Dodaj do ulubionych

Czy to początek nowej ery języka śląskiego?

09.12.08, 13:18
Szkoda, że autor nie opisał chamskiego zachowania spóźnionego na posiedzenie
komisji Piotra Spyry względem Kazimierza Kutza. Takie przypadki należy
publicznie piętnować, szczególnie jeśli mają miejsce ze strony członka zarządu
województwa.
Obserwuj wątek
    • bergman1 to smutne że tacy jak spyra tu mieszkają! 09.12.08, 13:25
      niech sie przeprowadzi do Kielc tam sie może cysto po polsku godać.
      • Gość: jasio [...] IP: *.chello.pl 14.12.08, 12:42
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • rojberek Wolność dla Tybetu? No to i wolność dla Śląska! 09.12.08, 13:33
      Oddajcie nam nasze Śląskie Państwo!
      • settembrini Re: Wolność dla Tybetu? No to i wolność dla Śląsk 09.12.08, 13:42
        nie swiruj, slaskiego panstwa nigdy nie bylo, wiec nie ma czego oddawac.
        • rojberek Re: Wolność dla Tybetu? No to i wolność dla Śląsk 09.12.08, 13:44
          Nie było ale może być! Może będzie trzeba zacząć "poważniej" powalczyć o taką
          wolność... może....
          • Gość: pedro Re: Wolność dla Tybetu? No to i wolność dla Śląsk IP: *.brhm.cable.ntl.com 09.12.08, 16:43
            no i sie zaczyna. nie bylo jak bylo! nie komentujcie tego kolesia bo to taki ktos jak Spyra.
            • Gość: krupniok Re: Wolność dla Tybetu? No to i wolność dla Śląsk IP: *.1.45.47.78.clients.your-server.de 09.12.08, 19:18
              Gość portalu: pedro napisał(a):

> no i sie zaczyna. nie bylo jak bylo! nie komentujcie tego kolesia bo to taki kt
              > os jak Spyra.

Niy, to taki ktoś jak Gorzelik, przeca rojberek mówi tym samym jenzykiem co ten
              przewodniczoncy RAŚ, niczego Polsce nie obiecywał, nic nie jest winien, niy mo
              wzruszen...a rojberek chce niypodległości Śląska siłowo.
              • Gość: Pytek Re: Wolność dla Tybetu? No to i wolność dla Śląsk IP: 83.17.148.* 10.12.08, 12:26

Wy to `śće sam Polska uczyńůuy za przizwolyńym szlůnzkigo Noroda?

A Polsko Uorgańizacyjo Wojskowo booua gwarantym dymokracyje
                i pjastunkům rezultatův Plebiscyta we Wjyrchńym Szlůnzku, pra?

• Gość: Polak Re: Wolność dla Tybetu? No to i wolność dla Śląsk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.08, 08:58
                  Gość portalu: Pytek napisał(a):

>
                  > Wy to `śće sam Polska uczyńůuy za przizwolyńym szlůnzkigo Noroda?
                  >
                  > A Polsko Uorgańizacyjo Wojskowo booua gwarantym dymokracyje
                  > i pjastunkům rezultatův Plebiscyta we Wjyrchńym Szlůnzku, pra?

WITAMY SZWABA NA FORUM! :)
                  • Gość: adamp W koncu polaczki przestana doic tlusta krowe IP: *.chello.pl 14.12.08, 11:39
                    jaka jest Slask. Oj beda musieli zacisnac pasa, jak Slask oderwie
                    sie od Polski. Pierwszy krok juz zaczyna byc robiony.
                    • arnold7 Re: W koncu polaczki przestana doic tlusta krowe 14.12.08, 11:58
                      Gość portalu: adamp napisał(a):

> jaka jest Slask. Oj beda musieli zacisnac pasa, jak Slask oderwie
                      > sie od Polski. Pierwszy krok juz zaczyna byc robiony.

Niy dupc flekow. Nikt normalny nie chce odrywac Slaska od Polski.
                      Ale dalszemu traktowniu Slaska przez centrale jako wewnetrznej kolonii mówimy
                      zdecydowanie NIE!
                      • vitabravo Re: judzą i judzą te judajczyki 14.12.08, 14:31
                        ...aż do znudzenia.
                      • Gość: adamp Re: W koncu polaczki przestana doic tlusta krowe IP: *.chello.pl 14.12.08, 17:00
                        Jakbych dupcyl to by sie doopa ruszala. Mo byc tako autonomio jak
                        przed wojna ot co. Jo tam nie chca by szlask byl polski, ale moj opa
                        byl za szlaskiem polskim i za niego zginal, wiec jedni sa za inni
                        przeciw. Ale autonomio mo byc i basta. Malo nos warszawka wycyckala?
                        A teroz jak szlonsk roszabrowany to pluja na nos, ze my sa im nie
                        potrzebni, ja pedziol jeden debil z PO - "Polskę byłoby łatwiej
                        reformować,gdyby pozbyto się jej wyeksploatowanych regionów
                        przemysłowych takich jak Śląsk" - wicie ftory byl taki "mondry"?
                        Wiec mi nie pitol, ze dupia fleki. Bos ty taki szlazok jak z koziej
                        doopy raischentasza.
                        • arnold7 Re: W koncu polaczki przestana doic tlusta krowe 14.12.08, 19:45
                          Gość portalu: adamp napisał(a):

> Jakbych dupcyl to by sie doopa ruszala. Mo byc tako autonomio jak
                          > przed wojna ot co. Jo tam nie chca by szlask byl polski, ale moj opa
                          > byl za szlaskiem polskim i za niego zginal, wiec jedni sa za inni
                          > przeciw. Ale autonomio mo byc i basta. Malo nos warszawka wycyckala?
                          > A teroz jak szlonsk roszabrowany to pluja na nos, ze my sa im nie
                          > potrzebni, ja pedziol jeden debil z PO - "Polskę byłoby łatwiej
                          > reformować,gdyby pozbyto się jej wyeksploatowanych regionów
                          > przemysłowych takich jak Śląsk" - wicie ftory byl taki "mondry"?
                          > Wiec mi nie pitol, ze dupia fleki. Bos ty taki szlazok jak z koziej
                          > doopy raischentasza.

Napisou rzes:

"Oj beda musieli zacisnac pasa, jak Slask oderwie
                          sie od Polski."

i to mo byc autonomio?
                          • Gość: adamp Re: W koncu polaczki przestana doic tlusta krowe IP: *.chello.pl 15.12.08, 17:54
                            No mozech trocha przesadzil z tym łoderwaniem, ale autonomio mo byc!
                            Pozdrawiom
                            • Gość: Pytajniczek jeden Re: W koncu polaczki przestana doic tlusta krowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.08, 19:55

Czamu?
                              Appetit przeca rośńe ze ćamkańym?! :-)
                    • Gość: vnyko Re: W koncu polaczki przestana doic tlusta krowe IP: *.ip.telfort.nl 14.12.08, 16:05
                      Polaczki karmiły tą twoją tłustą krowę po '89 bo inaczej by zdechła z głodu.
                      Setki ludzi w całej Polsce zwolniono z głodowymi odprawami, bo panowie górnictwo
                      musiało mieć sute odprawy do przechlania. Nie rozpływaj się więc koleś nad tym
                      swoim śląskiem bo nie ma nad czym.
                      • Gość: aaaaaaaa cienki Bolek !!! IP: *.c192.msk.pl 14.12.08, 16:37
                        Gość portalu: vnyko napisał(a):

> Polaczki karmiły tą twoją tłustą krowę po '89 bo inaczej by zdechła z głodu.
                        > Setki ludzi w całej Polsce zwolniono z głodowymi odprawami, bo panowie górnictw
                        > o
                        > musiało mieć sute odprawy do przechlania. Nie rozpływaj się więc koleś nad tym
                        > swoim śląskiem bo nie ma nad czym.

internet ma m.in. taka zalete, ze pozwala publicznie obnazac sie wszelkiej masci
                        glupkom i niedouczonym
                        nie trzeba sie meczyc by wykazac im glupote, sami to zalatwiaja piszac bzdury -
                        jak Ty
                        • Gość: vnyko Re: cienki Bolek !!! IP: *.ip.telfort.nl 14.12.08, 16:47
                          A co, prawda w oczy kole? Jak dla mnie to możecie wziąć sobie ten śląsk i iść w
                          pizdu, pod warunkiem, że ktoś nam odda Lwów i inne polskie ziemie. Ale ten co je
                          zabrał i podczepił do Polski tego wrzoda już nam nic nie odda ani nic nie
                          zabierze. Więc przestańcie, ku... płakać bando śląskich beks i jedźcie do
                          Niemiec ja wam tu źle.
                          • Gość: po schodach poleku Re: cienki Bolek !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.08, 17:56
                            To Ty se jedź do tego "polskigo" Lviva, abo se zrůb wnyk z mocnego
                            sthaldrata i idź śe powjyś na gůra!
                      • Gość: adamp Re: W koncu polaczki przestana doic tlusta krowe IP: *.chello.pl 14.12.08, 17:03
                        Tak dziecko, takie ciemnoty ci wciskala przez te lata hiena zydowska
                        pod nazwa gazeta wyborcza. Wierz dalej temu szmatlawcowi. Tylko
                        zapytaj sie jej ile to gornctwo placi podatkow, powiem ci tylko
                        nawina dziecino, ze najwiecej w Europie. A Gorny slask nie tylko
                        weglem stoi.
                        • Gość: przepowiednia Re: W koncu polaczki przestana doic tlusta krowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.08, 17:19

Stoć Wjyrchni Szlůnzek bańdźy ćyngjym, choća Polska ślygo jus teros!
                    • Gość: ister Re: W koncu polaczki przestana doic tlusta krowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.08, 22:38
                      Tak, proszę, tak. Przestańcie doić nas, Polaków. Przestańcie nas doić na odprawy
                      dla górników, na wcześniejsze emerytury i inne Barbórkowe. Tylko ciekawa jestem,
                      gdzie pójdą wasi górnicy z kilofami, gdy się okaże, że dotacji do nierentownych
                      kopalni ni ma.
                      • Gość: magi Re: W koncu polaczki przestana doic tlusta krowe IP: *.gprs.plus.pl 14.12.08, 22:41
                        Wy byście boroki na dotacje dla jednej kopalni nie zarobili.
                        Poczytaj sobie, blondynko, o rentowności kopalń i o tym, skąd masz
                        prąd.
                      • arnold7 Re: W koncu polaczki przestana doic tlusta krowe 14.12.08, 22:43
                        Gość portalu: ister napisał(a):

> Tak, proszę, tak. Przestańcie doić nas, Polaków. Przestańcie nas doić na odpraw
                        > y
                        > dla górników, na wcześniejsze emerytury i inne Barbórkowe. Tylko ciekawa jestem
                        > ,
                        > gdzie pójdą wasi górnicy z kilofami, gdy się okaże, że dotacji do nierentownych
                        > kopalni ni ma.

Znasz takie pojecie "KRUS", idioto?

• Gość: aaaaaaaa Re: W koncu polaczki przestana doic tlusta krowe IP: *.c192.msk.pl 15.12.08, 01:05
                        Gość portalu: ister napisał(a):

> Tak, proszę, tak. Przestańcie doić nas, Polaków.

byle co zjesz to i byle co pier.dolisz
                  • eeela Re: Wolność dla Tybetu? No to i wolność dla Śląsk 15.12.08, 13:54
                    Gość portalu: Polak napisał(a):

> Gość portalu: Pytek napisał(a):
                    >
                    > >
                    > > Wy to `śće sam Polska uczyńůuy za przizwolyńym szlůnzkigo Noroda?
                    > >
                    > > A Polsko Uorgańizacyjo Wojskowo booua gwarantym dymokracyje
                    > > i pjastunkům rezultatův Plebiscyta we Wjyrchńym Szlůnzku, pra?
                    >
                    >
                    > WITAMY SZWABA NA FORUM! :)

Fuj, wolę tamtego Szwaba niż takiego jak ty Polaka.
                    • Gość: Szvob Re: Wolność dla Tybetu? No to i wolność dla Śląsk IP: 83.17.148.* 15.12.08, 14:49

Danke! :-)
        • frytz.frytz Re: Wolność dla Tybetu? No to i wolność dla Śląsk 14.12.08, 14:03
          > nie swiruj, slaskiego panstwa nigdy nie bylo, wiec nie ma czego oddawac.

A walsnie ze bylo w sredniowieczu jako krolestwo morawskie, potem kontynuatorem
          tego panstwa po zbrojnej napasci mieszka I bylo panstwo zarzadzane przez piastow
          Slaskich ci piastowie mowili po niemiecku zenili sie z niemkami i nie chceli
          miec z polska nic wspolnego.
          • Gość: Oberschlesier Tak jam MY! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.08, 17:50

Ńic do cyńyńo z Polskům i z Gorolůma!
    • Gość: HH Mam nadzieję, że wyborcy wywalą Spyrę w... IP: *.comarch.com 09.12.08, 13:43
      ... następnych wyborach - bo to człowiek który IMHO na każdym kroku przynosi
      wstyd Śląskowi.
      Dlaczego ten Pan nie przeniesie się gdzieś to centralnej albo wschodniej
      Polski!? Tam czułby się dużo lepiej - a najlepiej na Białorusi.
      • Gość: pedro Re: Mam nadzieję, że wyborcy wywalą Spyrę w... IP: *.brhm.cable.ntl.com 09.12.08, 16:44
        na bialorus nie bo bialorus tez z nami.
    • Gość: Quantum Czy to początek nowej ery języka śląskiego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.08, 13:49
      Michał Smolorz napisał:
      Rzut oka po sali przyniósł pierwsze rozczarowanie: znikome zainteresowanie posiedzeniem ze strony śląskich posłów. Mamy ich łącznie 69, z tego 56 z województwa śląskiego i 13 z opolskiego.
      (...)
      Niewiele jak na posiedzenie, które miało dokonać przełomu w prawnym umocowaniu śląskiej tożsamości.
      _______

A ci śląscy posłowie to według MS także ci z Częstochowy, Sosnowca, Będzina? No faktycznie niektórzy z nich od dawna działają na rzecz prawnego umocowania "śląskiej tożsamości" w swoich "śląskich" miastach, ale nie wymagajmy od nich za wiele w tej kwestii.
    • Gość: Sosnowiec [...] IP: *.devs.futuro.pl 09.12.08, 14:02
      • Gość: scanerboy Re: Czy to początek nowej ery języka śląskiego? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.08, 14:06
        twoj nick wszystko wyjasnia
      • Gość: Quantum Re: Czy to początek nowej ery języka śląskiego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.08, 14:14
        Chłopcze wygladasz mi na prowokatora który z Sosnowcem ma tyle wspólnego co nic. Już sam twój podpis świadczy po co był ten wpis.
      • obi76 prowokacja 09.12.08, 14:23
        Gość ewidentnie jest prowokatorem, a Sosnowiec to najwyżej na mapie widział. Tak głupiej wypowiedzi to już dawno nie widziałem.
      • Gość: kustosz Dlaczego ktoś wycina wypowiedzi "Sosnowiczanina"? IP: 83.17.148.* 09.12.08, 14:35

To przecież ogromna strata dla "kultury" polskiej?!

Godzi się ją zachować dla przyszłych pokoleń!
        • vitabravo Re: Nie brak brechaczy na tym świecie 14.12.08, 14:33
          A szczególnie dużo ich jest w środowiskach skupionych wokół
          Gazety Wyborczej.
    • siostraheli Re: Czy to początek nowej ery języka śląskiego? 09.12.08, 14:11
      Wreszcie coś pozytywnego w tej sprawie. A chamowi z Sosnowca odpowiadam, że godo sie: jo ci przaja.
    • Gość: ... Czy to początek nowej ery języka śląskiego? IP: 195.42.249.* 09.12.08, 14:18
      bla, bla, bla. Taka pogadanka sobie była. A co z niej wynikło? Bo
      niczego takiego nie mogę się z artykułu dowiedzieć. Ktoś coś
      zaproponował konkretnego? Gdzie ten epokowy przełom?
      • amoremio Re: Czy to początek nowej ery języka śląskiego? 09.12.08, 19:06
        Nie znasz sie na realiach tzw. pracy parlamentarnej.
    • Gość: AndrzejKK Czy to początek nowej ery języka śląskiego? IP: *.3s.pl 09.12.08, 14:19
      Każda, nawet najmniejsza, inicjatywa na rzecz tożsamości Ślązaków
      jest cenna. Nie ma co obrażać się na goroli tylko robić swoje. Dziś
      w kalendarzu wyczytałem: "Pomóż sobie, a Bóg ci pomoże".
      • Gość: Rechtůr Nů tůž: "Bože půmogej"! IP: 83.17.148.* 09.12.08, 14:29

Wjyće jak třa uodpedźeć?

"Dej, Pańe Bože!"

:-)
        • bereklon A sosnowiec 09.12.08, 15:01
          jest najbardziej śląskim ze śląskich miast
          • Gość: Oberschesier A Zoznowjec bydźe Nasz! :-) IP: 83.17.148.* 10.12.08, 12:36

Takym śe stać moge, kej ńy zadbou za vczasu uo spolůńizoawńe
            Sůmsadův, kej jego parchy die Macht tu dźerżůuy?!

Teroski bydźe szlůnzocůny! Podle życzyńo.

I po dobroći. :-)

PS
            Silesia Expo jus u Śa mo!
      • Gość: jan Re: Czy to początek nowej ery języka śląskiego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.08, 18:57
        Tak popieram tę wypowiedz ! Ale gdzie jest prowokacja , a gdzie swoje dobro
        Śląska i Polski bo oto chodzi . PiS popierany przez kler jest bardzo
        niebezpieczny ,on osłabia nasze państwo !
    • Gość: konin Re: Czy to początek nowej ery języka śląskiego? IP: *.uni.opole.pl 09.12.08, 15:24
      co rozumiesz przez chamskie zachowanie?
      • settembrini Re: Czy to początek nowej ery języka śląskiego? 09.12.08, 15:48
        Gość portalu: konin napisał(a):

> co rozumiesz przez chamskie zachowanie?

niestosowne, niemerytoryczne docinki natury osobistej w miejscu publicznym.
        • Gość: karlus [...] IP: *.1.45.47.78.clients.your-server.de 09.12.08, 17:50
          • Gość: karlus to smutne że tacy jak gorzelik tu mieszkają! IP: *.1.45.47.78.clients.your-server.de 09.12.08, 20:07
            Zdjąłeś moj wpis settembrini jako sekretarz RAŚ, czy jako moderator? Prawdo w
            oczy kole. Towarzyszyłeś Gorzelikowi w wycieczce do Warszawy, napisałeś o
            chamskim zachowaniu Spyry, bez konkretów to jednak pomówienie. Wytnij siebie
            sekrytarzu RAŚ, abo podaj szczegóły.
            • Gość: sekretarz RAS Re: to smutne że tacy jak gorzelik tu mieszkają! IP: 88.220.36.* 09.12.08, 20:27
              Tak się składa ze to ja jestem sekretarzem Ruchu Autonomii Slaska i
              towarzyszylem Gorzelikowi w Warszawie. Z przykrością muszę potwierdzić
              nieciekawe zachowanie p. Spyry, szczególnie wobec Kazimierza Kutza i z
              moich obserwacji wynika, ze identyczne wrażenie mieli wszyscy
              zaproszeni goście. Pan Piotr wystawił sobie fatalna opinie-zarówno jako
              politykowi jak i jako człowiekowi
              • Gość: karlus Re: to smutne że tacy jak gorzelik tu mieszkają! IP: *.1.45.47.78.clients.your-server.de 09.12.08, 20:39
                Gość portalu: sekretarz RAS napisał(a):

> Tak się składa ze to ja jestem sekretarzem Ruchu Autonomii Slaska i
                > towarzyszylem Gorzelikowi w Warszawie.

Tak się składa, że wiem kim jest sekretarz RAŚ i jaką funkcję pełni na forum
                Katowice (moderator settembrini). W wyrazach "że", "Śląska", "towarzyszyłem"
                zapomniało się polskich literek, ale "się składa" wyszło całkiem nieźle:D
                • Gość: sekretarz Re: to smutne że tacy jak gorzelik tu mieszkają! IP: 88.220.36.* 09.12.08, 20:53
                  Tak się składa ze wiem kim jestem a dane moje i innych członków władz
                  RAS są jawne (sprawdź sobie w KRS, na www.raslaska.org lub na
                  wikipedii) A co do zachowania p. Spyry to wiem co słyszałem i zdania
                  nie zmienię.
                  • pieron.slonski Re: to smutne że tacy jak gorzelik tu mieszkają! 09.12.08, 21:40
                    To proszę napisać co takiego chamskiego zrobił czy też powiedział p. Spyra :)
                    • pieron.slonski Re: to smutne że tacy jak gorzelik tu mieszkają! 09.12.08, 21:46

Tylko może nie bazując na tekście Smolorza bo jest oparty na nieprawdzie i
                      pomówieniach.
                      • Gość: redaktor Re: to smutne że tacy jak gorzelik tu mieszkają! IP: *.gprs.plus.pl 09.12.08, 21:51
                        Biedny Piotruś, wstrętne liberalne media go nie lubią. Z jakiej
                        partii wystartujesz w następnych wyborach? Pucujesz już do PO? No to
                        powinieneś być miły dla pana Kazmimierza.
                        • Gość: karlus Re: to smutne że tacy jak gorzelik tu mieszkają! IP: *.1.45.47.78.clients.your-server.de 09.12.08, 22:22
                          Gość portalu: redaktor napisał(a):

> Biedny Piotruś, wstrętne liberalne media go nie lubią. Z jakiej
                          > partii wystartujesz w następnych wyborach? Pucujesz już do PO? No to
                          > powinieneś być miły dla pana Kazmimierza.

A fe, fuj. Rzuciło się settembriniemu-sykrytarzowi RAŚ na główkę?
                          Biedny Jurasek Zdzisiu Gorzelik podobno prawicowiec, a tak uwielbiany przez
                          liberalną podobno Wyborczą.
                          Zdzisiu, przyjedziesz na Święta do rodziny w rzeszowskie i lubelskie? Jak co
                          roku. Niebogo, tak cię tam poniewierają.
                          A przecież już wszystkie komitety wyborcze dostępnych partii politycznych
                          obskoczyleś w wyborach:D
                          • Gość: redaktor Re: to smutne że tacy jak gorzelik tu mieszkają! IP: *.gprs.plus.pl 09.12.08, 22:50
                            Kiepskiego sobie znalazł Spyra adwokata. Z jakich to Piotruś
                            startował list? ZCHN, PiS, LPR, ROP, może jeszcze coś. Gorzelik z
                            komitetu Płażyńskiego i RAŚ. Żadna z tych list nie jest partyjna. To
                            się nazywa wiarygodność, ropsiki. :)
                            • Gość: karlus Re: to smutne że tacy jak gorzelik tu mieszkają! IP: *.1.45.47.78.clients.your-server.de 09.12.08, 22:57
                              Gość portalu: redaktor napisał(a):

> Gorzelik z
                              > komitetu Płażyńskiego i RAŚ. Żadna z tych list nie jest partyjna.

Oj sykrytarzu, sykrytarzu. Zdzisiu chciałby startować z wszystkich, aby tylko
                              chapnąć stołek. W poważnych miejscach go jednak nie chcieli, a komitet
                              Płażyńskiego to wyśmienity przykład, przypomnij nam tutaj o panu Płażyńskim:D
                              • Gość: redaktor Re: to smutne że tacy jak gorzelik tu mieszkają! IP: *.gprs.plus.pl 09.12.08, 23:02
                                Pogrążasz swojego klienta, wyrzuconego przez Marka Jurka z partii za
                                koniunkturalny sojusz z SLD. Prawdziwy człowiek prawicy. :)
                                Poważne miejsce dla Spyry to LPR. Szczyt możliwości. Ciekawe co
                                teraz zrobi. Może wreszcie wystartuje pod szyldem ropsiowej kanapy,
                                co się strony interenetowej pozbyła?
                                • Gość: karlus Re: to smutne że tacy jak gorzelik tu mieszkają! IP: *.1.45.47.78.clients.your-server.de 09.12.08, 23:09
                                  Sekretarz RAŚ w amoku i wystawia swojego szefa na pośmiewisko.
                                  Twojemu klientowi jeszcze się nic nie udało, poza waleniem po mordzie jakiegoś
                                  polityka i rewią mody w szkocką kratę:D
                                  • Gość: redaktor Re: to smutne że tacy jak gorzelik tu mieszkają! IP: *.gprs.plus.pl 09.12.08, 23:20
                                    Twój jest za to niezwykle skuteczny w robieniu z siebie pośmiewiska
                                    i skakaniu z jednego partyjnego kwiatka na drugi. Kolegów ma też
                                    niezbyt mądrych. Wszędzie sekretarzy widzą. Nawyki z pierwszej
                                    partii, do której należałeś?
                                    • Gość: karlus Re: to smutne że tacy jak gorzelik tu mieszkają! IP: *.1.45.47.78.clients.your-server.de 09.12.08, 23:30
                                      Jak twoj klient wytłumaczy trójce swoich dzieci ten akt w istocie kryminalny?
                                      Przecież kiedyś się dowiedzą, że tatuś rzucił się w stylu wolnej amerykanki na
                                      lewicowca-liberała i przypieprzył mu w twarz. Gazeto Wyborcza, czy słyszysz?
                                      Opieko społeczna, czy słyszysz?:D
                                      Zdzisiu prawicowiec, czy też zwykły kibol?
                                      • Gość: redaktor Re: to smutne że tacy jak gorzelik tu mieszkają! IP: *.gprs.plus.pl 09.12.08, 23:41
                                        Zawiadom prokuratora. Piotruś jest bardziej delikatny. No i dzieci
                                        nie ma. Zbyt go kariera polityczna absorbuje. Prawdziwy obrońca
                                        rodzinnych wartości. :)
                                        • Gość: karlus Re: to smutne że tacy jak gorzelik tu mieszkają! IP: *.1.45.47.78.clients.your-server.de 09.12.08, 23:53
                                          Ale po coż sekretarzu? Oszczędzę dzieciakom kolejnej traumy, prawicowy kibol
                                          doma aż nadto. Zdzisiu kiedyś z infantylizmu wyrośnie, daj mu panie Boże, może
                                          zostanie nawet arbitrem, aby tylko używał kartek zamiast pięści, niech ćwiczy
                                          przed lustrem na zaś:D
                                          • Gość: redaktor Re: to smutne że tacy jak gorzelik tu mieszkają! IP: *.gprs.plus.pl 10.12.08, 00:02
                                            Za to Piotruś z ostatnim kolegą już nie dorosną. Pięści w życiu nie
                                            używali, w piłkę nie kopali, bo woleli się bawić lalkami. A teraz
                                            zabawiają się z towarzyszami z SLD ku rozpaczy byłych kumpli z PiS.
                                            Przecież najważniejsze jest koryto. :)
                                            • Gość: karlus Re: to smutne że tacy jak gorzelik tu mieszkają! IP: *.1.45.47.78.clients.your-server.de 10.12.08, 00:25
                                              Twój Zdzisiu za to podobnie jak przywołany przez cia sojusznik Płażyński dalej
                                              będzie handlował wątpliwej jakości politycznymi wdziękami. Nieśmiertelny PSL? A
                                              może sojusz z SLD, czy też to już także było? Gorzelikowy przyjaciel Płażyński
                                              dostał się wreszcie do Sejmu z listy...PiS:D Co zrobi Zdzichu dla stołka?
                                              Pytanie retoryczne:D
                                              • Gość: settembrini Re: to smutne że tacy jak gorzelik tu mieszkają! IP: *.multimo.gtsenergis.pl 10.12.08, 00:38
                                                haha, kto tu pisze o sld i stolkach :))) strzal nie tylko w kolano, ale tez
                                                stope i glowe zarazem.
                                                • Gość: karlus Re: to smutne że tacy jak gorzelik tu mieszkają! IP: *.1.45.47.78.clients.your-server.de 10.12.08, 00:51
                                                  Hehe, zabolało:D
                                                  Ślązacy to porządni ludzie, choć łatwowierni.
                                                  Na Zdzisia Gorzelika się jednak nie nabiorą. Nie jesteśmy durniami jak chce
                                                  Zdzisiu i RAŚ. Boże chron nas od takich "sojuszników":D
                                                  • settembrini Re: to smutne że tacy jak gorzelik tu mieszkają! 10.12.08, 01:25
                                                    rozumiesz slowo pisane? poki co to p. spyra wspoltworzy koalicje z sld, choc do
                                                    sejmikku wszedl z listy wyborczej pis. nie kompromituj sie dalej. poza tym wroc
                                                    do tematu, ktory dotyczy pracy komisji i przyszlej inicjatywy dotyczacej
                                                    nowelizacji ustawy o mniejszościach narodowych i etnicznych oraz o języku
                                                    regionalnym. na tym sie skup, bo na kazdy inny temat juz udowodniles, ze nic nie
                                                    masz do powiedzenia, co by mialo cokolwiek wspolnego z prawda i przyzwoitoscia.
                                                  • Gość: karlus Re: to smutne że tacy jak gorzelik tu mieszkają! IP: *.1.45.47.78.clients.your-server.de 10.12.08, 01:52
                                                    settembrini napisał:

poza tym wroc
                                                    > do tematu, ktory dotyczy pracy komisji i przyszlej inicjatywy dotyczacej
                                                    > nowelizacji ustawy o mniejszościach narodowych i etnicznych oraz o języku
                                                    > regionalnym.

Sekretarz się zalogował:D
                                                    Czy skupić mam się tak dokładnie i celujaco, jak ty sekretarzu, jedyny kolego
                                                    Zdzisia skupiłes sie w poscie otwierajacym watek?
                                                    Czy skupiłes sie na pracy komisji i inicjatywy w sprawie nowelizacji ustawy? Czy
                                                    tez moze twoje "skupienie skupiło sie skupiajaco" na osobie Spyry? Na razie to
                                                    co zaprezentowales to nic innego, jak pomowienie - konkrety sekretarzu RAŚ, na
                                                    razie bowiem udowadniasz, ze poza chamskimi, publicznymi wycieczkami osobistymi
                                                    nie masz nic do powiedzenia. I zeby smieszniej zarzut taki skierowales w
                                                    kierunku Spyry:D Konkrety towarzyszu sekretarzu, konkrety, inaczej cokolwiek
                                                    wystekasz populistycznie bedzie brzmialo jak klamstwo

na tym sie skup, bo na kazdy inny temat juz udowodniles, ze nic ni
                                                    > e
                                                    > masz do powiedzenia, co by mialo cokolwiek wspolnego z prawda i przyzwoitoscia
                                                  • Gość: redaktor Re: to smutne że tacy jak gorzelik tu mieszkają! IP: *.gprs.plus.pl 14.12.08, 21:50
                                                    Podano konkrety. Spyra zmienia partie i listy jak rękawiczki. Dzięki
                                                    oportunizmowi dorobił się stołka. Został wyrzucony z Prawicy RP.
                                                    Spróbuj to podważyć.
                      • Gość: Egon Re: to smutne że tacy jak gorzelik tu mieszkają! IP: *.dip.t-dialin.net 10.12.08, 11:05
                        som wiesz,cos za cham
                • mr.superlatywny Re: to smutne że tacy jak gorzelik tu mieszkają! 09.12.08, 22:16
                  > zapomniało się polskich literek,

popatrz na wlasny adres :)

• Gość: karlus Re: to smutne że tacy jak gorzelik tu mieszkają! IP: *.1.45.47.78.clients.your-server.de 09.12.08, 22:31
                    mr.superlatywny napisał:

> > zapomniało się polskich literek,
                    >
                    > popatrz na wlasny adres :)

Yntelygentny inaczej?
                    Dziwne, że dwa słowa udało mu się nawet z polskimi znakami zamieścić, na resztę
                    czasu brakło, abo klawiaturę Zdzisiu podpieprzył:D
                • eichendorff Re: to smutne że tacy jak gorzelik tu mieszkają! 14.12.08, 10:49
                  Gość portalu: karlus napisał(a):

> Tak się składa, że wiem kim jest sekretarz RAŚ i jaką funkcję
                  > pełni na forum Katowice (moderator settembrini).

Hahahahaha!
                  Nieźle mnie rozbawiłeś!!!
                  Tak się składa, że znam osobiście zarówno sekretarza RAŚ jak i moderatora
                  Settembriniego i zapewniam, że to nie ta sama osoba :))))))))))))
            • mr.superlatywny Re: to smutne że tacy jak gorzelik tu mieszkają! 09.12.08, 22:14
              > server.de

A Ty Nibykarlus skond niby nadajesz ?

• Gość: karlus Re: to smutne że tacy jak gorzelik tu mieszkają! IP: *.1.45.47.78.clients.your-server.de 09.12.08, 22:33
                mr.superlatywny napisał:

> > server.de
                >
                > A Ty Nibykarlus skond niby nadajesz ?

A dlaczego to tak istotne dla ciebie? Listy do odstrzału już układacie ze
                Zdzichem i sykrytarzem?
        • amoremio Re: Czy to początek nowej ery języka śląskiego? 09.12.08, 19:10
          Jesli byly w miejscu publicznym (w taaakim terminie),
          to znaczy, ze byly publiczne, bo mialy byc, bo ich "emitent" tak
          chcial, wiec poprosimy o konkrety.

Wtedy ta szpyrka lepiyj poznomy, moze gO lepiyj zrozumimy,
          a moze nawet mogymy mU trocha pomoc.

Jak tak pyskowol na plenum, to dejcie, wciepujcie sam
          relacja, tj. opis zachowania i cytaty. Niych mo, co chciol.

PS: Dobro rada: niech po Chorzowie nie spaceruje, bo...moze padac....
    • Gość: Polak [...] IP: *.devs.futuro.pl 09.12.08, 15:49
      • arnold7 Re: Czy to początek nowej ery języka śląskiego? 09.12.08, 15:51
        Zamiast sobie wyobrazac, wystarczy sie przejsc na msze w jez. slaskim.
        • Gość: Polak Re: Czy to początek nowej ery języka śląskiego? IP: *.devs.futuro.pl 09.12.08, 15:55
          Czy to prawda ,że ślązacy jedzą schabowego łyżką?
          • arnold7 Re: Czy to początek nowej ery języka śląskiego? 09.12.08, 15:56
            No coz, nie jestesmy tak cywilizowani jak polacy i wolimy lyzke od lopaty.
          • Gość: rydz Re: Czy to początek nowej ery języka śląskiego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.08, 15:57
            Oj żal ci, żal. I schabowego i łyżki. Zostało ci wpychanie w siebie
            kapusty palcami.
          • Gość: Hanys Bidny Gorolu ze Polski... IP: *.silesiamultimedia.com.pl 09.12.08, 22:40
            ... my sam nie jadomy "schabowego" ino rolady z kluskami i modrom kapustom, a w
            tydniu to pryndzej karminadle.
            U wos za to schabowy to je nosz sznycel i tyn tysz mocie uod nos, bo gorole to
            ino karofle z kapustom rzarly za downych cajtuf.
    • Gość: bolo [...] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.08, 15:49
      • Gość: rydz Re: jacy ślązacy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.08, 15:55
        Takich najwięcej znajdziesz wśród swoich rodaków, znanych z miłości
        bliźniego.
      • Gość: Polak Re: jacy ślązacy? IP: *.devs.futuro.pl 09.12.08, 15:59
        Czyli jednak to prawda, a nie chciało mi się w to uwierzyć , biorąc
        nawet poprawke na przysłowiowy juz wasz brak obycia, by nie rzec
        chamstwo!
        • arnold7 Re: jacy ślązacy? 09.12.08, 16:01
          Racja, gdzie tam polakom do Slazakow w ilosci Polish Jokes.
          • Gość: Polak Re: jacy ślązacy? IP: *.devs.futuro.pl 09.12.08, 16:11
            Jak Ci nie pasuje polski paszport to spieprzaj dziadu stąd!!!
            • Gość: rydz Re: jacy ślązacy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.08, 16:16
              Faktycznie, mentalność rodem z Białorusi. Człowieku, jesteśmy w UE.
              Możemy sobie tu mieszkać z różnymi paszportami.
            • arnold7 Re: jacy ślązacy? 09.12.08, 16:17
              Haha, nerwy puscily polakowi:)

Zloz wniosek do polskich wladz o wypedzenie ze Slaska Slazaka Arnolda7. Nie
              zapomnij uzasadnic, ze budzet nie ucierpi, jak bedzie o jednego podatnika mniej:)

Jaki kraj docelowy proponujesz?
              • Gość: Polak Re: jacy ślązacy? IP: *.devs.futuro.pl 09.12.08, 16:27
                Gdzieś, gdzie schabowe i w ogóle drugie dania je sie łyżkami!
                • Gość: Hanys Moja Oma mioua recht! Polok=guptok! IP: *.silesiamultimedia.com.pl 09.12.08, 22:45
                  A ty żejś sam je ten richtig bajszpil na ta prowda uo gorolach.
              • Gość: Polak Re: jacy ślązacy? IP: *.devs.futuro.pl 09.12.08, 16:31
                I tam gdzie Mirek Szołtysek jest idolem!
            • amoremio Re: jacy ślązacy? 09.12.08, 19:13
              > Jak Ci nie pasuje polski paszport to spieprzaj dziadu stąd!!!

Polekku - zgadujzgadula - Poloku:
              a) Slonsk pszyszol do Polski ?
              b) Polska pszylazla na Slonsk ?

Wybier i uzasadnij, ale bes propagandy, ja ?
            • Gość: Hanys Cheba ci sie cosik popipcyuo pod kopuom! IP: *.silesiamultimedia.com.pl 09.12.08, 22:42
              My som u sia, a ty gorolu wracej gibko za Brynica, bo ci cosik sie sam trefi.
              Przijechouesz z ruskich to tam citej ino gibko!
          • Gość: ola Re: jacy ślązacy? IP: *.domainunused.net 09.12.08, 16:51
            arnold7 napisał:

> Racja, gdzie tam polakom do Slazakow w ilosci Polish Jokes.
            >
            >

"polakom", "Slazakow". Pewnie jestes nieudacznikiem.

Pamietaj jednak, ze Polish Jokes sa w wiekszosci pochodzenia
            niemieckiego i powstawaly najpierw w ramach Kulturkampfu, a potem
            powielaly sie jako "nawyk". Te dowcipy rowniez dotyczyly tzw
            Wasserpolacken.

Dowciypy zostały do USA przywiezione przez niemieckich emigrantow,
            ktorych liczba byla druga po Anglosasach i calkiem z nia
            porownywalna. Niestety Niemcy ze wstydu porzucali swoja niemieckosc.
            Pozostaly po nich m.in. hamburgery i wlasnie Polish Jokes

A co do spotkania: trzymam kciuki i czekam na efekty. Szkoda tylko,
            ze grono niezbyt wielkie.

• arnold7 Re: jacy ślązacy? 09.12.08, 17:03
              Gość portalu: ola napisał(a):

> arnold7 napisał:
              >
              > > Racja, gdzie tam polakom do Slazakow w ilosci Polish Jokes.
              > >
              > >
              >
              > "polakom", "Slazakow". Pewnie jestes nieudacznikiem.

Cofnij sie do wczesniejszych wpisow polaka, to tylko moja kontrreakcja. Aha,
              czesc z nich wycieto.

>
              > Pamietaj jednak, ze Polish Jokes sa w wiekszosci pochodzenia
              > niemieckiego i powstawaly najpierw w ramach Kulturkampfu, a potem
              > powielaly sie jako "nawyk".

Ale ja uzylem wspolczesnego znaczenia "Polish Jokes"
              Znow przeczytaj sobie (poprzedzajacy moj wpis) wpis polaka.

>Te dowcipy rowniez dotyczyly tzw Wasserpolacken.

Ciekawa, aczkolwiek nieudokumentowana interpretacja.

> Dowciypy zostały do USA przywiezione przez niemieckich emigrantow,
              > ktorych liczba byla druga po Anglosasach i calkiem z nia
              > porownywalna. Niestety Niemcy ze wstydu porzucali swoja niemieckosc.
              > Pozostaly po nich m.in. hamburgery i wlasnie Polish Jokes

No to niewiele masz do powiedzenia o wkladzie Niemcow w rozwoj kultury
              amerykanskiej.

>
              > A co do spotkania: trzymam kciuki i czekam na efekty. Szkoda tylko,
              > ze grono niezbyt wielkie.
              >

No zobaczymy, pilka jest na boisku.
            • amoremio Re: jacy ślązacy? 09.12.08, 19:17
              Zapomnialas o Zydach.
              O niemieckich zydowskich Antypolakach, oczywiscie.
              O slonskich, niemieckich, zydowskich Polakozercach, natirlich.

Ale czamu lone we USA godajom po wlosku, hiszpansku i indyjsku ?

Pjeronsko pjerniczysz, polski turysto na Slonsku.
    • Gość: Polak Czy to początek nowej ery języka śląskiego? IP: *.devs.futuro.pl 09.12.08, 16:42
      I gdzie Pyjter Szolc jest lektorem w TV!
    • rangerek Czy to początek nowej ery języka śląskiego? 09.12.08, 16:42
      jak czytam te prowokacje i niektóre głupoty to mnie cholera bierze - wychowałem
      się na Śląsku i jakoś nie mam problemów żeby żyć wśród zarówno goroli jak i
      hanysów (wszędzie są lepsi i gorsi)
      szkoda, że większość tych, którzy bluzgają na forach robi to bo czują się
      anonimowi i nigdy by tego nei powiedzieli na żywo !!
    • Gość: Sosnowiczanin [...] IP: *.devs.futuro.pl 09.12.08, 18:09
      • Gość: Zagłębie Walczące Te Arnold nie podszywaj się i nie prowokuj IP: 193.151.50.* 09.12.08, 18:27
        :)
      • silling gaworzenie 09.12.08, 18:47
        tak, tak, to nie jezyk tylko gaworzenie bo niektorym polakom ni podoba sie jego
        brzmienie

czeski tez nie jest jezykiem bo smiesznie brzmi dla Polakow, bardzo dziecinnie,
        to nie moze byc prawdziwy jezyk...
        • amoremio Re: gaworzenie 09.12.08, 19:21
          No i Litwa - "ojczyzna moja": pszeca te Litwiny niy majom w ogóle
          kultury, co sie dziwowac - nyi majom elit. Tak jak tyz Ukraincy,
          pszeca to niy narod, tako zbjyranina ze stepów. A we Lwowie
          i naokolo, to my Poloki byli 99% wjynkszosc.

A tyroski spij jusz dziecino......dobranoc. :)
        • mr.superlatywny Re: gaworzenie 09.12.08, 22:19
          Dla mnie slowo "gaworzenie" brzmi rosyjsko (gawarit). ?
      • Gość: Załężok Re: Czy to początek nowej ery języka śląskiego? IP: *.chello.pl 09.12.08, 18:56
        Gość portalu: Sosnowiczanin napisał(a):
        > kultywować. Albo wyrażenie po Śląsku zachwytu urodą kobiety „jo by
        > dupił”.

Jo znom inksze łokreślenia np.szwarno,gryfno np jako gryfno dziołszka,i mało
        poprawka boś pomyloł słowa pewnie slyszołeś słowo dupcyć a to nic innego jak
        slowo fandzolić,np dupcyć fleki;tak jak ty terozki,ale zdarzo się.pyrsk
      • amoremio Re: Czy to początek nowej ery języka śląskiego? 09.12.08, 19:19
        > Sosnowiczanin
        a Sosnowitze som ? zicher ?

A wyobraz se, ze msze po slonsku som
        i to od kilkuset lot, pacanie czerwonodupny zabrynicki.
    • amoremio Czy to początek nowej ery języka śląskiego? 09.12.08, 18:56
      SUUUUUUUUUUUUUUUPER!!!!!

Jedyna poprawka:
      > starań o śląską sprawę
      Slaska Sprawa, dziekuje. :)
    • amoremio Czy to początek nowej ery języka śląskiego? 09.12.08, 18:57
      Dla p.Galli rzeczywiscie respekt, dla spyrki: kopa !
      Dla wszystkich Innych: BRAWO!!!
      • vitabravo Re: To początek nowej akcji Gazety Wyborczej 14.12.08, 14:35
        pod kryptonimem "Wbijanie Klina".
    • amoremio Czy to początek nowej ery języka śląskiego? 09.12.08, 19:02
      Ale podejcie sam lista wszystkich 'slaskich' politykow we Warszawie,
      tzn. politykow >>ze Slaska<< (nie zza Brynicy!),
      majacych reprezentowac G.Slask i nic innego
      - aktywnie, z zaangazowaniem, calym slaskim? sercem !!

Bo cza ich trocha "przeswietlic" i to gibko.....
      co oni tam nad Wisla - latami! - robia ??!

Czamu ta inicjatywa niy pszyszla od nich ??!
      Czamu niy znodli godzina czasu na tak wazny termin ??!??! :(

= To tak jakby polscy reprezentanci w Strasburgu,
      Brukseli, Luksemburgu byli....antyeuropejscy !
    • amoremio Re: Czy to początek nowej ery języka śląskiego? 09.12.08, 19:04
      Jak spyrka sie dostol tak wysoko we polityce na Slonsku ?

Czyje interesy reprezentuje ? Kto za tym stoi ?
      Kto go finansuje i chroni ? Kaj miyszko ?
      • arnold7 Re: Czy to początek nowej ery języka śląskiego? 09.12.08, 19:12
        amoremio napisała:

> Jak spyrka sie dostol tak wysoko we polityce na Slonsku ?

Zdradzil swoja partie dla stolka.

>
        > Czyje interesy reprezentuje ? Kto za tym stoi ?
        > Kto go finansuje i chroni ? Kaj miyszko ?

To tyko pionek.
        • amoremio Re: Czy to początek nowej ery języka śląskiego? 09.12.08, 19:22
          > To tyko pionek.
          A jaki 'obóz' ?
          • arnold7 Re: Czy to początek nowej ery języka śląskiego? 09.12.08, 19:27
            Chyba juz z kozdego go wyciepli, ale za stouek mo nakaz glosowac, jak mu
            zaspiywajom.
          • wilhelm4 Re: Czy to początek nowej ery języka śląskiego? 09.12.08, 20:11
            oportunistyczny tzw. "wendehals" ze czyrwonymi zoklami :)
            • vitabravo Nie, to początek nowej akcji GW - Wbijanie klina. 14.12.08, 14:51
              Najnowszy produkt antypolskiej szmaty.
    • Gość: karlus Re: to smutne że tacy jak gorzelik tu mieszkają! IP: *.1.45.47.78.clients.your-server.de 09.12.08, 22:25
      Gdzie jest settembrini sekretarz RAŚ i moderator forum Katowice? Ten wpis
      powinien zostać ocenzurowany, no ale to prawdopodobnie jest chamstwo w wydaniu RAŚ:D
      • Gość: Hanys a co ci zawadzo u Gorzelika!? IP: *.silesiamultimedia.com.pl 09.12.08, 22:36
        Kej mosz wonty do niygo to dej miyć uodwaga je pedzieć sam no forum, bo mje
        wydaje siy że uon je coukiem coukiem chop!
        • Gość: karlus Re: a co ci zawadzo u Gorzelika!? IP: *.1.45.47.78.clients.your-server.de 09.12.08, 22:49
          Gość portalu: Hanys napisał(a):

> Kej mosz wonty do niygo to dej miyć uodwaga je pedzieć sam no forum, bo mje
          > wydaje siy że uon je coukiem coukiem chop!

Już je podałem.
          Z gustami się nie dyskutuje, ale tak między nami chyba ci się tylko wydowo. Jaki
          z niego coukiem chop niy moga pedzieć, wola frelki:D
      • Gość: Pytek Tesno Wům ku ńji! IP: 83.17.148.* 12.12.08, 12:26

Co v tych gorolskich palicach, Wům śe lyngńe?

Cynzura?????????????????????
        • vitabravo Re: Tesno Wbij klin 14.12.08, 14:54
          Według zaleceń płynących z Gazety Wyborczej.
    • Gość: kresowianka Czy to początek nowej ery języka śląskiego? IP: *.cust.tele2.pl 10.12.08, 00:35
      Bój o tzw. język śląski wykaże, że Ślązacy nic nie potrafią razem
      zrobić. I dobrze im tak, nieudacznikom.
      A Smolorz bajki opowiada pisząc o "prawdziwie śląskich cechach", czyli
      że coś robią rzetelnie, poważnie i bez taryfy ulgowej. Można umrzeć ze
      śmiechu. Choć jednego Ślązaka współczesnego mi pokazać, który ma
      takie cechy.
      • rangerek Re: Czy to początek nowej ery języka śląskiego? 10.12.08, 09:24
        > A Smolorz bajki opowiada pisząc o "prawdziwie śląskich cechach", czyli
        > że coś robią rzetelnie, poważnie i bez taryfy ulgowej. Można umrzeć ze
        > śmiechu. Choć jednego Ślązaka współczesnego mi pokazać, który ma
        > takie cechy.

to niestety jest coraz częściej prawdą i to nie tylko w stosunku do Ślązaków :((
        - wszystkie dawne cechy pozytywne zanikają - nie są "modne" - choć może też i
        dlatgeo, że ci którzy tu mieszklai przejeli część zachowań tych przyjechali
        smutne to
        • Gość: koszot Re: Czy to początek nowej ery języka śląskiego? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.08, 10:31
          Mam tylko nadzieję, że nie ziszczą się ostatnie słowa Smolorza. Już teraz widzę,
          że głównym hamulcowym może być kodyfikator amator zapatrzony w Łużyce. Czytałem
          kiedyś jego propozycje - tego nie da się czytać. Ważny jest kompromis, ale też
          pozbycie się kompleksów. Moim zdaniem, można oprzeć się na polskim zapisie (a co
          to komu szkodzi) z wykorzystanie też czeskich czcionek. Wszelkie udziwnienia
          będą hamowały nie tylko kodyfikację, ale też ograniczały krąg potencjalnych
          odbiorców.
          • vitabravo Wyższość języka górnośląskiego nad dolnośląskim 14.12.08, 14:45
            ...upatruję w tym, że język dolnośląski jest uplasowany
            poniżej języka górnośląskiego.
        • Gość: marcin Re: Czy to początek nowej ery języka śląskiego? IP: *.168.broadband5.iol.cz 14.12.08, 10:19
          Myślę, ze naród šląski ma prawo na swój język ( i nie tylko naród
          śląski ale kaszubski i inne)) obojętnie czy nam "Polakom" się to
          podoba czy nie.Každy przeciež ma jakieś swoje korzenie i drugi
          człowiek nie miał by mu w tym zabraniać mieć swoją identycznośćc.(to
          juz ruscy chcieli, zeby się mówiło tylko po rosyjsku). Dlatego
          popieram te narody, które chcą być sami sobą i nie mieli byśmy im w
          tym zabraniać A GłÓWNIE SIę TEGO BAĆ. Weźcie sobie przykład z
          łuzyckich serbów. Pomału jejich język wymiera(bardzo podobny do
          języka polskiego) tylko dlatego, ze państwo niemieckie nie chce im
          pomoc finansowo.
        • Gość: marcin Re: Czy to początek nowej ery języka śląskiego? IP: *.168.broadband5.iol.cz 14.12.08, 10:21
          Myślę, ze naród šląski ma prawo na swój język ( i nie tylko naród
          śląski ale kaszubski i inne)) obojętnie czy nam "Polakom" się to
          podoba czy nie.Každy przeciež ma jakieś swoje korzenie i drugi
          człowiek nie miał by mu w tym zabraniać mieć swoją identycznośćc.(to
          juz ruscy chcieli, zeby się mówiło tylko po rosyjsku). Dlatego
          popieram te narody, które chcą być sami sobą i nie mieli byśmy im w
          tym zabraniać a głównie się tego nie bać. Weźcie sobie przykład z
          łuzyckich serbów. Pomału jejich język wymiera(bardzo podobny do
          języka polskiego) tylko dlatego, ze państwo niemieckie nie chce im
          pomóc . Dlatego nie dopuśćmy do tego u nas w Polsce.
    • Gość: karlus Re: to smutne że tacy jak gorzelik tu mieszkają! IP: *.1.45.47.78.clients.your-server.de 10.12.08, 02:20
      arnold7 napisał:

> Ty jestes P. Spyra, chyba nie zaprzeczysz, sprzedajna glizdo?
      >
      > Ale cie Slazacy lubia, szmato:)

Skoro settembrini, sekretarz RAS postu arnolda7 nie ocenzurowal, choc jest na
      forum i nawet dopisal sie do wymiany zdan moze oznaczac tylko jedno,
      przynaleznosc do stowarzyszenia RAS wyznacza kierunki jego moderacji na forum
      Katowice. Wyzwiska w kierunku innego forumowicza uzyte przez arnolda7 na kazdym
      innym forum spotkalyby sie z natychmiastowa reakcja moderatora. Co na to
      administracja portalu? Kiedy skonczy sie sobiepanstwo moderatora settembriniego
      i traktowanie forow katowickich jak prywatnego folwarku RAS?
    • moim_skromnym_zdaniem Ułomność Śląska 10.12.08, 11:56
      Niedobrze się robi jak czyta się kolejny raz o ludziach, którzy nie wiadomo w jakim celu walczą o nazwanie językiem to co jest zwykłą regionalną gwarą. W takim razie uważam, że więzienną grypserę też należy uznać jako odrębny język.
      To tyle co do artykułu natomiast co do komentarzy..... szkoda gadać. Znów udzielają się dyżurni zakompleksieni frustraci i oszołomy pt.rojberek, arnold, amoremio itp. Potwierdzają oni moją (i nie tylko) teorię na temat mieszkańców tego regionu.
      Przez długie lata prężnie rozwijał się na tych ziemiach przemysł, a co za tym idzie w atmosferze unosiło się wiele szkodliwych dla organizmu ludzkiego związków, które(potwierdzają to naukowcy) nie pozostają bez wpływu na ludzki organizm, a zwłaszcza na szare komórki. Jest naukowo udowodnione, że młodzi ludzie, którzy palą lub ćpają mają problemy z koncentracją, przyswajaniem wiedzy i logicznym myśleniem więc zastanówmy się jacy są ludzie, którzy od poczęcia wdychali o wiele gorsze rzeczy. Niektórzy dziwią się, że przyjezdni (zwłaszcza ci ze "szkieletczyzny" tak przez Was znienawidzonej) są bardziej rozgarnięci i odnoszą sukcesy na Śląsku. Nie dziwcie się-oni byli wychowani w zdrowym środowisku, jedli zdrową żywność i oddychali świeżym powietrzem. Czas zatem pogodzić się ze swą ułomnością i przestać udawać mądrzejszych niż się jest w rzeczywistości.
      No to-jak Wy to mówicie-pyrsk biedni ludkowie.
      • Gość: dr lubicz Re: Ułomność Śląska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.08, 12:04
        Tobie tej zdrowej zywności najwyraźniej juz zabrakło ...
        • Gość: tomek Re: Ułomność Śląska IP: *.siec2000.pl 10.12.08, 19:41
          Jakby tak ci mądrzy przyjezdni, ten swój sukces odnieśli do domu na
          Szkieletczyznę to wszyscy byliby szczęśliwsi, a Szkieletczyzna
          opromieniona ich sukcesami.
          • Gość: Ślązak z kielec Re: Ułomność Śląska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.08, 01:03
            Pewnie tak, ale po co robić sobie na czystej, żyznej ziemi syf podobny do tego,który jest na Śląsku. Tam jeździmy odpoczywać.Poza tym co wy byście biedaki bez nas zrobili.Zginęlibyście marnie:)
            • wilhelm4 Re: Ułomność Śląska 11.12.08, 03:23
              > Poza tym co wy byście biedaki bez nas zrobili.
              > Zginęlibyście marnie:)

Jak juz sie zdecydowales sie osmeszyc
              (problem w tym, ze tyz Twoich rodziców)
              to moze by tak konkretniej ?
              • vitabravo Re: Ułomność Gazety Wyborczei - antypolska choroba 14.12.08, 14:42
                To jest dopiero ułomność, zlikwidować ją można tylko
                razem z Gazetą.
            • Gość: tomek Re: Ułomność Śląska IP: *.siec2000.pl 11.12.08, 09:35
              Uważasz,że wasz powrót zasyfiłby Kielecczyznę. To bardzo
              prawdopodobne.
              • Gość: Ślązak z kielec Re: Ułomność Śląska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.08, 10:29
                Widzę,że nie zrozumiałeś, ale jakoś mnie to nie dziwi po przeczytaniu teorii przedstawionej wyżej.
                • Gość: tomek Re: Ułomność Śląska IP: *.siec2000.pl 11.12.08, 10:49
                  Przeczytaj powoli twój własny poprzedni wpis.Przyznałeś mi rację ,że
                  wasz powrót uszczęśliwił by wszystkich. Tylko sam się obawiasz,że
                  Kielecczyzna zostałaby zasyfiona. Tak ,że jeśli jakieś
                  niezrozumienie, to z powodu ułomności w twojej szarej komórce.
                  • Gość: Ślązak ze kelec Re: Ułomność Śląska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.08, 07:53
                    "Pewnie tak, ale po co robić sobie na czystej, żyznej ziemi syf podobny do tego,który jest na Śląsku"
                    Tak właśnie napisałem, a ty pisałeś, że sam powrót zasyfi Kielecczyznę. Jeśli nie widzisz różnicy to..... koniec dyskusji.
                    • Gość: tomek Re: Ułomność Śląska IP: *.siec2000.pl 12.12.08, 20:40
                      Ależ przyznałem ci rację i jeszcze raz przyznam. Nie należy na
                      żyznej ziemi robić syfu. Buraki mogłyby nie obrodzić. Na koniec
                      dyskusji, od Hanysa dla Kielczan najlepsze życzenia Wesołych Świąt i
                      dalszych sukcesów w Nowym Roku.
                      • Gość: Ślązak ze kelec Re: Ułomność Śląska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.08, 21:34
                        (c:
      • Gość: Menschenfresser Re: Ułomność Śląska IP: *.dip0.t-ipconnect.de 10.12.08, 22:50
        Czy ty jako bejbi gowom do hazla wpadles ?
        Ze tyroski takie banki cytrynowo-mydlanne puszczosz ?
        Hooopie - idz sie leczyc, konsumencie!
      • amoremio Re: Ułomność Śląska 13.12.08, 01:40
        Moim skromnym zdaniem jestes mocno klupniety.
        Do tego szicofrenik, bo jak mozna tu zyc, a tak "myslec" ?
        • Gość: silesia macios Re: Ułomność Śląska IP: *.chello.pl 13.12.08, 08:21
          No tak faktycznie kolega z końskich powinien jak najszybciej wrócić
          do końskich szkieletorów i to bezdyskusyjnie. Uważam tak dlatego, że
          martwię się o jego zdrowie:)))
      • Gość: komnen3 Re: Ułomność Śląska IP: *.sds.uw.edu.pl 14.12.08, 02:07
        Czy ty rozumiesz, że w niewybredny sposób obrażając ogół Ślązaków, wzmacniasz i
        uwiarygodniasz pozycje Gorzelika?
        • Gość: komnen3 Re: Ułomność Śląska IP: *.sds.uw.edu.pl 14.12.08, 05:47
          uwiarygadniasz, to znaczy
    • Gość: lll reicher Czy to początek nowej ery języka śląskiego? IP: *.range86-139.btcentralplus.com 13.12.08, 17:55
      na "marginesie" to chyba bedzie glod a jakie sa prognozy dla europy hmm........w
      kazdym badz razie ludzi trzeba czyms zajac biedni niemcy ci z oberschlesien nikt
      sie do nich nie przyznaje zupelnie tak jak do polakow ze lwowa.
    • Gość: komnen3 Sine ira et studio IP: *.sds.uw.edu.pl 14.12.08, 02:04
      Czy autor artykułu mógłby chociaż udawać bezstronność?
      Dlaczego Gazeta Wyborcza jest tubą propagandową Gorzelika?
      • silesius Re: Sine ira et studio 14.12.08, 23:06
        Gość portalu: komnen3 napisał(a):

> Czy autor artykułu mógłby chociaż udawać bezstronność?

Niektorzy Wielkopolanie powiadaja, ze za Wisla ruskie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka