Dodaj do ulubionych

kupno domu w Anglii

05.05.05, 14:51
Witam
Planujemy z mezem i 2,5 roczna Agata przerowadzke do Londynu. Mieszkamy 5 lat
w Holandii, i mimo iz mamy tu dobre warunki, to nie jest niestety to. Klimat,
ludzie, jezyk, jednym slowem kicha. Chcialabym zapytac czy jest mozliwe kupno
domu w Anglii na swiezo, tzn zaraz po przeprowadzce? Mowa oczywiscie o
hipotece. Czy bank wymaga, aby jakis czas mieszkac na wyspach i okreslony
czas pracowac?
Pozdrawiam z kraju ludzi w drewniakach
Marta
Obserwuj wątek
    • kurdemisiek Re: kupno domu w Anglii 05.05.05, 16:03
      Hmmmm

Jesli sie dobrze orientuje to trzeba miec dobra historie kredytowa na wyspach
      brytyjskich tak odrazu nie mozna kupic domu. Bo ja sie dowiadywalem i doradzili
      mi wrocic za kilka miesiecy. Z tego co sie dowiedzialem to trzeba uzywac czesto
      karty platniczej do nabicia historii kredytowej. Rowniez pomoga w poprawieniu
      historii kredytowej placenie rachunkow za pomoca Direct Debit. Ale to sa tylko
      moje informacje, moze ktos tez sie wypowie bo nie jestem w tym kraju jak co po
      niektore znane mi osoby...
    • kingaolsz Re: kupno domu w Anglii 05.05.05, 17:44
      Napewno trzeba miec "mocna" historie kredytowa. Powinno sie operowac karta
      kredytowa, splacac ja w czasie, miec wszystkie rachunki placone w terminach
      (kazde powazniejsze spoznienie, typu przekroczenie terminu z rachunku
      upominajacego, jest odnotowywane). Powinno sie miec tez rozliczenie podatkowe
      za poprzedni rok. Mysle, ze przy bardzo dobrych zarobkach , wysokim depozycie,
      pewnej pracy ( nie self-employed) to juz po roku mozna by cos kupowac. ( moje
      informacje moze nie sa profesjonalna porada, ale tym co w praktyce przy
      kupowaniu domu zauwazylam).

Pozdr
      Kinga
      • martaj7 Re: kupno domu w Anglii 05.05.05, 20:11
        Dzieki za info. Mam nadzieje ze moze nasza historia kredytowa w Holandii + dom
        tutaj cos pomoga. W kazdym razie, to chyba indywidualna sprawa.
        Pozdrawiam
        Marta
        • annamaria0 Re: kupno domu w Anglii 06.05.05, 12:44
          Marto, a jak dobrze znasz Anglie? Narzekasz na klimat, ludzi, jezyk w Holandii,
          ale czy jestes pewna, ze przeprowadzajac sie tutaj, zmienisz te wszystkie
          nielubiane aspekty zycia tam na lepsze? Nie mieszkalam w Holandii, wiec trudno
          mi porownywac oba kraje, ale ani klimat, ani mentalnosc ludzi nie roznia sie
          chyba az tak diametralnie?
          • jagienkaa Re: kupno domu w Anglii 06.05.05, 14:26
            zgadzam się z annamaria0- byłaś, mieszkałaś tu kiedyś? może przyjechalibyście
            tutaj na jakiś 'czas testowy', przez pół roku wynajmować, żeby tę historię
            kredytową przynajmniej podłapać? i rozeznać się w kraju?
        • rozyczko Re: kupno domu w Anglii 06.05.05, 13:46
          musze Cie zmartwic, bo Wasza historia kredytoda z Holandii nie bedzie tu nic
          znaczyc sad Tak bylo w naszym wypadku po przeprowadzce ze Stanow.

Ewa
    • basiak6 Re: kupno domu w Anglii 06.05.05, 14:22
      Na pewno bedzie trzeba pokazac ile sie zarabia tutaj w UK, no i rzecza
      decydujaca bedzie depozyt jaki macie na dom, jesli wiecej niz 20-25% to nie
      powinno byc wiekszych problemow.
      • martaj7 Re: kupno domu w Anglii 06.05.05, 17:58
        Czesc
        Dzieki za wpisy.
        No fakt, nie mieszkalam nigdy w Anglii na dluzej, bywam dosc czesto, ale zawsze
        sa to krotkie pobyty. Planujemy, ze najpierw maz przeniesie sie na jakis czas
        sam, rozejrzy za lokum dla nas, potem ewentualnie my zjedziemy. Trzeba to w
        Holandii duzo zalatwic, sprzedac dom, przeprowadzic dobytek...
        A piszac o klimacie nie mialam na mysli pogody, tylko takie bardziej ogolne
        rzeczy, typu nastawienie do Polakow lub ogolnie do ludzi, ktorzy tym koszmarnym
        holenderskim jezykiem posluguja sie z akcentem. Takie tam. Probowalam sie do
        tego kraju przyzwyczaic, nie dalo rady, szukam wiec swojego miejsca na ziemi.
        Marta
        • annamaria0 Re: kupno domu w Anglii 06.05.05, 18:20
          Pod jednym na pewno wzgledem Holandia i UK sa podobne - obie sa b. gesto zaludnione.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka