Dodaj do ulubionych

badanie kobiet w ciazy

30.09.05, 15:56
czy ktoras z forumowiczek moglaby mi opisac jak wyglada badanie kobiety w
ciazy przez polozna w anglii-slyszalam ze nie robia badania wewnetrznego ??
czy to prawda???

I jeszcze jedno pytanko kto pobiera w uk probki do badania cytologicznego/?
Obserwuj wątek
    • kingaolsz Re: badanie kobiet w ciazy 30.09.05, 16:01
      Polozna nie bada wewnetrznie. W zasadzie do porodu nikt tak nie bada ( chyba,
      ze jakies wyjatkowe okolicznosci).
      Cytologia jest robiona raz na 3 lata przez GP albo pielegniarke w przychodni.

Pozdr
      Kinga
    • agxa1 Re: badanie kobiet w ciazy 30.09.05, 16:04
      raz na 3 lata?? tak zadko ? a czy moge w miedzyczasie poprosic o dodatkowe
      badanie cytologiczne?
      • kingaolsz Re: badanie kobiet w ciazy 30.09.05, 16:12
        Mozesz pewnie prywatnie albo w Polsce. GP watpie, zeby sie zgodzil na czestsze
        badania.

Kinga
    • myszka785 Re: badanie kobiet w ciazy 30.09.05, 16:37
      jest dokladnie tak jak napisala kolezanka wyzej!
      wiem, bo urodzilam tu dziecko, nie ma badania wewnetrznego az do porodu, jezeli
      nie ma konkretnej przyczyny!
      jezeli chodzi o badanie cytologiczne robil mi je GP i zrobil lepiej i
      delikatniej niz ginekolog w Polsce!!!
      i o ile wiem w Polsce tez Ci nikt czesciej nie zrobi cytologicznego, jak raz na
      3 lata, no chyba, ze prywatnie!!!
      tutaj tez mozesz prywatnie jak masz taka potrzebe i pieniadze!
      albo mozna zrobic sobie wycieczke do Polski i w kraju zrobic?
      pozdrawiam!
      • darling_me Re: badanie kobiet w ciazy 30.09.05, 17:58
        w mojej klinice robia to badanie raz na rok
    • lamia78 Re: badanie kobiet w ciazy 30.09.05, 18:32
      a jak czesto kobieta w ciazy ma wizyty u poloznej?
      • myszka785 Re: badanie kobiet w ciazy 30.09.05, 18:47
        ja na poczatku ciazy mialam raz w miesiacu, w 8 miesiacu raz na 2 tygodnie, a
        na koniec (9 miesiac) co tydzien!, ale mysle, ze to indywidualna sprawa i duzo
        zalezy od poloznej...
      • violus73 Re: badanie kobiet w ciazy 30.09.05, 18:50
        to zalezy od zaawansowania ciazy, do 12 tygodnia w zasadzie pojawiasz sie raz,
        w ramach zalozenia karty, ustalenia daty pierwszego USG (wlasnie mniej wiecej
        w 12 tyg.).Potem gdzies od od 15 tygodnia co 3 tygodnie, od 34 co 2 tygodnie.
        Ja mowie na przykladzie mojej 3 ciazy tutaj. To wszystko oczywiscie przy
        bezproblemowej ciazy. W poprzednich 2 mialam troche za wyskoie cisnienie pod
        koniec, wiec od 35 tygodnia widzialam sie z midwife co tydzien.
    • ewunia_uk Re: badanie kobiet w ciazy 30.09.05, 19:54
      Badanie wewnetrzne robia tylko, jesli sa do tego jakies przeslanki. Rutynowo -
      nie. Zreszta zgodnie z Evidence Based Medicine, rutynowe badanie wewnetrzne w
      ciazy nie prowadzi do lepszej diagnozy problemow ciazowych ani do zmniejszenia
      ryzyka poronien.
    • anna0505 Re: badanie kobiet w ciazy 30.09.05, 22:21
      czy ktos by mi mogl powiedziec jak to wszystko wyglada bo jestem w ciazy ale
      jak bylam u lekaza to przeprowadziltylko ze mna rozmowe i powiedzial zebym sie
      zglosila za 7 tygodni na badania dokladne i wtedy mi zaloza karte ciazy ale nie
      przypisal mi zadnego kwasu foliowego i sie tym strasznie martwie bo ponoc to
      bardzo wazne a ja tego nie przyjmuje i wpadam w panike prosze pomozcie bo
      zwariuje ja wogole nie wiem co tu jest grane
      • kingaolsz Re: badanie kobiet w ciazy 30.09.05, 22:31
        Kwas foliowy mozesz kupic w kazdej aptece czy supermarkecie , nie jest drogi.
        Aczkolwiek lekarz powinien o nim Ci powiedziec.

Na pierwszej wizycie zawsze sie tylko rozmawia.Badania robia najwczesniej w
        12tc ( jesli nic wczesniej zlego sie nie dzieje). Na pierwszej wizycie w
        szpitalu ( ta wizyta z USG czyli po tutejszemu scan) dostanesz ksiazke o ciazy
        i tam bedzie wszystko bardzo dokladnie opisane. A jak masz jakies watpliwosci
        czy problemy wczesniej to GP sie nimi zajmuje.

Podstawa to spokoj , a zdrowa ciaza prowadzi sie sama smile)))))))))

Pozdrawiam i zycze wszystkiego naj
        Kinga
      • ewunia_uk Re: badanie kobiet w ciazy 30.09.05, 22:36
        Dokladnie tak - na kwas foliowy nie potrzebujesz recepty. Nie panikuj, tylko
        wszystkie pytania zadawaj lekarzowi i poloznej, to szybsze i pewniejsze niz
        pytanie na forum wink
    • ewunia_uk Testy kliniczne 02.10.05, 09:06
      W tym dokumencie z linku Basi (watek o cytomegalii) jest tez ciekawy fragment
      na temat badania ginekologicznego w ciazy. Ten dokument to rekomendacje
      kliniczne na temat opieki nad kobieta w ciazy, opracowane przez NICE (National
      Institute for Clinical Excellence):

"RCT (random clinical test) that assessed the relationship between antenatal
      pelvic examinations and premature rupture of membranes (PROM) (...) found three-
      fold increase in the occurence of PROM among women who had pelvic examinations.
      (...) Routine antenatal pelvic examination does not accurately assess
      gestational age, nor does it accurately predict preterm birth or cephalopelvic
      disproportion. It is not recommended".
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka