Dodaj do ulubionych

Chcę wrócic do Polski!!!!!!!!Pomocy!!!!!!!!

13.09.05, 01:45
Mam dużżżżżży problem. Jestem w Stanach juz 2 lata. Chcemy rozwieść się z
męzem, jesteśmy co do tego zgodni. Mąż jednak upiera sie by dziecko ukończyło
edukację w USA, ja natimiast natychmiast chce wracac do Polski poniewaz
nienawidze tago kraju, nie mam tu rodziny i znajomych, a jedyne o czy tu
mówią to praca. Mąż zabrał mi wszystkie dokumenty córki, nie wiem co
robić???????? POMOCY!!!!!!!!
Obserwuj wątek
    • edytaon Re: Chcę wrócic do Polski!!!!!!!!Pomocy!!!!!!!! 13.09.05, 05:27
      czesc,
      moze zadzwon do ambasady lub najblizszego konsulatu jak duza jest Twoja corka
      moze ona tez ma cos do powiedzenia np. gdzie i z kim ma mieszkac
      Edyta
      • igusiak78 Re: Chcę wrócic do Polski!!!!!!!!Pomocy!!!!!!!! 14.09.05, 19:26
        Córka ma 6 lat i nie sadze zeby miała cos do decydowania. Może jednak spróbuje
        z ta ambasada. Chciałam jej wyrobic nowe dokumenty ale potrzebuje podpisu
        męża, a to w marzeniach.
    • samo Re: 13.09.05, 07:16
      Opiekę nad dzieckiem sąd przyzna jednemu z rodziców podczas sprawy rozwodowej,
      jeśli wydaje ci się że mąż nie będzie chciał pozwolić na to, żeby dziecko
      zostało z tobą, to pewnie będzie ci potrzebny prawnik."Child custody" przyznaje
      w Stanach sąd na podstawie prawa stanowego.Wpisz w wyszukiwarkę np. California
      child custody i zajrzyj najpierw na strony rządowe, kończące się ".gov" (a nie
      reklamowe np. kancelarii adwokackich).
      • eballieu edukacja 13.09.05, 08:49
        Jest szkola amerykanska w Warszawie, jest rowniez brytyjska - prywatne, na
        polskie warunki koszty sa ogromne, to dobre szkoly prywatne, miedzynarodowe.
        Moze to bedzie rozwiazaniem dla Was. Bo dalej jest to wasze dziecko.
        • igusiak78 Re: edukacja 14.09.05, 19:30
          gdyby tu chodziło tylko o szkołe to nie ma problemu, ale jemu chodzi o to zeby
          za wszelka cene dziecko było blisko jego. A jak wyjedzie ze mna to bedzie ja
          widywał raz na rok, na wakacje. Z kolei ja nie mam tu racji bytu, poprostu sama
          sie nie utrzymam finansowo i na głowe dostane bez bliskich, ale on tego nie
          rozumie. Każe mi wracac do Polski samej.
    • godiva1 Re: Chcę wrócic do Polski!!!!!!!!Pomocy!!!!!!!! 13.09.05, 20:55
      Ja bym porozmawiala z prawnikiem. To jest rzeczywiscie duzy problem, bo jak Wy
      sie bedziecie dzielic opieka nad dzieckiem skoro ty tam a on tu?

Sluchaj, ja tez mieszkam w Stanach, tez tesknie za Polska i tez bym chciala
      zeby Ania sie wychowala w moim ojczystym kraju, ale wiem obiektywnie, ze lepiej
      jej bedzie tutaj. Inaczej niz bylo mi, ale lepiej. To jest powazny element w
      decydowaniu sie gdzie mieszkac.
      • igusiak78 Re: Chcę wrócic do Polski!!!!!!!!Pomocy!!!!!!!! 14.09.05, 19:38
        Nie chce całe zycie decydować za dziecko. Jesli troszke podrośnie i bedzie
        chciała wrócic do Stanów to nie ma problemu. Na razie jednak myslę ze nie ma
        zadnego problemu jesli podstawówke skonczyłaby w Polsce. A ja zostałabym tutaj
        gdybym mogła sie utrzymać i godnie zyc.Wtedy nie patrzy sie na swoje zachcianki
        (choć to nie są zachcianki)i zaciska sie zęby i sie zostaje dla dobra dziecka.
        Ale powiedz mi dlaczego ja mam isć na ugodę i cierpieć tutaj? Wiazać koniec z
        końcem i jeszcze byc bez rodziny? Mój mąz odpowida mi na to tak: ty
        rozpieprzyłaś małzenstwo, teraz ty cierp i ty ponoś konsekwencje. On wie że
        sobie sama nie poradze i tylko czeka aż spakuje rzeczy i wróce do Polski sama.
        Nie wiem jak długo jeszcze dam rade? On ma tu całą swoją rodzine , jemu ma kto
        pomóc......
        • edytaon Re: Chcę wrócic do Polski!!!!!!!!Pomocy!!!!!!!! 14.09.05, 21:04
          powinnas isc do prawnika , sytuacja jest na tyle trudna i Twoj maz nie wyglada
          na kogos z kim mozna sie dogadac. Jedyne wyjscie to pozew o rozwod ktory mozesz
          zlozyc nawet w Polsce. Zadzwoni do ambasady twoj maz robi cos co jest niezgodne
          z prawem on jest ojcem ale ty jestes matka macie takie same prawa on nie moze
          chowac dokumentow dziecka !!!!!!!!!!
          Edyta
          • igusiak78 Re: Chcę wrócic do Polski!!!!!!!!Pomocy!!!!!!!! 14.09.05, 23:35
            Tak zrobie Edyta, ale prawie narobiłam w portki ze strachu. Boje sie zeby to
            nie pogorszyło mojej i córki sytuacji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka