Gość: W IP: *.gv.shawcable.net 17.01.04, 01:03 Potrzebuje przeslac pieniadze do Polski z Kanady. Czy ktos mi moze powiedziec jak to najlepiej zrobic. Nie mam za wiele czasu ok 3 tygodni wiec prosilabym pardzo o wszelkie porady. Z gory dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: joanna Re: Przeslanie pieniedzy do Polski IP: *.cg.shawcable.net 17.01.04, 01:13 ja w sumie nie wiem. ale widze ze wielu ludzi ma tu ten problem czy to pytanie. dlaczego nie mozna poprostu wypisac checku. wiem ze moi rodzice kiedys przesylali do polski bank drafts i z jakimis tam oporami ludzie byli w stanie je zdepozytowac. ale teraz naprawde nie wiem. sama jestem ciekawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turystka Re: Przeslanie pieniedzy do Polski IP: *.gv.shawcable.net 17.01.04, 02:14 Wyslalam siostrze ostatnio Money Order ale jej powiedzieli w Banku ze musi czekac od 3-6 tygodni aby pobrac te pieniadze. Kiedys nie musiala czekac. Wydawano jej pieniadze od razu a teraz niestety tak nie mozna zrobic. Dlatego jestem ciekawa, moze ktos zna inna droge. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bankier Re: Przeslanie pieniedzy do Polski IP: *.tor.primus.ca 17.01.04, 07:10 Jesli chodzi o MO, to zalezy z jakiego banku. IMO z Royal Bank zalatwiaja od reki. Z TD CanadaTrust - nie daj Boze. Atakuj www.ikobo.com Wyprobowalem wielokrotnie, szybko, tanio, bezpiecznie - inni niech poswiadcza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Peter Re: Przeslanie pieniedzy do Polski IP: *.dialup.xtra.co.nz 17.01.04, 18:49 > Atakuj www.ikobo.com > > Wyprobowalem wielokrotnie, szybko, tanio, bezpiecznie - inni niech poswiadcza. Poswiadczam. Najwazniejsza dla mnie wygoda, bo wszystko przez internet. I nie trzeba zadnym bankom placic. Odpowiedz Link Zgłoś
filipek.us A jak IKOBO przesya PIN number? 17.01.04, 23:12 Nie bardzo rozumiem, jak osoba w Polsce otrzymuje PIN Odpowiedz Link Zgłoś
filipek.us Re: A jak IKOBO przesya PIN number? 17.01.04, 23:18 Q: How do I get I get my i-Kard PIN? A: The i-Kard PIN is emailed to the recipient. If the recipient does not have an email address on file, the PIN is emailed to the sender. I co dalej, jesli odbiorca nie ma emajla i jest computer illiterate? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joanna Re: A jak IKOBO przesya PIN number? IP: *.cg.shawcable.net 17.01.04, 23:23 then they email it to the sender. right? Odpowiedz Link Zgłoś
filipek.us Re: A jak IKOBO przesyła PIN number? 17.01.04, 23:27 Right. And then what? Do I tell the number on the phone? Is that safe? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joanna Re: A jak IKOBO przesyła PIN number? IP: *.cg.shawcable.net 17.01.04, 23:33 chyba tak? ja niewiem zabardzo co to jest te IKOBO? to jakas karta? no to jak ta karte bedzie juz mial to wtedy mozesz mu ten pin powiedziec przez telefon. does this make any sense? sorry, nie jestem w temacie. myslalam ze przeoczyles "sender". Odpowiedz Link Zgłoś
filipek.us z tym PIN to śliska sprawa 18.01.04, 00:04 www.ikobo.com a z tym PIN to śliska sprawa. Chyba, że powiem przez telefon: - Najlepsze kasztany są na placu Pigalle i każę policzyć literki w wyrazach )) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joanna Re: z tym PIN to śliska sprawa IP: *.cg.shawcable.net 18.01.04, 00:13 tak pobieznie przeczytalam. no zeby jednorazowo uzyc ta karte, to bez pronlemu mozesz podac ten numer przez telefon. ale tam cos pisze ze to karta wielorazowego uzytku. to ja bym sie bala. wiem ze w polsce zdarzalo sie ze ludziom czyscili cale konta po odejsciach od banking machines. jak jednorazowo bedzie karta uzyta to nie ma problemu, ale jak ktos co chwile bedzie chodzil do banking machine to good luck. jaki tam byl odzew? ze je na goraco lubi czy cos. nie pamietam cholender. Odpowiedz Link Zgłoś
filipek.us dodatkowe opłaty przy wypłatach 18.01.04, 00:48 no i te dodatkowe opłaty przy wypłatach forum.gazeta.pl/forum/72,2.html? f=44&w=10219002&a=10233310 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrew Re: Przeslanie pieniedzy do Polski IP: *.home.cgocable.net 17.01.04, 07:26 Mozna wysylac przez Polimex na konto banku PKO w Polsce . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turystka Re: Przeslanie pieniedzy do Polski IP: *.gv.shawcable.net 17.01.04, 08:49 Wyslalam siostrze Money Order z Royal Bank. Powiedzieli ze musi czekac kilka tygodni. Ona mieszka w malej miejscowoci moze dlatego. Moze gdyby pojechala do Szczecina to byloby inaczej ale mimo wszystko kiedys mogla je zrealizowac w jeden dzien a teraz nie. Czy ktos moze mi dokladnie opisac jak dzialo to ikobo. Czy znaczy ze musze jej wyslac karte a ona wowcas moze wyciagnac te pieniadze w bankomacie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bankier Re: Przeslanie pieniedzy do Polski IP: *.tor.primus.ca 17.01.04, 17:09 Gość portalu: turystka napisał(a): > Wyslalam siostrze Money Order z Royal Bank. Powiedzieli ze musi czekac kilka > tygodni. Ona mieszka w malej miejscowoci moze dlatego. Dlatego. W W-wie wyplacaja od reki. Moze gdyby pojechala > do Szczecina to byloby inaczej ale mimo wszystko kiedys mogla je zrealizowac w > jeden dzien a teraz nie. To dlatego, ze tam kto wczesniej wstanie ten rzadzi, hehehe > Czy ktos moze mi dokladnie opisac jak dzialo to ikobo. > Czy znaczy ze musze jej wyslac karte a ona wowcas moze wyciagnac te pieniadze w > > bankomacie? Rejestrujesz sie w IKOBO, przy pierwszym przekazie (oni sciagaja pieniadze z twojej karty kredytowej), placisz $15 ekstra za karte bankomatowa, ktora ONI dostarczaja w ciagu 2 tyg. do wskazanej przez ciebie osoby. Pozniej za kazdym nastepnym razem ty przekazujesz pieniadze do IKOBO przy pomocy ich website i swojej karty kredytowej, siostra wyciaga w Polsce z bankomatu, uzywajac otrzymanej uprzednio karty i dostarczonego przez ciebie PIN. Wszystko. Znalazlem IKOBO w sierpniu i odtad przekazuje pieniadze co miesiac - do PL. W/g mnie najszybciej, najtaniej, najbezpieczniej. Western Union jest piekielnie drogi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zoja Re: Przeslanie pieniedzy do Polski IP: *.ipt.aol.com 17.01.04, 14:03 Hej, najszybciej (w tym samym dniu), najpewniej, choc na pewno drozej jest korzystanie z uslug WESTERN UNION. Link (po niemiecku) z cenami. Pozdrawiam. www.reisebank.de/sixcms/detail.php?id=1036&_lang=de Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turystka Re: Przeslanie pieniedzy do Polski IP: *.gv.shawcable.net 17.01.04, 22:00 Rzeczywiscie, chyba zdecyduje sie na IKOBO tylko jeszcze jedno pytanie - ja wiem ze oni licza sobie 4% prowizji za to. Jakie jeszcze inne oplaty sa w tym zwiazane. NP. jesli osoba w Polsce bedzie wybierac pieniadze z bankomatu to czy ta osoba placi tez jakis procent? Bylam na IKOBO stronie ale nie moglam znalezc odpowiedzi do swojego pytania. Serdecznie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
peter2715626 Re: Przeslanie pieniedzy do Polski 18.01.04, 21:23 Gość portalu: turystka napisał(a): Jakie jeszcze inne oplaty sa w tym > zwiazane? Nie jesli osoba w Polsce bedzie wybierac pieniadze z bankomatu to > czy ta osoba placi tez jakis procent? Nie Jest tylko problem z limitem miesiecznym. Przy pierwszym transferze wynosi tylko 200 USD. Nastepnie mozna go podniesc, ale juz czekam pare dni na akceptacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Filipek Tylko z konta na konto IP: *.dyn.optonline.net 17.01.04, 22:08 Tylko z konta na konta<a href="groups.google.com/groups?hl=en&lr=&ie=UTF-8&oe=UTF- 8&selm=alb374%24gko%241%40news.onet.pl">Tylko z konta na konta</a> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Filipek zapomnij o przelewach IP: *.dyn.optonline.net 17.01.04, 22:16 <a href=groups.google.com/groups?hl=en&lr=&ie=UTF-8&oe=UTF- 8&threadm=9qhv0g%247hb%241%40news.tpi.pl&rnum=2&prev=/groups%3Fq%3DPrzes%25C5% 2582anie%2Bpieniedzy%2Bdo%2BPolski%26hl%3Den%26lr%3D%26ie%3DUTF-8%26oe%3DUTF-8% 26selm%3D9qhv0g%25247hb%25241%2540news.tpi.pl%26rnum%3D2ɭ. zapomnij o przelewach, chyba, że akceptujesz koszty w mniej więcej takiej wysokości: dla przelewów w USD z USA do Polski w kwotach około 800-1000 USD zapłacisz zwykle 50-80 USD prowizji (sprawdzone doświadczalnie na wielu takich transakcjach). Przelewy są IMHO opłacalne przy kwotach powyżej 1000 USD. 2. najtańsza jest akceptacja kart płatniczych 3. jeżeli klient nie może zapłacić kartą, poproś go o przesłanie czeku _bankierskiego_ lub czegoś o podobnym charakterze (czeku AmEx, czeku Citicorp itp.). Czeków bankierskich zwykle nie podajesz do inkasa (co trwa), lecz odsprzedajesz bankowi, uzyskując gotówkę od ręki. Prowizje są np. na takim poziomie: - BZWBK: 0,50% min. 10 zł - BGŻ: 0,20% min. 10 zł dla czeków AmEx np. Fortis: 1% min. 3 zł. Przy drobnych kwotach najlepsze są AmEx'y, bo kupić je można w prawie każdym banku na świecie. Więcej postaram się naskrobać już niedługo na FAQ. </a> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Filipek czek AmEx IP: *.dyn.optonline.net 17.01.04, 22:20 Nie prościej wysłać koledze czek AmEx? Zrealizuje w każdym banku, zapłaci za to 1%. Zakup czeku kosztuje tyle samo. Jeśli kwota ma być większa, to czek bankierski oczywiście (bo tańszy). groups.google.com/groups?hl=en&lr=&ie=UTF-8&oe=UTF-8&threadm=9r6fco%24r8a%241%40news.tpi.pl&rnum=3&prev=/groups%3Fq%3DPrzes%25C5%2582anie% 2Bpieniedzy%2Bdo%2BPolski%26hl%3Den%26lr%3D%26ie%3DUTF-8%26oe%3DUTF-8%26selm% 3D9r6fco%2524r8a%25241%2540news.tpi.pl%26rnum%3D3 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turystka IKOBO IP: *.gv.shawcable.net 17.01.04, 22:46 IKOBO o tylke jest dobre ze osoba w Polsce moze isc do bankomatu i od razu pobrac pieniadze bez problemu. To co mi sie podoba w IKOBO. Jestem tylko ciekawa czy tam jest limit dzinny na wybranie pieniedzy czy osoba moze wybrac cala sume ktora jest przeslana na konto IKOBO. Odpowiedz Link Zgłoś
filipek.us limit dzienny jest we wszystkich ATM, niestety 18.01.04, 00:09 However, depending on what ATM the recipient uses to access the funds he/she may be charged an ATM usage fee by the ATM owner. iKobo charges a small transaction fee of $.95 when funds are withdrawn from an ATM in the United States. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: axx Re: Przeslanie pieniedzy do Polski IP: 207.191.243.* 17.01.04, 23:44 Bardzo dobry jest "Travelers Express" Money Order. Uzywa caly swiat. Nigdy nie zaginie.Tanio. Odpowiedz Link Zgłoś
filipek.us Travelers Express" Money Order 17.01.04, 23:57 No właśnie! Ja wysyłałem przelewem z Citybank do Citybank w Szczecinie i zapłaciłem 4% marży. Pieniądze przeszły błyskawicznie, a le w Polskim banku kazali czekać 10 dni na wypłatę. Z kolei bankowcy na USENET polecają AmEx checks, bo to podobno tylko 1% marży. To może byś coś więcej na ten temat ? Please. Odpowiedz Link Zgłoś
filipek.us Money Orders have a $1 fee 18.01.04, 01:34 Money Orders A money order is a payment instrument that's a convenient alternative to a check. Money orders can be issued from your share savings, share draft checking account, or with cash. Travelers Express Money Orders can be purchased at either credit union office for up to $1000. There is a small fee for money orders. www.saefcu.org/special.htm#money Cashier Checks, Money Orders, Travelers Cheques, Gift Cheques Cashier Checks have a $1 fee; Money Orders have a $1 fee; American Express Travelers Cheques have a 1% fee of amount purchased; American Express Gift Cheques have a $2.50 fee. www.pscu.org/resources/conveniencesvcs/checks.asp#checks Odpowiedz Link Zgłoś
filipek.us How do I complete a Travelers Express Money Order? 18.01.04, 01:48 All of the following information should be completed IMMEDIATELY upon purchase of a Travelers Express Money Order: PAY TO THE ORDER OF: Name of the individual/organization to whom the money order will be made payable PURCHASER, SIGNER FOR DRAWER: Signature of the purchaser of the money order (IMPORTANT) ADDRESS: Address of the purchaser of the money order www.temgweb.com/servlet/DefaultApplyXSL?xslURL=/Display/temgweb.xsl&URL=/Document/p7_1_1_2__FAQs.xml#HowToUseATravelers ExpressMoneyOrder Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VIP-1 najlepiej sam pojedz i kase im daj IP: *.mt.sfl.net 18.01.04, 00:39 szybciej bedzie i bankom nic placic nie trzeba Odpowiedz Link Zgłoś
filipek.us Re: najlepiej sam pojedz i kase im daj 18.01.04, 00:46 z Calgary to najpierw psim zaprzęgiem, potem wołami, następnie odrzutowcem a na Okęciu cię zawrócą, bo nie masz wizy w kanadyjskim paszporcie. No to najpierw 500 PLN kolegium a potem umiejscawianie PESELu przez 6 miesięcy itd. Odpowiedz Link Zgłoś
filipek.us Drugi starszy watek 18.01.04, 14:55 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=44&w=8273434 Odpowiedz Link Zgłoś