Dodaj do ulubionych

Dublin i Krakow

23.04.11, 10:12
Tak sie sklada, ze w zeszlym tygodniu mialam przyjemnosc odwiedzic oba te miasta.
Na Wawelu za bilet wstepu do paru apartamentow krolewskich trzeba zaplacic 18 PLN !!(osobno kasuja za wejscie do komnat prywatnych, osobno do skarbca, osobno do smoczej jamy, osobno na sztuke wschodu itd itd) . W sumie mimo tlumow, komptelnie nie slychac jezyka polskiego (ciekawe dlaczego uncertain).W Dublinie bylo przednio i bardzo zabawnie... i wszystkie atrakcje kulturalne ... oczywiscie za darmo. Wiecie juz co wybrac, jab byscie mieli watpliwosci?
Obserwuj wątek
    • bonze Re: Dublin i Krakow 23.04.11, 11:25
      Znalazlam w sieci wawelski cennik (+/-, troche wyglada mi na zdezaktualizowany, w pierwszej rubryce bilet nrmalny, w drugiej ulgowy)

Komnaty Królewskie II p. 15,00 zł 8,00 zł
      Apartamenty Prywatne I p. 20,00 zł 15,00 zł
      Skarbiec i Zbrojownia 15,00 zł 8,00 zł
      " Wschód w Zbiorach Wawelskich" 7,00 zł 4,00 zł
      "Wawel Zaginiony" 7,00 zł 4,00 zł
      Katedra Wawelska 11,00 zł 6,00 zł
      Smocza Jama 3,00 zł 3,00 zł
      Kościół Mariacki 7,00 zł 4,00 zł
      Muzeum Czartoryskich 11,00 zł 8,00 zł

Dla rodziny 2+2 zwiedzanie Wawelu.. kosztuje... 310 PL smile(=/-o ile sie nie rabnelam..)
    • ontarian Re: Dublin i Krakow 25.04.11, 13:59
      bonze napisała:

> . Wiecie juz co wybrac, jab byscie mieli watpliwosci?
      ja ponad 20 lat temu wybralem i nie mialem zadnych wontpliwosci
      • mcov hehehehe 25.04.11, 15:19
        hehehehe
      • rat_canals Re: Dublin i Krakow 25.04.11, 18:31
        ontarian napisał:

> bonze napisała:
        >
        > > . Wiecie juz co wybrac, jab byscie mieli watpliwosci?
        > ja ponad 20 lat temu wybralem i nie mialem zadnych wontpliwosci

wez jontek nie pier,do,l, to nie ty wybrales, to wybral prad morski i wiatr, ktore cie zagnaly w beczce po sledziach na wybrzeze kanatki hehehe
        • donk Re: Dublin i Krakow 25.04.11, 18:58
          A co mial zrobic jak mu placufkem ormo rozwionzano i no future?
          heheheheheh
          • ontarian Re: Dublin i Krakow 25.04.11, 19:04
            tfoje zomo tez rozwionzali
            i teraz w chlewiku ze swiniom siedziec musisz
        • ontarian Re: Dublin i Krakow 25.04.11, 19:05
          niejeden chcialby sie do tej beczki zalapac
          ale nie udalo siem, hehe
      • starypierdola "...ja ponad 20 lat temu wybralem..." 26.04.11, 05:02
        Nie martw sie tym wyborem, kolego. Kazdy z nas robi z zyciu bledy sad

Twoj kolega z Timmins
        SP
    • starypierdola Pozory myla .... 26.04.11, 04:55
      Raz ze Krakow to nie Dublin. W Dublinie St. Patrick nie urzedowal a na wawelu St. JPII urzedowal

Dwa ze w niedziele wstep do muzeow w PL jest chyba za darmo (koszt = 0). Myle sie?

Trzy ze mozesz latwo oszczedzic co najmniej 100 PLN. Jak? Poslij 1+2 do kina (150 PLN placi za bilety, coke i co tam jeszcze; beda szczesliwi jak zajace), sama idz zwiedzic Wawel (nie musisz w niedziele: koszt penie i tak ponizej 100 PLN) i masz "na czysto": oszczednosc kolo 100 PLN.

No a jak bym Cie nie przekoinal to proponuje zwiedzanie JAKIEGOKOLWIEK 'zabytku' w UK. Zaden kosciol, muzeum, itd nie ma biletow tanszych niz 25 PLN od osoby, i nic za darmo w niedziele.

Jak Ci sie podobaja moje porady?

Doradca SP
      • bonze Re: Pozory myla .... 26.04.11, 07:51
        > No a jak bym Cie nie przekoinal to proponuje zwiedzanie JAKIEGOKOLWIEK 'zabytku
        > ' w UK. Zaden kosciol, muzeum, itd nie ma biletow tanszych niz 25 PLN od osoby,
        > i nic za darmo w niedziele.
        Pierdola...
        Akurat w UK do the Natural History Museum, the British Museum czy the National Gallery i wielu innych obiektow... jest wstep wolny. Sunflowers Vincenta von Gogha, egipskie mumie, dinozaury ... to wszystko masz za darmo!
        Na Wawelu... IMHO nic nie ma. Np. Reprezantacyjne Komnaty Krolewskie: ok 10 komnat, w kazdej jedno skorzane krzeslo, jakis fryz scienny , w dwoch drewniany slol... nudy.
        • bonze Re: Pozory myla .... 26.04.11, 08:34
          >Np. Reprezantacyjne Komnaty Krolewskie: ok 10 komnat, w kazdej jedno skorzane krzeslo, >jakis fryz scienny , w dwoch drewniany slol... nudy.
          A cenia sie, ze ho ho ho!!!!
          • starypierdola Re: Pozory myla .... 26.04.11, 15:55
            Najzwyklej na swiecie Ci nie wierze. Pojade i sprawdze, szczegolnie ten darmowy wstep do Londynskich muzeow, czy nawet wiejskich kosciolkow tamze.

Niewierny SP
            • bonze Re: Pozory myla .... 26.04.11, 16:06
              > Najzwyklej na swiecie Ci nie wierze.
              Nie musisz. Wejdz na ich strony i sprawdz!
              • starypierdola Hmmm.... 26.04.11, 18:53
                Ticket prices
                Adult £12.00
                BM Friends Free
                More about Membership
                Child 16-18 £10.00
                Child under 16 Free when accompanied by a paying adult
                Students £10.00
                Family (2 adults and up to 3 children under 18) £25.00
                Disabled person £10.00 (+ free admission for a carer)
                Groups From £9.50 per person (8 or more people, advanced telephone booking only)
                Art Fund member £6.00

Audio guide
                An audio guide to accompany this exhibition is available.
                £3.50, £3 concessions

Regards
                SP
                • jot-23 hehe 26.04.11, 19:05
                  hehe... nie przejdzie ci dziadu przez te ohydna gardziel slowo "oops! znowu nie mam pojecia o czym pyerdolem" ... wiec wijesz sie i "mataczysz" jak zwykle.
    • maciekqbn Re: Dublin i Krakow 26.04.11, 15:00
      Nie samymi muzeami człowiek żyje - a przecież Kraków jako samo miasto ma w sobie coś magicznego... Parę lat temu samo chodzenie po Krakowie sprawiało mi ogromna frajdę. Nie przeczę, że drożyzna wejściówek do muzeów zwróciła moja uwagę. Nie wszystkie muzea sa interesujące dla każdego... po jakie licho zaliczać wszystko jak leci płacąc majątek.

Poza tym, moim skromnym zdaniem, w tamtych okolicach niewątpliwie największą atrakcją jest kopalnia soli w Wieliczce.

turystyka.wp.pl/kat,3,title,coraz-wiecej-turystow-w-wieliczce-,wid,11248179,artykul.html
      Cena podobna jak za zwiedzanie Wawelu a jaka przygoda!

www.kopalnia.pl/site.php?action=site&urlMain=1,30,1,841,,&&id_site=30&level=841
      • bonze Re: Dublin i Krakow 26.04.11, 15:26
        Maciek! Zgoda Wieliczka jest super!
        Ale na boga... Zwiedzanie Luwru (turystycznego nr 1) jest tansze...
        (Luwr 9 EUR ,Wieliczka 50 PLN)
        • ontarian Re: Dublin i Krakow 26.04.11, 15:41
          no ale przeciez macius wyraznie napisal,
          ze nie samymi muzeami czlowiek zyje, hehe
          maciek sobie do parku za darmoche pojdzie i bendzie git.
          • maciekqbn Re: Dublin i Krakow 26.04.11, 15:52
            ontarian napisał:

> no ale przeciez macius wyraznie napisal,
            > ze nie samymi muzeami czlowiek zyje, hehe
            > maciek sobie do parku za darmoche pojdzie i bendzie git.
            >

Niektóre parki są super smile
            Chodzę do muzeów, które mnie wybitnie czymś zainteresują. Cena biletu ma wówczas znaczenie drugorzędne, nawet gdyby to było 200 PLN. Za wejście do Wieliczki tez dałbym 200. Ale z drugiej strony państwo powinno pamietać, że jest wielu takich, którzy tez by chcieli baaardzo ale ich nie stać. I wówczas pomocne sa dotacje do biletów. To dlatego Luwr kosztuje 9 EUR, gdyby musiał się sam utrzymać (jak Wieliczka) to kosztowałby pewnie z 90 EUR. No niestety u nas mamy XIX wieczny kapitalizm.
            • ontarian Re: Dublin i Krakow 26.04.11, 16:04
              maciekqbn napisał:

> Niektóre parki są super smile
              zwlaszcza te z labendziami, albo karpiami w stawach, hehe

> Chodzę do muzeów, które mnie wybitnie czymś zainteresują.
              senk w tym, ze najpierw trzeba wejsc, zeby sie dowiedziec czy cie zainteresuje

> Cena biletu ma wówczas znaczenie drugorzędne, nawet gdyby to było 200 PLN.
              nie sciemniaj macku
              ty 20 zeta za koszyk grzybow pozalowales, hehe
              a teraz pitolisz, ze 200 zeta nie ma znaczenia
              • tata_japoxa forumowe kanatkowe gliniactwo jednak bulbem woli 26.04.11, 16:07
                w dublinie jeszcze nie bylo w krakowie raz na wycieczce szkolnej ale za to juz kilka razy w parzymiechach dolnych skad sie wywodzi!
                takie to podrozniki hehehe
              • maciekqbn Re: Dublin i Krakow 26.04.11, 16:13
                ontarian napisał:

> > Chodzę do muzeów, które mnie wybitnie czymś zainteresują.
                > senk w tym, ze najpierw trzeba wejsc, zeby sie dowiedziec czy cie zainteresuje

A o Internecie czy przewodnikach słyszał?

> nie sciemniaj macku
                > ty 20 zeta za koszyk grzybow pozalowales, hehe
                > a teraz pitolisz, ze 200 zeta nie ma znaczenia

No wiesz... jak dla Ciebie koszyk grzybów i wejściówka do _interesującego_ muzeum to ten sam priorytet wydatków... to nie mamy o czym dyskutować smile
                • ontarian Re: Dublin i Krakow 26.04.11, 16:42
                  maciekqbn napisał:

> A o Internecie czy przewodnikach słyszał?
                  a o przereklamowaniu slyszal?

> No wiesz... jak dla Ciebie koszyk grzybów i wejściówka do _interesującego_ muze
                  > um to ten sam priorytet wydatków... to nie mamy o czym dyskutować smile
                  oczywiscie, ze nie to samo
                  koszykiem grzybow przynajmniej sie nazrec mozna
                  • maciekqbn Re: Dublin i Krakow 26.04.11, 17:22
                    > koszykiem grzybow przynajmniej sie nazrec mozna

Pozornie tylko. Grzyby nie maja prawie żadnych wartości odżywczych (trochę soli mineralnych). Ale fakt, są smaczne.
          • bonze Re: Dublin i Krakow 26.04.11, 16:09
            Ontarian, szkoda tylko, ze w tych fajniejszych polskich parkach nie mozna na trawie usiasc, kiedys w Lazienkach o malo mandatu nie zaplacilam..
            Czy ktos wie dlaczego tak jest?
            • maciekqbn Re: Dublin i Krakow 26.04.11, 16:28
              Też się zastanawiałem nad tymi trawnikami, wygląda mi to na pozostałości z czasów komuny i hasłami w stylu "szanuj zieleń boś nie jeleń".

BTW. Tak jak już o trawie i parkach. Wielkim rozczarowaniem dla mnie był Hyde Park.
              Zapewne mając w podświadomości obraz "wymalowany" poprzez różne opisy w książkach - (np. taka fajna pt. "Marek na Wyspie Nadzieji" - akcja toczy sie podczas IIWŚ i sa m.in. opisane przezycia głównego bohatera gdy błądząc po Londynie przypadkowo zabłąkał się do Speakers Corner) wyobrażałem sobie niewiadomo co. A tu ogromny plac porosnięty trawą ...
              • bonze Re: Dublin i Krakow 26.04.11, 16:42
                > BTW. Tak jak już o trawie i parkach. Wielkim rozczarowaniem dla mnie był Hyde P
                > ark.
                On w okolicach Bayswater jest bardzo fajny (duzo drzew). Dotarles tam?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka