leb_jak_sklep 20.12.04, 17:46 nie ma z czym. Ja na szczescie zamienilem jak bylo 4.30 zlotego za jednego zielonego Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
soup_nazi Re: Dolar skup 2.99 zl. Mysle ze juz nie wracacie 20.12.04, 18:25 leb_jak_sklep napisał: > nie ma z czym. Ja na szczescie zamienilem jak bylo 4.30 zlotego za jednego > zielonego Hehe, ty jestes stinky gliniak, mieszkasz w beczce po sledziach, ktora mozesz zamienic na podarta harmonie albo noge od krzesla (zeby sie nia w leb pie..ac). Dolara widziales na reprodukcji biednej kserokopii. Co do wracania, to nigdy sie nie wybieralismy, bo kto by chcial wracac do Polanezji, dla ktorej jedyna rzecza wspolna z Polinezja jest rozpizdziaj. Poza tym klimat macie wstretny, a zamiast ananasow buraki, hehehe. No, dobra. Wiesz gdzie masz sie wpie..c, gliniak. Biegusiem, hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wad Re: Dolar skup 2.99 zl. Mysle ze juz nie wracacie IP: *.bluebird.ibm.com 20.12.04, 18:33 rzeczywiscie fascynujacy jest fakt jak polacy wiaza kurs dolara z powrotami... Jezli dolar bedzie kosztowal 1 centa to co? Ludzie zostawia domy, samochody, dzaieci i wroca do Lomzy? LOL Odpowiedz Link Zgłoś
leb_jak_sklep Re: Dolar skup 2.99 zl. Mysle ze juz nie wracacie 20.12.04, 18:48 Gość portalu: wad napisał(a): > rzeczywiscie fascynujacy jest fakt jak polacy wiaza kurs dolara z powrotami... > Jezli dolar bedzie kosztowal 1 centa to co? Ludzie zostawia domy, samochody, > dzaieci i wroca do Lomzy? LOL Oczywiscie ze nie wszystkich to interesuje bo sa ludzie ktorzy zadomowili sie dobrze i nawet na polskie Forum nie przychodza co jest zreszta objawem tego zadomowienia sie. Ale, sa setki tysiecy Polakow w USA ktorzy tylko po to tutaj sa aby zarobic troche szmalcu i wrocic do Polski a moze do Europy gdzie ludzie maja troszke inne wartosci niz wartosc dolara czyli 2.99 zl. A o jakich wartosciach mowie? Dla przykladu mojej znajomej Amerykance zachorowala staruszka matka ktora zamieszkuje u niej i ta sie nia opiekuje. Poprosila swoja siostre (tez corke tej matki) o pomoc kilka dni przed swietami bo ma tez swoje dzieci oprocz chorej matki. A siostrzyczka opowiedziala ze musi jej zaplacic 5-6$ za godzine bo tyle ludzie biora. Welcome to USA najwyzszy system wartosci na swiecie. Uwazaj zeby twoje dzieci ciebie na starosc nie potraktowaly. "Z KIM SIE PRZYSTAJE TAKIM SIE STAJE" Odpowiedz Link Zgłoś
filipek.us starczy wam na dziesięć podejść po wizę 20.12.04, 20:40 leb_jak_sklep napisał: > Gość portalu: wad napisał(a): > > > rzeczywiscie fascynujacy jest fakt jak polacy wiaza kurs dolara z powrota > > mi... Jezli dolar bedzie kosztowal 1 centa to co? Ludzie zostawia domy, > > samochody, dzaieci i wroca do Lomzy? LOL > > Oczywiscie ze nie wszystkich to interesuje bo sa ludzie ktorzy zadomowili sie > dobrze i nawet na polskie Forum nie przychodza co jest zreszta objawem tego > zadomowienia sie. > Ale, sa setki tysiecy Polakow w USA ktorzy tylko po to tutaj sa aby zarobic > troche szmalcu i wrocic do Polski a moze do Europy gdzie ludzie maja troszke > inne wartosci niz wartosc dolara czyli 2.99 zl. > A o jakich wartosciach mowie? Dla przykladu mojej znajomej Amerykance > zachorowala staruszka matka ktora zamieszkuje u niej i ta sie nia opiekuje. > Poprosila swoja siostre (tez corke tej matki) o pomoc kilka dni przed swietami > bo ma tez swoje dzieci oprocz chorej matki. > A siostrzyczka opowiedziala ze musi jej zaplacic 5-6$ za godzine bo tyle ludzie biora. ------------------------ Czy siostrzyczka to Amerykanka czy przyjezdny szczuropolak? A wy, Łbie, zadomowiliście się w tej bolandzie بولندة czy nie? Wałęsacie się po forum Polonii, a PESEL wam z kieszeni wystaje i lola a takie żółte straw z kamaszy. Jaki wy macie za przeproszeniem interes w informowaniu mnie o kursie waluty? Ostatni raz wymieniałem u cinkciarzy hehehe czyli kuuuupa lat! Lepiej powiedzcie, jak stoi rubel hehehe. Zbliża się czas dorocznej wycieczki pierwszego do Szwajcarii więc pomyślcie sobie, ile pierwszy z pierwszą zarobili na przeliczniku hehehe. Ja to se myślem, że wy myślita całkiem jak pierwszy, bo mówita o "setkach tysiecy Polakow w USA ktorzy tylko po to tutaj sa aby zarobic troche szmalcu i wrocic do Polski a moze do Europy". Rura wam mięknie, bo w lutym śpiewaliśta o milionach i milionach hehehe. Albo dokształt St.(Saint) Wiarusa odnosi na was zbawienne skutki. Tak naprawdem to jezd 70-tys szczuropolaków, a i oni nie śpieszom siem z powrotem. Dzięki szczuropolakom macie ułatwienia wizowe hehehe. No to jak brat ma trzy koła na rękę to starczy wam na dziesięć podejść po wizę hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
zeslaniec_australijski Re: starczy wam na dziesięć podejść po wizę 21.12.04, 00:19 coraz mniej chetnych po to pozwolenie na wjazd do "raju". W Angli zarabiamy drugie tyle i blizej do ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
soup_nazi Re: starczy wam na dziesięć podejść po wizę 21.12.04, 04:13 zeslaniec_australijski napisał: > coraz mniej chetnych po to pozwolenie na wjazd do "raju". > W Angli zarabiamy drugie tyle i blizej do ludzi. Hehe, zarabiacie jako pomywacze i to jest arystokracja. Plebs zarabia zebraniem na Dworcu Victoria, gdzie tez sypia na zmiane w beczkach po sledziach, ktore otrzymali w darze od miejscowych kloszardow, hehehe. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwystarywiarus łeb jak pusty sklep z 1981 roku 21.12.04, 12:25 filipek.us napisał: > leb_jak_pusty_sklep_z_1981 roku napisał: > > Ale, sa setki tysiecy Polakow w USA ktorzy tylko po to tutaj sa aby zarob > ic > > troche szmalcu i wrocic do Polski a moze do Europy gdzie ludzie maja tros > zke > > inne wartosci niz wartosc dolara czyli 2.99 zl. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=44&w=8948544&a=8949280 We wszystkich wypadkach, z jakimi się osobiscie zetknąłem w Australii, hurra- patriotyczne pieprzenie rozmaitych nawiedzonych rodaków na temat “wszyscy Polacy chcą wracać”, “połowa Polaków już wróciła” etc. opierało się nieodmiennie na tym, że nawiedzony porozmawiał sobie przy piwie z sześcioma kolegami, i trzej mu powiedzieli, że być może kiedyś wrócą do Polski; stąd nawiedzonemu wychodziło 50% powrotów, które sobie natychmiast ekstrapolował na całą Polonię. Jeśli ktoś ma jakąś solidniejszą podstawę do takich oszacowań, niż własne głębokie przeświadczenie, to ja się chętnie zapoznam. Odpowiedz Link Zgłoś
zeslaniec_australijski Re: łeb jak pusty sklep z 1981 roku 23.12.04, 00:30 prawdziwystarywiarus napisał: > filipek.us napisał: > > > leb_jak_pusty_sklep_z_1981 roku napisał: > > > > Ale, sa setki tysiecy Polakow w USA ktorzy tylko po to tutaj sa aby > zarob > > ic > > > troche szmalcu i wrocic do Polski a moze do Europy gdzie ludzie maj > a tros > > zke > > > inne wartosci niz wartosc dolara czyli 2.99 zl. > > > > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=44&w=8948544&a=8949280 > We wszystkich wypadkach, z jakimi się osobiscie zetknąłem w Australii, hurra- > patriotyczne pieprzenie rozmaitych nawiedzonych rodaków na temat “wszyscy > > Polacy chcą wracać”, “połowa Polaków już wróciła” etc. opiera > ło się > nieodmiennie na tym, że nawiedzony porozmawiał sobie przy piwie z sześcioma > kolegami, i trzej mu powiedzieli, że być może kiedyś wrócą do Polski; stąd > nawiedzonemu wychodziło 50% powrotów, które sobie natychmiast ekstrapolował na > całą Polonię. > > Jeśli ktoś ma jakąś solidniejszą podstawę do takich oszacowań, niż własne > głębokie przeświadczenie, to ja się chętnie zapoznam. > > > > Ja wynioslem sie z Australii i z tego co wiem 50% Polakow opuscilo Australie na zawsze. W USA zapewne jest inaczej i jest duzy ruch w jedna i druga strone. Wiekszosc jednak za kasa jedzie niz lepszym zyciem ktorego juz nigdzie na emigracji nie ma. Mit sie rozlecial jak twoja komorka zwana domem w Australii. A leb jak sklep ma leb jak kazdy jeden sklep w Polsce 2004 roku. Tylko tuman moze zyc przeszloscia z przed 25 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
maxxim PRAWDZIWY STARY ZAJOB ZYJE WSPOMNIENIAMI 23.12.04, 18:49 o butelkach z octem. Niestety pobyt w Australii to gorzej niz tragedia zyciowa. Odpowiedz Link Zgłoś
filipek.us maxxim z octem o butelkach, które zbiera na życie 24.12.04, 00:30 maxxim napisał o butelkach z octem. > Niestety pobyt w Rajchu to gorzej niz tragedia zyciowa. Po co taki tepak jak maxxim сьездил за границу i wyemigrowal z Polski aby caly czas zyc problemami Polski z odleglosci 3 tys km. Im dluzej siedzi w Rajchu tym wiekszego swira dostaje. Przejedz sie tepy maxximie do Polski chociaz w odwiedziny bo zyjesz starymi czasami a nowych nie panimajesz robaku emigracyjny. Nie wiem, wyjechalem tez z Polski i nie rozumie takich burakow. A moze to poprostu choroba psychiczna maxxima. Stuknieci przeciez nie wiedza ze sa stuknieci. __________ maxximowi marzy się Genewa: ► Tak, tak do dzisiaj chce mi sie wyc ze smiechu bo na tej samej liscie Niemcy ► zajely 20 miejsce. A ja bym wolal mieszkac w Niemczech niz na dupie swiata. ► Mieszkalem w Kanadzie ktora przez 7 kolejnych lat byla na 1 miejscu na swiecie ► a zycie bylo tak samo do dupy jak bedac teraz na czwartym. Za to zazdroszcze ► mojej rodzinie ktora mieszka w 11 tej Szwajcarji. ► maxxim is a lost case Odpowiedz Link Zgłoś
leb_jak_sklep Re: Dolar skup 2.99 zl. Mysle ze juz nie wracacie 20.12.04, 18:39 soup_nazi napisał: > leb_jak_sklep napisał: > > > nie ma z czym. Ja na szczescie zamienilem jak bylo 4.30 zlotego za jedneg > o > > zielonego > > Hehe, ty jestes stinky gliniak, mieszkasz w beczce po sledziach, ktora mozesz > zamienic na podarta harmonie albo noge od krzesla (zeby sie nia w leb > pie..ac). Dolara widziales na reprodukcji biednej kserokopii. Co do wracania, > to nigdy sie nie wybieralismy, bo kto by chcial wracac do Polanezji, dla ktorej > jedyna rzecza wspolna z Polinezja jest rozpizdziaj. Poza tym klimat macie > wstretny, a zamiast ananasow buraki, hehehe. No, dobra. Wiesz gdzie masz sie > wpie..c, gliniak. Biegusiem, hehehe > O tak jak wiem ze ciebie ineresuje tylko wymiana na shekle wiec nie ma o czym dyskutowac z toba na ten temat. Happy Hanuka! Odpowiedz Link Zgłoś
latos_cebula_placila szekle to ty masz ale na szyji tylko nie zauwazyle 20.12.04, 18:46 s. Troszke ci wytarla slady po chomacie o ktorym tak bardzo chcesz zapomniec. leb_jak_sklep napisał: > soup_nazi napisał: > > > leb_jak_sklep napisał: > > > > > nie ma z czym. Ja na szczescie zamienilem jak bylo 4.30 zlotego za > jedneg > > o > > > zielonego > > > > Hehe, ty jestes stinky gliniak, mieszkasz w beczce po sledziach, ktora mo > zesz > > zamienic na podarta harmonie albo noge od krzesla (zeby sie nia w leb > > pie..ac). Dolara widziales na reprodukcji biednej kserokopii. Co do wraca > nia, > > to nigdy sie nie wybieralismy, bo kto by chcial wracac do Polanezji, dla > ktorej > > jedyna rzecza wspolna z Polinezja jest rozpizdziaj. Poza tym klimat macie > > wstretny, a zamiast ananasow buraki, hehehe. No, dobra. Wiesz gdzie masz > sie > > wpie..c, gliniak. Biegusiem, hehehe > > > > O tak jak wiem ze ciebie ineresuje tylko wymiana na shekle wiec nie ma o czym > dyskutowac z toba na ten temat. > > Happy Hanuka! Odpowiedz Link Zgłoś
leb_jak_sklep Re: szekle to ty masz ale na szyji tylko nie zauw 20.12.04, 19:39 latos_cebula_placila napisał: > s. Troszke ci wytarla slady po chomacie o ktorym tak bardzo chcesz zapomniec. nazi nie zmieniaj nickow to nic nie da Odpowiedz Link Zgłoś
leb_jak_sklep A wiecie ile m2 mieszkania w Warszawie kosztuje? 20.12.04, 18:58 6000 zl a pare lat temu bylo 1000-2000 zl. To tez niezbyt mila wiadomosc dla wracajacych lub juz moze nigdy nie wracajacych bo z czym?. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwe Re: A wiecie ile m2 mieszkania w Warszawie kosztu IP: *.bluebird.ibm.com 20.12.04, 19:17 kolego...nawet jak dolar bedzie kosztowal 1:1 to lepiej zarobic 4000 tutaj czy 600zl w polsce? Policz Odpowiedz Link Zgłoś
leb_jak_sklep Re: A wiecie ile m2 mieszkania w Warszawie kosztu 20.12.04, 19:35 Gość portalu: qwe napisał(a): > kolego...nawet jak dolar bedzie kosztowal 1:1 to lepiej zarobic 4000 tutaj czy > 600zl w polsce? > Policz Zgadza sie zawsze to bedzie 4000 zl a to w Polsce nie jest malo. Ale 600 zl w Warszawie nikt nie zarabia a raczej 1200 zl to minimum w Warszawie. I wtedy przy 1:1 wyjdzie 1200 $. Minimum wage w USA $5 to daje 800 stowek na twarz w USA za to zdychasz bez wydawania jekow. A miliony ludzi w USA tyle wlasnie zarabia 5$ na godzine majac dzieci na utrzymaniu i health insurance za 800$ na miesiec. Nie wiem czy ci ludzie sie smieja czy placza. Wiem jedno ze szkoda mi ich bo ten co w Polsce ma 800 zl moze chociaz pojsc do Psychiatry po tabletki uspokajajace. Ten w USA dostaje swira i idzie spac pod most. Nawet juz go nikt nie wlicza do niskiego 5% bezrobocia w USA (moze dlatego niskiego) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klaus Mittfoch Re: A wiecie ile m2 mieszkania w Warszawie kosztu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.04, 21:26 600zl? Chyba przez dwa dni hehe. Odpowiedz Link Zgłoś
soup_nazi Wygladasz mi na kolchoznika, ktory wali glupie 21.12.04, 04:17 miny do kolczastej gry, hehehe. Gość portalu: Klaus Mittfoch napisał(a): > 600zl? > Chyba przez dwa dni hehe. No zgadza sie, bo przez pozostale 28-29 dni poszukujesz jakiejs nastepnej robociny, hehehe. W kazdym razie drodzy kolchoznicy szykujcie sie do wpie..nia tynku ze scian. Odpowiedz Link Zgłoś
soup_nazi Nie wiemy i laske na to kladziemy. Jest to prawie 21.12.04, 04:18 tak samo interesujace jak cena m2 mieszkania w Ho Chi Minh City, hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VIP-1 problem w tym ormowcu IP: *.cwshs.com 20.12.04, 19:11 ze niezaleznie od kursu dolara ty dalej bedziesz 800 zeta na miesiac dostawal ktore to jedynie na podla egzystencje ci wystarczy Odpowiedz Link Zgłoś
leb_jak_sklep Re: problem w tym ormowcu 20.12.04, 19:14 Gość portalu: VIP-1 napisał(a): > ze niezaleznie od kursu dolara > ty dalej bedziesz 800 zeta na miesiac dostawal > ktore to jedynie na podla egzystencje ci wystarczy Ej, kochany moj brat w Warszawie zarabia 3000 zl na reke. Nie wiem skad taka sume wzieles 800 zl chyba z Kaczych Dolow za prace w maglu recznym. Ale tam mieszkania sa ciagle 1000 zl za m2 wiec moze te 8 stowek to nie tak malo. Odpowiedz Link Zgłoś
komen.tator Re: problem w tym ormowcu 20.12.04, 19:16 "Nie wiem skad taka sume wzieles 800 zl chyba z Kaczych Dolow za prace w maglu recznym." Czy wszyscy na Victoria Station krecili maglem recznym? leb_jak_sklep napisał: > Gość portalu: VIP-1 napisał(a): > > > ze niezaleznie od kursu dolara > > ty dalej bedziesz 800 zeta na miesiac dostawal > > ktore to jedynie na podla egzystencje ci wystarczy > > Ej, kochany moj brat w Warszawie zarabia 3000 zl na reke. Nie wiem skad taka > sume wzieles 800 zl chyba z Kaczych Dolow za prace w maglu recznym. Ale tam > mieszkania sa ciagle 1000 zl za m2 wiec moze te 8 stowek to nie tak malo. Odpowiedz Link Zgłoś
leb_jak_sklep Re: problem w tym ormowcu 20.12.04, 19:27 komen.tator napisał: > Czy wszyscy na Victoria Station krecili maglem recznym? Nie nie wszyscy. Gdyby w Anglii bylo 0% bezrobicia, ci ludzie tez by sie znalezli na Victoria station. Bez jezyka, zawodu i bez checi do pracy na zachodzie wszystkich marny los czeka. Nie widzisz milionow obywateli amerykanskich, z paszportami prawami do pracy w USA grzebiacych po smietnikach i spiacych na ulicach tez im cos zabraklo w szczesciu. Wez pod uwage ze tysiace innych Polakow sobie jakos radza w Anglii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klaus Mittfoch Re: problem w tym ormowcu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.04, 21:30 Uuu 800, to juz lepiej troche. Prawie trzy dni dymke musze sprzedawac co tak latos obrodzila , zeby tyle zarobic. Odpowiedz Link Zgłoś
latos_cebula_placila Klaus Dymka 21.12.04, 01:40 3 dni dymke sprzedajesz za 800zlp- a co robisz przez pozostale 27 dni? Gość portalu: Klaus Mittfoch napisał(a): > Uuu 800, to juz lepiej troche. > Prawie trzy dni dymke musze sprzedawac co tak latos obrodzila , zeby tyle > zarobic. Odpowiedz Link Zgłoś
komen.tator Re: Dolar skup 2.99 zl. Mysle ze juz nie wracacie 20.12.04, 19:14 www.iht.com/articles/2004/12/19/business/zloty.html trzeba bylo na euro wymienic. Odpowiedz Link Zgłoś
leb_jak_sklep Re: Dolar skup 2.99 zl. Mysle ze juz nie wracacie 20.12.04, 19:20 komen.tator napisał: > www.iht.com/articles/2004/12/19/business/zloty.html > trzeba bylo na euro wymienic. Zgadza sie inwestycja w Euro byla bardzo dobrym posunieciem ....ale 2 lata temu. Wtedy bylo zupenie odwrotnie i za 1$ dostawalo sie 1.3 Euro. Mozna bylo kupe szmalcu zarobic wymieniajac $ na Euro. Ale ciagle byl to long term investment. Na zlotowkach to samo mozna bylo zarobic w kilka miesiecy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qw Re: Dolar skup 2.99 zl. Mysle ze juz nie wracacie IP: *.bluebird.ibm.com 20.12.04, 19:53 pomyliles FORA ..to jest POLONIA a nie forum dla robotnikow sezonowych.Polonia nie wraca bo noie ma do czego i po co. Odpowiedz Link Zgłoś
himax Mam wrazenie ze to doliniarze piszacy po polsku 20.12.04, 20:10 a nie POLONIA i Polacy robia cyrk na tym forum. Biorac pod uwage wspaniale slownictwo i obelgi w stosunku do Polakow czy to za granica czy to w kraju. A poza tym POLONIA to sa tez osoby ktore zamieszkuja w USA np 10 lat i za rok wracaja do kraju. Gość portalu: qw napisał(a): > pomyliles FORA ..to jest POLONIA a nie forum dla robotnikow sezonowych.Polonia > nie wraca bo noie ma do czego i po co. Odpowiedz Link Zgłoś
leb_jak_sklep Re: Mam wrazenie ze to doliniarze piszacy po pols 20.12.04, 20:18 himax napisał: > a nie POLONIA i Polacy robia cyrk na tym forum. Biorac pod uwage wspaniale > slownictwo i obelgi w stosunku do Polakow czy to za granica czy to w kraju. > A poza tym POLONIA to sa tez osoby ktore zamieszkuja w USA np 10 lat i za rok > wracaja do kraju. > > > Gość portalu: qw napisał(a): > > > pomyliles FORA ..to jest POLONIA a nie forum dla robotnikow sezonowych.Po > lonia > > nie wraca bo noie ma do czego i po co. Zgadzam sie w zupelnosci ze na tym forum o rzeczowa dyskusje jest b. ciezko. Polonia wlasnie wraca i bedzie wracac nawet jak nie ma do czego. Bo miejsca do ktorych przybyli przed laty zamiast przynies im szczescie staja sie powoli trzecim swiatem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wd Re: Mam wrazenie ze to doliniarze piszacy po pols IP: *.bluebird.ibm.com 20.12.04, 20:35 a wiec prznosza sie z III swiata do III swiata? Po co? Odpowiedz Link Zgłoś
leb_jak_sklep Re: Mam wrazenie ze to doliniarze piszacy po pols 20.12.04, 22:53 Gość portalu: wd napisał(a): > a wiec prznosza sie z III swiata do III swiata? Po co? Aby nie dostac sie na drugi swiat hahaha Odpowiedz Link Zgłoś
soup_nazi Re: Mam wrazenie ze to doliniarze piszacy po pols 21.12.04, 04:22 leb_jak_sklep napisał: > Gość portalu: wd napisał(a): > > > a wiec prznosza sie z III swiata do III swiata? Po co? > > Aby nie dostac sie na drugi swiat > > hahaha Zenada. Twoje teksty smierdza smieciem ertesem, hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
mario71 Re: Mam wrazenie ze to doliniarze piszacy po pols 20.12.04, 22:59 A dlaczego i do czego by ta Polonia miala wracac ? Europa zachodnia, USa czy cos jeszcze to ma byc w twoim przekonaniu trzeci swiat juz ? Nie chcemy wracac bo - surprise ! - niektorzy z nas juz kiedys probowali i wyszli na tym nie za ciekawie, a potem opowiadali innym. O standardzie zycia w Polsce nie wspomne. A jak chcesz trzeci swiat zobaczyc to obejrzyj 80% polskich wsi i miasteczek. Dlaczego ktos ma wracac zeby mniej zarabiac, na podobny standard zycia wiecej wydawac, i bac sie codziennnie ze samochod na wschod odjedzie ? Przez 16 lat nie udalo sie w Polsce zreformowac systemu prawnego, jest na dodtek niestabilny i zniecheca inwestorow. Podejscie typu robimy wam lache ze dajemy wam zainwestowac i samowolne US tez nie pomagaja. I w takich warunkach macie miec dlugoterminowy rozwoj gospodarczy ? W Chinach i Korei latwiej sie interesy robi. Ponadto nie zapominaj ze ci co wyjechali dorobili sie, ustatkowali i przewaznie maja dostep do systemu opieki zdrowotnej ktory nie wymaga lapowek. Dlaczego mieli by wracac ? Odpowiedz Link Zgłoś
kan_z_oz Re: Mam wrazenie ze to doliniarze piszacy po pols 20.12.04, 23:31 mario71 napisał: > A dlaczego i do czego by ta Polonia miala wracac ? Europa zachodnia, USa czy > cos jeszcze to ma byc w twoim przekonaniu trzeci swiat juz ? > > Nie chcemy wracac bo - surprise ! - niektorzy z nas juz kiedys probowali i > wyszli na tym nie za ciekawie, a potem opowiadali innym. O standardzie zycia w > > Polsce nie wspomne. A jak chcesz trzeci swiat zobaczyc to obejrzyj 80% > polskich wsi i miasteczek. Dlaczego ktos ma wracac zeby mniej zarabiac, na > podobny standard zycia wiecej wydawac, i bac sie codziennnie ze samochod na > wschod odjedzie ? > > Przez 16 lat nie udalo sie w Polsce zreformowac systemu prawnego, jest na > dodtek niestabilny i zniecheca inwestorow. Podejscie typu robimy wam lache ze > dajemy wam zainwestowac i samowolne US tez nie pomagaja. I w takich warunkach > macie miec dlugoterminowy rozwoj gospodarczy ? W Chinach i Korei latwiej sie > interesy robi. > > Ponadto nie zapominaj ze ci co wyjechali dorobili sie, ustatkowali i przewaznie > > maja dostep do systemu opieki zdrowotnej ktory nie wymaga lapowek. Dlaczego > mieli by wracac ? Normalny system opieki zdrowotnej to: po znajomosci i z gruba koperta dla lekarza + koniaki dla pielegniarek. Nawet przez glowe nikomu nie przechodzi, ze mogloby byc inaczej. Moze sie cos zmieni za nastepne 16 lat? Zycze przyjemnych powrotow. Pzd Odpowiedz Link Zgłoś
flipflap Sens Dykusji 21.12.04, 00:21 Jakiś agitator napisał: "...Polonia wlasnie wraca i bedzie wracac nawet jak nie ma do czego. Bo miejsca do ktorych przybyli przed laty zamiast przynies im szczescie staja sie powoli trzecim swiatem." To już mnie towarzyszu zaszokowaliście. Tak steak gówien nie słyszałem od ..., od ladnych paru lat. Od razu rozpoznać dawną, dobrą szkołę. Najlepiej wmówić mi że jest żle, a napewno będzie gorzej. Bo mieszkając w USA od 18 lat nie miałem okazji poznać tutejszych warunków życia. Otwarcie dziękuję za wyprostowanie mojego spaczonego światopoglądu. Jeszcze jedno pytanko. Jaki ma sens agitacja walorów życia w Polsce na forum Polonia? Każdy kto pomieszkał poza pomroczną kilka lat, ma już swoje wyrobione zdanie i ze śmiechem tarza się po dywanie, czytając te durne wypociny. Jak chcecie ludzi zniechęcić do emigracji towarzysze, to stwórzcie warunki. Wtedy lekarze i pielęgniarki nie będą uciekały masowo. Otwórzcie podobny temat na forum KRAJ. Np - Jest Dobrze A Będzie Lepiej Smiechem was zajbją, towarzysze. Silna złotówka - jest to niewątpliwy powód do dumy. Ja dalej pamietam tę z wieloma zerami na końcu. Wtedy to były czasy. Każdy milionerem był. Co się to panie narobiło? Jeszcze jeden powód do dumy to wartość zakupcza tejże złotówki. Ile 60 litrowych baków może średnio zarabiający rodak zapełnić za swoją pensję? Ile trzeba pracować na high speed internet? Ile... Ile... Ile... Gdzie się nie obejrzysz - pomroczna dostaje po dupie. To to jeszcze jest nic w porównaniu do przyjemności załatwiania czegokolwiek w obojętnie jakim urzędzie. Pamiętacie towarzyszu na jakim miejscu was sklasyfikowali. Jak nie to bardzo proszę - razem z Meksykiem na 64 miejscu. www.transparency.org/pressreleases_archive/2003/2003.10.07.cpi.en.html Cała ta pogoń za dobrze stojącą złotówką zmusiła ostatnio kilku ważnych z całego kołchozu (wraz z naczelnym Elektrykiem) do wizyt w USA celem zniesienia wiz. Oczywista jest potrzeba tysięcy turystów pod ambasadą, przebijających się pomysłami na dostanie wizy celem spędzenia następnych kilku miesięcy poznając ten wspaniały kraj. T Nota bene wizy te staneły kością w gardle obecnie panującym z SLD. Naobiecywali wiele i co? Jajco. Teraz ciężko odkręcić, a bezrobocie jakoś nie chce samo zniknąć. Tak to chociaż była szansa na export bezrobocia za ocean. Taaaa. Złotówka 2.99 i poza tym już was w tej ameryce szlag zaraz trafi. A tak na koniec to w USA murzynów biją. Merry Christmas Odpowiedz Link Zgłoś
zeslaniec_australijski Ja tam wynioslem sie i nie zaluje 21.12.04, 00:22 po co tkwic w bledzie? I wmawiac wszystkim i sobie ze jest ok Odpowiedz Link Zgłoś
soup_nazi Hehe, ty sie nazywasz Kagan i masz pjerdolca 21.12.04, 04:26 albo jestes gliniakiem i masz gowno w Polanezji, hehehe. Odpowiedz Link Zgłoś
lulu13 Re: Czy wyjezdza sie po to zeby wrocic? n/t 21.12.04, 01:29 ten idiota co wypisuje tu takie bzdurne posty,widocznie tak mysli !!,eheheh ,on mysli ze Polonia sklada sie tylko i wylacznie z "wakacjuszy" A przy okazji wyjasniam slowo "wakacjusz" - to taki czlowiek ktory dostal wize turystyczna na pol roku i siedzi w USA potem kilka lat ,oczywiscie nielegalnie,trzesac sie caly czas przed deportacja ,nie majac zadnych swiadczen socjalnych,gniezdzi sie po bajsmentach i stryszkach i obgryza paznokcie ze zlosci ze dollar spada , no bo w koncu musi kiedys wrocic do PRLu BIS. Bo my prawdziwa Polonia nie musimy, jest nam tu dobrze. Siedz sobie zasrancu w swoim PRLu Bis i nie zawracaj nam dupy twoimi idiotycznymi postami. [ ile razy dostales juz odmowe wizy ?/,eheheheh !!] Odpowiedz Link Zgłoś
latos_cebula_placila skoro tak dobrze w kraju to dlaczego co drugi post 21.12.04, 01:45 z posli jest zapytaniem jak sie urzadzic, ktory stan najlepszy, ile mozna zarobic, jak zalatwic zielone papiery, jak pojechac do meza, jak sie zalapac na wize studencka... itp. Tak na oko oceniam ze jakby kazdemy wracajacemu dali po $100,000, wille w dzielnicy Wielkiego Palca, jakas ciepla posadke za 30,000zlp miesiecznie, zapewnienie emerytury wstecz na warunkach obecnych i jakas dlugaonoga sekretarke mlodsza o polowe od mojej starej to mialbym naprawde orzech do potrzepania, hehehe PS Pozdrowienia dla reszty doliniarzy i sprzataczek, hahahaha Odpowiedz Link Zgłoś
komen.tator Re: Dolar skup 2.99 zl. Mysle ze juz nie wracacie 21.12.04, 01:54 Ta, te kobiety to zarabiaja po 800zl co trzy dni i wymienily juz pol roku temu dolce na zlotwki i teraz czekaja zacierajac rece. serwisy.gazeta.pl/df/1,34467,2454296.html Na wigilię Danka, snowaczka z fabryki lnu, usmaży karpia. Dla siebie, córki i wnuczki. Złoży wersalkę, na której śpią we trzy, a w jej miejscu nakryje stół. Jeśli oczywiście sufit nie runie. Przy opłatku córka zacznie płakać, że nienawidzi świąt. A Danka będzie ją pocieszała, że też nie przepada, ale trzeba się cieszyć tym, co jest Danka Stary, potężny - niczym miasteczko - kompleks budynków z czerwonej cegły ciągnie się wzdłuż ulicy 1 Maja w Żyrardowie. Powybijane szyby w oknach. Inne w znośnym stanie, ale zamknięte na głucho. W podwórzu blaszane niebieskie drzwi. Wiodą do starej fabryki lnu, która dziś jest spółką prywatną. Potężne hale, w nich maszyny o niespiesznych ruchach. Przy maszynie z wielkimi szpulami stoi kobieta w średnim wieku. - Za państwowego to było tak... - kobieta nerwowo poprawia krótkie włosy blond i wylicza: - Dotacje do kolonii, do wczasów, szkodliwe, premie eksportowe i premie motywacyjne. Była herbata, mleko, woda, ręcznik i mydło. Może nie było tej wolności słowa, ale były związki, partia i mąż zaufania. Człowiek mógł się wyżalić, po ludzku poskarżyć się. A teraz? Teraz kobieta wraca do teraźniejszości i przedstawia się: - Nazywam się Danuta Krysiak, jestem snowaczką. Mam 51 lat. Mój życiowy dorobek to córka, wnuczka i mieszkanie takie, że aż strach. Kocie mleko Mieszkanie Danuty Krysiak wygląda jak po trzęsieniu ziemi. Ściany i sufit popękane. Podłoga taka krzywa, że regał podpierają drewniane klocki, inaczej runąłby na pokój. Gdy ulicą, kilka metrów od okien, przejeżdżają samochody - wszystko drży. To ze starości i od samochodów tak się jej to mieszkanie wykrzywiło. Danuta przeprasza, ale musi zapalić. Nerwy. Długo czekała, by opowiedzieć swoje życie. Życie snowaczki w drugim pokoleniu, która każdego dnia nawleka cztery tysiące nitek, żeby tkaczki miały co tkać, fabryka - co sprzedać, a one - co zarobić. Do mieszkania wchodzi zapłakana córka Danki, Aneta. - I co? Na którą dzisiaj? - Danka pyta o pracę. - Dzwonili, żebym dziś nie przyjeżdżała. Ani jutro, ani pojutrze. - Jak to żebyś nie przyjeżdżała? Nie masz roboty? Nie mają już tego kociego mleka?! (- Córka ładowała mleko dla kotów - wyjaśnia Danka). - Powiedzieli, że jestem ujęta w harmonogramie, ale na razie mnie nie potrzebują. Że zadzwonią... - Słyszy pani? Zadzwonią! Zadzwonią! Oni zawsze dzwonią! Siedem prac już córka miała! I ciągle tylko: że za-dzwonią. A ona dźwiga nocami to mleko kocie, ładuje na tiry, bo idzie do Niemiec... Polskie mleko dla niemieckich kotów... wyobraża sobie pani? Za 4,50 na godzinę w dodatku, a obiecali 5,50. - W takich ładnych buteleczkach to kocie mleko - dorzuca Aneta - zgrabnych, małych. - I co? - Danuta coraz bardziej oburzona. - Czy te koty nie mają lepiej od niej? Niech pani sama powie. Danka popija pastylkę "na nerwy". - Nie zadzwonią, Anetko, wiesz, że nikt już do ciebie nie zadzwoni. Musimy znów czegoś szukać. Od nowa. Pastylki i len Danka chciała opowiedzieć o sobie. O tym, jak chciała być fryzjerką, a została - jak jej matka - włókniarką. O rencie na kręgosłup. I o tym, jak jej tę rentę po 11 latach zabrano, bo powiedziano, że pół Polski ma tak samo jak ona zdewastowany kręgosłup, i że wtedy ona została z córką na lodzie. I chciała opowiedzieć o mężu palaczu, który zaczadział, bo za dużo wypił. I ona już zupełnie nie miała z czego żyć, i chciała "coś sobie zrobić", ale chwyciła za telefon, zadzwoniła do psychiatry, że się w niej myśli kotłują. A psychiatra kazał przyjść, przepisał pastylki i poradził, żeby spróbowała się rozejrzeć za pracą, to się jej myśli uspokoją. I jak ją do lnu z powrotem przyjęto. To wszystko i wiele innych ważnych spraw Danuta Krysiak, snowaczka, w sobie ułożyła gotowa do zwierzeń, kiedy nagle wszystko prysło wobec nieszczęścia córki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tramwaj Re: Dolar skup 2.99 zl. Mysle ze juz nie wracacie IP: 202.57.35.* 21.12.04, 03:15 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: U$.karbowy Re: Rekord Swiata-PLn = 12.3 IP: *.vf.shawcable.net 21.12.04, 10:27 "12,3 promila... RadioZET/PAP 2004-12-20 (18:52) (PAP) Pewien mieszkaniec wsi pod Skierniewicami miał ponad 12 promili we krwi, gdy wracał z libacji. Potrącił go samochód, ale przeżył – zarówno wypadek, jak i potrójną śmiertelną dawkę alkoholu... 45-letni mężczyzna szedł kompletnie pijany środkiem drogi. Nie zauważył go kierowca skody. Mężczyzna trafił do szpitala z urazem głowy i wieloodłamowym złamaniem podudzia. W szpitalu nie potrafił odpowiedzieć na żadne pytanie. Następnego dnia pamiętał tylko, jak się nazywa. Ponieważ nie był w stanie dmuchnąć w alkomat, pobrano od niego krew i przesłano ją do badania w laboratorium łódzkiej policji. Okazało się, że mężczyzna miał 12,3 promila alkoholu we krwi. Przekroczył więc śmiertelną dawkę trzykrotnie. Zazwyczaj 4-4,5 promila alkoholu zabija..." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaszokowany rodzenie po amerykansku IP: 61.153.61.* 21.12.04, 11:51 Poszukaj sasiadki w ciazy, pozniej juz jak bedzie blisko porodu udus ja. Wez noz kuchenny wbij go w brzuch ciezarnej ale tak aby nie uszkodzic plodu, i przy jego pomocy wyjmij dziecko. Teraz juz mozesz o sobie powiedziec ze jestem szczesliwa amerykanska mama. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaszokowana Re: ratowanie po polsku IP: *.client.comcast.net 21.12.04, 15:44 Daj mi prace w lodzkim pogotowiu,jako sanitariusz/lekarz, no ewentualnie kierowca. Zapoznam sie z wlascicielem lokalnego domu pogrzebowego i na oczach rodziny chorego ktora z blagalnym wzrokiem i panika bedzie patrzyla na mnie niczym na boga ktory to ma przywrocic zycie konajacemu, usmierce go golymi rekami swiadomie podajac mu smiertelna dawke leku. Wieczorem wroce do domku przywitam sie z zona, poglaskam po glowie synka i razem usiadziemy do suto zastawionego stolu na kolacje i porozmawiamy wszyscy o tym jak to trzeba byc w zyciu madrym i umiec sobie dawac rade, a nie jak Kowalscy spod trojki ktorzy z dziecmi na kolacje jedza chleb z cebula. Zalatwilem bizmes z wlascicielem domu pogrzebowego. Jestem szczesliwym zaradnym polskim "bizmesmenem", mezem i ojcem. Takich jak ja jest w Polsce wielu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaszokowany prosto do nieba po amerykansku z Oklahoma City IP: *.in-addr.btopenworld.com 21.12.04, 17:04 Jesli chcesz byc szybko w niebie popros McVeigh'a on zalatwia te sprawy hurtowo po amerykansku. (obecny adres niebo-pieklo) To jest rowniez dla tych co twierdza ze terorysci to tylko arabowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yeah Re: milosc synowska po polsku IP: *.vf.shawcable.net 22.12.04, 12:22 "Ona dała im życie i wychowała, oni maltretowali ją i niemal zagłodzili na śmierć. Policja zatrzymała dwóch braci bliźniaków (43 lata), którzy od wielu miesięcy znęcali się nad własną matką. Ostatnio nie dawali jej nie tylko jedzenia, ale nawet wody. Lekarze mówią, że gdyby pomoc przyszła jeden dzień później, Janina Z. (65 l.) już by nie żyła. Wyrodni synowie zostali aresztowani na trzy miesiące. Janina Z. trafiła do szpitala dzięki pracownicy pomocy społecznej. Kiedy zobaczyła ją leżącą w brudnym łóżku, przeraziła się. To był strzęp człowieka - opowiadała policjantom. - Posiniaczona, wychudzona, prawie nieprzytomna. Diagnoza była jednoznaczna: odwodnienie, niedożywienie, liczne ślady pobicia. - Pod zarzutem znęcania się nad osobą najbliższą ze szczególnym okrucieństwem zatrzymaliśmy dwóch synów tej pani - mówi podinsp. Ernestyn Bazgier, wiceszef sekcji kryminalnej wodzisławskiej policji. - Z naszych ustaleń wynika, że bracia co najmniej od miesiąca ją głodzili. Była też przez nich bita i maltretowana psychicznie. Jerzy i Jarosław Z. nigdy nie pracowali. Od lat żyją z renty swojej schorowanej matki, którą to rentę niemal w całości przepijają. W pijackim amoku nieraz bili kobietę. Lekarze orzekli, że ma ona połamane żebra, uszkodzony układ oddechowy, dziesiątki krwiaków na całym ciele. - To wygląda, jakby ci dwaj bydlacy rzucali kobietą o podłogę - mówi jeden z policjantów. - W życiu nie spotkałem się z czymś takim. Wyjdzie z tego? - Biegli z całą stanowczością uznali, że takie obrażenia nie mogą być wynikiem np. upadku - dodaje Stanisław Parma z Prokuratury Rejonowej w Wodzisławiu Śląskim. - Dlatego zwróciliśmy się z wnioskiem o tymczasowe aresztowanie obu braci i sąd przychylił się do naszej argumentacji. Janina Z. jest w ciężkim stanie. Na początku lekarze nie dawali jej większych szans na przeżycie. Po kilku godzinach podawania kroplówek odzyskała na szczęście przytomność. Potwierdziła,Ęże to synowie ją tak urządzili, ale na samo wspomnienie dramatu, jaki przeżyła, zalała się łzami. - Ja ich tak kochałam, a co oni ze mną zrobili? - powiedziała wczoraj w szpitalu" Odpowiedz Link Zgłoś
mara_salvatrucha Re: milosc synowska po polsku 22.12.04, 17:08 wlasnie, niech ktos poda ze takie cos sie zdarzylo na zachodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
leb_jak_sklep Re: Rekord Swiata-PLn = 12.3 23.12.04, 00:49 Gość portalu: U$.karbowy napisał(a): > "12,3 promila... RadioZET/PAP 2004-12-20 (18:52) > > (PAP) > Pewien mieszkaniec wsi pod Skierniewicami miał ponad 12 promili we krwi, gdy > wracał z libacji. Potrącił go samochód, ale przeżył – zarówno wypadek, ja > k i > potrójną śmiertelną dawkę alkoholu... > > 45-letni mężczyzna szedł kompletnie pijany środkiem drogi. Nie zauważył go > kierowca skody. Mężczyzna trafił do szpitala z urazem głowy i wieloodłamowym > złamaniem podudzia. > > W szpitalu nie potrafił odpowiedzieć na żadne pytanie. Następnego dnia pamiętał > > tylko, jak się nazywa. Ponieważ nie był w stanie dmuchnąć w alkomat, pobrano od > > niego krew i przesłano ją do badania w laboratorium łódzkiej policji. Okazało > się, że mężczyzna miał 12,3 promila alkoholu we krwi. Przekroczył więc > śmiertelną dawkę trzykrotnie. Zazwyczaj 4-4,5 promila alkoholu zabija..." Zastanow sie tylko ilu mieszkancow Kanady chodzi z tyloma promilami (rezerwaty). Chociaz przy -40 C daleko sie nie zajdzie ani na bani ani bez. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz juz nie wracam, zostaje, bo nie ma po co IP: *.nyc.rr.com 21.12.04, 14:36 Odpowiedz Link Zgłoś
leb_jak_sklep Dolar skup 2.98. Brak pospiechu to strata $$$$ 21.12.04, 17:44 zeszliscie z tematu, nikogo nie namawiam na wyjazd do Polski jesli na to nie ma ochoty dzisiaj. Wiem za to ze za 5-10 lat malo kto zostanie czy to w Australii czy to w Kanadzie czy tez w USA. I w szczegolnosci USA bo tempo degradacji cywilizacyjnej jest najbardziej widoczne. Co wiec robicie aby uratowac wasze zielone oszczednosci? Odpowiedz Link Zgłoś
flipflap Re: Dolar skup 2.98. Brak pospiechu to strata $$$ 21.12.04, 18:17 Mówicie 5-10 lat gliniak nam zostało. Tak powiadacie czy to jest tylko życzenie żeby wszystkich którzy mają lepiej szlag jasny trafił. Przy obecnym poziomie rozwoju dogonicie, gliniak, zachodnie kraje dopiero gdzieś za 50 lat. Kto ma w to uwierzyć w te brednie? Tym co na Pięknej czekają przedstawcie te swoje domniemania. Odpowiedz Link Zgłoś
komen.tator Re: Dolar skup 2.98. Brak pospiechu to strata $$$ 21.12.04, 18:20 Dobrze ze przypomniales bo kurde jak sie wiara rzuci za 10 lat to nie bedzie mozna przejsc przez bramki a co dopiero marzyc o godziwej starosci w domu starcow. To jest zupelna kleska zyciowa do ktorej sie przyznaje calkowicie identyfikuje sie z absolutna prawda o Duszy Wygnanca ktora ty tutaj O Wielki (pusty) Lbie nam objawiles. A przynajmniej mnie. Lkam z zalu, przewracajac przypadkowo butelke po mleku ze swiezo oddanym moczem. leb_jak_sklep napisał: > zeszliscie z tematu, nikogo nie namawiam na wyjazd do Polski jesli na to nie ma > ochoty dzisiaj. Wiem za to ze za 5-10 lat malo kto zostanie czy to w Australii > czy to w Kanadzie czy tez w USA. I w szczegolnosci USA bo tempo degradacji > cywilizacyjnej jest najbardziej widoczne. > Co wiec robicie aby uratowac wasze zielone oszczednosci? Odpowiedz Link Zgłoś
mario71 Re: Dolar skup 2.98. Brak pospiechu to strata $$$ 21.12.04, 23:52 Czy ty sobie wobrazasz ze ludzie wyjezdzaja wylacznie dla pieniedzy ? Jak mieszkaja gdzies 10 lat i jest im dobrze do dlaczego maja sie wynosic do kraju ktoremu dojscie do standardu zycia Europy zachodniej zajmie jeszcze 20-25 lat ? Gdzie z wyjatkiem jedzenia wszystko prawie jest drozsze niz w tej ohydnej Ameryce czy Kanadzie ? W Polsce ta degradacja cywilizacyjna jest daleko bardziej posunieta. Nie wspomne o wszechobecnych ksiezach. O korupcji porownywalnej z Meksykiem. O idiotyzmie i zadufaniu urzednikow. O olbrzymiej ilosci czasu ktora sie marnuje cokolwiek zalatwiajac. O tym ze wszystko idzie po znajomosci. My wiemy ze wy sie z tym godzicie bo moze nie zyliscie w innym kraju, ale jak sie przyzwyczaisz ze cos zabiera 5 min zamiast godziny do dlaczego masz sie wynosic gdzies gdzie wszystko jest drozsze i zajmuje wiecej czasu ? Do tego pamietaj ze ci ludzie maja dzieci, ktore urodzily sie albo wychowaly za granica i nie beda chcialy wracac, bo tam beda miec lepiej i nawet jezeli Polske znaja to jest to dla nich obcy kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
soup_nazi Ty sie chyba na lby z czyms zamieniles, hehehe 21.12.04, 18:23 A tu mata se, gliniak poczytajta, co "wygnancom" radzom krajowcy odnosnie powrotow: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23&w=18561375 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz jak ja bym mial taki led to bym na nim siedzial IP: *.nyc.rr.com 22.12.04, 02:29 Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwystarywiarus Dolar skup 2.99 zl, a my nie wracamy! 22.12.04, 09:56 Amigo, a po co właściwie ktokolwiek mialby wracac do kraju walniętych polityków, szalejącej korupcji, walącej się infrastruktury, ogólnego bezhołowia i prania mózgów, w ktorym sportem narodowym jest rozłączanie jelenia z jego pieniędzmi, zwłaszcza jeśli w dodatku w tym kraju jest drogo, podatki są wysokie, zarabia się mało, pogoda jest kiepska, ludzie paskudni, a w razie wypadku mogą cię zayebbać w karetce pogotowia, żeby twojego trupa sprzedać firmie pogrzebowej? Objaśnij mi to swoimi słowami. W sprawie wymiany 2.99: 1, mój drogi łbie_jak_pusty_sklep, to dopiero wtedy, kiedy kurs wymienny złotego osiagnie trzy dolary za jedną złotówkę, twój dochód brutto zbliży się do połowy mojego dochodu netto. O ile naturalnie bedziesz w ogóle wtedy mieć jakiś dochód brutto albo netto, a to nie jest bynajmniej pewne. Przy kursie PLN1 = $3 wasz eksport czegokolwiek z Polski w całości ustanie, jako zbyt kosztowny dla nabywców. Produkcja czegokolwiek w Polsce też zostanie w całości zlikwidowana, bo dużo taniej bedzie importować wszystko, od sznurowadeł do lokomotyw. Bezrobocie tym spowodowane przekroczy 75%, a podatki się podwoją, ponieważ, poza dochodem ostatniej garstki jeszcze pracujących, państwo mało co będzie mialo do opodatkowania, no a zasiłki z czegos finansować będzie trzeba bezrobotnym, żeby szyb nie tłukli. Walutę będziecie za to mieli wówczas najsilniejszom na swiecie. Nie jest wszakże pewne, czy z tego powodu znajdziesz się w pierwszym szeregu tych z całkiem gołom dupom, czy w ostatnim szeregu tych jeszcze odzianych w swoje ostatnie spodnie. Zanim zaczniesz sie podniecac kursem wymiany walut w kantorze pana Ziutka na rogu, sprobuj se zalozyc konto złotówkowe w dowolnym banku poza Polską. PLN jest niewymienialna w miedzynarodowym obrocie walutowym. Wymienialność detaliczna PLN na USD w kantorze ma się do stanu twojej gospodarki nijak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Штирлиц™ O rany! To ta złotówa jest jak BONY PKO hehehe IP: *.dyn.optonline.net 22.12.04, 14:06 prawdziwystarywiarus napisał: Zanim zaczniesz sie podniecac kursem wymiany walut w kantorze pana Ziutka na rogu, sprobuj se zalozyc konto złotówkowe w dowolnym banku poza Polską. PLN jest niewymienialna w miedzynarodowym obrocie walutowym. Wymienialność detaliczna PLN na USD w kantorze ma się do stanu twojej gospodarki nijak. ---------- O rany! To pierwszemu nie wymienią złociszy na zielone w Szwajcarii? No to wychodzi na to, że ta złotówa to jak BONY PKO hehehe A Balcer ustala autorytatywnie kurs tak zwaną "niewidzialną ręką wolnego rynku" hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
mara_salvatrucha Re: Dolar skup 2.99 zl, a my nie wracamy! 22.12.04, 17:10 To prawda z tym panem Ziutkiem? To kurde smiech na sali. prawdziwystarywiarus napisał: > Amigo, a po co właściwie ktokolwiek mialby wracac do kraju walniętych > polityków, szalejącej korupcji, walącej się infrastruktury, ogólnego bezhołowia > > i prania mózgów, w ktorym sportem narodowym jest rozłączanie jelenia z jego > pieniędzmi, zwłaszcza jeśli w dodatku w tym kraju jest drogo, podatki są > wysokie, zarabia się mało, pogoda jest kiepska, ludzie paskudni, a w razie > wypadku mogą cię zayebbać w karetce pogotowia, żeby twojego trupa sprzedać > firmie pogrzebowej? Objaśnij mi to swoimi słowami. > > W sprawie wymiany 2.99: 1, mój drogi łbie_jak_pusty_sklep, to dopiero wtedy, > kiedy kurs wymienny złotego osiagnie trzy dolary za jedną złotówkę, twój dochód > > brutto zbliży się do połowy mojego dochodu netto. > > O ile naturalnie bedziesz w ogóle wtedy mieć jakiś dochód brutto albo netto, a > to nie jest bynajmniej pewne. Przy kursie PLN1 = $3 wasz eksport czegokolwiek z > > Polski w całości ustanie, jako zbyt kosztowny dla nabywców. Produkcja > czegokolwiek w Polsce też zostanie w całości zlikwidowana, bo dużo taniej > bedzie importować wszystko, od sznurowadeł do lokomotyw. Bezrobocie tym > spowodowane przekroczy 75%, a podatki się podwoją, ponieważ, poza dochodem > ostatniej garstki jeszcze pracujących, państwo mało co będzie mialo do > opodatkowania, no a zasiłki z czegos finansować będzie trzeba bezrobotnym, żeby > > szyb nie tłukli. > > Walutę będziecie za to mieli wówczas najsilniejszom na swiecie. Nie jest > wszakże pewne, czy z tego powodu znajdziesz się w pierwszym szeregu tych z > całkiem gołom dupom, czy w ostatnim szeregu tych jeszcze odzianych w swoje > ostatnie spodnie. > > Zanim zaczniesz sie podniecac kursem wymiany walut w kantorze pana Ziutka na > rogu, sprobuj se zalozyc konto złotówkowe w dowolnym banku poza Polską. PLN > jest niewymienialna w miedzynarodowym obrocie walutowym. Wymienialność > detaliczna PLN na USD w kantorze ma się do stanu twojej gospodarki nijak. > > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Эврика To prawda z tym panem Ziutkiem? To kurde smiech na IP: *.dyn.optonline.net 22.12.04, 19:51 now@ on-line grudzien 2003: "W Polsce, na początku roku 1990, Zarządzeniem Prezesa NBP (zob. Ref. 3) oprocentowanie lokat bankowych zostało wyznaczone jako 36% na miesiąc. To oprocentowanie potem ulegało zmianom, ale możemy przyjąć bez większej pomyłki, że średnio nie było ono mniejsze niż 80% w stosunku rocznym. W tym czasie stopy procentowe w bankach zachodnich nigdzie nie przekraczały 10 %, możemy więc przyjąć, że różnica oprocentowań wynosiła średnio 70% w stosunku rocznym. W tym samy czasie kurs wymiany złotego do dolara został ustalony jako 1 USD do 10.000 złotych i taki stosunek był utrzymywany przez ponad 2 lata. Opinia publiczna w tym czasie była utrzymywana w przeświadczeniu, że był to niesłychany sukces polityki Balcerowicza, który w ten sposób pokonał szalejącą inflację i stworzył „twardą, wymienialną złotówkę”. Oczywiście, warto pamiętać, że ta złotówka nie była ani „twarda” ani „wymienialna”, gdyż swobodnie wymieniać można było złotówki na dolary jedynie w kantorach, co więcej, ze rozkwit i powstanie tych kantorów nie był pomyślany dla ułatwienia życia obywatelom, lecz że były to swoistego rodzaju „transformatory pieniędzy”, odgrywające istotną rolę w spekulacjach finansowych. Jak to działało (i nadal działa!)? Aby zrozumieć co się naprawdę działo, spróbujmy prześledzić następujący przykład. .Wyobraźmy sobie, że mamy w USA Ciocię, która gotowa byłaby pożyczyć nam na rok jeden milion dolarów. Ciocia w Ameryce trzyma swoje pieniądze w banku, więc żeby Ciocia nie poniosła straty, umawiamy się, że po roku oddamy jej te sumę z odpowiednim procentem, powiedzmy 10%, a więc oddamy jej 1.100.000 USD. Pożyczone dolary szybko wymieniamy, w kantorze oczywiście, na złotówki, i dostajemy za nie 10 miliardów starych polskich złotych. Te 10 miliardów złotych zanosimy do jednego z banków profesora Balcerowicza, który gwarantuje nam lokatę na 80% na rok. Po roku czasu bank nam wypłaca 10 miliardów plus 80%, czyli 18 miliardów złotych. Ponieważ kurs wymiany w tym czasie się nie zmienił, więc udajemy się do kantorów, tam kupujemy dolary, których kupimy 1.800.000. Oddamy Cioci 1.100.000 i w ten sposób zarobiliśmy „na czysto” 700.000 dolarów, nie wstając z łóżka i nie kiwając palcem. Zwróćmy uwagę, że gdyby było przestrzegane w tym czasie Prawo Parytetu Stóp Procentowych, to taki interes byłby w ogóle niemożliwy! " Odpowiedz Link Zgłoś
mara_salvatrucha Re: To prawda z tym panem Ziutkiem? To kurde smie 23.12.04, 00:57 Niesamowite! Masz u mnie Chris and Ruth's steak dineer za wyjasnienie. Niesamowite. Ciekawe czy eksperci na Gospodarce mieli o tym przewale pojecie. Odpowiedz Link Zgłoś
leb_jak_sklep Dolar skup 2.95zl. A czas ucieka!!!!!!!!!!!!!!!!! 22.12.04, 17:07 Czy dalej macie zimna krew? Czy juz ugotowala sie na tyle aby lache polozyc na plany wyjazdowe. Odpowiedz Link Zgłoś
mara_salvatrucha nie szalej pusty lbie 22.12.04, 17:12 skup sie na tym co napisal StaryP.: pan Ziutek ustala kurs dolara w Polsce a wielki palec to musi przewozic papier w siatce Aldi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Эврика Re: Walizeczka IP: *.dyn.optonline.net 22.12.04, 19:55 Nowe Panstwo - Wydarzenia: "Nieoficjalnie wskazuje się na Sekułę jako na osobę, dzięki której cinkciarze mogli rozpocząć legalną działalność. To właśnie w gabinecie rządu Rakowskiego zapadła decyzja o uruchomieniu kantorów. I dziwnym trafem już 15 minut po podpisaniu tej decyzji Aleksander Gawronik, były senator [któremu kilka lat później prokurator zarzucił popełnienie przestępstw gospodarczych], otworzył w wielu miejscach na granicy zachodniej pierwsze kantory, które pozwoliły mu w ciągu kilku dni zbić olbrzymią fortunę. Gazeta Wyborcza w grudniu 1995 roku pisała: "Przełom 1988 i 1989 roku. Kończy się PRL. Sekuła jest wicepremierem w rządzie Rakowskiego, a Aleksander Gawronik w światku waluciarzy - których był częstym klientem - nazywany »Walizeczką«, ma pomysł na kantorową reformę. Swą koncepcję opanowania dzikiego handlu dolarami przedstawia Sekule w czasie kilku spotkań. W nawiązaniu kontaktu pośredniczy Jacek Fisiak, rektor Uniwersytetu Adama Mickiewicza w Poznaniu, minister edukacji w rządzie Rakowskiego. Równolegle w Poznaniu Gawronik spotyka się ze starymi cinkciarzami. Przekonuje, że nie mają szans dostać koncesji: Ja mogę mieć kantory, wy nie, bo byliście cinkciarzami. Sugeruje jednak, że wystarczy dać »komuś« 15 tysięcy dolarów, to koncesję da się załatwić [...]". Według Gazety Wyborczej, były pracownik jednej z firm Gawronika twierdził, że w każdym przypadku zmiany kursu dolara był telefon z Warszawy. Kto dzwonił - nie wiadomo. Sekuła publicznie zaprzeczył, że to on miał być informatorem. Rozległe interesy... Po zmianie ustroju w 1990 roku Sekuła został członkiem SdRP, a rok później posłem SLD. Najprawdopodobniej w tym czasie poznał Bogusława Bagsika i Andrzeja Gąsiorowskiego - właścicieli spółki Art B, oraz Andrzeja Kolikowskiego i jego bliskiego znajomego Wiesława Peciaka - wówczas udziałowca Universalu." 2001, June 01, Friday 05:13 Odpowiedz Link Zgłoś
mara_salvatrucha Re: Walizeczka 23.12.04, 00:59 Boze, to lepsze niz kino!!! Szkoda ze je mialem okazji mieszania z Duzym Palcem. Odpowiedz Link Zgłoś
maniek_the_porcupine Bwana Kubwa, poslales juz spiwory do Nowego Jorku 22.12.04, 22:50 wzorem Urbana? A te kolejki do konsulatu USA to Polacy ktorzy korzystajac z mocnej zlotowki wybieraja sie na zakupy do Tiffany's? "- Kali kochać bwana kubwa, bo bwana kubwa nie zabić Kalego, tylko Gebhra, a Kalemu dać dużo jeść. I począł gładzić się po piersiach powtarzając z widoczną rozkoszą: - Mnóstwo mięsa, mnóstwo mięsa!" Odpowiedz Link Zgłoś
leb_jak_sklep Zaczyna sie spelniac niemozliwe dla setek tysiecy 23.12.04, 00:15 Polakow w Polsce, nie ma juz koniecznosci starania sie o wizy to taniego kraju jakim staje sie USA. Wielu odwiedza witryny amazon czy walmart i robi tanie zakupy w USA bez ruszania nie tylko tylka ale rowniz ruszania palcem po mapie. Wystarczy poruszac paluszkiem po myszce. I tanie towary, najczesciej zreszta nie produkowane w USA a raczej w Japoni czy Chinach przybywaja do krainy nad Wisla. Oczywiscie kazdy spieszy sie z korzystania z tej okazji jako ze za rok juz takich nie bedzie. Nie dlatego ze dolar wroci na 4.30 zl (wrecz odwrotnie bedzie wart mniej niz dzisiaj) ale towary na polkach Ameryki zdrozeja na tyle ze nie bedzie na nie stac nie tylko Polakow ale i samych Amerykanow. Odpowiedz Link Zgłoś
mara_salvatrucha Lepek, ty cigle nie uwazsz cio siem pisie na folum 23.12.04, 01:01 Idz w gore pare linkow i przeanaluzj. Warto bo uswiadomi cie to jak jestes robiony w chooja i nawet go nie poczules. Odpowiedz Link Zgłoś
maniek_the_porcupine Leb, kupiles juz ten spiwor? 23.12.04, 02:12 Biedujaca Polonia nie moze sie doczekac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerseyboy Re: Dolar skup 2.99 zl. Mysle ze juz nie wracacie IP: *.ipt.aol.com 23.12.04, 02:14 To wlasnie roznica miedzy nami najwieksza, wy ciagle wymieniacie, my po prostu wydajemy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yeah Re: Dolar skup 2.99 zl... IP: *.vf.shawcable.net 23.12.04, 02:25 ...czyli Polska coraz blizej Argentyny! (1:1) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yeah Re: Dolar skup 2.99 zl... IP: *.vf.shawcable.net 23.12.04, 02:28 ...czyli Polska coraz blizej Argentyny! (1:1) Odpowiedz Link Zgłoś
leb_jak_sklep Dolar skup 2.90 zl..Coraz gorzej 23.12.04, 15:24 co siedzieje w tym tempie za 3 miesiace zlotowka zrowna sie z funtem angielskim za ktorego juz dzisiaj tzreba zaplacic 2 dolary. A turyste amerykanskiego nie stac na wycieczke do Anglii. Odpowiedz Link Zgłoś
filipek.us Re: Martwy Sekuła z cinkciarzem Walizeczką 23.12.04, 16:44 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=44&w=18751749&a=18813738 Odpowiedz Link Zgłoś