Gość: Wasser-Kran IP: *.sympatico.ca 21.11.02, 17:42 Co sklania mloda sikse, wyksztalcona w Polsce do tego zeby gmerac w Volks Liste? W cipie se lepiej pogmeraj to wiecej radosci z zycia bedziesz miala! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
clairejoanna Re: Brzydze sie Foldzdojczami ... tpfu! 21.11.02, 18:15 Slownik: Folzdojczami = Volksdeutsche l.mn Volksdeutschen Odpowiedz Link Zgłoś
belus77 Re: Brzydze sie Foldzdojczami ... tpfu! 21.11.02, 18:22 Nie wiem dlaczego akurat tak to ujales mlody czlowieku z sympatico, ale ten temat jest moim zdaniem na tyle ciekawy, ze sie dopisze. Wielu ludzi w latach 80' (szczegolnie zaraz po stanie wojennym) "wybrala wolnosc". Wiadomo, Niemcy byly najblizej. Uzywano wielu sposobow, zeby tam zostac - jednym z nich byly Listy. Uwazam, ze latwo kogos dzis oceniac z pozycji legalnego emigranta w USA, Kanadzie czy Australii nie wiedzac co ci ludzie w Niemczech przezyli. A byly to upokorzenia i ogolnie dosc nieprzyjemne sprawy. Takie sa losy niektorych z nas ... Ciekaw jestem jak to widza inni? Odpowiedz Link Zgłoś
swiatlo Re: Brzydze sie Foldzdojczami ... tpfu! 21.11.02, 18:32 belus77 napisał: > Nie wiem dlaczego akurat tak to ujales mlody czlowieku z sympatico, ale > ten temat jest moim zdaniem na tyle ciekawy, ze sie dopisze. > Wielu ludzi w latach 80' (szczegolnie zaraz po stanie wojennym) "wybrala > wolnosc". Wiadomo, Niemcy byly najblizej. Uzywano wielu sposobow, > zeby tam zostac - jednym z nich byly Listy. Uwazam, ze latwo kogos dzis > oceniac z pozycji legalnego emigranta w USA, Kanadzie czy Australii nie > wiedzac co ci ludzie w Niemczech przezyli. A byly to upokorzenia i ogolnie > dosc nieprzyjemne sprawy. Takie sa losy niektorych z nas ... > Ciekaw jestem jak to widza inni? Rzeczywiscie ciekawy temat. Jednak naglowek tego tematu napisany przez Sympatico nie jest wlasciwy, wiec przenosze go do tematu "Polonia w Niemczech". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: Brzydze sie Foldzdojczami ... tpfu! IP: *.mcbone.net / *.pppool.de 21.11.02, 18:33 ....bellus, co ty myslisz, ze jemu w USA czerwony dywan na lotnisku na powitanie rozwinieto? sam siedzial w obozie w Austrii albo Niemczech na tygodniowych talonach na kantyne. a wogole to nudna ta cala bajera i kozakowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wasser-Barszcz Re: Brzydze sie Foldzdojczami ... tpfu! IP: *.sympatico.ca 21.11.02, 18:53 Tacy tu kurwa wszyscy kulturalni, a mimo to nuda. Czemu? A moze ten temat Cie koluniu nie interesuje bo tez sie zeszmaciles? Jak Wy "Folksy" teraz ludziom w Kraju prosto w oczy spogladacie, fafluchten? Oboz w Austrii, Wloszech czy Grecji to nie to samo co Lista! Czy Ty wiesz Artusiu co "Folksy" w czasie wojny w Polsce robily? Odpowiedz Link Zgłoś
borigo Re: Brzydze sie Foldzdojczami ... tpfu! 21.11.02, 20:02 Tak Wasser, Niemcy wiele krzywd w Polsce narobili, miliony ludzi zgladzili Pieniadz jednak wszedzie smierdzi jednakowo. Dziesiatki tysiecy ludzi wywlekalo stare "pamiatki rodzinne" po to, zeby moc sie dostac na Liste. Slazacy, Niemcy Sudeccy i inne scierwo Szwabom dupe lizalo ... tacy ludzie sa Polsce niepotrzebni. Baba z wozu, koniom lzej ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wasser-Waga Re: Brzydze sie Foldzdojczami ... tpfu! IP: *.sympatico.ca 22.11.02, 20:39 A komu sa potrzebni foldzdojcze? Komu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mareczek Re: Brzydze sie Foldzdojczami ... tpfu! IP: *.dip.t-dialin.net 22.11.02, 22:15 Gość portalu: Wasser-Waga napisał: > A komu sa potrzebni foldzdojcze? Komu? Niemcom,Niemcom.Ich spoleczenstwo sie starzeje.A Volksdeutsche to swieza krew,duzo dzieci,ktore beda szybko Niemcami a nie wiecznie Polakami w Niemczech czy Turcy niezdolni do asymilacji w zachodnich spoleczenstwach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur ............Brzydze sie IP: *.mcbone.net / *.pppool.de 21.11.02, 20:19 Gość portalu: Wasser-Barszcz napisał(a): > Tacy tu kurwa wszyscy kulturalni, a mimo to nuda. Czemu? A moze ten > temat Cie koluniu nie interesuje bo tez sie zeszmaciles? Jak Wy "Folksy" > teraz ludziom w Kraju prosto w oczy spogladacie, fafluchten? > Oboz w Austrii, Wloszech czy Grecji to nie to samo co Lista! Czy Ty wiesz > Artusiu co "Folksy" w czasie wojny w Polsce robily? Wasser_barszcz! kwaśny jestes jak kapusniak. wiadomo co robili, w czasie wojny. dupa trzesli i chcieli zbierac punkty u Adolfa. a ty bys na ich miejscu nie zbieral? czy moze wolalbys na ruszta. Czlowieku, obojetnie jaka wojna, to ten sam syf. a po ktorej stronie stoisz to juz nie wazne. nienawisc pozostanie nienawiscia. ty dla punktow u Busha poszedlbys zapierdalac nawet kobiety i dzieci gdzies w krajach dalekich (i jeszcze moze dostac za to medal za ofiarnosc?), i kurwa w imie czego, jakiejs tam racji, ktora ci wyprali mozg? to wlasnie doklanie to samo co robili Volksdeutsche. nie oslabiaj. ja wole pokoj i spokoj na ziemi i miec mozliwosc wyjezdzania na urlop gdzie chce. zdechnac wszyscy zdechniemy a robienie wojny o 100km granicy w te czy wewte to pierdoly dla fanatykow. peace! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wasser-Barszcz Brzydzisz sie ... ja tez, Artie! IP: *.sympatico.ca 21.11.02, 20:41 Gos´c´ portalu: Artur napisa?(a): > Wasser_barszcz! kwas´ny jestes jak kapusniak. > wiadomo co robili, w czasie wojny. dupa trzesli i chcieli zbierac punkty u > Adolfa. a ty bys na ich miejscu nie zbieral? czy moze wolalbys na ruszta. No i o te ruszta tutaj chodzi Artur! Ladnie to ujales, musze Ci przyznac. Kiedys ogladalem dobry film w tym temacie "Malzenstwo Marii Braun". Widzisz, przyszli Jankesi i jakis sens wreszcie zapanowal. Siedza tam zreszta u Was do dzisiaj ... nie wiadomo jak jeszcze dlugo. Nie ma takiego drugiego kraju w silach pokojowych jak Kanada i dlugo nie bedzie, ale to trudno zakapowac z perespektywy zatloczonej Europy. A na jakie to wczasy Ty sobie mozesz pozwolic, na jakie Twoji kumple z Kraju nie moga? Jamajka? Swietna trawa! Peace! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: Brzydzisz sie ... ja tez, Artie! IP: *.mcbone.net / *.pppool.de 21.11.02, 21:00 wiesz, moim zdaniem, wojna XXI wieku ma juz inny format. jest to ekonomia. jak uzaleznisz inne kraje od swoich produktow czy produkcji. tak wlasnie jak to sie teraz w Polsce dzieje, masz mrowki robocze, niewolnikow. ktorzy nie maja nic do zameldowania. Mysl i dyrektywy przychodza z zagranicy i mordy w kubel. po co ludzi zabijac jak lepiej ich wykorzystac do roboty. podobnie jak w obozie pracy tylko na wyzszym niveau. a jak podskocza to sie zakreca kurek. i wszyscy sie wtedy gryza w tylki. bardziej wyrafinowane co? ot taka salonowa wojna bez rozlewu krwi. tylko niewielu chce to widziec. nie ma czasu bo forsa ucieknie. To smutne. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
goryle_we_mgle Re: Brzydzisz sie ... ja tez, Artie! 21.11.02, 21:10 Gość portalu: Wasser-Barszcz napisał(a): > A na jakie to wczasy Ty sobie mozesz pozwolic, na jakie Twoji kumple z > Kraju nie moga? Wczasy pod grusza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wasser-Grucha Re: Brzydzisz sie ... ja tez, Artie! IP: *.sympatico.ca 21.11.02, 21:22 goryle_we_mgle napisa?a: > > A na jakie to wczasy Ty sobie mozesz pozwolic, na jakie Twoji kumple > > z Kraju nie moga? > > Wczasy pod grusza. Klasyka! Swietne! Odpowiedz Link Zgłoś
goryle_we_mgle Re: Brzydzisz sie ... ja tez, Artie! 21.11.02, 21:23 pomylka....... oczywiscie chodzilo o wczasy pod grucha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: Brzydzisz sie ... ja tez, Artie! IP: *.mcbone.net / *.pppool.de 21.11.02, 21:33 goryle_we_mgle napisała: > pomylka....... > oczywiscie chodzilo o wczasy pod grucha. ja osobiscie w tzw. "okresie urlopowym" wole siedziec w domu, mniej tu wtedy ludzi niz np. na Rivierze. W zimie, jak wracam z ciepelka do Europy i wysiade z samolotu, to mna tak telepie przez kilka dni, ze mi wszystko przechodzi. Ale na urlop trza. Jamajka jest tez OK, tylko nie ze stadem turystow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Buch-Binder Re: Brzydzisz sie ... ja tez, Artie! IP: *.sympatico.ca 21.11.02, 21:41 Nastepnym razem proponuje Kube ... wez duzo kondonow! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: Brzydzisz sie ... ja tez, Artie! IP: *.mcbone.net / *.pppool.de 21.11.02, 21:52 Gość portalu: Buch-Binder napisał(a): > Nastepnym razem proponuje Kube ... wez duzo kondonow! o duza waty do zapyczania nosa, aby smrod przypalonej gumy mnie zabil? A wogole tez slyszlem ze Kuba jest odjazkowa. No to tyle na tyle. U nas jest godz. 22.00 wiec spadam do city. ciao. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nana Re: Brzydzisz sie ... ja tez, Artie! IP: *.pool.mediaWays.net 21.11.02, 21:54 ci folksdojcze to bardzo szczwane towarzystwo - tam lista, tutaj mieszkanko taniusio kupione i wynajete lub gospodarstwo zostawione i z dzierzawy troszke kaski wpada, domeczki sie buduja to i urlop mozna tanio i fajnie opedzic albo dac sie wymasowac panienkom w sanatorium i panisko pozgrywac a w podrozy autobusowej do hajmatu ponarzekac sobie i popluc na to co w tej Polsce i taszki z papieroskami chytrze pochowac i tak sie kreci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janusz Re: Brzydzisz sie ... ja tez, Artie! IP: *.dip.t-dialin.net 21.11.02, 22:13 Gość portalu: nana napisał(a): > ci folksdojcze to bardzo szczwane towarzystwo - tam lista, tutaj mieszkanko > taniusio kupione i wynajete lub gospodarstwo zostawione i z dzierzawy troszke > kaski wpada, domeczki sie buduja to i urlop mozna tanio i fajnie opedzic albo > dac sie wymasowac panienkom w sanatorium i panisko pozgrywac a w podrozy > autobusowej do hajmatu ponarzekac sobie i popluc na to co w tej Polsce i taszki > > z papieroskami chytrze pochowac i tak sie kreci. Wydaje mi sie ,ze zazdroscisz,bo co cie obchodzi ,co robia ludzie,ktorzy sie polskosci wyparli.Denerwowac moglbys sie ,gdyby to byli Polacy i przynosili Polsce wstyd.Ale z tego co piszesz,ci ludzie przynosza Niemcom wstyd,czyli dobrze dla Polakow? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bambo X-surek jest szersza everyday ... hehe! IP: *.sympatico.ca 22.11.02, 00:51 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luiza Re: Brzydze sie Foldzdojczami ... tpfu! IP: *.sympatico.ca 22.11.02, 01:32 Ja tez, szczegolnie tymi "auf Posen" ... kutasy! Odpowiedz Link Zgłoś
maczacz Re: Brzydze sie Foldzdojczami ... tpfu! 26.11.02, 19:28 Gos´c´ portalu: Wasser-Kran napisa?: > Co sklania mloda sikse, wyksztalcona w Polsce do tego zeby gmerac w > Volks Liste? W cipie se lepiej pogmeraj to wiecej radosci z zycia > bedziesz miala! Dobre pytanie! Ja od dluzszego czasu staram siem zameldowac na powrot w Polsce i nie wiem jak to zrobic. Moze ktos mi pomoze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gadula Re: Brzydze sie Foldzdojczami ... tpfu! IP: *.sympatico.ca 27.11.02, 16:53 A czy juz jestes na Volks Liste? Odpowiedz Link Zgłoś
popelina Re: Brzydze sie Foldzdojczami ... tpfu! 27.11.02, 17:29 Pamiatki rodzinne, to wielki dorobek PRL-u. Xurek, Vaud z rodzinka i inni popaprancy mogliby tutaj wiele nam rzeczy opowiedziec ... kto chce tego sluchac w przededniu wejscia do Unii? Odpowiedz Link Zgłoś