Gość: Turysta IP: 131.137.84.* 21.02.02, 15:42 Jestem ciekaw wrazen bo kroi mi sie ta podroz tego lata. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Baloo Re: Czy ktos jechal TGV (np. Paryz --> Marsylia) ?? IP: *.ne.ch 21.02.02, 15:52 Nie na tej trasie - ale TGV owszem. Wrazenia to rzecz gustu : troche przypominalo to podroz lotnicza : w miare cicho w srodku, nie czujesz predkosci , no i wagon w srodku z deczka podobny ... co kto lubi... mnie to nie przeszkadza, ale tez nie szukam polaczen tylko po to, zeby sie tym "cosiem" przejechac... poza tym - chyba drozej niz inne linie (o ile pamietam). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Turysta Re: Czy ktos jechal TGV (np. Paryz --> Marsylia) ?? IP: 131.137.84.* 21.02.02, 16:23 Duze mozna zabrac bagazu ?? Odpowiedz Link Zgłoś
jot-23 Re: Czy ktos jechal TGV (np. Paryz --> Marsylia) ?? 21.02.02, 15:56 Gość portalu: Turysta napisał(a): > Jestem ciekaw wrazen bo kroi mi sie ta podroz tego lata. jesli sa podobene do wloskiego pendolino to mam jedna rade ---> kup 1-sza klasa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Turysta Re: Czy ktos jechal TGV (np. Paryz --> Marsylia) ?? IP: 131.137.84.* 21.02.02, 16:22 jot-23 napisał(a): > Gość portalu: Turysta napisał(a): > > > Jestem ciekaw wrazen bo kroi mi sie ta podroz tego lata. > > jesli sa podobene do wloskiego pendolino to mam jedna rade ---> kup 1-sza kl > asa. A co 2-ga klasa nie za bardzo ?? Jak duzo pozwalaja wziasc bagazy. Bo bede lecial z Montrealu do Paryza (postoj ok 1 tydzien, wycieczka do Marsylii) powrot TGV do Paryza na dalszy lot do Berlina i potem do Polski ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Loop Re: Czy ktos jechal TGV (np. Paryz --> Marsylia) ?? IP: *.derep.cegelec.alcatel.fr / 10.22.33.* 21.02.02, 16:32 A ja bede lecial do Honolulu i co z tego ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Turysta Re: Czy ktos jechal TGV (np. Paryz --> Marsylia) ?? IP: 131.137.84.* 21.02.02, 16:36 Gość portalu: Loop napisał(a): > A ja bede lecial do Honolulu i co z tego ... OK, podalem nieistotnoe szczegoly. Pytanie mialo byc: jaki jest (czy jest) limit bagazowy na TGV ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Baloo bagaz IP: *.ne.ch 21.02.02, 16:38 generalnie w pociagach francuskich jest umiarkowanie miejsca na bagaze .. w okresie wakacyjnym dzieja sie czasem dantejskie sceny , zwlaszcza gdy sie zdazy w takiej dluugiej kabinie (nie ma juz "naszych" przedzialow) kilka rodzinek jadacych na miesiac nad morze tudziez kolonia ... Ludzie z duzymi bagazami czesciej jezdza samochodami, na szczescie ... Gdzies te toboly zawsze upchniesz (no , chyba, ze bedziesz mial tego jak "handlowiec" na trasie Polska - Pekin - Bangkok z lat '80 - '90), najwyzej ludzie beda "sie patrzec" ... baloo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Turysta Do Baloo IP: 131.137.84.* 21.02.02, 16:50 Gość portalu: Baloo napisał(a): > generalnie w pociagach francuskich jest umiarkowanie miejsca na bagaze .. w > okresie wakacyjnym dzieja sie czasem dantejskie sceny , zwlaszcza gdy sie zdazy > > w takiej dluugiej kabinie (nie ma juz "naszych" przedzialow) kilka rodzinek > jadacych na miesiac nad morze tudziez kolonia ... Ludzie z duzymi bagazami > czesciej jezdza samochodami, na szczescie ... > Gdzies te toboly zawsze upchniesz (no , chyba, ze bedziesz mial tego > jak "handlowiec" na trasie Polska - Pekin - Bangkok z lat '80 - '90), najwyzej > ludzie beda "sie patrzec" ... > > baloo Baloo, dzieki za informacje. Docelowo lece na 4 tyg. do Polski (z zona i 5 letnim synem) wiec bagazu moze byc sporo. Z Paryza do Marsylii to taki nasz wypad na trasie. Moge miec sporo bagazu ... moze czesc mozna by zostawic w przechowalni na lotnisku w Paryzu ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Baloo Re: Do Turysty ... IP: *.ne.ch 21.02.02, 17:03 przepraszam, ze sie wcinam w nie swoje sprawy , ale ... na cholere ci ta Marsylia ? niewiele znam we Fracji miejsc mniej wartych obejrzenia (poza moze duzymi osrodkami gornizo-hutniczymi :o))) .. Moze wybierz sobie cos ladniejszego, na przyklad Paryz, ominie cie cala watpliwa przyjemnosc taszczenia sie z dzieckiem i bagazami na dziecko do pociagu .. (wiem cos o tym, znam ten bol w wymiarze, rzeklbym ... potrojnym - dlatego juz odpuscilismy pociagi...)... chyba, ze musisz sie z kims spotkac w Marsylii (taki "french connection" :o)... moze wtedy sprobuj namowic tego ktosia, czy nie latwiej by bylo jemu sie wybrac do Paryzewa .. a jak nie , to faktycznie zostaw czesc bagazu w Paryzu - ale wtedy okaze sie zapewne, jak znam zycie, ze w Marsylii zabraknie ci akurat tej jednej jedynej rzeczy, ktora zostala w przechowalni ....prawa Murphy'ego dzialaja bowiem niezawodnie ... baloo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Turysta Re: Do Turysty ... IP: 131.137.84.* 21.02.02, 17:11 Tak naprawde moj cel to misteczko k. Nimes (nie pamietam nazwy) i tam na mnie czeka kuzyn. Wole sie z nim spotkac jednak tam i przy okazji zobaczyc kawalek lazurowego wybrzeza. Planuje np. wypozyczyc tam samochod i skoczyc np. do Monaco na dzien ... chyba to wykonalne ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Baloo Re: Do Turysty ... IP: *.ne.ch 21.02.02, 17:21 Policz, bo ja nie znam cen , co wypadnie taniej : wypozyczenie samochodu juz w Paryzu + benzyna i autostrada, czy TGV dla trojki i wynajecie samochodu w Nimes ... naprawde nie wiem ... Upiram sie, ze pchanie sie w lecie na Lazurowe jest dzialaniem samobojczym (niezaleznie od tego, czy pociagiem, czy samolotem, czy samochodem ... W tym tlumie wczasowiczow i (zapewne) upale uzyjecie jak pies w studni .. no ale uwiez rodzinna ma swoje wymagania, to fakt .... Moze kuzyn dawno nie byl w Paryzu :oD ? Dobrze, koniec na dzis, ide dzieci nianczyc .. baloo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Turysta Do Baloo IP: 131.137.84.* 21.02.02, 17:53 Boloo, dawno tego nie slyszalem "uzyc jak pies w studni" - swietne. Chyba moja polszczyzna rdzewieje ... nie pomyslalem, ze tam moze byc tak tloczno. Moze wiec przemysle te moje wakacyjne plany. Ja tym TGV (a niczym innym) chcialem sie przewiezc dla zabawy (ponad 250 km/h ??). No ale teraz, wobec tych tlokow tam ... sam nie wiem. Na razie raz jeszcze dzieki za Twe uwagi. Turusta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Baloo Re: Do Turysty - tlok IP: *.ne.ch 21.02.02, 18:43 trudno sie oderwac od tego cholernego komputra ... gwoli scislosci : chodzilo mi o tlok na miejscu - Lazurowe Wybrzeze w lecie to zgroza !!! A w samym TGV - normalnie, po bozemu, kazdy na swoim miejscu i jeszcze chlodza cie ... ale czy warto ????????? Za te pieniadze nauzywasz paryzewa i okolic i chyba ciekawiej bedzie ... No, tym razem to juz naprawde Ciao Baloo Odpowiedz Link Zgłoś
jot-23 Re: Czy ktos jechal TGV (np. Paryz --> Marsylia) ?? 21.02.02, 16:49 Gość portalu: Turysta napisał(a): > jot-23 napisał(a): > > > Gość portalu: Turysta napisał(a): > > > > > Jestem ciekaw wrazen bo kroi mi sie ta podroz tego lata. > > > > jesli sa podobene do wloskiego pendolino to mam jedna rade ---> kup 1-s > za kl > > asa. > > A co 2-ga klasa nie za bardzo ?? Jak duzo pozwalaja wziasc bagazy. Bo bede leci > al > z Montrealu do Paryza (postoj ok 1 tydzien, wycieczka do Marsylii) powrot TGV d > o > Paryza na dalszy lot do Berlina i potem do Polski ... chodzi o to, ze jest wogole malo miejsca, mniej wiecej tyle samo ile w economy class w samolocie... TGV moze byc inne...ale watpie...bo specyfika szybkiego pociagu raczej zmusza do "pewnych rozwiazan". 1-sza klasa jest po prostu o wiele wygodniejsza Odpowiedz Link Zgłoś
jot-23 Re: Czy ktos jechal TGV (np. Paryz --> Marsylia) ?? 21.02.02, 16:56 Hmmm.... rozmawialem z kobieta z francji wlasnie i ona mowi ze zawsze jezdzi 2- ga klasa i nie widzi potrzeby zeby wydawac ekstra kase na 1-sza (i takze mowi ze jest wystarczajaco duzo miejsca na bagaz) heheh wiec...komu wierzyc ))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baloo znajoma z bagazem ... IP: *.ne.ch 21.02.02, 17:06 to zalezy, co znajoma uwaza za normalna ilosc bagazu ... rodzina wyjezdzajaca na miesiac z dzieckiem i zapewne z prezentami dla "krewnych i znajomych Kroliczka" w Polsce ma mozliwosci wrecz nieograniczone :o) ale fakt - w 1 klasie miejsca na bagaz jest tyle samo, tylko mozna lepiej nozki wyciagnac i lokcie rozlozyc .. baloo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: TGV IP: *.moodys.com 21.02.02, 17:57 Pozwolicie, ze sie wtrace. W TGV jest duzo miejsca na bagaz. Tloku nawet w 2- giej klasie nie ma, bo siedzenia sa z miejscowkami (chcesz czy nie). Podroz z Paryza do Marsyli trwa 3 godziny 10 minut. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: galatea Re: znajoma z bagazem ... IP: *.n.club-internet.fr 21.02.02, 17:59 Od 18 lat mieszkam we Francji o 1godz30 minut od Paryza i TGV na tej trasie znam na wyrywki a na innych dosc dobrze. I W ZYCIU nie wybralabym sie na przelaj Paryz- Marsylia z rodzina i nieunikniona tona bagazu ani 1 ani 2 klasa;- )))Limitu ogicjalnego nie ma. Jednak przestrzen na bagaze ograzniczona w poblizu fotela (kaseta nad nim) do rozmiarow niewielkiej walizeczki. Na wieksze bagaze specjalne "boksy" w przedsionkach, ale uwaga: jesli jestes z gory przygotowany, ze ukradna lub wydelegujesz "ofiare" do koczowania i pilnowania bagazy - na pewno nie dziecko, bo to tuz przy drzwiach na zewnatrz wiec mozesz dotrzec do celu nie tylko bez bagazu ale i bez potomka. Ale sa i specjalne wagony - "przedszkola" dla dzieci, co moze dla nich byc zabawne.Jesli chcesz moge ci poszukac strone internetowa SNCF dla przyblizenia szczegolow. O wiele lepiej rzeczywiscie wynajac samochod. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Turysta Do Galatei IP: 131.137.84.* 21.02.02, 18:04 O dzieki Galatea. Tak, gdybys mogla podac te internetowa strone bylbym b.wdzieczny. Turysta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: narval Re: Do Galatei IP: *.abo.wanadoo.fr 21.02.02, 18:53 Turysta, dla ciebie strona net francuskich SNCF www.sncf.com z ciekawosci zrobilam rezerwacje i Paryz-Marseille(Marsylia) i Marsylia-Paryz II klasa ok. 100€eurosow) bez znizki i poza sezonem. Jesli samochodem, na autostrade w jedna strone trzeba liczyc 48€euro), bocznymi drogami nie warto!! Nie ma komfortu jazdy. Jesli masz wiecej pytan, smialo stukaj! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lulek Re: Do Turysty... IP: *.30-130-66.que.mc.videotron.ca 22.02.02, 02:56 Gość portalu: Turysta napisał(a): > O dzieki Galatea. Tak, gdybys mogla podac te internetowa strone bylbym > b.wdzieczny. > > Turysta Wspominales ze bedziesz w Montrealu przed wyjazdem do Paryza? Bedac w Montrealu mozesz wynajac samochod z dostawa w Paryzu, wtedy nie placisz zadnych podatkow, vatow,itd. Peugeot 124 kosztuje +-.24$kan. dziennie Jezeli masz karte kredytowa zlota to nie placisz ubezpieczenia. . . wtedy spokojnie jedziesz z rodzinka do Nimes, i okolic, ktore sa, nb. urocze. Zapomnij o TGV. szczegolnie w lecie, syf! Radzilbym Tobie unikac autostrady, chyba ze Ci sie spieszy, wiochy francuskie sa super sympatyczne, a Monaco, jak juz koniecznie chcesz???!!!! Dla mnie jest to jedno z okropnych srodowisk na swiecie! Wiem ze naogol Polacy uwielbiaja, ale dla mnie jako francuz uwazam Monte-Carlo jako syfiaste miasto ktore powinno sie zburzyc i oddac morzu ten stos betonu. Skandal! Szczesliwej podrozy. Masz do cholery duzy wybor. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Turysta Do lulka IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 22.02.02, 03:10 Gość portalu: lulek napisał(a): > Gość portalu: Turysta napisał(a): > > > O dzieki Galatea. Tak, gdybys mogla podac te internetowa strone bylbym > > b.wdzieczny. > > > > Turysta > Wspominales ze bedziesz w Montrealu przed wyjazdem do Paryza? Bedac w Montrealu > > mozesz wynajac samochod z dostawa w Paryzu, wtedy nie placisz zadnych podatkow, > > vatow,itd. Peugeot 124 kosztuje +-.24$kan. dziennie Jezeli masz karte kredytowa > > zlota to nie placisz ubezpieczenia. . . wtedy spokojnie jedziesz z rodzinka do > Nimes, i okolic, ktore sa, nb. urocze. Zapomnij o TGV. szczegolnie w lecie, syf > ! > Radzilbym Tobie unikac autostrady, chyba ze Ci sie spieszy, wiochy francuskie s > a > super sympatyczne, a Monaco, jak juz koniecznie chcesz???!!!! Dla mnie jest to > jedno z okropnych srodowisk na swiecie! Wiem ze naogol Polacy uwielbiaja, ale d > la > mnie jako francuz uwazam Monte-Carlo jako syfiaste miasto ktore powinno sie > zburzyc i oddac morzu ten stos betonu. Skandal! Szczesliwej podrozy. Masz do > cholery duzy wybor. Wow, dzieki lulek za odpowiedz. Wynajac samochod w Montrealu z dostawa w Paryzu ?!?!? No o czyms takim to ani ja ani zaden z moich znajomych nie slyszal. Widze, ze sporo krytyki otrzumuje ten TGV. Hmmm, nie jest tak rozowo jak o nim myslalem. Czuje, ze zbadam to montrealskie wynajecie auta z dostawa w Paryzu. Tylko z jaka firma w montrealska mam rozmawiac ??? Moglbys powiedziec ?? Niech zyja lulki !! Dzieki raz jeszcze za interesujace wiadomosci ..... Turysta Odpowiedz Link Zgłoś
jot-23 Re: Do lulka 22.02.02, 04:49 Gość portalu: Turysta napisał(a): > Widze, ze sporo krytyki otrzumuje ten TGV. Hmmm, nie jest tak rozowo jak o nim > myslalem. Czuje, ze zbadam to montrealskie wynajecie auta z dostawa w Paryzu. > Tylko z jaka firma w montrealska mam rozmawiac ??? Moglbys powiedziec ?? > > Niech zyja lulki !! Dzieki raz jeszcze za interesujace wiadomosci ..... > > Turysta Turysta, zastanow sie jaki cel tej wycieczki dokladnie, TGV dostaje sie duzo krytyki... oczywiscie nieslusznej )). masz proste fakty: tgv zajmuje 3 godziny do marsylii, samochodem z paryza wedlug www.viamichelin.com okolo 7-miu godzin, ....lato, korki... konieczne przystanki... co powiesz na 12-godzinna podroz? ile czasu masz we francji? zamierzasz robic te trase w dwie strony? Ile chcesz zobaczyc (gwarantuje ci ze po trzech przemilych francuskich miasteczkach pod rzad, przez czwarte bedziesz przejezdzal na pelnym gazie. zaplanuj tak zeby zobaczyc pare rzeczy wartych zobaczenia, nie trac czasu na podrozowanie (no chyba ze masz miesiac w tej francji, wtedy jak najbardziej, wluczega moze byc przyjemna), przy okazji wypoczac i sie zrelaksowac... hehe miec czas aby zjesc 3- godzinny obiad w dobrej restauracji , a nie pedzic samochodem, bo juz zmierzcha a my w polowie drogi dopiero. no i tak to powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lulek Re: Do turysta IP: *.30-130-66.que.mc.videotron.ca 22.02.02, 20:07 Wiec scislej sie poinformowalem, co do samochodu z Montrealu, zasadniczo niema problemu, w tej chwili dzwonilem do polskiej agencji , ale pytaja sie na kiedy, jaki paszport, na jak dlugo? Pytania na ktore nie mialem zadnych odpowiedzi. Najlepiej, wyslij e-mail de tej agencji a dokladnymi informacjami i agentka Ciebie poinformuje adres: Izabela POTOCKA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Baloo Re: do galatei IP: *.ne.ch 21.02.02, 18:46 Swiete slowa jegomosci ... najprawdziwsza prawda w kazdym slowie ! a co do tloku, to chodzilo mi o tlok juz na miejscu , wsrod turystow .... baloo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzegorz Re: Czy ktos jechal TGV (np. Paryz --> Marsylia) ?? IP: *.bielsko.dialog.net.pl 21.02.02, 19:24 jechałem 2 x Genewa-Paryz i Paryz Bruksela a wrazenia spoko , do 26 lat jest znizka na bilety) predkosci sie tak nie czuje, ale mozna ja zobaczyc, jak slupy ktore sa co 100 m w ulamkach sekundy znikaja, no i jak sobie pomysle ze te 625 km z Genewy do Paryza jechalem 3:30, a Paryz-Bruksela ~320km- 1:30 a w Polsce .....hy hy hy ale co ja tu porownywac bym kcial takze warto, dla samej satysfakcji, ze sie TGV jechalo, do niego nalezy rekord predkosci, 516 km/h z tego co mi sie wydaje ah, mialem plecak 80 litrowy i spoko sie zmiescil do schowka, a taki plecak to wsumie duuzy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l`auto Re: Czy ktos jechal TGV (np. Paryz --> Marsylia) ?? IP: *.sympatico.ca 22.02.02, 23:30 Jesli chcesz we Francji na miejscu wynajac samochod zobacz pod adres www.franceguide.com/ Jesli chcesz u siebie w domu zrobic rezerwacje, to zobacz pod takie adresy jak; www.avis.com/ www.hertz.com/ www.autoeurope.ca/ Kazdy agent turystyczny w Montrealu (jak i gdziekolwiek indziej) zrobi Ci to od reki (miewaja poprzez swoje wewnetrzne umowy z poszczegolnymi wypozyczalniami bardzo korzystne oferty: czesto lepsze niz ogolnie dostepne w sieci) Chyba najlepiej to zalatwiac razem z rezerwacja biketu lotniczego. Milych wakacji. l`automobile Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Czy ktos jechal TGV (np. Paryz --> Marsylia) ?? IP: *.vic.bigpond.net.au 23.02.02, 08:51 Zadna rewelacja... Jechalem TGV trasa Genewa-Lyon-Paris... Niemiecki ICE jest szybszy i wygodniejszy, ladniejsze widoki z IC Londyn-Edynburg (niewiele wolniejszy), czy tez z Metrolinera Washington DC do Nowego Jorku. A najwieksze wrazenie to chyba podroz Lozanna-Genewa szwajcarskim superekspresem, co sie pochyla na zakretach. TGV przy ICE i tym szwajcarskim tilt train to jak ciuchcia przy IC W-wa-Krakow czy W-wa Katowice przez CMK... Kagan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: narval Re: Czy ktos jechal TGV (np. Paryz --> Marsylia) ?? IP: *.abo.wanadoo.fr 23.02.02, 11:12 Kagan, trasa nakreslona przez Ciebie, niestety nie przyniosla zadnej konkretnej informacji Turyscie! Nie piszesz nic o TGV PARIS-MARSEILLE, a o te informacje rozpytuje w/w postac wirtualna. Jesli chodzi o pejzaze Bogu dziekowac, ze linie kolejowe nie maja juz na to zadnego wplywu! Jakzesz monotonne byloby ogladac wciaz te same obrazki za oknem wszystkich swiatowych linii kolejowych! No coz z duzym zalem nalezy przyjac informacje, ze Air- France, nie robi lotow Concorde'm, na tej trasie! Nie bylo by juz mowy o zolwim tempie i kiepskich widoczkach! Turysta, 3godz/850km TGV Marsylia-Paryz warte jest przezycia! Chocby po to, aby pozniej...ganic i krytykowac!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Czy ktos jechal TGV (np. Paryz --> Marsylia) ?? IP: *.vic.bigpond.net.au 24.02.02, 14:06 Gość portalu: narval napisał(a): > Kagan, trasa nakreslona przez Ciebie, niestety nie przyniosla zadnej > konkretnej informacji Turyscie! Nie piszesz nic o TGV PARIS-MARSEILLE, a o te > informacje rozpytuje w/w postac wirtualna. K: Spojrz na mape! TGV do Marsylii tez jedzie przez Lyon! Chodzilo mi o to, ze ciekawsze wrazenia sa w ICE a nawet Eurostar (tam sie jedzie pod English Channel)! > Jesli chodzi o pejzaze Bogu dziekowac, ze linie kolejowe nie maja juz > na to zadnego wplywu! K: Ale Niemcy sa ciekawsze z okien pociagu niz mocno zaniedbana i brudnawa Francja... > Jakzesz monotonne byloby ogladac wciaz te same obrazki za oknem wszystkich > swiatowych linii kolejowych! No coz z duzym zalem nalezy przyjac informacje, > ze Air-France, nie robi lotow Concorde'm, na tej trasie! Nie bylo by juz > mowy o zolwim tempie i kiepskich widoczkach! > Turysta, 3godz/850km TGV Marsylia-Paryz warte jest przezycia! Chocby po to, > aby pozniej...ganic i krytykowac!! K: Zgoda, ale wystarczy Paris-Lyon... I pisalem, ze ICE wygodniejsze! A szwajcarski tilt train, to dopiero przezycie... Lepsze niz ten przereklamowany TGV... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzegorz Re: Czy ktos jechal TGV (np. Paryz --> Marsylia) ?? IP: *.bielsko.dialog.net.pl 23.02.02, 13:45 lozanna genewa tez jechałem ale sie nie chwale , przecież oto nikt nie pytał , kurde ty to sie masz , tyle żes widział, jak ja ci zadroszcze, że aż mnie w gardle ściska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Czy ktos jechal TGV (np. Paryz --> Marsylia) ?? IP: *.vic.bigpond.net.au 24.02.02, 14:09 Gość portalu: grzegorz napisał(a): > lozanna genewa tez jechałem ale sie nie chwale , przecież oto nikt nie > pytał , kurde ty to sie masz , tyle żes widział, jak ja ci zadroszcze, że aż > mnie w gardle ściska Ja sie NIE chwale, tylko pisze, co jest ciekawsze (i tansze) niz ten przereklamowany TGV... A np. japonskim superekspresem NIE jechalem, bo w Japonii NIE bylem (i sie tam zreszta NIE wybieram)... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Goska Re: Czy ktos jechal TGV (np. Paryz --> Marsylia) ?? IP: *.dip.t-dialin.net 23.02.02, 16:02 Gość portalu: Kagan napisał(a): > Zadna rewelacja... > Jechalem TGV trasa Genewa-Lyon-Paris... > Niemiecki ICE jest szybszy i wygodniejszy, ladniejsze widoki z IC > Londyn-Edynburg (niewiele wolniejszy), czy tez z Metrolinera > Washington DC do Nowego Jorku. A najwieksze wrazenie to chyba > podroz Lozanna-Genewa szwajcarskim superekspresem, co sie pochyla na > zakretach. TGV przy ICE i tym szwajcarskim tilt train to jak > ciuchcia przy IC W-wa-Krakow czy W-wa Katowice przez CMK... > Kagan Mialam okazje jechac pociagiem TGV z Paryza do Beune. Te pociagi podabaja mi sie lepiej niz nasze,tzn niemieckie ICE, ktore sa za ciasne, za glosne i z klimatyzacja tez nie zawsze jest dobrze; co do miejsca na walizki to tez nie bede sie wypowiadac. Wyglada wspaniale, ale do komfortu mu bardzo daleko!Wiem o czym mowie, bo jako osoba bez samochodu jestem uzalezniona od kolei, autobusow... Co do krajobrazu w czasie przejazdzki z Paryza, to moge tylko powiedziec, ze z reguly gdy jedzie sie "po polach", to rzeczywiscie nie ma sie zbyt ladnego widoku.Co innego w gorach! Polecam trase:Zermatt-St.Moritz, ale nie o to bylo pytane! Usciski i milej podrozy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Milene Re: Czy ktos jechal TGV - do Kagana IP: *.w.club-internet.fr 23.02.02, 21:47 Ale z ciebie kolego obiezyswiat,szkoda tylko, ze (jak wspomniala Narval)niczego nowego do tematu nie wniosles. 513,8 km /godz. to rekord TGV, najwieksza szybkosc na swiecie 320km/godz. to szybkosc jaka osiaga na trasie Paryz-Marsylia Ice jedzie(zdaje sie) 270 km/godz, w kazdym razie ponizej 300km/godz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: johnny Re: Czy ktos jechal TGV - do Kagana IP: *.client.attbi.com 24.02.02, 10:25 Zapomnij o tej Francji. Europa to jeden ciasny, drogi syf. Lepiej zapros kuzyna do Kanady. Jesli juz musisz tam jechac to wez pod uwage, ze benzyna kosztuje tam cztery razy drozej niz w Kanadzie a samochod musisz koniecznie zamowic w Kanadzie. Nie tak dawno lecialem do Europy i we Frankfurcie odbieralem wypozyczony w Ameryce samochod. Ja zaplacilem $22 dziennie a moj sasiad z samolotu, ktory w na lotnisku juz tez sie zdecydowal na wypozyczenie samochodu zaplacil za taki sam samochod $80 dziennie. To jest wlasnie Europa wiec GOD BLESS AMERICA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Czy ktos jechal TGV - do Kagana IP: *.vic.bigpond.net.au 24.02.02, 14:01 Gość portalu: johnny napisał(a): > Zapomnij o tej Francji. > Europa to jeden ciasny, drogi syf. > Lepiej zapros kuzyna do Kanady. K: Kanada to zadupie swiata... > Jesli juz musisz tam jechac to wez pod uwage, ze benzyna kosztuje tam cztery > razy drozej niz w Kanadzie a samochod musisz koniecznie zamowic w Kanadzie. > Nie tak dawno lecialem do Europy i we Frankfurcie odbieralem wypozyczony w > Ameryce samochod. > Ja zaplacilem $22 dziennie a moj sasiad z samolotu, ktory w na lotnisku juz tez > sie zdecydowal na wypozyczenie samochodu zaplacil za taki sam samochod $80 > dziennie. K: Tylko idiota albo miliarder pozycza samochod na lotnisku... > To jest wlasnie Europa wiec GOD BLESS AMERICA K: A modl sie do tych zydowskich bozkow... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Czy ktos jechal TGV - do Kagana IP: *.vic.bigpond.net.au 24.02.02, 14:27 Gość portalu: Milene napisał(a): Ale z ciebie kolego obiezyswiat,szkoda tylko, ze (jak wspomniala Narval)niczego nowego do tematu nie wniosles. K: Chyba jednak wnioslem, bo odradzilem TGV na rzecz niemieckiego ICE! 513,8 km /godz. to rekord TGV, najwieksza szybkosc na swiecie 320km/godz. to szybkosc jaka osiaga na trasie Paryz-Marsylia Ice jedzie(zdaje sie) 270 km/godz, w kazdym razie ponizej 300km/godz. K: Liczy sie szybkosc handlowa, a nie maksymalna. Zreszta TGV na trasie Genewa-Lyon jest wolniejsze niz IC Warszawa-Katowice... A jest jeszcze Eurostar, ktory jest tez szybki (jechalem Londyn Waterloo-Bruksela), i jedzie pod Kanalem Angielskim (English Channel)... A tak naprwade, to polecam Indian-Pacific (Perth-Adelaide-Sydney)... Jechalem kawalek Perth-Adelaide (dalej przesiadlem sie na nocny pociag Overlander Adelaide-Melbourne)... Trasa Melbourne-Sydney jest tez ciekawa, a dobrze strzezona tajemnica sa trasy Sydney-Blue Mountains (tunele i widoki jak w Szwajcarii), a szczegolnie Sydney-Newcastle (jedzie sie nad Poludniowym Pacyfikiem, pieknymi zatokami, tunelami i mostami, taki Southern Paradise)... I jescze Nowa Zelandia, np. Auckland-Wellington czy tez Christchurch-Dunedin... Zaluzje, ze nie jechalem z Christchurch w tamtejsze Alpy (Arthur's Pass) podobno Szwajcaria wysiada... Na dodatek taniej i czysciej niz we Francji (both Australia & NZ)... Kagan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: johnny Re: Czy ktos jechal TGV - do Kagana IP: *.client.attbi.com 24.02.02, 15:16 A ja polecam Blue Train z Johannesburga do Capetown o ile jeszcze chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Czy ktos jechal TGV - do Kagana IP: *.lib.monash.edu.au 25.02.02, 06:26 Gość portalu: johnny napisał(a): > A ja polecam Blue Train z Johannesburga do Capetown o ile jeszcze chodzi. Jechalem tylko (po protekcji) Joburg-Pretoria... NIEZLY BYL, choc wolnawy... Jak Indian-Pacific, tyle ze bardziej nadety i formalny... Nawet jak Blue train jeszcze "chodzi", to pewnie zszedl na psy, jak wszystko w RPA po odejsciu bialych od wladzy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Milene Re: Czy ktos jechal TGV - do Kagana IP: *.w.club-internet.fr 24.02.02, 16:45 Gość portalu: Kagan napisał(a): > Gość portalu: Milene napisał(a): > > Ale z ciebie kolego obiezyswiat,szkoda tylko, > ze (jak wspomniala Narval)niczego nowego do tematu nie wniosles. > K: Chyba jednak wnioslem, bo odradzilem TGV na rzecz niemieckiego > ICE! > > 513,8 km /godz. to rekord TGV, najwieksza szybkosc na swiecie > 320km/godz. to szybkosc jaka osiaga na trasie Paryz-Marsylia > Ice jedzie(zdaje sie) 270 km/godz, w kazdym razie ponizej 300km/godz. > K: Liczy sie szybkosc handlowa, a nie maksymalna. Zreszta TGV na > trasie Genewa-Lyon jest wolniejsze niz IC Warszawa-Katowice... > A jest jeszcze Eurostar, ktory jest tez szybki (jechalem Londyn > Waterloo-Bruksela), i jedzie pod Kanalem Angielskim (English > Channel)... > A tak naprwade, to polecam Indian-Pacific (Perth-Adelaide-Sydney)... > Jechalem kawalek Perth-Adelaide (dalej przesiadlem sie na nocny > pociag Overlander Adelaide-Melbourne)... Trasa Melbourne-Sydney > jest tez ciekawa, a dobrze strzezona tajemnica sa trasy Sydney-Blue > Mountains (tunele i widoki jak w Szwajcarii), a szczegolnie > Sydney-Newcastle (jedzie sie nad Poludniowym Pacyfikiem, pieknymi > zatokami, tunelami i mostami, taki Southern Paradise)... > I jescze Nowa Zelandia, np. Auckland-Wellington czy tez > Christchurch-Dunedin... Zaluzje, ze nie jechalem z Christchurch > w tamtejsze Alpy (Arthur's Pass) podobno Szwajcaria wysiada... > Na dodatek taniej i czysciej niz we Francji (both Australia & NZ)... > Kagan Jestes niezlym chwalipieta tylko nie wiem co nas wszystkich obchodza twoje podroze pociagiem po swiecie skoro piszemy o TGV Paryz - Marsylia. Jeszcze raz powtarzam, ze TGV sa najszybszymi pociagami na swiecie. Osiagaja predkosc handlowa 320km/godz. Masz prawo nie lubic TGV i preferowac inne linie kolejowe ale nie mozesz zaprzeczyc, ze TGV jes najszybszym pociagiem i trasa Paryz - Marsylia w 3 godziny moze na niejednym zrobic wrazenie, nawet zblazowanym. A jezeli chodzi o Eurostar to jest to tez...francuskie TGV tyle ze z udzialem brytyjczykow. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Czy ktos jechal TGV - do Kagana IP: *.lib.monash.edu.au 25.02.02, 06:23 Gość portalu: Milene napisał(a): > Gość portalu: Kagan napisał(a): > > > Gość portalu: Milene napisał(a): > > > > Ale z ciebie kolego obiezyswiat,szkoda tylko, > > ze (jak wspomniala Narval)niczego nowego do tematu nie wniosles. > > K: Chyba jednak wnioslem, bo odradzilem TGV na rzecz niemieckiego > > ICE! > > > > 513,8 km /godz. to rekord TGV, najwieksza szybkosc na swiecie > > 320km/godz. to szybkosc jaka osiaga na trasie Paryz-Marsylia > > Ice jedzie(zdaje sie) 270 km/godz, w kazdym razie ponizej 300km/godz. > > K: Liczy sie szybkosc handlowa, a nie maksymalna. Zreszta TGV na > > trasie Genewa-Lyon jest wolniejsze niz IC Warszawa-Katowice... > > A jest jeszcze Eurostar, ktory jest tez szybki (jechalem Londyn > > Waterloo-Bruksela), i jedzie pod Kanalem Angielskim (English > > Channel)... > > A tak naprwade, to polecam Indian-Pacific (Perth-Adelaide-Sydney)... > > Jechalem kawalek Perth-Adelaide (dalej przesiadlem sie na nocny > > pociag Overlander Adelaide-Melbourne)... Trasa Melbourne-Sydney > > jest tez ciekawa, a dobrze strzezona tajemnica sa trasy Sydney-Blue > > Mountains (tunele i widoki jak w Szwajcarii), a szczegolnie > > Sydney-Newcastle (jedzie sie nad Poludniowym Pacyfikiem, pieknymi > > zatokami, tunelami i mostami, taki Southern Paradise)... > > I jescze Nowa Zelandia, np. Auckland-Wellington czy tez > > Christchurch-Dunedin... Zaluzje, ze nie jechalem z Christchurch > > w tamtejsze Alpy (Arthur's Pass) podobno Szwajcaria wysiada... > > Na dodatek taniej i czysciej niz we Francji (both Australia & NZ)... > > Kagan > > > Jestes niezlym chwalipieta tylko nie wiem co nas wszystkich obchodza twoje > podroze pociagiem po swiecie skoro piszemy o TGV Paryz - Marsylia. > Jeszcze raz powtarzam, ze TGV sa najszybszymi pociagami na swiecie. Osiagaja > predkosc handlowa 320km/godz. K: Ale NIE wszedzie. Sa poza tym drogie, brudnawe, ciasne, brak w nich obnosnego bufetu i zapowiedzi w jezykach innych niz francuski... > Masz prawo nie lubic TGV i preferowac inne linie kolejowe ale nie mozesz > zaprzeczyc, ze TGV jes najszybszym pociagiem i trasa Paryz - Marsylia w 3 godzi > ny moze na niejednym zrobic wrazenie, nawet zblazowanym. K: Nie przecze, ale dla mnie to byl anticlimax, po ICE, Eurostar i szwajcarskim "Pendolino"... > A jezeli chodzi o Eurostar to jest to tez...francuskie TGV tyle ze z udzialem > brytyjczykow. K: I to wlasnie robi cala roznice, na korzysc Eurostar... > Pozdrawiam JA TEZ! Polecam Antypody (OZ & NZ)... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Czy ktos jechal TGV (np. Paryz --> Marsylia) ?? IP: *.vic.bigpond.net.au 24.02.02, 14:15 Gość portalu: Goska napisał(a): Mialam okazje jechac pociagiem TGV z Paryza do Beune. Te pociagi podabaja mi sie lepiej niz nasze,tzn niemieckie ICE, ktore sa za ciasne, za glosne i z klimatyzacja tez nie zawsze jest dobrze; co do miejsca na walizki to tez nie bede sie wypowiadac. Wyglada wspaniale, ale do komfortu mu bardzo daleko! Wiem o czym mowie, bo jako osoba bez samochodu jestem uzalezniona od kolei, autobusow... Co do krajobrazu w czasie przejazdzki z Paryza, to moge tylko powiedziec, ze z reguly gdy jedzie sie "po polach", to rzeczywiscie nie ma sie zbyt ladnego widoku.Co innego w gorach! Polecam trase:Zermatt-St.Moritz, ale nie o to bylo pytane! Usciski i milej podrozy!!! K: OK, ja jechalem ICE z Berlina do Frankfurt/Main; widoki super, znam zreszta dobrze te strony... W ICE bylo jakby luzniej i przestronniej, a w TGV tlok... Najgorzej na Paris Nord; jedno okienko z biletami, poczekalnia na korytarzu, RER w Paryzu (trasa Gare de Lyon - Gare du Nord) brudne i z fatalna informacja. Odradzam zdecydowanie Francje, chyba ze kogos stac na wynajecie limuzyny z szoferem... Kagan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ryszard Re: Czy ktos jechal TGV (np. Paryz --> Marsylia) ?? IP: *.abo.wanadoo.fr 24.02.02, 16:54 panie kagan, tego typu gadki o brudnej Francji nawet nie sa warte komentarza. Stereotyp z lat kiedy wermacht stacjonowal we francji. Slawna odpowiedz niemiecka na TGV jest pociagiem wolniejszym i niebezpieczniejszym. W tut. tv z przekasem podawaano jak to na jazdach probnych urywaly sie drzwi z tego ekspresu. Ktos tu jeszcze probowal pisac ze szybciej jedzie IC katowice- Warszawa. Moj dobry Boze - chyba ktos myli szybkosc z glosnoscia. Takze szwajcarski pociag jest typem pendolino tzn. moze jechac po normalnie profilowanych torach a sila odsrodkowa na zakretach jest kompensowana przez dzialanie specjalnego zespolu hydraulicznego. TGV jest bezsprzecznie najlepszym i najszybszym pociagiem na swiecie eksploatowanym handlowo. Co do planow kanadyjczyka. Wszystko mozna sobie zarezerwowac z kanady: np. samolot paryz - Montpellier (bedzie blizej Nimes) lub paryz-Nicea i w nicei wziac samochod ktory mozna oddac w paryzu (po odwiedzeniu kolegi) Nie doradzal bym latem jazdy na trasie Nimes- Nicea (upaly plus ogromny ruch turystyczny, rowniez dzieki czyscioszkom szwabskim, ktorym to jakos nie przeszkadza...) prawda jest, ze wynajmowanie w stanach lub kanadzie jest tansze niz na miejscu.Autostrady sa dosyc drogie ale za to czyste i bardzo dobrze utrzymane - duzo lepsze od niemieckich. Do tgv mozna wlozyc duzo bagazu, sa specjalne boksy na poczatku wagonu. jest tez tam telefon i mozna dzwonic jak sie nie ma komorki. Ze zlodziejstwem nie trzeba przesadzac. TGV nie staje na kazdej stacji a zlodzieje raczej omijaja ten pociag z tego wlasnie powodu. Milych wakacji dla kanadyjczyka i troche obiektywizmu dla kagana... pozdr. Ryszard Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Czy ktos jechal TGV (np. Paryz --> Marsylia) ?? IP: *.lib.monash.edu.au 25.02.02, 06:19 Gość portalu: Ryszard napisał(a): > panie kagan, tego typu gadki o brudnej Francji nawet nie sa warte komentarza. > Stereotyp z lat kiedy wermacht stacjonowal we francji. Jak sie przejezdza granice Szwajcarsko-Francuska, to sie widzi od razu porozwalane domy, brud na drogach i smieci dookola farm. Pierwsza stacja we Francji, gdzie staje TGV z Genewy jest nie myta chyba od czasow II Wojny Swiat., czesc budynkow na stacji jest bez dachu, wszedzie rosna chwasty, a TGV jest obwiesczany recznie napisana kartka papieru. Kontrast ze Szwajcaria wiekszy niz jak sie przejezdza Odre... > Slawna odpowiedz niemiecka na TGV jest pociagiem wolniejszym i niebezpieczniejszym. W tut. tv z przekasem podawaano jak to na jazdach probnych urywaly sie drzwi z tego ekspresu. Ktos tu jeszcze probowal pisac ze szybciej jedzie IC Katowice-Warszawa. Moj dobry Boze - chyba ktos myli szybkosc z glosnoscia. K: Zle czytales: 1. Predkosc handlowa TGV jest zblizona do predkosci handlowej ICE. 2. Za wypadek ICE odpwiada Kohl, ktory chcial sprywatyzowac DB, i wyciagal z niej ile sie dalo, zabronil wymiany kol, bo to by bylo zbyt drogie. Podobnie jak fala wypadkow kolejpowych w W. Brytanii, tez dzielo p. Thatcher... 3. Pisalem o odcinku Genewa-Lyon, ktory NIE jest przebudowany do standardu TGV... > Takze szwajcarski pociag jest typem pendolino tzn. moze jechac po normalnie > profilowanych torach a sila odsrodkowa na zakretach jest kompensowana przez > dzialanie specjalnego zespolu hydraulicznego. TGV jest bezsprzecznie najlepszym > i najszybszym pociagiem na swiecie eksploatowanym handlowo. K: Czy najlepszym? Moze te nowe pietrowe sklady... Ja jechalem takim TGV z lat 1980tych, mocno wyeksploatowanym. Spory kontrast do ok. 20 lat nowszego Eurostar (jechalem kilka razy Londyn-Bruksela). A szybkosc: liczy sie handlowa, NIE maxymalna... Poczytaj cos z zakresu handlowej eksploatacji kolei... > Co do planow kanadyjczyka. Wszystko mozna sobie zarezerwowac z kanady: np. > samolot paryz - Montpellier (bedzie blizej Nimes) lub paryz-Nicea i w nicei > wziac samochod ktory mozna oddac w paryzu (po odwiedzeniu kolegi) Nie doradzal > bym latem jazdy na trasie Nimes- Nicea (upaly plus ogromny ruch turystyczny, > rowniez dzieki czyscioszkom szwabskim, ktorym to jakos nie przeszkadza...) > prawda jest, ze wynajmowanie w stanach lub kanadzie jest tansze niz na > miejscu.Autostrady sa dosyc drogie ale za to czyste i bardzo dobrze utrzymane - > duzo lepsze od niemieckich. K: Czyzby? Value for money is very small, comparing to Germany and UK, where freeways are free... Do tgv mozna wlozyc duzo bagazu, sa specjalne boksy na poczatku wagonu. jest tez tam telefon i mozna dzwonic jak sie nie ma komorki. Ze zlodziejstwem nie trzeba przesadzac. TGV nie staje na kazdej stacji a zlodzieje raczej omijaja ten pociag z tego wlasnie powodu. Milych wakacji dla kanadyjczyka i troche obiektywizmu dla kagana... pozdr. Ryszard K: Troche obiektywizmu dla Ciebie as well. I raczej zalecalbym omijanie Francji: brod, drozyzna, balagan i nieuprzejmi rasisci... Zarcie tez marne, chyba ze sie ma na restauracje z *****... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ryszard Re: Czy ktos jechal TGV (np. Paryz --> Marsylia) ?? IP: *.abo.wanadoo.fr 25.02.02, 08:09 Podaj nazwe tej stacji sncf gdzie na kartce papieru obwieszczaja przyjazd tgv!.Co do restauracji, jakosci jedzenia i czystosci Francji to niestety bzdurzysz. Nikt o zdrowych zmyslach nie powie , ze we francji jedzenie jest marnej jakosci.. A juz szczegolnie ci z obszarow niemiecko jezycznych. Te niemieckie eintopfy, wursty i inne przysmaki moga sie jedynie podobac komus z Polski. Ja mam wielu przyjaciol w Niemczech, ktorzy znaja Francje i uwielbiaja jesc po francusku. W Polsce zreszta tez ludzie cenia francuska kuchnie. Nieprawda jest, ze trzeba isc koniecznie to knajpy o 5 gwiazdkach. MOzna doskonaly, domowy, swiezo gotowany obiad zjesc za 50-60 FRF (10 Euro) w przydroznej oberzy oznaczonej niebiesko-czerwona tablica RELAIS ROUTIER (przystanek dla kierowcow). Pewna piekna pani, wielka amatorka golonki warszawskiej do dzisiaj twierdzi, ze najlepsza golonke jadla w takim przybytku w okolicach Carnac w Bretanii. Zgroza, w tych restauracjach nikt nie uzywa mikrofali (odmiennie niz w RP i Germanii..) A Francji nie mam co unikac bo trudno uniknac kraju, w ktorym zyje juz 18 lat... Piszcie Wy Kaganowicz juz lepiej o religii.. pozdr. R. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Milene Re: TGV /do Kagana IP: *.w.club-internet.fr 25.02.02, 12:09 Kagan, To nie predkosc TGV zblizona jest do predkosci ICE, ale odwrotnie. Nie zapominaj ze TGV istnieje juz od 20 lat. Eurostar to tez TGV i zauwaz ze, predkosc TGV jest osiagana wylacznie na terenie Francji. Co za straszny kraj ta Francja, lepiej omijac z daleka, co nie ? Najwolniejsze pociagi (powinny nazywac sie TPV), syfiaste jedzenie, straszni rasisci, widoki z okna pociagu brzydkie. Zaraz chyba umre ze smiechu :->>>>>> Wytlumacz mi tylko dlaczego tak wszyscy gnaja do tego kraju. Jest to najbardziej zwiedzany kraj na swiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzegorz Re: TGV /do Kagana IP: *.bielsko.dialog.net.pl 25.02.02, 12:37 kagan a czy jechałeś Czersk=>Karsin?? prędkośc do 50 km/h, ale JAKIE WIDOKI.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: narval zarcie/ do Kagana IP: *.abo.wanadoo.fr 25.02.02, 13:37 zgadzam sie w 100% a nawet w 101% jesli chodzi o zarcie we Francji!! Tez zeby zaoszczedzic (jeszcze wtedy) frankow weszlam do McDonald'a i...po trzypietrowej bulce, przepitej 0.5l coca-coli, dochodzilam pol dnia do "normalnosci" zoladkowej!) Wtedy to zrozumialam, ze mala porcja quiche lorraine przepita lampka czerwonego wina (skromne danie), sa nieporownywalnie apetyczniejsze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: zarcie/ do Kagana IP: *.arts.monash.edu.au 27.02.02, 07:41 Gość portalu: narval napisał(a): > zgadzam sie w 100% a nawet w 101% jesli chodzi o zarcie we Francji!! Tez zeby > zaoszczedzic (jeszcze wtedy) frankow weszlam do McDonald'a i...po > trzypietrowej bulce, przepitej 0.5l coca-coli, dochodzilam pol dnia > do "normalnosci" zoladkowej!) Wtedy to zrozumialam, ze mala porcja quiche > lorraine przepita lampka czerwonego wina (skromne danie), sa nieporownywalnie > apetyczniejsze! K: Francja nawet kulinarnie zeszla na psy... To jest kara za siedzenie z zalozonymi rekami we wrzesniu roku 1939... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: TGV /do Kagana IP: *.arts.monash.edu.au 27.02.02, 07:43 Gość portalu: grzegorz napisał(a): > kagan a czy jechałeś Czersk=>Karsin?? prędkośc do 50 km/h, ale JAKIE WIDOKI. > . Nie pamietam (daj numer trasy z rozkladu jazdy). Ale widoki sa tez ladne na trasie Zywiec-Zwardon, czy nawet Krakow-Zakopane, nie mowiac juz o Mazurach (tyle, ze tam kupe linii pozamykano)... I tez ladnie jest na trasie Jelenia Gora-Szklarska Poreba... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzegorz Re: TGV /do Kagana IP: *.bielsko.dialog.net.pl 27.02.02, 09:05 Gość portalu: Kagan napisał(a): > Gość portalu: grzegorz napisał(a): > > > kagan a czy jechałeś Czersk=>Karsin?? prędkośc do 50 > km/h, ale JAKIE WIDOKI. > > . > Nie pamietam (daj numer trasy z rozkladu jazdy). > Ale widoki sa tez ladne na trasie Zywiec-Zwardon, > czy nawet Krakow-Zakopane, nie mowiac juz o Mazurach > (tyle, ze tam kupe linii pozamykano)... > I tez ladnie jest na trasie Jelenia Gora-Szklarska > Poreba... To trasa w Borach Tucholskich, ale co tu sie przechwalać, gdzie ładniej... po prostu POLSKA To PIEKNY KRAJ, wszedzie jest ładnie, czy mazury, czy pomorze czy roztocze, tak samo jest na całym świecie i mówienie tu tak a tu siak...chociaz zgadzam sie widok za oknem , gdy jechalem TGV Geneva-Paryz nie byl ciekawy.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: TGV /do Kagana IP: *.arts.monash.edu.au 27.02.02, 07:51 Gość portalu: Milene napisał(a): > Kagan, > To nie predkosc TGV zblizona jest do predkosci ICE, ale odwrotnie. Nie > zapominaj ze TGV istnieje juz od 20 lat. > Eurostar to tez TGV i zauwaz ze, predkosc TGV jest osiagana wylacznie na > terenie Francji. K: Ale buduje sie szybka linia do Londynu (bedzie sie konczyc na St. Pancrace (pisze z glowy, wiec moze byc zly "spelling", ten wiktorianski wielki dworzec w przebudowie, kolo nowej British Library i Kings Cross)... > > Co za straszny kraj ta Francja, lepiej omijac z daleka, co nie ? K: Paskudny kraj, obrzydliwi, nieuprzejmi ludzie, nie znajacy innych jezykow poza lokalnym francuskim narzeczem! Omijac z daleka! drogo, brudno i niemilo! > Najwolniejsze pociagi (powinny nazywac sie TPV), syfiaste jedzenie, straszni > rasisci, widoki z okna pociagu brzydkie. Pociagi nazwalbym TGP (Train of Grand Prices) albo TBS (Train of Bad Service)... > > Zaraz chyba umre ze smiechu :->>>>>> K: NIE umieraj, emigruj! > > Wytlumacz mi tylko dlaczego tak wszyscy gnaja do tego kraju. Jest to > najbardziej zwiedzany kraj na swiecie. K: Bo glupi a naiwni amerykanie wciaz mysla, ze to taka "elegancja-francja"... Kagan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Czy ktos jechal TGV (np. Paryz --> Marsylia) ?? IP: *.arts.monash.edu.au 27.02.02, 07:54 Gość portalu: Ryszard napisał(a): > Podaj nazwe tej stacji sncf gdzie na kartce papieru obwieszczaja przyjazd K: Latwo sprawdzic na rozkladzie jazdy! Pierwsza stacja we Francji, pierwszy postoj od wyjazdu z Genewy! > tgv!.Co do restauracji, jakosci jedzenia i czystosci Francji to niestety > bzdurzysz. Nikt o zdrowych zmyslach nie powie , ze we francji jedzenie jest > marnej jakosci.. A juz szczegolnie ci z obszarow niemiecko jezycznych. Te > niemieckie eintopfy, wursty i inne przysmaki moga sie jedynie podobac komus z > Polski. Ja mam wielu przyjaciol w Niemczech, ktorzy znaja Francje i uwielbiaja > jesc po francusku. K: ja tez lubie jesc po francusku, ale nie we Francji.. W Polsce zreszta tez ludzie cenia francuska kuchnie. > Nieprawda jest, ze trzeba isc koniecznie to knajpy o 5 gwiazdkach. MOzna > doskonaly, domowy, swiezo gotowany obiad zjesc za 50-60 FRF (10 Euro) w > przydroznej oberzy oznaczonej niebiesko-czerwona tablica RELAIS ROUTIER > (przystanek dla kierowcow). Pewna piekna pani, wielka amatorka golonki > warszawskiej do dzisiaj twierdzi, ze najlepsza golonke jadla w takim przybytku > w okolicach Carnac w Bretanii. Zgroza, w tych restauracjach nikt nie uzywa > mikrofali (odmiennie niz w RP i Germanii..) A Francji nie mam co unikac bo > trudno uniknac kraju, w ktorym zyje juz 18 lat... K: Twoj wybor - jeden woli ogorki, drugi ogrodnika corki... Piszcie Wy Kaganowicz juz > lepiej o religii.. pozdr. R. K: To o pociagach mi NIE wolno? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Turysta Do narval, Ryszarda, galatea i INNYCH ... IP: 131.137.84.* 25.02.02, 17:29 Hallo wszystkim, tu Turysta !! Nie spodziewalem sie nawet, ze ten moj temat wzbudzi az tak zywa dyskusje. Sporo tu sie mozna dowiedziec o tym TGV choc kontrowersji o tym pociagu nie brakuje. Mimo wszystko chyba sie zdecyduje na TGV - glownym powodem bedzie krotki czas (nieco ponad 3h) podrozy w porownaniu z samochodem - mimo ze drozej ale taniej niz samolotem. Do czestszych bywalcow TGV mam pytanie. Ja przylece z Montrealu na lotnisko Ch.d'(Gaullea - chyba tak sie pisze). Jak daleko jest z tego lotniska do najblizszej stacji TGV ? ktora to stacja i jak najlatwiej sie na nia dostac ? Dzieki wszystkim za dotychczasowe informacje. Niech zyje INTERNET. Pozdrowienia ... Turysta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: narval Turysta //: polaczenie PARYZ-MARSYLIA IP: *.ccf.fr 25.02.02, 18:13 Hello Turysta? No wiec, aby dojechac do Marsylii, nie ma po co jechac do samego Paryza! Na lotnisku Charles de Gaulle na terminal2 znajduje sie dworzec TGV; z tamtad bezposrednio jedziesz do Marsylii. (3godz.20min) Jesli mimo wszystko chcesz sie pchac z tobolami do Paryza bierzesz RER (podmiejskie metro) dowozi Cie na Gare du Nord tam bierzesz metro i jedziesz na Gare de Lyon, no i stamtad wyjezdza TGV do Marsylii. Bon voyage! Good trip! Milej podrozy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lulek Re: Turysta //: polaczenie PARYZ-MARSYLIA IP: *.189-201-24.mtl.mc.videotron.ca 26.02.02, 20:54 Gość portalu: narval napisał(a): > Hello Turysta? > No wiec, aby dojechac do Marsylii, nie ma po co jechac do samego Paryza! > Na lotnisku Charles de Gaulle na terminal2 znajduje sie dworzec TGV; z tamtad > bezposrednio jedziesz do Marsylii. (3godz.20min) > Jesli mimo wszystko chcesz sie pchac z tobolami do Paryza bierzesz RER > (podmiejskie metro) dowozi Cie na Gare du Nord tam bierzesz metro i jedziesz na > > Gare de Lyon, no i stamtad wyjezdza TGV do Marsylii. > Bon voyage! Good trip! Milej podrozy! --------------------- Bardzo ciekawe proporcje nabral ten temat, i tez ja musze sie jeszcze raz wtracic. Piszesz, Narval, ze z ROISSY jedzie sie bezposrednio do Marsylii! tego niema, jest zawsze przesiadka w Paryzu lub w Lyonie. Inna suggestia dla Turysty: Od czerwca otwiera sie polaczenie lotnicze Montreal-Warszawa - Kompania ''Air Transat'' Z Montrealu sa loty bezposrednie, ta sama kompania do Marsylii, Montpellier, Nicei, Lyonu, Toulouse, jezeli sie szybko zalapiesz, bo miejsca sa ograniczone, to prawdopodobnie? mozesz leciec: W-wa - Montreal, Montreal Marsylia ta sama kompania. Dalem Tobie powyzej e-mail agencji polskiej, w Montrealu, oni Cie poinformuja. Smiesza mnie Ci ktorzy trwierdza ze Francja to syf, co wyscie wogole widzieli na swiecie? Bon voyage, Enjoy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Milene Re: Turysta //: polaczenie PARYZ-MARSYLIA IP: *.w.club-internet.fr 26.02.02, 21:32 Lulek, Bezposrednie polaczenie miedzy CDG Roissy a Marsylia jak najbardziej istnieje. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: narval do Lulek! IP: *.ccf.fr 26.02.02, 22:06 Lulek, mieszkasz za oceanem, a ja 30km od lotniska Ch.de Gaulle! Chcesz mi udowodnic, ze swiadomie wprowadzam Turyste w blad?! TGV-(polaczenie)lotnisko Charles de Gaulle-Marsylia istnieje i funkcjonuje! Omija Paryz, gdyz jedzie odcinkiem "jonction-est". Mozliwe, ze tego odcinka nie znasz, gdyz istnieje od 3-4lat! Ale cos mi sie wydaje, ze ty lotniska paryskie pomylil, gdyz jest drugie Orly i stamtad, aby jechac do Marsylii trzeba najpierw wziasc namiar na Paryz! Telefon informacji TGV // 08.92.35.35.35 Adres net // www.tgv.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lulek Re: do Lulek! IP: *.189-201-24.mtl.mc.videotron.ca 27.02.02, 02:27 Gość portalu: narval napisał(a): > Lulek, mieszkasz za oceanem, a ja 30km od lotniska Ch.de Gaulle! Chcesz mi > udowodnic, ze swiadomie wprowadzam Turyste w blad?! > TGV-(polaczenie)lotnisko Charles de Gaulle-Marsylia istnieje i funkcjonuje! > Omija Paryz, gdyz jedzie odcinkiem "jonction-est". Mozliwe, ze tego odcinka nie > > znasz, gdyz istnieje od 3-4lat! > Ale cos mi sie wydaje, ze ty lotniska paryskie pomylil, gdyz jest drugie Orly i > > stamtad, aby jechac do Marsylii trzeba najpierw wziasc namiar na Paryz! > Telefon informacji TGV // 08.92.35.35.35 > Adres net // www.tgv.com ------------------------ ''Je fais amende honorable'' Dlaczego bylem pewny siebie? Dostalem ta wiadomosc, mianowicie, ze jest przesiadka w Lyonie, od SNCF!!! dzisiaj -www.voyages-sncf.com ktore miedzy nami, jest jeden -miedzy innymi- z najgorszych i najwiecej skomplikowanych ''site'' do ktorego mozna sie skierowac po informacje. Szukalem przez przeszlo godzine informacji jak zdobyc karte ''senior'' w koncu zrezygnowalem bo juz nie mialem cierpliwosci. Dosc czesto sie to zdarza jeszcze dobrze ze nie staram sie o informacje w Sécurité sociale!. Gdzie mieszkasz jezeli 30 km od Roissy?. Ja mieszkalem w Blanc-Mesnil, oh! juz dawno, ostatnio bylem tam dwa lata temu, Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: narval Lulek:// rozejm IP: *.abo.wanadoo.fr 27.02.02, 10:53 No to Lulek sztama! Nie wiedziales, bo i zle sie informowales! Ty dzwoniles do SNCF, a to tylko koleje francuskie! Teraz trzeba o informacje pytac w TGV; w zwyklych pospiesznych mozliwe, ze jest przesiadka w Lyonie. Nie dowiadywalam sie sie, bo i nikt o to nie pytal. Sécurité Sociale, no ciagle robia udoskonalenia teraz jakas catre vitale nam zaserwowali, ponoc ulatwia zycie! Ja nic takiego nie stwierdzilam! A mieszkam w (77) Ozoir, troche blizej Disneylandu niz lotniska, ale jak wezmiesz Francilienne, to omijajac Paryz oba te punkty strategiczne latwo ze soba polaczysz! No to dobrze mocz nogi w Niagarze, bo ja tylko pomarzyc moge! Zdrowko! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ryszard Re: tgv a Paryz IP: *.abo.wanadoo.fr 27.02.02, 16:10 Panowie, spoko. Jest TGV Paris gare de Lyon i te pociagi chodza do centrum Lyonu. Pociagi Tgv, ktore zjezdzaja z polnocy Francji jada przez Charles de gaulle i omijaja Paryz. Wjezdzaja na dworzeec Satolas (lotnisko Lyonu) i omijaja tez LYON. Chyba tylko nieliczne robia trase Gare de Lyon - satolas- Marseille. Trzeba wiec rozroznic: albo paryz centrum-Lyon centrum, albo Paryz/ lub polnoc FR - marssylia. Ale z Charles de Gaaulle spoko dojechac mozna do marsylii. Pogodzeni? pozdro R. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: narval do Ryszarda IP: *.abo.wanadoo.fr 27.02.02, 16:56 Ryszard, z Lulkiem pogodzeni, ale z Toba zrobie male sprostowanie. Otoz lotnisko w Lyon zostalo przechszczone i teraz nazywa sie Lyon-Saint-Exupéry; to juz tak dla formalnosci, a zeby wiecej wasni nie bylo to ja jestem narval, ale w rodzaju zenskim)) Bon fin de la journée pour vous tous! ________________________________________ widze, ze mamy tego samego dostawce netu! Czy tez eXtense ECI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Turysta Do narval, Ryszarda, galatea i INNYCH (2) IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 28.02.02, 04:37 Witam Wszystkich !! Korzystajac z dobroczynnosci forumowiczow pozwole sobie zadac jeszcze inne pytanie (to juz mi zakrawa na Internetowe Biuro Turystyczne). Bedac tam na tej francuskiej Rivierze planuje wypozyczyc samochod (bedacy czescia package'u z TGV lecz nie koniecznie). Z Riviery mam 2 trasy w kierunku Polski: 1 Oddaje samochod np. w Marsylii, na TGV i do Paryza. Dalej samolotem do Polski lub Niemiec. 2 Tym wypozyczonym samochodem przez Szwajcarie do Niemiec. Czy nie wiecie czy jest w ok. Marsyli firma samochodowa, pozwalajaca mi wziasc ten samochod do Niemiec i tam go oddac ? Jesli tak to spodziewam sie ze bedzie jakas 'drop-off' oplata, a moze i nie ... w koncu to European Union !! Pozdrowienia Internetowemu Biurowi, dzieki za uslugi ... Turysta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ryszard Re: Do narval, Turysty... IP: *.abo.wanadoo.fr 28.02.02, 07:36 ZE lotnisko przemianowano to wiem, to, ze nowa nazwa przyjmuje sie powoli tez. stad SATOLAS. Panie turysto: z narybkiem nieletnim, slubna i walizami jechac w pelni lata do PL jest troche meczace. Trzeba min. 2 dni na jazde a upaly moga byc dotkliwe. No i te korki na riwierze (kumulacje od piatku do niedzili ze wzgledu na zmiany "turnusow" (wynajem kwater jest sztywny od soboty do soboty). W Niemczech szkolne wakacje koncza sie dla dzieci juz na poczatku sierpnia (w niektorych landach) i wtedy jest ciezko jechac. Ponadto duzy woz, z klima na numerach eksterytorialnych (czerwone tablice) moze w PL zainteresowac zlodzieja. Czyntakim wozem mozna wyjechac poza UE? Nie wiem, musisz pytac w Kanadzie. Wynajem z Kanady bedzie tanszy bo bez VAT, w lokalnych avisach we FR mozesz zaplacic stawke "lokalna". Polecal bym powrot z Rivery samochodem lub TGV np. do Lyonu; Stacja tgv jest na lotnisku. stamtad sa LOTy do WWy - latem chyba 3 razy w tygodniu. Inny wariant to dojechac do Nicei (i tu mozesz na pol dnia wziac samochodzik z lokalnej wypozyczalni i zostawic go na lotnisku w Nicei) i odleciec do Wwy z Nicei. Samolot LOT lata Wwa-lyon-Nicea i z powrotem. W Polsce na lotnisku mozesz tez wypozyczyc samochod. Jest taka prywatna firma, nie pamietam jak sie nazywa, jest tansza od Hertz'a, Avisa itp. pozdr. Ryszard Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Turysta Do Ryszarda IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 01.03.02, 02:40 Halo Ryszard ! Wiem, ze ta jazda po Europie z 5-latkiem moze byc meczaca. Mimo wszystko decydujemy sie na to. Teraz mam tylko problem z tym, ze "drop-off" oplata jest dosc wysoka; samochod mialby byc wynajety we Francji(Nicea) a oddany w Niemczech (Drezno). Tym samochodem chcialem pokrecic sie po Laz.Wybrzezu 5-6 dni a potem w Dreznie ktos z Polski na mnie ma czekac i z nim razem jedziemy do Polski. Czy na prawde nie ma firmy wypozyczajacej samochody, ktora nie bralaby oplaty za ten drop-off na mojej trasie ? (Z tego co znalazlem to sama ta oplata wynosi ok. 200.0 $Cdn - troche za duzo). No nic, plany jeszcze w proszku. Zobaczymy co z tego bedzie. Pozdrowienia ..... Turysta z Kanady. Odpowiedz Link Zgłoś