Dodaj do ulubionych

Brzydze sie Foldzdojczami ... tpfu!

IP: *.sympatico.ca 21.11.02, 17:42
Co sklania mloda sikse, wyksztalcona w Polsce do tego zeby gmerac w
Volks Liste? W cipie se lepiej pogmeraj to wiecej radosci z zycia
bedziesz miala!
Obserwuj wątek
    • clairejoanna Re: Brzydze sie Foldzdojczami ... tpfu! 21.11.02, 18:15

Slownik: Folzdojczami = Volksdeutsche l.mn Volksdeutschen
    • belus77 Re: Brzydze sie Foldzdojczami ... tpfu! 21.11.02, 18:22
      Nie wiem dlaczego akurat tak to ujales mlody czlowieku z sympatico, ale
      ten temat jest moim zdaniem na tyle ciekawy, ze sie dopisze.
      Wielu ludzi w latach 80' (szczegolnie zaraz po stanie wojennym) "wybrala
      wolnosc". Wiadomo, Niemcy byly najblizej. Uzywano wielu sposobow,
      zeby tam zostac - jednym z nich byly Listy. Uwazam, ze latwo kogos dzis
      oceniac z pozycji legalnego emigranta w USA, Kanadzie czy Australii nie
      wiedzac co ci ludzie w Niemczech przezyli. A byly to upokorzenia i ogolnie
      dosc nieprzyjemne sprawy. Takie sa losy niektorych z nas ...
      Ciekaw jestem jak to widza inni?
      • swiatlo Re: Brzydze sie Foldzdojczami ... tpfu! 21.11.02, 18:32
        belus77 napisał:

> Nie wiem dlaczego akurat tak to ujales mlody czlowieku z sympatico, ale
        > ten temat jest moim zdaniem na tyle ciekawy, ze sie dopisze.
        > Wielu ludzi w latach 80' (szczegolnie zaraz po stanie wojennym) "wybrala
        > wolnosc". Wiadomo, Niemcy byly najblizej. Uzywano wielu sposobow,
        > zeby tam zostac - jednym z nich byly Listy. Uwazam, ze latwo kogos dzis
        > oceniac z pozycji legalnego emigranta w USA, Kanadzie czy Australii nie
        > wiedzac co ci ludzie w Niemczech przezyli. A byly to upokorzenia i ogolnie
        > dosc nieprzyjemne sprawy. Takie sa losy niektorych z nas ...
        > Ciekaw jestem jak to widza inni?

Rzeczywiscie ciekawy temat. Jednak naglowek tego tematu napisany przez
        Sympatico nie jest wlasciwy, wiec przenosze go do tematu "Polonia w Niemczech".
      • Gość: Artur Re: Brzydze sie Foldzdojczami ... tpfu! IP: *.mcbone.net / *.pppool.de 21.11.02, 18:33

....bellus, co ty myslisz, ze jemu w USA czerwony dywan na lotnisku na
        powitanie rozwinieto? sam siedzial w obozie w Austrii albo Niemczech na
        tygodniowych talonach na kantyne.
        a wogole to nudna ta cala bajera i kozakowanie.
        • Gość: Wasser-Barszcz Re: Brzydze sie Foldzdojczami ... tpfu! IP: *.sympatico.ca 21.11.02, 18:53
          Tacy tu kurwa wszyscy kulturalni, a mimo to nuda. Czemu? A moze ten
          temat Cie koluniu nie interesuje bo tez sie zeszmaciles? Jak Wy "Folksy"
          teraz ludziom w Kraju prosto w oczy spogladacie, fafluchten?
          Oboz w Austrii, Wloszech czy Grecji to nie to samo co Lista! Czy Ty wiesz
          Artusiu co "Folksy" w czasie wojny w Polsce robily?
          • borigo Re: Brzydze sie Foldzdojczami ... tpfu! 21.11.02, 20:02
            Tak Wasser, Niemcy wiele krzywd w Polsce narobili, miliony ludzi zgladzili
            Pieniadz jednak wszedzie smierdzi jednakowo. Dziesiatki tysiecy ludzi
            wywlekalo stare "pamiatki rodzinne" po to, zeby moc sie dostac na Liste.
            Slazacy, Niemcy Sudeccy i inne scierwo Szwabom dupe lizalo ... tacy
            ludzie sa Polsce niepotrzebni. Baba z wozu, koniom lzej ...
            • Gość: Wasser-Waga Re: Brzydze sie Foldzdojczami ... tpfu! IP: *.sympatico.ca 22.11.02, 20:39
              A komu sa potrzebni foldzdojcze? Komu?
              • Gość: Mareczek Re: Brzydze sie Foldzdojczami ... tpfu! IP: *.dip.t-dialin.net 22.11.02, 22:15
                Gość portalu: Wasser-Waga napisał:

> A komu sa potrzebni foldzdojcze? Komu?

Niemcom,Niemcom.Ich spoleczenstwo sie starzeje.A Volksdeutsche to swieza krew,duzo dzieci,ktore beda szybko Niemcami a nie wiecznie Polakami w Niemczech
                czy Turcy niezdolni do asymilacji w zachodnich spoleczenstwach.
          • Gość: Artur ............Brzydze sie IP: *.mcbone.net / *.pppool.de 21.11.02, 20:19
            Gość portalu: Wasser-Barszcz napisał(a):

> Tacy tu kurwa wszyscy kulturalni, a mimo to nuda. Czemu? A moze ten
            > temat Cie koluniu nie interesuje bo tez sie zeszmaciles? Jak Wy "Folksy"
            > teraz ludziom w Kraju prosto w oczy spogladacie, fafluchten?
            > Oboz w Austrii, Wloszech czy Grecji to nie to samo co Lista! Czy Ty wiesz
            > Artusiu co "Folksy" w czasie wojny w Polsce robily?

Wasser_barszcz! kwaśny jestes jak kapusniak.
            wiadomo co robili, w czasie wojny. dupa trzesli i chcieli zbierac punkty u
            Adolfa. a ty bys na ich miejscu nie zbieral? czy moze wolalbys na ruszta.
            Czlowieku, obojetnie jaka wojna, to ten sam syf. a po ktorej stronie stoisz to
            juz nie wazne. nienawisc pozostanie nienawiscia.
            ty dla punktow u Busha poszedlbys zapierdalac nawet kobiety i dzieci gdzies w
            krajach dalekich (i jeszcze moze dostac za to medal za ofiarnosc?), i kurwa w
            imie czego, jakiejs tam racji, ktora ci wyprali mozg? to wlasnie doklanie to
            samo co robili Volksdeutsche. nie oslabiaj. ja wole pokoj i spokoj na ziemi i
            miec mozliwosc wyjezdzania na urlop gdzie chce.
            zdechnac wszyscy zdechniemy a robienie wojny o 100km granicy w te czy wewte to
            pierdoly dla fanatykow. peace!
            • Gość: Wasser-Barszcz Brzydzisz sie ... ja tez, Artie! IP: *.sympatico.ca 21.11.02, 20:41
              Gos´c´ portalu: Artur napisa?(a):

> Wasser_barszcz! kwas´ny jestes jak kapusniak.
              > wiadomo co robili, w czasie wojny. dupa trzesli i chcieli zbierac punkty u
              > Adolfa. a ty bys na ich miejscu nie zbieral? czy moze wolalbys na ruszta.

No i o te ruszta tutaj chodzi Artur! Ladnie to ujales, musze Ci przyznac.
              Kiedys ogladalem dobry film w tym temacie "Malzenstwo Marii Braun".
              Widzisz, przyszli Jankesi i jakis sens wreszcie zapanowal. Siedza tam
              zreszta u Was do dzisiaj ... nie wiadomo jak jeszcze dlugo.
              Nie ma takiego drugiego kraju w silach pokojowych jak Kanada i dlugo
              nie bedzie, ale to trudno zakapowac z perespektywy zatloczonej Europy.
              A na jakie to wczasy Ty sobie mozesz pozwolic, na jakie Twoji kumple z
              Kraju nie moga? Jamajka? Swietna trawa!

Peace!
              • Gość: Artur Re: Brzydzisz sie ... ja tez, Artie! IP: *.mcbone.net / *.pppool.de 21.11.02, 21:00

wiesz, moim zdaniem, wojna XXI wieku ma juz inny format. jest to ekonomia.
                jak uzaleznisz inne kraje od swoich produktow czy produkcji. tak wlasnie jak to
                sie teraz w Polsce dzieje, masz mrowki robocze, niewolnikow. ktorzy nie maja
                nic do zameldowania. Mysl i dyrektywy przychodza z zagranicy i mordy w kubel.
                po co ludzi zabijac jak lepiej ich wykorzystac do roboty. podobnie jak w obozie
                pracy tylko na wyzszym niveau. a jak podskocza to sie zakreca kurek. i wszyscy
                sie wtedy gryza w tylki. bardziej wyrafinowane co? ot taka salonowa wojna bez
                rozlewu krwi. tylko niewielu chce to widziec. nie ma czasu bo forsa ucieknie.
                To smutne.
                Pozdr.
              • goryle_we_mgle Re: Brzydzisz sie ... ja tez, Artie! 21.11.02, 21:10
                Gość portalu: Wasser-Barszcz napisał(a):

> A na jakie to wczasy Ty sobie mozesz pozwolic, na jakie Twoji kumple z
                > Kraju nie moga?

Wczasy pod grusza.

• Gość: Wasser-Grucha Re: Brzydzisz sie ... ja tez, Artie! IP: *.sympatico.ca 21.11.02, 21:22
                  goryle_we_mgle napisa?a:

> > A na jakie to wczasy Ty sobie mozesz pozwolic, na jakie Twoji kumple
                  > > z Kraju nie moga?
                  >
                  > Wczasy pod grusza.

Klasyka! Swietne!
                  • goryle_we_mgle Re: Brzydzisz sie ... ja tez, Artie! 21.11.02, 21:23
                    pomylka.......
                    oczywiscie chodzilo o wczasy pod grucha.
                    • Gość: Artur Re: Brzydzisz sie ... ja tez, Artie! IP: *.mcbone.net / *.pppool.de 21.11.02, 21:33
                      goryle_we_mgle napisała:

> pomylka.......
                      > oczywiscie chodzilo o wczasy pod grucha.

ja osobiscie w tzw. "okresie urlopowym" wole siedziec w domu, mniej tu wtedy
                      ludzi niz np. na Rivierze.
                      W zimie, jak wracam z ciepelka do Europy i wysiade z samolotu, to mna tak
                      telepie przez kilka dni, ze mi wszystko przechodzi. Ale na urlop trza.
                      Jamajka jest tez OK, tylko nie ze stadem turystow.
                      • Gość: Buch-Binder Re: Brzydzisz sie ... ja tez, Artie! IP: *.sympatico.ca 21.11.02, 21:41
                        Nastepnym razem proponuje Kube ... wez duzo kondonow!
                        • Gość: Artur Re: Brzydzisz sie ... ja tez, Artie! IP: *.mcbone.net / *.pppool.de 21.11.02, 21:52
                          Gość portalu: Buch-Binder napisał(a):

> Nastepnym razem proponuje Kube ... wez duzo kondonow!

o duza waty do zapyczania nosa, aby smrod przypalonej gumy mnie zabil? smile

A wogole tez slyszlem ze Kuba jest odjazkowa.
                          No to tyle na tyle.
                          U nas jest godz. 22.00 wiec spadam do city. ciao.
                        • Gość: nana Re: Brzydzisz sie ... ja tez, Artie! IP: *.pool.mediaWays.net 21.11.02, 21:54
                          ci folksdojcze to bardzo szczwane towarzystwo - tam lista, tutaj mieszkanko
                          taniusio kupione i wynajete lub gospodarstwo zostawione i z dzierzawy troszke
                          kaski wpada, domeczki sie buduja to i urlop mozna tanio i fajnie opedzic albo
                          dac sie wymasowac panienkom w sanatorium i panisko pozgrywac a w podrozy
                          autobusowej do hajmatu ponarzekac sobie i popluc na to co w tej Polsce i taszki
                          z papieroskami chytrze pochowac i tak sie kreci.
                          • Gość: Janusz Re: Brzydzisz sie ... ja tez, Artie! IP: *.dip.t-dialin.net 21.11.02, 22:13
                            Gość portalu: nana napisał(a):

> ci folksdojcze to bardzo szczwane towarzystwo - tam lista, tutaj mieszkanko
                            > taniusio kupione i wynajete lub gospodarstwo zostawione i z dzierzawy troszke
                            > kaski wpada, domeczki sie buduja to i urlop mozna tanio i fajnie opedzic albo
                            > dac sie wymasowac panienkom w sanatorium i panisko pozgrywac a w podrozy
                            > autobusowej do hajmatu ponarzekac sobie i popluc na to co w tej Polsce i taszki
                            >
                            > z papieroskami chytrze pochowac i tak sie kreci.

Wydaje mi sie ,ze zazdroscisz,bo co cie obchodzi ,co robia ludzie,ktorzy sie
                            polskosci wyparli.Denerwowac moglbys sie ,gdyby to byli Polacy i przynosili Polsce wstyd.Ale z tego co piszesz,ci ludzie przynosza Niemcom wstyd,czyli dobrze dla Polakow?
                            • popelina Janus, Janus uber Alles! 21.11.02, 23:23
                              • Gość: Bambo X-surek jest szersza everyday ... hehe! IP: *.sympatico.ca 22.11.02, 00:51
    • Gość: Luiza Re: Brzydze sie Foldzdojczami ... tpfu! IP: *.sympatico.ca 22.11.02, 01:32
      Ja tez, szczegolnie tymi "auf Posen" ... kutasy!
    • maczacz Re: Brzydze sie Foldzdojczami ... tpfu! 26.11.02, 19:28
      Gos´c´ portalu: Wasser-Kran napisa?:

> Co sklania mloda sikse, wyksztalcona w Polsce do tego zeby gmerac w
      > Volks Liste? W cipie se lepiej pogmeraj to wiecej radosci z zycia
      > bedziesz miala!

Dobre pytanie! Ja od dluzszego czasu staram siem zameldowac na
      powrot w Polsce i nie wiem jak to zrobic. Moze ktos mi pomoze?
      • Gość: gadula Re: Brzydze sie Foldzdojczami ... tpfu! IP: *.sympatico.ca 27.11.02, 16:53
        A czy juz jestes na Volks Liste?
    • popelina Re: Brzydze sie Foldzdojczami ... tpfu! 27.11.02, 17:29
      Pamiatki rodzinne, to wielki dorobek PRL-u.
      Xurek, Vaud z rodzinka i inni popaprancy mogliby tutaj wiele nam rzeczy
      opowiedziec ... kto chce tego sluchac w przededniu wejscia do Unii?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka