Dodaj do ulubionych

Stany Stanow

14.08.06, 16:39
czesc wszystkim,

Mieszkam w Massachusetts, ale za dwa, trzy lata planuje wyjechac stad i
wlasnie nie wiem za bardzo gdzie. Stany sa ogromne i znam w sumie jako tako
tylko wybrzeze wschodnie a nawet i to nie za bardzo dobrze.
Jesli mieszkacie w miejscu, ktore podoba sie wam , albo znacie takie miejsce,
napiszcie.
Chcialabym tylko, aby bylo to miejsce w miare blisko polozone duzego miasta i
najchetniej nad oceanem.
Dzieki

Ania

Obserwuj wątek
    • na.imie.mam [...] 14.08.06, 16:43
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • waldek.usa A co sie w Massachusetts nie podoba? 14.08.06, 16:58
      ??

Panowie wybieraja Panie, Panow wybiera policja...Z szaconkiem, bo sie skonczy zle!
      • sella_turcica Re: A co sie w Massachusetts nie podoba? 14.08.06, 17:14
        Nie o to chodzi, ze MA mi sie nie podoba, ale szukam innego, lepszego miejsca
        do zycia. Jest tu tylko jedno tak naprawde miasto, Boston, ktore lubie i to
        nawet bardzo, ale nie do mieszkania.
        Stany sa ogromne, i tak naprawde w MA nie trzyma mnie nic, w tym sensie, ze
        wszystko i wszystkich zabieram ze soba.

Wiec moje pytanie to tylko pytanie, i nie ma wywolac burzy w szklance wody?

Ania
        • waldek.usa Re: A co sie w Massachusetts nie podoba? 14.08.06, 17:17
          sella_turcica napisała:

> Nie o to chodzi, ze MA mi sie nie podoba, ale szukam innego, lepszego miejsca
          > do zycia.

► "lepszego" pod jakimi wzgledami?

Jest tu tylko jedno tak naprawde miasto, Boston, ktore lubie i to
          > nawet bardzo, ale nie do mieszkania.

► dlaczego nie do mieszkania?

> Stany sa ogromne, i tak naprawde w MA nie trzyma mnie nic, w tym sensie, ze
          > wszystko i wszystkich zabieram ze soba.
          >
          > Wiec moje pytanie to tylko pytanie, i nie ma wywolac burzy w szklance wody?

► burzy nie bedzie, chyba, ze sie trolle wlacza, co jest nieuniknione i
          nie zalezy od ich wiedzy o MA czy Bostonie.
          >
          > Ania
          • sella_turcica Re: A co sie w Massachusetts nie podoba? 14.08.06, 17:28
            waldek.usa napisał:

> ► "lepszego" pod jakimi wzgledami?

Mam dwojke dzieci i w perspektywie dobry zawod, ale lepsze zycie oznacza dobry
            bilans pomiedzy moimi zarobkami, ktore choc beda dobre to nie beda
            rewelacyjne, a wydatkami na:
            mieszkanie
            szkole dla dzieci (chyba ze jest dobra publiczna, tak jak teraz)
            sport dla dzieci
            itd
            Obecnie nie jest zle co wcale nie oznacza, ze nie moze byc lepiej. Szukam
            duzego miasta w poblizu, bo jestem przyzwyczajona do tego co miasto ma do
            zaoferowanie.

> Jest tu tylko jedno tak naprawde miasto, Boston, ktore lubie i to
            > > nawet bardzo, ale nie do mieszkania.
            >
            > ► dlaczego nie do mieszkania?

Po prostu wiem, ze Boston nie jest dla mnie. Poza tym Boston jest drogi i jesli
            mam wybor to z Bostonu rezugnuje.

Ania
            • piss.doff Re: A co sie w Massachusetts nie podoba? 15.08.06, 02:03
              a wiec te dzieci ciagna cie w strone ruiny finansowej dlatego najlepiej albo
              oddaj do adopcji albo przenies sie na gleboka prowincje obojetne gdzie.
    • na.imie.mam Re: Stany Stanow 14.08.06, 17:00
      wlasnie jestem po (oszczedzilem sobie prysznica i zrezygnowalem z ziel.herbaty)
      pomoglo, wiec pragne Cie przeprosic za moj poprzedni post.
      Niestety nie moge sie odwzajemnic rownie trafna=dobra rada.
      pa
    • kwiatek_leona Re: Stany Stanow 14.08.06, 17:27
      A plany zawodowe? Czy bedzie Ci latwo znalezc prace gdziekolwiek zdecydujesz
      sie przeprowadzic? Pytam, bo sa zawody, gdzie miejsca pracy zdaja sie byc
      skupione w pewnych koknglomeracjach a prawie nieistniejace w innych, np.
      Biotech, czy IT...
      • sella_turcica Re: Stany Stanow 14.08.06, 17:31
        Praca nie bedzie zadnym problemem.

Ania
        • piss.doff [...] 15.08.06, 04:07
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • bob256 Re: Stany Stanow 14.08.06, 21:06
      Z pewnych przyczyn (znanych mnie i innym praktykujacym lekarzom) mam prawo
      sadzic, ze stella jest osoba zajmujaca sie medycyna.
      Mieszkam w USA dlllllllllllllllugo i sadze, ze moge ci cos doradzic. Sam takze
      na poczatku mojego amerykanskiego zycia wyladowalem w MA. To bylo dla mnie dosc
      przygnebiajace miejsce. Mieszkalem w wielu stanach.

Zaczynalem od Alabamy. To bardzo ciekawy stan, czarni sa ale bardzo grzeczni.
      Jesli chcesz miec ladna pogode i spokojne, nudne i dostatnie zycie osiedl sie
      tam. Ostatnio Alabama przezywa prawdziwy boom poniewaz czesc NASA przeniosla
      sie do tego stanu.

Arizona jest prawdziwym zachodem prawie jak z westernu tyle, ze bardzo
      nowoczesnym. Mozesz miec wlasnego konia i udawac cowboya w wolnych chwilach.
      Bardzo rozwinieta technologicznie i prawdziwa przyjemnosc praktyki dla medyka.
      Pogoda zawsze piekna. Po pewnym czasie jednak czegos brakuje,
      zwlaszcza Europejczykowi.

Unikalbym srodkowego zachodu i rejomu wielkich jezior. Tam przewaznie mieszka
      niespecjalnie ciekawa zbieranina ludzi z calego swiata. Prace pewnie znajdziesz
      ale przyjemnosci zycia nie bedziesz mial(a) zadnej. Wolny czas ludzie spedzaja
      w tym rejonie wytykajac sobie wzajemnie i innym nacjom ujemne cechy.

Texas, wspanialy stan, dobra pogoda przez wiekszosc roku. Wszystko tam jest
      duze. Mieszkalem w San Antonio, polecam to miasto.

Mieszkalem tez w Georgii i N. Carolina. Oba stany piekne. Jesli nie lubisz
      czarnych daj sobie spokoj z Georgia. Chociaz Atlanta jest wedlug mnie jednym z
      najpiekniejszych miast amerykanskich.

Od blisko 10 lat mieszkam w Polnocnej Virginii. Dla mnie jest to zdecydowanie
      najpiekniejsze miejsce w Ameryce. Dla informacji sama Virginia ma 3 strefy
      klimatyczne. Polnocna Virginia (bardzo bliskie okolice Washington DC)
      charakteryzuje sie najlepszymi w USA szkolami dla dzieci i prawie pozbawiona
      jest czarnych. Zycie ma tu wysoka jakosc a dochody na glowe mieszkanca daleko
      przekraczaja srednia krajowa. Klimat jest lagodny, w zime od czasu do czasu
      pada snieg ale szybko topnieje. Lata sa b.wilgotne i b.upalne. Mozna tu
      pojechac w gory (Blue Mountain) i nad Ocean(Virginia Beach), do wyboru.
      Polakow prawie tu nie ma.
      • bob256 Re: Stany Stanow 14.08.06, 21:38
        A polozonych bezposrednio nad Oceanem jest niewiele miast, ktore maja jakies
        zalety do zamieszkania. Ze znanych mi Virginia Beach, i Norfolk (tez w VA) to
        jest z kolei baza wojskowa i wiekszosc ludzi pracuje tu dla wojska (tak wiec
        musisz miec czysty jak lza record i obywatelstwo amerykanskie). Jedno z
        najbardziej chyba stylowych i pieknych miast USA Savannah w Georgii ale do
        Oceanu stamtad kawalek. Bardzo ladnym miejsce do zycia nad Oceanem a raczej nad
        Zatoka Meksykanska jest Galveston w Texas, pozniej San Diego w Californii (dla
        mnie za goraco!) to tez baza wojskowa i blisko granicy meksykanskiej. Dalej
        mnie najbardziej w Californii podobala sie Santa Barbara. Ogolnie rzecz biorac
        odradzam Californie. Dalej Seattle na polnocy zachodniego wybrzeza. Piekne
        miejsce do zycia. Miasto tonie w kwiatach. Wydaje sie bardzo srodziemnomorskie.
        Na Hawajach bylem kilka razy ale wylacznie na wakacjach, co moge powiedziec, to
        to ,ze sa tam b. wysokie koszty utrzymania i od czasu do czasu mozna spotkac
        choroby o jakich ludzkosc dawno zapomniala i nie chce juz pamietac.... Jak sie
        tam pracuje i zyje dokladnie nie wiem. Przyjemnie sie wypoczywa. Zdaje sie sa
        tu na tym forum ludzie, ktorzy na stale mieszkaja na Hawaii. Pewnie udziela
        wiecej informacji.
        • jp.hi Re: Stany Stanow 15.08.06, 01:02
          bob256 napisał:

> od czasu do czasu mozna spotkac choroby o jakich ludzkosc dawno zapomniala i
          nie chce juz pamietac....

smile Jakie choroby? W pierwszej chwili pomyslalem, ze mowisz o alergiach ktore tu
          nekaja niektorych a po chwili uzmyslowilem sobie ze mowisz o tredowatych dla
          ktorych byl osrodek na Molokai. Tylko, ze to juz historia. To odizolowane od
          swiata miejsce na tej wyspie (dostepne tylko od oceanu) bylo kiedys czynnym
          osrodkiem opieki nad ludzmi dotknietych ta choroba.
          Teraz sprobuj kupic tam ziemie. Sprawdz ile kosztuje. To jedna z najbardziej
          przyszlosciowych i rozwijajacych sie wysp hawajskich. To najlepsze teraz
          miejsce na inwestycje.
          • bob256 Re: Stany Stanow 15.08.06, 03:38
            drogi kolego jp.hi,
            jest rada na wiele chorob, ktore kiedys byly tragedia a obecnie nie sa, w tym
            trad. Jest kilka innych chorob, ktore od czasu do czasu pojawiaja sie w USA,
            nikt nic o nich nie mowi, bo prawdopodobienstwo zachorowania na nie jest
            minimalne, ze nie warto straszyc ludzi. Naprawde nie ma czym sie przejmowac
            wiec zapomnijmy o tym temacie.

A do kolezanki lekarki:
            Jest wiele ciekawych miejsc do pokazania dzieciom w Virginii. W koncu to
            kolebka panstwowosci amerykanskiej. Najlepiej chyba zaczac od Mount Vernon
            domu, a wlasciwie posiadlosci, gdzie mieszkal George Washington. W czasach
            kiedy ja zabralem tam swoje pociechy, byly specjalne grupy zwiedzajace dla
            dzieci. Na poludniu Virginii, w Charlottesville, warto zwiedzic Monticello,
            rezydencje T.Jefferson'a (Teraz dopiero przypomnialem sobie, ze Monticello
            mozna zobaczyc na odwrocie 5-centowki). Tam takze sa specjalne grupy
            zwiedzajace dla dzieci z przewodnikami. Ten stan pozwala wychowac dzieci bardzo
            patriotycznie. Popatrz na te strone na pewno znajdziesz cos ciekawego do
            zwiedzania i nie tylko:

www.virginia.gov/cmsportal2/index.html

A jak juz nie bedziesz miala zadnego pomyslu na spedzenie czasu w Virginii
            zabierz dzieci na przejazdzke statkiem po Potomac'u. To wbrew pozorom calkiem
            pokazna rzeka. Daje glowe, ze wszyscy beda zadowoleni z przejazdzki.
            Jest tez jakas strona "Virginia is for lovers" czy cos w tym rodzaju, ktora
            propaguje wszystko, co stan ma do zaoferowania.
            I jeszcze jedno. Chcesz zobaczyc najpieknieszy folige na swiecie przyjedz tu
            jesienia. Drzewa nigdzie nie wygladaja tak pieknie.
            Jesli mam Ci radzic, wybierz pomiedzy Texasem a Virginia. W Texasie mieszkaja
            rzeczywiscie najwspanialsi ludzie na swiecie, doskonale sie z nimi pracuje, sa
            wyjatkowi jako przyjaciele i nigdzie nie bedziesz czula sie tak dobrze jak tam.
            Stosunki miedzyludzkie sa tam niepowtarzalne. Wiem co mowie, mam zone z
            Texasu...I oczywiscie ten poludniowy akcent, potrafi oczarowac kazdego.
            Virginia z kolei jest troche wiecej snobistyczna, chlodniejsza i bardziej
            zrownowazona. Bliskosc bardzo renomowanych universytetow w Washington D.C.takze
            zasluguje na uwage. Mozna sie caly czas doksztalcac bez klopotow z dojazdami,
            wyjazdami itd. A pozniej zaoszczedzic sobie ...wyjazdu dzieci na oddalone
            uczelnie. Bedziesz je miala w domu az do czasu kiedy sie wydadza. Powinnas
            pojechac do obu stanow i zobaczyc, co Ci bardziej odpowiada.

Tak sobie mysle, ze sposob w jaki podchodzisz do zycia jest bardzo madry.
            Gdybym ja najpierw wypytal sie, gdzie ludzie radza mi mieszkac szybciej
            wyladowalbym w Texasie i poznal swoja zone. A tak stracilem pare lat.
            Nie moge sobie tego darowac.
            Zycze powodzenia
            • piss.doff Re: Stany Stanow 15.08.06, 04:11
              jak tys bob, tyle lat przezyl z pistoletem za plecami? Wieksza choroba a rzuci
              cie jak goracy ziemniak dla nastepnego konia bo staniesz sie nagle 'liability'.
              Ona te gre rozumie doskonale od dziecinstwa, a ty? Nie wiem. Moze jeszcze o tym
              nie wiesz?
        • harlista Re: Stany Stanow 15.08.06, 01:05
          "Jedno z najbardziej chyba stylowych i pieknych miast USA Savannah w Georgii ale
          do Oceanu stamtad kawalek."

bob256: jaka jest Twoja definicja "kawalek" ?
          Od River Walk do plazy na Tybee Island to ok 18 mil.
          Po drodze mijasz Fort Pulaski, znajdujacy sie u samego ujscia Savannah River do
          oceanu.

Z reszta Twoich uwag calkowicie
      • sella_turcica Re: Stany Stanow 15.08.06, 00:32
        Dzieki za odp.

Alabama i Arizona to ostatnio popularne stany przynajmniej wsrod ludzi, ktorych
        znam. Niektorzy przeoprowadzili sie tam, inni dopiero zamierzaja .
        O Texasie slyszalam duzo dobrego ale szczerze mowiac nie znam tego stanu
        zupelnie.

Jesli chodzi o Pln. Virginie, nie myslalam o tym, ale bralam pod uwage okolice
        Washington DC (podobaja mi sie bardzo i sa jeszcze inne, ze tak powiem
        personalno-finansowe ciagatki).

Mam jeszcze troche czasu na decyzje, ale chcialabym wreszczie gdzies osiasc na
        dluzej niz dwa, trzy lata.

Wielkie dzieki za pomoc

Ania

P.S.Jesli znasz godne polecenia miejsca, w Pln. Virginia , nadajace sie na
        zwiedzenie w szybkim w miare tempie i z dwojka dzieci, bede wdzieczna jak dasz
        znac.
        • harlista Re: Stany Stanow 15.08.06, 01:21
          Wszystko zalezy jaki jest cel Twoich przenosin.
          Jezeli masz dzieci i zalezy Ci na dobrym wyksztalceniu to szkoly publiczne w
          takim Plano (na polnoc od Dallas w TX) sa wiecej niz dobre. Daleko jednak do
          morza. Najblizszy jest Galveston (ok 6 godz jazdy).
          Jezeli chesz mieszkac wsrod zieleni, dzie snieg pada raz na 10 lat i utrzymuje
          sie przez cale 2 godz to polecam okolice Charleston w SC. Ale z kolei jezeli
          masz dzieci jest to jedno z ostatnich miejsc zeby chodzic do szkoly.
          Ja mieszkam 22 mile od plazy w jednym z najlepszych dystryktow szkolnych w SC.
          Na szczecie nie mamy juz dzieci bo i tak ten najlepszy daleki jest od Plano TX.
          Z tego co jeszcze kilka lat temu czytalem to stany: Luizjana, Mississippi,
          Alabama, Georgia, South Carolina maja bardzo denne szkoly.
          Wynika to z duzej populacji czarnych.I obojetnie czy to dla kogos brzmi jak
          rasistyczna opinia taka jest niestety prawda.
          Na to , w imie dobra edukacji dzieci powinnas zwrocic uwage
        • taki2 Re: Stany Stanow 15.08.06, 01:56
          Tak troche znam twoj problem. Mieszkam w CT i czesto wizytuje twoj stejt. Takze
          zwiedzilem ostatnio w poszukiwaniu leprzego miejsca w/w stejty i w zeszlym
          tygodniu VA. Jedyne miasto, ktore mi sie spodobalo, to Seattle, WA, ktore
          musisz sama sprawdzic. Powodzenia.
        • piss.doff no to ci powiem: 15.08.06, 04:13
          Alabama to tam sa takie miejsca ze kraje trzeciego swiata to metropolie w
          porownaniu. Texas? Widziales bonanze? Wyobraz sobie ze Ben Cartright cie lubi...
    • jp.hi Re: Stany Stanow 15.08.06, 01:10
      Tym razem posluze sie nie moja opinia a moich przyjaciol Amerykanow. Oni czesto
      zmieniaja miejsce zamieszkania i znaja dobrze Ameryke. Oni mowia, ze najlepsze
      miejsce pod sloncem to Hawaje ale jakby mieli wybierac gdzie mieszkac w
      mainland to najczesciej slysze, polnocny Texas, poludniowa Kalifornia, pozniej
      Utach, Oregon. Ten pierwszy typ to podobno umiarkowana pogoda, tanie domy,
      wspaniali ludzie i przepiekna przyroda.
      • piss.doff Re: Stany Stanow 15.08.06, 04:14
        jak lubisz wydawac fortune na kazda rzecz, benzyne i kazda elektroniczna
        zabawka to mail order.
        • jp.hi Re: Stany Stanow 15.08.06, 07:21
          hahaha, ubawiles mnie.

Ceny w sklepach niewiele jezeli wogle roznia sie od mainland. W Costco, Home
          Depot, Wall Mart, Sears, Circut City, itd, t.j w duzych sieciach sklepowych sa
          takie same. Mamy tu wszystkie liczace sie sklepy USA.
          Podobnie w uslugach. Za kabel, telefon, internet, itd placimy dokladnie tyle
          samo co w mainland.

Cena benzyny jest zawsze nizsza niz np w Chicago. Dzisiaj na mojej wyspie
          $3.40/gal. Przy Costco $3.26. W Honolulu jeszcze taniej.
          Oczywiscie, ze czasem taniej jest kupic cos w internecie. Mysle, ze podobnie
          jest wszedzie.

To co piszesz to stereotypy wynikajace z cen uslug turystycznych. To wlasnie
          turysci obracajacy sie tu pomiedzy hotelem i plaza, placa najwiecej.
          Jest jeszcze cos czego przyjezdni nie wiedza. Mieszkancy Hawaii placa w
          sklepach mniej niz turysci. Jest tu tzw kamaaina rate czyli cena dla
          mieszkancow Hawaii.
          Np jak ja chce wypozyczyc samochod i pokaze moja driver licence to place za
          dzien $25 a za ten sam samochod turysta musi zaplacic $50. I tak jest w wielu
          miejscach.
          W sklepach w ktorych kupujemy zarcie jestesmy zarejestrowani w ich systemach
          komputerowym. Przy zakupie podajemy nasz lokalny numer telefonu. Placimy
          przecietnie 10-20% mniej niz widnieje to na cenach towarow.
          O cenie tez decyduje tax ktory tu wynosi 4% a wiec jest nizszy niz w wielu
          Stanach Ameryki.
          Piszesz o wysokiech kosztach przesylki a wiesz, ze sa one w USA nie wysokie. Za
          list do wszystkich Stanow 39c. Za typowy express do Polski (koperta A4)- $16.
          Idzie nie dluzej niz 4 dni.
          Za cellphone w T-Mobile, share plan za dwa telefony 700min, place $60. Darmowe,
          nielimitowane rozmowy z kazdym telefonem w sieci T-Mobile, darmowe weekendy do
          kazdego lelefonu, no i w limicie po calych Stanach za darmo.
          Tematu nie wyczerpie bo musial dlugo o tym pisac.

Jedyne co wydaje nam sie drogie to prad. Czytalem jednak w naszej lokalnej
          prasie, ze podobne ceny sa w innych Stanach.

Wez tez pod uwage zarobki ktorych srednia na Hawajach jest wyzsza niz w wielu
          Stanach Ameryki. Niskie bezrobocie, obecne ok 3%.
    • rhubarb Re: Stany Stanow 15.08.06, 04:58
      sella_turcica napisała:

> czesc wszystkim,
      >
      > Mieszkam w Massachusetts, ale za dwa, trzy lata planuje wyjechac stad i
      > wlasnie nie wiem za bardzo gdzie. Stany sa ogromne i znam w sumie jako tako
      > tylko wybrzeze wschodnie a nawet i to nie za bardzo dobrze.
      > Jesli mieszkacie w miejscu, ktore podoba sie wam , albo znacie takie miejsce,
      > napiszcie.
      > Chcialabym tylko, aby bylo to miejsce w miare blisko polozone duzego miasta i
      > najchetniej nad oceanem.
      > Dzieki
      >
      > Ania
      >
      sluchaj, czy ty jestes ta Ania co pracuje w sklepie jubilerskim?
      Jezeli tak chcialbym sie z toba znowu skontaktowac, ja wlasnie mieszkam w takim
      duzym fajnym miescie nad duza woda, moglbym cie oprowadzic
      pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka