Gość: kilo IP: *.chello.pl 12.09.08, 21:29 Ponieważ to nie jest problem medyczny - odpłatność 100% na białe recepty i refundacja na różowe. Ja nie mam zamiaru sie do tego dokładać Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Mua Re: Młodzi ćpają na koszt NFZ-etu IP: *.telpol.net.pl 12.09.08, 21:54 Czy na załączonym zdjęciu (Fot. Kamil Broszko / AG) są ludzie "szczególnie młodzi"? Bo ja dostrzegam ludzi młodszych "zdecydowanie inaczej". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Młodzi ćpają na koszt NFZ-etu IP: *.net.autocom.pl 13.09.08, 12:53 a Tramal jest refundowany?? chyba nie... ale problemem są nie tylko młodzi ale też i starsi , którzy isę od niego uzależnili a to że niektóre młode osoby nadużywaja Tramalu (łączą go z innymi środkami, o których nie napiszę, i uzyskują "fajne efekty") to jest to temat nie od dziś i nie od zeszłego roku, a co najmniej od dobrych kilku lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Młodzi ćpają na koszt NFZ-etu IP: *.net.autocom.pl 13.09.08, 12:55 poprawka - jednak jest refundowany w 50%. :| Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ble Re: Młodzi ćpają na koszt NFZ-etu IP: *.gprs.plus.pl 13.09.08, 13:06 > poprawka - jednak jest refundowany w 50%. na przewlekłą jest za darmo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grahaha Młodzi ćpają na koszt NFZ-etu IP: *.b-ras1.chf.cork.eircom.net 12.09.08, 22:30 Lubię tramal, chociaż wolę kodeinę. Antidol. <3 A Ketonalu to się za bardzo ćpać nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ERWIN Młodzi ćpają na koszt NFZ-etu IP: *.domainunused.net 12.09.08, 23:48 oj niestety życie coraz bardziej boli, miałem ciężką sytuacje od 3 lat, zadłużyłem mieszkanie na 12 tysięcy (odsetki, koszta sądowe itp), gdy teraz powoli zacząłem dochodzić do siebie okazało sie że mam już nakaz opuszczenia mieszkania przez komornika a moje zadłużenie względem administracji wynosi 25 tysięcy, a na dodatek jak wcześniej były możliwości rozłożenia zadłużenia na raty, teraz otrzymałem odpowiedz że możemy rozmawiać dopiero po wpłacie całej kwoty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaaaa Młodzi ćpają na koszt NFZ-etu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.08, 08:25 banialuki, ketonal to lek przeciwbólowy podobny w działaniu do popularnego ibuprofenu. A zwiększona ilość przepisanego tramalu to może efekt lepszego leczenia bólu w polsce a nie używania go przez młodych. Mało kto wie że zużycie opioidów w medycynie krajów zachodnich jest kilka razy większe niż u nas, a wynika z poważniejszego traktowania problemu bólu u pacjenta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asdf Młodzi ćpają na koszt NFZ-etu IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.09.08, 08:35 wow ;) ale szybko się zorientowali. Tramal moi koledzy kupowali ponad 10 lat temu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kpiny Re: Młodzi ćpają na koszt NFZ-etu IP: 158.75.197.* 24.09.08, 13:00 10 ! to i tak szybko jak na NFZ ;)NA operację jaskry czeka się 2 lata ;) w tym kraju... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JAGA Młodzi ćpają na koszt NFZ-etu IP: 82.139.30.* 13.09.08, 08:36 A dlaczego ja mam cierpieć. Jestem po 4operacjach w tym resekcja zoladka.Zastrzyki ketonal biore przynajmniej 2xna rok wiecej nie daje ból żoładka. A KRĘGOSLUP nadal uniemozliwia mi chodzenie. Ratuje sie teraz czopkami Diclac aby móc wyjść do toalety. Wzięłam tylko 1 tabl. tramalu, ból rzeczywiście ustąpił ale cos niesamowitego mi sie robilo w glowie nie moge tego leku brac. Przeciez lekarze wiedza co komu powinni przepisywac. Młodzieży takich leków nie powinno sie dawać. Jeżeli to preludium do kolejnej pełnej odpłatności za leki p. bolowe to jestem za eutanazją. Bo i tak płace 95% przepisanych na 100%. Szczegolnie na serce/ nadcisnienis/ i uspokajające bo ból jest cięzki do zniesienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lek Re: Młodzi ćpają na koszt NFZ-etu IP: 193.218.151.* 13.09.08, 08:47 Szanowna Pani, jesli bol jest nie do zniesienia to prosze nie czekac i powiedziec to swojemu lekarzowi w przychodni. Sa leki silniejsze niz tramal i jesli sa wskazania to trzeba je stosowac a wtedy nie ma ryzyka uzaleznienia. Jesli lakarz z przychodni nie radzi sa z problemem (zdarza sie, to trudna kwestia) jest jeszcze Poradnia Leczenia Bolu.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Młodzi ćpają na koszt NFZ-etu IP: *.chello.pl 13.09.08, 09:17 Nie dziwię się,że po tego typu jakości -czyt. rzetelności artykułów sprzedaż GW znacząco zmalała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Masz rację IP: *.e-wro.net.pl 13.09.08, 10:38 Lekarz powinien dobrać leki do pacjenta i jego choroby. A lekarze ida na łatwizne i przepisują co chce pacjent. Jesli ktos powie, że chce trama czy ketonal bo nic innego nie działa to lekarz powinien zarządać dotychczasowej histrii choroby. No bo przy przewlekłych i uciązliwych bólach każdy człowiek chodzi do lekarza i tam dostaje recepty na odpowiednie leki. teraz nastolatek idzie do lekarza i mówi, że chce tramal a lekarz mu to przepisuje nie sprawdzając czy faktycznie ten tramal jest pacjentowi potrzebny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kambodża A co z innym twardym narkotykiem - alkoholem ? n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.08, 09:04 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Re: A co z innym twardym narkotykiem - alkoholem IP: *.e-wro.net.pl 13.09.08, 10:41 Alkohol pity z umiarem nie wyrządza krzywdy. Wręcz przeciwnie, pomaga utrzymac zdrowie: czerwone wino - pochłania wolny tlen i przez to opóźnia starzenie tkanek piwo - oczyszcza nerki i zmniejsza ryzyko powstania kamienia w nerkach koniak - reguluje ciśnienie czysta wódka - poprawia trawienie Jest tylko jeden warunek - pić to trzeba umić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciekawski Re: A co z innym twardym narkotykiem - alkoholem IP: *.toya.net.pl 13.09.08, 10:51 > piwo - oczyszcza nerki i zmniejsza ryzyko powstania kamienia w > nerkach Chyba ta opinie lekarze-alkoholicy lansuja... Madra lekarka powiedziala, ze nie ma w tym krztyny prawdy. Juz lepiej sobie wode pic lub slabe herbaty i to nie wiecej niz pol szklanki na raz, w odstepach 0,30 h. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Re: A co z innym twardym narkotykiem - alkoholem IP: *.e-wro.net.pl 13.09.08, 11:02 Faktycznie bardzo mądra ta lekarka :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kazik Nie na wóde monopol ma państwo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.08, 11:55 Legalna marihuana to ulga dla organów ścigania:) Odpowiedz Link Zgłoś
placebo99 [...] 13.09.08, 09:06 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
naprawdetrzezwy Narkotyki winny być gratis. Aż do śmierci. 13.09.08, 09:16 Ale nie zgodzą się na to przestęcy. I ci, którzy je produkują/sprzedają, i ci, którzy rzekomo walczą z narkotykami (czyli wszystkie rządy na świecie). A szkoda - debile zaćpaliby się na śmierć i byłoby fajniej na ziemi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pedaó Re: Narkotyki winny być gratis. Aż do śmierci. IP: *.ver.airbites.pl 13.09.08, 10:46 > > A szkoda - debile zaćpaliby się na śmierć i byłoby fajniej na > ziemi... szkoda że żyją jeszcze debile w ten sposób kojarzący stan rzeczy [bo nie da się powiedzieć rozumujący - do tego trzeba mieć intelekt i wiedzę, choćby podstawową] no, ale w końcu mamy jeszcze ciemnogród... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podtanik wystarczy przestać refundować! IP: *.elk.net.pl 13.09.08, 09:29 ale to chyba niemożliwe, socjalistyczne mafie za wiele by straciły. Odpowiedz Link Zgłoś
carpaccio4 to nie te czasy 13.09.08, 09:30 gdy ktoś tam przynosił komuś tam zioło z prywatnej hodowli. teraz twierdzi, że to był młodzieńczy wybryk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n.jn Trza nauczyć młodych, jak wygląda BIELUŃ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.08, 14:09 dziędzierzawa...I które grzyby się nadają ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
damianbsc Młodzi ćpają na koszt NFZ-etu 13.09.08, 09:31 Po ostatnich latach obserwowania polityki w PL mnie boli serce bardziej kazdego dnia. Kaczynski i Tusk - jeden gorszy od drugiego. I tak ma cala Polska wiec cpaja. Odpowiedz Link Zgłoś
vaterunser Co nie jest problemem medycznym? 13.09.08, 09:33 Bol jest problemem medycznym i leki przeciwbolowe musza byc przepisywane i refundowane! Moze rzeczywiscie terapia bolu poprawia sie w Polsce? Chetnie jednak zobaczylabym tego lekarza, ktory tramal przepisuje mlodziankowi. Tramal jest miedzy innymi stosowanym przy bolach wystepujacych przy przerzutach do kosci przy raku. Przeciez to, kto komu wystawia recepte mozna kontrolowac: w aptece a z drugiej strony moze to czynic NFZ. Recepty nie sa anonimowe! Wystawiaja je konkretni lekarze konkretnym pacjentom na choroby, ktore sa udokumentowane! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: muto Młodzi ćpają na koszt NFZ-etu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.08, 10:03 1. wzrost spozycia tramalu wiaze sie raczej z tym ze od kilku lat dostepny jest 3 krotnie poczatkowo tanszy lek zastepczy (teraz zarowno generyk jak i wyjsciowa wersja leku sa w podobnej wersji) plus intensywnej kampanii firm promujacych ten lek, a nie tym ze sie mlodziez nakotyzuje LOL 2. Przepisywanie tramalu na rozowa recepte spowoduje ze naprawde cierpiacy ludzie nie beda go dostawac. Oprocz doswiadczenia lekarskiego mam tez doswiadczenie jako pacjent i pamietam jak pani w aptece odmowila mi sprzedazy tramalu kiedy cierpialem od potwornego nowotworowego bolu. Mam nadzieje ze autorka artykulu i urzednicy nie beda nigdy nusieli czegos takiego przezywac. 3. Zaden rozsadny lekarz nie zacznie terapii bolu do tramalu bo to jest wbrew zaleceniom drabiny analgetycznej. 4. Caly ten material to typowe bicie piany - urzednicy z NFZ kosztem pajentow ktorym utrudni sie dostep do skutecznych lekow przeciwbolowych chca obciac (zastraszajac lekarzy, a wiekszosc w obecnej sytuaji da sie z latwoscia zastraszyc) ilosc wypisywanych lekow przeciwbolowych bo to sie przelozy na oszczednosci finansowe. Inna mozliwa opcja jest taka ze producent innego leku p/bolowego o podobnej mocy i dzialaniu do ketonalu (nie wymienie tu nazwy bo szkoda byloby tracic kolejny lek ktorym mozna pomoc ludziom) probuje zdobyc udzial w rynku. W kazdym razie niezaleznie od przyczyny - wstydz sie pani Justyno Watoło - to co pani napisala niewiele ma wspolnego z obiektywizmem, naprawde warto glebiej przyjrzec sie tematowi zanim sie cokolwiek napisze, chociazby po to by uniknac podejrzen ze za napisany przez pania tekst zaplacil ktos jeszcze oprocz Gazety Wyborczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ble Re: Młodzi ćpają na koszt NFZ-etu IP: *.gprs.plus.pl 13.09.08, 12:43 >a nie tym ze sie mlodziez nakotyzuje LOL nie wiesz co piszesz - całe gangi w polsce wykupują tramal na fałszywe recepty (robią naloty na mniejsze miasteczka i wykupują kilkanaście recept we wszystkich znajdujących się tam aptekach) i przerabiają go :) 4. Caly ten material to typowe bicie piany - urzednicy z NFZ kosztem pajentow k > torym utrudni sie dostep do skutecznych lekow przeciwbolowych chca obciac (zast > raszajac lekarzy, a wiekszosc w obecnej sytuaji da sie z latwoscia zastraszyc) nie jest to takie proste - zużycie ketonalu, który tak nawiasem mówiąc nie jest lekiem przeciwbólowym jest dramatyczne - dostaja go wszyscy i na wszystko mimo częstych i silnych działań niepożądanych. zdecydowanie należy zwiększyć kontrolę nad przepisywaniem tych leków a największy nacisk położyć na uniemożliwienie realizacji recept sfałszowanych na tramadol ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek otóz to IP: *.e-wro.net.pl 13.09.08, 10:20 Na końcu artykułu jest dobre podsumowanie - "to jest problem społeczny". Zawsze się zastanawiam dlaczego handel narkotykami jest tak ścigany. Przeciez narkotyki biora słabeusze, które nie radzą sobie w zyciu i potrzebują dopalacza. Silny, inteligentny człowiek poradzi sobie z problemami zyciowymi bez dopingu chemicznego. Jestem, zdania aby narkomanów zostawić samym sobie. Niech sie wytrują, w ten sposób słabe jednostki same sie wyeliminują ze społeczeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: all Młodzi ćpają na koszt NFZ-etu IP: *.devs.futuro.pl 13.09.08, 10:23 Ryba sie psuje od glowy, jaki rzad takie spoleczenstwo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Re: Młodzi ćpają na koszt NFZ-etu IP: *.e-wro.net.pl 13.09.08, 10:44 Oj uśmiałem sie z ciebie do łez. Jesteś paradny. A co ma rząd do wychowania, które wynosisz z domu? Czy rodzice nie tłumaczą dzieciom że narkotyki sa zabójcze dlatego, że rząd jest do bani? To ja idę się napic wódki bo we Wrocławiu tramwaje sa niebieskie i może zostane alkoholikiem. Dokładnie taki sam związek jaki Ty opisałeś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szafal Młodzi ćpają na koszt NFZ-etu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.08, 11:07 To ketonalem można się naćpać? Jestem podczas leczenia kanałowego zęba. Bolało przez pewien czas jak diabli. Wielka tabletka ibuprofenu MAX działała przez 2 godziny (mimo, że na ulotce napisane, że 4). Może nie mam porównania z jakimś naprawdę mocnym bólem, ale 1 x ketonal 100 wystarczał na 12h. Przynajmniej w nocy można się było wyspać. Poza tym na ulotce nie doczytałem, żeby był niewskazany dla osób prowadzących pojazdy mechaniczne. Komuś kto nie poczuł bólu takiego przewlekłego, nie pozwalającego myśleć o czymś innym, nie wytłumaczy się ile dobrego wnosi stosowanie leków przeciwbólowych. Tu nie chodzi o jakiś odlot, odurzenie (ja czegoś takiego nie doświadczyłem po ketonalu) ale o możliwość normalnego funkcjonowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ok Młodzi ćpają na koszt NFZ-etu IP: *.generacja.pl 13.09.08, 11:09 nalezy zalegalizować posiadanie i hodowlę dla siebie marihuany. nalezy sprzedawać część narkotyków (np. kokainę, LSD, amfetaminę) po wysokich cenach bez ograniczeń w aptekach osobom powyżej 21 roku życia. Co to znaczy aby dorosły człowiek nie miał prawa do spożywania tego, co mu się podoba?! Ta nasza polska paramoralizatorska histeria; 10 dni temu byłem w Czechach, w Pradze - tuz obok placu Wacława, na ul. Krakowskiej naprzeciw ambasady bułgarskiej, 50 metrów od ...nicowego posterunku policji, gdzie gliniarze kręcą się w tę i w tamtą wchodzisz do Reagge Independence Pub, zamiawiasz małe piwo bądź kolę i po pół godzinie do stolika podejdzie kolo oferując bardzo dobrą i w sumie tanią trawę. Blanty, tekturki, wszytsko do kupienia w barze. Co chwilę wpadqa jakaś ekipka albo pojedynczy ludzie na skręta. Oczywiście - DOROLSI. I idę o zakład, ze w samej Pradze jest jeszcze z 10 podobnych miejsc. A mądrzy gliniarze czescy nie widzą w tym nic niestosownego, ponieważ w tym nie ma nic niestosownego; jesli widzą na skwerku palących jointa DOROSŁYCH co najwyżej pokiwają z uśmiechem palcem. Tak dzieje się w wiekszosci miast europejskich, chocby w centrum Berlina. Jedynie u nas gliniarze są jakimiś histerycznymi ministrantami walczacymi "o zdrowie moralne narodu i o pobożną grzeczność". CYRK. My jesteśmy państwem zakazów, jesteśmy narodem uwielbiającym zakazywać, wzbraniać, narodem mentalnych niewolników obawiających się przeto nienawidzacych wolności i usiłujących zatem tę wolność jak najbardziej ograniczyć, zakazać jej zwłaszcza innym. Kieruje nami w życiu społecznym jedynie lęk. I co za pieprzenie, że ktoś może zrobić komuś krzywdę np. po koksie, skoro może zrobić bez koksu. Koks wzmaga agresję, prowadzi do degrengolady psychicznej itd.? Niektórych bardziej otępia i deprawuje dewocyjny udział w obrzędach religijnych, inny dostaje szału w korkach samochodowych, komuś odbija na widok dziewczyny opalającej się toples. Jesteśmy mocno porąbani i żyjemy w p.jebanym kraju póki co, gdzie prawo ustanawiają kretyni alpo świętoszkowate, mściwe i zawistne miernoty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cxcxcxc Re: Młodzi ćpają na koszt NFZ-etu IP: *.acn.waw.pl 13.09.08, 11:45 Zgadzam sie z Toba w 100%! pozdro! dobrze, ze sa w Polsce jeszcze myslacy ludzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Re: Młodzi ćpają na koszt NFZ-etu IP: *.e-wro.net.pl 13.09.08, 12:13 Ok. Załóżmy, że zupełnie legalnie mozna kupic amfetaminę. Amfetamina ma ten efekt, że bardzo łatwo przyswaja sie po niej wiedzęi dlatego tak chetnie jest brana przez studentów przed egzaminami. Ale równie łatwo potem się tą wiedzę zapomina. Czy chciałbyś aby operował Cie młody lekarz (stary i tak z czasem nabierze doświadczenia), który zdał na 5-tki wszystkie egzaminy na studiach dzieki amfetaminie? Oczywiście wielu studentów i tak znajdzie dojście do amfy ale niektórzy będą sie bali i będą zdawali o własnych siłach. Dzięki temu na zawsze zapamietają to czego się nauczyli. Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: Młodzi ćpają na koszt NFZ-etu 13.09.08, 13:03 Wiesz co, zeby zdac taką ilosc egzaminow z tak ogromnymi partiami materiału, jakie sa na medycynie dzieki amfetaminie, to tzreba mieć zdrowie jak koń pociągowy...To jest własnie klasyczne polskie myslenie zakazowe. Jak coś będzie ogólnodostpne, to wszyscy sie rzucą na to jak na szynke w PRL-u. Tak się tłumaczy aborcję - jak będzie legalna i darmo, to wszystkie bedą sie skrobać na potęgę, a przecież jakaś kara dla baby za seks musi byc , jak antykoncepcja byłaby refundowana - nie, bo wszyscy pieprzyliby sie za moje podatki ( jakby za twoje podatki nie utrzymywało sie dzieic w domach dziecka, ktore pojawiają się w wyniku braku tej refundowanej antykoncepcji), zalegalizować narkotyki, chocby i w formie cofeeshopów - nie , bo wszyscy zaczna nagle rzucać sie tam, jakby małpiego rozumu dostali i tak ciągle. Takei podejscie swiadczy nei o czym innym, a o tym, ze uwaza sie całe społeczństwo za bandę kretynów, których tylko zakazy i wsadzanie do ciupy tzryma w ryzach. No to powiedzmy sobie sami - my, Polacy, uwazamy sie za takich cwiećgłówków i palantów, ze musimy sobie wszystkiego zakazywać, zeby w ogóle istniec . Nawet za niewymienienie dowodu w terminie groziło się aresztem, zamaist mówić o jakiś obywatelskim podejsciu...Zenada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Re: Młodzi ćpają na koszt NFZ-etu IP: *.e-wro.net.pl 13.09.08, 14:55 Faktycznie po przeczytaniu Twojego wpisu myślę to Tobie ... żenada. W takim razie po co w kodeksie karnym tyle rożnych kar za różne przestępstwa skoro bez nich (zgodnie z Twoja logiką) ludzie jeszcze mniej by popełniali przestępstw. Zrozum, że ci którzy nie chcą ćpać to i tak nie będą ale na niektórych działa tylko widmo kary. Byłem w Holandii, mogłem sobie legalnie kupić trawę ale tego nie zrobiłem bo narkotyk to dla mnie zło. Mój kumpel, który w Polsce nigdy niczego nie brał bo to niedozwolone chociaż np. na dyskotekach mu oferowano i mógł kupić, tam jarał codziennie. Takich jak mój kumpel jest wielu, trzymają się z dala od narkotyków z obawy przed konsekwencją karną. Są tez tacy, którzy nigdy nie wezmą. A są także tacy, którzy zawsze znajdą dojście i przyćpają. Gra się toczy o tą pierwszą grupę, o tych których z dala od narkotyków trzyma prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: Młodzi ćpają na koszt NFZ-etu 13.09.08, 15:07 Bardzo sie cieszę, z etak mało tzreba, zeby o kimś sobie wyrobić zdanie - zenada. To też typowo polska specjalnosc - zanim się przemysli to, co ktos napisał, już tzreba mu naublizać. Nie przysżło ci do głowy nigdy, z e jesli coś jest legalne, to państwo ma kontrolę nad rynkiem rozprowadzania w duzym stopniu, a jesli coś jest nielegalne, jak obecnie - to odbywa się na zasadzie szarej strefy, gdzie mozna wszystko? Mozna do narkotyku dodac strychniny, a dziewczynie sprzedać tabletki na aborcję, które spowodują spore problemy. > Takich jak mój kumpel jest wielu, trzymają się z dala od narkotyków z obawy > przed konsekwencją karną Szczerze watpie i jestem wrecz przekonana, z e twój kumpel miał kontakt z narkotykami w Polsce, tylko nic o tym nie wiesz. Nie uwierzę, ze ktoś czysty jak łza jest w stanie nagle codzinnie wypalać po kilka bluntów. To tak jakbyś mi móiwł, ze ja - niepaląca od nigdy fajek - jestem w stanie nagle wyjechać i palić paczkę fajek dziennie ...z zupełnie zerowymi konsekwencjami nagłego przejscia do takiego stanu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Re: Młodzi ćpają na koszt NFZ-etu IP: *.e-wro.net.pl 13.09.08, 15:17 Tutaj nie miał kontaktu z narkotykami bo się bał. Niestety nie bał się konsekwencji brania narkotyków ale bał się prawa. uwielbiam takie uogólnienia w stylu: "to jest typowo polskie". Zawsze mogę się z tego pośmiać i poprawia mi się humor kiedy słyszę/czytam że coś jest typowo polskie/męskie/kobiece itd. Już po kilku zdaniach można sobie wyrobić zdanie o innej osobie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: życzliwy Re: Młodzi ćpają na koszt NFZ-etu IP: *.128.86.154.static.crowley.pl 23.04.10, 08:28 @jonek Masz rację, można sobie wyrobić tak szybko zdanie. Ja sobie o Tobie wyrobiłem takie: W d.pie byłeś, g.wno widziałeś. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ok Re: Młodzi ćpają na koszt NFZ-etu IP: *.generacja.pl 13.09.08, 15:40 Jonek. na tej samej zasadzie nalezy zabronić studentom picia alkoholu po dobrze zdanych egzaminach, gdyż jak wiadomo alkohol powoduje luki w pamięci. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna2909 Re: Młodzi ćpają na koszt NFZ-etu 13.09.08, 12:17 Wszelkie uzależnienia narkotyki alkohol a także nikotyna są problemem społecznym ,a nie li tylko prywatną sprawą poszczególnego człowieka. To są środki które nie są obojętne dla organizmu ponieważ go rujnują i za koszty tych eksperymentów płaci całe społeczeństwo. Takie zrujnowane zdrowie leczone jest oczywiście na koszt nas wszystkich i to oczywiście w myśl idei że dorosły człowiek może zrobić ze swoim życiem co mu się podoba ,ależ oczywiście ze może tylko niech to robi za własne pieniądze i konsekwencje swego postępowania też leczy za własne pieniądze. Na dzień dzisiejszy jest tak że prawo polityka społeczna i obyczaj bardzo pomaga każdemu wejść w sferę uzależnień ,a potem przez lata obywatele płaca za wątpliwe efekty wychodzenia z takiej pułapki . Przez alkohol, kokainę, LSD, amfetaminę do szczęścia ludzkości ???????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DOC Re: Młodzi ćpają na koszt NFZ-etu IP: 212.87.25.* 13.09.08, 12:21 Idź porozmawiaj z umierającymi dwudziestoparolatkami, którzy nie mogą wyjść z uzależnienia. Posłuchaj co zrobiliby dziś z tymi, którzy dali im pierwszego skręta. I posłuchaj co mówią ich rodziny. Dopiero potem pisz te kozackie bzdury... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ok Re: Młodzi ćpają na koszt NFZ-etu IP: *.generacja.pl 13.09.08, 13:03 a co zrobić z tymi, którzy nie uprawiali fizkultury, nie ćwiczyli i zeszli na zawał, albo zyją po wylewie? A co z tymi, którzy np. objadając się cheesburgerami zachorowali na cukrzycę i teraz społeczeństwo płaci za ich leczenie? Zakazać spozywania cheesburgerów? Co z ludźmi, którzy żyją spralizowani po skoku do płytkiej wody? Zabronić skakać do płytkiej wody? Co ze śmiertelnymi ofiarami przypadkowych, niezawinionych wypadków - zakazać używania samochodów? Itd., itd. Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: Młodzi ćpają na koszt NFZ-etu 13.09.08, 13:08 Mnie tez kiedyś ktoś dał pierwszego skreta i jakos nie ejstem umierająca i uzalezniona. Od pierwszego skręta do brania kokainy codziennie droga jest długa i najezona dobrymi chęciami do uzaleznienia. Od lampki wina do obiadu nie ląduje się od razu na ulicy zarzyganym i zamroczonym nalewką za 2,99. Zawsze, czy sie to komus podoba czy nei , będzie w społeczeństwie jakaś ilosc ludzi, którzy się uzaleznią, tak samo jak będzie jakiś procent ludzi, którzy będą tyć bez rygorystycznej diety - wynika to ni mniej ni więcej, a z genetyki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robotnik Chwileczke... IP: *.range86-141.btcentralplus.com 13.09.08, 13:41 Co to ma wspolnego ze mna, dorosla osoba, ktora chce sobie wypalic ganje bez strachu, ze mnie wsadza na 5 lat?!!! Druga sprawa - co daly te zakazy, pozbawienie wolnosci za posiadanie, sledztwa, przeszukania? No co daly. Nic nie daly, skoro on tam lezy, i umiera, nie mogac wyjsc z marihuanowego uzaleznienia (sic!). Odpowiedz Link Zgłoś
darmen987 Rządy krajów takich jak 13.09.08, 12:34 Szwajcaria, Belgia oraz Holandia dawno zrozumiały, że walka z narkotykami jest bezsensowna.Historia Świata pokazuje, że żadnemu rządowi się to nie udało, a niektóre były dość skuteczne na innych polach.Lepiej byłoby dla ludzi, aby można było kupić w aptece czysty i sprawdzony narkotyk, niż pakować w siebie produkt piwniczny.Ale oczywiście Świętoje@liwi tego nie zrozumieją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ^^ Młodzi ćpają na koszt NFZ-etu IP: *.net.euron.pl 13.09.08, 11:09 Zaczynaja o ketanolu? hahhaha ketanolu sie nie cpa. Jak juz robicie nagonke to chociarz piszcie z sensem, pozatym jak maja byc nie refundowane? o ludzie z rakiem itp? pomyslcie kolki zanim mnie czyms rozsieszycie .. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LinnVv Młodzi ćpają na koszt NFZ-etu IP: *.it-net.pl 13.09.08, 11:23 Teraz zioło jest nielegalne i młodzież szuka legalnych alternatyw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ble Re: Młodzi ćpają na koszt NFZ-etu IP: *.gprs.plus.pl 13.09.08, 12:11 > Ponieważ to nie jest problem medyczny - odpłatność 100% na białe recepty i > refundacja na różowe. Ja nie mam zamiaru sie do tego dokładać jak nie wiesz co pisać - to nie pisz - różowy kolor recepty określa zaszeregowanie leku do narkotyków ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KK Nie młodzi tylko wyborcy PO IP: *.kolornet.pl 13.09.08, 12:19 ja mam 25 lat i głosowałem na PiS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Trubin Tussipect jest bez recepty, i tani i fajny IP: *.chello.pl 13.09.08, 12:48 Tussipect jest bez recepty, i tani i fajny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KUPIĘTUSSI Re: Tussipect jest bez recepty, i tani i fajny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.11, 22:33 KUPIĘ TUSSI w tabletkach! gg: 19109927 Odpowiedz Link Zgłoś
miss_a Byl taki artykul o mlodym lekarzu na misji w Iraku 13.09.08, 12:49 Ktory opowiadal, jak bardzo czesto przychodzili do niego rozni miejscowi mieszkancy skarzac sie na bole glowy, krzyza itp. Oczywiscie dostawali po tabletce. Po jakims czasie ktos sie zorientowal, ze czesc z nich odsprzedaje te tabletki za duze pieniadze na czarnym rynku. Od tamtej pory wszystkim skarzacym sie na bole proponowano zastrzyki. Naprawde cierpiacy oczywiscie sie zgadzali, oszusci zas pospiesznie uciekali pod jakims pretekstem. Moze warto by ten pomysl wykorzystac i tutaj? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Waszka Re: Byl taki artykul o mlodym lekarzu na misji w IP: 81.219.230.* 18.02.10, 01:46 Haha Polska to nie Irak ! I co niby jak cie coś bedzie boleć w nocy to masz lecieć do szpitala po zastrzyk tramalu ? A chyba lepiej mieć obok siebie paczke tabletek przeciwbólowych. To rozwiązanie które zaproponowałaś jest śmieszne i nie realne. Odpowiedz Link Zgłoś