Dodaj do ulubionych

dentysta w uk

01.03.05, 10:00
hej, potrzebuje dentyste a moja polozna powiedziala ze musze isc prywatnie bo od jakiegos czasu
dentysci nie przyjmuja juz pacjentow nhs bezplatnie. czy to prawda? ostatnio ktos na tym forum
pisal ze w ciazy przysluguje bezplatny dentysta... wie ktos cos wiecej?
Obserwuj wątek
    • lucasa Re: dentysta w uk 01.03.05, 10:10
      ja do dentysty chodze prywatnie, do takiego, ktory w ogole nie przyjmuje osob w
      ramach nhs. ale ku mojemu zdziwieniu gdy bylam w ciazy (i rok po) mialam u
      niego bezplatne lecznie. musialam za kazdym razem podpisac papierek na kiedy
      mam termin, a on juz zwracal sie o zwrot kosztow.

ale faktycznie jest problem z zapisaniem sie do dentysty (moze tylko w
      Londynie?). a przeszlas sie po dentystach w okolicy (blizszej i dalszej?
      wlasnie moze znajdziesz takiego od nhs ktory ma jeszcze miejsca (niekoniecznie
      w poblizu domu) lub takiego prywatnego, ktory tez zrobi bezplatnie wlasnie ze
      wzgledu na ciaze?

powodzenia!
      A
      • mamamon Agnieszka 01.03.05, 10:33
        Agnieszka,
        A czy Ty masz dobrego dentyste? Bo ja tez poszukuje i wole zaplacic, ale isc do
        kogos dobrego. Moj jest beznadziejny...
        • izetka Re: Agnieszka 01.03.05, 11:17
          a jak myslicie ile moze kosztowac wstawienie plomby, ktora wyleciala?
          • farpakon Re: plomba 01.03.05, 11:36
            w ciazy i rok po przysluguje ci bezplatna opieka. musisz znalezc jakiegos dentyste (tu nie ma rejonizacji). na I wizycie wypiuje sie karte z opisami chorob i jest tam tez rubryka, czy jestes w ciazy. i to trzeba zaznaczyc i juz. albo powiedziec w recepcji.
            co do ceny, to chyba trudno powiedziec. na pewno od £40 w zwyz. wiekszosc dentystow w uk, z ktorymi sie spotkalam jednak nie wymieni ci tylko 1 plomby. na ogol na I wizycie robi ogolny przeglad i wylicza wstepnie ile to cie bedzie kosztowalo, a potem placisz jakas srednia. mnie troche czasu zajelo, zeby sie do tego przyzwyczaic. ale moze ty trafisz do takiego, co zrobi ci tylko plombe.
            zachecam cie, zebys poszukala jakiegos dobrego dentysty i wykorzystala przyslugujace ci bezplatne leczenie.
            pozdrowka
        • lucasa Re: Monika 01.03.05, 13:45
          napisze na priv,
          A
    • ewunia_uk Re: dentysta w uk 01.03.05, 12:13
      Poszukaj najblizszego dentysty tutaj:

www.nhs.uk/england/dentists/default.aspx
      Fakt, ze wiekszosc dentystow nie przyjmuje nowych pacjentow NHS, ale przyjmuje
      prywatnie, i wtedy obowiazuje zasada, ze "Existing private patients who become
      charge exempt will be registered on the NHS". Czyli jesli jestes w ciazy, to
      bedziesz przyjmowana bezplatnie.
    • gaja_kesari Dentysta NHS w uk 01.03.05, 12:14
      Tu, po wpisaniu kodu pocztowego, znajdziesz dentystów NHS:
      www.nhs.uk/england/dentists/registeringNHSPatientsSearch.aspx
      UWAGA: nie musisz wybierać dentysty najbliższego swojemu miejscu zamieszkania.

Jak już wspomniano, za dentystów NHS płaci się (mniej niż za prywatnych, choć
      wciąż do 80%), ale kobietom w ciąży i młodym mamom przysługuje bezpłatna opieka
      dentystyczna, do roku po urodzeniu dziecka. To jest opieka podstawowa: za
      amalgamat nie płaci się wcale, ale jeśli życzysz sobie np. "białej" plomby, to
      raczej będziesz musiała dopłacić.

Powodzenia!
      • farpakon Re: Dentysta NHS w uk 01.03.05, 13:32
        moze nie bedzie musiala. zalezy od zeba. ja mialam biale plomby za friko w mniejszych ubytkach. natomiast gdzies wyczytalam, ze ponoc amalgamat moze byc niekorzystny dla dziecka i wszystkie kobiety w ciazy beda mialay wymieniane na biale plomby. ciekawe, czy tak robia.
        inna sprawa, to taka, mnie dentysci tutaj przekonywali, ze do wiekszych dziur amalgamat nadaje sie o wiele lepiej niz te swiatloutwardzalne. coz, co osoba, to inna opinia.
        • ma.pi Re: Dentysta NHS w uk 01.03.05, 13:47
          farpakon napisał:

> inna sprawa, to taka, mnie dentysci tutaj przekonywali, ze do wiekszych dziur
          a
          > malgamat nadaje sie o wiele lepiej niz te swiatloutwardzalne. coz, co osoba,
          to
          > inna opinia.
          >

I tego sie trzymaj. Nie daj sobie wymienic tych "srebnych" plomb na biale. Te
          swiatloutwardzalne plomby po oklolo 5-7 latach sie obkurczaja i trzeba nowe
          dawac. Taka "srebna" wytrzyma i 25 lat. Ja niestety tego nie wiedzialam i
          jeszcze przed wyjazdem do Kanady dalam sobie pozmieniac (nieuczciwosc dentysty,
          ktory mi wmowil, ze tak bedzie lepiej) na biale plomby. I teraz za to place :o(.

Pozdr.
          • mama5plus Re: Dentysta NHS w uk 01.03.05, 14:53
            Ma.pi, tez sie spotkalam z taka opinia.
            Szczegolnie jesli chodzi o te zeby trzonowe.
            Ja mam biala plombe na takim jeszcze z Polski
            i co prawda trzyma sie juz 10 lat ale przy gryzieniu
            np ten zab jest wrazliwy -zawsze tak bylo.
            Jakis rok temu robilam siodemki i tez chcialam uniknac tych srebrnych
            wiec zamierzalam doplacic za swiatloutwardzalne.
            Ale dentystka przekonywala mnie,
            ze one sa niewskazane na wieksze dziury.
            Skonczylo sie ostatecznie na pol-koronkach ale przy okazji
            czytalam co sie dalo i rozmawialam z paroma osobami `z dziedziny`
            i to samo mi mowili co ona. Ja jednak chcialam uniknac tych srebrnych
            ze wzgledu na planowana ciaze wiec w sumie dobrze,
            ze na koronkach sie skonczylo.

A z kolei w ciazy, tak jak Asia chyba pisala, nie zakladaja srebrnych
            bo ryzyko dla plodu - to tez wiem od mojej dentystki
            • ma.pi Re: Dentysta NHS w uk 01.03.05, 15:48
              mama5plus napisała:

>
              > A z kolei w ciazy, tak jak Asia chyba pisala, nie zakladaja srebrnych
              > bo ryzyko dla plodu - to tez wiem od mojej dentystki

A ja sie tak zastanawiam na ile te wspolczesne "srebne" plomby sa szkodliwe w
              porownaniu z tym co bylo np. 20 lat temu. Czy cos sie zmienilo w skaldzie tych
              plomb przez lata?. Jak nie zapmne to sie spytam dentysty przy najblizszej
              wizycie.

A z tym Twoim wrazliwym zebem z biala plomba to porozmawiaj z dentysta, bo jak
              wypelnienie jest duze to ten zab jest slabszy i moze dobrze by bylo zrobic
              koronke. Ja mialam taki jeszcze do zeszlego tygodnia i tak sobie zwlekalam z
              zalozeniem koronki (mimo, ze od kilku lat dentystka mi o tym wspominala) i zab
              pekl na pol. I juz go nie mam, buuuuuuu. Nie znaczy, ze u Ciebie musi byc tak
              samo, ale lepiej porozmawiac z fachowcem jak on to widzi. :o)

Pozdr.
              • edytais Re: Dentysta NHS w uk 01.03.05, 21:34
                > > A z kolei w ciazy, tak jak Asia chyba pisala, nie zakladaja srebrnych
                > > bo ryzyko dla plodu - to tez wiem od mojej dentystki
                >
                > A ja sie tak zastanawiam na ile te wspolczesne "srebne" plomby sa szkodliwe w
                > porownaniu z tym co bylo np. 20 lat temu. Czy cos sie zmienilo w skaldzie tych
                > plomb przez lata?.

Amalgamatowe plomby zawieraja rtec, dlatego sa uwazane za ryzykowne w czasie
                ciazy. Srebrne to one sa tylko z wygladu....
                Poza rtecia to zawieraja nikiel. Tez ponoc szkodliwy (nawet bardziej od rteci)
                bo tez rakotworczy (uszkadza DNA). "Nickel alloy" (sorry, nie wiem jak
                przetlumaczyc) jest uzywany rutynowo przez "national cancer centers" zeby
                spowodowac raka u zwierzat labolatoryjnych (ten sam alloy jest uzywany przez
                dentystow). Nie pisze tego, zeby straszyc, ale wlasnie dlatego nie wskazane sa
                takie plomby w czasie ciazy. Dentysta w Niemczech nie chcial mi zalozyc
                amalgamatowych plomb jak ja bylam w ciazy.
                • ma.pi Re: Dentysta NHS w uk 01.03.05, 21:54
                  Dzieki, ja wiem, ze one nie sa srebne, dlatego te srebne pisalam w " ".
                  A jak juz sa zalozone przed ciaza to tez nalezy sie ich obowaiac?

pozdr.
                  • mama5plus Re: Dentysta NHS w uk 01.03.05, 22:40
                    ma.pi napisała:

> Dzieki, ja wiem, ze one nie sa srebne, dlatego te srebne pisalam w " ".
                    > A jak juz sa zalozone przed ciaza to tez nalezy sie ich obowaiac?

Ma.pi, z tego co mi dentystka mowila i co przeczytalam to
                    chodzi o to, ze gdy sie zalozy taka plombe w ciazy czy na krotko przed, wtedy w
                    trakcie zakladania i na jakis czas po wydziela sie ta rtec w wiekszych
                    ilosciach, opary sie wdycha czy cos tam jeszcze. Musialabym znowu pogrzebac
                    zeby to dokladniej wytlumaczyc.
                    A czy sa bardziej szkodliwe niz kiedys?
                    Powiedzialabym raczej, ze mniej bo sklad ciagle modyfikuja niby na lepsze.
                    Ja juz mam metlik w tym temacie, zwlaszcza po lekturze jednego forum
                    dentystycznego.
                    Te z rtecia nie sa idealne ale z drugiej strony te biale to tez tworzywo
                    sztuczne na ktore np mozna byc uczulonym i trzeba by ponoc jakies testy
                    najpierw robic zeby sprawdzic reakcje. Tez zakladanie mozna spaprac i nie
                    bedzie np dobrze przylegala taka plomba a to ma swoje minusy rozne. Itd itd.
                    Niewatpliwa zaleta to to, ze zab z biala ladniej wyglada big_grin

Edyta, a ze sa srebrne z wygladu tylko to tez wiem.
                    I wlasnie mi o te rtec najbardziej chodzilo, zwlaszcza, ze po wyjeciu 2 takich
                    jeszcze z Polski, w odstepie 2 tygodniowym bodajze bo mi sie 2 zeby odezwaly,
                    mialam odjawy zatrucia rteciowego jak malowanie uncertain

Ma.pi, dzieki za sugestie. Wybieram sie teraz to zapytam. To uczucie mam co
                    prawda od samego poczatku czyli od zalozenia plomby i jedna znajoma dentystka
                    mi mowila, ze to norma przy wiekszych dziurach pokrytych biala, ale teraz mam
                    zasiane ziarno watpliwosci to bede drazyc. Dzieki za ostrzezenie.
    • eballieu Re: dentysta w uk 01.03.05, 14:08
      A gdybys juz musiala isc prywatnie, to tu masz orientacyjne ceny.
      Examination
      £29.00
      Small X-Ray
      £9.00
      Panoramic X-Ray
      £41.00
      Scale & Polish with Hygienist
      £49.00
      Fillings (from)
      £45.00
      Root Fillings (from)
      £185.00
      Crowns (from)
      £430.00
      Bridgework
      P.O.A.
      Extractions (from)
      £72.00
      Ja po prostu wiem ze w moim przypadku nie byli drozsi niz dentysta, ktory
      oglaszal sie w polskiej gazecie, a gabinet mial ubogi. No ale dzialalam na
      szybko, jestem szczesliwa ze dalo rade naprawic moj problem.
      www.barbicandentalcare.co.uk lub com na koncu
      oni przyjmuja w dzielnicy biznesu wiec jak cos to od razu im powiedz,ze nie
      masz czasu na kilka wizyt, ze idziesz do nich z konkretna sprawa i tyle. W ten
      sposob moze unikniesz oplat dodatkowych za przeciaganie sprawy. Probuj dalej
      na "ciaze" sie zalapac. Moze sie uda, nie poddawaj sie. Mi korony przylepic na
      ciaze nie chcieli i w sumie jest to zrozumiale.
      A cennik jak cos mamy do porownania
      • lol21ndm Re: dentysta w uk 01.03.05, 14:51
        Od zawsze mialam problemy z zebami. Gdy przyjechalam na stale do UK (1993)
        zapisalam sie do dentysty z NHS - dalej mialam problemy z zebami, ze juz nie
        wspomne o dentystach (mialam dwoch z NHS). W 1996r, w Swieta Bozego Narodzenia
        ulamal mi sie w korzeniu przedni zab (dwojka). Jako, ze byly swieta, to poszlam
        do dyzurujacego dentysty (ktory okazal sie byc tylko i wylacznie "prywatnym"),
        ktory obejrzal i powiedzial, by isc do swojego po Swietach, to da sie zab
        uratowac. Zaraz po Swietach poszlam i baba od razu mi zab wyrwala. Na moje
        protesty, ze zab przeciez do uratowania stwierdzila, ze nieprawda i juz. Potem
        chciala mi zamowic proteze, ale udalo mi sie wyprosic mostek. Z'bucher'owala mi
        zab obok "dla mostka", po czym ten mostek wylecial w ciagu kilku dni. Chodzilam
        z wyrwa na przodzie jak babcia, a mialam dwadziescia-kilka lat. W koncu,
        zdesperowana, poszlam do tamtego prywatnego... Zapisalam sie, przyjal mnie,
        zrobil nowy mostek, wyleczyl reszte zebow. Owszem, kosztowalo to sporo, ale
        rozlozyl na raty. Od tamtej pory chodze do dentysty tylko na check-up co 6 m-cy
        i wszystko sie trzyma. Problemy z zebami jak reka odjal. smile
        Chyba warto zaplacic wiecej... smile)
        • mrufkaa Re: dentysta w uk 01.03.05, 23:53
          fajnie, ze izetka zaczela ten temat, bo tez mam pytanie.
          Po ostatnim watku edytkus i mojej korespondecji z bogusia, ruszylam tylek i
          zaprowadzilam julke po raz pierwszy do dentysty. Wybor przypadkowy, gabiet
          dobrze wygladala z ulicy. pan dr Julce w paszcze zagladnal, orzekl, ze wszysko
          dobrze, kontrola za pol roku, dbac o nawyki zywieniowe.
          Tydzien temu moj maz poszedl do tego samego dentysty z bolacym zebem trzonowym.
          dr obejrzal, uznal, ze bedzie trzeba zalozyc duza plombe, umowil na wczoraj.
          wczoraj zeba wyrwal, dajac w miedzyczasie 4 zastrzyki znieczulajace, poszukujac
          igla miejsca, gdzie by ten zastrzyk wbic.... maz przyszedl skonany, spuchniety
          i obolaly i zazadal ode mnie przepisania dziecka gdzie indziej.
          Hmmm, ja wiem, ze pan dr moze nie zawsze taki niedelikatny, ale moje zaufnie
          spadlo do zera. Czy mozecie mi powiedziec jak znalezc dobrego dentyste w
          okolicy? ja osobiscie jestem zapisana do pewnej Dunki, ktora bardzo sobie
          chwale, ale ona przyjmuje w samym centrum Londynu i dziecka tam nie powleke.
          Macie jakies pomysly na znalezienie dobrego dentysty gdzies w poblizu, jesli
          wokol sami niewymagajacy mieszkancy Essex, ktorzy nie umedyczniaja zebow? smile
          • eballieu Re: dentysta w uk 02.03.05, 08:42
            "Macie jakies pomysly na znalezienie dobrego dentysty gdzies w poblizu, jesli
            > wokol sami niewymagajacy mieszkancy Essex, ktorzy nie umedyczniaja zebow? smile"
            Mrufka Droga, a chcesz chodzic bez zebow? Ja Ci dam, mieszkancy Essex!!! Ja
            lada dzien bede mieszkanka Essex! prosze jak sie szybko uczymy klasowosci i
            segregowania w Angliismile Bo ja tez juz znam kilka dobrych dowcipowsmile
    • mamamon Agnieszka 02.03.05, 15:12
      Dzieki za maila, odpisalam wczoraj na gazetowy.
      • mrufkaa Re: Ela 03.03.05, 00:37
        a gdzie cie zaniesie w tym pieknhym hrabstwie? Blizej Londynu czy morza? smile
        • acutecompute Re dentysci - nhs 03.03.05, 17:38
          wlasnie wrocilam z mojej pierwszej wizyty..
          najblizsi dentysci nie zapisywali z nhs i zobaczylam w gazecie ogloszenie ze
          jakis gdziestam przyjmuje.gabinet okazal sie klitka w domu dentysci
          arabscy ,umowilam sie.a potem okazalo sie ze skandynawska klinika niedaleko
          mnie przyjmuje zapisy . zapiasal sie , wypelnilam papiery i dostalam termin na
          sprawdzenie za 4 tyg - czyli dzisiaj.
          sprwadzili , zrobili male xray i panoramiczne - £ 21.
          potwierdzili ze @srebrne @ na tylne zeby sa lepsze bo sie nie kurcza.
          zdziwili sie ze w polsce robia tytanowe wkrety( hehe)
          i dali wykaz robot z cenami.
          wypelnienie 2 ( male ) £ 11.
          scaling/polish £ 8
          root filling ( jeden chyba ?) £60,44
          klinika jak z kosmosu
          tzn. czysto i pieknie
          • izetka Re: Re dentysci - nhs 03.03.05, 19:37
            a ta skandynawska klinika to na nhs?czy samemu trzeba placic? gdzie to jest dokladnie?
            • acutecompute Re: Re dentysci - nhs 04.03.05, 00:02
              brighton , niestetysmile)))))
              ladne miasto zapraszamsmile)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka