Dodaj do ulubionych

Czy odwiedzacie Polske wlasnym samochodem.

IP: *.nas40.philadelphia1.pa.us.da.qwest.net 22.01.03, 05:22
Jezeli tak o jakie dokumenty sa potrzebne (ubezpieczenie np.) oraz jaki jest
termin na pobyt (na zachodnich plakach).
Obserwuj wątek
    • millionerka Re: Czy odwiedzacie Polske wlasnym samochodem. 22.01.03, 05:53
      Prosze pana, niestety jestem zmuszona odradzic panu branie wlasnego samochodu.
      Zrobilam to w zeszlym roku i niestety samochodu do dzis nie znaleziono.
      Samochod byl produkcji niemieckiej i dokumenty byly zalatwione na podstawie
      wymagan Polskiej Ambasady w Nowym Yorku. Nie znam szczegolow ale moge sie
      dowiedziec jutro. Ubezpieczenie zaplacilo oczywiscie za samochod ale najgorsze
      jest to ze mialam w nim kilka bardzo waznych pamiatek z dziecinstwa, ktore dla
      innych sa o malej wartosci. Niestety, zostaly stracone bezpowrotnie. Pozdrawiam
      Polaka na obczyznie.
    • Gość: d Re: Czy odwiedzacie Polske wlasnym samochodem. IP: proxy / 134.65.105.* 22.01.03, 09:11
      od kilku lat 3 razy do roku, ale mieszkam w UE
      samochod mam nieciekawy - malo popularny, nie nowy - 95r
      gdyby byl to Passat, BMW, Merc albo Golf to nigdy bym nim nie pojechal do rodzimego kraju
      teraz podobno kradna tez wszystkie japonskie -Civic Corolla Carina itd
      modne sa tez terenowe i vany ....
      Polska sie zmienia i gusty tez. Kiedys kradli kola zapasowe, akumulatory i reflektory od maluchow
      Czesto mozna uslyszec ze to ruscy - ja tam wiem ze miejscowi.
      Kilka lat temu zwineli mi w 20 minut VWagena. Policjanci mowili ze pojechal za wschodnia granice. Po dwoch
      latach sie odnalazl - jezdzil jako taxi po Warszawie ...

Jak odnalezc auto? podac do radio taxi numery skradzionego auta i oglosic nagrode np 5000 zl.
      Trzeba to zrobic natychmiast po odjezdzie auta ktore zazwyczaj odjezdza w deszcz, lub w nocy.

a dokumenty jesli masz na swoje imie i nazwisko oraz dokument o legalnosci pobytu za granica i
      ubezpieczenie- zielona karte to spoko. Nikt nie robi problemow. Mnie np policja nigdy nie zaczepila i nic nie
      sprawdzala, raz tylko celnik chcial abym clo uiscil ale pokazalem mu dokumenty i sie odczepil.
      • Gość: Me -110 Re: Czy odwiedzacie Polske wlasnym samochodem. IP: *.bc.hsia.telus.net 22.01.03, 11:23
        Zgodnie z prawem obywatel polski ,a za takiego jestes WYLACZNIE uznawany na jej
        terenie (bez wzgledu na posiadanie "dokumentu o legalnosci pobytu za granica")
        nie moze prowadzic pojazdu na zagranicznych numerach rejestracyjnych.
        • Gość: Joasia Re: Czy odwiedzacie Polske wlasnym samochodem. IP: *.dip.t-dialin.net 22.01.03, 22:06
          A to od kiedy bo ja mieszkam od 22 lat w Niemczech a od 10 lat jezdze 2 razy w
          roku do Polski wlasnym samochodem i na polski paszport.
          Nigdy nie mialam jakichkolwiek problemow na granicy czyzby dlatego ze paszport
          wystawiony jest w Konsulacie w Bonn?
          Mam tez paszport niemiecki ale ten pokazuje niemieckiej kontroli w drodze
          powrotnej.
          • Gość: Alfons Re: Czy odwiedzacie Polske wlasnym samochodem. IP: *.dip.t-dialin.net 23.01.03, 14:48
            Gość portalu: Joasia napisał(a):

> A to od kiedy bo ja mieszkam od 22 lat w Niemczech a od 10 lat jezdze 2 razy
            w
            > roku do Polski wlasnym samochodem i na polski paszport.
            > Nigdy nie mialam jakichkolwiek problemow na granicy czyzby dlatego ze
            paszport
            > wystawiony jest w Konsulacie w Bonn?
            > Mam tez paszport niemiecki ale ten pokazuje niemieckiej kontroli w drodze
            > powrotnej.

Ty to na pewno jestes qrwa !
            Co niemcowi obciaga !
    • ikis1 Re: Czy odwiedzacie Polske wlasnym samochodem. 22.01.03, 14:24
      Daruj sobie ten pomysl. Chyba, ze chcesz zamienic swoje zycie w koszmar. Ja
      przyjechalem raz i juz nie mam tego samochodu(a zadna rewelacja, chrysler
      stratus). Trzeba placic policji, bo zatrzymuja z glupia frant, celnikom, bo
      gowno ich obchodza papiery. W pazdzierniku moj brat wjezdzal do pl samochodem
      na szewdzkich blachach, zaplacil 3000sek(niby nic, a jednak cos)panom polskim
      celnikom na granicy pl- de. Na drugi dzien powybijali mu szyby i ukradli radio
      bez panela...Poza tym jak trafisz na upierdliwcow to ci moga kazac zaplacic
      kaucje w wysokosci cla i oddac przy wyjezdzie. Acha jeszcze jedno. dwa lata
      temu moj wojek przywlokl ze soba auto z Kanady, no i niet auta.Taniej
      wypozyczyc, albo Komunikacja miejska.....
      • Gość: asdas Re: Czy odwiedzacie Polske wlasnym samochodem. IP: *.96.hostpool.rsmi.com 22.01.03, 15:25
        ikis1 napisał:

> Daruj sobie ten pomysl. Chyba, ze chcesz zamienic swoje zycie w koszmar. Ja
        > przyjechalem raz i juz nie mam tego samochodu(a zadna rewelacja, chrysler
        > stratus). Trzeba placic policji, bo zatrzymuja z glupia frant, celnikom, bo
        > gowno ich obchodza papiery. W pazdzierniku moj brat wjezdzal do pl samochodem
        > na szewdzkich blachach, zaplacil 3000sek(niby nic, a jednak cos)panom polskim
        > celnikom na granicy pl- de. Na drugi dzien powybijali mu szyby i ukradli
        radio
        > bez panela...Poza tym jak trafisz na upierdliwcow to ci moga kazac zaplacic
        > kaucje w wysokosci cla i oddac przy wyjezdzie. Acha jeszcze jedno. dwa lata
        > temu moj wojek przywlokl ze soba auto z Kanady, no i niet auta.Taniej
        > wypozyczyc, albo Komunikacja miejska.....

WYPOZYCZYC ALBO TAXI. ZAWSZE TAK ROBILEM I PROBLEM Z GLOWY.
        A SKAD PRZYJEZDZASZ?
    • Gość: myszka Re: Czy odwiedzacie Polske wlasnym samochodem. IP: *.36-131-66.nowhere.mc.videotron.ca 22.01.03, 16:53
      dobrze wam tak jeszcze chcecie bronic tej praworzadnosci w polsce =policji
      trzeba dac w lape i celnikom hahaha,
      • maria42 Re: Czy odwiedzacie Polske wlasnym samochodem. 22.01.03, 19:43
        Tak. Od 10 lat. Nowymi, duzymi, wysokiej klasy samochodami. Nic sie (odpukac)
        do tej pory nie stalo, ale parkujemy zawsze na parkingach hotelowych i dalej
        poruszamy sie taxi lub piechota.
        Co do dokumentow-potrzebna jest do tego tzw. "zielona karta" ubezpieczeniowa i
        nic wiecej poza normalnymi dokumentami.

• Gość: Marek Re: Czy odwiedzacie Polske wlasnym samochodem. IP: 24.83.56.* 22.01.03, 22:37
      Prosze nie panikujcie.Prawie co roku odwiedzam Polske.Wypozyczam samochod
      przewaznie z Niemiec,Holandia,Francja,Belgia.Duzo podrozuje po Polsce,bez
      problemow.Na normalnych parkingach.Zaznaczam ze wynajmuje zawsze przecietnej
      klasy auto(ford,opel,Fiat)aby nie kusic zlodzei.Pzd.Marek-Canada.
    • falszywystarywiarus Re: Paszport 23.01.03, 01:38
      Tylko uwazaj jak tam pojedziesz bo jeszcze sie okaze ze
      nie ma paszportu dla autka.
      Moze starywiarus sie wypowie bo wyglada na to ze sie zna
      na tych sprawach.
      • Gość: STYRO auto w pl IP: 5.5.* / *.Red-80-38-99.pooles.rima-tde.net 23.01.03, 02:22
        Witam!!!

Do Polski autem???? Nie!!!!! Z 2 powodow - po pierwsze nie mam ochoty sie tluc
        6-letnim Seatem Ibiza ponad 3000 km. Po drugie samochodem doliczajac czas na
        sen - tlukl bym sie ok 45 godzin... Majac drugiego kierowce 38 godzin. W jedna
        strone. W ten sposob od ulopu nalezy odliczyc ok 80-90 godzin a to sa prawie 4
        dni... Samolt Lotu leci niewiele ponad 3 godziny - odpowiedz jest prosta.

Z tego co wiem, obywatel polski nie moze prowadzic auta na obcych tablicach
        rejestracyjnych ale TYLKO jesli jest w Polsce zameldowany i nie jest
        zameldowany za granica. Jesli jestescie zameldowani za granica, jeszcze lepiej
        jak macie obce prawo jazdy - nie sadze zeby byly problemy.

Pozdrawiam z Madrytu.
        • prawdziwystarywiarus A jak sie zameldowac za granica? 24.01.03, 03:43
          Gość portalu: STYRO napisał(a):

> Witam!!!
          >
          > Do Polski autem???? Nie!!!!! Z 2 powodow - po pierwsze nie mam ochoty sie
          tluc
          > 6-letnim Seatem Ibiza ponad 3000 km. Po drugie samochodem doliczajac czas na
          > sen - tlukl bym sie ok 45 godzin... Majac drugiego kierowce 38 godzin. W
          jedna
          > strone. W ten sposob od ulopu nalezy odliczyc ok 80-90 godzin a to sa prawie
          4
          > dni... Samolt Lotu leci niewiele ponad 3 godziny - odpowiedz jest prosta.
          >
          > Z tego co wiem, obywatel polski nie moze prowadzic auta na obcych tablicach
          > rejestracyjnych ale TYLKO jesli jest w Polsce zameldowany i nie jest
          > zameldowany za granica. Jesli jestescie zameldowani za granica, jeszcze
          lepiej
          > jak macie obce prawo jazdy - nie sadze zeby byly problemy.
          >
          > Pozdrawiam z Madrytu.

Wujku, a co to znaczy "zameldowany za gtanica"? Komu masz sie meldowac za
          granica? Komu na przyklad ja mam sie zameldowac w Australii. gdzie nie istnieja
          ani dowody osobiste ani kontrola ruchu ludnosci, i gdzie panstwo ma gdzies,
          gdzie kto mieszka? Jak sie nalezy zameldowac za granica, zeby kazdy gliniarz
          drogowy w Polsce wiedzial zes sie zameldowal za granica?

Zdroweczko z Australii.
          • joasia1 Re: A jak sie zameldowac za granica? 24.01.03, 10:35
            A co jest z karta rezydenta.
          • Gość: STYRO Re: A jak sie zameldowac za granica? IP: 5.5.* / *.Red-80-38-99.pooles.rima-tde.net 24.01.03, 14:17
            Ok - przejezyczylem sie, ale dobrze wiesz o co mi chodzi... Sa kraje gdzie
            mozesz sie zameldowac ( w Hiszpanii empadronamiento), ale chodzilo mi o
            dokument potwierdzajacy legalnosc twojego pobytu za granica... Czyli nie musi
            to byc dokladnie zameldowanie, ale tak jak to juz ktos napisal karta
            rezydenta... Mam nadzieje, ze teraz juz wszyscy zrozumieli co mialem na mysli i
            nikt nie bedzie mne za slowka lapal. Pozdrawiam.
    • falszywystarywiarus Re: Czy odwiedzacie Polske wlasnym samochodem. 23.01.03, 04:31
      a po co ci samochod brac z Philadlfii?
      wynajmij sobie u germancow.
      • Gość: polishAM Re: Czy odwiedzacie Polske wlasnym samochodem. IP: *.nas33.philadelphia1.pa.us.da.qwest.net 23.01.03, 06:18
        Oczywiscie to nie robi sensu. To bardzo specyficzna sytuacja i nie dotyczy mnie.
        • Gość: Ja Re: Czy odwiedzacie Polske wlasnym samochodem. IP: 24.83.56.* 23.01.03, 07:51
          Lepiej przeczytajcie co Marek napisal.No czesc
    • sciemastarywiarus Re: Czy odwiedzacie Polske wlasnym samochodem. 24.01.03, 04:02
      najbezpieczniej jest pociagiem np Paryz Warszawa. Lokomotywy nie ukradna.
      • dziewiecioletnigrubas Rowerem, tylko rowerem. 24.01.03, 07:14
        Rowerow w zasadzie nie kradna. I trzeba cwiczyc karate zeby polskiego dresiarza
        walnac w ciemie tak zeby mu zszedl testosteron.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka