Dodaj do ulubionych

Deutche Wirtschaft

IP: *.ci.seattle.wa.us 30.10.02, 00:41
Jak podala BBC:

Germany's Chancellor Gerhard Schroeder has told the country that taxes must
rise, the welfare state be cut back and the labour market be liberalised. The
dire warnings came in the Chancellor's first policy speech since the re-
election of his governing coalition of Social Democrats and Greens a month
ago.

Polonie w BRD czekaja ciezkie, oj ciezkie czasy...
Obserwuj wątek
    • Gość: jot-23 Re: Deutche Wirtschaft IP: *.dyn.optonline.net 30.10.02, 00:44
      Gość portalu: ZJP napisał(a):

> Jak podala BBC:
      >
      > Germany's Chancellor Gerhard Schroeder has told the country that taxes must
      > rise, the welfare state be cut back and the labour market be liberalised.
      The
      > dire warnings came in the Chancellor's first policy speech since the re-
      > election of his governing coalition of Social Democrats and Greens a month
      > ago.
      >
      > Polonie w BRD czekaja ciezkie, oj ciezkie czasy...

jak to? przeciez Polacy sa powszechnie uwazani za najzdolniejszy narod
      europejski? i tylko prawo pracy, krzywdzace cudzoziemcow hamowalo naszych
      przed pokazaniem calego swojego potencjalu? ja mysle ze teraz dopiero nasi,
      glownie programisci, rozwina skrzydla.
      • Gość: ZJP Re: Deutche Wirtschaft IP: *.ci.seattle.wa.us 30.10.02, 00:47
        No, no... uwazaj co piszesz smile Ja tez programista.
        • bulldog3 Re: Deutche Wirtschaft 30.10.02, 00:53
          i ja toze programist - to znaczy ze my wsie programisty ?? ot wot ?? job twoju
          mac !!! prawilno !!! no to wypijmy setkowego za intrenacjonalistyczych
          programistow !!!!!! a Germancow w czortu paslem !!!
          • jot-23 Re: Deutche Wirtschaft 30.10.02, 00:57
            bulldog3 napisał:

> i ja toze programist - to znaczy ze my wsie programisty ?? ot wot ?? job
            twoju
            > mac !!! prawilno !!! no to wypijmy setkowego za intrenacjonalistyczych
            > programistow !!!!!! a Germancow w czortu paslem !!!

ja programuje w LOGO, a wy?
            • Gość: ZJP Re: Deutche Wirtschaft IP: *.ci.seattle.wa.us 30.10.02, 01:01
              Fortran, Assembler, COBOL, C++, VB, C#, VB.NET etc... Nauczenie sie nastepnego
              nie jest trudne jak sie zna juz jeden...
              • Gość: don2 Re: Deutche Wirtschaft IP: 209.234.157.* 30.10.02, 01:44
                a ja programuje klientow w knajpie. Tak ich
                zaprogramowalem ze bez napicia sie u mnie i pogadania do
                lustra za mna nie usna. Jestem dla nich matka karmiaca
                bez wymion.
                • Gość: gadula Re: Deutche Wirtschaft IP: *.sympatico.ca 30.10.02, 04:19
                  Coz, kazdy orze jak moze ...
    • Gość: Maria Re: Deutche Wirtschaft IP: *.dialo.tiscali.de 30.10.02, 17:53
      Gość portalu: ZJP napisał(a):

> Jak podala BBC:
      >
      > Germany's Chancellor Gerhard Schroeder has told the country that taxes must
      > rise, the welfare state be cut back and the labour market be liberalised. The
      > dire warnings came in the Chancellor's first policy speech since the re-
      > election of his governing coalition of Social Democrats and Greens a month
      > ago.
      >
      > Polonie w BRD czekaja ciezkie, oj ciezkie czasy...

Nikt nie lubi podwyzki podatkow, ale dla czego liberalizacja rynku pracy i
      ciecia w swiadczeniach socjalnych maja oznaczac ciezkie czasy dla Polonii w BRD?
      Przeciez to wreszcie krok blizej do amerykanskiego, uznawanego za najlepszy na
      swiecie, system.
      Wy sobie dajecie rade bez oslon socjalnych i w systemie hire and fire, to my
      tez tu sobie z tym poradzimy...
      A swoja droga, to nie znam ani jednego Polonusa w BRD, ktory kiedykolwiek bral
      zapomoge. No chyba, ze sa to przesiedlency, ale oni sie przyznaja do
      pochodzenia niemieckiego, a nie do Polonii.
      • Gość: gadula A Ro-bot to co? Tez przesiedleniec? IP: *.sympatico.ca 30.10.02, 18:50
      • ro-bert Re: Deutche Wirtschaft 30.10.02, 19:09
        Gość portalu: Maria napisał(a):

> A swoja droga, to nie znam ani jednego Polonusa w BRD, ktory kiedykolwiek
        bral
        > zapomoge.

Wiesz, Mario, zawsze czytam Twoje zrownowazone wypowiedzi z wielkim
        zainteresowaniem (szkoda, ze tak rzadko). To powyzsze zdanie, mam nadzieje,
        tylko Ci sie tak w ferworze walki wymsknelo? Jesli nie to sprecyzuj co
        rozumiesz pod pojeciem "Polonus" oraz "zapomoga".
        Jesli np. pod pojeciem zapomoga rozumiesz nieoprocentowana pozyczke "für
        Aussiedler" albo pod pojeciem Polonus tylko ludzi,ktorzy przyjechali tu z
        Polski zaproszeni przez firmy czy instytuty naukowe lub innych o ugruntowanym
        statucie finansowym to sie z Toba zgadzam. Jesli natomiast jako Polonusa
        bedziemy uwazali kazdego "azyla" czy innego klienta na "Duldung" a jako
        zapomoge np. Sozialhilfe to wypada Tobie tylko kregu znajomych zazdroscic!

pozdrowienia

robert
        • Gość: gadula Re: Deutche Wirtschaft IP: *.sympatico.ca 30.10.02, 19:17
          Roznie to w zyciu bywa Ro-bot, nieznane nam sa losy. Mozna byc np.
          przesiedlencem w sensie z Polonii na bisa, nie?
        • Gość: Dorota Re: Deutche Wirtschaft IP: *.sympatico.ca 30.10.02, 19:55
          Ro-bot nurtuja mnie dwa pytania:
          1. Co to znaczy "für Aussiedler" ? Czyzby to dla OZPOL-a ... hm!
          2. Czy lepiej miec "Duldung" czy zapomoge np. Sozialhilfe?
          • ro-bert Re: Deutche Wirtschaft 30.10.02, 20:15
            Dziewczyno! Po Harvardzie takich rzeczy nie wiedziec! Znalazlas juz
            przynajmniej w slowniku jak sie ta ryba u Hemingway'a nazywala?
            • Gość: Artur Re: Deutche Wirtschaft IP: *.mcbone.net / *.pppool.de 30.10.02, 20:52
              ro-bert napisał:

> Dziewczyno! Po Harvardzie takich rzeczy nie wiedziec! Znalazlas juz
              > przynajmniej w slowniku jak sie ta ryba u Hemingway'a nazywala?

tym sposobem odpowiedzi na pytanie nie udzieliles smile
              • ro-bert Re: Deutche Wirtschaft 30.10.02, 20:53
                A kto powiedzial, ze ja jej w ogole chcialem odpowiedziec? Tobie zas tego
                tlumaczyc chyba nie musze?
                • Gość: Artur :) ntxt IP: *.mcbone.net / *.pppool.de 30.10.02, 20:56
                  ro-bert napisał:

> A kto powiedzial, ze ja jej w ogole chcialem odpowiedziec? Tobie zas tego
                  > tlumaczyc chyba nie musze?

smile
        • Gość: Maria Do Ro-berta IP: *.dialo.tiscali.de 31.10.02, 09:58
          Po pierwsze- odwzajemniam sympatie.

Po drugie- juz piszac moj wpis balam sie, ze niektorzy forumowicze z Niemiec
          moga czuc sie urazeni.

Po trzecie- uzywajac slowa "zapomoga" mialam na mysli Sozialhilfe, podobnie
          chyba jak autor watku, ktory sobie pewno wyobraza, ze Polonia w Niemczech
          glownie po to siedzi, zeby ssac niemiecki welfare i ze bez niego nie da sobie
          rady.

Po czwarte- wiesz sam na jakich zasadach dziala przyznawanie Sozialhilfe i,
          pomijajac juz azylantow (sa w ogole jeszcze polscy azylanci w Niemczech?), ktos
          z polskim paszportem ma slabe szanse na to, zeby tu lata "na socjalu siedzial".
          Polacy, ktorzy po latach pobytu dostali wize stalego pobytu lub obywatelstwo
          niemieckie musieli sie przed tem wykazac, ze nie pobieraja Sozialhilfe.

Po piate- sam wiesz, ze te ograniczenia nie dotycza Aussiedler, ktorzy sa
          traktowani jako obywatele niemieccy i maja prawo do Sozialhilfe tak jak wszyscy
          Niemcy. Sam wiesz, ze wsrod tej masy Aussiedlerow jest bardzo wielu, ktorzy
          pracuja, robia kariery i placa uczciwie podatki, jak i tacy ktorzy "siedza na
          socjalu" i dorabiaja na czarno. I na podstawie tego marginesu wielu Polonusow z
          USA wyobraza sobie Polonie w Niemczech.

Po szoste - jezeli do Polonii zalicza sie osoby pochodzenia polskiego, to czy
          do Polonii mozna zaliczac tez kogos, kto udowodnil, ze ma niemieckie pochodzenie
          i ktory w Polsce zaliczalby sie do "mniejszosci niemieckiej"?
          Ja moge zaliczyc do Polonii wszystkich, ktorzy urodzili sie w Polsce i jeszcze
          po polsku mowia, nie zwazajac na paszport i pochodzenie, ale obawiam sie, ze
          wtedy wielu Aussiedlerow mogloby sie na mnie obrazic...

Co do mojego kregu znajomych, to tworzyl on sie glownie na zasadzie sympatii.
          Sa w nim i Polacy na wieloletnich kontraktach w Niemczech, jak i przesiedlency.
          Jak i niektorzy przesympatyczni panowie, "zlote raczki" co to kaloryfer
          potrafia zreperowac, plot naprawic, rure przepchac... , do tego Sozialhilfe
          wziac i wiazac koniec z koncem.
          Ro-bert, wiesz jak jest- kazdy sobie radzi jak moze.

Pozdrawiam.

• ro-bert Re: Do Ro-berta 31.10.02, 13:40
            Fajnie, ze odpisalas! Juz myslalem, ze tak jak to juz kiedys sie
            zdarzylo... zupelnie mnie zignorujesz

> Po drugie- juz piszac moj wpis balam sie, ze niektorzy forumowicze z Niemiec
            > moga czuc sie urazeni.

Nie czuje sie urazony tylko tak samo jak nie moge czytac tych pierdol o
            Polonusach, ktorzy w Niemczech potrafia tylko siedziec na Sozialu tak samo
            irytuja mnie stwierdzenia, iz takowych w ogole nie ma. Znam wystarczajaco duzo
            takich, ktorzy Sozial uwazaja prawie za zupelnie normalne uzupelnienie
            zarobkow smile

> Po trzecie- uzywajac slowa "zapomoga" mialam na mysli Sozialhilfe, podobnie
            > chyba jak autor watku, ktory sobie pewno wyobraza, ze Polonia w Niemczech
            > glownie po to siedzi, zeby ssac niemiecki welfare i ze bez niego nie da sobie
            > rady.

No chyba ci, ktorzy tutaj mieszkaja, na tego typu opinie (lub te z watku o
            porownaniu warunkow zycia w BRD i USA)reagowac powinni tylko z usmiechem albo
            zartobliwie. Chyba, ze komus zalezy na wdawanie sie w jalowe dyskusje z
            ignorantami.

> Po czwarte- wiesz sam na jakich zasadach dziala przyznawanie Sozialhilfe i,
            > pomijajac juz azylantow (sa w ogole jeszcze polscy azylanci w Niemczech?),
            > ktos z polskim paszportem ma slabe szanse na to, zeby tu lata "na socjalu
            > siedzial".

Niestety musze przyznac, ze bardzo slabo orientuje sie w tych zasadach. Mialem
            to szczescie, ze z Sozialu nigdy korzystac nie musialem. Wiem natomiast, ze sa
            tutaj jeszcze nasi rodacy, ktorych status jest jeszcze bardzo... nieuregulowany.

> Polacy, ktorzy po latach pobytu dostali wize stalego pobytu lub obywatelstwo
            > niemieckie musieli sie przed tem wykazac, ze nie pobieraja Sozialhilfe.

To powinno chyba brzmiec: "ze nie pobierali w momencie przyznania im
            obywatelstwa"? To duza roznica smile

> Po szoste - jezeli do Polonii zalicza sie osoby pochodzenia polskiego, to czy
            > do Polonii mozna zaliczac tez kogos, kto udowodnil, ze ma niemieckie
            > pochodzenie i ktory w Polsce zaliczalby sie do "mniejszosci niemieckiej"?

Dobre pytanie? Ale w Twoich ustach chyba czysto retoryczne?

> Ja moge zaliczyc do Polonii wszystkich, ktorzy urodzili sie w Polsce i
            > jeszcze po polsku mowia, nie zwazajac na paszport i pochodzenie, ale obawiam
            > sie, ze wtedy wielu Aussiedlerow mogloby sie na mnie obrazic...

Moze wielu ale na pewno nie wszyscy wink

pozdrowienia

robert

PS
            Podziwiam upor i wytrwalosc w wymianie zdan na watku porownujacym standart
            zycia tu i w USA! Nie uwazasz, ze marnujesz energie?
            • Gość: Maria Re: Do Ro-berta IP: *.dialo.tiscali.de 31.10.02, 15:36
              Uwazasz, ze marnuje energie na te spory " o wyzszosci Swiat Bozego Narodzenia
              nad Swietami Wielkiej Nocy"? Ja sie swietnie bawie, tym bardziej ze katar
              uwiezil mnie w domu...

A co do mojego "retorycznego" pytania, czy ktos, kto udowodnil ze ma niemieckie
              pochodzenie moze zaliczac sie do Polonii, juz wyjasniam ze:

1. To pytanie nie dotyczy mnie osobiscie, bo nie mam niemieckiego pochodzenia i
              do tej pory (19 lat w BRD) mam polski paszport.
              2. Uwazam, ze osoby ktore udowodnily swoje niemieckie pochodzenie rowniez maja
              prawo zaliczac sie do Polonii, jezeli czuja sie kulturowo zwiazani z Polska.
              Sa obywatele polscy niemieckiego pochodzenia, dlaczego nie moze byc Polonusow
              niemieckiego pochodzenia?

Ktos kto zaglada na to forum czuje sie zwiazany z Polska, mimo ze ma niemieckie
              pochodzenie, czy tez amerykanski czy australijski paszport. I to nas laczy.
              • ro-bert Re: Do Ro-berta 31.10.02, 20:53

> Uwazasz, ze marnuje energie na te spory " o wyzszosci Swiat Bozego
                Narodzenia
                > nad Swietami Wielkiej Nocy"? Ja sie swietnie bawie, tym bardziej ze katar
                > uwiezil mnie w domu...
                >
                > A co do mojego "retorycznego" pytania, czy ktos, kto udowodnil ze ma
                niemieckie
                >
                > pochodzenie moze zaliczac sie do Polonii, juz wyjasniam ze:
                >
                > 1. To pytanie nie dotyczy mnie osobiscie, bo nie mam niemieckiego
                pochodzenia i
                >
                > do tej pory (19 lat w BRD) mam polski paszport.

Wiem o tym. Niejednokrotnie to z duma podkreslalas smile Niemiecki paszport ale
                chyba tez masz?
                Ja mam niemiecki a polskiego nie... bo nie widze potrzeby jego przedluzania.
                Ostatni moj polski mial jeszcze orla bez korony, jest juz od wielu lat
                niewazny i lezy gdzies w szufladzie na pamiatke.

> 2. Uwazam, ze osoby ktore udowodnily swoje niemieckie pochodzenie rowniez
                maja
                > prawo zaliczac sie do Polonii, jezeli czuja sie kulturowo zwiazani z Polska.
                > Sa obywatele polscy niemieckiego pochodzenia, dlaczego nie moze byc Polonusow
                > niemieckiego pochodzenia?
                >
                > Ktos kto zaglada na to forum czuje sie zwiazany z Polska, mimo ze ma
                niemieckie
                >
                > pochodzenie, czy tez amerykanski czy australijski paszport. I to nas laczy.

Cieszy mnie, ze slysze to od Ciebie! Zawsze wydawalo mi sie, ze masz w tej
                materii jakis straszny problem wink

pozdrowienia
                robert
                • Gość: Maria Re: Do Ro-berta IP: *.dialo.tiscali.de 01.11.02, 10:26
                  Nie mam niemieckiego paszportu, choc otrzymanie go byloby tylko formalnoscia.
                  Wystapienie o niemiecki paszport wiazaloby sie z koniecznoscia zrzeczenia sie
                  polskiego obywatelstwa, a tego narazie, z pewnych przyczyn nie chce robic.

Nigdy nie mialam problemu z tym kto jest Polonia a kto nie, bo nigdy mnie nie
                  interesowalo na jakich papierach sa w Niemczech ludzie mowiacy po polsku. Mam
                  czasem problemy jak slysze opowiesci pana Jozia rodem spod Opola, ktory przy
                  naprawie kaloryfera opowiada mi, ze jego ojciec, Slazak zabranial zeby sie
                  synowie z Polkami zenili, a teraz ma same synowe" z Polski", ale coz, powieksza
                  to tylko moja wiedze na temat roznych kultur.

Wiec widzisz, jam Polka z krwi i kosci, mentalnosc u mnie multi-kulti i
                  ostatnio stalam sie samozwanczym obronca BRD na tym forum...
                  Pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka