Dodaj do ulubionych

Cwaniakujaco-szczekajaca Polonia

IP: *.ipt.aol.com 18.05.02, 03:45
" ...czasy sie zmienily ale Pan sie nie zmienil ....Doktorze Mengele!"
- podobnie maja sie Polonusi!
Zle sierowana agresja, nieumiejetnosc dostosowania sie do zmieniajacej
sytuacji w Polsce, atawizm myslowy wywodzacy sie z czasow diametralnie innego
niz dzisiaj ilorazu dolara do zlotego to kurczowo powtarzane, popelniane jakby
na zlosc samym sobie bledy Polonusow. Nie dosc , ze ci biedni ludzie dopiero co
z cierpliwa pokora przelkneli poczucie nizszosci, przemilczeli wszelkie
uokorzenia od obcych, to teraz ich zazdrosni niegdys widzowie w Polsce stracili
kompletnie zainteresowanie tzw."sukcesem" emigrantow.
Skad taka nagla zmiana? Zazwyczaj wyjazd na stale na Zachod, zwlaszcza do USA
oznaczal znaczacy awans - glownie w sensie ekonomicznym; bo awans spoleczny
wsrod emigrantow raczej rzadko mial miejsce, no oprocz garstki wyksztalconych
ludzi, ktorym udalo sie utrzymac wyuczony w Polsce zawod i rozwijac sie dalej
na obczyznie. Relatywny sukces ekonomiczny wyjezdzajacych dawal satysfakcje i
pociucie wyjatkowosci; stad dzisiaj tez tyle krytyki, uwag, i wszelkiej masci
ocen ze strony Polonii pod adresem Polski. Swiadomosc biednej dawnej ojczyzny i
milonow zazdroszczacych radakow w kraju nadawala wrecz sens zycia kazdemu
polonusowi. Wbrew wszelkim oczekiwaniom i podswiadomym " poboznym" zyczeniom
emigrantow sytuacja w Polsce zmienila sie na tyle, ze Polonia naprawde musi
zastanowic sie nad soba, teraz kiedy stracila , czy jak wola optymisci, traci
swoj kluczowy punkt odniesienia jakim byl co tu duzo sie czarowac - drogi dolar
do zlotego. Paradoksalnie dla emigrantow okazuje sie, ze Polsce cala tzw.
Polonia nie jest wogole potrzebna; co absolutnie nie jest prawdziwe w druge
strone. Co jeszcze bardziej zdumiewa, Polonia czasem staje sie "kula u nogi"
dla kraju.
Upraszczajac sobie dalej zycie mozna stwierdzic tak: w piec lat po wejsciu
Polski do UE tzw. statystyczny emigrant zanajdzie sie relatywnie w sytuaji w
jakiej byl wyjedzajac z Polski. Mowie tu o tzw. optymistycznej wersji bo byc
moze statystyczny polonus za piec lat bedzie w tzw. dupie....
Czy emigranci to wogole zrozumieja, czy tez odbiora moj tekst w tradycyjny dla
siebie - wrogi sposob ?
Na koniec zlosliwe dodam, ze " rozumienie" nie jest wlasciwa cecha dla
polskiego emigranta - to obiegowa opinia w USA - a w kazdym przyslowiu jest
jakas prawda. G.
Obserwuj wątek
    • Gość: kkk bla bla bla IP: *.dial.eclipse.net 18.05.02, 03:54
      wez nie osmieszaj sie czlowieku
    • Gość: Aaron Re ;Polonia IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 18.05.02, 03:56
      Mysle ze jestes w wielkim bledzie.To forum oddaje nie szerzej pojmowana opinie
      ale indywidualne nastroje piszacych,przy czym wolnosc ukryta za anonimowymi
      adresami i nickami wyraza sie wlasnie tak jak Ty piszesz.Malo tresci duzo
      wrzasku.
    • Gość: tato Re: Cwaniakujaco-szczekajaca Polonia IP: *.fastres.net 18.05.02, 04:00
      I poco tyle stukania?
      Temat znany.Daj tym ludziom czas by dostosowali sie do reali.
      Ja tez pomylilem sie ruszajac z kopyta.
      Mowisz piec lat,ja mowie trzy i z Poloni nic nie zostanie
      (w Europie)w Usa to napewno potrwa.
    • mambo Re: Cwaniakujaco-szczekajaca Polonia 18.05.02, 04:01
      A co ma do Polonii doktor Mendele? Dlaczego skojarzenie z tym morderca?
      Co za becwal.
    • jot-23 Re: Cwaniakujaco-szczekajaca Polonia 18.05.02, 04:11
      a ja tam sie zgadzam...

"Swiadomosc biednej dawnej ojczyzny i
      milonow zazdroszczacych radakow w kraju nadawala wrecz sens zycia kazdemu
      polonusowi."

do niedawna, budzac sie co rano, jedyne co mnie pchalo do tego zeby pojsc
      zrobic siku, ubrac sie i zawlec do mojej niewdziecznej harowy, byla mysl o tym
      jak mi zazdroszcza miliony rodakow z kraji...dzialalo to na mnie jak ta Force
      z gwiezdnych Wojen...jakis glos mi mowil "Jot, the force, Jot, get up and
      GO!"... ale potem... zobaczylem Konstancin (babcia co nie ma na sztuczna
      szczeke mieszka kolo Domu Aktora") i.... ogarnela mnie pustka....ja juz sie
      nie przystosuje, nic mnie nie uratuje...this is the end, my friend....
      • Gość: tato Re: Cwaniakujaco-szczekajaca Polonia IP: *.fastres.net 18.05.02, 04:21
        jot-23 napisał(a):

> a ja tam sie zgadzam...
        >
        > "Swiadomosc biednej dawnej ojczyzny i
        > milonow zazdroszczacych radakow w kraju nadawala wrecz sens zycia kazdemu
        > polonusowi."
        >
        > do niedawna, budzac sie co rano, jedyne co mnie pchalo do tego zeby pojsc
        > zrobic siku, ubrac sie i zawlec do mojej niewdziecznej harowy, byla mysl o tym
        > jak mi zazdroszcza miliony rodakow z kraji...dzialalo to na mnie jak ta Force
        > z gwiezdnych Wojen...jakis glos mi mowil "Jot, the force, Jot, get up and
        > GO!"... ale potem... zobaczylem Konstancin (babcia co nie ma na sztuczna
        > szczeke mieszka kolo Domu Aktora") i.... ogarnela mnie pustka....ja juz sie
        > nie przystosuje, nic mnie nie uratuje...this is the end, my friend....

>Ty J-23,to zaraz biezesz do siebie.
        >Bo wiez my tu w Europie to planujemy skok na kase.
        >To moze i babci sie kupi szczeke.
        • jot-23 Re: Cwaniakujaco-szczekajaca Polonia 18.05.02, 04:25
          Gość portalu: tato napisał(a):

> >Ty J-23,to zaraz biezesz do siebie.
          > >Bo wiez my tu w Europie to planujemy skok na kase.
          > >To moze i babci sie kupi szczeke.

komenttor mowi, ze to cykl, i ze za dwa lata bedzie cacy, i ja tez tak mysle, ty
          tez sadzisz ze ludziom cos w sercach i umyslach drgnie, koniunkturalnie i
          przestana krasc, zakladac hurtownie i wezma sie do roboty?
          • Gość: tato Re: Cwaniakujaco-szczekajaca Polonia IP: *.fastres.net 18.05.02, 04:35
            jot-23 napisał(a):

> Gość portalu: tato napisał(a):
            >
            > > >Ty J-23,to zaraz biezesz do siebie.
            > > >Bo wiez my tu w Europie to planujemy skok na kase.
            > > >To moze i babci sie kupi szczeke.
            >
            > komenttor mowi, ze to cykl, i ze za dwa lata bedzie cacy, i ja tez tak mysle, t
            > y
            > tez sadzisz ze ludziom cos w sercach i umyslach drgnie, koniunkturalnie i
            > przestana krasc, zakladac hurtownie i wezma sie do roboty?

>Znalem kiedys goscia,cwaniak jak cholera,
            dorabial sie na handlu z ruskimi,wozil wszystko.
            >Przyszedl kryzys,ruscy zamkneli granice.
            >Dzisiaj facet ma piekarnie(wrocil do zawodu).
            >Wypieka nawet czerwony chleb(dodaje cos z buraka)
            >Mowie ci,palce lizac.
            >Moim zdaniem okazja czyni zlodzieja.
    • Gość: kkk ALE KOLEJKA PO WIZE NIE MALEJE HEHEHE IP: *.dial.eclipse.net 18.05.02, 04:24
      • Gość: tato Re: ALE KOLEJKA PO WIZE NIE MALEJE HEHEHE IP: *.fastres.net 18.05.02, 04:27
        Gość portalu: kkk napisał(a):

Tak,tylko ilu z nich po roku czy dwoch zostanie na stale?
        • cornio Re: ALE KOLEJKA PO WIZE NIE MALEJE HEHEHE 18.05.02, 05:29

No to mamy nastepnego jasnowidza i znawce emigracji.Po pierwsze cel takich
          dysertacji ginie w specyfice ludzkiej duszy:a jak zdecyduje sie na emigracje a
          w polsce NAGLE ZMIENI SIE NA LEPSZE a ja tam kible myje?.Po drugie to zawisc
          graniczaca z obledem-u nas wszystko tylko w projektach i prognozych,czas
          ucieka czlowiek sie starzeje A JAK JESZCZE NIE TAK PREDKO ZMIENI SIE NA LEPSZE
          a ja idiota uwierzylem w "Polska dzis" i siedze z reka w gownie? jakos
          normalnie zyjacy emigranci nie maja takich problemow.Zyja pracuja ,wychowuja
          dzieci i sie spokojnie lub niespokojnie starzeja.No i dobrze niech w koncu i w
          tej polsce bedzie dobrze i wszystkim bardzo dobrze-a jest taki kraj? No to
          tylko lepiej.granice otwarte,odwiedzamy kraj bez dziwacznych problemow.Skoncza
          sie durne przysrywanki na forum i bruno pojedzie do polski na dluzej a nie
          tylko szybka wizyta i dalej na ODPOCZYNEK.A Polacy w kraju mlekiem i miodem
          plynacym wysraja sie na jakies wizy i wyjazdy i niech sobie swiat sam kible
          czysci i dachy uklada.I co za sens ma jakies kretynskie spekulowanie za ile lat
          emigranci beda biedniejsi od Krajowcow.Podejrzewam ,ze nigdy ,jak beda pracowac-
          bo niby dlaczego?Przypomina mi sie taki byly gornik i byly elektryk,jeden
          obiecywal nie za swoje pieniadze ,drugi juz druga japonie obiecywal bez
          pieniedzy.Na dzisiaj mamy jak mamy.jaki wielblad jest ,kazdy widzi.jakos nie
          moge sie powstrzymac od tego tradycyjnego zyczenia z okazji Bozego Ciala-
          szanowni jasnowidze i znawcy skoczcie wy na dupe kazdemu emigrantowi razem i z
          osobna.Jak nie macie innych problemow to kupcie zonie i dzieciom jakis ladny
          prezent,a sobie litra dobrej wodki-jak macie za co! a jak nie macie to pomarzyc
          mozecie ,ze za x lat bedziecie mogli-bo my wy buraki prymitywne juz to mozemy.A
          co bedzie dalej to wy sie martwcie.Czuj duch debile i nie spijcie po nocach z
          powodu dla ,ktorego szlag was trafia-a mianowicie ,ze siedzicie w gownie i
          jeszcze tam posiedzicie.
          • Gość: tato Re: ALE KOLEJKA PO WIZE NIE MALEJE HEHEHE IP: *.fastres.net 18.05.02, 05:37
            Cornio ty sie jeszcze dorobisz.
            Co za pogarda i smutek.
            Jest ci zle to wydus to tutaj(Ja ide spac).
            Dobranoc.
          • dreptak2k Re: ALE KOLEJKA PO WIZE NIE MALEJE HEHEHE 19.05.02, 09:38
            cornio napisał(a):
            > szanowni jasnowidze i znawcy skoczcie wy na dupe kazdemu emigrantowi razem i z
            > osobna.

Przepraszam bardzo - i'm not trying to be disrespectful - ale na moja dupe
            prosze nikogo nie zapraszac. Zadnego skakania!
            • Gość: omega Re: ALE KOLEJKA PO WIZE NIE MALEJE HEHEHE IP: *.dip.t-dialin.net 19.05.02, 10:36

Exzellent!!!
              Gratuluje i pozwol, ze sie dolacze do Twojej prosby

Pozdrawiam - "lekarka z rubiezy"
        • Gość: emil Re: ALE KOLEJKA PO WIZE NIE MALEJE HEHEHE IP: 5.2.1D* / *.public.svc.webtv.net 18.05.02, 05:30
          Polonia kula u nogi-cytuje. Jaka ja jestem kula u nogi? Wyjechalem 21 lat temu ,odwiedzilem rodzine w Polsce 4 razy i to wszystko.Co do tej odnowy ekonomicznej za dwa , trzy czy iles tam lat. kochani byloby super jezeli sytuacja taka zaistneje. Najpierw niech tak sie stanie a pozniej bedziemy sie chwalic jaka Polska potezna i wysoko rozwinieta. Kochani lece cos przegrysc. Narazie
          O
          • cornio Re: ALE KOLEJKA PO WIZE NIE MALEJE HEHEHE 18.05.02, 06:15
            Gość portalu: emil napisał(a):

> Polonia kula u nogi-cytuje. Jaka ja jestem kula u nogi? Wyjechalem 21 lat temu
            > ,odwiedzilem rodzine w Polsce 4 razy i to wszystko.Co do tej odnowy ekonomiczne
            > j za dwa , trzy czy iles tam lat. kochani byloby super jezeli sytuacja taka zai
            > stneje. Najpierw niech tak sie stanie a pozniej bedziemy sie chwalic jaka Polsk
            > a potezna i wysoko rozwinieta. Kochani lece cos przegrysc. Narazie
            > O

Ja tez ,kula u nogi.ani nic im nie jestem winien ani oni mnie.wszystkiego bylem
            Moze 5x przez 3 dziesieciolecia.Z kazdym razem wyladowany jak karawana
            wielbladow,prezentami dla przyjaciol.
            • Gość: mig18 Re: ALE KOLEJKA PO WIZE NIE MALEJE HEHEHE IP: *.proxy.aol.com 18.05.02, 08:34
              a pojedzta sobie do ojczyzny na dluzej to zobaczyta ze zawisc ma sie niezgorzej
              a moze i lepiej niz te dwadziescia lat temu. Ameryka to taki maly mitek dla
              reszty swiata. Chocby tysiac Ameryk bylo w Polsce i gdzie bozia da to i tak
              Erynie ostrza kly i genetyczne leniuchowanie i bycie swieta dupa pana boga zyje
              jak trza w tej naszej Ojczyznie wiecznie pokrzywdzonych brakiem raju na ziemi!
              Piwa, dup swinskich i wszelkiej materi! Byleby belkotac!
    • komentator Re: Cwaniakujaco-szczekajaca Polonia 18.05.02, 09:04
      Gość portalu: Gabryjel napisał(a):

> Zle sierowana agresja, nieumiejetnosc dostosowania sie do zmieniajacej
      > sytuacji w Polsce, atawizm myslowy wywodzacy sie z czasow diametralnie innego
      > niz dzisiaj ilorazu dolara do zlotego to kurczowo powtarzane, popelniane jakby
      > na zlosc samym sobie bledy Polonusow. Nie dosc , ze ci biedni ludzie dopiero co
      > z cierpliwa pokora przelkneli poczucie nizszosci, przemilczeli wszelkie
      > uokorzenia od obcych, to teraz ich zazdrosni niegdys widzowie w Polsce stracili
      > kompletnie zainteresowanie tzw."sukcesem" emigrantow.

Pieknie Gabryjel, sedno sprawy. Dodajmy do tego ze najgorszy element to
      analizowani przez nas niejednokrotnie emigranci paranoidalno-psychopatyczni,
      w skrocie para-psycho.

To ci ktorzy sa tym bardziej zadowoleni im bardziej w krainie nad Wisla
      jest gorzej. Oni mieli najlepsze samopoczucie jak w Polsce byla komuna,
      a czuli sie super gdy byly bloody news. Odkad komuna sie skonczyla maja
      duzego kaca i reaguje wsciekle na pomyslne wiesci.

Polska jest oczywiscie krajem biednym ale najgorsze ma juz za soba.

Jest to kraj wolny i suwerenny z demokratycznymi instytucjami. Ma
      tez oczywiscie bardzo dobre perspektywy zwiazane z integracja europejska.
      Ani sie obejrzec a bedzie w Unii bez granic a waluta bedzie taka sama
      jak w Paryzu czy Berlinie. I to jest bardzo drazniaca perspektywa dla
      emigrantow para-psycho.

Teraz akurat ich koronnym argumentem jest bezrobocie w Polsce. Bezrobocie,
      recesje i kryzysy sa normalne w ekonomii rynkowej, w przeciwienstwie do
      para-psycho nie zyczymy im najgorszego czyli zapoznania sie co to jest
      porzadny kryzys.

Jednak w odroznieniu od czasow komunistycznych nie mozna juz powiedziec ze
      *wszyscy* w Polsce klepia biede i sa gnojeni przez system. Segment konsumentow
      oceniany na 20-25% populacji zyje sobie calkiem niezle albo i lepiej niz
      jacys tam emigranci. Jednym slowem Polska jest przecietnym w skali swiatowej
      krajem normalnym, zaliczanym i tak do krajow rozwinietych bo wiekszosc
      swiata zyje w skrajnej nedzy.

> Skad taka nagla zmiana? Zazwyczaj wyjazd na stale na Zachod, zwlaszcza do USA
      > oznaczal znaczacy awans - glownie w sensie ekonomicznym; bo awans spoleczny
      > wsrod emigrantow raczej rzadko mial miejsce, no oprocz garstki wyksztalconych
      > ludzi, ktorym udalo sie utrzymac wyuczony w Polsce zawod i rozwijac sie dalej
      > na obczyznie. Relatywny sukces ekonomiczny wyjezdzajacych dawal satysfakcje i
      > pociucie wyjatkowosci; stad dzisiaj tez tyle krytyki, uwag, i wszelkiej masci
      > ocen ze strony Polonii pod adresem Polski. Swiadomosc biednej dawnej ojczyzny
      > i milonow zazdroszczacych radakow w kraju nadawala wrecz sens zycia kazdemu
      > polonusowi. Wbrew wszelkim oczekiwaniom i podswiadomym " poboznym" zyczeniom
      > emigrantow sytuacja w Polsce zmienila sie na tyle, ze Polonia naprawde musi
      > zastanowic sie nad soba, teraz kiedy stracila , czy jak wola optymisci, traci
      > swoj kluczowy punkt odniesienia jakim byl co tu duzo sie czarowac - drogi dolar
      > do zlotego. Paradoksalnie dla emigrantow okazuje sie, ze Polsce cala tzw.
      > Polonia nie jest wogole potrzebna; co absolutnie nie jest prawdziwe w druge
      > strone. Co jeszcze bardziej zdumiewa, Polonia czasem staje sie "kula u nogi"
      > dla kraju.

Wspaniala analiza, nic dodac nic ujac.

> Upraszczajac sobie dalej zycie mozna stwierdzic tak: w piec lat po wejsciu
      > Polski do UE tzw. statystyczny emigrant zanajdzie sie relatywnie w sytuaji w
      > jakiej byl wyjedzajac z Polski. Mowie tu o tzw. optymistycznej wersji bo byc
      > moze statystyczny polonus za piec lat bedzie w tzw. dupie....
      > Czy emigranci to wogole zrozumieja, czy tez odbiora moj tekst w tradycyjny dla
      > siebie - wrogi sposob ?

Oczywiscie ze we wrogi, bardzo wrogi sposob. Szczegolnie wrogo ci emigranci
      reaguja na perspektywy Polski w Unii. Powiedzmy ze mozna to sobie czesciowo
      wytlumaczyc tym ze przemiana obywateli kraju nad Wisla z szaroburych demoludziorow
      w obywateli Unii bedzie faktycznie szokujaca. Innymi slowy bedzie to nastepny
      szok po tego jaki powstal po zniknieciu PRL i reakcji para-psycho polegajacej
      na odrzuceniu tego faktu i maniakalnego "udowadniania" ze PRL nadal istnieje.

Podkreslmy jeszcze raz: Polska jest nadal krajem biednym w stosunku do krajow
      wysoko rozwinietych. Jest to jednak normalny biedny kraj a nie PRL. Oznacza to
      m.in. ze nie wszyscy sa biedni, wrecz przeciwnie. Wszystko zalezy od tego jak
      komus sie udaje, w kraju czy na emigracji.

Emigracja jest i bedzie jedna z pozytywnych opcji na sukces zyciowy dla Polakow,
      podobnie jak to bylo we wszystkich krajach europejskich w przeszlosci. Jednak
      rowniez i w Polsce sa i beda opcje na sukces. Podobnie jak i to ze w obu wyborach
      sa i beda opcje na porazke. Czyli mit bogatych emigrantow i biednych krewnych
      upada i zginie w koncu smiercia naturalna. Symptomy tego obserwuje sie juz
      teraz na przypadkach bogatych krewnych wspierajacych ubogich emigrantow.

• Gość: Funnel Re: Cwaniakujaco-szczekajaca Post-Komuna IP: *.vf.shawcable.net 18.05.02, 11:33
        Towarzyszu Komentatorze,nie mozecie to z towarzyszem
        Gabryjelem "podyskutowac "sobie na przerwie obiadowej?Abo w UBikacji ??
      • Gość: Sar Re: Cwaniakujaco-szczekajaca Polonia IP: *.prem.tmns.net.au 18.05.02, 11:47
        Nie bardzo chcialo mi sie czytac te wypociny, zauwazylam jednak jedno zdanie,
        ktore jest intrygujaco odwracalne - mianowicie: " statystyczny emigrant
        zanajdzie sie relatywnie w sytuaji w jakiej byl wyjedzajac z Polski. Mowie tu o
        tzw. optymistycznej wersji bo byc moze statystyczny polonus za piec lat bedzie
        w tzw. dupie.... "
        kontynuujac tae niezwykle tworcza mysl, powiem wiecej,ze tzw polonus mial
        bedzie w tzw dupie jak jest postrzegany przez komentatorow w kraju. Awans nie
        awans, koledzy towarzysze, to tutaj naprawde nie ma znaczenia. Ale by to
        pojacludzie jak Gabriel Rubikon chyba przekroczyc musza...
      • Gość: Gabryjel Re: Cwaniakujaco-szczekajaca Polonia IP: *.ipt.aol.com 19.05.02, 01:06

>
        > Emigracja jest i bedzie jedna z pozytywnych opcji na sukces zyciowy dla Polakow
        > ,
        > podobnie jak to bylo we wszystkich krajach europejskich w przeszlosci. Jednak
        > rowniez i w Polsce sa i beda opcje na sukces. Podobnie jak i to ze w obu wybora
        > ch
        > sa i beda opcje na porazke. Czyli mit bogatych emigrantow i biednych krewnych
        > upada i zginie w koncu smiercia naturalna. Symptomy tego obserwuje sie juz
        > teraz na przypadkach bogatych krewnych wspierajacych ubogich emigrantow.

Bardzo trafna uwaga Komentatorze.
        Polska na szczescie oznacza coraz to czesciej sukces, postep, oswiecenie. Proces
        ten przybiera na sile kazdego roku; kulminacyjnym punktem stanie sie oficjane
        wejscie Polski to EU. Kazdy emigrant ma wybor albo zintegrowania sie z swoim
        nowym otoczeniem, albo na zasadze " pokornego cielaka co dwie matki...itd..."
        pozostac soba. Jedno jest pewne, ze Polonia stracila swoja sile i znaczenie -
        nalezy zaraz podkreslic, ze Polonia nigdy rzeczywistej sily i znaczenia na
        Zachodzie nie miala, sila Polonii brala sie z nedzy ojczystego kraju, z
        relatwynej tragikomicznej sytuacji ok. 40 mln. ludzi w Polsce. Obiektywnej ocenie
        poddani zostaja emigranci - bo sukces stal sie jednakowo wymierny w Polsce, USA i
        EU. G.
        • Gość: marcee Re: Cwaniakujaco-szczekajaca Polonia IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 19.05.02, 11:48
          Przychylam sie do Komentatora i Gabriela co do kwestii o opcjach sukcesu i
          porażkach w Polsce.
          W Polsce sa pokazne grupy osob majacych naprawde ogromne pieniadze. Mówie o
          milionach USD.
          tylko martwi mnie niuans taki że w kwestiach ILOŚCIOWYCH cos jest nie tak. Mało
          jest osób zamoznych czy bogatych. Jednak mało.
    • Gość: Boczek Re: Cwaniakujaco-szczekajaca Polonia IP: *.netcom.ca 19.05.02, 01:36
      wyborcza.gazeta.pl/info/artykul.jsp?xx=840692&dzial=010195
      Teraz Polska!!!
    • Gość: Wowa Re: Cwaniakujaco-szczekajaca Polonia IP: *.sprint.ca 19.05.02, 02:17
      Brawo towarzysze ,wiecie,ja nie rozumiem dokladnie ale wy piszecie chyba o poloni z
      Kazachstanu ,tam naprawde moze byc zle .
      tow .wiecie,rozumiecie,tow. Kwach.,powiedzial ,ze Polska biedna i ich nie chce
      A moze by tak do kanady ich wyslac
      Co roku biora 225000 ludzi ,
      z interkomunistycznym pozdrowieniem tow Wowka Pozdrowcie tow . z rzadu i tow prezydenta..

martw
      • cornio Re: Cwaniakujaco-szczekajaca Polonia 19.05.02, 02:39
        Gość portalu: Wowa napisał(a):

> Brawo towarzysze ,wiecie,ja nie rozumiem dokladnie ale wy piszecie chyba o po
        > loni z
        > Kazachstanu ,tam naprawde moze byc zle .
        > tow .wiecie,rozumiecie,tow. Kwach.,powiedzial ,ze Polska biedna i ich nie chce
        > A moze by tak do kanady ich wyslac
        > Co roku biora 225000 ludzi ,
        > z interkomunistycznym pozdrowieniem tow Wowka Pozdrowcie tow . z rzadu i tow p
        > rezydenta..
        >
        >
        > martw

Tow.Wowa,ja mysle ,ze zych z Kazachstanu "k sazaleniu" Kanada by tez nie za
        bardzo chciala-Ludzi z innej planety ciezko asymilowac.No i tam cala masa starych
        ludzi.pewnie rzad polski skapi na emeryturach i zasilkach.Dla krajowych nie ma na
        to. na cholere im klopoty.Smutne ale tak to jest.
    • Gość: t.o. niestety to krajowcy w Polsce musza sie dowartosci IP: 209.171.51.* 19.05.02, 03:18
      niestety to krajowcy w Polsce musza sie dowartosciowywac,

1. wiekszosc funkconujacych w USA i Kanadzie emigrantow nie spedza dni porownujac zarobki,
      samochody etc do sasiadow (w Polsce podczas wizyt srednio znani ludzie pytali mnie jaki duzy mam
      telewizor, ile moje auto "bierze", ile "mam" na miesiac). Tu nikogo to wszystko nie wzrusza, raczej
      liczy sie "quality time" z rodzina, na grze w golfa, wakcacjach etc.

2. Podobnie smutne, choc zrozumiale psychoogicznie, jest obsesja w Polsce wokol tego skoczka
      narciarskiego, "naszego" Papieza, etc. Czy my podniecamy sie az tak tryumfami w hokeju czy
      przewagami Tigera Woodsa?

3. Zyczymy Wam jak najlepiej!! Naprawde. Wielu Niemcow z Torontonskiej polskiej dzis dzielnicy
      Roncesvalles, wrocilo (juz bez dzieci) na emerytury do Reichu bo tak im sie to kalkulowalo. Jesli nam
      to sie nie bedzie kalkulowac pojedziemy gdzie indziej. Na pewno odwiedzinom i powrotom nie
      sprzyjaja zakompleksienia typu Gabryjela i Komentatora, niemili urzednicy (ach ci chamscy panowie
      na lotnisku co nawet nie odpowiadaja na dzien dobry - tylko: "Paszport prosze!", i nierelna w stosunku
      do sily ekonomii zlotowka (to ostatnie zreszta musi sie predzej czy pozniej skorygowac i tak)

Pozdrawiam and God Bless You

Pozdraiwm
      • Gość: emil Re: niestety to krajowcy w Polsce musza sie dowartosci IP: 5.2.1D* / *.public.svc.webtv.net 19.05.02, 03:36
        Z przykroscia musze stwierdzic po przeczytaniu niektorych kometarzy ze jako Polonia jestesmy wrzodami na konskich dupach albo lepiej powiedziane -gruzlica polskiego spoleczenstwa.Coz na to poradzimy? Chyba nic. Kochani musze leciec. Pies mi sie czyms zatrol wiec wale prosto do szpitala weterynarii.
      • Gość: burak Re: niestety to krajowcy w Polsce musza sie dowartosci IP: *.proxy.aol.com 19.05.02, 07:53
        oj zlotowka sie skoryguje i to powaznie
        moj typ 10 zl za 1 $
        • Gość: marcee Burak IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 19.05.02, 11:50
          )))))))))
      • Gość: Funnel Re: niestety to krajowcy w Polsce musza sie dowartosci IP: *.vf.shawcable.net 19.05.02, 11:13
        Gość portalu: t.o. napisał(a):

> niestety to krajowcy w Polsce musza sie dowartosciowywac,
        >
        > 1. wiekszosc funkconujacych w USA i Kanadzie emigrantow nie spedza dni porownuj
        > ac zarobki,
        > samochody etc do sasiadow (w Polsce podczas wizyt srednio znani ludzie pytali m
        > nie jaki duzy mam
        > telewizor, ile moje auto "bierze", ile "mam" na miesiac). Tu nikogo to wszystk
        > o nie wzrusza, raczej
        > liczy sie "quality time" z rodzina, na grze w golfa, wakcacjach etc.
        >
        > 2. Podobnie smutne, choc zrozumiale psychoogicznie, jest obsesja w Polsce wokol
        > tego skoczka
        > narciarskiego, "naszego" Papieza, etc. Czy my podniecamy sie az tak tryumfami w
        > hokeju czy
        > przewagami Tigera Woodsa?
        >
        > 3. Zyczymy Wam jak najlepiej!! Naprawde. Wielu Niemcow z Torontonskiej polskiej
        > dzis dzielnicy
        > Roncesvalles, wrocilo (juz bez dzieci) na emerytury do Reichu bo tak im sie to
        > kalkulowalo. Jesli nam
        > to sie nie bedzie kalkulowac pojedziemy gdzie indziej. Na pewno odwiedzinom i p
        > owrotom nie
        > sprzyjaja zakompleksienia typu Gabryjela i Komentatora, niemili urzednicy (ach
        > ci chamscy panowie
        > na lotnisku co nawet nie odpowiadaja na dzien dobry - tylko: "Paszport prosze!"
        > , i nierelna w stosunku
        > do sily ekonomii zlotowka (to ostatnie zreszta musi sie predzej czy pozniej sko
        > rygowac i tak)
        >
        > Pozdrawiam and God Bless You
        >
        > Pozdraiwm

That,s it t.o.Thanks !!!God Bless You,too !
    • Gość: Artur Re: Cwaniakujaco-szczekajaca Polonia IP: 194.162.84.* 19.05.02, 11:25
      Jak Polska jeszcze ze...2000 lat popracuje nad Dochodenm Narodowym i znikna
      slady 50 lat komuny i syfu, to wtedy mozemy na ten temat pogadac.
      Na razie do widzenia...za 2000 lat.
    • komentator Glos Marcee i rekordy absurdu burakow 19.05.02, 15:27

Gość portalu marcee napisala:

>Przychylam sie do Komentatora i Gabriela co do kwestii o opcjach sukcesu i
      >porażkach w Polsce. W Polsce sa pokazne grupy osob majacych naprawde ogromne
      >pieniadze. Mówie o milionach USD. tylko martwi mnie niuans taki że w kwestiach
      >ILOŚCIOWYCH cos jest nie tak. Mało jest osób zamoznych czy bogatych. Jednak
      >mało.

No, jezeli sukces to miliony dolarow to takich ludzi nigdzie nie ma za duzo.
      Natomiast wzaic trzeba pod uwage ze zamoznosc w krajach rozwinietych budowano
      od setek lat, co najmniej do jednej setki. Tylko emigrantom wydaje sie ze to co
      widza to bylo zawsze. To ze w Polsce 20% ludzi zyje przyzwoicie jest w tym
      wymiarze doskonalym wynikiem.

Ale jeszcze wieksza sprawa sa doskonale perspektywy na przyszlosc. Kraj nad
      Wisla, od 200 lat bagno geopolityczne, za chwileczke (w historycznej skali)
      dolaczy do europejskiego systemu najbardziej rozwinietych krajow swiata, bez
      granic, i z rownym glosem.

A tu burak Nr. 1 przewiduje 10 zl za 1$. To sa przewidywania para-psycho
      emigranta. Otoz predzej burak nad Wisla bedzie euro, nie wiadomo po jakim
      kursie za $ ale 1 euro za 1.20 $ mozna postawic.

A burak Nr. 2 przewiduje 2000 lat na osiagniecie dobrego PKB w Polsce.
      Jako czlonka ekonomii unijnej Polske czeka 2000 lat zastoju? To sa marzenia
      para-psycho.
      • Gość: Artur Re: tu burak nr 2 IP: 62.26.68.* 19.05.02, 15:49
        A wiec posluchaj ty madralo. Mam firme w Niemczech i filie w Polsce. Takim
        optymizmem jak ty blyszczalem jeszcze przed paroma laty. Inwestorzy zachodni, gdy
        ich zabieralem do Polski, widzieli te polskie firmy to zal dupe im sciskal i
        wogole nie maja ich ochoty traktoac jak partnerow tylko, nakrywaja ich poprostu
        kapeluszem. Smutne to, ale prawdziwe, I nie pierdol mi tu. A krzywych ryjow i
        roznych innych wypierdalaczy mam juz serdecznie dosyc. Wiecej nie chce mnie sie
        poprostu na ten temat strzepic jezyka.
        Pozdrawiam i zycze duzo powodzenia
        • Gość: tato Re: tu burak nr 2 IP: *.fastres.net 19.05.02, 15:59
          Gość portalu: Artur napisał(a):

> A wiec posluchaj ty madralo. Mam firme w Niemczech i filie w Polsce. Takim
          > optymizmem jak ty blyszczalem jeszcze przed paroma laty. Inwestorzy zachodni, g
          > dy
          > ich zabieralem do Polski, widzieli te polskie firmy to zal dupe im sciskal i
          > wogole nie maja ich ochoty traktoac jak partnerow tylko, nakrywaja ich poprostu
          >
          > kapeluszem. Smutne to, ale prawdziwe, I nie pierdol mi tu. A krzywych ryjow i
          > roznych innych wypierdalaczy mam juz serdecznie dosyc. Wiecej nie chce mnie sie
          >
          > poprostu na ten temat strzepic jezyka.
          > Pozdrawiam i zycze duzo powodzenia

>Burak,Arturek napisal:Mam Zone w ......(firma)i corke(z wloskiego FIGLIA)
          w polsce.
          >Ewentulalnie:pracuje w firmie,ktora ma filje w polsce.
          >Co ty Arturek pierdolisz,kapeluszem to ty przykryj kutasa golcu.
          • Gość: Artur Re: tu burak nr 2 IP: 62.26.69.* 19.05.02, 16:16
            A co tu tak zasmierdzialo? aaaa to Tato sie pojawil. Co juz sie pozbierales po
            ostatniej klesce?
            Ty bylem u ciebie szkole, powiedzieli mnie, ze znowu nie zdasz do drugiej klasy.
            Tato Tato, popraw sie. Jak ty bedziesz wygladal? taki stary i z tornistrem na
            plecach.
            • Gość: tato Re: tu burak nr 2 IP: *.fastres.net 19.05.02, 16:18
              Gość portalu: Artur napisał(a):

> A co tu tak zasmierdzialo? aaaa to Tato sie pojawil. Co juz sie pozbierales po
              > ostatniej klesce?
              > Ty bylem u ciebie szkole, powiedzieli mnie, ze znowu nie zdasz do drugiej klasy
              > .
              > Tato Tato, popraw sie. Jak ty bedziesz wygladal? taki stary i z tornistrem na
              > plecach.

>Arturek,czy to nie brzytko cpac w niedziele?
              >Co do smrodu,no coz,po co zdjeles buty?
      • jot-23 Re: Glos Marcee i rekordy absurdu burakow 19.05.02, 15:51
        komentator napisał(a):

>
        > Gość portalu marcee napisala:
        >
        > >Przychylam sie do Komentatora i Gabriela co do kwestii o opcjach sukcesu i
        > >porażkach w Polsce. W Polsce sa pokazne grupy osob majacych naprawde ogromn
        > e
        > >pieniadze. Mówie o milionach USD. tylko martwi mnie niuans taki że w kwesti
        > ach
        > >ILOŚCIOWYCH cos jest nie tak. Mało jest osób zamoznych czy bogatych. Jednak
        >
        > >mało.
        >
        > No, jezeli sukces to miliony dolarow to takich ludzi nigdzie nie ma za duzo.
        > Natomiast wzaic trzeba pod uwage ze zamoznosc w krajach rozwinietych budowano
        > od setek lat, co najmniej do jednej setki. Tylko emigrantom wydaje sie ze to co
        >
        > widza to bylo zawsze. To ze w Polsce 20% ludzi zyje przyzwoicie jest w tym
        > wymiarze doskonalym wynikiem.
        >
        > Ale jeszcze wieksza sprawa sa doskonale perspektywy na przyszlosc. Kraj nad
        > Wisla, od 200 lat bagno geopolityczne, za chwileczke (w historycznej skali)
        > dolaczy do europejskiego systemu najbardziej rozwinietych krajow swiata, bez
        > granic, i z rownym glosem.
        >
        > A tu burak Nr. 1 przewiduje 10 zl za 1$. To sa przewidywania para-psycho
        > emigranta. Otoz predzej burak nad Wisla bedzie euro, nie wiadomo po jakim
        > kursie za $ ale 1 euro za 1.20 $ mozna postawic.
        >
        > A burak Nr. 2 przewiduje 2000 lat na osiagniecie dobrego PKB w Polsce.
        > Jako czlonka ekonomii unijnej Polske czeka 2000 lat zastoju? To sa marzenia
        > para-psycho.

no jak tam ciolku? pierdolenie marcee trzy po trzy o pokaznych grupach,
        pokaznych ale ILOSCIOWO martwiacych. malo, jednak malo... pasuje jak ulal? taka
        polska ci sie mazy zaludniona ptasimi mozdzkami.
        • Gość: marcee J-23 IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 20.05.02, 22:13
          Ja doprawdy nie wyzywam Ciebie od debili i cwiercinteligentów. Masz prawo miec
          swoje zdanie a ja swoje. Nie wynosze pod ołtarze kraju w którym zyje ale dobrze
          jest mi w nim i tyle. Nie zazdroszcze Ci nizcego. Nie obchodzi mnie co tam
          robisz.
          My tutaj zyjacy tez mamy swoje sny o potedze tego kraju. Wiec jesli uwazasz ze
          snimy brednie to powiedz to bez wulgaryzmow i lumpenstylu.

I naprawde nie wyzywaj mnie bo ci przywalę.
    • Gość: Boczek Re: Cwaniakujaco-szczekajaca Polonia IP: *.netcom.ca 19.05.02, 16:03
      Dlaczego Unii potrzeba krajow o takim poziomie gospodarczym i takiej
      infrastrukturze jak Rumunia, Bulgaria czy Polska? Po co kraje, ktore
      musialy budowac swoje demokracje przez stulecia, chcialyby teraz sie
      dzielic swymi zdobyczami cywilizacyjnymi, ba nawet doplacac (jak sie
      niektorzy spodziewaja) do tych krajow pelnych luzakow, co zawsze mieli
      slowo fajrant gdzies na koncu jezyka, a skoczyc na piwo byli gotowi juz z
      chwila odbicia karty w zakladzie?

W Rajchu kiedys wpuszczono pokazna liczbe Turkow do prac, ktorych
      "porzadny" Niemiaszek by nigdy nie tknal. Wyglada na to, ze tu chodzi o
      tania sile robocza. Ponadto kraje te beda chlonnymi rynkami dla
      przestarzalych i drogich EWG-oskich technologii. Przykladem tego jest
      rynek cieplowniczy w Pomrocznej, zdominowany przez niemieckie systemy
      pomiaru zuzycia ciepla.

Jak w kazdej unii gospodarczej, trzeba cos dac gdy sie bierze. Wiec co np.
      nasza Ojczyzna ma tu do zaoferowania? Jablka, truskawki, lasy, troche
      jezior na polnocy ... koscioly? Duzo ludzi bezrobotnych, zawsze skorych do
      zasilkow i nie zawsze chetnych do pracy zgodnie z kwalifikacjami?

Grecja, Portugalia i Hiszpania to (co najwyzej !) pulap wrecz nieosiagalny
      dla gospodarek dawnych Demoludow. Jednak tam na poludniu maja
      plaze, piekne drogi, hotele i oczywiscie swietny klimat. Nawet nasi Rodacy
      juz to zauwazyli od kiedy kazdy moze miec paszport w domu!

A w Pomrocznej co? Ano na razie transport, sady, policja, sluzba zdrowia
      i wszystko to co kazde normalne spoleczenstwo potrzebuje na codzien do
      funkcjonowania sa w stadium agonii. Agonii przedzawalowej?
      • Gość: Lucyfer Gabriel, masz swietna zdolnosc samoobserwacji IP: *.proxy.aol.com 19.05.02, 16:16
        Zwazywszy ze piszesz o sobie, druzgocaco celne spostrzezenia.
        • Gość: Lucyfer Mengele i Monte Cassino IP: *.proxy.aol.com 19.05.02, 16:22
          On ma racje. Tylko w jednym sie myli. W tym, ze Polscka i Polaczkowie
          zaadaptujea sie w tzw "Europie"
          Z okazji zdobycia Monte Cassino czytalem tu sobie wywody historyka.
          Pamietamy ogromny udzial Polakow w tej bitwie.
          Po zdobyciu Rzymu, byla defilada zwyciezcow. Polaczkowie tez chcieli
          maszerowac, ale gen. Harold Alexander powiedzial wtedy:
          Zadnych Polaczkow aniz zadnej strazy pozarnej"
        • Gość: Mariusz jestem zalamany,nic nie osiagnelem w tej Szwecji IP: *.bredband.skanova.com 19.05.02, 16:29
          TYle lat, cierpienia, tesknoty za krajem, upokarzania,wyobcowania i co?
          Kiedys z radoscia jezdzilem do kraju,kupowalem kawe, banany, jakies wideo
          urzywane, bylem kims, zagranica robiacy szmal polak,
          teraz w polsce towary w sklepach sa te same co w szwecji a nawet wiekszy wybor,
          ludzie zyja normalnie, moi koledzy sie pourzadzali zapraszaja mnie, a ja sie
          wstydze ich zaprosic do Szwecji,u mnie skromne jedzenie, samochod na splaty,
          dlugi,i co ja osiagnalewm przez te lata?,
          zaczynam nielubiec polakow w BMW z Polski,teraz oni sie rewanzuja za nasze
          dawne szpanowanie, wiem o wielu ludziach co przestali odwiedzac rodzine w
          Polsce, juz nie moga imponowac, szpanowac,zalatwiac roboty na czarno, olewaja
          ich teraz i po wypiciu dawne urazy se przypominaja, a bedac juz niezalezni
          mowia im co o nich mysla.
          do restauracji ich nie wezme, wyobcowany czlowiek, anonimowy tryb zycia,
          obczyzna, a oni sa u siebie, cos znacza w spoleczenstwie, sa rozpoznawani,
          szanowani,
          • newyork2 Re: jestem zalamany,nic nie osiagnelem w tej Szwecji 19.05.02, 16:35
            Wlasnie rodzina z Polski przyslala mi paczke. Jest w niej troche jedzenia w
            puszkach, pasta do zebow i 12 prezerwatyw. Starczy na rok.
            Rodzina wie, ze ja sobie nie moge na takie wydatki tu pozwolic.
            Czy wy tez dostajecie paczki z Polski ?
          • oborowy Re: jestem zalamany,nic nie osiagnelem w tej Szwecji 19.05.02, 16:36
            Gość portalu: Mariusz napisał(a):

> TYle lat, cierpienia, tesknoty za krajem, upokarzania,wyobcowania i co?
            > Kiedys z radoscia jezdzilem do kraju,kupowalem kawe, banany, jakies wideo
            > urzywane, bylem kims, zagranica robiacy szmal polak,
            > teraz w polsce towary w sklepach sa te same co w szwecji a nawet wiekszy wybor,
            > ludzie zyja normalnie, moi koledzy sie pourzadzali zapraszaja mnie, a ja sie
            > wstydze ich zaprosic do Szwecji,u mnie skromne jedzenie, samochod na splaty,
            > dlugi,i co ja osiagnalewm przez te lata?,
            > zaczynam nielubiec polakow w BMW z Polski,teraz oni sie rewanzuja za nasze
            > dawne szpanowanie, wiem o wielu ludziach co przestali odwiedzac rodzine w
            > Polsce, juz nie moga imponowac, szpanowac,zalatwiac roboty na czarno, olewaja
            > ich teraz i po wypiciu dawne urazy se przypominaja, a bedac juz niezalezni
            > mowia im co o nich mysla.
            > do restauracji ich nie wezme, wyobcowany czlowiek, anonimowy tryb zycia,
            > obczyzna, a oni sa u siebie, cos znacza w spoleczenstwie, sa rozpoznawani,
            > szanowani,

Nie jezdziles ,nie kupowales niczego ! W tych czasach jeszcze srales w pampersy.
            zawiadamiam cie ,ze znam twoich rodzicow.
            • Gość: Mariusz Re: jestem zalamany,nic nie osiagnelem w tej Szwecji IP: *.bredband.skanova.com 19.05.02, 16:53
              Spedzilem 20 lat w Szwecji, i stoje w miejscu,wiecej nie osiagne - mam
              samochod ktory splacam, jem oszczednie, z przecen, ciuchy kupuje na lumpexach,
              moj MIT-PRYSNA ,tyle upokorzen znosilem, kiedys pocieszalem sie ze w Polsce
              nedza, szarosc,bylem swietym mikolajem, przywozilem, wideo, kawe,jakies
              uzywane ciuchy, odwiedzalem wszystkich, patrzyli na mnie z podziwem, teraz
              poznali zagranice przez telewizje i wlasne podroze, wiedza ze jestem zwyklym
              szarakiem,ubogim"szwedem".

Oni teraz szpanuja,BMW, sa kims w Polsce, a ja zylem w klamstwie sukcesu przez
              te lata, teraz przyjdzie pocieszac sie ze na Bialorusi jest gorzej.
              • Gość: t.o. jedz do polski, tam gdzie te bmw. IP: 209.171.51.* 20.05.02, 04:36
                jedz do polski, tam gdzie te bmw.
                mam tez prosbe, zalatw mi tez prace przy tych truskawkach w Polsce, bo ja tu w Kanadzie tez bieduje
                i musze splacac i dom i samochod i alimenty...

• Gość: Banan t.o. i Boczek IP: 168.143.113.* 20.05.02, 19:37
                  a tu ci kolego t.o. szczerze wspolczuje o tych
                  alimentach. Boczek zaloz watek o alimentach, prosze.

Jeszcze jak sie placilo w zlotowkach to piwo ale jak
                  sie placi w twardych to wesole to nie jest.
      • komentator Boczek zboczkowany 20.05.02, 14:51
        Gość portalu: Boczek napisał(a):

> Dlaczego Unii potrzeba krajow o takim poziomie gospodarczym i takiej
        > infrastrukturze jak Rumunia, Bulgaria czy Polska? Po co kraje, ktore
        > musialy budowac swoje demokracje przez stulecia, chcialyby teraz sie
        > dzielic swymi zdobyczami cywilizacyjnymi, ba nawet doplacac (jak sie
        > niektorzy spodziewaja) do tych krajow pelnych luzakow, co zawsze mieli
        > slowo fajrant gdzies na koncu jezyka, a skoczyc na piwo byli gotowi juz z
        > chwila odbicia karty w zakladzie?

Mozdzek ci sie zBoczke zamerykanizowal i EUropa ci sie juz w nim nie miesci.
        Komunizm jest juz over zBoczek, masz majaczenia.

> Jak w kazdej unii gospodarczej, trzeba cos dac gdy sie bierze. Wiec co np.
        > nasza Ojczyzna ma tu do zaoferowania? Jablka, truskawki, lasy, troche
        > jezior na polnocy ... koscioly? Duzo ludzi bezrobotnych, zawsze skorych do
        > zasilkow i nie zawsze chetnych do pracy zgodnie z kwalifikacjami?
        > Grecja, Portugalia i Hiszpania to (co najwyzej !) pulap wrecz nieosiagalny
        > dla gospodarek dawnych Demoludow. Jednak tam na poludniu maja
        > plaze, piekne drogi, hotele i oczywiscie swietny klimat. Nawet nasi Rodacy
        > juz to zauwazyli od kiedy kazdy moze miec paszport w domu!

Haha tu sie skompromitowal twoj prymitywizm. Te kraje jak wstepowaly do Unii to
        byly daleko w tyle. Rozwinely sie dzieki Unii oraz dostaly pomoc strukturalna.

Nie miesci ci sie w twoim amerykanskim mozdzku ale dostaly ta pomoc bezzwrotnie
        bo Unia ma program wyrownywania roznic.

Tak ze czekaja sie przykre niespodzianki, najpierw Polska w Unii, potem
        zniesienie granic, potem euro. I rozwoj w ramach struktur europejskich, zajmie
        to czasu ale bedzie zupelnie pewne tak jak upadla komuna a Polska jest w NATO.
        To bedzie zBoczek kraj full europejski a ty jestes looser hehe.
    • Gość: Renka Re: Cwaniakujaco-szczekajaca Polonia IP: *.home.cgocable.net 20.05.02, 15:25
      Polonia, kiedys byla ta sama Polonia, co dzis, niewiele sie zmienilo, z
      wyjatkiem nowej krwii, ktora przyjechala z Polski z nowa swiadomoscia, ze sie
      NALEZY. No i sie nalezalo, tym "solidarnosciowym", co to w czapke zbierali na
      strajkach, zeby potem dac drapaka i rozkrecac biznesy importowo-eksportowe, juz
      jako "uchodzcy".
      W miedzyczasie w Polsce znormalnial rynek pieniadza, co prawda, przegiete jest
      i za drogi ten pieniadz, zeby inwestowac, ale widocznie polityka
      antyinwestycyjna jest prowadzona i nic na to nie poradzisz.Moze dlatego, ze ci,
      co mieli zainwestowac, juz to zrobili i czekaja.Na przepisy i regulacje, ktore
      im pozwola na nastepny ruch.
      Tym niemniej ci, co sie mieli zalapac na te transformacje to sie zalapali.Ci ,
      co mieli sami sobie dac rade,dali i wyjechali.Teraz zostalo 20% dobrze
      prosperujacych, ktorzy beda musieli utrzymac pozostale 80%. NORMALNE.Natomiast
      ci, co wyjechali niedawno(malo wazne na jaki program,artystyczny czy
      specjalny), staraja sie jakos zyc na tej obczyznie.Nie ma tu madrych, bo zycie
      tu jest twardsze niz w Polsce.Praca jest zaszczytem i przywilejem. Nie ma
      zwyczaju odrzucac pracy i lekcewazaco sie o jakiejkolwiek pracy wyrazac. Znam
      osoby, ktore moglyby kupic pol Polski, ale nie kupia, bo po co sobie na glowe
      brac klopot? Wystarczy, ze kupuja Polske ci, ktorzy chca odzyskac swoje ziemie
      i majatki, zagarniete po wojnie.Oni musza pilnowac sprawy, bo ich dzieci
      czekaja na spadki.A gadanie o tym, ze kiedys za 100$ mozna bylo kupic w Polsce
      pol roku egzystencji nie ma sensu. Dzisiaj sie liczy.Dzisiaj za to moge wyslac
      mojej mamie kwiaty na Dzien Matki smile
      • Gość: Banan Renka IP: 168.143.113.* 20.05.02, 19:53
        Wspaniale to opisalas. Naprawde przednio bo tak
        wlaasnie eraz jest. Nie po to 'wykupino' znaczace sie
        (zagrazajace?) firmy polskie zeby nie bylo z nimi
        problemow. I nie ma i nie bedzie.

100 late tego samego bigosu ma sie zmienic nagle w
        pieczen?
        • Gość: jurek K Jest charaszo IP: 5.1R2D* / *.cpe.net.cable.rogers.com 20.05.02, 19:55
          Poczytajta se:

www.rp.pl/korupcja/#3
      • Gość: Celeste Re: Cwaniakujaco-szczekajaca Polonia IP: *.067.popsite.net 20.05.02, 20:10
        Gość portalu: Renka napisał(a):

A gadanie o tym, ze kiedys za 100$ mozna bylo kupic w Polsce
        > pol roku egzystencji nie ma sensu. Dzisiaj sie liczy.Dzisiaj za to moge wyslac
        > mojej mamie kwiaty na Dzien Matki smile

Tak, to prawda, dzisiaj sie liczy. I wlasnie dzisiaj z Polski masowo uciekaja
        nawet emigranci, ktorzy wczesniej przyjechali zeby zmienic sobie zycie na lepsze.
        Cale 95% korzysta z Polski jako korytarza do krajow Europy Zachodniej. Jesli w
        Polsce jest tak super dobrze a bedzie jeszcze lepiej dlaczego nikt nie chce w
        niej mieszkac?
        Bylam w Polsce w ubieglym roku i z moich znajomych nawet jedna osoba nie
        powiedziala mi ze jest dobrze. Wszyscy by chcieli wyemigrowac gdyby to bylo
        mozliwe. Jedna z moich kolezanek jest pielegniarka, asystuje przy operacjach, i
        zarabia troche powyzej 3000zl/miesac. Powiedziala mi ze wolalaby byc sprzataczka
        i zarabiac mniej ale nie mieszkac w Polsce. Dla niej najwazniejsze jest zeby jej
        dzieci mialy lepsza przyszlosc. I ona nie widzi tej wspanialej przyszlosci w
        Polsce. I ja podzczas mojej wizyty tez niestety nie moglam dostrzec nic lepszego
        w Polsce od tego co zostawilam za soba wiele lat temu. Wydaje mi sie ze zmiany na
        lepsze zostaly calkowicie przesloniete zmianami na gorsze prawdopodobnie dla
        utrzymania balansu i Polska w dalszym ciagu stoi tam gdzie stala.
        I dla wszystkich zainteresowanych na tym forum podaje ze $$$ w dalszym ciagu
        imponuja tu wiekszosci spoleczenstwu.
        • Gość: sierota Re: Cwaniakujaco-szczekajaca Polonia IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 20.05.02, 20:40
          Nie trzeba byc ekonomista czy strategiem gospodarczym by dostrzec ze poza
          tzw,prestizowymi i ambicjonalnymi osiagnieciami jak NATO czy UN POlska wpadla
          w otchlan degradacji spolecznej i gospodarczej.Gadanie o dobrobycie za kilka
          czy nawet kilkanascie lat to propagandowe budzenie nadzie w wyglodnialym i
          zdesperowanym spoleczenstwie,Nieliczna grupa bogatych to zlodzieje i
          kombinatorzy czego dowodem sa ciagle zmiany na idiotycznych polskich listach
          najbogatszych tego biednego kraju.Polska nie jest juz zadnym partnerem i dla
          nikogo .Swoje zadanie jako zdrajca systemu socjalistycznego wykonala na
          piatke ,w nagrode otrzymujac stanowieko papieza dla Polaka,troche grosza dla
          Walesy ,Nato za wlasne pieniadze i nedze dla reszty spoleczenstwa.
          • cezar4 Brawo Panie Gabryjelu 20.05.02, 22:01
            Ma pan calkowicie racje .Jest dokladnie tak jak pan pisze .Polonia to kula u
            nogi dla Polski .Oni sa Polsce niepotrzebni.Moje gratulacje za swietny tekst.
            • john_galt Re: Brawo Panie Gabryjelu 20.05.02, 22:48
              Jaka Ci ja jestem kula u nogi?
              Czy ja od Ciebie cos chce???

JG
            • Gość: Wowa Re: Brawo Panie Gabryjelu IP: *.sprint.ca 20.05.02, 23:43
              cezar4 napisał(a):

> Ma pan calkowicie racje .Jest dokladnie tak jak pan pisze .Polonia to kula u
              > nogi dla Polski .Oni sa Polsce niepotrzebni.Moje gratulacje za swietny tekst.

Witajcie towarzysze,

Wiecie rozumiecie przymomnial mi sie nasz madry stary towarzysz Albert Einstein. On raz powiedzial ze
              tylko dwie zeczy sa nieograniczone, wszechswiat i glupota. Tego drugiego on nie byl pewny, ale wyscie to
              towarzysze udowodnili. Brawo! Niech zyja nam towarzysze w rzadzie i towarzysz prezydent.

• Gość: marcee celeste IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 20.05.02, 21:54
          No jasne. zarabia asystujac przy porodach 3000 zl. !!! To niezly zarobek jak na
          sredni personel medyzcny w Polsce.

I wolałaby latać z mopem za granicą???? Nie wierzę !!!
          • Gość: selma gadanie trzy po trzy IP: *.ppp.get2net.dk 20.05.02, 22:08
            nie zauwazyliscie ze narzekaja zawsze ci ktorym sie dobrze powodzi w Polsce ?
            narzekaja na przyszlosc dzieci, bo juz nic innego im do glowy nie przyjdzie.a
            emigranci boja sie o przyszlosc dzieci o wiele bardziej, i maja do tego powody-
            prawdziwe -wynikajace z tego ze sa obcymi, a ich dzieci ich potomkami.dzieci z
            obcymi nazwiskami maja bardzo ciezko i znalezienie dobrej pracy jest sukcesem w
            Dani .chyba w Polsce przynajmniej ten problem odpada?
            • cornio Re: gadanie trzy po trzy 20.05.02, 23:06
              Gość portalu: selma napisał(a):

> nie zauwazyliscie ze narzekaja zawsze ci ktorym sie dobrze powodzi w Polsce ?
              > narzekaja na przyszlosc dzieci, bo juz nic innego im do glowy nie przyjdzie.a
              > emigranci boja sie o przyszlosc dzieci o wiele bardziej, i maja do tego powody-
              > prawdziwe -wynikajace z tego ze sa obcymi, a ich dzieci ich potomkami.dzieci z
              > obcymi nazwiskami maja bardzo ciezko i znalezienie dobrej pracy jest sukcesem w
              >
              > Dani .chyba w Polsce przynajmniej ten problem odpada?

selmo kiedys cie zjem jak paczka-jak cos rypniesz to az miesnie twarzy od smiechu
              drgaja.Problemy z praca z powodu nazwiska ? w Danii,w jakiej dziurze ty
              mieszkasz?.A znasz kawiarenke na Osterbro-Polka ja ma.Oczywiscie mowie o Kbh.
              • Gość: selma do cornio IP: *.ppp.get2net.dk 21.05.02, 11:49
                znam Polke co ma kwiaciarnie na Osterbro i faceta Polaka co ma kiosk warzywny
                zaraz obok.
          • cornio Re: celeste 21.05.02, 01:37
            Gość portalu: marcee napisał(a):

> No jasne. zarabia asystujac przy porodach 3000 zl. !!! To niezly zarobek jak na
            >
            > sredni personel medyzcny w Polsce.
            >
            > I wolałaby latać z mopem za granicą???? Nie wierzę !!!

baju baju -pielegniarka ma 800 zl miesiecznie +-
            • Gość: Celeste Re: Cornio & Marcee IP: *.067.popsite.net 21.05.02, 21:29
              cornio napisał(a):

> Gość portalu: marcee napisał(a):
              >
              > > No jasne. zarabia asystujac przy porodach 3000 zl. !!! To niezly zarobek j
              > ak na
              > >
              > > sredni personel medyzcny w Polsce.
              > >
              > > I wolałaby latać z mopem za granicą???? Nie wierzę !!!
              >
              >
              >
              > baju baju -pielegniarka ma 800 zl miesiecznie +-

Moja kolezanka asystuje przy operacjach na serce, glowy, watraby, raka itd...
              Nigdy nie slyszalam od niej zeby brala udzial przy porodach ale byc moze rowniez
              i to robi. Niemniej, nie sadze zeby osoba wykwalifikowana, z 20-letnim stazem
              pracy, chyba najbardziej pracowita osoba jaka kiedykolwiek mialam zaszczyt
              poznac, zarabiajac troche powyzej sredniej krajowej w Polsce jest jakims
              fenomenem w tym kraju.
              Ja doskonale wiem ze wiele pielegniarek zarabia duzo mniej ale niestety nie ona.

Podalam ja jako przyklad osoby, ktorej sie dobrze powodzi w Polsce a mimo
              wszystko chcialaby wyjechac bo nie wierzy ze jej dzieci beda mialy dobre zycie w
              Polsce w przyszlosci. Wiele ludzi za granica poswieca pierwszych kilka lat na
              ciezka prace polaczona z nieustanna nauka po to zeby miec lepsza przyszlosc a w
              Polsce jednak tak nie jest. Terazniejszosc nie wydaje sie zlota a przyszlosc
              niektorzy widza tylko w czarnych kolorach.
              Moja kolezanka jest wlasnie takim przypadkiem. Kiedys mnie odwiedzila tutaj w USA
              i byla zszokowana ze w wielu przypadkach miedzy sprzataczka a pania ktora ja
              zatrudnia nie ma prawie roznicy. Wiele bowiem kobiet pracujacych zatrudnia
              sprzataczki, bo same nie maja czasu na to. Sprzataczka moze zarobic okolo
              $2000/miesiecznie a pani ktora ja zatrudnia tez. W Polsce natomiast zawod
              sprzataczki kojarzy sie z czyms gorszym.
              • Gość: selma Re: Cornio & Marcee IP: *.ppp.get2net.dk 21.05.02, 21:50
                jezeli sprzataczki tak sa powazane w USA, to dlaczego z takim lekcewazeniem
                pisza o tym zawodzie Polacy z USA?
                • Gość: Jasiu Re: Cornio & Marcee IP: 9FBA5E* / *.bankofamerica.com 21.05.02, 21:53
                  Gość portalu: selma napisał(a):

> jezeli sprzataczki tak sa powazane w USA, to dlaczego z takim lekcewazeniem
                  > pisza o tym zawodzie Polacy z USA?

No bo ile wreszcie mozna sprzatac??? Zawsze im sie marzy jakas powazniejsza praca
                  to i lekcewaza terazniejsza...

• Gość: REnka Re: housekeeper , waitress IP: *.home.cgocable.net 22.05.02, 02:19
                    To sa dobre zawody dla mlodych, szybkich i zrecznych kobitek.Szybko sie obrobia
                    i uniwersytet jeszcze obskocza.Po paru latach dyplom w kieszeni i nowa praca na
                    widoku.Zadna praca nie hanbi, a "praca ludzi wzbogaca".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka