IP: *.gprs.plus.pl 22.12.08, 15:00
Choć zgadzam się z ocenami pana Smolorza, żal zrobiło mi się Piotra
Spyry, kiedy przeczytałam ten felieton. Znany z ciętego języka autor
nie powinien tak się nad nim znęcać, bo przypomina to kopanie
leżącego. A adwent to przecież czas pojednania.
Obserwuj wątek
    • Gość: Perseusz Re: Ad Spyram IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.08, 15:24
      Mnie tam Piotra Spyry nie żal. Kto brednie gada i na dodatek publikuje je na
      łamach prasy, ten zbiera burzę. W sumie oceniając całokształt "działań" tego
      pana, huragan powinien mu urwać głowę. Na to czekam z niecierpliwością.
    • semperfrei Re: Ad Spyram 22.12.08, 15:35
      > A adwent to przecież czas pojednania.
      ZERO pardonu dla piatej/szostej/siodmej/.... kolumny,
      egal z kieryj strony. Tukej je SLONSK. I zowdy SLONSKI bydzie!
    • semperfrei Czytejcie protokol : 22.12.08, 15:51
      orka.sejm.gov.pl/Biuletyn.nsf/0/A07628CBE422AD6CC125752300503C3F?OpenDocument
      • przecinaki przeczytalem 22.12.08, 18:05
        przeczytalem. i w ktorym miejscu Spyra kogokolwiek obrazal? jakos tego znalezc nie moge.

co do meritum - uwazam sie za Slazaka, moja rodzina stad pochodzi, i chetnie bym RAŚowi przyklasnal. jest jedno ale - wypowiedzi jego zwolennikow, skrajnie agresywne, zbudowane na bazie idei "Slask dla Slazakow". Nacjonalistyczne - po prostu.
        To nie jest slaskosc w jaka ja wierze, jaka ja czuje.
        Slask byl wielokulturowy, byl tolerancyjny.
        Spyra ma w jednym racje - Slazacy traktowali swa slaskosc jako azyl. Moja babcia zawsze z przerazeniem patrzyla gdy ja sie w polityke jakos tam angazowalem.
        Bo dla mojej rodziny (a podejrzewam ze to jest wlasnie jedna z cech slaskosci) wszelka dzialalnosc wykraczajaca poza rodzine i najblizsza lokalnosc (powiedzmy - parafie) byla wysoko podejrzana.
        Przyjmuje, ze to jest ekstremizm - ale owa lokalnosc, z niezwykle silna tozsamoscia slaskiego heimatu wlasnie jako miejsca w ktorym sie rozne kultury, religie i jezyki mieszaja tworzac nowa, slaska, lokalna wartosc - to jest Slask jaki kocham.
        Bez nienawisci.
        • slezan Re: przeczytalem 22.12.08, 19:49
          Dla odmiany ja zapytam - a która z wypowiedzi zwolenników RAŚ jest
          nacjonalistyczna czy agresywna?
          Głos Piotra Spyry w zarejestrowanej dyskusji faktycznie brzmi jak
          dysonans. Nie jest to merytoryczna polemika z pogladami, tylko wywód
          na temat domniemanej genezy tych poglądów. Wynika z niego, że prawie
          dwieście tysięcy ludzi zadeklarowało narodowość śląską, bo
          podpuściła ich grupa o wybujałych poliutycznych ambicjach. Czy jest
          to wypowiedź obraźliwa? W gruncie rzeczy tak - dla każdego
          deklarującego narodowość śląską.
          • somepoint210 Re: przeczytalem 22.12.08, 20:04
            Zdaje sie, ze chodzi o wypowiedz settembriniego w tym watku;

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=760&w=88314242&t=1229971871893
            "Szkoda, że autor nie opisał chamskiego zachowania spóźnionego na posiedzenie
            komisji Piotra Spyry względem Kazimierza Kutza. Takie przypadki należy
            publicznie piętnować, szczególnie jeśli mają miejsce ze strony członka zarządu
            województwa"

Przeczytalem takze ten biuletyn i nie moge doszukac sie chamskiego zachowania
            Spyry do Kutza. Czyzby manipulacja i pomowienie?
            • slezan Re: przeczytalem 22.12.08, 20:28
              Chodzi zapewne o ten komentarz o anegdotach, poprzedzony zarzutem
              braku szacunku dla tradycji regionalizmu i racjonalnej analizy
              rzeczywistości. Biorąc pod uwagę różnicę wieku, nie była to uwaga
              kulturalna. Wydaje się zresztą, że to jedyna uwaga ad personam w
              całym zapisie dyskusji.
              • somepoint210 Re: przeczytalem 22.12.08, 20:34
                Innymi slowy reakcja imiennika Smolorza mocno przesadzona. Tylko po co taki
                falszywy i alarmistyczny ton przy kazdej wypowiedzi Spyry? Ktos moglby pomyslec,
                ze settembrini odgrywa role Glenn Close w "Fatal Attraction":)
          • adam81w Jak skutecznie przeciwdziałać szkodnikom z RAŚ? 23.12.08, 19:00
            slezan napisał:

> Dla odmiany ja zapytam - a która z wypowiedzi zwolenników RAŚ jest
            > nacjonalistyczna czy agresywna?

Choćby Pan Jerczyński czy Pan Kot. Inni udają miłych dla Polaków po to żeby nas
            potem walnąć potajemnie w plecy. Nie z nami takie numery. Wielu anonimowych
            mniej lub bardziej zwolenników antypolskości na Śląsku pisze czasem takie rzeczy
            jak gorole raus lub inne. Nawet czasem samych Ślązakowców takie wypowiedzi
            szokują. Przykład. Wypowiedź jednego z użytkowników na nk:

Cytat

Marian Kocyba

16.12.2008 09:39

"To co napisol Polski Slonsk to CHAMSTWO JA!!!
            Ale czymu sie nikt tak niy oburzol jak Wasi kumple pisali!WYTRUC GOROLI;SPOLIC
            CHADZIAJOW PIECE JUZ CZEKAJOM;WYTYMPIC GOROLI"To dopiyro SKANDAL!!!!!
            TE WSZYSKIE PROFILE POWINNE BYC ZKASOWANE;NIY TYLKO POLSKI SLASK ALE POKOLEI TE
            NASZE SLASKE TYZ!
            JAK SIE NIY UMIYCIE KULTURALNIE ZACHOWAC TO RAUS Z NASZEJ KLASY!!!!!!!!!!!!!!!!"

A tym Polakom, którzy myślą, że nic takiego się nie dzieje

"Przykładem co nas czeka przez działanie takich organizacji może być przypadek
            starosty powiatu strzeleckiego (członek RAŚ oraz członek mniejszości
            niemieckiej), który w przeddzień wejścia Polski do Unii usunął Godło Polski nad
            wejściem do starówki, a w zamian powiesił dwujęzyczną tablicę oraz wywiesił
            flagę RAŚ - u. W przypadku takich zachowań zdrajców oraz antypolonizm musimy
            ostro reagować i podejmować działania aby do takich incydentów nigdy więcej
            nigdzie w Polsce nie dochodziło."

www.prawicarp.pl/node/264
            i dalsza część

"Wiem, że naród to monolit, który kształtuje się przez wieki poprzez swoją
            historię, tradycję i język. Śląsk to Polska, Śląsk i Polska to jedność.
            Uważam, że jakiekolwiek ugrupowania, ruchy czy stronnictwa głoszące separację,
            któregoś regionu kraju od Polski należy zdelegalizować. Nam nie potrzeba
            kolejnych Basków, drugich Kosowian czy ruchów niczym z Abchazji.

Silesia - tak miałaby się nazywać nowy kraj w Europie. Ruchowi marzy się utopia,
            która jest nie możliwa do stworzenia bez reszty kraju. Inny stosunek do tego ma
            Platforma Obywatelska i jej "znakomity specjalista - polityk" Kazimierz Kutz ,
            który notorycznie wspiera swoim działaniem RAŚ. Parę miesięcy temu w programie
            "24 godziny" w TVN24 podczas debaty z Beatą Kempą nawoływał aby Śląsk oddzielił
            się od państwa Polskiego. Poseł na SEJM RP mówi takie rzeczy! Nie ma prawa by
            tacy ludzie zasiadali w fotelach poselskich Rzeczypospolitej Polskiej - jest to
            profanacja instytucji, organu władzy narodu Polskiego!

Ludziom kierującym tą organizacją (RAŚ) najwidoczniej się nudzi, nie mają co
            robić i wymyślają durnoty aby zaspokoić swój wolny czas. Dla przykładu mogę
            podać największy problem a zarazem projekt jaki to stawia przed sobą Ruch
            Autonomii Śląska - odzyskanie Bytomskiego lwa zabranego przez Warszawę, który
            obecnie stoi przy wejściu do warszawskiego ZOO. Zapewne jest to ważne dobro
            kultury Górnego Śląska i z pewnością wiele znaczy dla Bytomian, ale jestem
            pewien, że gdyby władze miasta Bytom się postarały oraz by im naprawdę zależało,
            a także problem lwa byłby największym, niecierpiącym zwłoki problemem, odzyskali
            by go. Bądźmy jednak poważni. Wśród projektów jakie miałem okazję przeczytać nie
            znajduję nic na temat chociażby kopalni czy sytuacji górników. Natomiast widzę
            jedynie populistyczne działania mające wyłącznie na celu separację Śląska dla
            osobistych zysków liderów ruchu."

> Głos Piotra Spyry w zarejestrowanej dyskusji faktycznie brzmi jak
            > dysonans. Nie jest to merytoryczna polemika z pogladami, tylko wywód
            > na temat domniemanej genezy tych poglądów. Wynika z niego, że prawie
            > dwieście tysięcy ludzi zadeklarowało narodowość śląską, bo
            > podpuściła ich grupa o wybujałych poliutycznych ambicjach. Czy jest
            > to wypowiedź obraźliwa? W gruncie rzeczy tak - dla każdego
            > deklarującego narodowość śląską.

A z tego co ty piszesz wynika, że 7 milionów 800 tysięcy innych mieszkańców
            Śląska mieszkających tam od pokoleń i czujących się Polakami nie mają do tego
            prawa bo Pan Jerczyński i Pan Kot i inni oficjalnie i nieoficjalnie
            popierających antypolskie, nacjonalistyczne organizacje wymyślili sobie
            narodowość śląską. Nic wam z tego nie wyjdzie. Nie damy sobie odebrać kawałka
            kraju. Zapomnijcie. Nie damy sobie rozbić kraju.
            Pan Spyra prowadzi merytoryczną dysputę, podaje liczby, argumenty. W odpowiedzi
            słyszy jak i reszta Ślązaków-Polaków, że Polacy nie mają prawa się wypowiadać bo
            niby nie są u siebie? A niby gdzie leży Śląsk? W Polsce. Jesteśmy u siebie.

"Wybrany w 1903 r. Reichstag został rozwiązany w grudniu 1906 r. z powodu
            odrzucenia projektu budżetu dla kolonii, gdzie rząd potrzebował pieniędzy na
            stłumienie powstania Hererów i Hotentotów w niemieckiej Afryce
            Południowo-Zachodniej. Wybory do XII kadencji Reichstagu wyznaczono na 26 I 1907
            r. Odezwa wyborcza Hakaty wzywała: "Niemcy na pierwszą linię frontu! Przeciwko
            wam stoi najniebezpieczniejszy, najbardziej zacięty i fanatyczny wróg
            niemieckiego istnienia, niemieckiego honoru i znaczenia w świecie: polskość".
            Mimo tych wezwań wybory zakończyły się sukcesem strony polskiej, która zdobyła
            do Reichstagu 20 mandatów: 11 w Wielkim Księstwie Poznańskim, 4 w Prusach
            Zachodnich i 5 na Górnym Śląsku. Taka liczebność Koła Polskiego pozwalała mu na
            samodzielne występowanie z interpelacjami, dzięki czemu Koło zgłosiło dokument
            przeciwko relegowaniu ze szkół wyższego stopnia starszego rodzeństwa dzieci
            uczestniczących w strajku. W ostrym tonie przemawiał wówczas Władysław Seyda,
            jeden z przywódców Narodowej Demokracji. "

http://dziedzictwo.polska.pl/katalog/skarb,List_dzialaczy_polskich_z_Poznanskiego_do_Kola_Polskiego_w_sejmie_pruskim_w_Berlinie_z_13_XII_1917_roku_w_sprawie_upominania_sie_przez_Kolo_o_powrot_jezyka_polskiego_do_szkol_oraz_o_zniesienie_ustaw_wyjatkowych,gid,263829,cid,4200.htm?body=desc

Jeszcze raz poparcie: 60 tyś w wyborach 4 procent głosów w skali województwa.
            Margines! Jesteście marginesem i nim pozostaniecie.

Rodowitych Ślązaków-Polaków jest na Śląsku 2 miliony. Poza nimi mieszka tam
            jeszcze mnóstwo ludzi czujących się u siebie, są oni Polakami i nic dziwnego, że
            czują się u siebie bo Śląsk to część Polski. Nie damy jej sobie zabrać.
            Zapomnijcie.

Przykro mi, że i mam żal do polskiego rządu że nie wydał noty protestacyjnej jak
            sejmik wojewódzki (za co brawa dla sejmiku) na temat skandalicznej Inicjatywy
            dla Autonomii Śląska założonej w Niemczech przez Niemców. Niemcy chcą nam się
            mieszać do naszych spraw a rząd nie wydaje noty. Czy nasz rząd w ogóle reaguje
            na takie rzeczy???? Chyba zagłosuje na PIS w następnych wyborach.

"Zgodnie z wymogami niemieckiego prawa każde stowarzyszenie musi podać adres
            swojego ewentualnego następcy prawnego, który przejąłby zobowiązana finansowe,
            gdyby stowarzyszenie zostało rozwiązane. Inicjatywa podała adres... Ziomkostwa
            Ślązaków, na czele którego stoi Rudi Pawelka, znany też jako szef antypolskiego
            Powiernictwa Pruskiego."

katowice.naszemiasto.pl/wydarzenia/925302.html
            • Gość: AW Re: Jak skutecznie przeciwdziałać szkodnikom z RA IP: *.cust.sloane.cz 23.12.08, 19:17
              Kot na pewno( a Jerczyński o ile wiem też ) nie sa członkami RAŚ. Reszty Twoich
              wypocin nie chce mi się czytać, bo znam je z innych for misjonarzu z Warszawy:)
              że Ci sie synek chce tela czasu marnować na zapobieganie rzekomemu
              niebezpieczenstwu oderwania GS od kraju :)
              • adam81w Re: Jak skutecznie przeciwdziałać szkodnikom z RA 23.12.08, 19:25
                Ale przez parę lat był. Zdarzyło się nawet tak, że mówiliście, że on juz nie
                jest w RAŚ a wystartował w wyborach z ramienia RAŚ.
                On jest jednym z działających na szkodę Polski, czy jest z RAŚ czy ZLNŚ jeden
                pies. Działają w tym samym kierunku. A ludziom z RAŚ w to co mówią nie wierzę.
                Jakbym był na ich miejscu mówiłbym DOKŁADNIE TO SAMO!!! Przyjdzie pora. Urosną w
                siłę to nam pokażą jakiej to autonomii chcieli. Nie wolno dać im urosnąć.
                Zresztą kto na nich będzie głosował i ich popierał żeby realizowali autonomię?
                No w większości ludzie nienawidzący Polski i chcący jej upadku. I szefowie RAŚ
                czy tego będą chcieli czy nie będą musieli słuchać tych ludzi bo inaczej nie
                dochrapią się do stołków.

PS Reszty nie czytaj. Byłby to dla ciebie szok. Lepiej pozostać z klapkami na
                oczach.
                • Gość: AW Re: Jak skutecznie przeciwdziałać szkodnikom z RA IP: *.cust.sloane.cz 23.12.08, 23:17
                  >>A ludziom z RAŚ w to co mówią nie wierzę.

no to jaki ma sens dyskusja z Tobą? Założyłeś sobie a priori, że RAŚ marzy o
                  tym, by stać się 17 landem RFN po czym lobbować za puszczeniem atomówy na
                  Warszawę a gdy członkowie RAŚ Ci próbowali wytłumaczyć, że Cię za przeproszeniem
                  pogięło,Ty odpowiadasz, ja wam nie wierzę. Ja mam racje a wy tylko tak ściemniacie.

• adam81w Re: Jak skutecznie przeciwdziałać szkodnikom z RA 26.12.08, 19:52
                    Gość portalu: AW napisał(a):

> >>A ludziom z RAŚ w to co mówią nie wierzę.
                    >
                    > no to jaki ma sens dyskusja z Tobą? Założyłeś sobie a priori, że RAŚ marzy o
                    > tym, by stać się 17 landem RFN po czym lobbować za puszczeniem atomówy na
                    > Warszawę a gdy członkowie RAŚ Ci próbowali wytłumaczyć, że Cię za przeproszenie
                    > m
                    > pogięło,Ty odpowiadasz, ja wam nie wierzę. Ja mam racje a wy tylko tak ściemnia
                    > cie.
                    >

Nic sobie nie założyłem. Od bardzo długiego czasu po prostu czytam to co
                    piszecie na różnych forach, stronach. Widzę ile tam jest nienawiści do Polski
                    (jakby się dało to ci ludzie oderwaliby nawet 5 cm kwadratowych od Polski), do
                    wszystkiego co polskie. Jak się tramwaj popsuje to oczywiście jest wina Polaka,
                    nie ma prądu - Polak itd. Bo Polacy zarządzają tym terenem. Każdym miastem na
                    Śląsku zarządzają ludzie wybrani przez mieszkańców tych miast. Sami wybieracie
                    takich a takich ludzi a potem macie problemy. Czytam wypowiedzi takich panów jak
                    Jerczyńskich, Kotów czy jeszcze kilku innych anonimowych. Mam nie być
                    zaniepokojony tym co mówią i co głoszą??? Mam nie być zaniepokojony jak na
                    wikipedii na skutek działania tych organizacji, jeden z wydaje mi się
                    administratorów pisze na swojej stronie "Tyn chop je zwolennikiem niepodległości
                    Ślůnska lub jego powrotu do Macierzy (Niemcy)"? Nic sobie więc nie założyłem,
                    jestem tylko sceptyczny i podejrzliwy i co jakiś czas dostarczacie mi powodów do
                    podejrzeń. Jak mnie przekonacie, że nie chcecie oderwać mi części Polski od
                    Polski to przekonacie, na razie nie jestem przekonany, przekonujcie. I jak
                    powtarzam RAŚ może mógłby mieć nawet dobrą wolę i rzeczywiście może nie chciałby
                    niszczyć mi kraju (choć swoją działalnością ślązakowską siłą rzeczy go niszczy
                    no ale...) ale żeby zrobić te rzeczy jakie RAŚ chce zrobić (język śląski
                    regionalnym, autonomia, większa reprezentacja w sejmikach, sejmie może itd)
                    będzie musiał zdobyć głosy totalnych oszołomów ślązakowskich. Nie bądźmy
                    dziećmi: w każdej organizacji potrzebni są awanturnicy. Działają oni anonimowo a
                    organizacja jest czysta bo to przecież nie ona głosi takie czy inne poglądy,
                    organizacja chce dobrze i jest miłym fajnym misiem, organizacja nigdy ale to
                    nigdy nie podzieliła by poglądów czy pragnień tych awanturników ;). Czy ty nie
                    rozumiesz, że wymyśliliście sobie naród i te wasze działania, prawie wszystkie
                    godzą w integralność terytorialną Polski i mam prawo ja i inni być zaniepokojony
                    RAŚami, ZLNŚami czy ŚRNami? Nawet jeśli te organizacje różnią się od siebie to
                    działają w tym samym kierunku to jest dla mnie jak różnica między organizacją
                    "chcemy niepodległości już teraz" i "na razie urośnijmy w siłę, wtedy ogłosimy
                    niepodległość". A nic więcej nie ugracie poza tym co już jest. Tak naprawdę to
                    nie rozumiem po co te wasze daremne trudy.
                    • Gość: klachula Re: Jak skutecznie przeciwdziałać szkodnikom z RA IP: *.gprs.plus.pl 26.12.08, 20:06
                      Jestem coraz bardziej przekonana, że RAŚ ugra znacznie więcej.
                      Przekonali mnie tacy jak Ty swoimi reakcjami na ich poglądy.
                      Powinnam być wdzięczna, bo w sprawy kiedyś dla mnie obojętne gotowa
                      jestem się dziś zaangażować. Poprostu skupiliście moją uwagę na tym,
                      nad czym się wcześniej nie zastanawiałam.
                      Twoja argumentacja jest ryzykowna. Gdybym miała na podobnych
                      podstawach diagnozować Polaków, uznałabym ich za niebezpiecznych dla
                      świata fanatyków, antysemitów, niemcożerców i rusofobów. Takich
                      pełnych agresji wypowiedzi na forach są tysiące.
                      • adam81w Re: Jak skutecznie przeciwdziałać szkodnikom z RA 26.12.08, 20:21
                        RAŚ może ugrać więcej. Zamiast 60 tyś uzyska w wyborach 61 tyś. Wielka siła.

PS Każdy naród zachowuje się tak samo i my Polacy nie jesteśmy inni. Każdy naród
                        dba o siebie. Gdybyś była Polką i ktoś chciał zabrać ci część kraju też
                        mówiłabyś podobnie.
                        • Gość: klachula Re: Jak skutecznie przeciwdziałać szkodnikom z RA IP: *.gprs.plus.pl 26.12.08, 20:55
                          Nie wiem ile uzyska w wyborach. Wiem co już uzyskał. O autonomii
                          mówi się coraz więcej. To dobry początek.
                          Gdybym była Polką, pogodziłabym się z tym, że są w moim kraju
                          mniejszości, które przyszłość swoich regionów wyobrażają sobie
                          inaczej niż większość Polaków. Jestem Ślązaczką i mogłabym
                          powiedzieć, że zabrano mi nie część kraju, ale całość. Nie upoważnia
                          mnie to do odmawiania mieszkańcom Śląska, którzy Ślązakami nie są,
                          prawa do zabierania głosu na temat regionu.
                        • Gość: pytam Re: Jak skutecznie przeciwdziałać szkodnikom z RA IP: *.adsl.inetia.pl 27.12.08, 18:34
                          adam81w napisał:

> PS Każdy naród zachowuje się tak samo i my Polacy nie jesteśmy
                          inni. Każdy naró
                          > d
                          > dba o siebie. Gdybyś była Polką i ktoś chciał zabrać ci część
                          kraju też
                          > mówiłabyś podobnie.
                          a gdyby inny kraj zrobiłby sobie swoją ojczyznę kosztem Polski?

• Gość: pytam Re: Jak skutecznie przeciwdziałać szkodnikom z RA IP: *.adsl.inetia.pl 27.12.08, 18:42
                            dopowiem:
                            a gdyby inny kraj zrobiłby sobie swoją ojczyznę kosztem Polski?
                            W sensie: gdyby Polska przestałaby istnieć i byłaby integralną
                            częścią innego kraju. Czy chciałbyś wówczas zabrać (oderwać - jak
                            wolisz) "polską" część z innego kraju czy też potulnie budowałbyś
                            nową ojczyznę, w której Polacy byliby tylko regionalną ciekawostką.
                            No i czy o nowej ojczyźnie mówiłbyś w superlatywach.
                            p.s. To nie jest nawoływanie do oderwania Śląska. Tylko pytam.
                        • Gość: AW Re: Jak skutecznie przeciwdziałać szkodnikom z RA IP: *.cust.sloane.cz 28.12.08, 01:05
                          Zabawne. Z jednej stronie bagatelizujesz siłę RAŚu a z drugiej twierdzisz, ze
                          jest takim ogromnym zagrożeniem, że Ty jako Warszawiak musisz spędzać godziny na
                          różnych górnoślaskich forach i nawoływać "oszołomów" do nawrócenia :)

• Gość: AW do adamaw81 IP: *.cust.sloane.cz 28.12.08, 01:08
                      Adaśku - chcesz by Cię przekonać, ale cokolwiek powiem, to uznasz, że w głebi
                      duszy myślę inaczej, a to tylko przykrywka. Tak więc nie ma sensu bym Cię do
                      czegokolwiek przekonywał. Może zaufaj naukowcom -
                      www.sendspace.com/file/p3klmo
                      Praca doktorska nt m.in. RAŚ - nota bene obroniona w Twoim mieście:) "Po co
                      Ślązakom potrzebny jest naród. Niebezpieczne związki między autonomią a
                      nacjonalizmem".
                • wilhelm4 Re: Jak skutecznie przeciwdziałać szkodnikom z RA 28.12.08, 08:13
                  Nikt na Slonsku nie chce upadku Polski.
                  Niech sobie ino idzie.
                  • Gość: wyjgwajzer Re: Jak skutecznie przeciwdziałać szkodnikom z RA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.08, 17:44

Ńyh idźe se z Poonboockym i svojoom sztrekoom!
              • Gość: karlus Re: Jak skutecznie przeciwdziałać szkodnikom z RA IP: *.kerkgroep-hopjestad.com 23.12.08, 19:32

> Kot na pewno( a Jerczyński o ile wiem też ) nie sa członkami RAŚ.

Zanim nastepnym razem wiezmiesz sie za pisanie przecwicz umiejetnosc czytania
                tekstu ze zrozumieniem. Zarowno Slezan, jak tez i twoj interlokutor, ktorego juz
                odstrzeliles atakiem personalnym /jakze typowe/ pisali o zwolennikach RAS, a nie
                czlonkach.
                • slezan Re: Jak skutecznie przeciwdziałać szkodnikom z RA 24.12.08, 11:50
                  Ów interlokutor wyraźnie napisał o staroście strzeleckim jako o
                  członku RAŚ. Pewnie przejętemu swą polonizacyjną misją koledze z
                  Zawiercia wydaje się, że nazwisko Swaczyna, które noszą zarówno
                  rzeczony starosta jak i członek władz RAŚ, jest na Śląsku
                  rzadkością. To dowodzi, że wypowiada się na tematy dla siebie
                  egzotyczne.
            • michalbuchta.eu Re: Jak skutecznie przeciwdziałać szkodnikom z RA 23.12.08, 21:09
              adam81w napisał:

> "Przykładem co nas czeka przez działanie takich organizacji może być przypadek
              > starosty powiatu strzeleckiego (członek RAŚ oraz członek mniejszości
              > niemieckiej), który w przeddzień wejścia Polski do Unii usunął Godło Polski nad
              > wejściem do starówki, a w zamian powiesił dwujęzyczną tablicę oraz wywiesił

Słabe masz informacje co do członkostwa w RAŚ. Gdzie są dowody?

(dalej stek bzdur i wynurzeń chorych z nienawiści anty-Ślązaków)

> Przykro mi, że i mam żal do polskiego rządu że nie wydał noty protestacyjnej ja
              > k
              > sejmik wojewódzki (za co brawa dla sejmiku) na temat skandalicznej Inicjatywy
              > dla Autonomii Śląska założonej w Niemczech przez Niemców.

Masz gdzieś linka do tej uchwały, albo chociaż do informacji, że została podjęta? Według moich informacji nie została nawet zaproponowana :)
              __
              musi powstać województwo górnośląskie
      • adam81w Re: Czytejcie protokol : 23.12.08, 19:19
        semperfrei napisał:

> orka.sejm.gov.pl/Biuletyn.nsf/0/A07628CBE422AD6CC125752300503C3F?OpenDocument

Przeczytałem i zgadzam się z tym co mówił Pan Spyra. Rzeczowo przedstawił
        argumenty. Myślę, że wszystko jest na najlepszej drodze żeby ludzie przestali
        sobie zawracać głowę szkodliwymi ideami typu RAŚ.

Warto tu zacytować końcowy fragment wypowiedzi szefa ROPŚ:

"Jestem Górnoślązakiem z dziada pradziada. Sprowadzanie pojęcia „Ślązak” czy
        „Górnoślązak” do pewnego wyboru politycznego na tej zasadzie, że Ślązacy to ci,
        którzy są zwolennikami narodowości śląskiej czy zwolennikami Ruchu Autonomii
        Śląska albo zwolennikami odrębnego języka, jest znacznym zubożeniem tego pojęcia
        i jest nieprawdziwe.

Pan redaktor Smolorz zwrócił uwagę na to, że grupa etnicznych Ślązaków może
        liczyć około półtora miliona osób. Byłbym skłonny
        zgodzić się z tą diagnozą. Zwracam natomiast uwagę na to, że tylko 173 tys. osób
        z owego półtora miliona podało w spisie narodowość śląską, a grupa elektoralna
        RAŚ liczy około 100 tys. osób. Można powiedzieć, że te liczby pokazują skalę
        poparcia.

Obracamy się właśnie w takiej skali. Taka jest bowiem skala tego zjawiska.
        Dziękuję bardzo za uwagę."
        • Gość: AW Re: Czytejcie protokol : IP: *.cust.sloane.cz 23.12.08, 23:12
          To pokazuje, że Spyra słabo zna oficjalne stanowiska RAŚu. W kwestii tego, kto
          jest wg nich Ślązakiem wygląda to tak - ten kto:
          1. Uważa się za Ślązaka
          i
          2. Spełnia przynajmniej jeden z poniższych warunków:
          - mieszka na Śląsku
          - urodził się na Śląsku
          - jest potomkiem Ślązaków
          raslaska.aremedia.net/pol/organizacja/01/RASwpytaniachiodpowiedziach.htm
          Nie ma tu mowy o tym, że musi znać język śląski albo przyznawać sie do nar.
          śląskiej.

• somepoint210 Ad Smolorzem...w glowe:) 22.12.08, 16:16
      Dzieki Smolorz za ten quasi-felieton, potwierdziles cos, czego domyslalem sie od
      lat. Dla wnikliwie czytajacych twoje felietony
      i uczestniczacych w zyciu forum slaskiego na portalu gazeta.pl twoj tekst jest
      nieoceniony. Nerwowosc, z jaka nieporadnie odpowiadasz na celne zarzuty Spyry
      zmusila cie do popelnienia kilku bledow. Juz wiem jakim stalym nickiem
      poslugujesz sie na forach slaskich, wiem, jakie forum prywatne wspolzakladales
      kilka lat temu, funkcjonujace obecnie w formie podforum na Katowicach:) Wiem,
      wiem, zleci sie tu zaraz gromadka wielonickowych oszolomow z RAS, by cie glaskac
      i klepac, nie wykluczam nawet, ze sam sie wysciskasz anonimowo:)
      "The point is", coz to powiedzial Chirac? Straciles okazje, by siedziec cicho.
      Okazje miales wysmienita, a przeciez najlepszym wyjsciem, jednoczesnie celnym i
      silnym w swoim wyrazie bylby brak riposty personalnej z twojej strony. Calkowite
      zignorowanie adwersarza podkreslajace jego mialkosc, jego puch marny, co
      najwyzej, w ramach podleczenia wlasnego ego moglbys od niechcenia poprodukowac
      sie ad spyram na forum kultury bez kultury.
      Ale to jeszcze nie koniec, pra Michal? Z niecierpliwoscia oczekujemy
      defiladowego i finalowego kroku w postaci sondy na tyn tymat:)
      • Gość: klachula Re: Ad Smolorzem...w glowe:) IP: *.gprs.plus.pl 22.12.08, 16:29
        Twierdzenie, że Smolorz nieporadnie odpowiada na celne zarzuty
        Spyry, to chyba żart. Obu panów dzieli kilka klas i pod względem
        merytoryczym i literackim. Co faktycznie zastanawia, to tak ostra
        riposta, przypominająca strzelanie do komara z armaty. A komar ten i
        tak zniknie ze śląskiego nieba po następnych wyborach samorządowych.
        Pan Smolorz pewnie zdaje sobie z tego sprawę. Podjerzewam, że za tą
        odpowiedzią kryje się jakaś przewrotna idea. Mam wrażenie, że pan
        Spyra został wytypowany jako idealny przeciwnik. Taki, który ma
        kompromitować wszystkich myślących podobnie. Nie grozi mu wzrost
        wpływów, więc robienie mu reklamy nie jest niebezpieczne. To byłaby
        niegłupia taktyka. Jeżeli tak jest, pan Spyra ma szansę stać się
        jednym z głównych bohaterów felietonów Michała Smolorza.
        • somepoint210 Re: Ad Smolorzem...w glowe:) 22.12.08, 16:53
          Punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia. Porownanie obu panow pod wzg.
          merytorycznym i literackim na niwie dziennikarskiej na dodatek to chyba tez
          zart? Spyra, o ile wiem nie jest dziennikarzem, a wystarczyl mu jeden tekst
          gazetowy, by wywolac burze i kolejne klapanie w szeregach oszolomow. Felietony
          Smolorza to pewnie istna fabrica librorum?:)

Gość portalu: klachula napisał(a):

> Co faktycznie zastanawia, to tak ostra
          > riposta, przypominająca strzelanie do komara z armaty. A komar ten > i tak
          zniknie ze śląskiego nieba po następnych wyborach >samorządowych.
          > Pan Smolorz pewnie zdaje sobie z tego sprawę.

Przypominam sobie podobny tekst jednego z oszolomow z RAS (M.K.) na forum
          katowickim przy okazji poprzednich wyborow, twierdzil mianowicie, ze na Spyre
          zaglosuje tylko jego najblizsza rodzina i podkreslil to oczywiscie niestworzona
          iloscia emotikonow. Spyra w tych wyborach uzyskal, o ile dobrze pamietam ponad
          32 tys. glosow.
          W tym czasie uwielbieniec Smolorza Gorzelik zamienil sie w politycznego komara i
          to bez strzelania z armaty:)
          • slezan Re: Ad Smolorzem...w glowe:) 22.12.08, 17:08
            Ze Smolorzem można się nie zgadzać, bo poglądy w wielu kwestiach ma
            wyraziste i kontrowersyjne, trudno mu jednak odmawiać talentu jako
            publicyście. To jeden z bardzo niewielu autorów, dla których ludzie
            w regionie specjalnie kupują gazety, których kojarzą i którzy
            wzbudzają takie emocje.
            Pan Spyra od swojego sukcesu w wyborach do sejmiku poniósł klęskę w
            wyborach do sejmu. Gorzelik co wybory zdobywa więcej głosów. To
            porównanie w konkurencji indywidualnej, gdzie trudno o jakieś
            generalne tezy, bo duże znaczenie ma to, z jakiej ktoś startuje
            listy. Ważniejsza wydaje się rywalizacja zespołowa. RO"PŚ" pana
            Spyry praktycznie nie zaistniał w wyborach, jest prawie nieobecny w
            mediach, nie ma nawet swojego serwisu internetowego. Można powziąć
            podejrzenie, że po ostatnich politycznych ruchach pana Spyry
            przestał de facto istnieć. RAŚ w mediach pojawia się regularnie,
            jest potencjalnym partnerem partii, z którymi blokował listy do
            sejmiku, uczestniczy w rozmowach z przedstawicielami władz czy
            ekspertami Rady Europy.
            • somepoint210 Re: Ad Smolorzem...w glowe:) 22.12.08, 17:27
              Niczego nie przesadzam. Cierpliwie poczekam na wynik nastepnych wyborow, byc
              moze Spyra poniesie w nich kleske, a Gorzelik sukces.
              Pamietaj jednak o jednym, zwykle tlumaczyles taki, a nie inny wynik RAS i samego
              Gorzelika brakiem reguralnego dostepu do mediow. Teraz stwierdzasz, ze problem
              przestal istniec, zaczekajmy wiec na efekty.
              A Smolorz? Kontrowersyjnosc to cecha kazdego felietonisty, nie bede odkrywczy,
              moze tylko powinien jasno zdefiniowac strone barykady, poniewaz w rzeczonej
              odpowiedzi do Spyry tez tak jakos niezdecydowanie probuje odsunac od siebie
              latke sympatyka RAS. Po co? Przeciez i tak zainteresowani swoje wiedza. Problem
              tkwi chyba
              w tym, ze lokalny dodatek katowicki powinien dla rownowagi udostepnic swoje lamy
              dla felietonistow o innym punkcie widzenia, niz Smolorz i Kutz, bo ci graja dla
              jednej druzyny, choc staraja sie usilnie sprawiac wrazenie, ze graja dla ogolu
              mieszkancow Slaska.
              • slezan Re: Ad Smolorzem...w glowe:) 22.12.08, 20:00
                Problem istnieć nie przestał, wynika bowiem z ordynacji wyborczej,
                która gwarantuje dostęp do TVP 1 i TVP 2 wyłącznie komitetom
                ogólnopolskim, a to media o największej sile rażenia. Obecność w
                prasie czy regionalnej telewizji i na antenach radiowych nie
                zniweluje przewagi ugrupowań parlamentarnych, ale zapewne
                zaprocentuje w postaci poprawy wyniku wyborczego. Czas pokaże.
                Na podstawie dotychczasowych wyników można jendak powiedziec jedno -
                Piotr Spyra i jego stowarzyszenie nie mają tak naprawdę własnego
                elektoratu. Ich jedyną szansą jest przykleić się, tyl że teraz nie
                ma za bardzo do kogo.
                Nie odniosłem wrażenia, by Smolorz pozostawiał jakiekolwiek
                wątpliwości co do swojego stosunku do RAŚ. I on i Kutz byli jednak
                felietonistami regionalnych dzienników zanim zaczęli sympatyzować z
                RAŚ. I problem polega na tym, że nie ma nikogo o porównywalnym
                autorytecie i piórze, kto mógłby zrównoważyć ich zdanie. Środowisko
                przeciwników RAŚ jest po prostu intelektualnie mizerne. Nie objawił
                się dotąd żaden talent, który mógłby pisać równie poczytne
                felietony, a zapewne konkurencja udostęniłaby mu swoje łamy.
          • Gość: AW Re: Ad Smolorzem...w glowe:) IP: *.cust.sloane.cz 22.12.08, 17:09
            proszę Cię - Spyta startował z pierwszej pozycji na liście PiSu.
            Wystawiliby sprzątaczkę na tej pozycji i też by tyle dostała.
          • settembrini Re: Ad Smolorzem...w glowe:) 22.12.08, 19:27
            > Przypominam sobie podobny tekst jednego z oszolomow z RAS (M.K.)
            > na forum katowickim przy okazji poprzednich wyborow, twierdzil
            > mianowicie, ze na Spyre zaglosuje tylko jego najblizsza rodzina i
            > podkreslil to oczywiscie niestworzona iloscia emotikonow. Spyra w
            > tych wyborach uzyskal, o ile dobrze pamietam ponad 32 tys. glosow.

ja natomiast przypominam sobie, ze w ostatnich wyborach spyra uzyskal w okregu
            katowickim dokladnie 1306 glosow, a wiec 25 krotnie mniej niz ci sie wydaje.
            jesli ma liczna rodzine, lojalnych przyjaciol i nie podpadl dawnym sasiadom z
            bloku, to ojcow tego zadziwiajacego wyniku wyborczego wlasnie poznalismy :)
            • somepoint210 Re: Ad Smolorzem...w glowe:) 22.12.08, 20:20
              settembrini napisał:

> ja natomiast przypominam sobie, ze w ostatnich wyborach spyra uzyskal w okregu
              > katowickim dokladnie 1306 glosow, a wiec 25 krotnie mniej niz ci sie wydaje.
              > jesli ma liczna rodzine, lojalnych przyjaciol i nie podpadl dawnym sasiadom z
              > bloku, to ojcow tego zadziwiajacego wyniku wyborczego wlasnie poznalismy :)

Moj blad. Specjalnie dla ciebie powinienem byl wyraznie zaznaczyc, ze czesc
              wypowiedzi odnosi sie do slezanowego "Pan Spyra od swojego sukcesu w wyborach do
              sejmiku poniósł klęskę w wyborach do sejmu" z wyraznym podkresleniem, ze chodzi
              o jego pierwsza polowe. Mimo wszystko dziwi twoja reakcja, poniewaz wlasnie ty
              jestes autorem powiastki o poparciu Spyry tylko przez czlonkow najblizszej
              rodziny zamieszczonej na portalu, o ile dobrze pamietam tuz przed wyborami, w
              ktorych Spyra zgarnal ponad 32 tys. glosow.
              • Gość: settembrini Re: Ad Smolorzem...w glowe:) IP: *.centertel.pl 22.12.08, 21:14
                i nie myliłem się, nim wyrzucono go z pis, gdy startował z ich listy,
                głosowała nań rodzina radia maryja.
                • pieron.slonski Re: Ad Smolorzem...w glowe:) 22.12.08, 21:35
                  Gość portalu: settembrini napisał(a):

"i nie myliłem się, nim wyrzucono go z pis, gdy startował z ich listy,
                  głosowała nań rodzina radia maryja."

Tak się składa, że Spyra sam wystąpił z PiS-u - kiedy partia ta była jeszcze u
                  władzy. To jest właśnie Wasza metoda dyskusji - małe kłamstewka, których jest
                  tyle, że nikt nie zdążył by na nie odpowiadać i prymitywne ataki personalne.
                  • pieron.slonski Re: Ad Smolorzem...w glowe:) 22.12.08, 21:42
                    Po publikacji protokołu widać wyraźnie, że kłamał Smolorz i Settembrini.
                    Smolorz napisał: "Kiedy głos zabrał Piotr Spyra, można było przewidzieć, co
                    powie. Nie zawiódł, znów zabrzmiała dobrze znana melodia o tym, jak to „ruch
                    ślązakowski” zagraża polskiej racji stanu, integralności terytorialnej państwa i
                    narusza prawa polskiej większości na Śląsku."
                    Settembrini napisał, że Spyra obraził Kutza.

No i proszę mi to znaleźć w tekście stenogramu!
                    • michalbuchta.eu Re: Ad Smolorzem...w glowe:) 23.12.08, 17:55
                      pieron.slonski na forum napisał, że kłamie Smolorz, pisząc: "Kiedy głos zabrał Piotr Spyra, można było przewidzieć, co powie. Nie zawiódł, znów zabrzmiała dobrze znana melodia o tym, jak to „ruch ślązakowski” zagraża polskiej racji stanu, integralności terytorialnej państwa i narusza prawa polskiej większości na Śląsku."

Natomiast Piotr Spyra powiedział:
                      Pan doktor Gorzelik mówił bardzo przekonywująco o apolskości, a nie antypolskości. Niestety, chciałbym zwrócić uwagę na to, że zrobiono wiele, aby takie poczucie [antypolskości] pojawiło się w odbiorze opinii publicznej. Przyczyniły się do tego różne osoby czy środowiska związane z szeroko pojętym ruchem ślązakowskim.

Wnioski będą różne w zależności od ich autorów. Skoro zdaniem Piotra Spyry rzekomy ruch ślązakowski rzekomo inspiruje antypolskość, to musi to być powiązane z polską racją stanu czy integralnością państwa. Moim zdaniem Smolorz miał rację.

pieron.slonski napisał:
                      > Settembrini napisał, że Spyra obraził Kutza.

Faktycznie nie obraził, przecież nie każdemu może się podobać opowiadanie anegdotek.

Co do tego, że Piotr Spyra jest politycznie skończony - mogę w to wierzyć, ale pewnym być nie mogę. Polski system partyjny nie takie przemiany widział (przypadki Bogdana Pęka, Jacka Kurskiego czy nawet Piotra Zienca), więc gdy w 2010 roku Lil' Brother powie "wszystkie ręce na stół", może się znaleźć miejsce na liście wyborczej nawet dla Piotra Spyry.

__
                • slezan Re: Ad Smolorzem...w glowe:) 22.12.08, 22:09
                  Piotr Spyra został wyrzucony z Prawicy Rzeczypospolitej, nie z PiS.
                  Po wejściu w koalicję z LiD w sejmiku.
      • arnold7 Re: Ad Smolorzem...w glowe:) 22.12.08, 20:08
        Jak napisze, ze dawno sie tak nie usmialem, to troll zas potrojnie zaperzy:)

Smolorz znany jest ogolnie z tego, ze oprocz tego, ze zaklada fora podpiete pod
        FK, to jeszcze sam sobie wrecza dyplomy uznania:

images25.fotosik.pl/306/7ccbee7a855f053c.jpg
        images45.fotosik.pl/42/c0be09f44b6f0349.jpg

• somepoint210 Re: Ad Smolorzem...w glowe:) 22.12.08, 20:28
          arnold7 napisał:

> Smolorz znany jest ogolnie z tego, ze oprocz tego, ze zaklada fora podpiete pod
          > FK, to jeszcze sam sobie wrecza dyplomy uznania

Wcale to, a wcale nie zdziwilbym sie, sam siebie przytulac i dodawac otuchy
          przeciez potrafi. No i znany jest z felietonow zalatujacych ekshibicjonizmem, a
          to juz niezdrowa forma narcyzmu.
      • wilhelm4 Re: Ad Smolorzem...w glowe:) 28.12.08, 08:16
        blablasomepointblablabla
      • Gość: brooutzupa Re: Ad Smolorzem...w glowe:) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.08, 17:49
        Dyć Norodowi śe przinoleży wjeść, co za "szpyrka" w wodźoonce puywo?!
    • slezan Re: Ad Spyram 22.12.08, 17:12
      Tekst faktycznie ostry. Ciekawe czy "GW" zdecyduje się na publikację
      ewentualnej odpowiedzi Piotra Spyry. Sądzę, że nie, bo redakcja
      unika ciągnięcia polemik. I to może budzić zastrzeżenia.
    • kolejka_na_kasprowy Pan Smolorz fałszuje nie tylko historię Śląska 22.12.08, 19:13
      Być może fałszuje także własny życiorys. Nigdzie
      nie mogę znaleźć informacji w jakich to pismach
      podziemnych drukował w czasach PRL.
      W internecie można znaleźć jedynie informację, że broszura
      (książka ?) Smolorza o Z. Grudniu "Cysorz" ukazała się pod
      pseudonimem w II obiegu w 1988r. To dość późnawa data i to
      z niejednego powodu. Grudzień nie żył od kilku lat, a wcześniej był
      wyrzucony z PZPR i internowany. Sam Smolorz
      napisał kiedyś, że w latach 80. drukował m. in.
      w tygodniku Katolik (była to gazeta PAX - owska ). Żadnych
      tytułów podziemnych nie wymienił.
      • Gość: Hanys Re: Pan Smolorz fałszuje nie tylko historię Śląsk IP: *.r.pppool.de 23.12.08, 12:58
        Richtig. Na Kasprowym brak publikacji Smolorza.
      • Gość: gyneraldirektor Re: Pan Smolorz fałszuje nie tylko historię Śląsk IP: 83.17.148.* 23.12.08, 14:35
        Podźymno robota, to we Wjyrhnym Szloonzsku ńy je ńic nadzwyczajnego!
        Tu co drugi pode źymjoom arbajći, nojcyńśći za bergmoona! :-)
        A tytułujoom Jyh: haszplorz, szleper, strzałowy, sztajger, ... a
        dalsze.
      • kolejka_na_kasprowy Re: Pan Smolorz fałszuje nie tylko historię Śląsk 24.12.08, 00:55
        Na wszelki wypadek dodaję, że II obieg to to samo,
        co podziemie.
        Czekam aż ktoś poda, w jakim czasopiśmie lub pismach podziemnych
        drukował Pan Smolorz. Może sam pan Smolorz napisze.
        • Gość: do polskigo intusa Poloucy fals czyńoom kole gyszihty Szloonzska! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.08, 19:53

Wy, jako i insi Poloucy, pojoońć jednego ńy poradźiće,
          co Szloonzoucy ńy majoom źodnego podźymjo we zocy, jyno doou ...
          na grubje?!

Prowda zouwdy ofyn prawjoom i ńy skrywajoom śe przi tymu za żoudnyma
          forhangooma!
    • Gość: josem Kto to jest ten Spyra? IP: 77.21.134.* 22.12.08, 23:36
      Kurcze, nie kojarzę. Z kogo to Smolorz się tak nabija? (aż nie wypada)
      • Gość: Koszot Re: Kto to jest ten Spyra? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.12.08, 09:10
        Pogratulować Smolorzowi ciętego języka raz jeszcze :-) W sumie trafił w sedno,
        pan Spyra poza ciągłym zmienianiem barw partyjnych i powtarzaniem
        nacjonalistycznej mantry rodem z PRL o zagrożeniu ślązakowskim tudzież
        rewizjonistach z BdV nie ma racji bytu.
        Stenogram wydrukowalem - szykuje się ciekawa lektura.
        A pan Spyra powinien pamiętać - kto mieczem wojuje, ten od miecza ginie.
        • Gość: Ńy wjyće? Fto to je tyn Szpyra? IP: 83.17.148.* 23.12.08, 11:45

Knoot zbolauy!
      • adam81w Ślązak 23.12.08, 19:40
        i patriota polski. Wielki człowiek. Bardzo go szanuję.
        • michalbuchta.eu Re: Ślązak 23.12.08, 21:10
          adam81w napisał:

> Wielki człowiek.

Wzrostem akurat dorównuje Michałowi Smolorzowi.

__
        • Gość: AW Re: Ślązak IP: *.cust.sloane.cz 23.12.08, 23:27
          szkoda (dla niego), że szacunku musi szukać wśród Warszawiaków, bo na Górnym
          Śląsku idzie mu z tym kiepsko
    • Gość: OBIEKTYWNY Ad Spyram: Bon mot sam ciśnie się na usta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.08, 10:27
      BRAWO PANIE SMOLORZ!!!! SPYRA TO ZWYKŁY IGNORANT KARIEROWICZ I
      PACHOŁEK WARSZAWSKIEJ PISOWSKIEJ WIERCHUSZKI.JEGO
      DZIAŁANIA "PROŚLASKIE" TO CIĄGŁE ŁAJANIE I ŻŻYMANIE SIĘ NA
      WSZYSTKICH KTÓRZY DOSTRZEGAJĄ WIELOKULTUROWOŚĆ TEGO REGIONU I
      PRZECIWDZIAŁAJĄ TOWRZENIU "SKANSENU ARCYPOLAKÓW" NA SLASKU. SPYRA W
      SPOSÓB PERFIDNY MANIPULUJE ŚLĄZAKAMI WMAWIAJĄC IM ZGODNIE Z
      AKTUALNIE OBOWIĄZUJĄCĄ WYKŁADNIĄ PAŃSTWOWĄ ŻE "HISTORIA TEGO REGIONU
      ZACZYNA SIĘ PO 45 R"
      DEPRECJONUJĄC LUB NAJCZĘŚCIEJ ZATAJAJĄC ZASŁUGI PAŃSTWA NIEMIECKIEGO
      DLA ROZWOJU GOSPODARCZEGO I KULTUROWEGO TEGO REGIONU.
      ZINDOKTRYNOWANI I ZASTRASZENI ŚLAZACY WIERZĄ W TE BREDNIE SPYRY A
      TEN NIEDARTOŚCIOWANY I SPRZEDAJNY "DZIAŁACZ" ZACHĘCANY PRZEZ SWOICH
      PARTYJNYCH PROPOLSKICH KOLESI BRNIE DALEJ W SWOJEJ KŁAMLIWEJ I
      NACHALNEJ PROPAGANDZIE. JESZCZE RAZ GRATUJUJĘ PANU SMOLORZOWI
      RIPOSTY I POZDRAWIAM.
    • Gość: AW wklejam zdanie kompromitujące Spyrę IP: *.cust.sloane.cz 23.12.08, 19:10
      „Górny Śląsk jest polski, wbrew dominującym głosom w debacie publicznej, które
      mówią o Śląsku jako o ziemi pogranicza, terenie multikulturowym, wieloetnicznym”
      - powiedział prezes Ruchu Obywatelskiego "Polski Śląsk" Piotr Spyra.

www.lpr.pl/?sr=!szukaj&id=1553&dz=kraj&x=8&q=ideologicznej&pocz=0
      nic więcej nie trzeba pisać. Wszyscy badacze Górnego Śląska zgadzają się z RAŚ,
      że jest to region pogranicza, region wielokulturowy i wieloetniczny. Ale Spyra
      jest mądrzejszy.
      • adam81w Re: wklejam zdanie kompromitujące Spyrę 23.12.08, 19:39
        No i co za kompromitacja?

98 procent mieszkańców Śląska czuje się Polakami więc można powiedzieć, że jest
        polski, leży w Polsce, mówi się tu po polsku w większości. Szanujemy, że kiedyś
        teren ten należał do Niemiec czy Czech ale teraz leży w Polsce i mamy prawo
        mówić, że jest to Polska bo jest.

Śląsk był ziemią pogranicza w czasie gdy 30 km od Katowic była granica z
        Niemcami. Teraz to jest środek kraju, żadne pogranicze. Pogranicze to jest teraz
        Zgorzelec (swoją drogą ze Zgorzelca żaden Śląsk:)).
        • michalbuchta.eu Re: wklejam zdanie kompromitujące Spyrę 23.12.08, 20:59
          adam81w napisał:

> Szanujemy, że kiedyś
          > teren ten należał do Niemiec czy Czech ale teraz leży w Polsce i mamy prawo
          > mówić, że jest to Polska bo jest.

To znaczy, że Opawa to już nie Śląsk? Co to za brednie?

> Śląsk był ziemią pogranicza w czasie gdy 30 km od Katowic była granica z
          > Niemcami. Teraz to jest środek kraju, żadne pogranicze.

Nie tylko wtedy.

__
        • Gość: AW Re: wklejam zdanie kompromitujące Spyrę IP: *.cust.sloane.cz 23.12.08, 23:22
          Chodzi o pogranicze kulturowe nie geograficzne. Choć akurat Śląsk w aspekcie
          geograficznym, w znacznej mierze leży na pograniczu państwa ale nie chce mi się
          tłumaczyć Ci, że Śląsk to nie to samo co GOP.

Ad rem - gdybyś poczytał choć kilka prac naukowych tykających się śląskiej
          tożsamości to wiedziałbyś, że naukowcy są zgodni, iż Górny Sląsk (bo na nim
          powinniśmy się skupiac w dyskusji) pozostał obszarem pogranicza kulturowego,
          mimo, iż granica przesunęła się kilkaset kilometrów na zachód.
    • adam81w Kto to jest Smolorz? 23.12.08, 19:41
      Żal mi gościa. Pierwsze słyszę. Na czym on chce wypłynąć?
      • michalbuchta.eu Re: Kto to jest Smolorz? 23.12.08, 22:29
        adam81w napisał:
        > Pierwsze słyszę.

Marne stopień oczytania.
        __
        • Gość: AW Re: Kto to jest Smolorz? IP: *.cust.sloane.cz 23.12.08, 23:26
          W Warszawie, skąd pan Adam Lutostański(www.goldenline.pl/adam-lutostanski , nasza-klasa.pl/friends/6215924) pisze (choć czasem udaje, że jest ze Śląska - www.mmsilesia.pl/user/Adam+Lutosta%C5%84ski ), Smolorz może faktycznie być mało znany. Na Górnym Śląsku to jeden z bardziej rozpoznawalnych dziennikarzy, o sporym autorytecie.
          • adam81w Re: Kto to jest Smolorz? 26.12.08, 19:18

> W Warszawie, skąd pan Adam Lutostański(www.goldenline.pl/adam-lutostanski , nasza-klasa.pl/friends/6215924) pisze (choć czasem udaje, że
            jest ze Śląska - www.mmsilesia.pl/user/Adam+Lutosta%C5%84ski ), Smolorz może
            faktycznie być mało znany. Na Górnym Śląsku to jeden z bardziej rozpoznawalnych
            dziennikarzy, o sporym autorytecie.

Niczego nie udaje. Nigdy się nie wstydzę gdy mówię skąd jestem. Na mmsilesia był
            problem bo chciałem skomentować i kazano mi się zarejestrować. Chciałem wybrać
            jako miejsce zamieszkania Warszawę ale tam nie było takiej opcji!!! Musiałem coś
            wybrać więc wziąłem ogólnie Śląsk. HM mmsilesia nie jest dla reszty Polaków?
      • Gość: lodzermensch Re: Kto to jest Smolorz? IP: *.smrw.lodz.pl 24.12.08, 15:46
        Adam, dlaczego wtrącasz się w sprawy Ślązaków? Chyba u siebie nie masz problemów
        do rozwiązania i dlatego innych chcesz uszczęśliwiać na siłę. Niech sobie
        Ślązacy urządzą ten swój Śląsk po swojemu.
        • adam81w Re: Kto to jest Smolorz? 26.12.08, 19:15
          Gość portalu: lodzermensch napisał(a):

> Adam, dlaczego wtrącasz się w sprawy Ślązaków? Chyba u siebie nie masz problemó
          > w
          > do rozwiązania i dlatego innych chcesz uszczęśliwiać na siłę. Niech sobie
          > Ślązacy urządzą ten swój Śląsk po swojemu.

Hm jak to wtrącam się? To jest część mojego kraju, tam mieszka mój naród.
          Wtrącałbym się gdybym wypowiadał się na sprawy wewnętrzne Niemiec np (wtrącanie
          prezentuje Inicjatywa dla Autonomii Śląska założona w Niemczech przez Niemca).
          Swoją drogą tobie człowiekowi z Łodzi nie przeszkadza ta ich antypolska idea? W
          ogóle jesteś Polakiem? Nie widzisz niebezpieczeństwa? To może oddamy twoją
          (jeśli jest twoja a nie jesteś np Ślązakowcem mieszkającym akurat alno
          pracującym w Łodzi) Łódź Żydom, w końcu kiedyś było ich tam wielu. Pozwoliłbyś
          działać Ślązakowcom i urządzać Śląsk po ichniemu? Ja się zgadzam, że trzeba
          pozwolić mieszkańcom Śląska rządzić się tak jak chcą i teraz tak jest, nikt
          nikomu tam niczego nie zabrania, ludzie wybierają spośród siebie reprezentantów
          do sejmiku wojewódzkiego, burmistrzów, prezydentów itd; ba nie zabrania się
          nawet działalności organizacji, które ciągle plują na Polskę jak ŚRN lub
          organizacji, które działają dla szkody Polski jak RAŚ. Więc tak niech mieszkańcy
          Śląska działają. Chodzi tylko o to o czym tu mówię, że tzw Ślązakowców jest 173
          tyś na 2 miliony rodowitych Ślązaków, poza tym na Śląsku mieszka też 5 milionów
          innych ludzi głównie Polaków i jako mieszkańcy tej ziemi z dziada pradziada
          często mają oni prawo decydowania o charakterze tej ziemi i to robią.
          Krzykliwej, wiecznie niezadowolonej mniejszości to się nie podoba. Oni by
          chcieli w demokracji rządzić choć jest ich mniej a demokracja to rządy
          większości przypominam. Proszę zaakceptować ten fakt a będzie ok.
          • Gość: klachula Re: Kto to jest Smolorz? IP: *.gprs.plus.pl 26.12.08, 19:34
            Nie zauważyłam, by ta mniejszość była krzykliwa czy wiecznie
            niezadowolona. To "przymioty", które można przypisać totumfackim z
            RO"PŚ". Nie zorganizowali ani jednej imprezy kulturalnej, nie
            prowadzą żadnej rzetelnej pracy na rzecz regionu, szkoda im nawet na
            utrzymanie strony internetowej, a wszystkie ich wypowiedzi są na
            nie. Idealny przykład marazmu i populizmu. Tylko osoba pozbawiona
            kontaktu z regionem może twierdzić, że Ślązacy mogą rządzić się jak
            chcą. Lokalne gazety pełne są pretensji pod adresem władz
            centralnych. Samorząd wykonuje zadania zlecone przez władze
            centralne, nie stanowi sam reguł, jak czynił to kiedyś Sejm Śląski.
            Zabronić działalności stowarzyszeń Polska nie może, skoro jest w UE
            i akceptuje międzynarodowe prawo. Nie jest to żadna łaska. Piszesz,
            że interesujesz się sprawami Śląska, bo mieszka tu Twój naród. Na
            dokładnie tej samej zasadzie losami regionu interesują się Ślązacy i
            Niemcy mieszkający za Odrą.
            • adam81w Re: Kto to jest Smolorz? 26.12.08, 20:18
              Gość portalu: klachula napisał(a):

> Nie zauważyłam, by ta mniejszość była krzykliwa czy wiecznie
              > niezadowolona. To "przymioty", które można przypisać totumfackim z
              > RO"PŚ".

Każdy sądzi wg siebie.

Nie zorganizowali ani jednej imprezy kulturalnej, nie
              > prowadzą żadnej rzetelnej pracy na rzecz regionu, szkoda im nawet na
              > utrzymanie strony internetowej, a wszystkie ich wypowiedzi są na
              > nie.

Organizują spotkania, konferencje itd. Ślązacy-Polacy nie muszą tyle robić na
              Śląsku na rzecz polskości Śląska co Ślązakowcy na rzecz niepolskości Śląska. A
              to dlatego, że Ślązacy-Polacy mieszkają u siebie, we własnym kraju i siłą rzeczy
              nie muszą walczyć o swoje państwo, kraj czy uznanie narodu tak jak niektórzy.
              Ale gdyby było trzeba to stanęliby na barykadach.

Idealny przykład marazmu i populizmu. Tylko osoba pozbawiona
              > kontaktu z regionem może twierdzić, że Ślązacy mogą rządzić się jak
              > chcą.

Każdy region naszego kraju zarządzany jest tak samo. I to jest sprawiedliwe bo
              inaczej byłyby ciągłe pretensje, że ci są na specjalnych prawach a czemu my nie?
              Nie można nikogo wywyższać. Moim zdaniem samorządność Polski jest na dobrym
              poziomie. Można wybierać radnych, burmistrzów, prezydentów itd żeby nas
              reprezentowali a jak się nie sprawdzą to można ich zwolnić z funkcji jakie
              pełnią. Tyle, że ludzie jakoś nie chcą np w Katowicach powiedzcie mi, którą to
              już kadencję rządzi Uszok? Jakoś przestałem liczyć. On zawsze wygrywa z dużą
              przewagą czyli mieszkańcom się podoba.

)Lokalne gazety pełne są pretensji pod adresem władz
              > centralnych. Samorząd wykonuje zadania zlecone przez władze
              > centralne, nie stanowi sam reguł, jak czynił to kiedyś Sejm Śląski.

Nie prawda. Samorząd wykonuje poza sprawami zleconymi przez władze centralne (a
              musi to robić bo jest częścią jednego organizmu państwowego) poza tym spełnia
              też potrzeby mieszkańców. Jeśli nie spełnia tzn że jest zlym samorządem i przy
              najbliższej okazji należy zagłosować przeciw tym radnym i wziąć innych. W każdym
              razie system jest tu dobry. No i sejmik śląski też jest nie wiem więc o co chodzi.

> Zabronić działalności stowarzyszeń Polska nie może, skoro jest w UE
              > i akceptuje międzynarodowe prawo. Nie jest to żadna łaska.

No trochę jest. Zresztą widać to po kłopotach przy rejestrowaniu ZLNŚ. To nie
              jest normalna organizacja. To jest organizacja, która ma za zadanie promować
              inny naród i zgłasza pretensje do terenu na jakim ten naród żyje a który to
              teren leży w Polsce. To jest niebezpieczne. Państwo polskie ma prawo bronić się
              przed takimi inicjatywami.

Jeśli ktoś godzi w integralność terytorialną Polski albo nawołuje do oderwania
              części kraju od Polski to państwo polskie ma prawo się przed tym bronić. Tu nie
              ma nic dziwnego. Nie można pozwolić by rak toczył organizm. Jak atakuje nas
              choroba to się przecież przed nią bronimy a nie zaczynamy dyskutować z chorobą
              czy aby nie ma racji gdy chce byśmy stracili wzrok lub słuch (bo przecież trzeba
              wziąć pod uwagę każdy pogląd, każdy pogląd jest tak samo ważny - otóż nie nie
              każdy pogląd jest tak samo ważny, są poglądy lepsze i gorsze, gorsze można tępić).

Piszesz,
              > że interesujesz się sprawami Śląska, bo mieszka tu Twój naród. Na
              > dokładnie tej samej zasadzie losami regionu interesują się Ślązacy i
              > Niemcy mieszkający za Odrą.

No nie na dokładnie tej samej zasadzie. Po pierwsze czegoś takiego jak naród
              śląski nie ma. Po drugie Śląsk jest częścią Polski a nie Niemiec więc jeśli
              nawet jakiś Niemiec czy grupa Niemców (np Inicjatywa dla Autonomii Śląska)
              interesuje się sprawami Niemców mieszkających na Śląsku (ktoś tutaj nazwałby
              takie interesowanie się wtrącaniem się w sprawy innego kraju) to nie jest to
              taka sama sytuacja jak gdybym ja interesował się losami Polaków mieszkających w
              Niemczech. Niemcy mieszkający w Niemczech interesujący się sprawami Niemców
              mieszkających w Polsce interesują się losami rodaków w innym kraju. Ja
              interesując się losem Polaków (i Ślązaków) mieszkających na Śląsku interesuje
              się losami rodaków mieszkających w tym samym kraju.
              • adam81w Re: Kto to jest Smolorz? 26.12.08, 20:25
                Naturalnie miało być:

Po drugie Śląsk jest częścią Polski a nie Niemiec więc jeśli
                nawet jakiś Niemiec czy grupa Niemców (np Inicjatywa dla Autonomii Śląska)
                interesuje się sprawami Niemców mieszkających na Śląsku (ktoś tutaj nazwałby
                takie interesowanie się wtrącaniem się w sprawy innego kraju) to jest to taka
                sama sytuacja jak gdybym ja interesował się losami Polaków mieszkających w
                Niemczech.
                • Gość: klachula Re: Kto to jest Smolorz? IP: *.gprs.plus.pl 26.12.08, 21:10
                  Na Śląsku chyba nie bywasz. Jeżeli RO"PŚ" organizuje jakieś
                  spotkania, to wyłącznie towarzyskie. O żadnej innej ich aktywności u
                  nas nie słychać.
                  Jesteś wyjątkowo arogancki, co pozwala łatwo zrozumieć, dlaczego
                  wielu Ślązaków nie chce mieć nic wspólnego z polskością, którą tak
                  fatalnie reprezentujesz. Skąd wiesz jakiej narodowości są członkowie
                  Inicjatywy dla Autonomii Śląska? Na jakiej podstawie twierdzisz, że
                  naród śląski nie istnieje? Z Twojego profilu na naszej klasie
                  wynika, że studiowałeś zaocznie anglistykę, a nie socjologię. To nie
                  są kwalifikacje, które uprawaniałyby Cię do rozsądzania takich
                  sporów. Nie okazując dyskutantom szacunku nie dziw się, że odpłacają
                  Ci pięknym za nadobne i nie pisz o ich antypolskich wypowiedziach,
                  skoro Twoje są antyśląskie.
              • Gość: ech Re: Kto to jest Smolorz? IP: *.adsl.inetia.pl 27.12.08, 19:15
                adam81w napisał:

To jest organizacja, która ma za zadanie promować
                > inny naród i zgłasza pretensje do terenu na jakim ten naród żyje a
                który to
                > teren leży w Polsce. To jest niebezpieczne. Państwo polskie ma
                prawo bronić się
                > przed takimi inicjatywami.
                itd.... (reszty nie cytuję)
                Adam, to o co płacze przy wspominaniu różnych polskich powstań! Dziś
                rocznica Wielkopolskiego. Przecież za każdym razem państwa tylko
                broniły się przed takimi inicjatywami. A zgodnie z tym co piszesz,
                miały święte prawo bronić integralności swojego kraju.
                Adam, jesteś megahipokrytą!!!!

Po pierwsze czegoś takiego jak naród
                > śląski nie ma.
                a wcześniej pisałeś: "Każdy naród zachowuje się tak samo i my Polacy
                nie jesteśmy inni. Każdy naród dba o siebie."
                czyli widzisz identyczne zachowania narodów, ale potem
                autorytatywnie stwierdzasz, że nie ma narodu śląskiego. Wiesz adam,
                powinieneś być chyba dozgonnie wdzięczny wspaniałomyślności
                zaborców, że Polaków nie potraktowanli podobnie. Wiesz, stwierdzić
                autorytatywnie, że nie ma jakiegoś narodu, w momencie gdy się ma nad
                tym narodem przewagę fizyczną, to żadna sztuka. Może jakiś pomnik
                wdzięczności dla Rosji albo Prus...
                Pomyśl o tym, przecież mogli Polaków nazwać bandą lokalnych
                oszołomów i po jakimś powstaniu przesiedlić w 100% tereny
                zamieszkałe przez Polaków. Dziś Polski by nie było.

> Po drugie Śląsk jest częścią Polski
                a kiedyś Polska była częścią innych państw.
                Dlatego dziwi mnie oburzenie Polaków, że do tzw. powstań śląskich
                przyjechali Niemcy np. z Bawarii. Przecież ci Niemcy bronili tylko
                integralności własnego kraju.
                A przy okazji adam81w, oburza cię fakt, że do tzw. powstań śląskich
                przyjechało wojsko z Wielkopolski, Lwowa, Krakowa itp.? Przecież ci
                ludzie nie pochodzili ze Śląska i przyjechali do INNEGO kraju. I to
                nie w celach turystycznych.
                p.s. ja nie nawołuję do oderwania Śląska!
    • Gość: lex Ad smolarzyk-klamczuszek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.12.08, 22:48
      smolorz dzialacz,autor znany w podziemiu ijeszcze pewnie zapomnial dodac,ze
      bohater walki z antykomunizmem - synek komu ty chcesz wode z mozgu robic?
      • Gość: lex superior Re: Ad Spyram IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.08, 22:51
        To się dowiedz co publikował i gdzie. Ta wiedza z pewnością powstrzyma cię od
        pisania głupot jak wyżej.
    • Gość: kamillooo Ad Spyram: Bon mot sam ciśnie się na usta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.08, 13:30
      doprowdy dobry tekst Panie Smolorz!
    • Gość: Richtig Normalny Ślązacy wszechpolscy mogą być niebezpieczni IP: 212.59.248.* 27.12.08, 20:17
      Pamiętam P. Spyrę z relacji medialnych, kiedy podczas wręczania nagrody
      Herbertowi Hupce (zm. 2006) za zorganizowanie pomocy finansowej i całokształt
      zasług dla miasta zaprotestował wraz ze skinheadowską chuliganerią, która - jak
      wiadomo - korzenie miała w lepiankach, a obecnie dewastuje nieznaną cywilizację.
      Teraz Spyra zasiada w sejmiku i reaktywuje kolej regionalną. Dajmy mu szansę,
      ale nie dopuszczajmy do władzy absolutnej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka