
              pracuje w administracji.
              I proszę cię jeszcze abyś sprawdził wedug izby gospodarczej
              najbardziej przediębiorczy region w Polsce.
              Zdziwisz się ale wcale to nie sa Katopwice, Poznań czy Wrocław ale
              właśnie Warszawa w której zakładanych jest 26 firm na 1000
              mieszkańców , dla porównania drugi Poznań ma 12 firm, kraków 8 a
              twoje Katowice 4 fimy.
              Zrozum że to nie centrale wpływają na bogactwo ale największe
              skupienie małych i średnich przedsiębiorstw
              • ruban Re: Slązacy wy chyba naprawdę macie kompleks Wars 21.05.08, 19:34
                Napisałem ok 200 tys !!!! naucz się czytać. Cytuję słowa premiera
                Marcinkiewicza (gdy był premierem) w programie Pardowskiej w TVP
                (zapomnialem tytułu).
                Zrozum, że jedno miejsce pracy w tzw "molochach" i centralach
                generuje od 2-5 miejsc pracy w tzw otoczeniu - czyli małe i średnie
                przedsiębiorstwa - poniała!!
                • ruban Re: Slązacy wy chyba naprawdę macie kompleks Wars 21.05.08, 19:44
                  Chyba "misja specjalna" ???
                  • apiat prosba 22.05.08, 21:25
                    Ruban, czy rozmawiajac, wymieniajac poglady, dyskutujac, zawsze
                    poslugujesz sie krzykiem? Jesli wydaje Ci sie, ze Twoje argumenty
                    staja sie przez to silniejsze, to jestes w bledzie.
                    Uspokoj sie, ochlon, zacznij sluchac lub tez czytac, co inni maja do
                    powiedzenia, potem zastanow sie czy na pewno nie maja racji, chocby
                    czesciowo, a sam sie zdziwisz, do jakich wnioskow dojdziesz.
                    Aha, jestem Slazaczka po kadzieli. I mieszkam na Slasku. A ludzi nie
                    oceniam wg miejsca pochodzenia czy zamieszkania. Sprobuj moze i Ty
                    tego nie robic.
                    To byly uwagi nie tylko do Ciebie, ale takze do tych, ktorzy mowia
                    to samo, ale odwrotnie;)
                    • ruban Re: prosba 23.05.08, 12:15
                      1.Podkreślanie wykrzyknikiem lub dużymi literami uwypukla pewne
                      ważne elementy wypowiedzi przez to post staje się bardziej
                      wyrazisty oraz powoduje, że osoby "czytające po łebkach" (mnie się
                      to czasami też zdarza) nie "przegapią" tego na czym mi zależy.
                      2.Mimo mojego krzyku nie zrozumiałaś w pełni tego co chcialem
                      przekazać. NIE OCENIAM LUDZI oceniam system zarządzania i
                      finasowania państwa i tylko TO.

Proszę, przeczytaj moje posty jeszcze raz to zrozumiesz.
          • Gość: juesej2 Re: Slązacy wy chyba naprawdę macie kompleks Wars IP: *.dsl.wlfrct.sbcglobal.net 21.05.08, 17:16
            Przyganial kociol garnkowi.
            To co proponujesz,to nie jest zadna dyskusja.
            • Gość: Buncol Re: Slązacy wy chyba naprawdę macie kompleks Wars IP: *.chello.pl 21.05.08, 18:33
              To jest tylko spostrzeżenie.
              Sami się wnerwiacie jak ktoś napisze ze na śląsku jest syf brud i
              góry węgla, a sami dokładnie tak samo postępujecie wobec choćby
              Warszawy.
              • ruban Re: Slązacy wy chyba naprawdę macie kompleks Wars 21.05.08, 20:05
                "Wnerwiamy" się dlatego, że przed wojną niewielka część tego
                regionu generowała 46%(po wojnie podobnie) budżetu Polski (oplaciła
                COP i Gdynię) i gdyby chociaż część tych pieniędzy wracała do
                regionu nie byłoby ani "syfu", ani "brudu" - ROZUMIESZ !!!!!
                • Gość: Maciorra Re: Slązacy wy chyba naprawdę macie kompleks Wars IP: 57.66.197.* 22.05.08, 12:04
                  No i wraca rok w rok w postaci doplat do kopaln i gorniczych przywilejow... Paniał?
                  • settembrini Re: Slązacy wy chyba naprawdę macie kompleks Wars 22.05.08, 15:25
                    powielanie stereotypow jest domena ludzi niedoinformowanych. sugeruje
                    zapelnienie niewiedzy, bo glupoty wasc pleciesz.
                  • ruban Re: Slązacy wy chyba naprawdę macie kompleks Wars 23.05.08, 12:16
                    Bez komentarza.
      • arnold7 Re: Ślązacy wcale nie są dupowaci 21.05.08, 07:04
        Te, gorol, a mozno zrobcie se we tym waszym Zoguymmbju taki uodpowiednik -
        zoguymbjowske Tacyty - chyntnie se uobejrza te wasze elyty.
      • Gość: jerzy Re: Ślązacy wcale nie są dupowaci IP: 213.227.103.* 21.05.08, 07:20
        Ty Polska gnido, zanim zaczniesz kogoś obrażać spójrz na
        siebie ,swoje pochodzenie,a jeżeli mieszkasz tu na Ślasku to nie
        sraj w to gniazdo bo nie twoje.
        I czasem spójrz na swoje buty chamie czy ci słoma z nich nie wystaje.
        • wdakra Re: Ślązacy wcale nie są dupowaci 21.05.08, 17:06
          Gość portalu: jerzy napisał(a):

> Ty Polska gnido, zanim zaczniesz kogoś obrażać spójrz na
          > siebie ,swoje pochodzenie,a jeżeli mieszkasz tu na Ślasku to nie
          > sraj w to gniazdo bo nie twoje.

Jeśli mieszka, to jego.
        • Gość: miszcz Re: Ślązacy wcale nie są dupowaci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.08, 15:00
          Nie obrażaj innych krecia śląska mendo.
          • Gość: wdzięczny Re: Ślązacy wcale nie są dupowaci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.08, 15:45
            Dziękujemy za tę demonstrację prawdziwie polskiej kultury.
      • Gość: juesej2 Re: Ślązacy wcale nie są dupowaci IP: *.dsl.wlfrct.sbcglobal.net 21.05.08, 08:04
        Kutzowesz,-czlowieku ciebie to juz nie mozna czytac bez
        obrzydzenia.Takiego "Polactwa" i nienawisci nie da sie juz
        strawic.Pokazujesz swoje frustacje, ignorancje,- i to jest
        ta "wyzsza kultura",-hahaha.A twoja wiedza na temat Slaska jest
        nijaka.Jestes po prostu prostak.
      • Gość: katowancka Re: Ślązacy wcale nie są dupowaci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.08, 08:27
        A,że 99% tubylców gó.. to obchodzi,mogą być bantustanem,byle
        zapewniono im Tyskie i krupnioki to małe piwo.
        A do nauki bęcwały to będzie wam lepiej.
        Dalej puszczajcie pierdy w towarzystwie i dziwcie się ,że was mają
        za głupków....te 99,9 % to ty i twoje werbusy z ich produktami, miłośnicy
        Zawadzkiego, i Gierka, ofiary wujka Stalina.
      • kajciech Doskonała synteza 21.05.08, 08:56
        Doskonała synteza górnośląskości, która będąc powodem dumy dla jego
        mieszkańców jest jednocześnie świetnym materiałem na dowcipy i
        godziny kaberetowych wieczorów.
        A ideologicznie większy szacunek budzi Czerwone Zagłębie ze swoją
        głeboką wiarą w idee robotnicze, a nie spelunkowo-hadziajski gniot o
        wyjatkowości górnoślązaków, których wyjątkowo miękki charakter
        pozwolił na rządy gumofilców na ich własnej ziemi. I niedobrze się
        robi jak spod chłopo-robotniczego buta wypadają idee propagowane
        przez oportunistów z RAŚ. A wszystko to dzięki samorządnej i
        niepodległej RP, która będąc demokratyczna rozwija się i pozwala
        młodym śląskim oszołomom na takie fanaberie!
        • Gość: woj-ciech Re: Doskonała synteza hadzijowa IP: *.gprs.plus.pl 21.05.08, 09:22
          wy tak, wojciechu według siebie, z siebie i maci swojej hadziajsko/gorolskiej
          prawita??? Kaj to takie pomioty się kocą, jak ty <kajciechu>, w zagłąbiu czy w
          zakierzońskich landach???
          • Gość: rekajco Re: Doskonała synteza hadzijowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.08, 09:28
            Te,kumie wojciechu...bądźie gościnni i nie obrażajcie naszych gości zza Buga lub
            zza Przemszy, bo wam nałożą po ryju, jako że ich , dzieci Stalina i Gierka
            ...jest tukej na całym Ślasku 99,9%, o czym prawi niejaki <kutzowancek>.
            • wdakra Re: Doskonała synteza hadzijowa 21.05.08, 17:16
              Gość portalu: rekajco napisał(a):

> Te,kumie wojciechu...bądźie gościnni i nie obrażajcie naszych gości zza Buga lu
              > b
              > zza Przemszy, bo wam nałożą po ryju, jako że ich , dzieci Stalina i Gierka

Jak śmiesz nazywać dziećmi Stalina tych, których tenże Stalin tępił? Troje
              rodzeństwa mojego ojca zamordowali krasnoarmiejcy. Wielu moich krewnych zostało
              wywiezionych za Ural i nie wszystkim udało się przeżyć. Tak było w wielu
              rodzinach zza Buga.
      • Gość: Kama Re: Ślązacy wcale nie są dupowaci IP: *.proxy.aol.com 21.05.08, 09:45

czlowieku napewno masz cos z glowa,jestem urodzona w Chorzowie
        i wiem jak bylo po wojnie,Polacy co tu przyjerzdrzali,to sie
        wlasnie tu kultury i porzadku uczyli.W mieszkaniu klocki rabali,ze
        sasiadom tynk lecial,zlewy zapychali ze sasiadom mieszania zalewalo
        wlasnie Slaski uratowal Polskie po wojnie i ja odbudowal.
        • polsz Re: Ślązacy wcale nie są dupowaci 21.05.08, 10:01
          ty jesteś w mózg chyba walnięta, śląskie powietrze ci zaszkodziło. Śląsk
          uratował i odbudował Polske?? Lecz się póki nie jest za póxno

• Gość: Ewald Re: Ślązacy wcale nie są dupowaci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.08, 10:10
            Bogactwo Polski wzięło się z piasków Mazowsza.
            • Gość: bolo Re: Ślązacy wcale nie są dupowaci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.08, 13:11
              śląsk też wymagał odbudowy, z fabryk wywieziono urządzenia. Mówienie, że śląsk
              uratował i odbudował Polskę to kłamstwo i kpina

• Gość: heniek Re: Ślązacy wcale nie są dupowaci IP: *.dip.t-dialin.net 21.05.08, 17:15
                ale kto je wywozi?
        • kieliszki Re: Ślązacy wcale nie są dupowaci 21.05.08, 18:00
          Wiesz, że Japonia przed i po wojnie była biedna? Czy o tym pamiętasz
          mając na myśli "Japonia"? Nie zależnie jak było tu przed i po wojnie
          poziomy życia w Polsce się w miarę zrównały i podawanie stanu
          gospodarki sprzed 70 lat jako argumentu cywilizacyjnego jest
          śmieszne.
          • ruban Re: Ślązacy wcale nie są dupowaci 21.05.08, 20:19
            Taaak! I ta "biedna" Japonia wybudowała jedną z największych flot
            wojennych na świecie nie mówiąc o armii. We własnych
            stoczniach,stalowniach i fabrykach !!!
            Nie ośmieszaj się !!!
            • kieliszki Re: Ślązacy wcale nie są dupowaci 22.05.08, 15:38
              Nie używaj erystyki w internecie, bo to medium jest dyskusyjnie
              ograniczone i niktnie będzie za tobą łaził i cię poprawiał i ci
              tłumaczył.
              • ruban Re: Ślązacy wcale nie są dupowaci 23.05.08, 12:25
                Sofista się znalazł.
    • Gość: szleper Ślązacy wcale nie są dupowaci IP: *.adsl.inetia.pl 21.05.08, 06:46
      Kto niezna ciężkiej pracy,ten nie będzie miał szacunku dla Hanysów.Widziałem jak
      tacy nie zagrzali miejsca w bykowni, a jeszcze na dodatek okradali
      współlokatorów, a teraz są wielkimi narodowcami.Hanysy nie muszą pracować na
      nierobów.
    • norton2 Ślązacy wcale nie są dupowaci 21.05.08, 07:39
      Byli , są i będa dupowaci.Wystrczy popatrzeć na władze wsi katowice
      i ich sołtysów!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • settembrini Re: Ślązacy wcale nie są dupowaci 21.05.08, 16:09
        wybacz, ale kondycja intelektualna i efektywnosc prezydenta miasta, w ktorym
        zyje, w zadnym stopniu o mnie nie swiadczy. jesli sadzisz inaczej, to masz
        dupowata logike.
    • Gość: a dziennikarze wcale nie sa kretynami IP: 195.94.207.* 21.05.08, 08:00
    • Gość: Gottlieb Ślązacy wcale nie są dupowaci IP: *.phys.us.edu.pl 21.05.08, 08:21
      Żeby już nigdy więcej nie być dla Was kieliszków (może to od kielc?)i tym
      podobnych ciężarem potrzebujemy tej autonomii
      Teraz zupełnie z innej beczki.
      Może uczestniczyli przy porodach własnych dzieci, a nie własnych żon?
      • Gość: harc mistrz & HKP Re: Ślązacy wcale nie są dupowaci - o tak...!!! IP: 77.223.194.* 21.05.08, 09:55
        Bo... "chłop śląski,
        jest w barach szeroki,
        a w dupie jest wąski".

[jak mówi stare tutejsze przysłowie]
        • Gość: WaniaPionier Re: Ślązacy wcale nie są dupowaci - o tak...!!! IP: 195.187.134.* 21.05.08, 11:36
          Ty, hajot...widać, ze bigoś ślaski ci szkodzi!
    • Gość: reBuncol Ślązacy wcale nie są dupowaci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.08, 09:55
      Cyt:Slązacy wy chyba naprawdę macie kompleks Warszawy
      Autor: Gość: Buncol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.08, 08:39..>>>>
      Buncol ...prawdziwych Ślązaków już nie ma, 99,9% mieszkańców całego Śląska to
      przesiedleńcy zza Buga i werbusy zza Przemszy, czyli...Twoi,Buncol...
      pobratymcy ze wschodnich gubrni i obłasti, którzy być może zazdroszczą Ci
      tzw.stołeczności.
      Nieliczni potomkowie Ślązaków siedzą cicho,we własnych domach i dyskretnie
      pokonują swoje problemy.
      • Gość: Buncol Re: Ślązacy wcale nie są dupowaci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.08, 10:36
        Nawet nie wiem gdzie leży ta Przemsza i prawdę mówiąc nie interesuje
        mnie kto jest moim pobratyńcem.
        Ja mam swoje sprawy wy macie swoje problemmy, tylko opanujcie się z
        tym naskakiwaniem na stolicę tak jakby w Warszawie mieszkańcy nie
        mieli innych problemów jak atakowanie i gnębienie biednego śląska.

Co by się złego na ślasku działo to zawsze wina Warszawy, i tych
        złych zawistnych warszawiaków. Dla mnie to jakaś paranoja.
        • Gość: zdrowy na umyśle To ńy je żodno paranoja! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.08, 16:02
          Yno starańy uo to, coby ńy uostać "ost śćanům"!

miasta.gazeta.pl/rzeszow/1,34971,4898051.html
          Jak poua Polski. :-(
          • Gość: bo cas ućeko Re: To ńy je żodno paranoja! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.08, 23:17
            To śe gibejma, ale pryntko!
    • bergman1 każdy wyraża opinię o siebie ! 21.05.08, 12:38
      a starość robi że ludzie plotą plity.
      • Gość: Qnegunda [...] IP: *.chello.pl 21.05.08, 14:02
        • Gość: jak poradźi plyść Re: każdy wyraża opinię o siebie ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.08, 14:17
          Uostańe Mu na suůmjůnka?
    • sagittaire1 Ślązacy wcale nie są dupowaci 21.05.08, 15:46
      Gazeto Wybiórcza!

Mam pytanie - czy Gorzelik wykupił u was abonament reklamowy, bo
      wyskakuje z każdego artykułu u was? Niedługo otworzę szafę i on tam
      też będzie.
      Chcecie go wypromować na prezydenta Katowic czy co? - może
      spróbujcie chociaż zachować pozory.
      • Gość: zołza Re: Ślązacy wcale nie są dupowaci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.08, 21:23
        Jak inni będą robić tyle co RAŚ, to też się w prasie pojawią.
      • Gość: milla hu Re: Masz racje! IP: *.chello.pl 22.05.08, 09:17
        Wszędzie ten pajac! :/
        • Gość: hehehehe Re: Masz racje! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.08, 11:14
          Aż miło patrzeć jak się wszechpolacy i rozmaite pierdzistołki
          nadymają ze złości.
      • adam81w Re: Ślązacy wcale nie są dupowaci 23.05.08, 20:03
        sagittaire1 napisał:

> Gazeto Wybiórcza!
        >
        > Mam pytanie - czy Gorzelik wykupił u was abonament reklamowy,

no właśnie. Czemu piszecie o nim co 3 dni piszecie? Popieracie go?
        To może ja przestanę kupować GW.
        • Gość: heheh Re: Ślązacy wcale nie są dupowaci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.08, 20:21
          Przecież ty, Adasiu, i tak kupujesz warszawską "GW". W nasze śląskie
          sprawy nie musisz się wtrącać.
    • Gość: gg to na Slasku sa autostrady nie w Polsce..Polaczki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.08, 16:10
      mmm
      • sagittaire1 Re: to na Slasku sa autostrady nie w Polsce..Pola 21.05.08, 20:09
        jak ja jestem Polaczkiem, to ty jesteś Ślązaczkiem (bez obrazy dla innych - to
        jakis głupi prowokator).
    • Gość: smutek Ślązacy nie, IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.08, 22:32
      ale katowiczanie - jak najbardziej.
      Problem polega na tym, że te kmioty z Katowic przynoszą wstyd całemu
      regionowi, bo są mieszkańcami tzw. stolicy regionu....
      • Gość: marcin Re: Ślązacy nie, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.08, 23:41
        Masz coś do mnie?
    • kot_prezesa Mam dupowatego sąsiada z Łodzi. Jeśli na Śląsku... 22.05.08, 12:51
      Jeśli na Śląsku są tak dupowaci jak w Łodzi, to kaplica
    • morda11 Ślązacy wcale nie są dupowaci 22.05.08, 14:13
      Po śląsku się mówi "dupiaci", a nie "dupowaci".
      • Gość: gość Re: Ślązacy wcale nie są dupowaci IP: *.chello.pl 22.05.08, 14:42
        nie są bo odkryto przekręt z paliwem na Śląsku na 9 milionow zł .
    • Gość: miszcz Ślązacy - chcecie brać sprawy w swoje ręce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.08, 15:04
      To zafundujcie sobie swój śląski ZUS finansujący wczesne górnicze emerytury.
      • Gość: wymiana Re: Ślązacy - chcecie brać sprawy w swoje ręce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.08, 15:21
        A Wy sobie zostawicie finansowanie KRUS-u i innych przyiwlejów
        rolniczych a także emerytur mundurowych.
    • Gość: Irmina Ślązacy wcale nie są dupowaci IP: *.zone2.bethere.co.uk 22.05.08, 15:19
      >W czasie odkrywania tajemnic Giszowca Szejnert zauważyła też rys feminizmu na Górnym >Śląsku. - Pokutuje myślenie, że na Górnym Śląsku mężczyzna fedruje, a kobieta gotuje. A >w Giszowcu dowiedziałam się, że tutaj mężczyźni zawsze asystowali przy porodzie własnych >żon, pomagali akuszerce. Wydawać by się mogło, że obecność przy porodzie mężczyzn jest >najnowszym wynalazkiem. Okazuje się, że w śląskich rodzinach było to już od dawna normą! >- mówiła Szejnert.

Za Brynicą odkryto właśnie spory kawal drutu miedzianego,
      co jest niechybnym dowodem, że "starożytni gorole" znali już telegraf.
      Ach, w Chorzowie - odparł Gorzelik - przekopano całe
      hałdy i niczego nie znaleziono, co jest niechybnym dowodem, że "starożytne hanysy" znali już telegraf bez drutu!

>Jerzy Gorzelik, prezes Ruchu Autonomii Śląska, przekonywał, że nasz region nie jest >roszczeniowy. - Przypina nam się taką łatkę, że ciągle czegoś żądamy. Że nawet RAŚ rości >pretensje do autonomii. Ale my chcemy tylko wziąć sprawy w swoje ręce. Myślę, że coś w >tej kutzowskiej dupowatości jest, bo przez lata Ślązacy nie myśleli o sobie jako o >podmiocie historii, poddawali się rzeczywistości, zamiast ją kształtować. Ale to się >zmienia - mówił Gorzelik.

- Gorzelik to jest gość. Kiedyś jechałem Tirem wąską ulicą. Musiałem przepuścić osobówkę jadącą z naprzeciwka i zjechałem na pobocze. Niestety pobocze było grząskie i połowa tira zakopała się w nim. Nijak nie szło tego wyciągnąć. Wiozłem na pace masę sprzętu elektronicznego, bo jestem kierowcą z floty zakładowej, więc jak okoliczni złodzieje dowiedzieli się o tym, to zaczęli mnie atakować. Było naprawdę groźnie. I nagle zjawił się Gorzelik, położył wszystkich złodziei, związał ich i zaprowadził do więzienia, a następnie pomógł wyciągać mi TIRa. Po prostu go wypchnął z pułapki. A wszystko od momentu jego zjawienia się, do momentu, kiedy mój TIR był oswobodzony minęło 10 minut. Kiedy opowiedziałem o tym mojemu szefowi - chciał mu dać najnowszy model telewizora. Gorzelik nie przyjął, powiedział, byśmy go dali bardziej potrzebującym. Gorzelik to jest gość!

- Gorzelik to jest gość. Kiedyś siedziałem w publicznej toalecie i gdy już chciałem wyjść okazało się, że nie ma papieru. Wzywałem pomocy, ale nikt mnie nie słyszał. Po 2 godzinach, gdy już żegnałem się ze światem pojawił się Gorzelik z zapasem miękkiego papieru i do tego z odświeżaczem do powietrza! Gorzelik to jest gość!

- To prawda - Gorzelik to jest gość! Kiedyś szedłem ulicą zamyślony, zanim się spostrzegłem zrobiło się ciemno i zimno, wilki wyły, komary cięły i zgłodniałem. W tej chwili pojawił się Gorzelik z latarką na czole, kocem polarowym, karmą dla wilków, muhozolem i pysznym kebabem, dałem mu za to 7 złotych a on po prostu wziął 2 złote na tramwaj, a 5 oddał. Gorzelik to jest gość, nigdy go już później nie widziałem, ale słyszałem jak baby na straganie opowiadały, że tego samego wieczora udrożnił 2 studzienki i zafundował malcom pyszne gofry...

- Gorzelik to jest gość... Kiedyś skasował za mnie bilet w tramwaju... To jest gość...

- Kiedyś się bujam przez miasto i nagle wyskakują łysi kolesie. Ja wystraszony mówię do siebie, że nie powalę ich wszystkich. A tu nagle z Żabki wracał Gorzelik i jak im spuścił wpie.. to ci mowie jak Bruce Lee we <<wściekłych pięściach>>. Od tego wydarzenia nie boje się już chodzić wieczorami, bo wiem, że Gorzelik pomoże.

- Gorzelik to jest gość. Pisałem ostatnio maturę z Polaka. Problem w tym, że temat dotyczył "Lalki", której nie przeczytałem. Byłem kompletnie załamany. Lecz nagle, drzwi otworzyły się i pojawił się On. Nauczyciele z komisji zaczęli prosić go o autografy i zdjęcia dla rodziny, a on spełniając ich zachcianki, dyskretnie podał mi streszczenie lektury. Gdy tylko, mrugnięciem oka, dałem mu znak, że mogę dalej pisać, Gorzelik, z szerokim uśmiechem na ustach, pożegnał się z belframi i wyszedł. Dzięki niemu zdałem maturę z Polaka, jestem teraz bardziej wykształcony niż nasz jedyny kierowca F1, co upoważnia mnie do pisania debilnych komentarzy na gazecie.pl! Gorzelik to jest gość...

- "W owym czasie, gdy kibice Ruchu i Zagłębia naparzali się, i policja ku nim zmierzała, i ciemność wielka ogarnęła całą Ziemię, i kiboli część przechodziła nawet po aucie dla Gracza Najdoskonalszego, wstał Gorzelik i powiedział: >>Auto to zostawcie, gdyż nie do was ono należy, lecz do ubogich<<. I zostawili kibole auto i na trybuny powróciwszy dopingowali swe drużyny dalej i wielka stała się światłość, a Bayern zdobył Puchar Polski"

- I Gorzelik zobaczył, że to jest dobre i spodobało się to Gorzelikowi.

- Gorzelik to jest gość. Kiedyś jechałem rowerem po stromym zboczu i nie wiadomo dlaczego nagle łańcuch mi się zerwał i hamulce przestały działać. Kiedy odmawiałem dziesiątek różańca zauważyłem cień, który nadchodził z tyłu. Na początku go nie rozpoznałem, ale kiedy jadąc także na rowerze zbliżył się do mnie to ... to był On, Gorzelik. Na pełnej szybkości rowerów zaczął mi pomagać. Szybko zmienił łańcuch (nawet naoliwił), rozpoznał usterkę hamulców i nawet zauważył, że mam przebite przednie koło, ale cud, że miał zapasowe i w mgnieniu oka zmienił na dobre, napompowane. Nie wiedziałem jak mu dziękować, ale powiedział, że każdy by tak zrobił i pojechał w swoją stronę. Gorzelik to jest gość!

>Jednak są i stereotypy, które łechtają ego Górnoślązaków. Na takie wskazywał Gorzelik. - >Sądzimy, że jesteśmy lepsi od całej Polski, bo nasi dziadkowie czytali w dwóch językach, >podczas gdy w innych regionach ludzie byli jednojęzyczni i ledwie piśmienni. Ale ten >stereotyp nam dziś nic nie daje, oprócz cichej satysfakcji - mówił Gorzelik.

>Smolorz dorzucił do tego zasługi cywilizacyjne. - Na Śląsku jako pierwsi mieliśmy haźle! >- wykrzyknął publicysta.

I ten telegraf bez drutu!!!

Jednak wszelka walka ze stereotypami jest niemożliwa i niepotrzebna, podsumowała dyskusję Szejnert. - One same znikają, gdy zmieniają się okoliczności. Na przykład stereotyp, że Ślązacy to tylko robole i prostacy. Olbrzymia obecnie liczba studentów w Katowicach, Opolu, Gliwicach pokazuje, że to zdanie nie ma już sensu - przekonywała laureatka Górnośląskiego Tacyta.

- Szejnert to jest gość!!!!!!

• Gość: reIrmina Re: Ślązacy wcale nie są dupowaci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.08, 15:28
        Tobie też zaszkodził bigos po Śląsku???
      • Gość: miszcz Re: Ślązacy wcale nie są dupowaci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.08, 15:45
        < - To prawda - Gorzelik to jest gość! Kiedyś szedłem ulicą zamyślony, zanim się
        spostrzegłem zrobiło się ciemno i zimno, wilki wyły, komary cięły i zgłodniałem.
        W tej chwili pojawił się Gorzelik z latarką na czole, kocem polarowym, karmą dla
        wilków, muhozolem i pysznym kebabem, dałem mu za to 7 złotych a on po prostu
        wziął 2 złote na tramwaj, a 5 oddał. Gorzelik to jest gość, nigdy go już później
        nie widziałem, ale słyszałem jak baby na straganie opowiadały, że tego samego
        wieczora udrożnił 2 studzienki i zafundował malcom pyszne gofry... >

ten tekst wymiata ;))))))
      • Gość: harc mistrz ;-)))) Re: Ślązacy wcale nie są dupowaci IP: 77.223.194.* 22.05.08, 17:39
        Gość portalu: Irmina napisał(a):
        >
        > Za Brynicą odkryto właśnie spory kawal drutu miedzianego,
        > co jest niechybnym dowodem, że "starożytni gorole" znali już telegraf.
        > Ach, w Chorzowie - odparł Gorzelik - przekopano całe
        > hałdy i niczego nie znaleziono, co jest niechybnym dowodem, że "starożytne hany
        > sy" znali już telegraf bez drutu!
        >
        > - Gorzelik to jest gość. [itd. itd.]...

- Ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha,
        ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha!!!

[aż mnie brzuch rozbolał z tego śmiechu; ida do haźla - może spotkam tam
        Gorzelika, usłużnie podającego mi... rolkę papieru toaletowego?!]
        • Gość: finanzminister Re: Ślązacy wcale nie są dupowaci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.08, 21:03
          To Wy`śće, Harcydupku, opolsko Choroongwijo do bankructva
          doprowadźoouy, a tero moće nadźejo te same zrobić we Kattowitz?

I zdo Woom śe co jakeśik KPH za to vszysko zapuaći?

Harcydupku, raus uod spouecny kase!
          • Gość: harc mistrz ;-)))) Re: Ślązacy wcale nie są dupowaci IP: 77.223.194.* 22.05.08, 22:11
            Gość portalu: finanzminister napisał(a):

> To Wy`śće, Harcydupku, opolsko Choroongwijo do bankructva
            > doprowadźoouy, a tero moće nadźejo te same zrobić we Kattowitz?
            >

Co Ty zas fanzolisz, Finanzminister, [po gorolsku: - Co Ty, k..., pierd...isz!?]
            - Jaka opolska Chorągiew? Ja tam byłem tylko dwa razy w życiu: raz na festiwalu
            piosenki polskiej i raz przejazdem na wycieczce turystycznej [konsumpcja: rybka
            smażona pod piwo].

Cosik Ci sie, chopie, cołkiem porypało!?
            Nie dziwię się, skoro Twój "dziadek finanzminister" wprowadził Hitlera w
            historyczny błąd i doprowadził do upadku III Rzeszę. :-)))
            (HKP)
            ...
            CZUUUUWAAAAĆ, TAKA WASZA... NAĆ!!!

• Gość: finanzminister Re: Ślązacy wcale nie są dupowaci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.08, 21:18

To`ch Wos cylnoou w poonkt?! :-)

Reakcyjo uo tymu pośvjadczo.

A Ooupa, zdradza Woom, erbnoou w PRL-u za to "chlebowy"! :-)

PS
              Jou przeca ńy wyzdradza, kaj`śće geld skuksuy!
    • Gość: zdzichu Ślązacy wcale nie są dupowaci - raczej dupiasci! IP: *.dip.t-dialin.net 22.05.08, 19:18
      Jak wyglada chlopak slaski?
      - W dupie gruby, w barkach waski :-)
    • wlodeusz Raczej dupiaści.... 23.05.08, 06:57
      niż dupowaci!...
    • Gość: rez:zdzisiu Ślązacy wcale nie są dupowaci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.08, 08:10
      Kapusta z pola i łeb od gorola...oto bigos, po którym harcmistrz z kumplem
      zdzisiem mają problemy: jeden siedzi ciągle w haźlu a drugiemu masa fetu
      przerosła masę mózgową. Czuwaj w haźlu...czuj ,czuj,czujesz ...smród gorolski
      się rozłazi.
      • Gość: harc mistrz =--->O Re: Ślązacy wcale nie są dupowaci IP: 77.223.194.* 23.05.08, 10:44
        Ale się rezerwista Zdzisiu odgryzł ze złości...
        Jak pies na kości!

Wiesz, że nawet bardzo lubię bigos, ale robiony "po polsku".
        Moja żona jest mistrzynią w jego przyrządzaniu.
        Im dłużej stoi w lodówce tym jest lepszy.

Twój "śląski bigos" z kapusty i łbem gorola jest... do dupy!!!
        Niestrawny i dla normalnych ludzi całkiem niejadalny.
        Dlatego od takiego bigosu dupa ci rośnie i brzuch się nadyma...
        Od piwa [+ śl. bigosu] i od kolejnych krzynek piwa. :-)))
        (HKP -
        hanysy kochajom piwo)
        ...
        CZUWAJ, NIESZCZĘŚNIKU KU...LINARNY!!!
    • stix Ślązacy skompromitowali się. 23.05.08, 11:10
      Dali się zgermanizować. Oddali słowiańskie ziemie barbarzyńcom niemieckim. Na
      szczęście Polacy odzyskali je w roku 1945.
      • Gość: . Re: Ślązacy skompromitowali się. IP: *.versanet.de 23.05.08, 18:40
        Ale spolonizowac my sie njy dali!!
        I s tego my som sztolc!!
    • Gość: zelig skąd się wzięła ta śmiała teza, że nie? IP: *.adsl.inetia.pl 23.05.08, 15:11
      Górny Śląsk - przez lata "ziemia obiecana" dla ludzi bez żadnego
      wykształcenia, region gdzie przez lata wpompowano bajońskie
      pieniądze, najpierw na infrastrukturę,a później na zasiłki i dopłaty.
      Miejsce rozkwitu patologii społecznych i przemysłu pornograficznego -
      przecież "chopy" z takimi odprawami pieniężnymi zamiast zrobić coś
      konkretnego woleli "podupczyć". Dlaczego nie krzyczeli o autonomii
      jak górnictwo padało na pysk i rząd musiał to jakoś utrzymać? Do
      roboty!
      • Gość: teofil skąd się wziął taki ignorant jak ty? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.08, 16:45
        Wpompowano bajońske sumy? Być może. Za Niemca i w dobie autonomii.
        Sumy wypracowane na Górnym Śląsku. Biedny ten rząd. Najpierw
        znacjonalizował, potem dewastował niemiłosiernie eksploatując, a
        potem musiał utrzymywać, bo wyhodował sobie dziesiątki związków
        zawodowych. A RAŚ powstał, paciuloku, w 1990 r. I od początku wołał
        o autonomię.
    • oberschlesier1921 gorole raus - i dupowatosci niy bydzie 23.05.08, 15:34
      te swiniopasy (poloki) myslom ze gorole to slonzoki, bestusz majom dupowate zdaniy lo nos.
      pogonili (wypendzili, pomordowali) porzondnych slonzokow, na ich miejsce zakwaterowali swiniopasow zza buga i tera jeszcze pyskujom.
      jak by nie my to byscie, w hazlach na placu srali, furgankami jezdzili, chyba zodyn z wos niy wie ze ze ziymi slonski pochodzi 12 laureatow nagrody nobla, polska mo ino 3 z walensom na czele.
      gruß

schlesien für schlesier
    • flyb52 Ślązacy wcale nie są dupowaci 23.05.08, 18:39
      Slask sam sie przylaczyl do Polski. Sami Slazacy walczyli o
      przylaczenie do "macierzy". I dostali to, czego nie oczekiwali.
      Zamiast ok. ludzie fajnie zescie zrobili, dostali: jak wam sie
      szkopy nie podoba, fora ze dwora do niemiec. To nie bylo fair. I te
      stereotypy istnieja do dzisiaj.A o ludziach ze Slaska mozna
      powiedziec: porzadni i solidni ludzie. Tyle.
      • Gość: . Re: Ślązacy wcale nie są dupowaci IP: *.versanet.de 23.05.08, 18:56
        Korfanty uobjecywou kozdymu, kery bydzie waluwou za polskom - krowa. A jak bouo
        na prowda. Zamiast krow, prziszzy spasione polske swinie - na dwoch szuapach i
        bes mozgu. No to nawet na tyn slanski bigos sie njy nadowali.
    • adam81w Ślązacy wcale nie są dupowaci 23.05.08, 19:39
      a kto powiedział, że są dupowaci? Może Warszawiacy? No tak. Oni są
      winni wszystkiemu. Nawet jak jest zimno to też.

PS mowa śląska jako mowa jednego z polskich regionów jest ładna,
      choć ja wolałbym, żeby Ślązacy pamiętali, że są przede wszystkim
      Polakami. Chciałbym, żeby było tak, że na Śląsku mieszkają
      Ślązacy - Polacy deklarujący narodowość polską i posługujący się
      wyłącznie językiem polskim, ale traktujący Śląsk jako małą ojczyznę
      (Heimat) i określający się jako Ślązacy.

Pozdrawiam Ślązaków.
      • Gość: Wasz Marjanek Re: Ślązacy wcale nie są dupowaci IP: *.versanet.de 23.05.08, 19:52
        Adas - co zajs momy pamietac?
        Kozdy nom godo, co momy robic! Dyc dejcie nom wrejscie spokoj! My jusz tam wjymy
        bes wos, co my som, i jak sie momy u siebie rzondzic!
        Njych ino polsko okupacja sie skonczy - to pokozymy!
        Pyrsk przi szlustydniu!
        Wasz Marjanek

Pray for the peace of Jerusalem: they shall prosper that love
        thee.Psalm 122:6
        • adam81w Re: Ślązacy wcale nie są dupowaci 23.05.08, 20:21
          Napisalem co.

Nikt mieszkancom Slaska nie mowi co maja robic. To oni mowia reszcie
          kraju co i jak maja robic.

Jaka okupacja? Tam jest i bedzie Polska. Na 8 milionow ludzi 173
          tysiace uwaza sie za niePolaków. Policz ile to procent :)

No i Polska nie moze okupywac swoich ziem :) glupoty gadasz.
          • Gość: Wasz Marjanek Re: do adama81:Ślązacy wcale nie są dupowaci IP: *.versanet.de 23.05.08, 21:52
            Nie wiem, co miales z historii, i kiedy i kto Ci ja wbijal do glowy.
            Z pozycji polskiego okupanta Slask byl zawsze - jak i odwiecznie polskie ziemie
            prowincji Pommern czy Ostpreussen - czysto polski. Tak mnie uczono, chcac ze
            mnie zrobic Polaka.
            Tylko wtedy nie bylo alternatywy do komunistyczno-szowinistycznej doktryny
            umacniania polskosci na - jak twiedzili Polacy - odwiecznie polskich ziemiach
            wyzyskamych.
            Ze przez te lata indoktrynacji i wynaradawiania Slazakow przez Polakow proporcje
            miedzy przyjezdnymi z Polski a nami Slazakami wyhgladaja tak, jak przedstawiasz
            - nie jest dowodem, ze jest nas tak malo.
            Dla przykladu - republiki baltyckie. Okupowane - podobnie jak nasz Slask -
            przesycone byly naplywowym elementem rosyjskim. A teraz - rdzenna ludnosc
            kieruje krajami - a kto chce byc ich obywatelem - musi sie dostosowac (na
            przyklad poprzez wladanie jezykiem nierosyjskim).

No i zobaczysz, jednego dnia i Slask bedzie wolny - a wtedy bedzie nas nieco
            wiecej niz cyfra ktora podajesz.
            Pyrsk przi szlustydniu!
            Wasz Marjanek

• Gość: "Śląsk" szydźi Re: do adama81:Ślązacy wcale nie są dupowaci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.08, 11:20
              Uoone uo tymu wjoom gynau!

Bez to koonta napoczynajoom:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=59&w=79959160
            • Gość: Irmina Re: do adama81:Ślązacy wcale nie są dupowaci IP: *.zone2.bethere.co.uk 24.05.08, 12:08
              Przecież wizyty w poradniach na razie są bezpłatne. Medycyna zna i leczy takie
              przypadki. Uwierz mi. Zgłoś się po poradę.
              • Gość: Irmina Re: do adama81:Ślązacy wcale nie są dupowaci IP: *.zone2.bethere.co.uk 24.05.08, 12:12
                Żeby nie było!!! To do Marjanka ;-)
                • Gość: Wasz Marjanek Re: do irminki: to do ciebie IP: *.versanet.de 24.05.08, 17:53
                  Ty - to zauatf mi kolyjka.
                  Ino jo njy je - jak ty - polski pomywocz garow - to njy wjym eli mie lykosz
                  przijmnie.
                  Pyrsk przi szlustydniu!
                  Wasz Marjanek

• Gość: Irmina Re: do irminki: to do ciebie IP: *.zone2.bethere.co.uk 24.05.08, 18:53
                    Wielce szanowny itd. etc. Marjanek - gary trzeba myć bo z brudnego się nie je
                    [chyba że po śląsku]. Poza tym wielce szanowny itd. etc. Marjanek - ty wiesz co ;-)
                    • Gość: Wasz Marjanek Re: do irminki: to do ciebie IP: *.versanet.de 24.05.08, 20:20
                      No to zajmij sie lepi myciym tych gorow, bo to ci idzie lepij nisz te wypociny
                      na tymat Slonzokow!
                      Pyrsk przi szlustydniu!
                      Wasz Marjanek

• Gość: Irmina Re: do irminki: to do ciebie IP: *.zone2.bethere.co.uk 24.05.08, 20:45
                        Ale jak już pomyję, to mogę czasem coś napisać [chociaż śledząc poziom
                        wypowiedzi niektórych piszących na tym forum przechodzi mi na to ochota] i
                        nieważne, że komuś to nie odpowiada - to jego problem, nie mój. Jeśli uważasz,
                        że chamstwo, obrażanie i debilne argumenty są wyznacznikiem cywilizacyjnym to
                        jest to twój problem. Dla przypomnienia - mamy XXI w., Internet i naprawdę są
                        duże możliwości dostępu do wiedzy. Dobór "argumentów" w tym i innych wątkach
                        świadczy niestety o poziomie wypowiadających się. Bawcie się zdrowo.
      • arnold7 Re: Ślązacy wcale nie są dupowaci 23.05.08, 20:21
        Chciec to sobie mozesz. Ja przykladowo wolabym, zeby Slask nigdy nie znalazl sie
        pod polska administracja. Bycie kojarzonym z mieszkancami kraju, w ktorym
        zuzycie papieru toaletowego na glowe jest 5-krotnie nizsze od sredniej
        europejskiej, nie wzbudza pozytywnych uczuc.

• adam81w Re: Ślązacy wcale nie są dupowaci 23.05.08, 20:24
          A ja sie ciesze ze Slask jest i bedzie w Polsce. To jest czesc
          mojego kraju i tyle.
          • Gość: starzik Re: Ślązacy wcale nie są dupowaci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.08, 20:28
            To zrozumiałe, że się cieszysz. Brytyjczycy pewnie też się cieszyli
            z posiadania kolonii.
          • arnold7 Re: Ślązacy wcale nie są dupowaci 23.05.08, 20:31
            adam81w napisał:

> A ja sie ciesze ze Slask jest i bedzie w Polsce. To jest czesc
            > mojego kraju i tyle.

Jako mieszkaniec mocno sezonowego panstwa, ktore w ciagu ostatnich 200 lat nie bylo suwerenne nawet przez lat 40 (a kiedy bylo suwerenne, to przez jedne niecale 20 lat w zupelnie innym miejscu, niz przez drugie niecale 20 lat), rzeczywiscie mozesz sie cieszyc i pisac tak smieszne rzeczy, jak "jest i bedzie".
            • Gość: miszcz Re: Ślązacy wcale nie są dupowaci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.08, 23:26
              Może i nie było suwerenne, ale istniało dłużej. Swego czasu było drugim co do
              wielkości państwem w Europie. A ile twoja krainka ślunzoczku była niepodległa.
              Poza tym wojsko i wywiad wojskowy twojego drugiego heimatu jest pod kontrolą USA
              - bo Niemiaszki i wy przyszywani volksdeutsche dostaliście tęgie baty w
              ostatniej wojnie. Więc nie wyjeżdżaj z suwerennością z łaski swojej.

P.S. Ile rocznie dopłaca BND do RAŚu ?
              • arnold7 Re: Ślązacy wcale nie są dupowaci 23.05.08, 23:40
                Gość portalu: miszcz napisał(a):

> Może i nie było suwerenne, ale istniało dłużej. Swego czasu było drugim co do
                > wielkości państwem w Europie. A ile twoja krainka ślunzoczku była niepodległa.
                > Poza tym wojsko i wywiad wojskowy twojego drugiego heimatu jest pod kontrolą US
                > A
                > - bo Niemiaszki i wy przyszywani volksdeutsche dostaliście tęgie baty w
                > ostatniej wojnie. Więc nie wyjeżdżaj z suwerennością z łaski swojej.

Haha, drazliwy temat:)

>
                > P.S. Ile rocznie dopłaca BND do RAŚu ?

A na ile stawiasz?

• Gość: pullach Re: Ślązacy wcale nie są dupowaci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.08, 08:03
                  ja stawiam na to ze miszczem zainteresuje sie prokurator.
                  • Gość: Irmina Re: Ślązacy wcale nie są dupowaci IP: *.zone2.bethere.co.uk 24.05.08, 12:14
                    W tym wątku bardziej by się przydał lekarz. I to nie jeden!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka