Dodaj do ulubionych

Dlaczego szczescie i zadowolenie jednych , wywoluje u innych agresje ?

IP: *.tnt1.chatham.on.da.uu.net 26.04.01, 16:16
Czytajac ogloszenia na tym i innych forach, wydaje sie byc charakterystyczne iz
kontrowersje wywoluja ogloszenia osob ktore sa zadowolone z zycia, pracy, kraju
w ktorym mieszkaja. Gdy tylko pojawi sie ktos piszacy pozytywnie, natychmiast
zjawia sie w odpowiedzi ogloszenie ,ze pewnie jest kretynem, pijakiem, ze
napewno klamie aby sie pocieszyc. W duzej mierze dotyczy to ogloszen pisanych z
z poza Polski jako ,ze ludziom tam mieszkajacym latwiej chyba jest byc
optymistami (nie twierdze ,ze jest to zasadnicza przyczyna). Czest tez gdy ktos
pisze o kraju swego zamieszkania w superlatywach , spotyka sie to natychmiast z
detalicznym wyszukiwaniem ciemnych stron danego kraju, jako przeciw waga.
Ciagle uwaza sie ,ze bycie szczesliwym, zadowolonycm z zycia, lubiacym wlasna
prace, sasiadow (nie zaleznie od ich koloru skory, wyznania, preferencji
sexualnych, wieku ,plcie.......itp) to takie rzeczy powinno sie skrywac
przed "wzrokiem" innych jako nie na miejscu. Czyzby narzekania, niezadowolenie,
pesymizm, ciagla depresja byly zachowaniami jedynie tolerowanycmi przez pewna
czesc spolecznosci internetowj (i nie tylko)uczestniczacej w dyskusjach na
forum? Dlaczego zadowolenie z wlasnych osiagniec jest uwazane za nieskromnosc i
powinno byc tematem tabu w dyskusjach z krajanami? Czy wszystko musi byc
zawsze "malowane czarnym kolorem"? Dlaczego nie potrafimy sie cieszyc
szczesciem i osiagnieniami innych a jedynie wiemy jak takich "wychylajacych
sie" gnoic?
Ogladalam ostatnio kilka programow TVPolonia i musze definitywnie
stwierdzic ,ze progamy sa zabojczo pesymistyczne, szare, smutne, nie ciekawe,
pelne nudnych (jakim prawem?) autorytatywnych definicji i zagadnien
przesyconych samobojcza atmosfera, skierowanych jednynie na z gory
zaplanowanego widza i nie dopuszczajacych nawet mysli iz widz moze byc inny niz
wyobrazenia o nim , szefa decydujacego o programie.

Stad tez o wiele chetniej ogladam RAI INTERNATIONAL jako ,ze tam ludzie sie
ciesz , usmiechaja, bawia. TV jest rozrywka, momentem odprezenia, chwila
wytchnienia dla widza ktory dzieki optymizmowi bijacemu z ekranu programu z
Itali, nabiera checi do zycia, werwy, energi.

TVPolonia - jest absurdalnie przeciwna w swoich zamierzeniach. Jej zadaniem
jest zanudzic widza na smierc, wpedzic go w posepny nastroj, wywolac agresje i
niezadowolenie.

Cos stanowczo w tym wszystkim nie gra! Czy polacy nie potrafia juz sie bawic,
odpoczywac, smiac i WESOLO spiewac? Dlaczego musza byc zawsze i wszedzie
grobowo powazni, przepojeni ideami i idealami przeszlosci, mocno zaangazowani w
widzenie wlasnego zycia jao jednej wielkiej poraszki?

Tak wiec usmiechnijcie sie troche a sami zobaczycie ,ze zyc z usmiechem jest
lzej. No chyba ,ze juz sami dobrowolnie skazujecie sie na powiedzenie" No z
czego sie cieszysz? Nigdy nie jest tak zle zeby nie moglo byc gorzej! Tak wiec
lepiej sie zastanow czy masz sie z czego cieszyc."
Obserwuj wątek
    • Gość: Swiatlo Re: Dlaczego szczescie i zadowolenie jednych , wywoluje u innych agres IP: *.potlnd1.or.home.com 26.04.01, 17:37
      Zgadzam sie z toba. Jezeli jednak chodzi o forum dyskusyjne na lamach Gazety,
      to negatywne posty zwykle pochodza od jednej, moze dwoch osob, ktore bardzo
      niekulturalnie atakuja kazdego kto sie tylko odezwie. Poczytaj sobie posty o
      Kanadzie. Jest tam jedna osoba ktora regularnie opluwa prawie kazdego. Trzeba
      sie nauczyc to ignorowac. Nie mozna pozwolic jednej osobie zepsuc cale forum.
      Zgadzam sie tez co do TV Polonia. Jest to jedyna stacja telewizyjna dla Polonii
      amerykanskiej, wiec nie mamy zadnego innego wyboru. Pisalem juz kilka razy do
      redakcji TV Polonia, dobrze byloby aby i inni pisali. Wiekszosc programow tam
      to albo natretne dewocjonalia, albo cegly ktorych nie oglada chyba nikt. Jakies
      galerie, gdzie kamera z uporem maniaka wpatruje sie przez pol godziny na jakis
      obraz, ktory mozna sobie bez problemu zaladowac za darmo z Internetu. Albo tez
      calogodzinne nieskonczenie nudne pogadanki o tematach ktore nikogo nie obchodza.
      Cala Polonia jaka znam ma ten kanal w TV, i nikt go tak naprawde nie oglada. Po
      prostu ma sie ten kanal bo nie ma innego wyboru.
      Jest to tak, jakby Polonia byla widziana z Polski jako jakas taka grupa
      przyglupow. Czy tak jest naprawde? Czy naprawde tak nas widzicie?

Swiatlo
      • Gość: doktor TV Polonia IP: 134.65.105.* 27.04.01, 11:04
        Panowie. Czy w Ameryce nie mozna ogladac innego polskiego programu? czy sa lokalne stacje TV?
        wiem ze Polsat ma 3 stacje w krajach nadbaltyckich -Litwa Lotwa Estonia. Czy nie ma Polsatu w
        Ameryce?
        Ja rozwazalem jak z satelity zciagnac sobie kodowany polski program -caly pakiet. Nie jestem
        techniczny i nie wiem czy to co pisze ma sens. Rozwazalem zakup CYFRY+ z dekoderem w Polsce.
        Rodzina placilaby abonament miesieczny a ja moze moglbym to ogladac. Co prawda jestem we Wloszech a
        nie na innej polkuli. Nielegalny jest wywoz dekodera z Polski. Co robic?
        Polonia faktycznie jest chyba najslabszym polskim programem. Moze jest nisza w tym interesie
        polskiej TV? moze ktos ja wypelni?
        d
        • Gość: Swiatlo Re: TV Polonia IP: *.easypower.com 27.04.01, 18:01
          Gość portalu: doktor napisał(a):

> Panowie. Czy w Ameryce nie mozna ogladac innego polskiego programu? czy sa loka
          > lne stacje TV?
          > wiem ze Polsat ma 3 stacje w krajach nadbaltyckich -Litwa Lotwa Estonia. Czy ni
          > e ma Polsatu w
          > Ameryce?
          > Ja rozwazalem jak z satelity zciagnac sobie kodowany polski program -caly pakie
          > t. Nie jestem
          > techniczny i nie wiem czy to co pisze ma sens. Rozwazalem zakup CYFRY+ z dekode
          > rem w Polsce.
          > Rodzina placilaby abonament miesieczny a ja moze moglbym to ogladac. Co prawda
          > jestem we Wloszech a
          > nie na innej polkuli. Nielegalny jest wywoz dekodera z Polski. Co robic?
          > Polonia faktycznie jest chyba najslabszym polskim programem. Moze jest nisza w
          > tym interesie
          > polskiej TV? moze ktos ja wypelni?
          > d

Na Wschodnim Wybrzezu pewnie jest jakis polski kanal polonijny. Niech moze ktos
          ze Wschodniego Wybrzeza sie wypowie. Ja nie wiem jaka jest jego jakosc. Natomiast
          tutaj, na Zachodnim Wybrzezu, poza TV Polonia nie ma zupelnie nic. TV Polonia
          jest dostepna jako jedna z opcji oferowanej przez Dish Network i to jest wszystko.
          Nie chodzi mi nawet o kanal polonijny tutaj. Za malo nas tu jest. Ale czy
          naprawde tak duzo kosztuje poprawa jakosci tej nieszczesnej TV Polonia? Przeciez
          ten kanal jest kompletnie NIEOGLADALNY! Nie moga zamiast tego puscic na setelite
          jakiegos innego programu z Polski? Niech on nie bedzie bezposrednio adresowany do
          Polonii, pal licho, ale niech bedzie przynajmniej ociupinke lepszy.
          Rosjanie maja na Dish Network dwa kanaly NTW. Jeden to newsy, rozrywka i sport, a
          drugi to filmy na okraglo. Nie mozna zrobic dokladnie tego samego u nas?
          Swiatlo
        • Gość: Greg Re: TV Polonia IP: 212.187.240.* 20.08.01, 12:14
          Mam w Skandynawii Polsat Cyfrowy, kupiony na nazwisko rodziny w pOlsce i ona za
          to placi. Kto ci zabroni wywiezc dekoder z Polski? to bzdura.
      • Gość: ........ Re: Dlaczego szczescie i zadowolenie jednych , wywoluje u innych agres IP: *.tdsb.on.ca 27.04.01, 18:16
        ...Swiatlo ja mysle ze Malina wlasnie miala na mysli takich jak ty, ktorzy nie
        potrafia znalezc wlasnego miejsca i wszystko dookola opluwaja...dzisiaj plujesz
        na Kanadze i Polske, jutro bedziesz plul na USA...ot taka wsza...
        • Gość: QERFV Re: Dlaczego szczescie i zadowolenie jednych , wywoluje u innych agres IP: *.ym1.on.wave.home.com 27.04.01, 18:32
          Z UST MI TO WYJELES KOLEGO....na innym poscie zamknalem mu gebe...wyjezda mi z
          amerykanskim modelem spoleczenstwa itd itp ze jest lepszy niz kanadyjski
          blalala...podalem mu przyklad cincinatti i sie zamknal...zwykly klamca ktoey
          nie wie co ma ze soba zrobic wiec wypisuje bzdury na temat kraju o ktorym nie
          ma najmniejszego pojecia...sad.....Jajglupsze jest to ze on porownuje
          gospodarke USA do kanadyjskiej..idiota....Kanada corocznie jest wybierana jako
          najlepsze panstwo do zycia nie ze wzgledu na wusokosc zarobkow ale na jakosc
          zycia...tylko skad ten petak moze to wiedziec? Jezeli chodzi o zarobki to USA
          jest zdaje sie na 4 miejscu na swiecie...Swiatlo wracaj do kesonow....
          • Gość: zybi Re: Dlaczego szczescie i zadowolenie jednych , wywoluje u innych agres IP: 130.68.2.* 28.04.01, 01:23
            Jezeli mnie pytali z kad jestes - i naiwnie ,mowilem ze z W-wy. To sie
            dowiadywalem ze mieszkalem obok stolicy i do miasta jezdzilem w zaprzegu
            ciagnionym przez woly- krowy. A moj rozmowca okreslal sie ze jest z
            bialostockiego. Wyciagnalem wniosek ze- biedni ludzie- bez wyksztalcenia czuja
            wzgarde do innych. Dlaczego ????
            Ale to wlasnie ci biedni ludzie, glownie emigrowali za chlebem ???
            Jezeli emigrant, potrafil w Polsce jedynie klepac :
            - kose do koszenia trawy
            -biede .... bo do szkoly nie chodzil
            to po dotarciu do NOWEGO KRAJU
            zazwyczaj robil to samo
            - poszedl po zasilek dla bezrobotnych
            - wykonywal tylko prace na dachu lub sprzatanie
            I byl zly na wszystko, tym bardziej bo widzial bogactwo innych.
            Natomiast jest bardzo malo emigrantow Ludzi sukcesu i oni sie nie chwala i nie
            sa na FORUM
            Jak mam swoj zawod i pracuje w zawodzie tutaj, to mam lepiej niz w Polsce.
            Jak mam znajomych co w kraju mieli jaks maly biznes to i tu tez to samo robia.
            Jedni ludzie potrafia sie dostosowac, podpatrzyc innych i wiecej zarobic.
            Ameryka daje szanse tym co chca sie dorobic.
            ----Chdze na kurs--
            • Gość: Volny cale szczescie ZYBI jest inny........... wywoluje u innych agres IP: *.dsl.lsan03.pacbell.net 20.08.01, 09:10
              Gosciu ZYBI dziekuje Ci jeden z niewielu piszesz pozytywnie.
              Zycze Ci wszystkiego najlepszego
              Witold Wolkowski
              email Witold@volny.com

Gość portalu: zybi napisał(a):

> Jezeli mnie pytali z kad jestes - i naiwnie ,mowilem ze z W-wy. To sie
              > dowiadywalem ze mieszkalem obok stolicy i do miasta jezdzilem w zaprzegu
              > ciagnionym przez woly- krowy. A moj rozmowca okreslal sie ze jest z
              > bialostockiego. Wyciagnalem wniosek ze- biedni ludzie- bez wyksztalcenia czuja
              >
              > wzgarde do innych. Dlaczego ????
              > Ale to wlasnie ci biedni ludzie, glownie emigrowali za chlebem ???
              > Jezeli emigrant, potrafil w Polsce jedynie klepac :
              > - kose do koszenia trawy
              > -biede .... bo do szkoly nie chodzil
              > to po dotarciu do NOWEGO KRAJU
              > zazwyczaj robil to samo
              > - poszedl po zasilek dla bezrobotnych
              > - wykonywal tylko prace na dachu lub sprzatanie
              > I byl zly na wszystko, tym bardziej bo widzial bogactwo innych.
              > Natomiast jest bardzo malo emigrantow Ludzi sukcesu i oni sie nie chwala i nie
              > sa na FORUM
              > Jak mam swoj zawod i pracuje w zawodzie tutaj, to mam lepiej niz w Polsce.
              > Jak mam znajomych co w kraju mieli jaks maly biznes to i tu tez to samo robia.
              > Jedni ludzie potrafia sie dostosowac, podpatrzyc innych i wiecej zarobic.
              > Ameryka daje szanse tym co chca sie dorobic.
              > ----Chdze na kurs--
              • Gość: sharky Czy wy ludzie nie macie wiekszych problemow niz TV? IP: *.hg.mdip.bt.net 20.08.01, 11:15
                Mieszkam w Anglii i nawet mi sie nie sni zeby ogladac polska TV. Przyjechalem
                tutaj zeby poznawac nowa kulture, nowych ludzi a nie tkwic ciagle w ojczyznie i
                wspominac jak tam jest dobrze. Jesli nie podoba sie wam telewizja w Ameryce czy
                gdziekolwiek indziej, wracajcie do kraju: tam jest kilkanascie wspanialych
                programow dla kazdego!
                • Gość: sveana Re: Czy wy ludzie nie macie wiekszych problemow niz TV? IP: 194.22.148.* 20.08.01, 15:34
                  Gość portalu: sharky napisał(a):

> Mieszkam w Anglii i nawet mi sie nie sni zeby ogladac polska TV. Przyjechalem
                  > tutaj zeby poznawac nowa kulture, nowych ludzi a nie tkwic ciagle w ojczyznie i
                  >
                  > wspominac jak tam jest dobrze. Jesli nie podoba sie wam telewizja w Ameryce czy
                  >
                  > gdziekolwiek indziej, wracajcie do kraju: tam jest kilkanascie wspanialych
                  > programow dla kazdego!

A ja mysle, ze zadne przegiecie nie ma sensu. Zaprzeczanie swojej polskosci i zdecydowane sie od niej odcinanie przyniesie tylko w konsekwencji gorycz i pustke, bo jednak jest w nas ta polskosc, i poza tym, jesli ma sie dobre kulturalne korzenie, to nie ma sie czego wstydzic. Poznawanie nowego kraju jest oczywiste i bez dyskusji wazne, ale "kupowanie" wszystkiego, co pochodzi z nowej kultury, i odrzucanie wszystkiego, co we mnie z Polaka, mija sie z celem. Nie oszukujmy sie - nigdy emigracja pierwszego pokolenia nie zmieni skory, zreszta po co? Uwazam, ze nalezy dodac nowy kraj do doswiadczen starego, umiec to razem przetrawic, i wzbogacic sie w ten sposob.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka