Gość: polishAM IP: *.nas40.philadelphia1.pa.us.da.qwest.net 22.01.03, 05:22 Jezeli tak o jakie dokumenty sa potrzebne (ubezpieczenie np.) oraz jaki jest termin na pobyt (na zachodnich plakach). Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
millionerka Re: Czy odwiedzacie Polske wlasnym samochodem. 22.01.03, 05:53 Prosze pana, niestety jestem zmuszona odradzic panu branie wlasnego samochodu. Zrobilam to w zeszlym roku i niestety samochodu do dzis nie znaleziono. Samochod byl produkcji niemieckiej i dokumenty byly zalatwione na podstawie wymagan Polskiej Ambasady w Nowym Yorku. Nie znam szczegolow ale moge sie dowiedziec jutro. Ubezpieczenie zaplacilo oczywiscie za samochod ale najgorsze jest to ze mialam w nim kilka bardzo waznych pamiatek z dziecinstwa, ktore dla innych sa o malej wartosci. Niestety, zostaly stracone bezpowrotnie. Pozdrawiam Polaka na obczyznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d Re: Czy odwiedzacie Polske wlasnym samochodem. IP: proxy / 134.65.105.* 22.01.03, 09:11 od kilku lat 3 razy do roku, ale mieszkam w UE samochod mam nieciekawy - malo popularny, nie nowy - 95r gdyby byl to Passat, BMW, Merc albo Golf to nigdy bym nim nie pojechal do rodzimego kraju teraz podobno kradna tez wszystkie japonskie -Civic Corolla Carina itd modne sa tez terenowe i vany .... Polska sie zmienia i gusty tez. Kiedys kradli kola zapasowe, akumulatory i reflektory od maluchow Czesto mozna uslyszec ze to ruscy - ja tam wiem ze miejscowi. Kilka lat temu zwineli mi w 20 minut VWagena. Policjanci mowili ze pojechal za wschodnia granice. Po dwoch latach sie odnalazl - jezdzil jako taxi po Warszawie ... Jak odnalezc auto? podac do radio taxi numery skradzionego auta i oglosic nagrode np 5000 zl. Trzeba to zrobic natychmiast po odjezdzie auta ktore zazwyczaj odjezdza w deszcz, lub w nocy. a dokumenty jesli masz na swoje imie i nazwisko oraz dokument o legalnosci pobytu za granica i ubezpieczenie- zielona karte to spoko. Nikt nie robi problemow. Mnie np policja nigdy nie zaczepila i nic nie sprawdzala, raz tylko celnik chcial abym clo uiscil ale pokazalem mu dokumenty i sie odczepil. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Me -110 Re: Czy odwiedzacie Polske wlasnym samochodem. IP: *.bc.hsia.telus.net 22.01.03, 11:23 Zgodnie z prawem obywatel polski ,a za takiego jestes WYLACZNIE uznawany na jej terenie (bez wzgledu na posiadanie "dokumentu o legalnosci pobytu za granica") nie moze prowadzic pojazdu na zagranicznych numerach rejestracyjnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joasia Re: Czy odwiedzacie Polske wlasnym samochodem. IP: *.dip.t-dialin.net 22.01.03, 22:06 A to od kiedy bo ja mieszkam od 22 lat w Niemczech a od 10 lat jezdze 2 razy w roku do Polski wlasnym samochodem i na polski paszport. Nigdy nie mialam jakichkolwiek problemow na granicy czyzby dlatego ze paszport wystawiony jest w Konsulacie w Bonn? Mam tez paszport niemiecki ale ten pokazuje niemieckiej kontroli w drodze powrotnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alfons Re: Czy odwiedzacie Polske wlasnym samochodem. IP: *.dip.t-dialin.net 23.01.03, 14:48 Gość portalu: Joasia napisał(a): > A to od kiedy bo ja mieszkam od 22 lat w Niemczech a od 10 lat jezdze 2 razy w > roku do Polski wlasnym samochodem i na polski paszport. > Nigdy nie mialam jakichkolwiek problemow na granicy czyzby dlatego ze paszport > wystawiony jest w Konsulacie w Bonn? > Mam tez paszport niemiecki ale ten pokazuje niemieckiej kontroli w drodze > powrotnej. Ty to na pewno jestes qrwa ! Co niemcowi obciaga ! Odpowiedz Link Zgłoś
ikis1 Re: Czy odwiedzacie Polske wlasnym samochodem. 22.01.03, 14:24 Daruj sobie ten pomysl. Chyba, ze chcesz zamienic swoje zycie w koszmar. Ja przyjechalem raz i juz nie mam tego samochodu(a zadna rewelacja, chrysler stratus). Trzeba placic policji, bo zatrzymuja z glupia frant, celnikom, bo gowno ich obchodza papiery. W pazdzierniku moj brat wjezdzal do pl samochodem na szewdzkich blachach, zaplacil 3000sek(niby nic, a jednak cos)panom polskim celnikom na granicy pl- de. Na drugi dzien powybijali mu szyby i ukradli radio bez panela...Poza tym jak trafisz na upierdliwcow to ci moga kazac zaplacic kaucje w wysokosci cla i oddac przy wyjezdzie. Acha jeszcze jedno. dwa lata temu moj wojek przywlokl ze soba auto z Kanady, no i niet auta.Taniej wypozyczyc, albo Komunikacja miejska..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asdas Re: Czy odwiedzacie Polske wlasnym samochodem. IP: *.96.hostpool.rsmi.com 22.01.03, 15:25 ikis1 napisał: > Daruj sobie ten pomysl. Chyba, ze chcesz zamienic swoje zycie w koszmar. Ja > przyjechalem raz i juz nie mam tego samochodu(a zadna rewelacja, chrysler > stratus). Trzeba placic policji, bo zatrzymuja z glupia frant, celnikom, bo > gowno ich obchodza papiery. W pazdzierniku moj brat wjezdzal do pl samochodem > na szewdzkich blachach, zaplacil 3000sek(niby nic, a jednak cos)panom polskim > celnikom na granicy pl- de. Na drugi dzien powybijali mu szyby i ukradli radio > bez panela...Poza tym jak trafisz na upierdliwcow to ci moga kazac zaplacic > kaucje w wysokosci cla i oddac przy wyjezdzie. Acha jeszcze jedno. dwa lata > temu moj wojek przywlokl ze soba auto z Kanady, no i niet auta.Taniej > wypozyczyc, albo Komunikacja miejska..... WYPOZYCZYC ALBO TAXI. ZAWSZE TAK ROBILEM I PROBLEM Z GLOWY. A SKAD PRZYJEZDZASZ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myszka Re: Czy odwiedzacie Polske wlasnym samochodem. IP: *.36-131-66.nowhere.mc.videotron.ca 22.01.03, 16:53 dobrze wam tak jeszcze chcecie bronic tej praworzadnosci w polsce =policji trzeba dac w lape i celnikom hahaha, Odpowiedz Link Zgłoś
maria42 Re: Czy odwiedzacie Polske wlasnym samochodem. 22.01.03, 19:43 Tak. Od 10 lat. Nowymi, duzymi, wysokiej klasy samochodami. Nic sie (odpukac) do tej pory nie stalo, ale parkujemy zawsze na parkingach hotelowych i dalej poruszamy sie taxi lub piechota. Co do dokumentow-potrzebna jest do tego tzw. "zielona karta" ubezpieczeniowa i nic wiecej poza normalnymi dokumentami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Czy odwiedzacie Polske wlasnym samochodem. IP: 24.83.56.* 22.01.03, 22:37 Prosze nie panikujcie.Prawie co roku odwiedzam Polske.Wypozyczam samochod przewaznie z Niemiec,Holandia,Francja,Belgia.Duzo podrozuje po Polsce,bez problemow.Na normalnych parkingach.Zaznaczam ze wynajmuje zawsze przecietnej klasy auto(ford,opel,Fiat)aby nie kusic zlodzei.Pzd.Marek-Canada. Odpowiedz Link Zgłoś
falszywystarywiarus Re: Paszport 23.01.03, 01:38 Tylko uwazaj jak tam pojedziesz bo jeszcze sie okaze ze nie ma paszportu dla autka. Moze starywiarus sie wypowie bo wyglada na to ze sie zna na tych sprawach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: STYRO auto w pl IP: 5.5.* / *.Red-80-38-99.pooles.rima-tde.net 23.01.03, 02:22 Witam!!! Do Polski autem???? Nie!!!!! Z 2 powodow - po pierwsze nie mam ochoty sie tluc 6-letnim Seatem Ibiza ponad 3000 km. Po drugie samochodem doliczajac czas na sen - tlukl bym sie ok 45 godzin... Majac drugiego kierowce 38 godzin. W jedna strone. W ten sposob od ulopu nalezy odliczyc ok 80-90 godzin a to sa prawie 4 dni... Samolt Lotu leci niewiele ponad 3 godziny - odpowiedz jest prosta. Z tego co wiem, obywatel polski nie moze prowadzic auta na obcych tablicach rejestracyjnych ale TYLKO jesli jest w Polsce zameldowany i nie jest zameldowany za granica. Jesli jestescie zameldowani za granica, jeszcze lepiej jak macie obce prawo jazdy - nie sadze zeby byly problemy. Pozdrawiam z Madrytu. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwystarywiarus A jak sie zameldowac za granica? 24.01.03, 03:43 Gość portalu: STYRO napisał(a): > Witam!!! > > Do Polski autem???? Nie!!!!! Z 2 powodow - po pierwsze nie mam ochoty sie tluc > 6-letnim Seatem Ibiza ponad 3000 km. Po drugie samochodem doliczajac czas na > sen - tlukl bym sie ok 45 godzin... Majac drugiego kierowce 38 godzin. W jedna > strone. W ten sposob od ulopu nalezy odliczyc ok 80-90 godzin a to sa prawie 4 > dni... Samolt Lotu leci niewiele ponad 3 godziny - odpowiedz jest prosta. > > Z tego co wiem, obywatel polski nie moze prowadzic auta na obcych tablicach > rejestracyjnych ale TYLKO jesli jest w Polsce zameldowany i nie jest > zameldowany za granica. Jesli jestescie zameldowani za granica, jeszcze lepiej > jak macie obce prawo jazdy - nie sadze zeby byly problemy. > > Pozdrawiam z Madrytu. Wujku, a co to znaczy "zameldowany za gtanica"? Komu masz sie meldowac za granica? Komu na przyklad ja mam sie zameldowac w Australii. gdzie nie istnieja ani dowody osobiste ani kontrola ruchu ludnosci, i gdzie panstwo ma gdzies, gdzie kto mieszka? Jak sie nalezy zameldowac za granica, zeby kazdy gliniarz drogowy w Polsce wiedzial zes sie zameldowal za granica? Zdroweczko z Australii. Odpowiedz Link Zgłoś
joasia1 Re: A jak sie zameldowac za granica? 24.01.03, 10:35 A co jest z karta rezydenta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: STYRO Re: A jak sie zameldowac za granica? IP: 5.5.* / *.Red-80-38-99.pooles.rima-tde.net 24.01.03, 14:17 Ok - przejezyczylem sie, ale dobrze wiesz o co mi chodzi... Sa kraje gdzie mozesz sie zameldowac ( w Hiszpanii empadronamiento), ale chodzilo mi o dokument potwierdzajacy legalnosc twojego pobytu za granica... Czyli nie musi to byc dokladnie zameldowanie, ale tak jak to juz ktos napisal karta rezydenta... Mam nadzieje, ze teraz juz wszyscy zrozumieli co mialem na mysli i nikt nie bedzie mne za slowka lapal. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
falszywystarywiarus Re: Czy odwiedzacie Polske wlasnym samochodem. 23.01.03, 04:31 a po co ci samochod brac z Philadlfii? wynajmij sobie u germancow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polishAM Re: Czy odwiedzacie Polske wlasnym samochodem. IP: *.nas33.philadelphia1.pa.us.da.qwest.net 23.01.03, 06:18 Oczywiscie to nie robi sensu. To bardzo specyficzna sytuacja i nie dotyczy mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Czy odwiedzacie Polske wlasnym samochodem. IP: 24.83.56.* 23.01.03, 07:51 Lepiej przeczytajcie co Marek napisal.No czesc Odpowiedz Link Zgłoś
sciemastarywiarus Re: Czy odwiedzacie Polske wlasnym samochodem. 24.01.03, 04:02 najbezpieczniej jest pociagiem np Paryz Warszawa. Lokomotywy nie ukradna. Odpowiedz Link Zgłoś
dziewiecioletnigrubas Rowerem, tylko rowerem. 24.01.03, 07:14 Rowerow w zasadzie nie kradna. I trzeba cwiczyc karate zeby polskiego dresiarza walnac w ciemie tak zeby mu zszedl testosteron. Odpowiedz Link Zgłoś