Dodaj do ulubionych

Filologia polska

IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 07.08.01, 22:48
Właśnie dostałam się na Filologię polską na Uniwersytecie Śląskim. W
przyszłości pragnę pracować w rozgłośni radiowej, bądz też gazecie. Ciekawa
jestem co sądzicie o tym kierunku. Czy Waszym zdaniem mam szansę spełnić moje
marzenia?
Obserwuj wątek
    • mario2 Re: Filologia polska 07.08.01, 22:52
      Gratulacje i wsapnialej imartykulacji. Reszt po prostu zalezy od Ciebie.
      Chociaz tak naprawde dlaczego nie dziennikarstwo?
      Aha i jeszcze poleclbym przeniesienie sie jednk n Jagiellonke
      Mario
    • Gość: wiki Re: Filologia polska IP: 212.244.106.* 08.08.01, 09:17
      jestem również po UŚ i z doświadczenia mogę Ci powiedzieć, że wszystko zależy
      od Twojej inwencji. Już po pierwszym roku zacznij rozglądać się za praktykami
      (może się zdarzyć, że trafisz na odbieranie telefonów ale frycowe trzeba
      zapłacić ). Pamiętaj o angielskim, bo bez niego ani rusz. Mnie się udało
      (pracuję w tv) ale musiałam pożegnać się z kochanym Śląskiem.
      Powodzenia
      • tolo123 Re: Filologia polska 08.08.01, 15:34
        Wiki pracujesz w tv? W jakiej? A tak do tematu, to spróbuj na zachodzie. W
        Polsce jakoś nie widzę przyszłości.
        • mario2 Re: Filologia polska 08.08.01, 16:03
          na zachodzie?- zebys mial okazje do nazywania ja smieciem, jak to czynisz w
          innym miejscu? Oj chyba jakas schizofrenia!!!!
        • Gość: wiki Re: Filologia polska IP: 212.244.106.* 09.08.01, 12:12
          Pracuję w publicznej, a co do zachodu to chcę jeszcze dać szansę polskim
          mediom. Jest na rynku dużo fajnych, młodych, uzdolnionych ludzi, którzy nie są
          skażeni starym myśleniem i sposobem pracy i mam nadzieję, że coś się uda
          zrobić. Jeżeli nie, to trzeba będzie się poważnie zastanowić.
          • mario2 Re: Filologia polska 09.08.01, 12:22
            Masz racje zastanow sie, a przedtem porozmawiaj z ludzmi, ktorzy probowali cos
            na zachodzie zwojowac. !!!!
            • Gość: wiki Re: Filologia polska IP: 212.244.106.* 09.08.01, 12:27
              Czy też jesteś z branży medialnej?
              • mario2 Re: Filologia polska 09.08.01, 12:36
                Niestety nie- chociaz z mediami wspolpracuje ! Takze w Polsce. Mam w firmie
                pod soba reklame i marketing- wiec sama rozumiesz. A mieszkaj (jeszcze) na
                Zachodzie
                • mario2 Re: Filologia polska 09.08.01, 12:37
                  nialo byc "mieszkam jeszcze na zachodzie"
                  Przepraszam za literowke
                  • Gość: wiki Re: Filologia polska IP: 212.244.106.* 09.08.01, 12:55
                    dlaczego "jeszcze"? Czy to znaczy, że niedługo wracasz i też dajesz szansę
                    naszemu krajowi? Jeżeli tak, to powiało optymizmem, że jest coraz więcej ludzi,
                    którzy wierzą, że coś dobrego da się zrobić :)
                    Czy też jesteś po UŚ-u?
                    • mario2 Re: Filologia polska 09.08.01, 13:05
                      Usmiejesz sie i to 2 razy!!!!
                      - Tak wracam, bo zawsze tego chcialem i tesknilem za krajem. Na razie mam tylko
                      do dogrania sprawy zawodowe (nowa praca) i juz jestem w Warszawie!!!

- Jestem po AWF- reste wyksztalcenia i doswiadczenia zdobylem na zachodzie!!!
                      • Gość: wiki Re: Filologia polska IP: 212.244.106.* 09.08.01, 13:19
                        Czyli jedziemy na tym samym wózku :)
                        Mam nadzieję, że Ci się wszystko uda i będziemy sie wymieniać mega-
                        optymistycznymi informacjami o tym jak to się wszystko zmienia na lepsze i
                        normalnieje. Warszawa docelowa czy przejściowa?
                        • mario2 Re: Filologia polska 09.08.01, 13:24
                          Jezeli juz to docelowa!!!. Wiesz nie za bardzo lubie przeprowadzki!!! Wiec
                          skoro juz, to raczej na dluuuuzej. Troszeczke bedzie mi brakowalo Slaska. No
                          ale z Warszawy o wiele blizej na Slask, niz ze Stuttgartu!!!

Co do wymiany informacji i doswiadczen jestem zobowiazany dana mi przez Ciebie
                          propozycja!!

Klaniam sie

Mario
    • Gość: AK Re: Filologia polska IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 13.08.01, 18:44
      Jestem tegoroczną absolwentką filologii polskiej na UŚ. Samymi studiami jestem
      trochę rozczarowana, ale można tu spotkać wiele ciekawych osób. Licz przede
      wszystkim na siebie i swoje zdolności. Do fachowego dziennikarstwa raczej nikt
      Cię tutaj nie przygotuje. Ja właśnie szukam pracy związanej z moim
      polonistycznym wykształceniem, jednak na razie bez skutku. Moim marzeniem jest
      praca z dziećmi, w szkole, ale obecnie trudno jest znaleźć wolny etat. Życzę
      Tobie więcej szczęścia i sukcesów. Powodzenia.
    • Gość: Cytrynka Re: Filologia polska IP: *.dsl6660134.nokia.surewest.net 14.08.01, 23:24
      Na pewno bedziesz rozczarowana programem studiow.Wiekszosc przedmiotow to zbior
      nikomu niepotrzebnych teoretycznych wiadomosci,pozostawionych tylko po to,aby
      dac zatrudnienie kadrze,a zwlaszcza jezykoznawcom.Uzbroj sie wiec w anielska
      cierpliwosc i przygotuj na wkuwanie sterty bzdur i bardzo nudne, nieproduktywne
      zajecia.Do pracy w charakterze dziennikarza ta uczelnia na pewno Cie nie
      przygotuje,nie miej zludzen.Wszystko zalezec bedzie od twojej wlasnej
      inicjatywy.Ja na przyklad chce zostac nauczycielka,a zajecia z metodyki to na
      ogol farsa.Wiedze o nauczaniu zdobywam wiec we wlasnym zakresie.Najgorszy jest
      1 rok, a zlaszcza lit.staropolska.Potem bedzie juz naprawde z gorki.Zycze
      powodzenia.Jesli masz duzo samozaparcia,na pewno zrealizujesz swe zamiary.
      • Gość: średni średnio!!! IP: 192.168.2.* 13.12.01, 18:25
        najgorsza jest Historia Języka... a poza tym: cała polonistyka jest "z górki"...
        wiem z autopsji...
        studia (ludzie bradziej) fajne, ale dowiesz się niewiele... chyba, że się
        zaweźmiesz (ale bardzo)... mnie sie jakoś tak średnio udało...
        ale nie narzekam - chciałem pisać - piszę, chciałem pracować w szkole -
        pracuję, chcę poszerzać horyzonta - jestem na podyplomowym dziennikarstwie -
        NIE POSZERZAM, CHODZĘ I PŁACĘ!!!!!!!
        powodzenia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka