Dodaj do ulubionych

Czy ktos sie chce przeniesc z USA do Europy Zachod

IP: 208.29.168.* 29.01.03, 14:36
Zastanawiam sie ile polakow ma juz dosc Ameryki i chcialoby przeniesc sie do
europy zachodniej gdzie zycie jest ciekawsze i bardziej kulturalne otoczenie.
Ja osobiscie jestem 15 lat w USA w IT i wiem ze w europie zachodniej sa dalej
mozliwosci legalnego mieszkania szczegolnie gdy polska wchodzi do EU
Robert
Obserwuj wątek
    • prawdziwystarywiarus Nie. 29.01.03, 14:45
      Gość portalu: polak z usa napisał(a):

> Zastanawiam sie ile polakow ma juz dosc Ameryki i chcialoby przeniesc sie do
      > europy zachodniej gdzie zycie jest ciekawsze i bardziej kulturalne otoczenie.
      > Ja osobiscie jestem 15 lat w USA w IT i wiem ze w europie zachodniej sa dalej
      > mozliwosci legalnego mieszkania szczegolnie gdy polska wchodzi do EU
      > Robert

Czy mozesz to rozwinac, zwlaszcza co konkretnie jest ciekawsze, gdzie
      konkretnie jest bardziej kulturalnie i jak ta ciekawosc i kulture chcialbys
      przekrecic na lespzze zycie niz masz w US?

W krajach "Nowego Swiata" (USA, Kanada, Australia) za to nie ma w zasadzie
      znaczenia, z jakim akcentem mowisz, kim byl papa i do jakiej chodziles szkoly.

Sprobuj zostac profesjonalista (IT czy nie IT) w takim na przyklad UK z polskim
      akcentem, tatusiem z nazwiskiem Kowalski z miasta Brzmichrzaszcz nad Bystrzyca
      Pszczynska, oraz z matura z Technikum Ekonomicznego w Suchowoli i magisterium
      informatyki z Politechniki Swietokrzyskiej, a potem pogadamy.
      • pkrol Re: Nie. 29.01.03, 14:53
        Kolego jestem wyksztalocony w usa tak ze to mnie to nie przeszkadza , a to co
        ty nazywasz nowym swiatem ja po 15 letnim pobycie nazywam zgraja najgorszego
        rodzaju dna z calego swiata zamieszkujacej kraj w ktorym jest balagan zero
        kultury i matolstwo
        Tyle na ten temat
      • Gość: pola Re: Nie. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.01.03, 14:55
        prawdziwystarywiarus napisał:

>
        > W krajach "Nowego Swiata" (USA, Kanada, Australia) za to nie ma w zasadzie
        > znaczenia, z jakim akcentem mowisz, kim byl papa i do jakiej chodziles
        szkoly.

No, z tym bym polemizowała. Oczywiście zależy kim chcesz zostać ale od pewnego
        poziomu w Stanach wyjątkowo liczy się pochodzenie i ukończona uczelnia (np.
        polityka, prawo).
        Pozdrawiam
      • Gość: nexus Re: Nie. IP: proxy / 195.182.168.* 29.01.03, 15:02

> Sprobuj zostac profesjonalista (IT czy nie IT) w takim na przyklad UK z
        polskim
        >
        > akcentem, tatusiem z nazwiskiem Kowalski z miasta Brzmichrzaszcz nad
        Bystrzyca
        > Pszczynska, oraz z matura z Technikum Ekonomicznego w Suchowoli i magisterium
        > informatyki z Politechniki Swietokrzyskiej, a potem pogadamy.

Sprobowalem, udalo sie, bardzo sobie chwale. W UK, z polskim imieniem,
        nazwiskiem i akcentem, polska matura i dyplomem. Pogadamy ?
        • pkrol Re: Nie.Chetnie pogadam 29.01.03, 15:05
          Mile zaskoczenie bo sam chce to zrobic , masz gg ?? czy na forum chcesz
          rozmawiac?
          • Gość: nexus Re: Nie.Chetnie pogadam IP: proxy / 195.182.168.* 29.01.03, 15:11
            pkrol napisał(a):

> Mile zaskoczenie bo sam chce to zrobic , masz gg ?? czy na forum chcesz
            > rozmawiac?

GG niestety nie mam
            • pkrol Re: Nie.Chetnie pogadam 29.01.03, 15:14
              Czyli co proponujesz?
              Dlugo mieszkalesz w USA ?
        • prawdziwystarywiarus Mozemy pogadac 29.01.03, 15:09
          Gość portalu: nexus napisał(a):

.
          >
          > Sprobowalem, udalo sie, bardzo sobie chwale. W UK, z polskim imieniem,
          > nazwiskiem i akcentem, polska matura i dyplomem. Pogadamy ?

Mozemy pogadac. W Australii udalo mi sie to samo, z tym samym, bez bolu. Tez
          bardzo sobie chwale. A slonce u mnie swieci przez ponad 300 dni w roku smile
          • Gość: nexus Re: Mozemy pogadac IP: proxy / 195.182.168.* 29.01.03, 15:12

> Mozemy pogadac. W Australii udalo mi sie to samo, z tym samym, bez bolu. Tez
            > bardzo sobie chwale. A slonce u mnie swieci przez ponad 300 dni w roku smile

Slonce przez 300 dni w roku - zaden wyczyn, u mnie pada przez 300 dni w roku :-
            ))
          • pkrol Re: Mozemy pogadac 29.01.03, 15:13
            Czlowieku powodzenia ale australi to ja nie chce na oczy widziec chyba ze
            turystycznie to taka druga Kanada tylko ze ciepla, gdzie trzeba leciec do
            europy 24 godziny a bilet prawie 2000 $ kosztuje
            Powodzenia w Australi smile
        • Gość: polak z USA Re: Nie. IP: 208.29.168.* 29.01.03, 18:58
          Napisz do mnie pogadamy zyzda22@hotmail.com
      • Gość: Duende Re: Nie. IP: proxy / *.pg.com 29.01.03, 16:57

> Sprobuj zostac profesjonalista (IT czy nie IT) w takim na przyklad UK z
        polskim
        >
        > akcentem, tatusiem z nazwiskiem Kowalski z miasta Brzmichrzaszcz nad
        Bystrzyca
        > Pszczynska, oraz z matura z Technikum Ekonomicznego w Suchowoli i magisterium
        > informatyki z Politechniki Swietokrzyskiej, a potem pogadamy.

Ze mna mozesz pogadac wink Jestem kierowniczka finansow w duzej miedzynarodowej
        firmie w UK, czlonkiem Chartered Institute of Management Accountants. Mature
        mam z liceum w malej podwarszawskiej miejscowosci, a magistra z UW. A nazwisko
        tatusia, jak mowisz, jest jeszcze bardziej trudne do wymowienia dla Anglikow
        niz Kowalski.
    • Gość: pola Re: Czy ktos sie chce przeniesc z USA do Europy Z IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.01.03, 14:51
      Dobry pomysł. Naprawdę. Moim zdaniem różnica w mentalności pomiędzy Europą a
      Stanami zamyka się w pytaniu: mieć czy być? I tak w USA zdecydowanie mieć a w
      Europie raczej być. Po pobycie w Stanach bardzo polubiłam Europę, która
      wcześniej irytowała mnie biurokracją, ciasnotą i takimi tam duperelami. Teraz
      wydaje mi się, że wiem o co chodzi (dla mnie oczywiście). Do Stanów wracam z
      dużą przyjemnością ale tylko z wizytą. Piękny kraj ale sfrustrowany. Kocham
      Europę!
      Pozdrawiam
      • pkrol Re: Czy ktos sie chce przeniesc z USA do Europy Z 29.01.03, 14:55
        Wbrew pozorom z wyksztalceniem dobrym zawodem i legalnym pobytem w europie
        zachodniej mozna miec to samo co w USA plus kulturalne otoczenie i
        przyjemniejsze zycie
        • Gość: pola Re: Czy ktos sie chce przeniesc z USA do Europy Z IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.01.03, 14:56
          Tak jest! I klimat też do wyborusmile
      • prawdziwystarywiarus Re: Czy ktos sie chce przeniesc z USA do Europy Z 29.01.03, 15:07
        Gość portalu: pola napisał(a):

> Dobry pomysł. Naprawdę. Moim zdaniem różnica w mentalności pomiędzy Europą a
        > Stanami zamyka się w pytaniu: mieć czy być? I tak w USA zdecydowanie mieć a w
        > Europie raczej być. Po pobycie w Stanach bardzo polubiłam Europę, która
        > wcześniej irytowała mnie biurokracją, ciasnotą i takimi tam duperelami. Teraz
        > wydaje mi się, że wiem o co chodzi (dla mnie oczywiście). Do Stanów wracam z
        > dużą przyjemnością ale tylko z wizytą. Piękny kraj ale sfrustrowany. Kocham
        > Europę!
        > Pozdrawiam

Pola (adres: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl), jak dlugo bylas w Stanach? Dlaczegoi
        wrocilas? Czy ta milosc do Europy to troche moze z koniecznosci, tak jak dla
        niektorych slub w piatym miesiacu ciazy?

>
        • Gość: johnny Re: Czy ktos sie chce przeniesc z USA do Europy Z IP: *.client.attbi.com 29.01.03, 15:42
          Co komuszki zal wam zostawionego w Europie socjalizmu ??
          Spadajcie wszyscy do swojej socjalistycznej Europy.
          Swiat jest teraz wolny i nikt wam nie przeszkadza wrocic
          • Gość: facet z usa Johnny czyli Jasiek :) IP: 208.29.168.* 29.01.03, 15:55
            Jasiek najwyrazniej nie masz nic konkretnego do powiedzenia to nie gadaj bzdur
            pozatym chyba dopiero co przyjechales tutaj bo sie tak zachlystujesz smile
        • Gość: pola Re: Czy ktos sie chce przeniesc z USA do Europy Z IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.01.03, 16:17
          Nie wróciłam jeszcze na dobre. Jutro jadę za ocean. Przymusu w żadną stronę nie
          ma, niestety. Ale mnie zjadłeś tym..IP to się nazywa? Jutro napiszę z USA OK?
        • pola30 Re: Czy ktos sie chce przeniesc z USA do Europy Z 30.01.03, 01:31
          Zalogowałam się, od teraz jestem trzydziestawink
      • Gość: Romcio Ale jaka Europe, Pola? IP: *.proxy.aol.com 29.01.03, 22:39
        Bo piszesz z Polski. Zakladam, ze Ty zakladasz po cichu, ze Polska to EUROPA ?
        • Gość: pola Re: Ale jaka Europe, Pola? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.01.03, 23:18
          Jeżdżę trochę po świecie. Wiem jak jest. Najbardziej lubie Londyn (jak dotąd).
          Nie wiem gdzie zamieszkam na stałę. Jakiś czas muszę spędzić w Warszawie. Ot i
          cały problem z Europą. Do Polski, zapewniam, mam zdrowy dystans. I czasami chcę
          wracać do Stanów. Jutro jadę tam i wiem, będę szczęśliwa wracając do Polski.
          Właściwie to bardzo smutne nie mieć własnego miejsca na ziemi. I tu dobrze i
          tam...Osiołkowi...Mam nadzieję, że na coś się zdecyduję. Ale wiem na pewno, że
          nie będą to Stany.
          • Gość: Romcio Re: Ale jaka Europe, Pola? IP: *.proxy.aol.com 30.01.03, 02:45
            A ja mysle ze tak troche pierdolisz.
    • Gość: --Michal Kultura i kultura czyli o mydle. IP: *.tiaa-cref.org 29.01.03, 16:37
      Wsiadam do taryfy w NYC kierowca rus zapodaje mnie Czajkowskiego i pyta czy
      sciszyc i czy mnie nie wkurwia. Wsiadam do taryfy w Amsterdamie, smiedzi
      petami, kolo wali do mnie czesc i podkreca jakies napierdalanie na bembenach.
      • Gość: obserwator z usa Re: Kultura i kultura czyli o mydle. IP: 208.29.168.* 29.01.03, 16:42
        Wspanialy przyklad pozazdroscic postrzezen i inteligencji, a teraz moj smile
        Ide po ulicy w NY w nocy i kazdy chce mnie rozwalic, Ide po ulicy w nocy w
        Amsterdamie i nic mnie sie nie dzieje , dodatkowo w europie nie widze tylu
        ludzi smieci i tak agresywnych jak w USA
        • Gość: --Michal Jak kultura to moze pop? IP: *.tiaa-cref.org 29.01.03, 16:59
          Popierdalam Bourbon street Big Eazy, widze gang bangarsow kasujacych turystow
          wzrokiem [jeszcze], przechadzam sie ulicami Friedrichshain w Berlinie, i to
          wcale nie karnawal a tu kupa przebierancow, tylko czemu wszyscy przebrani za
          eminema?
          • Gość: --Michal LOLEK! To przecierz twoj ulubiony temat! IP: *.tiaa-cref.org 29.01.03, 20:44
            Piazza di Spagna w Rzymie wszyscy sie rozpychaj lokciomi jakby nie bylo jutro,
            ktos mnie nawet uszczypnala w ucho. Mojej znajoej jakis ragazi nawet w dupe
            wjechal wozkiem w sklepie. Ze ma fajna dupe to wiem ale gdzie finezja? San
            Fran, Campton Place, tlok po chuju, kazdy kto zbliz sie do mnie blizej niz 3
            stopy mowi "PROSZE MI WYBACZYC!".
            • Gość: --Michal Prosze mi wybaczyc? Ops! Za pozno. IP: *.tiaa-cref.org 29.01.03, 21:00
              Manchester, umowilem sie ze znajomymi na mecz City. Taryfiasz zawiozl mnie do
              nie tego pubu nie w tej czesci miasta. Kosztowalo mnie to dwa zeby i buty.

Ostatni mecz pucharu stanleya. Jersey City ogladam mecz w barze pelnym kibicow
              Diablow, bedac jedynym facetem w t's Avs. Po meczu lysy 200 funtowiec stawia mi
              pivo i mowi ze to byla dobra gra.
              • Gość: Ola Kazdy ma inny gust.. IP: *.corp.redshift.com 29.01.03, 22:13
                O czym ta cala dyskusja. Kazdy ma inne preferencje, gusty i opinie. Byloby
                nudno aby wszyscy lubili to samo. Ja nie wyobrazam sobie zycia w Europie.
                No moze w UK. Uwielbiam London i Anglikow ale nie lubie ich klimatu. Cudowne
                miejsce na wizyte.
                Moja wizyta w Hiszpanii wyleczyla mnie od ochoty odwiedzania Europy na wiele
                lat. Wlaczajac Polske. Kocham swe zycie w Kalifornii, cenie sobie Amerykanow.
                Frustrat z Greenpoint powinien wiedziec ze to miejsce to nie USA.
                A jak ma intelektualny glod to moze czasem odwiedzic teatr, opere. Jak to za
                duzo to pobliska biblioteke.
                • Gość: frustrat Re: Kazdy ma inny gust.. IP: 208.29.168.* 29.01.03, 22:16
                  smile smieszna jestes w swej glupocie jak mozna lubiec ten smietnik no ale jak
                  sama powiedzialas upodobania, ja powiem sa gusta i gusciki , a ty to pewnie ta
                  co tylko z murzynami i z arabami sie zadaje co Hamerykanka smile
                • Gość: --Michal Co tu ma gust do rzeczy? IP: *.tiaa-cref.org 29.01.03, 22:18
                  Kto ma gust dostac pozadny wpierdol za to ze znalaz sie w nieodpowiednim
                  miejscu w nieodpowiednim ubraniu? Albo zeby cala grupa ludnosci gdzie konsupcja
                  mydla per capita pozostawia wiele do zyczenia chuchala i dmuchala mi do ucha?
                  Takie gusta to sie nazywaja ZBOCZENIA, a PC to sa atrakcje dla kochajacych
                  inaczej.

A dyskusja jest kool! To taki lokalny sport na tym forum!
                  • Gość: pola Re: Co tu ma gust do rzeczy? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.01.03, 23:56
                    popieram! dyskusja odjazdowa i wciąga jak hazardsmile
          • Gość: pola Re: Jak kultura to moze pop? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.01.03, 23:52
            Gość portalu: --Michal napisał(a):

"... tylko czemu wszyscy przebrani za
            > eminema?"
            Może dlatego, że Eminem taki zbuntowany? Troszkę chyba szydzi z Ameryki czy mi
            się tylko wydaje....
            • Gość: --Michal Uczepila sie jak zep. IP: *.client.attbi.com 30.01.03, 01:51
              Uczepila sie chlopaka a onm poprostu trzaska kase, a jeszcze wieksza DR. Jakby
              sie chcieli buntowac to sie powinni przebrac za czegeware czy innego
              komunistycznego chuja. Czy swiatal mlodziez jewropy nie ma innych idoli?
              • pola30 Re: Uczepila sie jak zep. 30.01.03, 02:05
                Tak czy inaczej kase zbija na takich a nie innych tekstach. Jeśli ktoś mu płaci
                to znaczy, że te teksty pasują! W końcu to wasz chłopak! Wie o co chodzi!
                Napisze i wyrecytuje wszystko za co zapłacą. Europejskim dzieciakom to się
                podoba. Jakiś wniosek ?
                • Gość: --Michal Ja mam wyciagac wnioski za Ciebie? IP: *.tiaa-cref.org 30.01.03, 15:56
                  W watku mowa o tym jak to jewropa kulturalna i wogole krynica madrosci. Ja tam
                  nie wiem, ja sie tylko pytam. Dlaczego ta parszywa pop kultura amerykanska taka
                  popularna w tej Europie? Bo zbuntowana? To sie w Jewropie juz nikt nie wie jak
                  sie buntowac? Czyco? Ja tam dokladnie liryki slimana nie znam ale zastanawiam
                  sie gadzie on szydzi z USA? Moze pomozesz?
                  • Gość: pola Re: Ja mam wyciagac wnioski za Ciebie? IP: *.phnx.uswest.net 31.01.03, 14:18
                    Jak nie znasz tekstów to o czym rozmawiamy?
                    • Gość: --Michal Jak pogoda w AZ? IP: *.tiaa-cref.org 31.01.03, 15:16
                      Mam nadziej ze masz czym wypelnic bikini, bo niestety ze zrozumieniem tekstu
                      slabiej, napisalem: "Ja tam dokladnie liryki slimana nie znam". A rozmawiac
                      mozemy o tym ze mi gladko i prosto udowodnisz ze sie myle, skoro ja nie znam a
                      Ty znasz to mozesz mi podac przyklad. Co slonko?
    • lolo271 Re: Czy ktos sie chce przeniesc z USA do Europy Z 29.01.03, 23:39
      <>...Kiedys nawet chcialem mieszkac w USA(lata70-te,podobaly mi sie filmy)....
      Jak doroslem to juz mi sie nie chce!.............
      Mam USA w UE...........
      • koniuszy Re: Czy ktos sie chce przeniesc z USA do Europy Z 30.01.03, 00:46
        I dobrze robisz lolo, bo USA to syf i teraz kazdego jak sam widzisz skuwaja
        obraczkami za sama polskosc. Teraz, panie, to tylko do tych pagorkow lesnych,
        do tych lak zielonych, ino mnie ciagnie.
        • jajecznica1 Europa = drozyzna + wyobcowanie. 30.01.03, 01:55
          no to zawijajcie walizy !!! i wio !!! do Europy gdzie litr benzyny kosztuje
          ponad 1US$ juz, a wkrotce jeszcze wiecej, gdzie sredni samochod jest jeszcze
          raz tak drogi jak w Stanach czy Canadzie !!,gdzie kupno domu to dla
          przecietnych ludzi marzenie scietej glowy, gdzie wkazdej chwili moga cie opluc
          tak samo jak ////////turka czy Jugola innego auslandera, gdzie cena mieszkan
          przyprawia bol glowy,no ale za to masz blisko do przejscia granicznego w
          Kunowicach lub Swiecku i mozesz postac w kolejkach na granicy do odprawy
          celnej,
          • Gość: USA Re: Europa = drozyzna + wyobcowanie. IP: *.tampabay.rr.com 30.01.03, 02:03
            jajecznica1 napisał:

> no to zawijajcie walizy !!! i wio !!! do Europy gdzie litr benzyny kosztuje
            > ponad 1US$ juz, a wkrotce jeszcze wiecej,
            smile)) ALE PALANCIE TAM NIE TRZEBA ZYCIA SPEDZACIE W AUCIE TAK JAK TUTAJ
            gdzie sredni samochod jest jeszcze
            > raz tak drogi jak w Stanach czy Canadzie
            TO SAMO CO WYZEJ A POZATYM BMW CZY AUDI KOSZTUJE TYLE SAMO MATOLE NIE DOUCZONY

!!,gdzie kupno domu to dla
            > przecietnych ludzi marzenie scietej glowy,
            TEZ NIE PRAWDA A DODATKOWO DOMY TAM SA NIE Z PAPIERU TAK JAK TUTAJ

gdzie wkazdej chwili moga cie opluc
            > tak samo jak ////////turka czy Jugola innego auslandera,
            HAHAHA A TUTAJ KOCHAJA CIE SZCZEGOLNIE TE REDNECKI smile SMIESZNE

gdzie cena mieszkan
            > przyprawia bol glowy
            NO JAK SIE ZARABIA GROSZE I JEST SIE DUPKIEM TO LEPIEJ BYC DUPKIEM W USA NO
            NIE ?

,no ale za to masz blisko do przejscia granicznego w
            > Kunowicach lub Swiecku i mozesz postac w kolejkach na granicy do odprawy
            > celnej,
          • pola30 Re: Europa = drozyzna + wyobcowanie. 30.01.03, 02:06
            A post był o kulturze a nie o cenach benzyny...sad((
            • jajecznica1 Re: Europa = drozyzna + wyobcowanie. 30.01.03, 02:13
              allright !! -glupi palancie, ale za to spedzasz zycie w zatloczonym autobusie
              to jedno a drugie zeby zarabiac tyle co w Canadzie czy Usa to musisz tam byc
              na bardzo lukratywnym stanowisku ktore nikt ci nie da chocby z tego wzgledu ze
              jestes z Polski a tam sie im to kojarzy tylko i wylacznie ze
              zlodziejami,przemytnikami samochodow i tegimi pijusami !!
              • Gość: USA Re: Europa = drozyzna + wyobcowanie. IP: *.tampabay.rr.com 30.01.03, 02:17
                jajecznica1 napisał:

> allright !! -glupi palancie, ale za to spedzasz zycie w zatloczonym autobusie
                > to jedno a drugie zeby zarabiac tyle co w Canadzie czy Usa to musisz tam byc
                > na bardzo lukratywnym stanowisku ktore nikt ci nie da chocby z tego wzgledu
                KOTKU O CZYM TY MOWISZ TY NIE ZNASZ REALIOW TY CHYBA Z KANADY JESTES ALBO
                TOTALNY MATOL W KANADZIE TO SIE GROSZE ZARABIA W POROWNANIU Z USA A NIE MOWIAC
                ILE TEN DOLLAR KANADYJSKI JEST WART

ze
                > jestes z Polski a tam sie im to kojarzy tylko i wylacznie ze
                > zlodziejami,przemytnikami samochodow i tegimi pijusami !!
                A TUTAJ TO SIE MNIE KOJARZY ZE NIE MASZ ZADNEJ EDUKACJI LUB MASZ TAKA CO CIE
                NIKT ZATRUDNIC NIE CHCE , W EUROPIE JEST PELNO POLAKOW WYKSZTALCONYCH CO ROBIA
                ZA DOBRE PIENIADZE TO JUZ NIE JEST 1980 ROK HAHAHAHA
                • Gość: Walter Re: Europa = drozyzna + wyobcowanie. IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 30.01.03, 05:11
                  Kolega USA jest bardzo niekonsekwentny w swoich wypowiedziach. Przede
                  wszystkim „psioczy” na Stany a podpisuje się USA. Potem porównuje wartość
                  dolarów amerykańskich i kanadyjskich bazując na wymianie bankowej, co jest
                  kompletną bzdurą. Jak już jesteś tak bardzo zaznajomiony z ekonomią
                  amerykańską, to może mi powiesz ile Cię może kosztować leczenie przewlekłej
                  choroby czy jakiegoś urazu wrodzonego u dziecka? Bo w Kanadzie kosztuje to
                  $0.00. Po za tym to po jakim czasie ubezpieczalnia twojego pracodawcy
                  przestanie Ci płacić za drogie leki? Jak już się z tym zaznajomisz, to daj nam
                  znać, tylko bardziej parlamentarnym językiem.

P.S. Po lewej stronie twojej klawiatury jest taki klawisz z napisem „Caps
                  Lock”. Jak będziesz pisał następny post, to go najpierw naciśnij.
            • republican Re: Europa = drozyzna + wyobcowanie. 30.01.03, 02:15
              Poszukiwacze kultury, w USA macie dostep do orkiestry symfonicznej w kazdym
              sredniej wielkosci miescie. Z teatrem to samo. PBS (radio i telewizja) ma
              wspaniale programy Z BBC kilkaazy w tygodniu.
              Nawet z Greenpoint zajedziesz do Carnegie Hall czy Lincoln Center za pol
              godziny.

A moze z tym jezykiem angielskim nie za bardzo?
              • Gość: USA Re: Europa = drozyzna + wyobcowanie. IP: *.tampabay.rr.com 30.01.03, 02:20
                FACET TU NIE O KULTURE CHODZI A O CALOKSZTALT TEN KRAJ TO JEDYNIE PRACA +
                SAMOCHOD + ZAKUPY I TYLE TU NIC NIE MA LUDZIE TEPI I ZANIEDBANI A WOGOLE SA DO
                TYLU A W KAZDEJ JEDNEJ PRACY ROBIA Z CIEBIE NIEWOLNIKA I PIERA TE MOZGI AZ CI
                SIE WYDAJE ZE TO JEST NORMALNE smile JEDZ PO SWIECIE POGADAJ Z LUDZMI POOBSERWUJ A
                WTEDY PODYSKUTUJEMY BURASIE
                • republican Re: Europa = drozyzna + wyobcowanie. 30.01.03, 02:26
                  Gość portalu: USA napisał(a):

> FACET TU NIE O KULTURE CHODZI A O CALOKSZTALT TEN KRAJ TO JEDYNIE PRACA +
                  > SAMOCHOD + ZAKUPY I TYLE TU NIC NIE MA LUDZIE TEPI I ZANIEDBANI A WOGOLE SA
                  DO
                  > TYLU A W KAZDEJ JEDNEJ PRACY ROBIA Z CIEBIE NIEWOLNIKA I PIERA TE MOZGI AZ CI
                  > SIE WYDAJE ZE TO JEST NORMALNE smile JEDZ PO SWIECIE POGADAJ Z LUDZMI POOBSERWUJ
                  A
                  >
                  > WTEDY PODYSKUTUJEMY BURASIE
                  • republican Re: Europa = drozyzna + wyobcowanie. 30.01.03, 02:27
                    Po co te obelgi kolego?
              • pola30 Re: Europa = drozyzna + wyobcowanie. 30.01.03, 02:27
                Amerykanie moga sprowadzić kulturę jaka chcą (tzn. orkiestrę,
                teatr ...wsztstko). Stać ich na to. To o niczym nie świadczy. Przeciętny
                Amerykanin i tak tego nie zobaczy i dobrze! Bo i tak by nie zrozumiał! Tak
                wynika z moich obserwacji i przepraszam jeśli kogoś uraziłam. Co jest raczej
                mało prawdopodobne bo skoro czyta po polsku to jaki to amerykanin?
    • pola30 Re: Czy ktos sie chce przeniesc z USA do Europy Z 30.01.03, 02:11
      to do scrambled eggs było.
      • jajecznica1 Re: Czy ktos sie chce przeniesc z USA do Europy Z 30.01.03, 02:24
        oczywiscie ze tu mamy w Toronto czy NYC wiekszy dostep do kultury niz ci co
        siedza na przemiesciach Lizbony czy Lionu. Cale rzesze polskich
        aktorow,piosenkarzy i innych slaw przyjedrzaja wlasnie tu na goscinne
        wystepy ,tego nigdy nie zobaczycie 50 km od Paryza czy 120 km od Bruxeli,nie
        mowiac o slawach miedzynarodowych ktore nigdy nie zawitaja do Tarvisso czy
        innego Ludendorffu,co to rownac ?? to jest to samo co z cenami benzyny ,cenami
        elektroniki,ciuchow, jednym slowem = drozyzna !!!
        • Gość: usa Re: Czy ktos sie chce przeniesc z USA do Europy Z IP: *.tampabay.rr.com 30.01.03, 02:28
          drozyzna chciales powiedziec dziadostwo kanadyjskie smile ale ty matolek
          jestes.ale jednak sam potwierdzasz kultura przychodz z europy na ta wies
          amerykanska , bo rodea to w europie nikt nie jest zainteresowany ogladac smile
        • pola30 Re: Czy ktos sie chce przeniesc z USA do Europy Z 30.01.03, 02:31
          Oj! Nie mam siły już! Ustalmy co rozumiemy przez określenie "kultura". Czsami
          traktujemy to ironicznie "kupujemy kulturę" czyli sprowadzamy filharmoników
          wiedeńskich, czy kultura to to co nas otacza - tradycja i obyczaje zwłaszcza?
          • Gość: usa Re: Czy ktos sie chce przeniesc z USA do Europy Z IP: *.tampabay.rr.com 30.01.03, 02:33
            pola a ty gdzie mieszkasz ?
            • pola30 Re: Czy ktos sie chce przeniesc z USA do Europy Z 30.01.03, 02:38
              O jaki kraj pytasz? Jestem trochę tu trochę tam...
              • Gość: usa Re: Czy ktos sie chce przeniesc z USA do Europy Z IP: *.tampabay.rr.com 30.01.03, 02:39
                aha czyli to ty tu wczesniej krecilas ze bedziesz jutro w usa a naprawde
                siedzisz w polsce smile
                • pola30 Re: Czy ktos sie chce przeniesc z USA do Europy Z 30.01.03, 02:44
                  Dokładnie tak! 6:40 czasu polskiego mam samolot.
                  • Gość: STYRO Re: Czy ktos sie chce przeniesc z USA do Europy Z IP: 5.5.* / *.Red-80-38-99.pooles.rima-tde.net 30.01.03, 02:49
                    Od dziecka marzylem o tym, aby mieszkac w stanach... Dopoki tam nie pojechalem,
                    teraz mieszkam na stalem w Hiszpanii - i wierzcie mi - nie narzekam, a USA
                    wybilem sobie z glowy... Pozdrawiam z Hiszpanii
                    • Gość: usa Re: Czy ktos sie chce przeniesc z USA do Europy Z IP: *.tampabay.rr.com 30.01.03, 02:54
                      Hej witam
                      chetnie bym podyskutowal z toba na email albo na gg jak masz ochote
                      Pozdrawiam
                    • Gość: Pola, Pola Boj sie Boga IP: *.proxy.aol.com 30.01.03, 02:56
                      Ja mysle, ze jestes zwykla konfabulantka. Tego towaru w Polsce tym wiecej im
                      wieksza bida (patrz: Matrix wink)
                      Oczywiscie, mozesz jutro "pozdrawiac wszystkich ze slonacznej Kalifornii", bo
                      sie zalogowalas jako Pola30 i wiec dalej mozesz rypac z smutnej Warszawki.
                      • Gość: pola Re: Boj sie Boga IP: *.phnx.uswest.net 31.01.03, 14:47
                        Myśl sobie co chcesz. Po raz kolejny dochodzę do wniosku, że pisanie na tym
                        forum jest jak palenie papierosów; szkodliwe a trudno z tym skończyć. Ale
                        trzeba próbować.
    • miriam13 Re: Czy ktos sie chce przeniesc z USA do Europy Z 30.01.03, 03:06
      mieszkalam w kilku krajach europy ale naprawde to dopiero tu ,jestem u siebie
      na tym zadupiu jak niektorzy nazywaja kanade a kulture to znajdziesz wszedzie
      to jest sprawa indywidualna,w europie polacy zawsze beda cudzoziemcami
      • Gość: usa Re: Czy ktos sie chce przeniesc z USA do Europy Z IP: *.tampabay.rr.com 30.01.03, 03:07
      • Gość: usa Re: Czy ktos sie chce przeniesc z USA do Europy Z IP: *.tampabay.rr.com 30.01.03, 03:08
        najwyrazniej jestes nie dowartosciowana i masz problem mentalny jezeli sie
        czujesz u siebie w tej dierewni co sie zwie kanada ,ale jezeli to cie robi happy
        a tak z ciekawosci jak dlugo tam jestes?
        • Gość: Tomek Re: Czy ktos sie chce przeniesc z USA do Europy Z IP: *.oc.oc.cox.net 30.01.03, 03:35
          Nie rozumiem ludzi, ktorzy tu mieszkaja i narzekaja.
          Dlaczego nie wyjechac do Europy.
          Ja mieszkalem w Europie i wiecej nie mam zamiaru.
          Tu jestem u siebie i nikt mnie nie powie "cudzoziemiec won".

Nie mam ochoty w kulturalnej Europie zaliczyc w ryj bo
          jestem z Warszawy lub kibicuje nie tej druzynie co trzeba.
          Michal juz pisal o tym ale ja powtorze, ze moge sobie
          pojsc na jakikolwiek mecz w koszulce druzyny przeciwnej i
          ludzie mnie poklepia po plecach jesli to akurat moja
          druzyna wygra.

No ale kultura Europy nakazuje widac do lania w morde w
          takich sytuacjach.

To ja dziekuje i pozdrawiam ze slonecznej Kalifornii.
    • miriam13 Re: Czy ktos sie chce przeniesc z USA do Europy Z 30.01.03, 03:25
      jestem w tej dieriewni 15 lat
      • jajecznica1 Europa dla Turkow !!! 30.01.03, 04:18
        ten co ma nik "usa" to wakacjusz co w Tampie siedzi i maluje fasady
        domow,dlatego tak go zolc zalewa ,bo nie ma stalych paierow tu,wiec psioczy na
        ameryke !! bo wie jak wroci to wiecej wizy nie dostanie. I wtedy tylko razem
        z Turkami w Amsterdamie lub Hanoverze moze zlom zbierac i stare szmaty i
        butelki !!! ale za to w Europie !! - hehehehehe !!
        • prawdziwystarywaciak Stary Wiarus to Turek............................. 30.01.03, 04:22
          i chce wrocic do Turcji
        • Gość: usa Re: Europa dla Turkow !!! IP: *.tampabay.rr.com 30.01.03, 04:23
          chcialbys miec szkole skonczona tutaj i robic to co ja smile, dlatego moge sobie
          wybierac europa czy usa bo mam taka mozliwosc
          • jajecznica1 Re: Europa dla Turkow !!! 30.01.03, 04:30
            masz mozliwosci ??,przybijania szingli na dachach !! albo sprzatnai w nocy
            sklepow !!hahahahahaha !!!! wiec jedz do Hanoveru [jesli wiesz gdzie to ?] tam
            Turki i Jugole czyszcza korty tenisowe [tez w nocy] moze sie zalapiesz a
            stamtad blizej do cioci Maliniakowej jak podjedziesz zdezelowanym mercem czy
            volksem to soltys oniemieje z zachwytu !!
          • Gość: Walter Re: Europa dla Turkow !!! IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 30.01.03, 05:21
            A co ty takiego wielkiego robisz w Tampa Bay? Obsługujesz emerytów czy
            czyścisz baseny? Jakbyś był z Redmond czy San Jose to mógł byś pogadać. W
            takiej Tampa Bay to psy dup..mi szczekają. Ja już wole moje -30 st. C w
            Toronto.
        • Gość: usa Re: Europa dla Turkow !!! IP: *.tampabay.rr.com 30.01.03, 04:28
          ty chyba dosc krociutko tu jestes bo ci nie uslyszales albo nie rozumiesz
          dobrze angielskiego, jak ci pewnie nie raz powiedzieli "go back where you came
          from" smile
          • jajecznica1 Re: Europa dla Turkow !!! 30.01.03, 04:37
            tobie to musieli juz powiedziec kilka razy skoro tak dobrze zapamietales te
            pare slow !!! eheheheheheheh !!! i widocznie kwekasz i stekasz i mendzisz
            naookolo i pieprzysz o europie do znudzenia to dali ci odpowiedz A w Hanoverze
            powiedza ci "Auslander Raus !!! - to jest tak bardzo grzecznie i kultularnie
            [to dla przypomnienia gdybys nie znal niemieckeigo] hahahahahaha !!
          • wambuco kolego USA, proponuje policzyc zeby i konczyny 30.01.03, 05:09
            zanim zaczniesz sie tak autorytatywnie wypowiadac. Chyba, ze jestes etatowym
            szczesciarzem
          • republican CO TO ZA DUREN TEN "USA" 03.02.03, 04:01
            kazdemu ubliza i nic nowego nie ma do powiedzenia!!!
            CO to jest "USA"?
    • Gość: Wolny Re: Czy ktos sie chce przeniesc z USA do Europy Z IP: *.dialsprint.net 30.01.03, 09:25
      >>>>>>>>>>
      Zastanawiam sie ile polakow ma juz dosc Ameryki i chcialoby przeniesc sie do
      europy zachodniej gdzie zycie jest ciekawsze i bardziej kulturalne otoczenie.
      Ja osobiscie jestem 15 lat w USA w IT i wiem ze w europie zachodniej sa dalej
      mozliwosci legalnego mieszkania szczegolnie gdy polska wchodzi do EU
      Robert
      <<<<<<<<<<

PO PIERWSZE:
      Ile Polakow- a no podobno z 15miljonow, z gora przesadze 1%, w ktory mozna
      wliczyc ciulaczy nielegalnie dorabiajacych z mysla: "wroce zarobiony","bede
      rznal panisko""zaden frajer mi nie podskoczy" itd. mozna mnozyc.
      Usmialem sie szczerze, z pogawentki i wytykania cos wrodzaju dziecinady: " a u
      mnie sa slonie w karewce"" a w ameryce muzyna bija zas w pacanowie kozy kuja z
      czego dobrze zyja".

Pytanie mozna zadac tak samo: a ile europejczykow chcialoby przeniesc sie do
      USA ? - i tu mozna tak samo gawedzic w nieskonczonosc.

Uwazam, ze polskie narodowe przyzwyczajenia staly sie tradycja, ze jak
      wyjechalo sie z syfu w kierunku wielkiego swiata co dla niektorych sprawia
      trudnosc zagrzania sobie miejsca. Jednych w kroku boli i chcieli by tu i tam
      naraz. Inny bedzie twierdzil, ze lepiej tam gdzie go niema. Kolejny: "tu mi
      finansowo dobrze ale wolalbym zyc na wakacjach"- pewnie ja tez bym tak chcial
      by z nieba kapalo i cale zycie lezec d…do gory na plazy.

Tyle, ze wiekszosc po przez swoja pracowitosc, premedytacje, wyrzeczenia
      osiagnela swoj cel, ktory nie przychodzi z dnia nadzien - bez wzgledu czy w
      Ameryce, Kanadzie Australi czy nawet Europie. Jesli czuja sie dobrze
      psychicznie to kochaja swoj dorobek i za nic na swiecie ich nie zmusi do zmiany
      miejsca - chociaz gdzies obiecuja gory zlota - trzeba byc realista rowniez.

Jesli chodzi o Stany Zjednoczone to kraj rzeczywiscie bogaty w kontrasty i tego
      nie neguje. Ale tu jest niemal wszystko wlaczajac wszystkie narody i kultury.
      Jeli komus np. podoba sie Italia to niech zamieszka w skupisku italiancow i
      przekona sie o tejze kulturze, jak Polska to ma Greenpoit przekona sie o
      polskiej k.etc.
      Jesli kocha wode to na np. Floryde, jak gory to np. do Colorado, jak mu za
      goraco to do Detroit,
      jak za zimno to do AZ,…itd.

Czesto tutaj slysze takie powiedzenie " ludzie sa tacy sami na calym swiecie" -
      tak bo kraj posiada wszystkie narodowosci. A co najciekawsze wszyscy musimy sie
      tolerowac. W europie jeszcze dlugo beda sie docierac Niemcy z Fracuzami, z
      Polakami, ..Europa jest na etapie zjednoczenia w tym z metalnosica wspozycia
      zroznicowanych narodowsci. Tu nie wystarczy wspolny pieniadz, nie ma np.
      wspolnego jezyka co jest powazna przeszkoda.

Z koleji dyskutowane sprawy typu swiadczen socjalnych w tym kraju lepiej tamtym
      gorzej…-choroba nie wybiera i uwazam, do kitu z takim komfortem, ze nic sie nie
      placi za usluge lekarska kiedy za grosz nie ma zdrowia. Do kitu z komfortem, ze
      jak sie straci prace to na zasilku, a jak sie pracuje to zarobki diametrialnie
      nizkie ( system w relacji pieniadz -podatek -zarobki -social wzajemnie sie
      pokrywa - cos za cos- nic w przyrodzie nie ginie i nie bierze sie z powietrza).
      Z jednym sie zgodze, aby zyc na poziomie w USA to trzeba byc bardziej
      przewidujacym, pilowac, dzialac, nie przespac chwili, byc gotowym do wydobycia
      z siebie wiecej, tu sie nie proznuje…to kilka elementow ktore powoduja, ze
      Ameryka jest mocarstwem. Wsrod Polakow istnieje przyzwyczajenie do starego
      systemu: "gdzie sie lezy 1500-set sie nalezy".

Do Ameryki ludzie tez cale lata emigruja-pchaja sie z calej Europy (na innych
      zasadach niz z bylych demoludow), ale nie widze by tlumy obywateli US zabiegaly
      o miejsce w Europie, o prace zamieszkanie.

Na tyle wystarczy tym czasem, przechodze dalej:

PO DRUGIE:
      Robert pisze, czego nie rozumiem. Formalnie jestes w 15lat w USA to chyba sie
      juz czegos dorobiles i nic nie stoi na przeszkodzie, bez wzgledu czy masz
      polski paszport czy Polska do EU wejdzie?
      Znam kilka osob ktore sie przeniosly, prowadza interes, zamieszkali. Za pewna
      kwote mozna nawet kupic obywatelstwo.
      • jajecznica1 Re: Czy ktos sie chce przeniesc z USA do Europy Z 31.01.03, 01:30
        no wlasnie Wolny !! - chodzi o to ze facet mieszkajac w Stanach przez 15 lat
        nie dorobil sie niczego ,bida z nedza ,pieniadze zostaly przepite lub
        przepieprzone na glupoty, i teraz odezwala sie jedyna deska ratunku czyli wiac
        do europy bo tam sa zasilki socjalne lepsze. Oto cala tajemnica dyskusji.
    • wambuco do polaka z USA 31.01.03, 01:44
      to trzeba miec straszliwe odbicia alkoholowe zeby sobie chciec rozwazac
      przeprowadzke z USA do Europy.

Glupota ludzka nie zna widac granic nawet na forum Polonia. To jest tak bracie
      jakby ci nie odpowiadalo zycie w Peweksie i chcialbys zamieszkac u dziadka na
      wsi w Bloniach, pardon, w Warsiawie.
      • Gość: Ola big $$$ IP: *.corp.redshift.com 31.01.03, 21:34
        Plyna do kasy Californii z turystyki, w tym roku 79 miliardow $, na Floryde -
        60 miliardow $ itd. Tak ze sadze ze sobie jakos damy rade bez paru zl....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka