Dodaj do ulubionych

Czy rzeczywiscie jest tak zle?

IP: *.prodigy.net.mx 25.07.02, 23:28
Hoping for the Best
Trade figures have been deteriorating and the value of direct investments by
Amerian businesspeople has been falling in Poland.
Many experts contend that President Aleksander Kwaśniewski's visit to the
United States may improve Poland's commerce with the United States and
attract overseas investors.

Poland is hardly among the United States' major trading partners. The total
value of trade between the two nations is negligible compared to that with
other countries of a similar size. The United States is ranked 7th in terms
of imports from Poland and 12th regarding exports.

Imports from the United States dropped from over $2 billion to $1.7 billion
last year. Exports were falling less rapidly, from $995.2 million to nearly
$852 million. The value of foreign investment from the United States fell
almost fivefold, from $2.15 billion to only $455.7 million.

"Direct investments from the United States are definitely too low. Our
political partnership should be matched by an economic partnership," believes
Antoni Styrczula, president of the Polish Agency for Foreign Investment
(PAIZ).

Economists blame both partners for this inadequate trade. American
entrepreneurs have for years been complaining about the poor conditions in
Poland, including excessive bureaucracy, high taxes and too much pressure
from trade unions. In their view, the investment climate has deteriorated in
Poland over the past two or three years.

Czy wiecie cos wiecej o tym? Czy rzeczywiscie jest tak zle?
pzdr
Obserwuj wątek
    • Gość: dorota Re: Czy rzeczywiscie jest tak zle? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.07.02, 23:38
      tak, Anza. Jest tak źle. Gorzej. Jest gorzej.
      Czy teraz czujesz się lepiej?
      • Gość: Anza Re: Czy rzeczywiscie jest tak zle? IP: *.prodigy.net.mx 25.07.02, 23:47
        Gość portalu: dorota napisał(a):

> tak, Anza. Jest tak źle. Gorzej. Jest gorzej.
        > Czy teraz czujesz się lepiej?

Jasne ze nie czuje sie lepiej. Moze nawet troche gorzej. Nie bylam w Polsce od
        dluzszego czasu i nie wyobrazam sobie tego. Cos czuje sie nieswojo, jak widze
        takie wypisy w gazetach. Oczywiscie jak wiesz cos wiecej na ten temat, prosze
        opowiedz, bo powyzszy post nie za duzo mi powiedzial smile

pzdr
    • Gość: dorota Re: Czy rzeczywiscie jest tak zle? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.07.02, 00:01
      Anza, co ja Ci mam mówić - przyjedź, oceń sama. Gazetami przejmować się niema
      co - good news is no news. Spadek inwestycji to oczywistość - przecież ekonomia
      światowa jest w trakcie spowolnienia lub wręcz recesji, to inwestycje spadają
      wszędzie. Dlaczego akurat Polskę ten spadek miałby ominąć?
      American enterpreneurs - zawsze narzekają, i narzekać będą. Wschodzące rynki to
      nie Ameryka, trzeba się liczyć z niedogodnościami.
      Nie wiem czy chodziło Ci akurat o ocenę środowiska inwestycyjnego w Polsce, czy
      o coś innego?
      • Gość: Jankes Re: Czy rzeczywiscie jest tak zle? IP: *.broadcom.com 26.07.02, 00:14
        Good point Dorota.

Nie tak dawno Polska gospodarka musiala byc "chlodzona" poniewaz tak szybko sie
        rozwijala. Takie artykuly sa wyrwane z kontekstu. Anza mieszka w Meksyku, ktory
        wlasnie stad, Kalifornia, wydaje sie totalnym slumsem. I jednak Anza nie ucieka.

Trzeba pojechac i porozmawiac z ludzmi. Wtedy lepiej mozna sobie opinie wyrobic.
        Mysle, ze w miare dobra miara tego jak w danym kraju sie powodzi jest %
        bezrobocia, ktory w Polsce jest horendalnie wysoki.

Ot, my 3 grosze albo 2 centy

Jankes
        • Gość: dorota Re: Czy rzeczywiscie jest tak zle? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.07.02, 00:26
          Wszystko zależy jaki jest miernik dobregopowodzenia się. Jeśli USD na łeb, to
          Ty w Kaliforni jesteś górą, a Anza w jak to byłeś łaskaw określić "slumsach" i
          ja w swoje bezrobotnej Polsce jesteśmy gdzieś 10 oczek poniżej. A dalej są
          miliardy tych co żyją za mniej niż dolara dziennie.
          Jeśli zaś ktoś jest rasistą, i odejmuje 1 punkt za każdego Murzyna na kilometr
          kwadratowy - to Ty w dół, ja w górę.
          Jeśli ktoś lubi ciepło - Anza górą.
          Ktoś lubi flaki i kabanosy - ja górą.
          Dla kogoś ważne jest sąsiedztwo gwiazd Holyłudu - Ty górą.
          Zabytki Majów - Anza.
          Etc.
        • Gość: Anza Re: Czy rzeczywiscie jest tak zle? IP: *.prodigy.net.mx 26.07.02, 00:55
          Slumsy? Czy ty jestes dobrze poinformowany, czy ty tylko wyciagasz wnioski
          ogladajac nie wim jakie programy w telewizji? Tutaj mieszka i nie ucieka wielu
          Polaków, którym idzie bardzo dobrze i nie ma po co uciekac. Poza tym ja jestem
          po obu stronach w Mex i USA, to chyba tez nie potrzebuje tego robic. Co jestes
          rasista, czy cos takiego? Chyba nawet nie znasz tutejszych ludzi, zeby sie tak
          wypowiadac. do USA jezdzi tylko margines, albo uciekaja ludzie, którzy nie maja
          nic do stracenia w poszukiwaniu pracy........... wiec, opowiastka jest podobna,
          jak dla wilu polaków, którzy pracuja tam na czarno i takze nie dlatego ze im
          sie tak podoba, ale szukaja troche lepszego poziomu zycia.

Poza tym zaraz podam skad wzielam ten artykól i nie jest to ze slumsów
          meksykañskich tylko z gazety amerykañskiej.......gringo.

pozdrówka z kieliszkiem tequili

• Gość: Jankes Re: Czy rzeczywiscie jest tak zle? IP: *.broadcom.com 26.07.02, 01:19
            Anza,

Spokojnie, zle mnie zrozumialas. Ja tylko dalem taki przyklad ze dla zwyklego
            zjadacza chleba tu w Kalifornii Meksyk to 3-ci swiat.

Tym razem dales mi odpowiedz taka jak Dorota Tobie na ten artukul a raczej
            Twoje pytanie.
            To wszystko potwierdza, ze trzeba na wlasne oczy sie przekonac gdyz samo
            czytanie prasy to jeszcze nie wszystko.

Jankes
      • Gość: Anza Re: Czy rzeczywiscie jest tak zle? IP: *.prodigy.net.mx 26.07.02, 00:38

> Anza, co ja Ci mam mówić - przyjedź, oceń sama. Gazetami przejmować się niema
        > co - good news is no news. Spadek inwestycji to oczywistość - przecież
        ekonomia
        >
        > światowa jest w trakcie spowolnienia lub wręcz recesji, to inwestycje spadają
        > wszędzie. Dlaczego akurat Polskę ten spadek miałby ominąć?
        > American enterpreneurs - zawsze narzekają, i narzekać będą. Wschodzące rynki
        to
        >
        > nie Ameryka, trzeba się liczyć z niedogodnościami.
        > Nie wiem czy chodziło Ci akurat o ocenę środowiska inwestycyjnego w Polsce,
        czy
        >
        > o coś innego?

Tak, mniej wiecej o to mi chodzilo. Wiem, ze polska ekonomia "wisi na nitce".
        Oczywiscie, ze nie tylko polska, ale tu gdzie przebywam, tez jest bardzo blizko
        zwiazana z oscylacja gieldy czy rynku amerykañskiego. Widze ze smótkiem, ze
        rynek waha sie bardzo. Mielismy plany na zalozenie pewnego businesu w Polsce,
        ale niestety chyba bede musiala troche wiecej nad tym pomyslec. Czy wiesz gdzie
        moglabym poczytac na ten temat w internecie?

Dzieki za odpowiedz.
        pzdr
        • Gość: dorota Re: Czy rzeczywiscie jest tak zle? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.07.02, 00:52
          Rozróżnijmy najpierw dwie rzeczy - kapitał, który odpłynął z Polski należy
          głównie do dużych koncernów lub jest to tzw. venture capital (fundusze
          wysokiego ryzyka). Z tego co rozumiem Tobie chodzi raczej o własny biznes. To
          są dwie odrębne sprawy. Aby nie wchodzić w szczegóły - na każdej recesji ktoś
          traci, ale i ktoś korzysta. Np. ludzie nie chodzą do kina, ale pożyczają video,
          jedzą mniej łososia, ale więcej twarożku, etc. Np. że firmy tnąc koszty
          rezygnują z dużych agencji reklamowych na rzecz studiów graficznych, wyrzucają
          ludzi, ale biorą outsourcing, nie kupują samochodów, ale biorą leasing.
          Najważniejsza jest branża w której chcesz startować - być może recesja jest Ci
          na rękę, a może nie.
          Nie mogę doradzić nic internetowego, bo to zależy od tej branży właśnie.
          • Gość: Anza Re: Czy rzeczywiscie jest tak zle? IP: *.prodigy.net.mx 26.07.02, 01:06

> Rozróżnijmy najpierw dwie rzeczy - kapitał, który odpłynął z Polski należy
            > głównie do dużych koncernów lub jest to tzw. venture capital (fundusze
            > wysokiego ryzyka). Z tego co rozumiem Tobie chodzi raczej o własny biznes. To
            > są dwie odrębne sprawy. Aby nie wchodzić w szczegóły - na każdej recesji ktoś
            > traci, ale i ktoś korzysta. Np. ludzie nie chodzą do kina, ale pożyczają
            video,
            >
            > jedzą mniej łososia, ale więcej twarożku, etc. Np. że firmy tnąc koszty
            > rezygnują z dużych agencji reklamowych na rzecz studiów graficznych,
            wyrzucają
            > ludzi, ale biorą outsourcing, nie kupują samochodów, ale biorą leasing.
            > Najważniejsza jest branża w której chcesz startować - być może recesja jest
            Ci
            > na rękę, a może nie.
            > Nie mogę doradzić nic internetowego, bo to zależy od tej branży właśnie.

Dzieki za odpowiedz Dorota. Mam wiele do myslenia teraz. W przyszlym roku bede
            mogla wreszcie pojechac do Polski, moze bede miala obszerniejsza panorame.

Pozdrowka

• Gość: jr Re: Czy rzeczywiscie jest tak zle? IP: 203.129.132.* 26.07.02, 01:11
      nie rozumiem za wiele co wy tu gadacie ale to co ja wtrace na tenat.
      prawda jest ze jest kryzys gospodarczy na calym swiecie to inwestycje ida w
      dol...
      jesli chodzi o polske to trzeba pomyslec dlaczego usa mialo by inwestowac tam
      jesli jest to gniazdo bylych komuchow i strajkujacych roboli??? oczywiscie ci
      robotnicy - glownie bezrobotnicy sad - maja powody by strajkowac ale to nie
      obchodi inwestorow... co polska moze zaoferowac usa??? jedynym atutem jest
      pewnie pozycja geograficzna, ale kogo to tera obchodzi jesli cold war jest
      skonczona a rosja jest na krawedzi kompletnej ruiny!!!
      biurokracja jest wielka a banki sa 100 lat z tylu z uslugami. sytuacja
      polityczna jest niepewna ( ex-komuch prezydentem) to dlaczego usa mialoby
      inwestowac w polsce??? z powodu kosciuszki???
      polska chce byc w eu a eu i usa nie sa w najlepszych stosunkach!
      pytam raz jeszcze dlaczego robaczy kapitalista chcialby inwestowac w panstwie
      ktore ma do zaoferowania tylko zborze i wegiel???
      smutne ale prawdziwe... sad(((
      • Gość: dorota dlaczego mają inwestować w Polsce IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.07.02, 01:16
        bo chcą mieć +20% stopę zwrotu na kapitale, robaczku, a takie zwroty robi się
        na wschodzących rynkach w fazie hossy. Jak jest bessa, to się wycofuje, i wraca
        za kilkanaście miesięcy. A czy na tronie siedzi komuch, Kastro, kastrat, czy
        Matka Boska, to akurat jest to co Amerykanie mają w dupie. Najgłębiej.
        • don_diavolo wschodzacej Hossy? 26.07.02, 05:22
          Ty jednak Dorota puknij siem w czerep z tom hossom.
    • Gość: Anza Link do tej strony IP: *.prodigy.net.mx 26.07.02, 01:11
      www.warsawvoice.pl/v718/Business03.html

Jest wiele rzeczy. Warto poczytac
    • Gość: jr Re: do doroty IP: 203.129.132.* 26.07.02, 04:18
      20% zwrotu na kapitale?!? na rynku broni albo narkotykow chyba!!! hehehe
      gdzies tej propagandy sie nasluchala?
      oczywiscie ze obchodzi inwestorow kto jest prezydentem i jaka partia jest
      zadzaca!!! jesli myslisz inaczej to WIELKA pomylka! jesli chcesz to moge to
      wytlumaczyc...

jesli chodzi o artykol to jest interesujacy ale oto moje wnioski:
      - usa chce wcisnac polsce przestarzale f-16 (caly zachod pracuje nad nowym
      modelem tego typu samolotu) i ... koniec bajki. jesli my je kupimy oni pewnie
      kupia troche zyta ale my tracimy tak czy inaczej!!! za 3 lata nato powie polsce
      by pozbyc sie f-16 bo sa huja warte!!!
      - nie ma dupy aby usa rzad pomogl polsce z eksportem zyta bo oni sami maja tego
      za wiele...
      - poza zytem to polska ma do zaoferowania: 1 koszykarza (pare min USA!!!) paru
      dobrych studentow/naukowcow ktorzy wyemigruja i polska dostanie GOWNO za nich!!!
      - okolo 50 tys bezrobotnych studentow ktorzy tylko sa pryszczem na dupie w
      usa!!!
      - inne propozycje???

• Gość: Wokulski Polska amerykanskim lotniskowcem! IP: 128.241.245.* 26.07.02, 09:11
        Gość portalu: jr napisał(a):
        > - usa chce wcisnac polsce przestarzale f-16 (caly zachod pracuje nad nowym
        > - nie ma dupy aby usa rzad pomogl polsce z eksportem zyta bo oni sami maja
        > - poza zytem to polska ma do zaoferowania ...
        > paru dobrych studentow/naukowcow ktorzy wyemigruja
        > - okolo 50 tys bezrobotnych studentow ktorzy tylko sa pryszczem na dupie w
        > usa!!!
        > - inne propozycje???

Coraz bardziej narasta konflikt miedzy USA i UE (nie tylko cla na stal), NATO zamienia sie w organizacje polityczna typu ONZ (czyli dla ozdoby) po tym jak Francuzi przeprowadzali systematyczna dywersje w Kosowie a teraz bojkotuja i konekwentnie dyskredytuja amerykanska "wojne z terroryzmem".
        Rowniez Francja, solidaryzujac sie z Rosja, sprzeciwia sie ustanowieniu amerykanskiej tarczy antyrakietowej.

Tak wiec konflikt pomiedzy USA i UE zaczyna byc powazny a w polskim spoleczenstwie sentymenty pro-amerykanskie sa wciaz silniejsze niz EURO-ENTUZJAZM.
        Niedawno ktorys z francuskich notabli (nie pamietam czy nie sam prezydent) okreslil Polske jako "KONIA TROJANSKIEGO Ameryki w Europie".

Chyba z 7 lat temu, Margaret Tacher (juz jako nie-premier), odwiedzila Polske i dobrze pamietam obszerna rozmowe z nia w studiu TVP. Powiedziala wowczas znamienne slowa: "to co My osiagnelismy ostatnio, My czyli moj rzad wraz z prezydentem Reaganem i Bushem, a wiec zniesienie Zelaznej Kurtyny, obalenie Imperium Zla i powiekszenie wplywow Wolnego Swiata, to wzystko wydaje sie byc zagrozone przez Naszych, niestety pozbawionych szerszej wizji, nastepcow - John Major'a i Tony Blair'a oraz Bill Clinton'a. Obecne rzady panstw zachodnich nierozumieja swojej odpowiedzialnosci za losy swiata i, boje sie, ze moga to WSZYSTKO ZMARNOWAC..."

Otoz spojrzcie na Polske przez ostatnie 10 lat! ZBYT DLUGO Polska CZEKALA na wstapienie do NATO i od 15 lat SKAMLE o przyjecie do UE.
        Na poczatku lat 90-tych wszystko rokowalo dobrze a polski narod cechowaly WSPANIALE NASTROJE SPOLECZNE. Swiat Zachodni, gdyby wtedy wyciagnal reke, to moglby pozniej odcinac kupony. Polska czekala na ta reke i... niedoczekla sie, zaczela tonac!
        Mysle, ze gdyby rzeczywiscie u sterow swiatowych wowczas pozostawali Republikanie i Tacherysci to Polska dostalaby to (NATO czy UE) EKSPRESOWO, a nawet wiecej - cos na ksztalt Planu Marshala.

Tak wiec Republikanie powrocili do wladzy. Czy wiec chca ratowac odpowiedzialna SZERSZA WIZJE SWIATA? Jesli tak, to nic dziwnego, ze moga upatrywac w Polsce strategiczny PRZYCZOLEK dla swej polityki swiatowej.
        W koncu po co wsperaja np. Tajwan?
      • Gość: dorota Re: do doroty IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.07.02, 12:54

> 20% zwrotu na kapitale?!? na rynku broni albo narkotykow chyba!!! hehehe
        > gdzies tej propagandy sie nasluchala?
        > oczywiscie ze obchodzi inwestorow kto jest prezydentem i jaka partia jest
        > zadzaca!!! jesli myslisz inaczej to WIELKA pomylka! jesli chcesz to moge to
        > wytlumaczyc...
        >

To raczej ja Tobie mogę wytłumaczyć. Tylko po co? Inwestorem raczej nie jesteś,
        inaczej wiedziałbyś, iż nie jest ważne kto i jaka partia ale co DAJE. Np.
        Polska daje łatwo i bezpodatkowo wyprowadzać zyski do spółek-matek.

I nie ekscytuj się tak bardzo Polską - przecież nie musisz tu ani przyjeżdżać,
        ani mieszkać. A Ty biedny aż się splułeś z emocji. Rozumiem, że kieruje Tobą
        sentyment do starego kraju. Życzliwe zainteresowanie emigranckiej braci zawsze
        cieszy.
    • Gość: Stary Excessive bureaucracy, high taxes IP: *.clover.com.au / *.clover.com.au 26.07.02, 13:03
      Gość portalu: Anza napisał(a):

excessive bureaucracy, high taxes
      >
      > Czy wiecie cos wiecej o tym? Czy rzeczywiscie jest tak zle?
      > pzdr

Sama sobie odpowiedzialas. Podatki w Polsce sa jedne z najwyzszych w Europie,
      urzednicy jedni z najbardziej upierdliwych na swiecie, do tego jest ich
      (urzednikow) 521 000 w 38-milionowym kraju. Ponad dwukrotnie wiecej na glowe
      ludnosci niz w wiekszosci krajow Zachodu.

Wiara podobno przenosi gory, ale nieograniczonej ilosci z jeleni z gotowka w
      zebach, zeby bylo kogo skubac, nie nalezy sie spodziewac w nieskonczonosc. Nie
      da sie zmontowac takiego ustroju gospodarczego, zeby zyski byly dla Polski, a
      straty dla inwestorow zagranicznych.

Inwestor zagraniczny na ogol tak ma, ze ma zakuty leb, ktory chce cos ze swoich
      pieniedzy miec, a porzadek spoleczny i dobrobyt setek tysiecy urzednikow w
      kazdym zabalaganionym kraju na koncu swiata nie naleza do jego najwyzszych
      priorytetow.
    • Gość: akaWill Re: Czy rzeczywiscie jest tak zle? IP: *.snet.net 26.07.02, 18:55
      Ha, inwestycje w Polsce. Tak jakos odbieram ta sprawe w mojej zzaoceanicznej
      naiwnosci, ze inwestycje to cudowne lekarstwo dla Polski bez ktorego choroba i
      smierc. Niedawno byla mowa o pomysle utworzenia nowej szybkiej kolejowej
      linii "podmiejskiej", ktora mialaby polaczyc Lodz z Warszawa. Dobra sprawa,
      ale dlaczego fundusze na to mialyby przyjsc z Unii, jak powiedziano? Mostow w
      Warszawie sie nie buduje chyba dlatego, ze nie ma inwestora. A moze ja tu
      czegos nie rozumiem?

Komentarz, Dorota? Naprawde nie czuje sie lepiej myslac o tym.
    • Gość: jr Re: doroto IP: 203.129.132.* 29.07.02, 02:11
      czuje sie polakiem i nie wstydze sie tego, ale tamat jest czy naprawde jest tak
      zle i mowie to co mysle. nie chce wieszac psow na polsce ale jesli chodzi o
      gospodarke to czarow nie ma. nie chodzi tu tak bardzo o inwestycje ale o
      eksport. prawda jest polska nie ma PRAWIE czegokolwiek do zaoferowania usa.

jesli chodzi o inwestycje to nie jest to moja prywatne zdanie ze nie jest
      dobrze ale jest to rzeczywistoscia (ref artykol)!!! nie przekonuj mnie ze jest
      dobrze inwestowac w polsce tylko jankeskich inwestorow!!! ja wiele nie wiem o
      poskich ulgach dla inwestorow ale jesli bylyby one dobre to by sie inwestycje
      zwiekszaly a nie zmniejszaly!!! a moze jest za tym jakas logika ze moj umysl
      nie rozumie???
      • Gość: dorota do jr IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.07.02, 17:45

> nie przekonuj mnie ze jest
        > dobrze inwestowac w polsce tylko jankeskich inwestorow!!!

Ja w ogóle nikogo nie przekonuję do inwestowania, a już szczególnie jankeskich
        inwestorów w Polsce.
        Piniądze najlepiej przepuścić. Unika się wtedy tych wszystkich problemów, i
        radocha jest!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka