Dodaj do ulubionych

Ile dni urlopu przysługuje w USA?

09.11.06, 23:10
Czy to prawda, że w USA prysługuje pracownikowi o wiele mniej dni urlopu niż
w Europie? (W porównaniu np. do Niemiec, gdzie jest najwięcej dni wolnych).

Pozdr.
Obserwuj wątek
    • ontarian Re: Ile dni urlopu przysługuje w USA? 10.11.06, 01:46
      tak, prawda
      jeszcze mopie wytarty chcesz cos wiedziec?
    • harlista Re: Ile dni urlopu przysługuje w USA? 10.11.06, 02:07
      Ciekawy model jestes.
      Zadajesz pytanie
      "Czy to prawda, że w USA prysługuje pracownikowi o wiele mniej dni urlopu niż
      w Europie?"

I sam sobie na nie nieswiadomie odpowiadasz:
      "W porównaniu np. do Niemiec, gdzie jest najwięcej dni wolnych")

Jezeli w Niemczech jest najwiecej to w USA nie moze byc najnajwiecej.
      • hotdog1 Re: Ile dni urlopu przysługuje w USA? 10.11.06, 03:20
        kompletny glupek ,myslacy po peerelowsku !!,tzn ze mysli ze cos mu
        przysluguje !!!,heheheheheheh!!
        • yaponczyk A mi przysluguje 10.11.06, 03:53
          Po jedenastu latach roboty rzadowej mam 20 dni roboczych urlopu, wolny
          birthday, 5 personal days, wolne wszystkie hollidays rocznie 13 dni ( wliczamy
          tu election day i good Fridaysmile . Chorobowe tez Cie interesuje? 8 dni bez
          papieru od lekarza, pozniej nastepne 16 z papierkiem pelnoplatne.
          • viper39 yaponczyk tobie przysluguje darmowe... 11.11.06, 00:43
            osmieszanie sie na forum, i wykorzystujesz to na maxa, za kazdym wpisem

yaponczyk napisał:

> Po jedenastu latach roboty rzadowej mam 20 dni roboczych urlopu, wolny
            > birthday, 5 personal days, wolne wszystkie hollidays rocznie 13 dni (
            wliczamy
            > tu election day i good Fridaysmile .

klamiesz, podaj agencje rzadowa ktora to ma. kazda agencja oglasza na
            internecie warunki pracy wiec nie ma tutaj zadnych niewiadomych.
            stary jak mowilem osmieszasz sie.
            ani 20 dni ani napewno 13 swiat nie ma ani 5 personal days nie masz.
            oj klamczuszku klamczuszku...
            w rzadowej pracy nie mozesz negocjowac warunkow pracy zapomnialo sie tobie co?
            czy kolega z podworka tego nie wyjasnil?

> Chorobowe tez Cie interesuje? 8 dni bez
            > papieru od lekarza, pozniej nastepne 16 z papierkiem pelnoplatne.

tez nie prawda
            do dwoch dni bez papieru pozniej musi byc papier, 8 dni moze byc pojedynczych
            (przewaznie jest 6).
            stary podaj te agencje rzadowa w USA ktora daje:
            policzmy to 20+13+5+8+16 = 62 dni w roku platne bez potrzeby bycia w pracy
            srednio sa 22 dni pracy w miesiacu tzn ponad dwa miesiace wolnego w roku (w
            zasadzie prawie 3 miesiace bez kilku dni)...heheheheh oj ty jestes KLAMCZUCH
            WIELKI
            szmaciasz=gaybar-itd.... pisz bajki dla dzieci one moze w twoje opowiesci
            uwierza

no to yaponczyk co czas na zmiane nicka i tozsamosci?
            zaczynasz byc smieszniejszy od kaganca, choc to jest naprawde trudne
            • yaponczyk Viper tobie przysluguje nowa, darmowa pielucha 15.11.06, 14:23
              > ani 20 dni ani napewno 13 swiat nie ma ani 5 personal days nie masz.
              > oj klamczuszku klamczuszku...

Bo sie pokichasz zaraz z zazdrosci znowu smile

Klamstwo mi zarzuca znowu bo mu sie w pale nie miesci ze ktos moze zyc jak
              czlowiek, nawet w takich USA smile

Nie lubie dzieciom odbierac zabawek ale niech ci bedzie. Tu masz moje 2007
              Holidays, nie skichaj sie tylko. Daty takze ci podac kiedy bede swietowal w
              2007 ? Bo jak wypada akurat w weekend, to dostajemy wolny inny dzien, na ogol
              poniedzialek.

New Years Day
              MILK Jr. Day
              Lincoln's Birthday*
              Washington's Birthday
              Good Friday*
              Memorial Day
              Independence Day
              Labor Day
              Columbus Day
              Election Day*
              Veterans Day
              Thanksgiving Day
              Christmas Day

*Designated as floating holiday

> klamiesz, podaj agencje rzadowa ktora to ma. kazda agencja oglasza na
              > internecie warunki pracy wiec nie ma tutaj zadnych niewiadomych.

Podaj mi link do STRONY AGENCJI RZADOWEJ i miejsca gdzie JAKAKOLWIEK, DOWOLNA
              agencja rzadowa oglasza ile daje wszystkim swym pracownikowm ( represented,
              management, etc ) personal days lub urlopu, to ja ci podam nazwe mego
              pracodawcy, OK?
              • harlista Re: Viper tobie przysluguje nowa, darmowa pieluch 15.11.06, 14:41
                yaponczyk,
                nie chcialbym sie wtracac w twoja dyskusje z Viperem, ale tylko tak zeby
                zaspokoic moja ciekawosc.
                Kiedy swietuje sie ten "mleczny" dzien?
                "MILK Jr. Day"

Czy nasz jeszcze inne "kulinarne" swieta?
                Potato Day ?
                Kashanka Day ?
                • yaponczyk Brawo, bravissimo !!!!!!!!!!! 15.11.06, 14:51
                  Brawo !!!!!!!!! Duzy sukces, Harlista !!!!!!!! Prawie taki jak graduation z
                  merenge dance class na Continuing Education.
                  Bedziesz mial udany dzien !!!
                  Zlapales znow nozdrzami mojego baka smile
                  • harlista yaponski szambonurek 15.11.06, 15:02
                    o ile pamietam to "graduation z
                    merenge dance class na Continuing Education."
                    to byl twoj sukces. Sam zreszta o tym pisales.
                    Czy mam ci znalezc gdzie?

Po drugie potwierdziles to co ja napisalem, ze nie ma roznicy pomiedzy twoimi
                    ustami i odbytem - woniaja tak samo - szambem.

A wiec jak to jest z tymi twoimi swietami?
                    Twoj Personal Day to Potato Day ?

No i kiedy obchodzisz MILK Jr Day ?
                    • yaponczyk Harlisty smutny los 15.11.06, 15:17
                      Wiesz ja to cie przestane czytac i odpowiadac i to wcale nie dlatego ze
                      potrafisz mi tylko ublizac.
                      Zobacz, ja sie nie czepiam twych bledow ortograficznych gdy piszesz po
                      polsku, mimo ze sa to jawne bledy a nie spelling. Swiadczace o powaznych lukach
                      w podstawowym wyksztalceniu.
                      Ty po prostu jestes bardzo patoligicznym typem o przygnebiajacym imigracyjnym
                      losie. Inzynier po kursach C/E.
                      Normalnie pracujacy czlowiek z miejsca wie co to MLK Jr. Day, nawet ja nie ma
                      tego dnia wolnego i nie czepi sie jak rzep psiego ogona jednej literki.MILK to
                      znacz, jasne, w deli na polce widziales. A pewnie MILK Jr. to bedzie dla ciebie
                      mleko dla juniora, co ?
                      Tobie po prostu nic innego juz nie pozostalo w smutnym zyciu, tylko nedzne
                      proby odgryzania sie innym. Taki kundelek.
                      Nie merytorycznie -bo na to za wielki cienias jestes. Dzieci tez bijesz? Zona
                      zwiala do innego, bo ja tlukles wyladowujac swoj imigracyjny smutek ?
                      Zdjecie przy starym mercedesie i motocyklu przed pokrytym sidingiem domem ...(
                      garazem raczej, szopa na lopaty ??) dopelniaja obrazu zyciowego dramatu.
                      • harlista ostatnie podrygi yaponczyka 15.11.06, 15:43
                        Na poczatek wylumacz moze roznice:
                        "jawne bledy a nie spelling"
                        "Jezeli ja robie blad w angielskim to jest to dla ciebie wielkie "hallo"
                        Normalnie pracujacy czlowiek z miejsca wie co to MLK Jr. Day"
                        Nrmalny Amerykanin nie zwroci uwagi na "looser" czy "loser" Pamietasz?

Po drugie ty potrafisz tylko nieudolnie szydzic z innych:
                        "Swiadczace o powaznych lukach w podstawowym wyksztalceniu."
                        "Inzynier po kursach C/E."
                        "Zdjecie przy starym mercedesie i motocyklu przed pokrytym sidingiem domem ...(
                        garazem raczej, szopa na lopaty ??)"

Czego sie wiec spodziewasz w rewanzu.?

A to ze jestes cienias to nie moja wina.

Kilka dni temu proponowalem ci zebys dal sobie spokoj.
                        Odrzuciles propozycje - twoj wybor

"Wiesz ja to cie przestane czytac i odpowiadac "
                        Qurcze ales mi teraz dolozyl smile
                        Zobaczymy jak dlugo wytrzymasz smile)))
                        I co Michnikowi sie poskarzysz ?
                        • yaponczyk You wish 15.11.06, 15:58
                          > Czego sie wiec spodziewasz w rewanzu.?

Oczekuje ze wreszczie przestaniesz odpowiadac na moje posty. Nie bede prowadzil
                          przepychanek z menelem twego pokroju.
                          PS
                          Co do losera, to naprawde paradoks. Nie wiesz nawet jak siebie samego opisac.
                          • harlista Re: You wish :)) 15.11.06, 16:25
                            "Oczekuje ze wreszczie przestaniesz odpowiadac na moje posty. Nie bede prowadzil
                            przepychanek z menelem twego pokroju."
                            Dobry jestes, ja mam skonczyc zebys ty nie musial prowadzic przepychanek smile)
                            SAM PRZESTAN CZYTAC I ODPOWIADAC ! smile

"Co do losera, to naprawde paradoks. Nie wiesz nawet jak siebie samego opisac."
                            Rozumiem twoj problem. Uraz psychiczny, z bezsilnosci, ze nie mozesz sobie dac
                            rady z kims tak pogardzanym.
                        • agorak1 [...] 21.11.06, 19:14
                          Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
              • viper39 yaponiec ty nawet nie wiesz jak uzywac internetu!! 15.11.06, 17:09
                yaponczyk napisał:

> > ani 20 dni ani napewno 13 swiat nie ma ani 5 personal days nie masz.
                > > oj klamczuszku klamczuszku...
                >
                >
                > Bo sie pokichasz zaraz z zazdrosci znowu smile

stary ja nikomu nie zazdroszcze bo i po co, a tobie juz w szczegolnosci
                zazdroscic nie musze i wiesz dlaczego,

>
                > Klamstwo mi zarzuca znowu bo mu sie w pale nie miesci ze ktos moze zyc jak
                > czlowiek, nawet w takich USA smile

no wiesz nie wiem jak ty zyjesz ale zdecydowana wiekszosc ludzi w USA zyje jak
                ludzie...hehehe
                czlowiek dokopanie tobie to jest tak proste ze przedszkolaki moga to zrobic

>
                > Nie lubie dzieciom odbierac zabawek ale niech ci bedzie. Tu masz moje 2007
                > Holidays, nie skichaj sie tylko. Daty takze ci podac kiedy bede swietowal w
                > 2007 ? Bo jak wypada akurat w weekend, to dostajemy wolny inny dzien, na ogol
                > poniedzialek.
                >
                > New Years Day
                > MILK Jr. Day
                > Lincoln's Birthday*
                > Washington's Birthday
                > Good Friday*
                > Memorial Day
                > Independence Day
                > Labor Day
                > Columbus Day
                > Election Day*
                > Veterans Day
                > Thanksgiving Day
                > Christmas Day
                >
                > *Designated as floating holiday

POPATRZ JAK LATWO CIE MOZNA ZLAPAC NA KLAMSTWIE!!!!!
                sam wlazles na strone nie wiedzac co kopiujesz skopiowales

"*Designated as floating holiday" czy ty wiesz co to znaczy? i czy ty wiesz
                dlaczego jest "*" tam? wiedzialbys gdybys pracowal, wiedzialbys gdybys
                przeczytal do konca.

>
                > > klamiesz, podaj agencje rzadowa ktora to ma. kazda agencja oglasza na
                > > internecie warunki pracy wiec nie ma tutaj zadnych niewiadomych.
                >
                > Podaj mi link do STRONY AGENCJI RZADOWEJ i miejsca gdzie JAKAKOLWIEK, DOWOLNA
                > agencja rzadowa oglasza ile daje wszystkim swym pracownikowm ( represented,
                > management, etc ) personal days lub urlopu, to ja ci podam nazwe mego
                > pracodawcy, OK?

stary ty nie wiesz jak to znalezc wiec mnie sie pytasz jak znalezc cos co
                wytlumaczy TWOJE KLAMSTWA,
                no facet ten post trzeba zachowac, rzadko sie zdarza aby ktos byl tak
                niedorozwiniety i napisal w ten sposob.
                i jeszcze jedno, ktos pracujac w pracy rzadowej w USA nie pluje na USA tak jak
                ty wiesz dlaczego? no to sie dowiedz od kolegi ktory ci te bzdury
                opowiada...heheheh

yaponczyk jedna prosba pisz jak najwiecej z czegos mozna sie posmiac codziennie
                a ty nam to zapewniasz, i to kazdym wpisem.
                • yaponczyk Rece opadaja VIPER 15.11.06, 17:33

Trudno zrozumiec ten belkot, no ale sprubuje. Stawiam cie juz na poziomie
                  harlisty, a to powazne ostrzezenie, przemysl to .

Nie mam za duzo czasu wiec krotko:
                  Floating holiday oznacza, ze ten dzien mozna ( nie wszyscy pracownicy ale
                  niektorzy) wziac w innym niz okreslony w holiday calendar dniu . Dlatego na
                  kazdy rok, obok nazwy holiday 'a po prostu wpisuje date ( pytalem, czy to
                  takze cie interesuje ?) i wysyla sie do pracownikow e-maile aby wiedzieli ktor
                  dni kiedy musza wzaic a ktore moga sobie przelozyc .

Proste, ale nie dla ciebie. Pewnie myslales biedaku ze raz mamy wolne a raz
                  nie, co smile

Wiem,ze rzadko masz wolne dni a jak juz to raczej z przymusu i grosza nie
                  dostajesz wtedy, ale nie spodziewalem sie ze to az tak moze zabolec. Zazdrosc,
                  zawisc? Z tak w sumie blehego powodu ?
                  • yaponczyk Re: Rece opadaja VIPER 15.11.06, 17:34
                    Sprobuje, poprawie to bo harlista mi gownem rzuci znowu
                    • harlista Re: Rece opadaja VIPER 15.11.06, 17:41
                      wywolales mnie to masz .
                      Zebys pozniej nie skamlal
                      "Oczekuje ze wreszczie przestaniesz odpowiadac na moje posty. Nie bede
                      prowadzil przepychanek z menelem twego pokroju."
                • flipflap Re: yaponiec ty nawet nie wiesz jak uzywac intern 15.11.06, 17:35
                  Viper napisał
                  >I jeszcze jedno, ktos pracujac w pracy rzadowej w USA nie pluje na USA tak jak
                  >ty wiesz dlaczego?

On ma pracę rządową tylko nie dla USA. Gość śmierdzi z daleka posadką w konsulacie.
                  www.polishconsulateny.org/
                • yaponczyk A jak z tym wygladmy, VIPER ? 15.11.06, 17:39
                  > > Podaj mi link do STRONY AGENCJI RZADOWEJ i miejsca gdzie JAKAKOLWIEK, DOW
                  > OLNA agencja rzadowa oglasza ile daje wszystkim swym pracownikowm (
                  represented, > management, etc ) personal days lub urlopu, to ja ci podam nazwe
                  mego pracodawcy, OK?

Znalazles cos? Mamy deal ?
                  Pospiesz sie bo ja niedlugo jade na troche do Ojczyzny dopilnowac remontu mego
                  pieknego domu, zakupionego za pieniazki zarobine w pracy dla nielubianego
                  rzadu smile
          • mister1 Re: A mi przysluguje 24.11.06, 20:21
            w Holandii masz 55 dni urlopu a chorobowe 21 dni bez bumagi od lekarza , 100
            platne , maksimum 2 lata na zwolnieniu.
        • lewap.a Re: Ile dni urlopu przysługuje w USA? 15.11.06, 13:08
          Hotdog1, czy nie moze dojsc do twojej szanownej mozgownicy, ze sa kraje,w ktorych
          pracownikowi faktycznie nalezy sie ( ma to wrecz prawnie zagwarantowane) urlop
          wypoczynkowy?
          Facet jest po prostu ciekaw,jak to wyglada w USA - zaden powod nazywac go glupkiem.
          A i z prl-em nie ma to nic wspolnego.We wspomnianych juz Niemczech kazdy
          pracownik ma prawo do minimum 24 dni roboczych urlopu wypoczynkowego. W
          niektorych branzach jest go nawet o kilka dni wiecej.
      • lewap.a Re: Ile dni urlopu przysługuje w USA? 15.11.06, 13:00
        Pytajacy porownuje Europe z USA.Jezeli wiec twierdzi, ze w Niemczech jest
        najwiecej urlopu, to nie odpowiedzial sobie sam na pytanie, poniewaz to
        "najwiecej" odnosi sie tylko do krajow Europy.
    • normalski1 Re: Ile dni urlopu przysługuje w USA? 10.11.06, 07:36
      w USA 2 tygodnie w australii 4 tygodnie !
    • felusiak1 w USA nic nie przysługuje 10.11.06, 14:34
      Te rzeczy nie są regulowane ustawowo.
      • yaponczyk Re: w USA nic nie przysługuje 10.11.06, 15:41
        Oczywiscie ze przysluguje. Sa regulowane. Nie ustawowo ale kontraktem.
        Pracodawca ktory nie zaoferuje pracownikowi urlopu bedzie musial sobie
        zatrudnic nielegalnych z Meksyku chyba.
        No chyba ze ktos tyra na budowie u Polaka. Trafilem felus ?
        • viper39 Re: w USA nic nie przysługuje 10.11.06, 16:06
          yaponczyk napisał:

> Oczywiscie ze przysluguje. Sa regulowane. Nie ustawowo ale kontraktem.
          > Pracodawca ktory nie zaoferuje pracownikowi urlopu bedzie musial sobie
          > zatrudnic nielegalnych z Meksyku chyba.
          > No chyba ze ktos tyra na budowie u Polaka. Trafilem felus ?

po tym co napisales wiadomo jest jedno, gosc ty jak juz jestes w USA to tylko
          na czarno mozesz pracowac nie masz pojecia co piszesz.

> Oczywiscie ze przysluguje. Sa regulowane. Nie ustawowo ale kontraktem.

popatrz co napisales "mundrolu"

to ze ktos dostaje tyle ile dostaje to kwestia negocjacji i mozliwosci
          rynkowych danej osoby,
          to w tym twoim garku sie nie miesci yaponiec/gaybar czy jak ci tam bedzie jutro
          • yaponczyk [...] 10.11.06, 16:23
          • yaponczyk Ten post nie lamal Regulaminu ani Netykiety !!! 10.11.06, 18:37
            Wytlumaczylem tylko Viperovi na czym polegaly jego negocjacje z jego bossem,
            Marianem z Moniek. Kto sie mogl poczuc urazony ?
        • felusiak1 Re: w USA nic nie przysługuje 24.11.06, 04:01
          Trafiłeś kulą w płot.
          Pytanie inicjujace watek brzmi: Ile urlopu przysługuje.
          Odpowiedź jest prosta. Nie przysługuje. Pracodawca nie jest zmuszony ustawą do
          udzielenia urlopu. Kontrakt to umowa zawarta pomiedzy układajacymi sie stronami
          a odstapienie od umowy znajduje epilog w sadzie cywilnym i nie jest scigane z
          urzedu. Dla przykladu ustawa określa płacę minimalną i wymiar czasu pracy za
          nominalne wynagrodzenie. Odstepstwa scigane są z urzedu.
          Rzecz jasna gospodarka nie egzystuje w prózni lecz w warunkach konkurencji stad
          urlop jest zawsze oferowany, z reguły pracodawcy udzielaja 2 tygodnie/10 dni
          roboczych w roku.
    • tracey Re: Ile dni urlopu przysługuje w USA? 10.11.06, 16:00

Czegos takiego jak w Niemczech ze masz przepisowy urlop to w USA nie ma.
      Jak masz fatalna prace to nie masz wogole urlopu.
      Jak masz dobra prace to masz tez dobry urlop.

Na przyklad normalnie po studiach dostajesz powiedzmy 15 dni roboczych - to sa
      Twoje PTO (Personal Days Off) i mozesz je albo na urlop albo na chorobe
      wykorzystac albo na kombinacje tych dwoch. W firmach consultingowych (jak
      Accenture) oferuja wiecej - jakies 4 tygodnie PTOs. Jak kilka lat przepracujest
      to mozesz miec 5 tygodni etc. Z tym ze duzo ludzi nie bierze prawie wcale
      urlopu bo sie boja, ze w pracy zauwaza, ze ich nie brakuje smile

Jezeli chodzi o dni wolne czy tzw. chorobowe to tak w jak w Niemczech gdzie
      urop MUSISZ wziasc to nie ma chyba nigdzie na swiecie.
      W Niemczech masz 30 dni roboczych urlopu - to jest 6 tygodni wolnego. Do tego
      jezeli jestes chory to siedzisz w domu ile Ci lekasz wypisze - o byle bol
      gardla daja Ci tydzien zwolnienia. Oprocz tego Niemcy maja tez duzo panstwowych
      swiat wiec razem to wychodzi sporo. W Stanach pracuje sie o wiele wiecej.
      • prawdziwawadera2 Re: Ile dni urlopu przysługuje w USA? 10.11.06, 17:25
        Soniak4. W USA-tak jak wyzej napisali rozmowcy.Wszystko sie zgadza.
        Ja tylko dodam, ze mozna pracowac w domu chodzac do office tylko w "waznych
        potrzebach".
        Ludzie na wysokich stanowiskach czesto pracuje w domu. Nawet
        conferencje "robia" przez tel.
        Poprostu uzywajac "code" wchodza na "sale " konferencyjna i rozmawiaja jak by
        tam byli osobiscie.Do office chodza wtedy jak maja spotkanie z "klientem" albo
        wazne rozmowy "robocze". Normalnie nie obowiazuja ich godziny prac
        No ale zarabiajac wysokie 6 cyfr + wysokie 5-cio cyfrowe bonusy tak sie
        pracujew USA.
        "Drobnica", tak jak to Yaponczyk czy jak mu tam opisal. Wszystko zalezy od tego
        co wynegocjujesz przy podpisaniu kontraktu. Bogatsza firma , lepsze warunki-
        czyli stopniowanie.
        PS
        Az dziw, ze listopad u mnie dzisiaj cieplutko, slonecznie
        na spacerku z pieskiem bylam w krotkim rekawkusmile)
        Oby tak dluzej!!!!
        Poniewaz zadko tutaj pisuje, wszystkim , ktorzy obchodza Dzien Dziekczynienia-
        Thanksgiving Day, zycze milego dnia, milej atmosfery przy stole i ciekawych
        tematow do rozmow.
        Forumowe tematy zostawcie na tym glupim forum!smile))
        Pozdrawiam
        Wadera
        • yaponczyk [...] 10.11.06, 17:30
        • yaponczyk Ten post nie lamie Regulaminu ani Netykiety !!! 10.11.06, 18:24
          prawdziwawadera2 napisała:

chodzac do office tylko w "waznych
          > potrzebach".

Droga Wadero, nie w waznych potrzebach, tylko "za potrzeba". Ty chodzisz do
          biura za potrzeba, pytajac grzecznie czy moglabys skorzystac z toalety?

> Poprostu uzywajac "code" wchodza na "sale " konferencyjna i rozmawiaja jak by
          > tam byli osobiscie.

Naogladalas sie TV za duzo i fantazjujesz kolezance. Odpusc ona i tak nie bedzi
          Tobie zazdroscic.
      • corgan1 Re: Ile dni urlopu przysługuje w USA? 10.11.06, 17:27
        > Oprocz tego Niemcy maja tez duzo panstwowych
        > swiat wiec razem to wychodzi sporo. W Stanach pracuje sie o wiele wiecej.

Niemcy jak Niemcy... Ale taka "euroskleroza" czyli Francja, Belgia, Holandia
        biją USA na głowę pod wzgl. wydajności pracy licząc przepracowane godziny
        ofkoz. Niemcy mają wiecej wolnych dni czyli sa tzw. nierobami, za to pod wzgl.
        wydajności tylko nieznacznie ustępują USA. Za to maja przewagę nad Japonią
        którzy są symbolem "pracowitości".

Więcej pracy nie znaczy lepiej.
        • soniak4 Re: Ile dni urlopu przysługuje w USA? 10.11.06, 21:46
          Dziękuję Tracey za info.
          Nie miałam pojęcia, że w USA nie ma ustawowego urlopu dla pracownika.
          Jestem w szoku, mam nadzieję że nie jest to często praktykowane.
          Przecież taki pracodawca sam sobie by przez to szkodził:
          zmęczony pracownik nie ma motywacji do pracy, pracuje nierentownie itp.
          Sprawdza się moja teza:
          Bogatym być lepiej w Stanach - biednym być wygodniej w Niemczech.

This is America!
          • jot-23 Re: Ile dni urlopu przysługuje w USA? 11.11.06, 00:48
            soniak4 napisała:

> Przecież taki pracodawca sam sobie by przez to szkodził:
            > zmęczony pracownik nie ma motywacji do pracy, pracuje nierentownie itp.

widzicie tow. jeszcze troszki poglowkujecie i dojdziecie do innych podstawowych
            zasad na ktorych opiera sie wolny rynek.
          • flipflap Re: Ile dni urlopu przysługuje w USA? 11.11.06, 01:54
            soniak4 napisała:

> Dziękuję Tracey za info.
            > Nie miałam pojęcia, że w USA nie ma ustawowego urlopu dla pracownika.
            > Jestem w szoku, mam nadzieję że nie jest to często praktykowane.
            > Przecież taki pracodawca sam sobie by przez to szkodził:
            > zmęczony pracownik nie ma motywacji do pracy, pracuje nierentownie itp.
            > Sprawdza się moja teza:
            > Bogatym być lepiej w Stanach - biednym być wygodniej w Niemczech.
            >
            >
            >
            > This is America!

Co za posrana mentalność
            Najlepiej to wogóle nic nie robić. Siedzieć na socialu niech reszta zapierdziela.

Jak ktoś by się pytał dlaczego USA zostawiło UE daleko w tyle to powyższa
            wypowiedź zdumionej niewiasty wyjaśnia podejście do życia.

Żdziwiona że w USA nie płacą za miesiąc siedzenia na urlopie. hehehehehe
            Jak to niewiasta napisała "Jestem w Szoku". To jest dopiero bulbońskie
            wychowanie. Niewiasta nie może zrozumieć że rząd nie ingeruje w wewnętrzne
            sprawy prywatnych firm.
            • caesar_pl Re: Ile dni urlopu przysługuje w USA? 11.11.06, 10:46
              Yes,yes,yes...
              www.google.pl/search?hl=de&q=najlepiej+zyje+sie&btnG=Google-Suche&lr=
          • harlista Re: Ile dni urlopu przysługuje w USA? 12.11.06, 17:11
            Bogatym być lepiej w Stanach - biednym być wygodniej w Niemczech.
            >
            >
            >
            > This is America!

100% racji !
            Tylko ze o wiele latwiej jest zostac bogatym w USA niz w Szwecji.
            Wybor jest twoj: zakasac rekawy w USA czy nic nie robic w Szwecji
          • warmi2 Re: Ile dni urlopu przysługuje w USA? 17.11.06, 19:55
            "Przecież taki pracodawca sam sobie by przez to szkodził:
            zmęczony pracownik nie ma motywacji do pracy, pracuje nierentownie itp"

Sama sobie odpowiedzialas na pytanie. Skoro pracodawcom zalezy na tym aby ich pracownicy dobrze pracowali tak wiec ludzie maja urlopy.
            Jedyna roznica jest fakt ze jak dlugie i kiedy sa te urlopy, wyznacza pracodawca a nie jakis idiotyczny polityk.
        • viper39 Re: Ile dni urlopu przysługuje w USA? 11.11.06, 00:45
          corgan1 napisał:

> > Oprocz tego Niemcy maja tez duzo panstwowych
          > > swiat wiec razem to wychodzi sporo. W Stanach pracuje sie o wiele wiecej.
          >
          > Niemcy jak Niemcy... Ale taka "euroskleroza" czyli Francja, Belgia, Holandia
          > biją USA na głowę pod wzgl. wydajności pracy licząc przepracowane godziny
          > ofkoz. Niemcy mają wiecej wolnych dni czyli sa tzw. nierobami, za to pod
          wzgl.
          > wydajności tylko nieznacznie ustępują USA. Za to maja przewagę nad Japonią
          > którzy są symbolem "pracowitości".
          >
          > Więcej pracy nie znaczy lepiej.

wez no poszukaj sobie linka i daj nam moze aby poprzec to co piszesz... albo
          moze na skorygowanie tego co zle napisales.
          oj corgan znow bzdury piszesz
          • prawdziwawadera2 Re: Ile dni urlopu przysługuje w USA? 11.11.06, 03:44
            yaponczyk- masz racjesmile))
            Ja ciemna baba co moge wiedziec na ten tematsmile)))))))
            Ty wszechmocny i wszechwiedzacy wiesz wszystko najlepiejsmile)))
            I tak trzymaj!Ty jestes alfa i omegasmile)))
            Ja ta od mapysmile
            Tak mnie "sciales", ze nie wiem czy mi pozwolisz .........smile)
            ale pozdrawiam mimo wszystko.
            Wadera- ta od mapy i miotly/zebys nie mial watpliwosci/smile)

• hotdog1 ile urlopu ?? to pytanie rodem z PRLu 11.11.06, 04:37
              ci co siedza mentalnie w latach PRLu moga zadawac takie pytania ,typu - ile
              dni urlopu !!!/?? w USa nic sie nalezy z gory ,wszytko zalezy gdzie
              pracujesz ,rzad nie reguluje zadnych warunkow pracy poza Safety czyli
              bezpieczenstwem !!, wszystkie te durnoty !!!!!!! ,czyli !!!!
              urlpoy,chorobowe ,urodzinowe itp itd zaleza do jakie firmy wdeples i
              gdzie siedzisz !!!,czyli albo masz szczescie albo nie !!!, - koniec,kropka !!!!

Przepisy panstwowe to przezytek komunistyczny ze starej Europy.!!
    • ghotir Re: Ile dni urlopu przysługuje w USA? 11.11.06, 06:57
      Te sprawy regulowane sa kontraktami miedzy pracownikami i pracodawcami. W
      niektorych sytuacjach ludzie maja wiecej wakacji niz w innych krajach,
      gdzieniegdzie w ogole nie maja wakacji, pracownicy sezonowi, na przyklad.
      Ogolnie istnieja dwa trendy: (1) cala populacja US pracownikow ma mniej wakacji
      niz Europa i (2) ci, ktorzy maja wiele dni wakacji i tak nie moga z nich
      skorzystac ze wzgledu na wymagania pracy. O tym pierwszym dowiadujemy sie z
      ogolnych statystyk. O tym drugim mamy pojecie w oparciu o epizodyczne dane. Na
      przyklad, moja zona ma od groma i troche godzin wakacji ale gdyby je
      wykorzystala to musialaby pozegnac sie z robota. Urlop nie zwalnia jej z
      obowiazkow sluzbowych. Aby wypelnic te obowiazki ona nie moze sobie pozwolic na
      dluzsze urlopy.
      W sprawie "przyslugiwania" Felusiak ma racje.
    • normalski1 Re: Ile dni urlopu przysługuje w USA? 11.11.06, 07:23
      to znaczy ze nie masz prawa do urlopu w tej Hameryce ,nawet w chinach do urlopu
      każdy ma prawo !
      • ghotir Prawo do urlopu 11.11.06, 07:55
        moja zona ma. Tyle, ze sama mysi sobie zalatwic zastepstwo na czas urlopu.
        Pracodawca zastepstwa nie gwarantuje ale rozlicza ja z ogolnych wynikow tak
        jakby ona pracowala w czasie urlopu.
      • jp.hi Re: Ile dni urlopu przysługuje w USA? 11.11.06, 08:08
        normalski1 napisał:

> to znaczy ze nie masz prawa do urlopu w tej Hameryce ,nawet w chinach do
        urlopu każdy ma prawo !

takze w Korei Polnocnej i na Kubie!
        To poprostu szok, ze sa takie wspaniale kraje w ktorych tak duzo przysluguje
        pracownikowi.
        • grandys Re: Ile dni urlopu przysługuje w USA? 13.11.06, 21:03
          "mnie sie nalezy' w ciagu roku troche skromniej niz innym
          20 dni urlopu
          12 1/2 dni swiatecznych (te pol dnia to Wigilia)

jezeli chodzi o chorobowe to 40 godzin na telefon

dluzsze chorowanie w ramach ubezpieczenia
          pierwsze 6 tygodni 90% pensji
          nastepne 75% pensji
      • yaponczyk Smieszni sa ci nasi imigranci w USA :) 15.11.06, 17:43

Zupelnie niewinna informacja o tym, ze mam 13 dni holidays w roku (mam nadzieje
        ze nia ja jedyny ??? smile

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=44&w=51886484&a=52236808
        wywolala prawdziwe pieklo? O co tu chodzi? Czy naprawde jak sie jest w tych
        USA to trazeba sie zatyrac na smierc, nie mozna po ludzku zyc ?
        • harlista Kariera w USPS 15.11.06, 18:15
          Ja tez nie rozumiem dlaczego taka dyskusja.
          W koncu praca na Poczcie (USPS)to nic uwlaczajacego.
          To praca w agencji rzadowej, z pewnymi corocznymi podwyzkami , urlopami i
          ubezpieczeniami.
          Stojac w okienku mozna miec 2 przerwy na kawe i jedna na lunch. W koncu to
          stresujaca praca , sprzedawac znaczki, usmiechac sie do kazdego i pytac "how
          may I help you".
          Wymagania jezeli chodzi o kwalifikacje niewielkie. Przecietne czarne kobiety
          tez to potrafi.
          Szkolenia specjalistyczne tez na koszt agencji.
          W koncu przybijanie nowej pieczatki, czy odroznianie starych znaczkow
          pocztowych od nowych, musi byc przeszkolone do perfekcji.

Jak sie nie zrobi jakiegos duzego przypalu , to USPS jest dla niektorych
          zyciowa kariera. No i Pension Plan tez niezly.

Tak wiec dajmy sobie spokoj
          Nie badzmy zawistni wink
          • jot-23 Re: Kariera w USPS 15.11.06, 18:21
            ja chyba niedlugo bede aplikowal na poczte, local route!
            • yaponczyk Ironia idioty :) 15.11.06, 18:29
              Dla imigrnta z Polski "praca rzadowa" to praca na poczcie smile)
              Zawsze mnie to do lez smieszy smile)
              Czasami niektorzy "rozwinieci inaczej" pisza tez ze to praca "w subwayach".
              Bardzo mnie to bawi.
              • harlista Ironia do idioty :) 15.11.06, 19:05
                Czyzbys kochasiu sie z letka spienil? smile))
              • waldek.usa Swieta, swieta i po swietach 15.11.06, 20:15
                2006 Federal Holidays
                Federal law (5 U.S.C. 6103) establishes the following public holidays for
                Federal employees. Please note that most Federal employees work on a Monday
                through Friday schedule. For these employees, when a holiday falls on a
                nonworkday
                • yaponczyk Re: Swieta, swieta i po swietach 15.11.06, 20:23
                  Wytlumacz jeszcze Viperowi roznice miedzy floating i fixed holiday, jako jeden
                  z tych bez holidays nie ma pojecia o co tam chodzi.
                  Dziekuje.
                  • amcapol Yaponczyk ma racje 15.11.06, 21:02
                    Nie musisz sie tlumaczyc. Ludzie sa negatywnie nastawieni i chca sie pocieszyc
                    ze w USA jest tragicznie zle wiec daj im to. Z okazji swiat.
                    Ja pracuje ( tak , legalnie) 14cie lat. Mam flexible schedule. Uzbierane
                    blisko 10 tygodni, prawo do 5x calling sick bez zwolnienia od lekarza. Kazde do
                    3 dni. Daje to 15 dni, oczywiscie wszystkie swieta wspomniane wczesniej.
                    Pracuje 0.7, czyli 7 dni w 2-tygodnie ( pay-period). Pisze raczej dla tych co
                    faktycznie pracuja i mieszkaja w USA. Polacy i tak zakrzycza mnie.
                    Happy Thanksgiving everybody!!!!
                    • yaponczyk Re: Yaponczyk ma racje 15.11.06, 21:06
                      amcapol napisała:

Pisze raczej dla tych co
                      > faktycznie pracuja i mieszkaja w USA. Polacy i tak zakrzycza mnie.

Jeszcze smutniejsze jest to, ze i wsrod mieszkajacych w USA najwyzraniej nie
                      brakuje osob ktore probuja "brac na krzyk" ludzi pracujacych na normalnych
                      cywilizowanych zasadach. Bo kapitalizm, bo zasuwac trzeba, bo nic nie
                      przysluguje smile)
                  • viper39 Re: Swieta, swieta i po swietach 16.11.06, 14:14

yaponczyk napisał:

> Wytlumacz jeszcze Viperowi roznice miedzy floating i fixed holiday, jako
                    jeden
                    > z tych bez holidays nie ma pojecia o co tam chodzi.
                    > Dziekuje.

stary minelo juz troche czasu moglbys sie dowiedziec co to znaczy. ja wiem jak
                    to wyglada a ty nadal nie.
                  • waldek.usa Gdybanie i jawiemwszystkonajlepiej prosi sie o 16.11.06, 19:31
                    yaponczyk napisał:

> Wytlumacz jeszcze Viperowi roznice miedzy floating i fixed holiday, jako
                    jeden
                    > z tych bez holidays nie ma pojecia o co tam chodzi.
                    > Dziekuje.

► merytoryczne korekcje.

Zamiast nadawac "znajomym" Nobla w matematyce zamiast w fizyce lepiej poszukac
                    materialow zrodlowych.
                    W ten sposob wielu Bulandczykow dostalo dyplomy i doktoraty - gdyz nikt nie
                    sprawdza czy lza, czy mowia prawde.
                    A mozna sie obudzic z reka w nocniku w przypadku weryfikacji.
                    • yaponczyk Re: Gdybanie i jawiemwszystkonajlepiej prosi sie 16.11.06, 19:38
                      Niejakiemu Viperkowi nalezy sie w tym miejscu taki specjalny "Nobel".
                      Nazywa sie to Darwin Awards.
                      • waldek.usa To pomine 16.11.06, 19:43
                        yaponczyk napisał:

> Niejakiemu Viperkowi nalezy sie w tym miejscu taki specjalny "Nobel".
                        > Nazywa sie to Darwin Awards.

► Viper wie, co mowi. Ty sie zacietrzewiasz, bo mowiac prawde jestes
                        rozbrajajacy, hehehe.
                        • yaponczyk To pomine :))) 16.11.06, 19:52
                          Hehe smile
                          teraz ty mnie chcesz przyprawic o chichoty ?????????
                          "Viper wie co mowi " heheheee , strzal w 10 smile))

Zeby wymyslic takie bzdury jak Viper, to trzeba miec jakis specjalny talent.
                        • yaponczyk Viper wie co mowi ;)))) 16.11.06, 19:55
                          Tu sobie zobacz jak "Viper wie co mozwi" no przeciez to naprawde nie wiadomo
                          czy smaic sie czy plakac. Ja najpierw oslupialem, bo przeciez dopiero 12.00 a
                          to wyglada jakby gosc byl juz poteznie nawalony a pozniej mnie smiech ze stolka
                          zwalil.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=44&w=52299504&a=52309853
    • sascar Re: Ile dni urlopu przysługuje w USA? 22.11.06, 07:12
      W USA przysluguje?!!!??? No nie wiem czy cos przysluguje, moi pracownicy
      dostaja wiekszosc dni bankowych, wiekszosc bo np nie Columbus Day. Jak trzeba
      to pracujemy i w dni tzw. wolne i nikt nie ma problemow bo przeciez nie za
      darmo. Jak wiec z tym przyslugiwaniem? 25 lat w tym kraju i jeszcze nie
      spytalem sie co mi przysluguje, lol. Policzylismy z zona i poza normalnymi
      swietami jak Thanksgiving, Memorial, itd w zeszlym roku wzielem 73 dni wolne.
      czy mi sie nalezaly i przyslugiwaly? Pewnie, ze tak. To chyba nawet lepiej
      niz w Niemczech.
      • bruno5 Re: Ile dni urlopu przysługuje w USA? 24.11.06, 20:16
        po 5 latach pracy 10 dni roboczych urlopu mozna sie usmiac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka