Gość: autochton IP: *.dip.t-dialin.net 27.05.08, 20:28 Brawo! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: hef Jest już Wikipedia po śląsku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.08, 20:43 swietny pomysl, gorol gratuluje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ŁagiewnikŚląski Re: Jest już Wikipedia po śląsku IP: 91.123.212.* 27.05.08, 21:17 Mie tyż sie to podobo. Jednak nik mie nie przekono do tych "śląskich" liter bo niby jak napisać nazwe moich ukochanych Łagiewnik - Ůagewniki ?! Mimo to gratuluja i tak trzimać ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rehtoor Re: Jest już Wikipedia po śląsku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.08, 23:39 Uogewńiki Szlůnzsky! Wasz sůmśod, uode douwna już szkryflo "internecowym szrajboongym goornoszloonzskigo kryjoula" podle Tadzikowego mustra (z Florydy): www.republikasilesia.com/ Podle tego mustra majno Waszy surzebny wśe wyglůndo tak: Uogewniki S'loonsky! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AndrzejKK Jest już Wikipedia po śląsku IP: *.3s.pl 27.05.08, 21:31 Też się cieszę, już kupę słów zapomniałem. Będzie z czego sobie przypomnieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HH Majn Gott ale fajne! IP: *.swietochlowice.net.pl 27.05.08, 21:40 To mom co na dzisiej co do czytanio! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shtp Jest już Wikipedia po śląsku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.08, 21:40 Teraz to już ino do kodyfikacji, a potem będzie z górki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: el_fuego Re: Jest już Wikipedia po śląsku IP: *.asystent.ds.polsl.pl 27.05.08, 21:50 Dziwne te literki, tak zapisany śląski zaczyna przypominać czeski :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babazielna Re: Jest już Wikipedia po śląsku IP: *.domainunused.net 27.05.08, 23:37 > Dziwne te literki, tak zapisany śląski zaczyna przypominać czeski :) i oto chodzi! o to, żeby jak tylko się da, różnił się od polskiego literackiego; tam gdzie różnicy język nie poradzi, tam się pismem nadrobi. z pozycji Czech to musi śmiesznie wyglądać, Pana Wojaczka z Karviny pewnie trochę zirytuje, językoznawców zażenuje i zasmuci. Autokreacja przez opozycję, autodestrukcja. Odpowiedz Link Zgłoś
rojberek Jeronie ale suuuuuuuuuuper! 27.05.08, 21:52 Jak jo wom za to piyknie dziynkuja! Ino tak dalyj! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tyż miyjscowy Jest już Wikipedia po śląsku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.08, 22:05 Spróbujcie wczytać się w tekst - to bzdury i z "ślonskim" (którym?) ma niewiele wspólnego; nie ma "... Rybnika nocum ..." jest "Rybnik po ćiymoku" itd. Nie jestem wielkim znawcą tematu, ale oby ta strona nam nie zaszkodziła (nie ośmieszyła). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yourij Re: Jest już Wikipedia po śląsku IP: *.gl.digi.pl 28.05.08, 09:17 jak jest po ćymoku a nie nocum to zmien - to wolna encyklopedia :) ale gratuluje pomyslu i trzymam kciuki :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adek Re: Jest już Wikipedia po śląsku IP: 193.84.206.* 28.05.08, 12:55 już sprawjůne:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: don pedro Jest już Wikipedia po śląsku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.08, 22:15 Panie Redaktorzem to nie jest jakaś śląska wersja polskiej Wikipedii. To jest samodzielna Wikipedia a języku śląskim. Odpowiedz Link Zgłoś
mr.superlatywny Re: Jest już Wikipedia po śląsku 27.05.08, 22:43 Ja, to mi je trocha za bardzo ino przekludzone z polskiygo. Odpowiedz Link Zgłoś
mr.superlatywny Jest już Wikipedia po śląsku 27.05.08, 22:36 Czytejcie o regionalnych "godkach" : forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10650&w=80099776&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rg Jest już Wikipedia po śląsku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.08, 23:03 Nie język śląski,a gwara śląska-niezbyt ładna. Górale i inni też sobie napiszą, ale co to komu da? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Menschenfresser Re: Jest już Wikipedia po śląsku IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.05.08, 23:38 A po co swiatu jezyk polski ? Zastanow sie dlugo i odpowiedz przekonujaco ! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baba zielna Re: Jest już Wikipedia po śląsku IP: *.domainunused.net 27.05.08, 23:56 Wiesz... jeśli chciałbyś zabierać głos w sprawy śląskie, warto by było, żebyś wpierw zamieszkał na śląsku, pożył tu, poznał ralia. pozdrawiam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K8 Re: Jest już Wikipedia po śląsku IP: *.adsl.inetia.pl 28.05.08, 01:18 Gość portalu: baba zielna napisał(a): > Wiesz... jeśli chciałbyś zabierać głos w sprawy śląskie, warto by > było, żebyś wpierw zamieszkał na śląsku, pożył tu, poznał ralia. > pozdrawiam ;) jakbyś babo zielona żył/a na Śląsku i poznał/a realia Ślązaków, to IP z .de by cię nie zdziwił. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baba zielna Re: Jest już Wikipedia po śląsku IP: *.domainunused.net 28.05.08, 06:46 > jakbyś babo zielona żył/a na Śląsku i poznał/a realia Ślązaków, to > IP z .de by cię nie zdziwił. 1 zielna nie zielona 2 gdzie nie jest napisane, że m nie to dziwi? po prostu, jeżeli ktoś zdecydował się opuścić Śląsk, a nawet Polskę to powinien w swej decyzji być konsekwentny. Śląsk ma swoją rzeczywistosć, współczesność w której żyją ludzie. rzeczywistosc Śląska to nie skansen wspomnien ludzi z .de Odpowiedz Link Zgłoś
rojberek Śląsk jest śląski! 28.05.08, 08:32 I nie wmawiam Ślązakom - obojętnie gdzie nie żyją dzisiaj - jak mają o swojej śląskości świadczyć. Czyżby Polacy mieszkający w Irlandii też już nie byli Polakami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K8 Re: Jest już Wikipedia po śląsku IP: *.adsl.inetia.pl 28.05.08, 21:24 Gość portalu: baba zielna napisał(a): > 1 zielna nie zielona literówka. "o" jest obok "l". Widocznie wcisnęły mi się 2 przyciski. > 2 gdzie nie jest napisane, że m nie to dziwi? po prostu, jeżeli ktoś > zdecydował się opuścić Śląsk, a nawet Polskę to powinien w swej > decyzji być konsekwentny. Śląsk ma swoją rzeczywistosć, > współczesność w której żyją ludzie. rzeczywistosc Śląska to nie > skansen wspomnien ludzi z .de Super!!! To zlikwidujmy wszystkie lokale wyborcze w USA, UK, Irlandii i gdzie się jeszcze da. To skandal, że o sprawach polskich decydują ludzie ze skansenem wspomnień, bo od dawna nie znają realiów polskich. Ale "inteligentna/y" jesteś! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rg Re: Jest już Wikipedia po śląsku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.08, 08:10 Ależ ja tu mieszkam od sześciu lat i zdążyłem sobie wyrobić zdanie na temat Śląska (może bardziej Katowic, ale one przecie na Śląsku). Nie jest ono niestety najlepsze ponieważ życie i ludzie codziennie mnie niemile zaskakują. Patrzę i nie wierzę. Mimo to staram się szukać pozytywów w tym wszystkim i liczę, że jeszcze kiedyś będzie normalnie. Pozdrawiam obrońców gwary śląskiej;-) P.S. Troszkę poczucia humoru:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rg Re: Jest już Wikipedia po śląsku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.08, 07:58 Czytałeś "Konopielkę"? Przypominasz mi człowieka z bagna."...bagno tu i my tutejsze..." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rehtoor Re: Jest już Wikipedia po śląsku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.08, 23:46 Mógłbym przewrotnie odpowiedzieć: Ńy polski jynzyk, yno rusko gwara - zresztoom szajsowato! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rg [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.08, 08:18 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gnyp Re: Jest już Wikipedia po śląsku IP: 83.17.148.* 28.05.08, 13:33 Szloonzoucy, ńy Poloucy - ze suoomjanym uogńym! Nasou strategijo mo za cyl, dugy trvańy. Bez to my jus tak wjejla zwjyrzchnośćoov sam przetrzimauy. Wous tes przetrzimooma! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
g.suss Re: Jest już Wikipedia po śląsku 28.05.08, 00:13 Gość portalu: rg napisał(a): > Nie język śląski,a gwara śląska-niezbyt ładna. Och, wszyscy tu szalenie bierzemy sobie do serca, co też podpisujący się dwiema literkami, anonimowy typ z internetu uważa za ładne, a co nie. > Górale i inni też > sobie napiszą, ale co to komu da? Se przeczytaj komentarze pod i nad swoją marną prowokacją, to się dowiesz - mnóstwo radości i satysfakcji. A przy tym pomoże kultywować śląską gwarę - uznawaną za piękną przez ludzi o znacznie większym od twojego potencjale umysłowym. Za taką właśnie mentalność jak twoja na Śląsku nie lubi się goroli - nic mi to nie da, więc będę mendził i spie.. zabawę tym, którym daje. Spieprzaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rg Re: Jest już Wikipedia po śląsku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.08, 08:17 Dobrze odczytałeś-prowokacja, a Wy się zaraz plujecie. Całe Śląsk ha ha ha. Uderz w stół.... Dajcie sobie ludzie trohę luzu. Gdzie poczucie humoru? P.S. Podtrzymuję to co napisałem wcześniej. Wolno mi mieć swoje zdanie i nic na to nie poradzisz chćbyś bardzo chciał. Boli Cię to??? Odpowiedz Link Zgłoś
g.suss Re: Jest już Wikipedia po śląsku 28.05.08, 10:44 Gość portalu: rg napisał(a): > Dajcie sobie ludzie trohę luzu. Gdzie poczucie humoru? Poczucia humoru to my mamy mnóstwo, za to wy, gorole, nie macie poczucia taktu. > Podtrzymuję to co napisałem wcześniej. Wolno mi mieć swoje zdanie i > nic na to nie poradzisz chćbyś bardzo chciał. Boli Cię to??? Dyć jo cie chopie dupca. Jeśli coś tu kogoś boli, to ciebie, że komuś chce się robić wiki po śląsku. Ja ci tylko delikatnie zwracam uwagę, żeś buc. Odpowiedz Link Zgłoś
heterofob2 gwara czego??? 28.05.08, 08:41 "nie język polski, a gwara polska (języka rosyjskiego), i to niezbyt ładna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rehtoor Re: Jest już Wikipedia po śląsku IP: 83.17.148.* 28.05.08, 13:26 To je prowda! Na raźe je to naszkryflane gwaroom nadeszuych tu Poloukoov, co Jym śe zdowo, iże poznauy goornoszloonzski Jynzyk? Jak prof. Miodek! Ale kej je, jak widza, myjglich korektura tych szkryflouoov, to polekuśku we prawy Jynzyk, akuratńe se to poomjyńoomy?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thule88 Jest już Wikipedia po śląsku IP: *.dip.t-dialin.net 27.05.08, 23:45 Szykownie jest.Ino Gryfnie sie to cyto,cosik za bardzo na Pepikow cisnie.Ale kozdy anfang je szwer.Ale wszysko jedno,raduja sie zech to dozol.Ino tak dali!!! Pyrsk! Odpowiedz Link Zgłoś
jaborygyn Do Macieja! 28.05.08, 00:34 Pojakymu na přodńi zajće guośiće: "Witej! To je Wikipedyjo we ślůnskij godce." Idźe mi uo suowo "ślůnskij"! Kej prawi śe Szlůnzek uo naszy Źymi, Szlůnzouki uů nous samych, a nasou Goudka mou uoznacyńi "szl", to ńy pojmuja pojakymu pojawjo śe na přodku buchsztaba "ś"? Coby śe Poloukům přichlybjać? Akuratńi bydźe: "Witej! To je Wikipedyjo we szlůnzski godce." Odpowiedz Link Zgłoś
eichendorff Re: Do Macieja! 28.05.08, 08:43 jaborygyn napisał: > Idźe mi uo suowo "ślůnskij"! > > Kej prawi śe Szlůnzek uo naszy Źymi, Szlůnzouki uů nous samych, > a nasou Goudka mou uoznacyńi "szl", to ńy pojmuja pojakymu pojawjo > śe na přodku buchsztaba "ś"? > > Coby śe Poloukům přichlybjać? > > Akuratńi bydźe: > > "Witej! To je Wikipedyjo we szlůnzski godce." Jerůńe! Je tam pora inkszych bykůw, nale akurat to je porzůndne! Przestůń Jaborygyn uonaczyć uostuda, bo ńikt tak teroski ńy pado. Ńy ma co śe wadźić uo pjerdůuy. Wszyńdźe je "Ślůnsk" (choć powińyn być "Ślůnzk") i tak pewńikjym już uostańe. Odpowiedz Link Zgłoś
heterofob2 Re: Do Macieja! 28.05.08, 08:47 Można by zaznaczyć, że Wikipedia zawiera hasła zredagowane w różnych gwarach języka śląskiego, a nawet w rozmaitych wersjach osobistych tego języka, w różnych konwencjach ortograficznych. Więcej tolerancji, w przeciwnym razie połowa treści śląskiej Wikipedii to będzie poprawianie się nawzajem "to nie jest po śląsku!" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pytek Re: Do Macieja! IP: 83.17.148.* 28.05.08, 13:17 Moće w coukości recht "heterofob cvaj"! Jak goudauy, na tyn przikuod, douwne Szloonzouki we Rosenberg (po polsku - Rozbark) pod Bytoońym, mogeće se posuchać ze TVS Silesia tu: www.tvs.pl/index.php?id_materialu=257 Je to mowa, kjero tam prawje co wymarua, tako jak i tamtejse pogrywańe na szauamajach! Gra na szauamajach retuy na szczyńśćy terouzki Wjelgopoloucy, a Poloukoom śńi śe po nocach, coby downo tradycyjo, szauamajowo muzyka, prziszua curik na O/S. A fto retńe nasy rzoondzyńi, po ńy poukuodany porzoondńe ... kodyfikacyji? Spoomńijće se: "Co nogle, to po djoble!" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przykuta Jest już Wikipedia po śląsku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.08, 08:55 Lajsi - wymiatasz :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolo wymierająca gwara IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.08, 09:00 do śląskiej narodowości podczas ostatniego spisu przyznało się 200 tys ludzi. Na ponad pięć milionów mieszkańców województw śląskiego i opolskiego to zaledwie 3% ludności. Nawet na śląsku zaczyna brakować ślązaków a oni tu wymyślają autonomie....dla kogo ona ma być? Dla znikającej mniejszości? Testy IQ: www.iq-test.pl/?d=5087 Nagrody za darmo: www.look4win.pl/rejestracja.php?polec=fredator Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Idiotenhammer Re: wymierająca gwara IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.08, 10:12 Zaczynasz manipulować już na wstępie - co kogo obchodzi województwo śląskie z Częstochową, Zagłębiem i Żywcem? Chcesz być rzetelny, podaj liczbę mieszkańców Górnego Śląska. Mylenie autonomii regionalnej z autonomią grupy narodościowej to już jawny przejaw zidiocenia. Odpowiedz Link Zgłoś
g.suss Re: wymierająca gwara 28.05.08, 10:55 W tym swoim teście IQ to chyba nie masz powyżej 60, jeśli z faktu, że 200 tys. osób podało - niueznawaną oficjalnie - narodowość Śląską wyciągasz wniosek, że jest tylko 200 tys. Ślązaków. Ja podałem polską, a Ślązakiem jestem od co najmniej 6 pokoleń. Dziś pewnie podałbym śląską, bo im bardziej takie tępe buce jak ty chcą bezinteresownie pozbawić kogoś tożsamości, tym większa moja motywacja, by jej bronić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ślązaczka-slonzocz Jest już Wikipedia po śląsku IP: *.adsl.inetia.pl 28.05.08, 11:05 Własnie co doprogramu internetowego t nie wiem czy jest taki super, ponieważ np.s z kreską u góry jako sz nie powinno moim zdaniem występować,przecież można napisać sz zamiast tego dziwnego znaczka-przez to nasza gwara wygląda jak język czeski i anie gwara śląska. Co innego z u lub o z kropeczkami tu już nie da się zastąpić ich inną wiązanką liter. Poza tym np. oubejrij bynajmniej nie potrzebuje "u" ani "j" bo każdy czyta poprostu "obejrzi" . Oczywiście zaproponowane przeze mnie ułatwienie jest tylko po to by polacy mogli bardziej zrozumieć naszą gwarę,jednak, że z drugiej strony widząc te wszystkie kreseczki i kropeczki nad poszczególnymi literami może w końcu zrozumieją, że nasza gwara nie wzięła się z nikąd,a kiedyś była językiem urzędowym,niestety nie pamiętam za panowania którego to króla,ale poruszaliśmy temat gwary na języku polskim,że właśnie jest zbliżona do dawnego języka polskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nocnyMarek Jest już Wikipedia po śląsku IP: *.altec.pl 28.05.08, 12:11 Przekombinowaliście z pisownią, to powinien być języj pisany a nie wyłącznie zapis fonetyczny, tego się nie da czytać ... Skąd pomysł całkowitego zlikwidowania 'ł' i zastąpienia go przez 'u'? a wciskanie na siłę ć i ś? Dlaczego: Kej chćoužeś zrobić co inkše, naćiś śe ... a nie Kej chciołżeś zrobić co inkše, naciś sie... Odpowiedz Link Zgłoś
dark_crusader A te dziwne znaczki to wam naprawdę potrzebne? 28.05.08, 12:36 Czym się różni U z kółkiem od Ł? Że niby inaczej się wymawia niż polskie Ł? Mi to tam generalnie wisi jak kilo kitu tylko się prywatnie dziwię, że chce się komuś kombinować z dziwnymi czcionkami, jeśli ma pod ręką normalną polską stronę kodową. No, chyba że chodzi o maksymalne "udziwnienie" optyczne tej gwary, żeby wyglądała bardziej obco i żeby łatwiej było twierdzić, że to zupełnie inny język. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rehtoor Re: A te dziwne znaczki to wam naprawdę potrzebne IP: 83.17.148.* 28.05.08, 13:44 A pojakymu Wy, Poloucy, ńy szkryfloće Ełropa? Bo Uoona booua gibći ńiźli Wy! I sama se mjano nojdua. :-) Abo ałto? Tako litera, to yno Wy`śće se w Ojropje sprawjoouy, to se joom terozki mjyjće! Jagiełły, Radziwiłły, i insze ... przibuyndy darymne. :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wyjgwajzer Re: A te dziwne znaczki to wam naprawdę potrzebne IP: 83.17.148.* 28.05.08, 14:06 Widać, iześće ńycytate, abo coukym po szloonzsku ńic ny pojmujeće? "U" z kooueckym (Ů), uoznaco tzw. skuoońoone "o"! I ze polskoom buchsztaboom "Ł" ńy mo uoone ńic do cyńyno. Nojdźejćy se je we takich wortach jak: Půnbůček, dům, kůń, Szlůnzek, fůrt, Gůrnoszlůnzouk, a dalsze: slunskoeka.pyrsk.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm Re: A te dziwne znaczki to wam naprawdę potrzebne IP: *.cbk.waw.pl 28.05.08, 17:10 Jestem rodowity Ślązak, mimo że na Śląsku nie mieszkam, ale też mam problem z tymi literkami. Przecież tego nie da się przeczytać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szkolny Re: A te dziwne znaczki to wam naprawdę potrzebne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.08, 22:54 Przeca po to kejś szule wynojdli?! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakowianka_jedna Re: A te dziwne znaczki to wam naprawdę potrzebne IP: *.chello.pl 28.05.08, 19:57 Mnie zaś dziwi, że używasz krótkiej formy zaimka ("mi") na początku zdania - po co? żeby udziwnić? toż to błąd w polszczyźnie! Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: A te dziwne znaczki to wam naprawdę potrzebne 28.05.08, 20:20 Gość portalu: krakowianka_jedna napisał(a): > Mnie zaś dziwi, że używasz krótkiej formy zaimka ("mi") na początku zdania - po > co? żeby udziwnić? toż to błąd w polszczyźnie! Dziwi Cie, bo to niy twoj jynzyk. Dla mnie przykladowo taki polski to tez jezyk obcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ujek Jest już Wikipedia po śląsku IP: *.net.autocom.pl 28.05.08, 15:27 ja też uważam, że ta pisownia jest przekombinowana, a jej uzasadnieniem jest tylko to żeby się jak najbardziej różnić od polskiego. Ciężko się to czyta, cieżko się tak pisze, bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Jest już Wikipedia po śląsku 28.05.08, 18:25 Ale to niy styknie wciepac do tuplikorza i fertig. Sam jes srogi feler, piyrszy z brzegu: "wpisoua ślůnskům godke" szl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Al%C5%AFnsko_godka To jakis pieronski pidzin, niych ftos tam koryguje te felery. Mo byc: "wpisaua ślůnsko godka", mom recht?. To jak "godou i godaua", a niy "godou i godoua", plus typowo slonski brak uodmiany w drugij tajli - "jo pija zimno cola", a niy "jo pija zimnom cole" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bozena Re: Jest już Wikipedia po śląsku IP: *.domainunused.net 28.05.08, 18:56 plus typowo slonski brak uodmiany w drugij tajli - "jo > pija zimno cola", a niy "jo pija zimnom cole" echhh To nie jest brak odmiany, to jest odmiana która okrężną drogą ujednoliciłą się z mianownikiem. Dawne nosowe "e" bywało nosowym "a", gdy "nosówka zanikła, pozostało po niej "a". Odmiana zachodzi, żeby ją dostrzec, przyjrzyj się rzeczownikom rodzaju męskiego. A, że "pijesz zimná cola", a nie "zimnom"? Wynika z podobieństwa "tej coli" do swojego mianownika. To trochę jak "wyłanczać" zamiast "wyłączać", gdzie "wyłanczać" niedbale tworzy się z powodu podobieństwa do "wykańczać". To mniej więcej taki sam błąd. Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Jest już Wikipedia po śląsku 28.05.08, 19:16 Gość portalu: bozena napisał(a): > plus typowo slonski brak uodmiany w drugij tajli - "jo > > pija zimno cola", a niy "jo pija zimnom cole" > > echhh > > To nie jest brak odmiany, to jest odmiana która okrężną drogą > ujednoliciłą się z mianownikiem. Dawne nosowe "e" bywało > nosowym "a", gdy "nosówka zanikła, pozostało po niej "a". > Odmiana zachodzi, żeby ją dostrzec, przyjrzyj się rzeczownikom > rodzaju męskiego. W tyj formie, kaj widza tyn feler na wiki, niy ma uodmiany - - "jo pija zimnom cole" niy jes po slonsku. > > A, że "pijesz zimná cola", a nie "zimnom"? Wynika z > podobieństwa "tej coli" do swojego mianownika. To trochę > jak "wyłanczać" zamiast "wyłączać", gdzie "wyłanczać" niedbale > tworzy się z powodu podobieństwa do "wykańczać". To mniej więcej > taki sam błąd. Nie taki sam. To zasadniczy blad. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rehtoor Re: Jest już Wikipedia po śląsku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.08, 22:32 "Sam jes srogi feler, piyrszy z brzegu:" Ńy lepi ... z kraja?! PS Tero trza dować pjeroonym pozoor! Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Jest już Wikipedia po śląsku 28.05.08, 22:40 S kraja to my moumy Brieg Niy czepiej se suowa, gramar jes do rzici. Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Jest już Wikipedia po śląsku 28.05.08, 22:45 A jak mom byc upierdliwy, to kaj sie tyknie Roczniok, hań czapi gorolizacjoum. Pieronski epel! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jorge Re: Jest już Wikipedia po śląsku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.08, 02:28 "Sprowjyj ta zajta" i smieniej to, bo sam ni trza tyla im godać. pyrsk Odpowiedz Link Zgłoś
heterofob2 drobna poprawka 29.05.08, 18:25 nie gniewaj się, arnoldzie, ale nie chodzi o "typowo slonski brak uodmiany", lecz o to, że biernik w rodzaju żeńskim (w wyniku PRZYPADKOWYCH zmian fonetycznych) jest czasem identyczny z mianownikiem. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lelo Jest już Wikipedia po śląsku IP: *.dip.t-dialin.net 28.05.08, 18:31 gratuluja wom korjcok z Niymiec Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lelo Re: Jest już Wikipedia po śląsku IP: *.dip.t-dialin.net 28.05.08, 18:36 przepraszom mo byc krojcok Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Jest już Wikipedia po śląsku 28.05.08, 18:42 OK, bez chwila myslolech, co rzes jes kolejny gorolski prowokator, kerymu kajs dzwoni, ino niy wiy kaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lelo Re: Jest już Wikipedia po śląsku IP: *.dip.t-dialin.net 28.05.08, 18:52 kajbytam , przepraszom i pozdrowium wos zy Frankfurtu nad mynym krojcok z zobrza Odpowiedz Link Zgłoś
albrecht1 Jest już Wikipedia po śląsku 28.05.08, 20:35 Brawo za pomysł i realizację! Odpowiedz Link Zgłoś