soniak4 09.11.06, 23:10 Czy to prawda, że w USA prysługuje pracownikowi o wiele mniej dni urlopu niż w Europie? (W porównaniu np. do Niemiec, gdzie jest najwięcej dni wolnych). Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ontarian Re: Ile dni urlopu przysługuje w USA? 10.11.06, 01:46 tak, prawda jeszcze mopie wytarty chcesz cos wiedziec? Odpowiedz Link Zgłoś
harlista Re: Ile dni urlopu przysługuje w USA? 10.11.06, 02:07 Ciekawy model jestes. Zadajesz pytanie "Czy to prawda, że w USA prysługuje pracownikowi o wiele mniej dni urlopu niż w Europie?" I sam sobie na nie nieswiadomie odpowiadasz: "W porównaniu np. do Niemiec, gdzie jest najwięcej dni wolnych") Jezeli w Niemczech jest najwiecej to w USA nie moze byc najnajwiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
hotdog1 Re: Ile dni urlopu przysługuje w USA? 10.11.06, 03:20 kompletny glupek ,myslacy po peerelowsku !!,tzn ze mysli ze cos mu przysluguje !!!,heheheheheheh!! Odpowiedz Link Zgłoś
yaponczyk A mi przysluguje 10.11.06, 03:53 Po jedenastu latach roboty rzadowej mam 20 dni roboczych urlopu, wolny birthday, 5 personal days, wolne wszystkie hollidays rocznie 13 dni ( wliczamy tu election day i good Friday . Chorobowe tez Cie interesuje? 8 dni bez papieru od lekarza, pozniej nastepne 16 z papierkiem pelnoplatne. Odpowiedz Link Zgłoś
viper39 yaponczyk tobie przysluguje darmowe... 11.11.06, 00:43 osmieszanie sie na forum, i wykorzystujesz to na maxa, za kazdym wpisem yaponczyk napisał: > Po jedenastu latach roboty rzadowej mam 20 dni roboczych urlopu, wolny > birthday, 5 personal days, wolne wszystkie hollidays rocznie 13 dni ( wliczamy > tu election day i good Friday . klamiesz, podaj agencje rzadowa ktora to ma. kazda agencja oglasza na internecie warunki pracy wiec nie ma tutaj zadnych niewiadomych. stary jak mowilem osmieszasz sie. ani 20 dni ani napewno 13 swiat nie ma ani 5 personal days nie masz. oj klamczuszku klamczuszku... w rzadowej pracy nie mozesz negocjowac warunkow pracy zapomnialo sie tobie co? czy kolega z podworka tego nie wyjasnil? > Chorobowe tez Cie interesuje? 8 dni bez > papieru od lekarza, pozniej nastepne 16 z papierkiem pelnoplatne. tez nie prawda do dwoch dni bez papieru pozniej musi byc papier, 8 dni moze byc pojedynczych (przewaznie jest 6). stary podaj te agencje rzadowa w USA ktora daje: policzmy to 20+13+5+8+16 = 62 dni w roku platne bez potrzeby bycia w pracy srednio sa 22 dni pracy w miesiacu tzn ponad dwa miesiace wolnego w roku (w zasadzie prawie 3 miesiace bez kilku dni)...heheheheh oj ty jestes KLAMCZUCH WIELKI szmaciasz=gaybar-itd.... pisz bajki dla dzieci one moze w twoje opowiesci uwierza no to yaponczyk co czas na zmiane nicka i tozsamosci? zaczynasz byc smieszniejszy od kaganca, choc to jest naprawde trudne Odpowiedz Link Zgłoś
yaponczyk Viper tobie przysluguje nowa, darmowa pielucha 15.11.06, 14:23 > ani 20 dni ani napewno 13 swiat nie ma ani 5 personal days nie masz. > oj klamczuszku klamczuszku... Bo sie pokichasz zaraz z zazdrosci znowu Klamstwo mi zarzuca znowu bo mu sie w pale nie miesci ze ktos moze zyc jak czlowiek, nawet w takich USA Nie lubie dzieciom odbierac zabawek ale niech ci bedzie. Tu masz moje 2007 Holidays, nie skichaj sie tylko. Daty takze ci podac kiedy bede swietowal w 2007 ? Bo jak wypada akurat w weekend, to dostajemy wolny inny dzien, na ogol poniedzialek. New Years Day MILK Jr. Day Lincoln's Birthday* Washington's Birthday Good Friday* Memorial Day Independence Day Labor Day Columbus Day Election Day* Veterans Day Thanksgiving Day Christmas Day *Designated as floating holiday > klamiesz, podaj agencje rzadowa ktora to ma. kazda agencja oglasza na > internecie warunki pracy wiec nie ma tutaj zadnych niewiadomych. Podaj mi link do STRONY AGENCJI RZADOWEJ i miejsca gdzie JAKAKOLWIEK, DOWOLNA agencja rzadowa oglasza ile daje wszystkim swym pracownikowm ( represented, management, etc ) personal days lub urlopu, to ja ci podam nazwe mego pracodawcy, OK? Odpowiedz Link Zgłoś
harlista Re: Viper tobie przysluguje nowa, darmowa pieluch 15.11.06, 14:41 yaponczyk, nie chcialbym sie wtracac w twoja dyskusje z Viperem, ale tylko tak zeby zaspokoic moja ciekawosc. Kiedy swietuje sie ten "mleczny" dzien? "MILK Jr. Day" Czy nasz jeszcze inne "kulinarne" swieta? Potato Day ? Kashanka Day ? Odpowiedz Link Zgłoś
yaponczyk Brawo, bravissimo !!!!!!!!!!! 15.11.06, 14:51 Brawo !!!!!!!!! Duzy sukces, Harlista !!!!!!!! Prawie taki jak graduation z merenge dance class na Continuing Education. Bedziesz mial udany dzien !!! Zlapales znow nozdrzami mojego baka Odpowiedz Link Zgłoś
harlista yaponski szambonurek 15.11.06, 15:02 o ile pamietam to "graduation z merenge dance class na Continuing Education." to byl twoj sukces. Sam zreszta o tym pisales. Czy mam ci znalezc gdzie? Po drugie potwierdziles to co ja napisalem, ze nie ma roznicy pomiedzy twoimi ustami i odbytem - woniaja tak samo - szambem. A wiec jak to jest z tymi twoimi swietami? Twoj Personal Day to Potato Day ? No i kiedy obchodzisz MILK Jr Day ? Odpowiedz Link Zgłoś
yaponczyk Harlisty smutny los 15.11.06, 15:17 Wiesz ja to cie przestane czytac i odpowiadac i to wcale nie dlatego ze potrafisz mi tylko ublizac. Zobacz, ja sie nie czepiam twych bledow ortograficznych gdy piszesz po polsku, mimo ze sa to jawne bledy a nie spelling. Swiadczace o powaznych lukach w podstawowym wyksztalceniu. Ty po prostu jestes bardzo patoligicznym typem o przygnebiajacym imigracyjnym losie. Inzynier po kursach C/E. Normalnie pracujacy czlowiek z miejsca wie co to MLK Jr. Day, nawet ja nie ma tego dnia wolnego i nie czepi sie jak rzep psiego ogona jednej literki.MILK to znacz, jasne, w deli na polce widziales. A pewnie MILK Jr. to bedzie dla ciebie mleko dla juniora, co ? Tobie po prostu nic innego juz nie pozostalo w smutnym zyciu, tylko nedzne proby odgryzania sie innym. Taki kundelek. Nie merytorycznie -bo na to za wielki cienias jestes. Dzieci tez bijesz? Zona zwiala do innego, bo ja tlukles wyladowujac swoj imigracyjny smutek ? Zdjecie przy starym mercedesie i motocyklu przed pokrytym sidingiem domem ...( garazem raczej, szopa na lopaty ??) dopelniaja obrazu zyciowego dramatu. Odpowiedz Link Zgłoś
harlista ostatnie podrygi yaponczyka 15.11.06, 15:43 Na poczatek wylumacz moze roznice: "jawne bledy a nie spelling" "Jezeli ja robie blad w angielskim to jest to dla ciebie wielkie "hallo" Normalnie pracujacy czlowiek z miejsca wie co to MLK Jr. Day" Nrmalny Amerykanin nie zwroci uwagi na "looser" czy "loser" Pamietasz? Po drugie ty potrafisz tylko nieudolnie szydzic z innych: "Swiadczace o powaznych lukach w podstawowym wyksztalceniu." "Inzynier po kursach C/E." "Zdjecie przy starym mercedesie i motocyklu przed pokrytym sidingiem domem ...( garazem raczej, szopa na lopaty ??)" Czego sie wiec spodziewasz w rewanzu.? A to ze jestes cienias to nie moja wina. Kilka dni temu proponowalem ci zebys dal sobie spokoj. Odrzuciles propozycje - twoj wybor "Wiesz ja to cie przestane czytac i odpowiadac " Qurcze ales mi teraz dolozyl Zobaczymy jak dlugo wytrzymasz ))) I co Michnikowi sie poskarzysz ? Odpowiedz Link Zgłoś
yaponczyk You wish 15.11.06, 15:58 > Czego sie wiec spodziewasz w rewanzu.? Oczekuje ze wreszczie przestaniesz odpowiadac na moje posty. Nie bede prowadzil przepychanek z menelem twego pokroju. PS Co do losera, to naprawde paradoks. Nie wiesz nawet jak siebie samego opisac. Odpowiedz Link Zgłoś
harlista Re: You wish :)) 15.11.06, 16:25 "Oczekuje ze wreszczie przestaniesz odpowiadac na moje posty. Nie bede prowadzil przepychanek z menelem twego pokroju." Dobry jestes, ja mam skonczyc zebys ty nie musial prowadzic przepychanek ) SAM PRZESTAN CZYTAC I ODPOWIADAC ! "Co do losera, to naprawde paradoks. Nie wiesz nawet jak siebie samego opisac." Rozumiem twoj problem. Uraz psychiczny, z bezsilnosci, ze nie mozesz sobie dac rady z kims tak pogardzanym. Odpowiedz Link Zgłoś
agorak1 [...] 21.11.06, 19:14 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
viper39 yaponiec ty nawet nie wiesz jak uzywac internetu!! 15.11.06, 17:09 yaponczyk napisał: > > ani 20 dni ani napewno 13 swiat nie ma ani 5 personal days nie masz. > > oj klamczuszku klamczuszku... > > > Bo sie pokichasz zaraz z zazdrosci znowu stary ja nikomu nie zazdroszcze bo i po co, a tobie juz w szczegolnosci zazdroscic nie musze i wiesz dlaczego, > > Klamstwo mi zarzuca znowu bo mu sie w pale nie miesci ze ktos moze zyc jak > czlowiek, nawet w takich USA no wiesz nie wiem jak ty zyjesz ale zdecydowana wiekszosc ludzi w USA zyje jak ludzie...hehehe czlowiek dokopanie tobie to jest tak proste ze przedszkolaki moga to zrobic > > Nie lubie dzieciom odbierac zabawek ale niech ci bedzie. Tu masz moje 2007 > Holidays, nie skichaj sie tylko. Daty takze ci podac kiedy bede swietowal w > 2007 ? Bo jak wypada akurat w weekend, to dostajemy wolny inny dzien, na ogol > poniedzialek. > > New Years Day > MILK Jr. Day > Lincoln's Birthday* > Washington's Birthday > Good Friday* > Memorial Day > Independence Day > Labor Day > Columbus Day > Election Day* > Veterans Day > Thanksgiving Day > Christmas Day > > *Designated as floating holiday POPATRZ JAK LATWO CIE MOZNA ZLAPAC NA KLAMSTWIE!!!!! sam wlazles na strone nie wiedzac co kopiujesz skopiowales "*Designated as floating holiday" czy ty wiesz co to znaczy? i czy ty wiesz dlaczego jest "*" tam? wiedzialbys gdybys pracowal, wiedzialbys gdybys przeczytal do konca. > > > klamiesz, podaj agencje rzadowa ktora to ma. kazda agencja oglasza na > > internecie warunki pracy wiec nie ma tutaj zadnych niewiadomych. > > Podaj mi link do STRONY AGENCJI RZADOWEJ i miejsca gdzie JAKAKOLWIEK, DOWOLNA > agencja rzadowa oglasza ile daje wszystkim swym pracownikowm ( represented, > management, etc ) personal days lub urlopu, to ja ci podam nazwe mego > pracodawcy, OK? stary ty nie wiesz jak to znalezc wiec mnie sie pytasz jak znalezc cos co wytlumaczy TWOJE KLAMSTWA, no facet ten post trzeba zachowac, rzadko sie zdarza aby ktos byl tak niedorozwiniety i napisal w ten sposob. i jeszcze jedno, ktos pracujac w pracy rzadowej w USA nie pluje na USA tak jak ty wiesz dlaczego? no to sie dowiedz od kolegi ktory ci te bzdury opowiada...heheheh yaponczyk jedna prosba pisz jak najwiecej z czegos mozna sie posmiac codziennie a ty nam to zapewniasz, i to kazdym wpisem. Odpowiedz Link Zgłoś
yaponczyk Rece opadaja VIPER 15.11.06, 17:33 Trudno zrozumiec ten belkot, no ale sprubuje. Stawiam cie juz na poziomie harlisty, a to powazne ostrzezenie, przemysl to . Nie mam za duzo czasu wiec krotko: Floating holiday oznacza, ze ten dzien mozna ( nie wszyscy pracownicy ale niektorzy) wziac w innym niz okreslony w holiday calendar dniu . Dlatego na kazdy rok, obok nazwy holiday 'a po prostu wpisuje date ( pytalem, czy to takze cie interesuje ?) i wysyla sie do pracownikow e-maile aby wiedzieli ktor dni kiedy musza wzaic a ktore moga sobie przelozyc . Proste, ale nie dla ciebie. Pewnie myslales biedaku ze raz mamy wolne a raz nie, co Wiem,ze rzadko masz wolne dni a jak juz to raczej z przymusu i grosza nie dostajesz wtedy, ale nie spodziewalem sie ze to az tak moze zabolec. Zazdrosc, zawisc? Z tak w sumie blehego powodu ? Odpowiedz Link Zgłoś
yaponczyk Re: Rece opadaja VIPER 15.11.06, 17:34 Sprobuje, poprawie to bo harlista mi gownem rzuci znowu Odpowiedz Link Zgłoś
harlista Re: Rece opadaja VIPER 15.11.06, 17:41 wywolales mnie to masz . Zebys pozniej nie skamlal "Oczekuje ze wreszczie przestaniesz odpowiadac na moje posty. Nie bede prowadzil przepychanek z menelem twego pokroju." Odpowiedz Link Zgłoś
flipflap Re: yaponiec ty nawet nie wiesz jak uzywac intern 15.11.06, 17:35 Viper napisał >I jeszcze jedno, ktos pracujac w pracy rzadowej w USA nie pluje na USA tak jak >ty wiesz dlaczego? On ma pracę rządową tylko nie dla USA. Gość śmierdzi z daleka posadką w konsulacie. www.polishconsulateny.org/ Odpowiedz Link Zgłoś
yaponczyk A jak z tym wygladmy, VIPER ? 15.11.06, 17:39 > > Podaj mi link do STRONY AGENCJI RZADOWEJ i miejsca gdzie JAKAKOLWIEK, DOW > OLNA agencja rzadowa oglasza ile daje wszystkim swym pracownikowm ( represented, > management, etc ) personal days lub urlopu, to ja ci podam nazwe mego pracodawcy, OK? Znalazles cos? Mamy deal ? Pospiesz sie bo ja niedlugo jade na troche do Ojczyzny dopilnowac remontu mego pieknego domu, zakupionego za pieniazki zarobine w pracy dla nielubianego rzadu Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 Re: A mi przysluguje 24.11.06, 20:21 w Holandii masz 55 dni urlopu a chorobowe 21 dni bez bumagi od lekarza , 100 platne , maksimum 2 lata na zwolnieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
lewap.a Re: Ile dni urlopu przysługuje w USA? 15.11.06, 13:08 Hotdog1, czy nie moze dojsc do twojej szanownej mozgownicy, ze sa kraje,w ktorych pracownikowi faktycznie nalezy sie ( ma to wrecz prawnie zagwarantowane) urlop wypoczynkowy? Facet jest po prostu ciekaw,jak to wyglada w USA - zaden powod nazywac go glupkiem. A i z prl-em nie ma to nic wspolnego.We wspomnianych juz Niemczech kazdy pracownik ma prawo do minimum 24 dni roboczych urlopu wypoczynkowego. W niektorych branzach jest go nawet o kilka dni wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
lewap.a Re: Ile dni urlopu przysługuje w USA? 15.11.06, 13:00 Pytajacy porownuje Europe z USA.Jezeli wiec twierdzi, ze w Niemczech jest najwiecej urlopu, to nie odpowiedzial sobie sam na pytanie, poniewaz to "najwiecej" odnosi sie tylko do krajow Europy. Odpowiedz Link Zgłoś
normalski1 Re: Ile dni urlopu przysługuje w USA? 10.11.06, 07:36 w USA 2 tygodnie w australii 4 tygodnie ! Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 w USA nic nie przysługuje 10.11.06, 14:34 Te rzeczy nie są regulowane ustawowo. Odpowiedz Link Zgłoś
yaponczyk Re: w USA nic nie przysługuje 10.11.06, 15:41 Oczywiscie ze przysluguje. Sa regulowane. Nie ustawowo ale kontraktem. Pracodawca ktory nie zaoferuje pracownikowi urlopu bedzie musial sobie zatrudnic nielegalnych z Meksyku chyba. No chyba ze ktos tyra na budowie u Polaka. Trafilem felus ? Odpowiedz Link Zgłoś
viper39 Re: w USA nic nie przysługuje 10.11.06, 16:06 yaponczyk napisał: > Oczywiscie ze przysluguje. Sa regulowane. Nie ustawowo ale kontraktem. > Pracodawca ktory nie zaoferuje pracownikowi urlopu bedzie musial sobie > zatrudnic nielegalnych z Meksyku chyba. > No chyba ze ktos tyra na budowie u Polaka. Trafilem felus ? po tym co napisales wiadomo jest jedno, gosc ty jak juz jestes w USA to tylko na czarno mozesz pracowac nie masz pojecia co piszesz. > Oczywiscie ze przysluguje. Sa regulowane. Nie ustawowo ale kontraktem. popatrz co napisales "mundrolu" to ze ktos dostaje tyle ile dostaje to kwestia negocjacji i mozliwosci rynkowych danej osoby, to w tym twoim garku sie nie miesci yaponiec/gaybar czy jak ci tam bedzie jutro Odpowiedz Link Zgłoś
yaponczyk [...] 10.11.06, 16:23 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
yaponczyk Ten post nie lamal Regulaminu ani Netykiety !!! 10.11.06, 18:37 Wytlumaczylem tylko Viperovi na czym polegaly jego negocjacje z jego bossem, Marianem z Moniek. Kto sie mogl poczuc urazony ? Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: w USA nic nie przysługuje 24.11.06, 04:01 Trafiłeś kulą w płot. Pytanie inicjujace watek brzmi: Ile urlopu przysługuje. Odpowiedź jest prosta. Nie przysługuje. Pracodawca nie jest zmuszony ustawą do udzielenia urlopu. Kontrakt to umowa zawarta pomiedzy układajacymi sie stronami a odstapienie od umowy znajduje epilog w sadzie cywilnym i nie jest scigane z urzedu. Dla przykladu ustawa określa płacę minimalną i wymiar czasu pracy za nominalne wynagrodzenie. Odstepstwa scigane są z urzedu. Rzecz jasna gospodarka nie egzystuje w prózni lecz w warunkach konkurencji stad urlop jest zawsze oferowany, z reguły pracodawcy udzielaja 2 tygodnie/10 dni roboczych w roku. Odpowiedz Link Zgłoś
tracey Re: Ile dni urlopu przysługuje w USA? 10.11.06, 16:00 Czegos takiego jak w Niemczech ze masz przepisowy urlop to w USA nie ma. Jak masz fatalna prace to nie masz wogole urlopu. Jak masz dobra prace to masz tez dobry urlop. Na przyklad normalnie po studiach dostajesz powiedzmy 15 dni roboczych - to sa Twoje PTO (Personal Days Off) i mozesz je albo na urlop albo na chorobe wykorzystac albo na kombinacje tych dwoch. W firmach consultingowych (jak Accenture) oferuja wiecej - jakies 4 tygodnie PTOs. Jak kilka lat przepracujest to mozesz miec 5 tygodni etc. Z tym ze duzo ludzi nie bierze prawie wcale urlopu bo sie boja, ze w pracy zauwaza, ze ich nie brakuje Jezeli chodzi o dni wolne czy tzw. chorobowe to tak w jak w Niemczech gdzie urop MUSISZ wziasc to nie ma chyba nigdzie na swiecie. W Niemczech masz 30 dni roboczych urlopu - to jest 6 tygodni wolnego. Do tego jezeli jestes chory to siedzisz w domu ile Ci lekasz wypisze - o byle bol gardla daja Ci tydzien zwolnienia. Oprocz tego Niemcy maja tez duzo panstwowych swiat wiec razem to wychodzi sporo. W Stanach pracuje sie o wiele wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwawadera2 Re: Ile dni urlopu przysługuje w USA? 10.11.06, 17:25 Soniak4. W USA-tak jak wyzej napisali rozmowcy.Wszystko sie zgadza. Ja tylko dodam, ze mozna pracowac w domu chodzac do office tylko w "waznych potrzebach". Ludzie na wysokich stanowiskach czesto pracuje w domu. Nawet conferencje "robia" przez tel. Poprostu uzywajac "code" wchodza na "sale " konferencyjna i rozmawiaja jak by tam byli osobiscie.Do office chodza wtedy jak maja spotkanie z "klientem" albo wazne rozmowy "robocze". Normalnie nie obowiazuja ich godziny prac No ale zarabiajac wysokie 6 cyfr + wysokie 5-cio cyfrowe bonusy tak sie pracujew USA. "Drobnica", tak jak to Yaponczyk czy jak mu tam opisal. Wszystko zalezy od tego co wynegocjujesz przy podpisaniu kontraktu. Bogatsza firma , lepsze warunki- czyli stopniowanie. PS Az dziw, ze listopad u mnie dzisiaj cieplutko, slonecznie na spacerku z pieskiem bylam w krotkim rekawku) Oby tak dluzej!!!! Poniewaz zadko tutaj pisuje, wszystkim , ktorzy obchodza Dzien Dziekczynienia- Thanksgiving Day, zycze milego dnia, milej atmosfery przy stole i ciekawych tematow do rozmow. Forumowe tematy zostawcie na tym glupim forum!)) Pozdrawiam Wadera Odpowiedz Link Zgłoś
yaponczyk [...] 10.11.06, 17:30 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
yaponczyk Ten post nie lamie Regulaminu ani Netykiety !!! 10.11.06, 18:24 prawdziwawadera2 napisała: chodzac do office tylko w "waznych > potrzebach". Droga Wadero, nie w waznych potrzebach, tylko "za potrzeba". Ty chodzisz do biura za potrzeba, pytajac grzecznie czy moglabys skorzystac z toalety? > Poprostu uzywajac "code" wchodza na "sale " konferencyjna i rozmawiaja jak by > tam byli osobiscie. Naogladalas sie TV za duzo i fantazjujesz kolezance. Odpusc ona i tak nie bedzi Tobie zazdroscic. Odpowiedz Link Zgłoś
corgan1 Re: Ile dni urlopu przysługuje w USA? 10.11.06, 17:27 > Oprocz tego Niemcy maja tez duzo panstwowych > swiat wiec razem to wychodzi sporo. W Stanach pracuje sie o wiele wiecej. Niemcy jak Niemcy... Ale taka "euroskleroza" czyli Francja, Belgia, Holandia biją USA na głowę pod wzgl. wydajności pracy licząc przepracowane godziny ofkoz. Niemcy mają wiecej wolnych dni czyli sa tzw. nierobami, za to pod wzgl. wydajności tylko nieznacznie ustępują USA. Za to maja przewagę nad Japonią którzy są symbolem "pracowitości". Więcej pracy nie znaczy lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
soniak4 Re: Ile dni urlopu przysługuje w USA? 10.11.06, 21:46 Dziękuję Tracey za info. Nie miałam pojęcia, że w USA nie ma ustawowego urlopu dla pracownika. Jestem w szoku, mam nadzieję że nie jest to często praktykowane. Przecież taki pracodawca sam sobie by przez to szkodził: zmęczony pracownik nie ma motywacji do pracy, pracuje nierentownie itp. Sprawdza się moja teza: Bogatym być lepiej w Stanach - biednym być wygodniej w Niemczech. This is America! Odpowiedz Link Zgłoś
jot-23 Re: Ile dni urlopu przysługuje w USA? 11.11.06, 00:48 soniak4 napisała: > Przecież taki pracodawca sam sobie by przez to szkodził: > zmęczony pracownik nie ma motywacji do pracy, pracuje nierentownie itp. widzicie tow. jeszcze troszki poglowkujecie i dojdziecie do innych podstawowych zasad na ktorych opiera sie wolny rynek. Odpowiedz Link Zgłoś
flipflap Re: Ile dni urlopu przysługuje w USA? 11.11.06, 01:54 soniak4 napisała: > Dziękuję Tracey za info. > Nie miałam pojęcia, że w USA nie ma ustawowego urlopu dla pracownika. > Jestem w szoku, mam nadzieję że nie jest to często praktykowane. > Przecież taki pracodawca sam sobie by przez to szkodził: > zmęczony pracownik nie ma motywacji do pracy, pracuje nierentownie itp. > Sprawdza się moja teza: > Bogatym być lepiej w Stanach - biednym być wygodniej w Niemczech. > > > > This is America! Co za posrana mentalność Najlepiej to wogóle nic nie robić. Siedzieć na socialu niech reszta zapierdziela. Jak ktoś by się pytał dlaczego USA zostawiło UE daleko w tyle to powyższa wypowiedź zdumionej niewiasty wyjaśnia podejście do życia. Żdziwiona że w USA nie płacą za miesiąc siedzenia na urlopie. hehehehehe Jak to niewiasta napisała "Jestem w Szoku". To jest dopiero bulbońskie wychowanie. Niewiasta nie może zrozumieć że rząd nie ingeruje w wewnętrzne sprawy prywatnych firm. Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: Ile dni urlopu przysługuje w USA? 11.11.06, 10:46 Yes,yes,yes... www.google.pl/search?hl=de&q=najlepiej+zyje+sie&btnG=Google-Suche&lr= Odpowiedz Link Zgłoś
harlista Re: Ile dni urlopu przysługuje w USA? 12.11.06, 17:11 Bogatym być lepiej w Stanach - biednym być wygodniej w Niemczech. > > > > This is America! 100% racji ! Tylko ze o wiele latwiej jest zostac bogatym w USA niz w Szwecji. Wybor jest twoj: zakasac rekawy w USA czy nic nie robic w Szwecji Odpowiedz Link Zgłoś
warmi2 Re: Ile dni urlopu przysługuje w USA? 17.11.06, 19:55 "Przecież taki pracodawca sam sobie by przez to szkodził: zmęczony pracownik nie ma motywacji do pracy, pracuje nierentownie itp" Sama sobie odpowiedzialas na pytanie. Skoro pracodawcom zalezy na tym aby ich pracownicy dobrze pracowali tak wiec ludzie maja urlopy. Jedyna roznica jest fakt ze jak dlugie i kiedy sa te urlopy, wyznacza pracodawca a nie jakis idiotyczny polityk. Odpowiedz Link Zgłoś
viper39 Re: Ile dni urlopu przysługuje w USA? 11.11.06, 00:45 corgan1 napisał: > > Oprocz tego Niemcy maja tez duzo panstwowych > > swiat wiec razem to wychodzi sporo. W Stanach pracuje sie o wiele wiecej. > > Niemcy jak Niemcy... Ale taka "euroskleroza" czyli Francja, Belgia, Holandia > biją USA na głowę pod wzgl. wydajności pracy licząc przepracowane godziny > ofkoz. Niemcy mają wiecej wolnych dni czyli sa tzw. nierobami, za to pod wzgl. > wydajności tylko nieznacznie ustępują USA. Za to maja przewagę nad Japonią > którzy są symbolem "pracowitości". > > Więcej pracy nie znaczy lepiej. wez no poszukaj sobie linka i daj nam moze aby poprzec to co piszesz... albo moze na skorygowanie tego co zle napisales. oj corgan znow bzdury piszesz Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwawadera2 Re: Ile dni urlopu przysługuje w USA? 11.11.06, 03:44 yaponczyk- masz racje)) Ja ciemna baba co moge wiedziec na ten temat))))))) Ty wszechmocny i wszechwiedzacy wiesz wszystko najlepiej))) I tak trzymaj!Ty jestes alfa i omega))) Ja ta od mapy Tak mnie "sciales", ze nie wiem czy mi pozwolisz .........) ale pozdrawiam mimo wszystko. Wadera- ta od mapy i miotly/zebys nie mial watpliwosci/) Odpowiedz Link Zgłoś
hotdog1 ile urlopu ?? to pytanie rodem z PRLu 11.11.06, 04:37 ci co siedza mentalnie w latach PRLu moga zadawac takie pytania ,typu - ile dni urlopu !!!/?? w USa nic sie nalezy z gory ,wszytko zalezy gdzie pracujesz ,rzad nie reguluje zadnych warunkow pracy poza Safety czyli bezpieczenstwem !!, wszystkie te durnoty !!!!!!! ,czyli !!!! urlpoy,chorobowe ,urodzinowe itp itd zaleza do jakie firmy wdeples i gdzie siedzisz !!!,czyli albo masz szczescie albo nie !!!, - koniec,kropka !!!! Przepisy panstwowe to przezytek komunistyczny ze starej Europy.!! Odpowiedz Link Zgłoś
ghotir Re: Ile dni urlopu przysługuje w USA? 11.11.06, 06:57 Te sprawy regulowane sa kontraktami miedzy pracownikami i pracodawcami. W niektorych sytuacjach ludzie maja wiecej wakacji niz w innych krajach, gdzieniegdzie w ogole nie maja wakacji, pracownicy sezonowi, na przyklad. Ogolnie istnieja dwa trendy: (1) cala populacja US pracownikow ma mniej wakacji niz Europa i (2) ci, ktorzy maja wiele dni wakacji i tak nie moga z nich skorzystac ze wzgledu na wymagania pracy. O tym pierwszym dowiadujemy sie z ogolnych statystyk. O tym drugim mamy pojecie w oparciu o epizodyczne dane. Na przyklad, moja zona ma od groma i troche godzin wakacji ale gdyby je wykorzystala to musialaby pozegnac sie z robota. Urlop nie zwalnia jej z obowiazkow sluzbowych. Aby wypelnic te obowiazki ona nie moze sobie pozwolic na dluzsze urlopy. W sprawie "przyslugiwania" Felusiak ma racje. Odpowiedz Link Zgłoś
normalski1 Re: Ile dni urlopu przysługuje w USA? 11.11.06, 07:23 to znaczy ze nie masz prawa do urlopu w tej Hameryce ,nawet w chinach do urlopu każdy ma prawo ! Odpowiedz Link Zgłoś
ghotir Prawo do urlopu 11.11.06, 07:55 moja zona ma. Tyle, ze sama mysi sobie zalatwic zastepstwo na czas urlopu. Pracodawca zastepstwa nie gwarantuje ale rozlicza ja z ogolnych wynikow tak jakby ona pracowala w czasie urlopu. Odpowiedz Link Zgłoś
jp.hi Re: Ile dni urlopu przysługuje w USA? 11.11.06, 08:08 normalski1 napisał: > to znaczy ze nie masz prawa do urlopu w tej Hameryce ,nawet w chinach do urlopu każdy ma prawo ! takze w Korei Polnocnej i na Kubie! To poprostu szok, ze sa takie wspaniale kraje w ktorych tak duzo przysluguje pracownikowi. Odpowiedz Link Zgłoś
grandys Re: Ile dni urlopu przysługuje w USA? 13.11.06, 21:03 "mnie sie nalezy' w ciagu roku troche skromniej niz innym 20 dni urlopu 12 1/2 dni swiatecznych (te pol dnia to Wigilia) jezeli chodzi o chorobowe to 40 godzin na telefon dluzsze chorowanie w ramach ubezpieczenia pierwsze 6 tygodni 90% pensji nastepne 75% pensji Odpowiedz Link Zgłoś
yaponczyk Smieszni sa ci nasi imigranci w USA :) 15.11.06, 17:43 Zupelnie niewinna informacja o tym, ze mam 13 dni holidays w roku (mam nadzieje ze nia ja jedyny ??? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=44&w=51886484&a=52236808 wywolala prawdziwe pieklo? O co tu chodzi? Czy naprawde jak sie jest w tych USA to trazeba sie zatyrac na smierc, nie mozna po ludzku zyc ? Odpowiedz Link Zgłoś
harlista Kariera w USPS 15.11.06, 18:15 Ja tez nie rozumiem dlaczego taka dyskusja. W koncu praca na Poczcie (USPS)to nic uwlaczajacego. To praca w agencji rzadowej, z pewnymi corocznymi podwyzkami , urlopami i ubezpieczeniami. Stojac w okienku mozna miec 2 przerwy na kawe i jedna na lunch. W koncu to stresujaca praca , sprzedawac znaczki, usmiechac sie do kazdego i pytac "how may I help you". Wymagania jezeli chodzi o kwalifikacje niewielkie. Przecietne czarne kobiety tez to potrafi. Szkolenia specjalistyczne tez na koszt agencji. W koncu przybijanie nowej pieczatki, czy odroznianie starych znaczkow pocztowych od nowych, musi byc przeszkolone do perfekcji. Jak sie nie zrobi jakiegos duzego przypalu , to USPS jest dla niektorych zyciowa kariera. No i Pension Plan tez niezly. Tak wiec dajmy sobie spokoj Nie badzmy zawistni Odpowiedz Link Zgłoś
jot-23 Re: Kariera w USPS 15.11.06, 18:21 ja chyba niedlugo bede aplikowal na poczte, local route! Odpowiedz Link Zgłoś
yaponczyk Ironia idioty :) 15.11.06, 18:29 Dla imigrnta z Polski "praca rzadowa" to praca na poczcie ) Zawsze mnie to do lez smieszy ) Czasami niektorzy "rozwinieci inaczej" pisza tez ze to praca "w subwayach". Bardzo mnie to bawi. Odpowiedz Link Zgłoś
harlista Ironia do idioty :) 15.11.06, 19:05 Czyzbys kochasiu sie z letka spienil? )) Odpowiedz Link Zgłoś
waldek.usa Swieta, swieta i po swietach 15.11.06, 20:15 2006 Federal Holidays Federal law (5 U.S.C. 6103) establishes the following public holidays for Federal employees. Please note that most Federal employees work on a Monday through Friday schedule. For these employees, when a holiday falls on a nonworkday Odpowiedz Link Zgłoś
yaponczyk Re: Swieta, swieta i po swietach 15.11.06, 20:23 Wytlumacz jeszcze Viperowi roznice miedzy floating i fixed holiday, jako jeden z tych bez holidays nie ma pojecia o co tam chodzi. Dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś
amcapol Yaponczyk ma racje 15.11.06, 21:02 Nie musisz sie tlumaczyc. Ludzie sa negatywnie nastawieni i chca sie pocieszyc ze w USA jest tragicznie zle wiec daj im to. Z okazji swiat. Ja pracuje ( tak , legalnie) 14cie lat. Mam flexible schedule. Uzbierane blisko 10 tygodni, prawo do 5x calling sick bez zwolnienia od lekarza. Kazde do 3 dni. Daje to 15 dni, oczywiscie wszystkie swieta wspomniane wczesniej. Pracuje 0.7, czyli 7 dni w 2-tygodnie ( pay-period). Pisze raczej dla tych co faktycznie pracuja i mieszkaja w USA. Polacy i tak zakrzycza mnie. Happy Thanksgiving everybody!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
yaponczyk Re: Yaponczyk ma racje 15.11.06, 21:06 amcapol napisała: Pisze raczej dla tych co > faktycznie pracuja i mieszkaja w USA. Polacy i tak zakrzycza mnie. Jeszcze smutniejsze jest to, ze i wsrod mieszkajacych w USA najwyzraniej nie brakuje osob ktore probuja "brac na krzyk" ludzi pracujacych na normalnych cywilizowanych zasadach. Bo kapitalizm, bo zasuwac trzeba, bo nic nie przysluguje ) Odpowiedz Link Zgłoś
viper39 Re: Swieta, swieta i po swietach 16.11.06, 14:14 yaponczyk napisał: > Wytlumacz jeszcze Viperowi roznice miedzy floating i fixed holiday, jako jeden > z tych bez holidays nie ma pojecia o co tam chodzi. > Dziekuje. stary minelo juz troche czasu moglbys sie dowiedziec co to znaczy. ja wiem jak to wyglada a ty nadal nie. Odpowiedz Link Zgłoś
waldek.usa Gdybanie i jawiemwszystkonajlepiej prosi sie o 16.11.06, 19:31 yaponczyk napisał: > Wytlumacz jeszcze Viperowi roznice miedzy floating i fixed holiday, jako jeden > z tych bez holidays nie ma pojecia o co tam chodzi. > Dziekuje. ► merytoryczne korekcje. Zamiast nadawac "znajomym" Nobla w matematyce zamiast w fizyce lepiej poszukac materialow zrodlowych. W ten sposob wielu Bulandczykow dostalo dyplomy i doktoraty - gdyz nikt nie sprawdza czy lza, czy mowia prawde. A mozna sie obudzic z reka w nocniku w przypadku weryfikacji. Odpowiedz Link Zgłoś
yaponczyk Re: Gdybanie i jawiemwszystkonajlepiej prosi sie 16.11.06, 19:38 Niejakiemu Viperkowi nalezy sie w tym miejscu taki specjalny "Nobel". Nazywa sie to Darwin Awards. Odpowiedz Link Zgłoś
waldek.usa To pomine 16.11.06, 19:43 yaponczyk napisał: > Niejakiemu Viperkowi nalezy sie w tym miejscu taki specjalny "Nobel". > Nazywa sie to Darwin Awards. ► Viper wie, co mowi. Ty sie zacietrzewiasz, bo mowiac prawde jestes rozbrajajacy, hehehe. Odpowiedz Link Zgłoś
yaponczyk To pomine :))) 16.11.06, 19:52 Hehe teraz ty mnie chcesz przyprawic o chichoty ????????? "Viper wie co mowi " heheheee , strzal w 10 )) Zeby wymyslic takie bzdury jak Viper, to trzeba miec jakis specjalny talent. Odpowiedz Link Zgłoś
yaponczyk Viper wie co mowi ;)))) 16.11.06, 19:55 Tu sobie zobacz jak "Viper wie co mozwi" no przeciez to naprawde nie wiadomo czy smaic sie czy plakac. Ja najpierw oslupialem, bo przeciez dopiero 12.00 a to wyglada jakby gosc byl juz poteznie nawalony a pozniej mnie smiech ze stolka zwalil. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=44&w=52299504&a=52309853 Odpowiedz Link Zgłoś
sascar Re: Ile dni urlopu przysługuje w USA? 22.11.06, 07:12 W USA przysluguje?!!!??? No nie wiem czy cos przysluguje, moi pracownicy dostaja wiekszosc dni bankowych, wiekszosc bo np nie Columbus Day. Jak trzeba to pracujemy i w dni tzw. wolne i nikt nie ma problemow bo przeciez nie za darmo. Jak wiec z tym przyslugiwaniem? 25 lat w tym kraju i jeszcze nie spytalem sie co mi przysluguje, lol. Policzylismy z zona i poza normalnymi swietami jak Thanksgiving, Memorial, itd w zeszlym roku wzielem 73 dni wolne. czy mi sie nalezaly i przyslugiwaly? Pewnie, ze tak. To chyba nawet lepiej niz w Niemczech. Odpowiedz Link Zgłoś
bruno5 Re: Ile dni urlopu przysługuje w USA? 24.11.06, 20:16 po 5 latach pracy 10 dni roboczych urlopu mozna sie usmiac. Odpowiedz Link Zgłoś