wilhelm4 04.09.09, 22:31 A gdzie jakas tablica pamiatkowa slynnego brutalnego napadu polskich bojowek w 1935 ? Duza ilosc ciezko rannych wsród uczestnikow spotkania czlonków Niemieckiego Zwiazku Rolników (wschodniego)Górnego Slaska. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wilhelm4 W Chorzowie znaleźli kamienną lirę 04.09.09, 22:38 A gdzie dokladna i rzetelna(objektywna) hitoria budynku ? A gdzie dokladna i rzetelna(objektywna) historia hotelu ? A gdzie dokladne i rzetelne(objektywne) informacje o inwestorze i wlascicielu Oppawsky`m ? Bo ja juz nawiazalem kontakt nawet z jego krewnyi/potomkami - za granica (ale nie w Niemczech). Pierwszy! :) A pani dyrektorka znalazla kawalek porcelanowego talerzyka. I pomyslala (pierwszy raz) i zaraz wykrzyczala publicznie: "Ten budynek ma historie, ja to wiem i wam mówie, Slazacy." :)))) Ja tez wiem: ze mam kilka kilogramów albumów zdjec, gdzie widze moja ome, tanczaca w bialym pieknym klajdzie, wsród zyrandolów i cylindrów. :) No, ale sensacja, sensacyjne wiesci, to z tym talerzykiem. :))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
polsz Re: W Chorzowie znaleźli kamienną lirę 06.09.09, 11:11 jaka dyrektorka?? Teatr Rozrywki istnieje od 25 lat ale nigdy nie było w nim żadnej kobiety-dyrektora Odpowiedz Link Zgłoś
psie.pole Re: W Chorzowie znaleźli kamienną lirę 04.09.09, 23:08 Dobrze pamiętamy te finansowane przez Hitlera organizacje brzuchatych panów z hakenkrojcami na rękawach. Odpowiedz Link Zgłoś
palec1 Re: W Chorzowie znaleźli kamienną lirę 05.09.09, 03:41 Ty pamietasz ? Poza tym se tak twierdzisz, no dobra. I wolno ich bic, no nie ? A w Chorzowie przed 1939 nie mogli nosic hk, ale ty wiesz lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
psie.pole Re: W Chorzowie znaleźli kamienną lirę 06.09.09, 19:32 tych z hakenkrojcem można. Liczę na ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Baarbarella Re: W Chorzowie znaleźli kamienną lirę IP: *.cable.casema.nl 05.09.09, 11:50 Wstydz sie wilhelm. Po polsku gadasz, a takie fleki dupisz. Twoja oma to sie w grobie przewraca Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: W Chorzowie znaleźli kamienną lirę 05.09.09, 22:56 Moja oma bola normalna mieszkanka KH. Nie nosila takich krojców, ale to nie znaczy, ze kochala biolego ptoszka. Odpowiedz Link Zgłoś
psie.pole Re: W Chorzowie znaleźli kamienną lirę 06.09.09, 19:33 U jednych oma, a u Ślązaków starka. Język każdego zdradzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EJOTKA W Chorzowie znaleźli kamienną lirę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.09, 22:28 Baarbarella mosz prawie. Takie fleki to może pieprzyć tylko ten kto lubi nazi. Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: W Chorzowie znaleźli kamienną lirę 05.09.09, 22:57 Sama smolisz, bo upraszczosz. A moze ajnfach ino nie kapujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: W Chorzowie znaleźli kamienną lirę IP: *.adsl.inetia.pl 06.09.09, 18:23 dej spokój! sam widzisz , że jeden z drugim reprezentuje czysto polskie myslenie : alboś polak , albo wróg! czyli niemiec.......i nie widzą , że pomiędzy może być cała paleta odcieni szarości . sam też pochodzę ze starej chorzowskiej rodziny...... i w tej rodzinie z jednej matki rodzili się niemcy , polacy i ślązacy.......no bo któż inny? jak ta ziemia przez wieki była niemiecka lub czeska , a polska nawet nie 100lat. i tak naprawdę czyja będzie za kolejne 100, 200 lat tego nie wie nikt. ja wiem tylko , że moja rodzina jest tutaj u siebie od XVII wieku i obysmy na tej ziemi stali kolejne wieki. pyrsk! Odpowiedz Link Zgłoś
psie.pole Re: W Chorzowie znaleźli kamienną lirę 06.09.09, 19:29 >jak ta ziemia przez wieki była niemiecka lub czeska , > a polska nawet nie 100lat. ------------------------------- Nie była polska ta ziemia nawet 100 lat? Gdzie się uczyłeś matematyki? Za Łabą? Śląsk był w Polsce najpóźniej od 990 roku, a Kazimierz Wielki zrzekł się Śląska pod presją krzyżacką w 1339 roku (i to też bez księstw jaworskiego, świdnickiego, ziębickiego oraz księstwa biskupiego nyskiego). Policz sobie ile to jest lat i dodaj jeszcze do dzisiaj od 1922 roku. Nieuk. Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: W Chorzowie znaleźli kamienną lirę 10.12.09, 16:24 Slask byl dluzej poza Polska niz Szkocja jest angielska/brytyjska ! idz sie schowej do gulika Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 W Chorzowie znaleźli wymyślny kamienny skarb 10.12.09, 16:26 Ciekawe, kim dla tych polskich szowinistów, tych aroganckich przyjezdnych ignorantów, bol taki Franz Oppawsky ? Odpowiedz Link Zgłoś