Dodaj do ulubionych

polskie produkty ,polskie sklepy

27.04.05, 16:39
wlasnie jestem swiezo po konsumcji koreczkow helskich.ktos mi powiedzial ze
jest sklep z jedzeniem z calego niemal swiata w Br-ton i niezwlocznie sie tam
udalam . jest maka poznanska nawet ,cwikla z chrzanem , nawet kiszone ogorki
w sloiku ,oczywiscie konserwy ale i polski olej , slodycze, sledzie , duzo
nabialu swiezego .ceny .wlasnie ja mysle ze niskie - serek danone 0,34 ,
margaryna 0,64 . sledzie 1,30 - 2 £.soki tarczyna i helleny 0,99 .niestety
nie ma pierogow i wogole mrozonek i gotowych . ale jest blizej niz do
londynskich polskich sklepow . zainteresowanym podam adres.
Obserwuj wątek
    • kash0303 Milla, no gdzie???????? n/t 27.04.05, 16:47
      • acutecompute Re: Milla, no gdzie???????? n/t 27.04.05, 16:59
        zadzwon to ci powiem !!!smile))))))
      • acutecompute Re: Milla, no gdzie???????? n/t 27.04.05, 17:21
        bedford st.
    • violus73 Re: polskie produkty ,polskie sklepy 27.04.05, 17:15
      gdzie? gdzie? Ja co prawda w Crawley ale do Brighton rzut beretem to biegusiem
      podjade. Bywamy tam czasem w kosciele.
      • acutecompute Re: polskie produkty ,polskie sklepy 27.04.05, 17:20
        jak bedziesz jechac to daj znac.jesli jedziesz do kosciola to pewnie do
        polskiego , na tylach waitrose.zejdz w dol do waitrose ,skrec w prawo ,przejdz
        na druga strone ulicy ,pierwsza w lewo .taj Mahal sklep sie nazywa.nawet
        paszteciki z kurczaka maja.
        • violus73 Re: polskie produkty ,polskie sklepy 27.04.05, 17:23
          oj juz mi slinka cieknie, do niedzieli nie doczekam chyba
          • mgna Re: polskie produkty ,polskie sklepy 28.04.05, 14:28
            www.barbakan-deli.co.uk/
            • mgna Re: polskie produkty ,polskie sklepy 28.04.05, 14:31
              W LONDYNIE:

Korona
              30 Streatham High Road, Streatham London SW16
              Continental Delicatessen.
              Good selection of Polish meats, sausages, pickles, vodkas, cakes, confectionery
              and cooking ingredients.

Polanka
              258 King Street, Hammersmith, London W6 0SP, Tel. 0208 741 8268
              Open 10am-10pm Monday to Saturday and 11am- 8pm on Sundays.
              Polish food shop, offering good selection of meats and sausages, pickles, cakes
              and confectionery.
              A restaurant at the back is nicely decorated in Polish wooden country style and
              offers comforting, filling food at reasonable prices.

Bookshops
              Polish Bookshop at POSK
              238-246 High Street, Hammersmith W6 0RF
              Tel 020 8748 5522

Orbis Books
              66 Kenway Road SW5 0RD Tel 020 7370 2210
              Email: bookshop@orbis-books.co.uk

Veritas Foundation Publication Centre
              63 Jeddo Road, London W12 9EE Tel 020 8749 4957
              Email: Thomas@veritas.knsc.co.uk

-
              Writing is good, thinking is better. Cleverness is good, patience is better.
              Hermann Hesse.
              • grazia.eni Re: polskie produkty ,polskie sklepy 28.04.05, 16:57
                Wszystko tylko w Londynie i w Londynie. A ja w tym Newcastle za głupią mąką
                ziemniaczaną latam 2 miesiące. O zwykłej koloru białego nie wspomnę, bo
                przeleciałam już chyba wszystkie tu dostępne (szaro-bure ruskie pierogi - fuj sad
                • ma.pi Re: polskie produkty ,polskie sklepy 28.04.05, 17:01
                  grazia.eni napisała:

> Wszystko tylko w Londynie i w Londynie. A ja w tym Newcastle za głupią mąką
                  > ziemniaczaną latam 2 miesiące. O zwykłej koloru białego nie wspomnę, bo
                  > przeleciałam już chyba wszystkie tu dostępne (szaro-bure ruskie pierogi -
                  fuj :
                  > (

Tak z ciekawosci pytam, czy Ty do ruskich make ziemniaczana dodajesz? Bo ja
                  nie, a pierogi dobre i kolor maja OK.

Eeee i smaku mi na pierogi zrobilas, pewnie na weekend ugniote.

Pozdr.
                • acutecompute Re: polskie produkty ,polskie sklepy 28.04.05, 17:47
                  Waitrose ma make ziemniaczana , w foliowych zoltoczerwonych foliowych
                  woreczkach , jak w Polsce sol.
                  • mama5plus Re: polskie produkty ,polskie sklepy 28.04.05, 18:34
                    I Holland & Barrett tez ma make ziemniaczana
                    ( i polskie sezamki ;-P )
                    I wszystkie sklepy ze zdrowa zywnoscia jakie znam w okolicy.
                    • mama5plus Re: polskie produkty ,polskie sklepy 28.04.05, 18:35
                      A poza tym skrobia kukurydziana jest swietnym zamiennikiem
                  • grazia.eni Re: polskie produkty ,polskie sklepy 28.04.05, 18:35
                    A nie wiesz, w jakich sklepach można ją dostać, bo nie widziałam (w tych, co
                    byliśmy, dużych i małych, zrobili wielkie oczy)?
                    Nie dodaję ziemniaczanej do ruskich.
                    Po malutku się przyzwyczajam do szarej mąki, ale jeszcze mnie wkurza. Jeżeli
                    wiecie, która jest idealnie biała (jak nasza np. tortowa) proszę, dajcie znać
                    (jak się nazywa i jakiej firmy). Bez względu na cenę.
                    • mgna Maka ziemniaczana 28.04.05, 18:56
                      Grazia.Eni make ziemniaczana sprzedaja w Tesco tam gdzie Kosher jedzenie jest.
                      Jest ona w plastikowej zolto-bialo-czerwonej torebeczce.
                      • grazia.eni Re: Maka ziemniaczana 28.04.05, 19:12
                        W TESCO pytał mój mąż i syn (oni znaja język). Ja na wszeli wypadek obmacuję
                        wszystko. Przynajmniej w Gateshead nie ma. Obiecują na "jutro" od miesiąca smile
                    • jagienkaa Re: polskie produkty ,polskie sklepy 28.04.05, 18:58
                      nie jest to sprawdzona informacja, ale czytałam na "poles in great britain" że
                      ktoś po latach poszukiwań znalazł perfekcyjną mąkę jak polską, oto copy+paste:
                      hi there
                      just thought i'd let any cooks out there know of my recent find.
                      i have asked a few times on this site about flour for pierogi, but
                      never had much joy on the reply, only that its plain flour, which i
                      knew,maybe its something that you dont bother to make so much over
                      here, but after eating it over there, i just love it now. after
                      experimenting many times using many types of flour, it never seemed
                      to turn out the way my friends mother made pierogi over in polond.
                      at last i came across a flour in tesco's yesterday.
                      its new in stock and its called mc dougalls oo grade premium
                      flour.65p a bag.
                      i tested it out late yesterday evening & it was the business.
                      i made pierogi with mashed tates and cream cheese filling (again
                      tesco stock a fat free cheese calles quark, very cheap)
                      then i made the rest with pureyed mince beef, onion & leek.
                      they turned out fantastic the best i have ever made & better than
                      many i have actually eaten over there.
                      the flour was the key,they were exactly the same as the real thing
                      in texture taste & everything.
                      i just finished the last of today for lunch.
                      now i am full am satisfied. just wish i had a couple of bottles of
                      tyskie to wash it down followed by some krupnik.

cheers
                      chris

mam nadzieję że to pomoże!
                      • grazia.eni Re: polskie produkty ,polskie sklepy 28.04.05, 19:32
                        Dzięki, Jagienko. Muszę namówić któregoś z tutejszych Polaków do założenia
                        sklepu smile
                        • ewunia_uk Newcastle 28.04.05, 23:16
                          grazia.eni napisała:

> Dzięki, Jagienko. Muszę namówić któregoś z tutejszych Polaków do założenia
                          > sklepu smile

Polskiego nie ma (jak na razie), ale jest rosyjski - nazywa sie Slovanka i
                          ostatnio przeniosl sie do Green Market (przy Newgate Street, najblizsze metro
                          Monument).

Ja jeszcze nie bylam na nowym miejscu, ale kiedys, kiedy sklep byl jeszcze w
                          Sandyford, sprzedawali tam kiszone ogorki, kapuste, bialy ser i inne temu
                          podobne slowianskie rarytasy.
                    • rozyczko Re: polskie produkty ,polskie sklepy 28.04.05, 21:05
                      Ta "idealnie biala maka " jest sztucznie wybielana chemikaliami. Na pewno chcesz
                      takiej uzywac?

W Cambridge mozna kupic polskie produkty w Domu "Polonia" (soboty od 15 ~17) i
                      we wloskim sklepie "Balzanos". Ktos mowil mi tez, ze w Waitrose mozna dostac
                      "Sopocka".

Ewa
                      • mama5plus Re: polskie produkty ,polskie sklepy 28.04.05, 23:01
                        Poledwice sopocka?
                        Jesli tak to rowniez w Safeway`u (Morrisons chyba teraz)
                        Krakowska w ASDA smile
                        • jagienkaa Re: polskie produkty ,polskie sklepy 28.04.05, 23:02
                          i w Sainsbury's też, również pyszne polskie kabanosy z Morlin.
                    • mama5plus Re: polskie produkty ,polskie sklepy 28.04.05, 23:13

Grazia, Holland & Barrett to siec wiec mysle, ze jest i u Was.
                      Natomiast inne to takie sklepy lokalne wiec Ci nie pomoze.
                      Np Peppers ma chyba tylko w Kent swoja mini-siec.
                      Pytaj raczej o potato starch.
                      W ostatecznosci tutaj chyba mozesz zamowic:
                      www.goodnessdirect.co.uk/cgi-local/frameset/sect/FCIFL.html
                      • ewunia_uk do Grazia 28.04.05, 23:17
                        mama5plus napisała:

>
                        > Grazia, Holland & Barrett to siec wiec mysle, ze jest i u Was.

Skoro mieszkasz w Gateshead, to najblizszy Holland & Barret dla Ciebie bedzie
                        chyba w Metro Centre, przy czerwonym wejsciu (tym od strony Debenhams).
            • ika8 Re: polskie produkty ,polskie sklepy 29.04.05, 16:21
              Barbakan jest drogi i w sumie maly wybor. W Manchester sa jeszcze dwa polskie
              sklepy, wylacznie polskie. Jeden podobno niedaleko polskiego kosciola (nie
              bylam), drugi na Cheetham Hill, jedna z bocznych uliczek Cheetham Hill Road
              (kilkaset metrow za klubem polskim).
              • annamaria0 Re: polskie produkty ,polskie sklepy 29.04.05, 16:28
                Najlepszym substytutem polskiego twarogu jest w moim mniemaniu curd cheese,
                niestety, nie jest on latwo dostepny. Odradzam quark cheese, jest zazwyczaj
                odtluszczony i nie sprawdza sie.
              • mgna ika8 29.04.05, 18:47
                Ika, czy wiesz konkretniej gdzie sa te sklepy? Adres moze telefon? Ja wiem ze
                polski kosciol jest przy Loyd St pomiedzy Manchester University a Rusholme
                (zaraz za St. Mary's Hospital i Whitworth Gallery/Parku). Przejezdzam tam
                czesto w drodze do muzeum, ale nigdy nie widzialam zadnego polskeigo sklepu.
                Ten na Cheetham Hill jest dosc daleko odemnie, ale jesli wybor jest duzy to
                warto sie wybrac. Czy moze wiesz czy tam mozna kupic polski twarog? W
                Barbakanie niestety nie maja. Tak, Barbakan jest drogim, ale tam kupuje tylko
                polskie produkty poniewaz ich contynentalne moge o wiele taniej kupic w
                Rusholme. Polecam tez Unicorn sklep po przekatnej od Barbakanu.
                • ika8 Re: ika8 02.05.05, 17:29
                  Niestety nie podam ci dokladniejszych informacji, bo sama mam informacje
                  z "poczty pantoflowej" nie znam dokladnych adresow ani telefonow. Jesli chodzi
                  o sklep przy kosciele polskim (wlasnie ten kosciol o ktorym piszesz), nie bylam
                  tam jeszcze, jedynie znajomy powiedzial i ze ktos otworzyl polski sklep bardzo
                  niedawno. Sklep na Cheetham Hill jest bardzo malutki ale tez bardzo polski (nie
                  tak jak Barbakan - kontynentalny). Maja tam tylko jedna lodowke, nie sprzedaja
                  wedlin na wage, wszystko maja paczkowane, nie pamietam czy mieli twarog, ale
                  prawdopodobnie tak, bo lodowka byla zapakowana dobrociami (kielbasy,
                  pasztetowe, salcesony, kaszanki, pierogi itp). Trudno ich znalesc, bo mieszcza
                  sie w bocznej slepej uliczce (nie pamietam nazwysad) Sami jezdzillismy w gore i
                  w dol Cheetham Hill Road kilka razy i nie moglismy ich znalesc, zatrzymalismy
                  sie zeby zasiegnac jezyka i spotkalismy Polakowsmile Poza tym chleb chyba jednak
                  warto kupic w Barbakanie, na Cheetham Hill jest tylko jeden rodzaj, oczywiscie
                  paczkowany. Barbakan jest pod tym wzgledem chyba niezastapionysmile
                  • mgna Re: ika8 03.05.05, 10:47
                    Dziekuje Ika smile W ten tydzien bede sie wybierala do Rusholme na zakupy, wiec
                    objade uliczki wokol polskiego kosciola. Dam znac jesli znajde polski sklep. Co
                    do Cheetham Hill...nie znam zupelnie, ale kiedys sie tam wybiore w poszukiwaniu
                    bocznej, slepej uliczki wink
                    • ika8 Re: ika8 03.05.05, 11:25
                      Pamietaj, ze tam (na Cheetham Hill) jest Klub Polski, ktory trudno przegapic,
                      na budynku wielkimi literami napisali Klub Polskismile a sklep jest kilkaset
                      metrow dalej. Ja tez nie znam Cheetham Hill, mieszkam zupelnie z innej strony
                      Manchester, ale czego sie nie robi dla uszczesliwienia kubkow smakowychsmile
                      Aha, a sklep nazywa sie Aga, ale to chyba nie ma duzego znaczenia, szukalam na
                      internecie, ale nie ma nic na ich temat. No i chyba musze sie tam wybrac, bo
                      skonczyla mi sie kawa Inka, ktora jest dla mnie teraz substututem kawy
                      naturalnej, jestem uzalezniona a staram sie nie pic duzo kawy w ciazy.
                      • mgna Re: ika8 03.05.05, 19:01
                        Dziekuje Lidka, te detale powinny mi pomoc szukac tego sklepu... dobrze ze
                        napisalas nazwe sklepu, poniewaz ja skojazylabym sobie z AGA (piecykiem
                        kuchennym) i niepodjezdzalabym blizej. Ja chce sie tam wybrac za twarogiem
                        (Mama chce ugotowac pierogi ruskie, a niewychodza one tak samo kiedy uzywamy
                        quark), a po wyjezdzie Mamy bede tam kupowac pierogami, jesli je sprzedaja....i
                        powidelka sliwkowe (mieszam je z drzemem z roz do moich wschodnich
                        slodyczy)...az slinka leci.... Jeszcze raz dzieki, Marzena smile

Writing is good, thinking is better. Cleverness is good, patience is better.
                        Hermann Hesse.
    • jagienkaa Re: polskie produkty ,polskie sklepy 28.04.05, 17:04
      w Derby - polski sklep jest w Market Hall.
      W Nottingham - Victoria Market oraz Bullwell(polskie centrum).
      Birmingham - Bordseley Street (polskie centrum)
    • gosiash Re: polskie produkty ,polskie sklepy 29.04.05, 15:47
      To ja jeszcze na temat maki ziemniaczanej - bo tu na mace ziemniaczanej jest
      napisane potato starch, a nie normalnie flour wink. I tez polecam sekcje z
      koszerna zywnoscia, tam na pewno znajdziesz.
    • gosiash Re: polskie produkty ,polskie sklepy 29.04.05, 15:50
      to znowu ja, bo calkiem zapomnialam zapytac, jaki ser do tych ruskich pierogow.
      Wiem, ze juz kiedys byl chyba taki watek, ale jakby ktos mogl mi podpowiedziec,
      ktory z tych ogolnie dostepnych serow, czyli takich supermarket'owych bedzie
      najlepszy, to bede baaardzo wdzieczna.
      gosia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka