Dodaj do ulubionych

Dlaczego Polacy sa rasistami?

14.10.03, 09:57
Odpowiedz: bo nie czytali watku na bisie napisanego przez Dona2.

"a co ciebie obchodzi ilosc "kolorowych" w kraju w ktorym nie mieszkasz i
miescie w ,ktorym kto wie czy bedziesz przebywal innaczej jak turysta? bo
gdzie
jest napisane ,ze akurat uda ci sie dostac tam na studia-zycie jest okrutne i
pelne niespodzianek.To bylo na tyle w zwiazku z opinia wniesiona na forum.O
innych kuriozach nie wspomne ,bo szkoda czasu.Tyle ma do powiedzenia Don."

Co nas w ogole obchodzi ilosc czarnych w miescie w ktorym zyjemy? Co nas w
ogole czarni obchodza? Nierasistowsko mowiac, to pies im morde lizal.
Przeciez czarnych nie obchodza Polacy... Czyzby czarni byli bardziej
oswieceni od Polakow? drei_lilien z Bialego Jackowa

Obserwuj wątek
    • ilecka Re: Dlaczego Polacy sa rasistami? 14.10.03, 11:01
      bo maja kompleksy
    • kasienka80 Re: Dlaczego Polacy sa rasistami? 14.10.03, 11:21
      bo nie jestesmy przyzwyczajeni do widoku kogos o innym kolorze skory,
      wygladzie, sposobie ubierania sie itp
      w Polsce cudzoziemcow a szczegolnie Kolorowych nie jest duzo (nie mowie tu o
      Wietnamczykach, bo tych akurat jest pelno a szczegolnie w Warszawie) wiec nie
      mamy gdzie sie z tym widokiem zaznajomic.
      ale rasizm-taki prawdziwy, nie polegajacy na mowienie "nie lubie" jest zly i
      nalezy go potepiac
    • lalka_01 Re: Dlaczego Polacy sa rasistami? 14.10.03, 11:23
      To nie jest cytat z bisa, tylko z dwojki....
    • Gość: VIP-1 Re: Dlaczego Polacy sa rasistami? IP: *.mt.sfl.net 14.10.03, 12:49
      jakimi rasistami? i dlaczego Polacy?
      a co ty wogole rozumiesz przez rasizm?
      czy to ze nie mam ochoty w ich sasiedztwie mieszkac?
      czy to ze nie chce by moje dzieciaki sie z nimi zadawaly?
      bo jesli tak tos glupek
      a inne go "rasizmu" wsrod Polakow to ja tutaj nie zauwazylem
      • Gość: Ruta Re: Dlaczego Polacy sa rasistami? IP: *.ny325.east.verizon.net 14.10.03, 13:57
        VIP-1, trudno dyskutowac z toba z oczywistych wzgledow, ale na pewno jestes
        slepy skoro nic nie zauwazyles w nas zlego.
        • Gość: VIP-1 Re: Dlaczego Polacy sa rasistami? IP: *.mt.sfl.net 14.10.03, 14:32
          slepy na co?
          na to co widze?
          i coz takiego zlego
          innego niz w innych nacjach
          mialbym w nas widziec?
          nie wiem rutko gdzie mieszkasz
          ale u nas sa dzielnice w ktorych
          i za darmo mieszkac bym nie chcial
          • yagnieszka Re: Dlaczego Polacy sa rasistami? 14.10.03, 17:29
            Bardzo mi nie odpowiada generalizacja zawarta w pytaniu. Nie jestem rasistka i
            znam bardzo wielu Polakow, ktorzy tez nie sa. I prawde mowiac, jakiez to ma
            znaczenie, ze grupka zakompleksionych pseudo-biznesmen'ow inwestujacych w domy
            gdzies w Vermoncie czy innym Texasie ma poglady rasistowskie? I tak ich
            publicznie glosic nie beda tam, gdzie mieszkaja, bo ich zamkna w jakims
            gustownym Sing-Sing. I slusznie. Wyzywaja sie wiec na potege na polskim Forum
            albo przy piwie w jakims zapyzialym polskim pubie. A w zyciu i tak - ogon pod
            siebie i jak VIP - grzecznie pracuja ze wszystkimi nacjami swiata, klaniaja sie
            co rano uprzejmie i "how-are-youja" bez zajakniecia bialym, czarnym, zielonym,
            w kropki czy w turbanie. I to jest fajne - ze idiota mozna sobie byc w duszy
            ile sie chce, ale w zwyczajnym zyciu trzeba sie zachowywac rozsadnie,
            kulturalnie i inteligentnie. Niezaleznie od rasy.
      • xurek VIP, moglbys dorzucic pare szczegolow? 14.10.03, 14:00

> a co ty wogole rozumiesz przez rasizm?
        > czy to ze nie mam ochoty w ich sasiedztwie mieszkac?
        > czy to ze nie chce by moje dzieciaki sie z nimi zadawaly?
        > bo jesli tak tos glupek

Kto to sa dla Ciebie ci "oni", ktorzy nie powinni obok Ciebie mieszkac i sie z
        Twoimi dziecmi zadawac? Wszyscy Nie-Polacy? A jezeli nie wszyscy Nie-Polacy, to
        ktorzy? Czym ci "niechciani" sie charakteryzuja?

No i co to Twoim zdaniem jest rasiszm i gdzie sie zaczyna?

> a inne go "rasizmu" wsrod Polakow to ja tutaj nie zauwazylem

To Ty chyba malo spostrzegawczy jestes smile)))

Xurek
        • Gość: VIP-1 Re: VIP, moglbys dorzucic pare szczegolow? IP: *.mt.sfl.net 14.10.03, 14:24
          pracuje z roznymi rasami
          i w pracy mi to nie przeszkadza
          ale nie jest moja wina
          ze property tanieje gdzie 'kolory' mieszkaja
          nie jest moja wina ze przestepczosc jest wieksza
          gdzie 'kolory' mieszkaja
          nie jest moja wina ze w szkolach
          w ktorych 'kolorow' jest zbyt duzo
          rowniez i przemoc jest wieksza

co do narodu wybranego do czego stary nawiazuje
          to moze popatrz na inne nacje zanim Polakow ocenisz

jesli chodzi o rasizm to Polacy
          nie mieli zbyt wiele wspolnego
          z RPA, Rodezja czy Angola

to tak w skrocie
          • xurek Re: VIP, moglbys dorzucic pare szczegolow? 14.10.03, 15:30
            > ale nie jest moja wina
            > ze property tanieje gdzie 'kolory' mieszkaja
            > nie jest moja wina ze przestepczosc jest wieksza
            > gdzie 'kolory' mieszkaja
            > nie jest moja wina ze w szkolach
            > w ktorych 'kolorow' jest zbyt duzo
            > rowniez i przemoc jest wieksza

A w "czysto polskich" dzielnicach property drozeja, poziom w szkolach sie
            podnosi i przestepczosc maleje? Cos trudno mi w to uwierzyc.....

Rozumiem twoje "materialne podejscie", tez nie kupilabym sobie domu w slumsach,
            uwazam jednak, ze b. generalizujesz tudziez "koloryzujesz" problem. W naszej
            dzielnicy najwieksze/najlepsze domki maja "kolorowi" ze Sri Lanki, dzielnicy to
            jakos nie zaszkodzilo......

> co do narodu wybranego do czego stary nawiazuje
            > to moze popatrz na inne nacje zanim Polakow ocenisz

To chyba nie do mnie? Ja staram sie zawsze oceniac jednostki na podstawie ich
            jednostkowych postaw a nie "nacje" a juz sczegolnie nie na podstawie
            ich "koloru".

> jesli chodzi o rasizm to Polacy
            > nie mieli zbyt wiele wspolnego
            > z RPA, Rodezja czy Angola

Nie maja, bo sa tacy szlachetni czy nie maja, bo nie nadazyla sie okazja?
            Ciekawi mnie Twoja opinia.

Xurek
            • jot-23 Re: VIP, moglbys dorzucic pare szczegolow? 14.10.03, 15:45
              xurek napisała:

> > ale nie jest moja wina
              > > ze property tanieje gdzie 'kolory' mieszkaja
              > > nie jest moja wina ze przestepczosc jest wieksza
              > > gdzie 'kolory' mieszkaja
              > > nie jest moja wina ze w szkolach
              > > w ktorych 'kolorow' jest zbyt duzo
              > > rowniez i przemoc jest wieksza
              >
              > A w "czysto polskich" dzielnicach property drozeja, poziom w szkolach sie
              > podnosi i przestepczosc maleje? Cos trudno mi w to uwierzyc.....
              >
              > Rozumiem twoje "materialne podejscie", tez nie kupilabym sobie domu w
              slumsach,
              >
              > uwazam jednak, ze b. generalizujesz tudziez "koloryzujesz" problem. W naszej
              > dzielnicy najwieksze/najlepsze domki maja "kolorowi" ze Sri Lanki, dzielnicy
              to
              >
              > jakos nie zaszkodzilo......
              >

nie ma co tu zbytnio filozofowac... nie chodzi przeciez o wszystkie inne
              rasy... nikt nie ucieka z dzielnic chinczykow, koreanczykow, grekow
              irlandczykow czy chociazby polakow. poploch zaczyna sie gdy na rogach
              zaczynaja sie zbierac grupki czarnych wyrostkow i salse od sasiada slychac do
              wczesnych godzin rannych. nie znam miejsca w usa, ktore maja bardzo dluga i
              bolesna walke o integracje roznymi sposobami za soba, w ktorym czarni
              potrafili by stworzyc "succesfull" neighbourhood. rozumiesz xurku? nie ma
              takich! czyta sie o "zintegrowanym" New Rochelle na przyklad... (wsadz te 3
              slowa na yahoo)... jesli bys tam pojechala to wlos by ci sie zjezyl na
              plecach. o przyczynach nie bede tu dyskutowal...ale wlasnie dlatego ze, jak
              sobie "zartuje", wszystkich czarnych mozna z Vermontu wywiesc jednym
              pociagiem, wybralismy ten stan do osiedlenia sie.
              • xurek do Jota 14.10.03, 16:23
                Jot, co mnie najbardziej wnerwia w temacie, to stanowisko wielu, ktore ty
                bardzo ladnie ujales „czarne ghetta sa okropne, wiec czarni sa do dupy a to
                wszystko dlatego, iz w USA tak jest“. Po pierwsze nalezaloby sie zastanowic
                dlaczego tak jest – czy dlatego, ze czarni sa tacy okropni czy tez z powodu
                tego w jaki sposob i na jakich warunkach sie w tym USA znalezli. I nie
                opowiadaj mi prosze o rozwoju ostatnich paru lat, o jakistam stypendiach i
                rownych badz nawet rowniejsych szansach, ktore w zawrotnym tempie maja naprawic
                bledy stuletniej przeszlosci.

W Niemczech najwiekszym problemem nie sa ghetta „czarne“ (ktore de facto nie
                istnieja), tylko tureckie. Czyli co? Turcy w USA sa biali a w Niemczech czarni?
                Najwiekszym problemem w Szwajcarii sa ghetta (prawie nie istniejace) ex-
                Jugoslowian – tez przestali byc tutaj biali czy jak? Statusem swoim zastapili
                nota bene owa Sri Lanke, ktora jeszcze 10 lat temu uwazana byla za “dno” a
                teraz nagle zrobila sie zupelnie do przyjecia.

Jezeli chodzi o “nieuciekanie” z dzielnic chinskich w USA, to slyszalam juz
                zupelnie inne opinie na ten temat niz Twoja.

Ja wcale nie twierdze, ze problem Afroamerykanow nie jest problemem, ale
                twierdze, ze generalizujace i nieco demagogiczne podejscie podobne do Twojego
                nie pomaga w jego rozwiazaniu.

“ale wlasnie dlatego ze, jak sobie "zartuje", wszystkich czarnych mozna z
                Vermontu wywiesc jednym pociagiem, wybralismy ten stan do osiedlenia sie.“

Pozwol, ze nie bede sie smiac z Twojego zartu, tak samo jak sie nie smieje z
                zartow typu “wieso soll ich das Auto abschliessen, Du bist doch die einzige
                Polin weit und breit”.

Xurek
                • wujek_karol XUrek 14.10.03, 16:26
                  powiedz, tobie naprawde ktos powiedzial to o tym aucie?!
                  • xurek tak, i mial to byc niezwykle dowcipny zart 14.10.03, 16:42
                    Szwajcarzy czesto nie zamykaja aut. Mnie to bardzo zdziwilo, gdyz fenomen jest
                    to w swiecie rzadki, ale tutaj uczciwosc naprawde jest duza. Na moje pytanie,
                    dlaczego nie zamykasz, dostalam taka odpowiedz. Bez zadnego siwadomego
                    podtekstu rasistowskiego oczywiscie (w co wierze), facet tak sobie zazartowal,
                    jego zdaniem.

Xurek
                    • wujek_karol Re: tak, i mial to byc niezwykle dowcipny zart 14.10.03, 17:25
                      To jest bardzo tragiczny zart. Takich debili jest pelno w kazdym kraju i to
                      jest wlasnie rasizm ktorym tych ludzi zaprogramowano a potem juz nie wiadomo
                      kto kiedy i dlaczego. Jakis mlot przy wladzy albo ekipa os obmysli zeby sie
                      dluzej utrzymac koryta i tak to juz pozniej leci. Z kazdym dniem ludzkosc mnie
                      coraz bardziej rozczarowuje. Nie tak sobie wyobrazalem zycie, nie tak sobie
                      wyobrazalem zycie w USA. Skad sie bierze tylu idiotow? Wiezienia pelne, a filmy
                      jeszcze pokazuja jak rozwalic glowe i czym.
                • jot-23 Re: do Jota 14.10.03, 16:52
                  xurek napisała:

> Jot, co mnie najbardziej wnerwia w temacie, to stanowisko wielu, ktore ty
                  > bardzo ladnie ujales „czarne ghetta sa okropne, wiec czarni sa do dupy a
                  > to
                  > wszystko dlatego, iz w USA tak jest“. Po pierwsze nalezaloby sie zastanow
                  > ic
                  > dlaczego tak jest – czy dlatego, ze czarni sa tacy okropni czy tez z powo
                  > du
                  > tego w jaki sposob i na jakich warunkach sie w tym USA znalezli. I nie
                  > opowiadaj mi prosze o rozwoju ostatnich paru lat, o jakistam stypendiach i
                  > rownych badz nawet rowniejsych szansach, ktore w zawrotnym tempie maja
                  naprawic
                  >
                  > bledy stuletniej przeszlosci.
                  >
                  > W Niemczech najwiekszym problemem nie sa ghetta „czarne“ (ktore de
                  > facto nie
                  > istnieja), tylko tureckie. Czyli co? Turcy w USA sa biali a w Niemczech
                  czarni?
                  >
                  > Najwiekszym problemem w Szwajcarii sa ghetta (prawie nie istniejace) ex-
                  > Jugoslowian – tez przestali byc tutaj biali czy jak? Statusem swoim zasta
                  > pili
                  > nota bene owa Sri Lanke, ktora jeszcze 10 lat temu uwazana byla za “dno&#
                  > 8221; a
                  > teraz nagle zrobila sie zupelnie do przyjecia.
                  >
                  > Jezeli chodzi o “nieuciekanie” z dzielnic chinskich w USA, to slysz
                  > alam juz
                  > zupelnie inne opinie na ten temat niz Twoja.
                  >
                  > Ja wcale nie twierdze, ze problem Afroamerykanow nie jest problemem, ale
                  > twierdze, ze generalizujace i nieco demagogiczne podejscie podobne do
                  Twojego
                  > nie pomaga w jego rozwiazaniu.
                  >
                  > “ale wlasnie dlatego ze, jak sobie "zartuje", wszystkich czarnych mozna
                  > z
                  > Vermontu wywiesc jednym pociagiem, wybralismy ten stan do osiedlenia sie.“
                  > ;
                  >
                  > Pozwol, ze nie bede sie smiac z Twojego zartu, tak samo jak sie nie smieje z
                  > zartow typu “wieso soll ich das Auto abschliessen, Du bist doch die einzi
                  > ge
                  > Polin weit und breit”.
                  >
                  > Xurek
                  >

usa, jak napisalem ma DLUGA, nie paruletnia, historie walki z hydra
                  integracji. wydaje mi sie ze to jest pewna , constant, cecha dzialania
                  spoleczenstwa, ze jezeli tylko moze to znajduje w sobie swoich "czarnych"...im
                  latwiej ich odroznic tym prosciej i z gorki idzie proces antagonizowania tego
                  proletariatu ze "zdrowa" reszta.

pytanie jest co zmienia fakt posiadania swiadomosci ze nasi "czarni" sa tacy
                  jacy sa, z powodow socjotechnicznych a nie powiedzmy genetycznych?...

altruizm, pragmatyzm... nie jest trudno o wybor, gdy jedna z opcji jest
                  sikanie pod wiatr.

co do chinczykow... to nie, ludzie nie przejmuja sie zbytnio zwiekszaniem ich
                  ilosci w ich dzielnicach. jezeli slyszalas cos "konkretnego" to chetnie
                  podyskutujemy.
                  • xurek Re: do Jota 14.10.03, 17:20
                    > pytanie jest co zmienia fakt posiadania swiadomosci ze nasi "czarni" sa tacy
                    > jacy sa, z powodow socjotechnicznych a nie powiedzmy genetycznych?...

Roznica jest KOLOSALNA. Przede wszystkim dla owych czarnych - "genetyczna
                    podrzednosc" implikuje "po co mam sie wysilac, i tak nic z tego nie bedzie".
                    Dla reszty zalozenie takie czy siakie zmienia cale dlasze dzialanie, jezeli
                    komukolwiek na dzialaniu by zalezalo. Podrzednosc genetyczna oznacza "nalezy
                    sie pozbyc badz zamknac w ZOO", podrzednosc socjotechniczna oznacza "nalezy
                    poszukac metod DZIALAJACYCH, by sytuacje zmienic".

> altruizm, pragmatyzm... nie jest trudno o wybor, gdy jedna z opcji jest
                    > sikanie pod wiatr.

Jak mawia moj tatus, miedzy prostytutka a zakonnica jest jeszcze cala masa
                    normalnych kobiet. Nierzucanie nieprzemyslanych rasistowskich hasel nie
                    kosztuje wiele, a moze cos zmienic, np. w nastawieniu przyszlego pokolenia,
                    ktore "nie uslyszalo mimochodem, ze tatus Zydow sie nie lubi".

> co do chinczykow... to nie, ludzie nie przejmuja sie zbytnio zwiekszaniem ich
                    > ilosci w ich dzielnicach. jezeli slyszalas cos "konkretnego" to chetnie
                    > podyskutujemy.

Pewien Wloch zamieszkaly we wloskiej dzielnicy SF graniczacej z chinska zalil
                    sie, ze zalewaja, rynek psuja, sie nie integruja i ze coraz wiecej Wlochow i
                    innych spinkala z dzielnicy i ze domy traca na wartosci, bo do dzielnicy
                    chinskiej to sie idzie na targ i ew. do knajpy ale nie mieszkac. Poza tym mam
                    na ten temat mniej wiecej tyle do powiedzenia, co na temat zagrozenia inwazja
                    niedzwiedzi polarnych w grenlandzkich wsiach.

Xurek
                    • jot-23 Re: do Jota 14.10.03, 17:38
                      xurek napisała:

> Roznica jest KOLOSALNA. Przede wszystkim dla owych czarnych - "genetyczna
                      > podrzednosc" implikuje "po co mam sie wysilac, i tak nic z tego nie bedzie".
                      > Dla reszty zalozenie takie czy siakie zmienia cale dlasze dzialanie, jezeli
                      > komukolwiek na dzialaniu by zalezalo. Podrzednosc genetyczna oznacza "nalezy
                      > sie pozbyc badz zamknac w ZOO", podrzednosc socjotechniczna oznacza "nalezy
                      > poszukac metod DZIALAJACYCH, by sytuacje zmienic".
                      > Xurek

e tam zaraz podrzednosc... zalezy od doboru kryteriow...
                      powiedzmy "innosc"...to bedzie bardziej obiektywnie... i diametralnie zmienia
                      szerszy obraz rzeczy. masz jakies pomysly na szukanie metod , metod majacych
                      ostatecznie jakikowliek POZADANY skutek? metod ktore by przezwyciezaly
                      naturalna inercje populacji... jakies historyczne referencje ktore by dawaly
                      nadzieje? czy tez bedzie to "wazna jest droga a nie sam cel" i "umarl
                      probujac" swiec panie jego pamieci.
                      • xurek Metoda jest bardzo prosta tutaj, 14.10.03, 17:50
                        w USA sytuacja przedstawia sie zupelnie inaczej. Nie nalezy przyjmowac wiecej
                        cudzoziemcow na raz, niz mozna polknac. A tych, ktorych przyjmujemy, nalezy
                        zmusic do integracji poprzez obowiazkowe kursy jezykowe i takie ich
                        rozstrzelenie w pierwszych “przymusowych” mieszkaniach, ze maja za daleko, by
                        sie “zgrupowac”. I przede wszystkim nalezy podchodzic do nich zawsze i
                        wszedzie (rowniez w urzedach i sasiedztwie) jak do ludzi a nie podludzi. Nie
                        wysmiewac, nie pouczac, tylko uczyc i wyjasniac.
                        Szwajcarii udaje sie to z pewnoscia w wiekszym stopniu niz Niemcom. Naszemu
                        kantonowi udaje sie w 90%, za co nielubiany jest przez wiekszosc lewicowo
                        nastawionych organizacji wszelkich. Ja uwazam, ze postepuje brutalnie, ale
                        slusznie i ze inaczej nie bardzo sie da.

Co zrobic z Afroamerykanami w USA? Nie wiem. Dla mnie to w duzej mierze biedni
                        ludzie, ktorym juz tak sie wszystko pomerdalo, ze uwazaja siebie za
                        najgorszych, bialych za gorszych od nich i Afrykanow za gorszych od bialych.
                        Wyjscie z takiej sytuacji moze znalezc jakich geniusz od socjologii, ale ze
                        pewnoscia nie ja. Moze tez wyjscie znajdzie sie za jakies 500 lat samo. Dla
                        nich “idzie do przodu”, bo przynajmniej niewolnikami juz nie sa.

Xurek
                        • jot-23 Re: Metoda jest bardzo prosta tutaj, 14.10.03, 18:17
                          xurek napisała:

> Nie nalezy przyjmowac wiecej
                          > cudzoziemcow na raz, niz mozna polknac. A tych, ktorych przyjmujemy, nalezy
                          > zmusic do integracji poprzez obowiazkowe kursy jezykowe i takie ich
                          > rozstrzelenie w pierwszych “przymusowych” mieszkaniach, ze maja za
                          > daleko, by
                          > sie “zgrupowac”. I przede wszystkim nalezy podchodzic do nich zaws
                          > ze i
                          > wszedzie (rowniez w urzedach i sasiedztwie) jak do ludzi a nie podludzi. Nie
                          > wysmiewac, nie pouczac, tylko uczyc i wyjasniac.
                          > Szwajcarii udaje sie to z pewnoscia w wiekszym stopniu niz Niemcom. Naszemu
                          > kantonowi udaje sie w 90%, za co nielubiany jest przez wiekszosc lewicowo
                          > nastawionych organizacji wszelkich. Ja uwazam, ze postepuje brutalnie, ale
                          > slusznie i ze inaczej nie bardzo sie da.

metody ktore przedstawiasz konfliktuja z systemem demokratycznym ktory
                          obowiazuje w naszej sferze kulturowej. Odgorne zmuszanie, nie przyjmowanie...
                          nakierowywanie...to nie przejdzie. najwyrazniej twoj kanton jest dopiero u
                          progu drogi cierniowej. mysle ze zjawisko imigracji masowej, do szwajcarji to
                          fenomen ostatnich paru dekad? stad ten optymizm. wspomnialas
                          o "jugoslowianach"... jugoslawia to dobry przyklad jak proletariat rozsadza
                          spoleczenstwo od srodka, nawet te ktore stosuja zalecane przez ciebie srodki
                          przymusu. jakos tak sie dziwnie dzieje ze ci "ciemniejsi" rozmnazaja sie
                          szybciej niz zgnusniala i zadowolona warstwa rzadzaca! Kosowo, przed bodajze
                          60 laty mialo stosunek ludnosci serbowie-albanczycy zupelnie odwrotny niz bylo
                          to 5 lat temu...z 80-20 zrobilo sie 20-80... jak temu zapobiegniesz? na sile
                          bedziesz wzeniac przybyszow w lokalna populacje? kastrowac jak szwedzi?
                          przyszlosc jest w holandii.... 40% mieszkancow wiekszych miast to
                          NIEZINTEGROWANE mniejszosci etniczne. I to w kraju o niesamowicie
                          zdyscyplinowanym i silnym spoleczenstwie...praktycznie bez precedensu na tle
                          reszty swiata.
                          • xurek nie jest tak zle :)) 14.10.03, 18:36
                            Srilankowcy stanowili "na poczatku" podobny problem do Jugoslowian - teraz juz
                            nie stanowia, wiec jest szansa, ze za pare (nasicie?) lat ex-Jogoslowianie tez
                            nie beda. Co nie znaczy, ze metoda "Holednerska" nie jest lepsza - nie wiem za
                            wiele o Holandii, czy mozesz strescic, na czym ona polega?

Jezeli zas chodzi o demokracje, to mam takie osobiste zdanie, ze dla ochrony
                            demotrakcji potrzebne sa nieraz calkiem niedemokratyczne metody i ze nie zawsze
                            i nie wszedzie sa one zle.

Xurek
                  • wujek_karol Re: do Jota 14.10.03, 17:29
                    Jot-23, nie zebym chcial zaraz argumentowac ale sam slyszalem co sie dzieje np
                    w Californi noca w chinskiej dzielnicy. Druga sprawa to, ze CHinczycy sa
                    wyjatkowo wredni, death of 1000 cuts, 'chamskie zrobienie w konia'. Pracowalem
                    z kilkoma (tak jak by oni dla ciebie byli nowoscia...) i powiem ci ze jest to
                    chyba jedyna grupa z ktora uwazam wiecej jak ze zgnilym jajkiem a szczegolnie w
                    ostatnich latach gdy ich faworyzuja z uwagi na gospodarke. Narod z ktorym
                    uwazam tylko Rosja moze sobie poradzic.
                    • jot-23 Re: do Jota 14.10.03, 17:44
                      wujek_karol napisał:

> Jot-23, nie zebym chcial zaraz argumentowac ale sam slyszalem co sie dzieje
                      np
                      > w Californi noca w chinskiej dzielnicy. Druga sprawa to, ze CHinczycy sa
                      > wyjatkowo wredni, death of 1000 cuts, 'chamskie zrobienie w konia'.
                      Pracowalem
                      > z kilkoma (tak jak by oni dla ciebie byli nowoscia...) i powiem ci ze jest
                      to
                      > chyba jedyna grupa z ktora uwazam wiecej jak ze zgnilym jajkiem a
                      szczegolnie w
                      >
                      > ostatnich latach gdy ich faworyzuja z uwagi na gospodarke. Narod z ktorym
                      > uwazam tylko Rosja moze sobie poradzic.

jak mowil konfucjusz:
                      Man who pee on electric fence receive shocking news.

na wszyskich znajdziesz jakiegos haka, wystarczy cierpliwosc i chec w
                      szukaniu. jakbysmy byli wszyscy "color" blind...to trzeba by bylo to zalatwiac
                      w inny sposob... np wmawiac sobie ze wszytko jest ok! autosugestia czyni
                      cuda...
              • waldek.usa Re: VIP, moglbys dorzucic pare szczegolow? 14.10.03, 19:03
                jot-23 napisał:

> xurek napisała:
                >
                > > > ale nie jest moja wina
                > > > ze property tanieje gdzie 'kolory' mieszkaja
                > > > nie jest moja wina ze przestepczosc jest wieksza
                > > > gdzie 'kolory' mieszkaja
                > > > nie jest moja wina ze w szkolach
                > > > w ktorych 'kolorow' jest zbyt duzo
                > > > rowniez i przemoc jest wieksza
                > >
                > > A w "czysto polskich" dzielnicach property drozeja, poziom w szkolach sie
                > > podnosi i przestepczosc maleje? Cos trudno mi w to uwierzyc.....
                > >
                > > Rozumiem twoje "materialne podejscie", tez nie kupilabym sobie domu w
                > slumsach,
                > >
                > > uwazam jednak, ze b. generalizujesz tudziez "koloryzujesz" problem. W nasz
                > ej
                > > dzielnicy najwieksze/najlepsze domki maja "kolorowi" ze Sri Lanki, dzielni
                > cy
                > to
                > >
                > > jakos nie zaszkodzilo......
                > >
                >
                > nie ma co tu zbytnio filozofowac... nie chodzi przeciez o wszystkie inne
                > rasy... nikt nie ucieka z dzielnic chinczykow, koreanczykow, grekow
                > irlandczykow czy chociazby polakow. poploch zaczyna sie gdy na rogach
                > zaczynaja sie zbierac grupki czarnych wyrostkow i salse od sasiada slychac do
                > wczesnych godzin rannych. nie znam miejsca w usa, ktore maja bardzo dluga i
                > bolesna walke o integracje roznymi sposobami za soba, w ktorym czarni
                > potrafili by stworzyc "succesfull" neighbourhood. rozumiesz xurku? nie ma
                > takich! czyta sie o "zintegrowanym" New Rochelle na przyklad... (wsadz te 3
                > slowa na yahoo)... jesli bys tam pojechala to wlos by ci sie zjezyl na
                > plecach. o przyczynach nie bede tu dyskutowal...ale wlasnie dlatego ze, jak
                > sobie "zartuje", wszystkich czarnych mozna z Vermontu wywiesc jednym
                > pociagiem, wybralismy ten stan do osiedlenia sie.
                >
                >
                JFK probowal zintegrowac czarnych i irlandczykow w South Boston - Mala
                Irlandia. Doszlo do starc na Carson Beach, murzyni calkowicie zdemolowali
                osiedle i wyniesli sie na murzynowo. Tylko w ostatnich latach sytuacja sie
                zmienila, South Boston zrobil sie drogi, pojawilo sie wiele "young
                professionals" i nawet troche innych ras tu i owdzie, ale stary problem wciaz
                istnieje...

www.watson.org/~lisa/blackhistory/school-integration/boston/
              • Gość: sp;lit Re: VIP, moglbys dorzucic ,... Shut up !!!, jot ! IP: *.nas34.bellevue1.wa.us.da.qwest.net 14.10.03, 20:23
                jot-23 napisał:

> xurek napisała:
                >
                > > > ale nie jest moja wina
                > > > ze property tanieje gdzie 'kolory' mieszkaja
                > > > nie jest moja wina ze przestepczosc jest wieksza
                > > > gdzie 'kolory' mieszkaja
                > > > nie jest moja wina ze w szkolach
                > > > w ktorych 'kolorow' jest zbyt duzo
                > > > rowniez i przemoc jest wieksza
                > >
                > > A w "czysto polskich" dzielnicach property drozeja, poziom w szkolach sie
                > > podnosi i przestepczosc maleje? Cos trudno mi w to uwierzyc.....
                > >
                > > Rozumiem twoje "materialne podejscie", tez nie kupilabym sobie domu w
                > slumsach,
                > >
                > > uwazam jednak, ze b. generalizujesz tudziez "koloryzujesz" problem. W nasz
                > ej
                > > dzielnicy najwieksze/najlepsze domki maja "kolorowi" ze Sri Lanki, dzielni
                > cy
                > to
                > >
                > > jakos nie zaszkodzilo......
                > >
                >
                > nie ma co tu zbytnio filozofowac... nie chodzi przeciez o wszystkie inne
                > rasy... nikt nie ucieka z dzielnic chinczykow, koreanczykow, grekow
                > irlandczykow czy chociazby polakow. poploch zaczyna sie gdy na rogach
                > zaczynaja sie zbierac grupki czarnych wyrostkow i salse od sasiada slychac do
                > wczesnych godzin rannych. nie znam miejsca w usa, ktore maja bardzo dluga i
                > bolesna walke o integracje roznymi sposobami za soba, w ktorym czarni
                > potrafili by stworzyc "succesfull" neighbourhood. rozumiesz xurku? nie ma
                > takich! czyta sie o "zintegrowanym" New Rochelle na przyklad... (wsadz te 3
                > slowa na yahoo)... jesli bys tam pojechala to wlos by ci sie zjezyl na
                > plecach. o przyczynach nie bede tu dyskutowal...ale wlasnie dlatego ze, jak
                > sobie "zartuje", wszystkich czarnych mozna z Vermontu wywiesc jednym
                > pociagiem, wybralismy ten stan do osiedlenia sie.

================================================================================

Bo Somalis uslysza smile))
                >
                >
            • Gość: VIP-1 Re: VIP, moglbys dorzucic pare szczegolow? IP: *.mt.sfl.net 14.10.03, 15:59
              Jotek ci juz po czesci odpowiedzial
              a co do rodezji i innych
              to tylko popatrz co sie zaczelo dziac
              jak czarni zamiast bialych rzadzic zaczeli
            • Gość: sp;lit Re: VIP, moglbys dorzucic pare szczegolow? IP: *.nas34.bellevue1.wa.us.da.qwest.net 14.10.03, 16:07
              xurek napisała:

> > ale nie jest moja wina
              > > ze property tanieje gdzie 'kolory' mieszkaja
              > > nie jest moja wina ze przestepczosc jest wieksza
              > > gdzie 'kolory' mieszkaja
              > > nie jest moja wina ze w szkolach
              > > w ktorych 'kolorow' jest zbyt duzo
              > > rowniez i przemoc jest wieksza
              >
              > A w "czysto polskich" dzielnicach property drozeja, poziom w szkolach sie
              > podnosi i przestepczosc maleje? Cos trudno mi w to uwierzyc.....
              >
              > Rozumiem twoje "materialne podejscie", tez nie kupilabym sobie domu w
              slumsach,
              >
              > uwazam jednak, ze b. generalizujesz tudziez "koloryzujesz" problem. W naszej
              > dzielnicy najwieksze/najlepsze domki maja "kolorowi" ze Sri Lanki, dzielnicy
              to
              >
              > jakos nie zaszkodzilo......
              >
              > > co do narodu wybranego do czego stary nawiazuje
              > > to moze popatrz na inne nacje zanim Polakow ocenisz
              >
              > To chyba nie do mnie? Ja staram sie zawsze oceniac jednostki na podstawie ich
              > jednostkowych postaw a nie "nacje" a juz sczegolnie nie na podstawie
              > ich "koloru".
              >
              > > jesli chodzi o rasizm to Polacy
              > > nie mieli zbyt wiele wspolnego
              > > z RPA, Rodezja czy Angola
              >
              > Nie maja, bo sa tacy szlachetni czy nie maja, bo nie nadazyla sie okazja?
              > Ciekawi mnie Twoja opinia.
              >
              > Xurek

============================================================================

Zastanowmy sie najpierw czy w twoim przypadku mozna byc obiektywnym ,...
              Mam na mysli conflict of interest ,...

Pamietam na poczatku '80 lat , (Long Island) ludziska na ulicy kupili dom/na
              sprzedaz na wiadomosc ze "czarny" powaznie mysli o kupnie ,... Cos w tym jest smile
              >
              • xurek Re: VIP, moglbys dorzucic pare szczegolow? 14.10.03, 16:32
                > Zastanowmy sie najpierw czy w twoim przypadku mozna byc obiektywnym ,...
                > Mam na mysli conflict of interest ,...

Znaczy ze kazdy katolik, oceniajacy inna religie, kazdy polityk, oceniajacy
                inna partie itd. nie moze byc obiektywny? No to przestanmy cokolwiek z
                czymkolwiek porownywac. Wydaje mi sie, ze pomyliles pojecie objektywizmu w
                ocenie zjawiska z subjektywnym zdaniem na temat. Jezeli chodzi o to pierwsze,
                to wyjasnilam w poscie do Jota i wydaje mi sie, ze jestem obiektywna, jezeli
                chodzi o to drugie, to owszem, jestem zdania, ze nie kazdy czarny to skonczony
                idiota bez zadnych manier i do tego kryminalista. Przynajmniej jeden, czyli moj
                maz, nie jest nim na pewno.

> Pamietam na poczatku '80 lat , (Long Island) ludziska na ulicy kupili
                dom/na sprzedaz na wiadomosc ze "czarny" powaznie mysli o kupnie ,... Cos w
                tym jest :

Jest z pewnoscia. To cos to rasizm, strach, kierowanie sie uprzedzeniami i
                racjonalna obrona wlasnego statusu materialno/socialnego bazujaca na
                przezytych / zaslyszanych doswiadczeniach. Z kazdego po trochu.

Gdyby wiadomosc brzmiala "Eddy Murphy, Will Smith, gen. Powell, Whopie Goldberg
                etc. mysli o kupnie tego domu" - czy rekcje bylyby identyczne?

Xurek
                • Gość: sp;lit Re: VIP, moglbys dorzucic pare szczegolow? IP: *.nas25.bellevue1.wa.us.da.qwest.net 14.10.03, 17:13
                  xurek napisała:

> > Zastanowmy sie najpierw czy w twoim przypadku mozna byc obiektywnym ,..
                  > .
                  > > Mam na mysli conflict of interest ,...
                  >
                  > Znaczy ze kazdy katolik, oceniajacy inna religie, kazdy polityk, oceniajacy
                  > inna partie itd. nie moze byc obiektywny? No to przestanmy cokolwiek z
                  > czymkolwiek porownywac. Wydaje mi sie, ze pomyliles pojecie objektywizmu w
                  > ocenie zjawiska z subjektywnym zdaniem na temat. Jezeli chodzi o to pierwsze,
                  > to wyjasnilam w poscie do Jota i wydaje mi sie, ze jestem obiektywna, jezeli
                  > chodzi o to drugie, to owszem, jestem zdania, ze nie kazdy czarny to
                  skonczony
                  > idiota bez zadnych manier i do tego kryminalista. Przynajmniej jeden, czyli
                  moj
                  >
                  > maz, nie jest nim na pewno.
                  >
                  > > Pamietam na poczatku '80 lat , (Long Island) ludziska na ulicy kupili
                  > dom/na sprzedaz na wiadomosc ze "czarny" powaznie mysli o kupnie ,... Cos w
                  > tym jest :
                  >
                  > Jest z pewnoscia. To cos to rasizm, strach, kierowanie sie uprzedzeniami i
                  > racjonalna obrona wlasnego statusu materialno/socialnego bazujaca na
                  > przezytych / zaslyszanych doswiadczeniach. Z kazdego po trochu.
                  >
                  > Gdyby wiadomosc brzmiala "Eddy Murphy, Will Smith, gen. Powell, Whopie
                  Goldberg
                  >
                  > etc. mysli o kupnie tego domu" - czy rekcje bylyby identyczne?
                  >
                  > Xurek

===============================================================================

Ludzie nie po to inwestuja oszczednosci zycia zeby skonczyc w slumsie i
                  zamoczyc przyslowiowa dupe ,... Widzialem po 14 latach miasteczko o ktorym
                  wspominalem ,... Hicsville , NY , niestety to to nie byl odruch rasizmu a
                  zdrowego rozsadku , dzis wiekszosc tego miasteczka jest "zintegrowana" jak to
                  sie teraz nazywa , czyt zdemolowana ,... Biali ktorzy nie uciekli sa skazani na
                  dogorywanie bo nikt tego nie sprzeda nawet za cene z '60 lat ,...

Niedlugo zaduszki , ogladaj Detroit na CNN , kiedys to byla solidna , blue-
                  colar dzielnica , bedzie sie hajcowac jak jeszcze cos zostalo do hajcowania .

Gratuluje , ja zadowole sie niebieskooka z Krynicy i takimi dziecmi ,...
                  Jestem chyba rasista , a jesli jestem to mam do tego prawo , nikt mnie nie
                  zmusi zebym kochal kogos , kogo nie chce ,... Prawa tez jeszcze nie ma takiego

Moj pierwszy sasiad w Hempstead NY (czarny pulkownik) pokazal mi jak
                  traktowac czarnych , nieporzadanych gosci w domu ,... Shotgun , niezastapiony ;
                  Trudno spudlowac
                  >
                  • xurek Split, Ty czytasz, zanim odpwiesz, 14.10.03, 17:32
                    czy odpowiadasz od razu?

> Ludzie nie po to inwestuja oszczednosci zycia zeby skonczyc w slumsie i
                    > zamoczyc przyslowiowa dupe ,... Widzialem po 14 latach miasteczko o ktorym
                    > wspominalem ,... Hicsville , NY , niestety to to nie byl odruch rasizmu a
                    > zdrowego rozsadku , dzis wiekszosc tego miasteczka jest "zintegrowana" jak to
                    > sie teraz nazywa , czyt zdemolowana ,... Biali ktorzy nie uciekli sa skazani
                    na dogorywanie bo nikt tego nie sprzeda nawet za cene z '60 lat ,...

Juz napisalam raz, ze tez bym nie mieszkala w slumsie, juz napisalam, ze z
                    pewnoscia kieruja sie rowniez realnymi doswiadczeniami i juz napisalam, ze nie
                    twierdze, ze problem Afroamerykanow nie istnieje. O co Ci jeszcze chodzi? Zebym
                    napisala, ze jest to genetycznie wrodzona cecha czarnych? Nie jest, wiec nie
                    napisze, takie spojrzenie to wlasnie brak obiektywizmu i rasizm.

> Gratuluje , ja zadowole sie niebieskooka z Krynicy i takimi dziecmi ,...
                    > Jestem chyba rasista , a jesli jestem to mam do tego prawo , nikt mnie nie
                    > zmusi zebym kochal kogos , kogo nie chce ,... Prawa tez jeszcze nie ma
                    takiego

Czy ja badz ktokolwiek inny gdzies napisal, ze wybor "niebieskookiej z Krynicy"
                    jest w jakikolwiek sposob niewlasciwy? Czy ktos Ci odmawia prawa kochania
                    wlasnie takiej kobiety? Wiec do czego pijesz, Spit?
                    To Ty mi odmawiasz prawa kupienia sobie domu w Twojej dzielnicy.

> Moj pierwszy sasiad w Hempstead NY (czarny pulkownik) pokazal mi jak
                    > traktowac czarnych , nieporzadanych gosci w domu ,... Shotgun ,
                    niezastapiony ;> Trudno spudlowac

I co, czy wymieniony pulkownik zastrzelil juz sam siebie, czy moze przestal byc
                    czarny, czy moze nie wszyscy czarni to "dno" czy co chciales tym przykladem
                    wyrazic?

Xurek
          • wujek_karol Re: VIP, moglbys dorzucic pare szczegolow? 14.10.03, 15:58
            Ty VIP na inne nacje zaraz nie zjezdzaj zeby sie wywinac jak lasica. A dla
            odmiany tematu z mojej strony, sprobuj napisac posty bez przecinkow w
            rodzaj. 'nie epierdol', ochujales, spierdalaj', itp. Robi sie to juz kurwa
            nudne, widzac ciagle te same jebane komentarze pisane przez popierdolonego
            forumowicza...
            • Gość: VIP-1 Re: VIP, moglbys dorzucic pare szczegolow? IP: *.mt.sfl.net 14.10.03, 16:03
              ty wujek to mi skocz na hu.ek
              a przcinki tego typu to wlasnie sa
              do takich jeboli jak ty
              co by na BUSa wypier..li
              a nie na porzadnym forum pisali
              jak ci sie nie podoba to nie czytaj
              i w podskokach wypi..dalaj
              • wujek_karol Re: VIP, moglbys dorzucic pare szczegolow? 14.10.03, 16:13
                Dobra, rozumiem, nic sie nie stalo, i tobie tez... Ale pomysle jednak ze na
                drugi raz to jednak lepiej zebys sie tak bardzo nie denerwowal, tak dla twojego
                dobra.

PS Za oferte skoczenia na twoj niepoziomy organ bardzo dziekuje i choc jestem
                nia szczerze wzruszony ze sie tak nie szanujesz, to wydaje mi sie ona bardzo
                nieracjonalna co dowodzi ze powinienes sie zajac swoim ogolnym zdrowiem
                psychicznym. Zatroskany wujek_karol
    • starywiarus Bo czują się narodem wybranym 14.10.03, 14:15
      I okropnie cierpią, że nikt tego nie dostrzega. Muszą się zatem na kims
      odreagować. Ponadto naród wybrany z definicji zawsze jest we wlasnych oczach
      narodem nadludzi, poniewaz posiada tajemny skarb bycia wybranym, niedostepny
      innym ludom.

• wujek_karol Re: Bo czują się narodem wybranym 14.10.03, 16:08
        Dobrze, Starywiarus, to jest bardzo prawdopodobna teoria a wlasciwie
        obserwacja. Jest to cos takiego ze nawet jak dziecko nie wie co to znaczy 'zyd'
        to powtarza zaraz 'nie lubiem zydow'. I to samo o czarnych: Bambo tu, Bambo
        tam, Bambo chodzi tu i tam... Slonik, malpka, murzynek, murzynek i perkalowe
        majtki to jedno. Ale moze masz teorie kto to tak nas zaprogramowal, kiedy i
        dlaczego? Czy bylo to zamierzone 'programowanie' po 1-szej wojnie czy jest to
        bardziej stary zwyczaj? Byly jakies negatywne zmianki w literaturze
        staropolskiej o Zulusach no ale oni wtedy przeciez byli wszyscy Zulusami...No
        wiec, skad sie to wzielo?

Narod wybrany i chrystus narodow to jest dla mnie jasne: po spaleniu balwanow
        drewnianych i wykastrowaniu bogow poganskich, kroili nam tak tylki do bolu ze
        zrobilismy sie natychmiast wszyscy swietymi a nawet dorobilismy sie
        dogorywujacego starszego pana.
        • Gość: sp;lit Re: Bo czują się narodem wybranym IP: *.nas34.bellevue1.wa.us.da.qwest.net 14.10.03, 16:17
          wujek_karol napisał:

> Dobrze, Starywiarus, to jest bardzo prawdopodobna teoria a wlasciwie
          > obserwacja. Jest to cos takiego ze nawet jak dziecko nie wie co to
          znaczy 'zyd'
          >
          > to powtarza zaraz 'nie lubiem zydow'. I to samo o czarnych: Bambo tu, Bambo
          > tam, Bambo chodzi tu i tam... Slonik, malpka, murzynek, murzynek i perkalowe
          > majtki to jedno. Ale moze masz teorie kto to tak nas zaprogramowal, kiedy i
          > dlaczego? Czy bylo to zamierzone 'programowanie' po 1-szej wojnie czy jest to
          > bardziej stary zwyczaj? Byly jakies negatywne zmianki w literaturze
          > staropolskiej o Zulusach no ale oni wtedy przeciez byli wszyscy Zulusami...No
          > wiec, skad sie to wzielo?
          >
          > Narod wybrany i chrystus narodow to jest dla mnie jasne: po spaleniu balwanow
          > drewnianych i wykastrowaniu bogow poganskich, kroili nam tak tylki do bolu ze
          > zrobilismy sie natychmiast wszyscy swietymi a nawet dorobilismy sie
          > dogorywujacego starszego pana.

================================================================================

Ty tez kiedys bedziesz dogorywal , to juz zaklepane , a co nie jest ,...To
          czy ktos uroni lezke jak juz skonczysz dogorywac ,... I to jest roznica miedzy
          toba a tym starszym panem , ktorego sie dorobilismy ,... Lachu !
          • wujek_karol Re: Bo czują się narodem wybranym 14.10.03, 16:24
            roznica? To jest podobienstwo, prosze parafianina- obaj jestesmy tak samo
            smiertelni. Co wiecej, mam dla ciebie nowine: ty jestes w tym tez do nas
            podobny. Fajno by bylo gdyby sam szefu mogl byc bardziej niesmiertelny niz
            mumia tego starszego pana z wasikiem w malzoleum. Lezek prosze nie ronic za mna
            bo moga podgasic ogien kremacji.
            • Gość: sp;lit ,... Serio ! IP: *.nas34.bellevue1.wa.us.da.qwest.net 14.10.03, 16:34
              wujek_karol napisał:

> roznica? To jest podobienstwo, prosze parafianina- obaj jestesmy tak samo
              > smiertelni. Co wiecej, mam dla ciebie nowine: ty jestes w tym tez do nas
              > podobny. Fajno by bylo gdyby sam szefu mogl byc bardziej niesmiertelny niz
              > mumia tego starszego pana z wasikiem w malzoleum. Lezek prosze nie ronic za
              mna
              >
              > bo moga podgasic ogien kremacji.

=============================================================================

A odlac sie moge ??? ,...

• wujek_karol Re: ,... Serio ! 14.10.03, 17:32
                lej z wysoka, ciesze sie komus posluze. A tak serio, piece, brother...
                • Gość: sp;lit Re: ,... Serio ! IP: *.nas25.bellevue1.wa.us.da.qwest.net 14.10.03, 18:01
                  wujek_karol napisał:

> lej z wysoka, ciesze sie komus posluze. A tak serio, piece, brother...

No to peace ,... Jestem domyslny , co ? ,... Brother ! Wiedzialem ze sie z
                  toba dogadam smile
        • Gość: gosc portalu Re: Bo czuja˛ sie˛ narodem wybranym IP: *.NYCMNY83.covad.net 14.10.03, 17:01
          wujek_karol napisa?:

> Dobrze, Starywiarus, to jest bardzo prawdopodobna teoria a wlasciwie
          > obserwacja. Jest to cos takiego ze nawet jak dziecko nie wie co to znaczy 'zyd'
          >
          > to powtarza zaraz 'nie lubiem zydow'. I to samo o czarnych: Bambo tu, Bambo
          > tam, Bambo chodzi tu i tam... Slonik, malpka, murzynek, murzynek i perkalowe
          > majtki to jedno. Ale moze masz teorie kto to tak nas zaprogramowal, kiedy i
          > dlaczego? Czy bylo to zamierzone 'programowanie' po 1-szej wojnie czy jest to
          > bardziej stary zwyczaj? Byly jakies negatywne zmianki w literaturze
          > staropolskiej o Zulusach no ale oni wtedy przeciez byli wszyscy Zulusami...No
          > wiec, skad sie to wzielo?
          >
          > Narod wybrany i chrystus narodow to jest dla mnie jasne: po spaleniu balwanow
          > drewnianych i wykastrowaniu bogow poganskich, kroili nam tak tylki do bolu ze
          > zrobilismy sie natychmiast wszyscy swietymi a nawet dorobilismy sie
          > dogorywujacego starszego pana.

Takie byly Hrabiego dziwne obyczaje;
          Wszyscy mówili, ze mu czegos nie dostaje.
          Szanowano go przeciez, bo pan z prapradziadów,
          Bogacz, dobry dla chlopów, ludzki dla sasiadów,
          Nawet dla Zydów.
          • wujek_karol Re: Bo czuja˛ sie˛ narodem wybranym 14.10.03, 17:38
            Czekaj, masz racje i fajny przyklad -dzieki, ale to chyba troche inna sprawa.
            Zydzi byli w Polsce od 16-go wieku, byli i bogaci i byli bardzo biedni. Ci
            biedni byli naprawde nieciekawi wiec moze dlatego? Mial przeciez Jankla od
            cymbalow ktorego szanowal, ale skad sie wzial ten 'rasizm murzynski'? W ogole,
            slowo 'rasizm' nie bardzo mi tu pasuje. 'slowo 'rasizm' wyglada jak jakas gruba
            rura do strzelania 'polski rasizm' wydaje mi sie jakis taki sympatyczno-
            nieszkodliwy. Ot taka, lekka nietolarancja i obawa przed innoscia. Tylko nie
            wyciagajcie tu zaraz 'krysztalowej nocy' bo ja wyciagne transfer agreement.
            • Gość: sp;lit Re: Bo czuja˛ sie ,... :):):):):):):):):):):):() IP: *.nas25.bellevue1.wa.us.da.qwest.net 14.10.03, 18:09
              Tylko nie
              wyciagajcie tu zaraz 'krysztalowej nocy' bo ja wyciagne transfer agreement.

============================================================================

Amen ,... Brother ! smile
          • yagnieszka Getta 14.10.03, 17:51
            Opowiesci o spadajacych cenach domow sa typowymi old wives tales - getta (o
            ktorych mowa w powyzszych postach) tworza ludzie, ktorych w wiekszosci na kupno
            domow nie stac!!! Getta sa tam, gdzie mieszkania sa subsydiowane,
            tzw. "projects" i nieliczne domki wokol nich.
            Gdy kolo kogos, mieszkajacego w typowej middle class dzielnicy, pojawia sie
            nowy sasiad o innym kolorze skory, nikt normalny nie pedzi natychmiast do
            swojego real estate agent - to kolejne opowiesci z mchu i paproci.
            Innego rodzaju getta powstaja tez tam, gdzie buduje sie nowe subdivisions i
            sprzedaje sie kolejne domy ludziom z jednej grupy etnicznej. I to jest pozniej
            faktycznie okropne - i do mieszkania, i do sprzedawania domu - wokol takiego
            Toronto sa bardzo wyrazne podzialy na subdivisions zamieszkale przez Hindusow,
            Chinczykow z Mainland, Chinczykow z Hong-Kong'u, Polakow (o zgrozo ;D), Sri
            Lankans itd. To sa getta middle class, w ktorych jedyne czego mozna sie bac to
            zabojczych zapachow egzotycznych kuchni i tego, ze sie nastoletnie dziecko
            zakocha w dziecku sasiada z innego kregu kulturowego.
            Swego czasu pracowalam w szpitalu na izbie przyjec w Detroit. Historia tego
            miasta jest faktycznie tragiczna i bardzo wiele sie zlozylo na to, ze wyglada
            jak wyglada i ma taka a nie inna opinie. Latwo sie niszczy, duzo trudniej
            odbudowywuje - dotyczy to przede wszystkim stosunkow miedzyludzkich.
            • drei_lilien Yagnieszka 14.10.03, 19:12
              to nei jest tak tragicznie z tym Detroit jak mowisz. Pamietaj ze Detroit
              powstalo jak Mnhattan sprzedano za $10. Detroit to jest strefa zabroniona jak z
              Planety Malp. Nikt normalny nie mieszka w Detroit i mieszkal tam nie bedzie.
              Niekt nie chce byc zamordowany przynajmniej raz dziennie. Mieszka sie w
              suburbs. Poza tym nawet znaczacych sie firm nie ma tam, wieksze sklepy
              zamkniete. Jakies szczatki ktore palono przez 20 lat w noc Halloween. Miejsce
              gdzie Chief Pontiac dostawal pieniadze za obciete uszy Francuzow. I co tu sie
              dziwic Laosowi.
              • yagnieszka Drei_Lilien 14.10.03, 19:21
                drei_lilien napisał:

> to nei jest tak tragicznie z tym Detroit jak mowisz. Pamietaj ze Detroit
                > powstalo jak Mnhattan sprzedano za $10. Detroit to jest strefa zabroniona jak
                z
                >
                > Planety Malp. Nikt normalny nie mieszka w Detroit i mieszkal tam nie bedzie.
                > Niekt nie chce byc zamordowany przynajmniej raz dziennie. Mieszka sie w
                > suburbs. Poza tym nawet znaczacych sie firm nie ma tam, wieksze sklepy
                > zamkniete. Jakies szczatki ktore palono przez 20 lat w noc Halloween. Miejsce
                > gdzie Chief Pontiac dostawal pieniadze za obciete uszy Francuzow. I co tu sie
                > dziwic Laosowi.

I TAK WLASNIE POWSTAJA LEGENDY!
                A idzze, czlowieku, kup troche benzyny czy bilet na samolot i zaplanuj nastepny
                weekend w Detroit. Albo poczekaj na jaki przyzwoity mecz hokejowy czy innej
                koszykowki. Popatrz chociaz na stronke: www.ci.detroit.mi.us/
                • drei_lilien Re: Drei_Lilien 14.10.03, 19:39
                  legendy?
                  www.mith2.umd.edu/digdir/students/jchuang/research/noframes.html
                  www.metrotimes.com/20/17/Features/altHidden.htm
                  www.ivenus.com/travel/breaks/ER-FullLength2-Wk31.asp
                  itp, itd, poszukaj sama. Sa RenCen with GM, jest szpital jak mowisz czyli
                  rzeznia (napisz jak tam bylo, ale tak naprawde), jest Cobo Center. Sa cale
                  bloki odgrodzone scianami 12-metrowymi. Sa apartamenty po cwierc miliona dla
                  odwaznych i jest sould food. To by bylo na tyle. Jak jestes tak odwazna i
                  nierasistka-emancypantka to zapraszam na przechadzke tak o drugiej w nocy.
                  Zaklad ze nie przejdziesz zywa i obudzisz sie zrolowana w dywan.

Jezeli piszesz o tych meczach to masz racje: mecze sa i zaczynaja sie na ogol o
                  12:00 w nocy. Wiesz dlaczego? Zeby afro-americans mogli sie wyszumiec,
                  poogladac isc spac a rano zeby nie wstali szukac pracy..
                  Pytaj smialo jak masz jakies pytania czy mity do rozwiania. PS Przepraszam ze
                  urazilem kolezanke posadzajac o mieszkanie w Detroit bo zrobilem to nieumyslnie.

• Gość: sp;lit Re: Drei_Lilien IP: *.nas34.bellevue1.wa.us.da.qwest.net 14.10.03, 20:09
                    drei_lilien napisał:

> legendy?
                    > www.mith2.umd.edu/digdir/students/jchuang/research/noframes.htmla
                    > www.metrotimes.com/20/17/Features/altHidden.htm
                    > www.ivenus.com/travel/breaks/ER-FullLength2-Wk31.asp
                    > itp, itd, poszukaj sama. Sa RenCen with GM, jest szpital jak mowisz czyli
                    > rzeznia (napisz jak tam bylo, ale tak naprawde), jest Cobo Center. Sa cale
                    > bloki odgrodzone scianami 12-metrowymi. Sa apartamenty po cwierc miliona dla
                    > odwaznych i jest sould food. To by bylo na tyle. Jak jestes tak odwazna i
                    > nierasistka-emancypantka to zapraszam na przechadzke tak o drugiej w nocy.
                    > Zaklad ze nie przejdziesz zywa i obudzisz sie zrolowana w dywan.
                    >
                    > Jezeli piszesz o tych meczach to masz racje: mecze sa i zaczynaja sie na ogol
                    o
                    >
                    > 12:00 w nocy. Wiesz dlaczego? Zeby afro-americans mogli sie wyszumiec,
                    > poogladac isc spac a rano zeby nie wstali szukac pracy..
                    > Pytaj smialo jak masz jakies pytania czy mity do rozwiania. PS Przepraszam ze
                    > urazilem kolezanke posadzajac o mieszkanie w Detroit bo zrobilem to
                    nieumyslnie
                    > .

==============================================================================

Zanim wyemancypowali czarnote to Detroit bylo calkiem znosnym miastem ,
                    grande finale dawnej swietnosci dokonczono za kadencji czarnego mayor'a ,...

Kilkanascie lat temu Salizburry (Rodezja) , bylo jednym z najbogatszych i
                    najbezpieczniejszych miast na swiecie , czarni mieli prace i nie chodzili
                    glodni,... To za apartheidu ,...Rok po przekazaniu wladzy czarnym , na glownej
                    alei pasly sie kozy 3 lata pozniej zjedzono ostatnia koze w zupie "na kosci" bo
                    tylko na to sie nadawala ,... Dzis ponad 4 miliony umiera z glodu ,... Zair ,
                    Kongo , Uganda , South Africa ,... Wystarczy narazie
                    • xurek do Splita 14.10.03, 20:59
                      „Zair , Kongo , Uganda , South Africa ,... Wystarczy narazie”

Ja Ci pomoge: Albania, Bialorus, Rosja, Rumunia, Peru, Afganistan, i i i i i
                      i co z tego ma wynikac, Split?

Xurek
                      • jot-23 Re: do Splita 14.10.03, 21:04
                        xurek napisała:

> „Zair , Kongo , Uganda , South Africa ,... Wystarczy narazie”
                        >
                        > Ja Ci pomoge: Albania, Bialorus, Rosja, Rumunia, Peru, Afganistan, i i i i i
                        > i co z tego ma wynikac, Split?
                        >
                        > Xurek
                        >

to proste!
                        Albania - muzulmanie
                        bialorus - zydy
                        rosja - zydy
                        rumunia - cyganie
                        peru - zyd guzman
                        afganistan - muzulmanie
                  • yagnieszka Re: Drei_Lilien 14.10.03, 20:11
                    drei_lilien napisał:

> legendy?
                    > www.mith2.umd.edu/digdir/students/jchuang/research/noframes.htmla
                    > www.metrotimes.com/20/17/Features/altHidden.htm
                    > www.ivenus.com/travel/breaks/ER-FullLength2-Wk31.asp

Czy Ty nie sprawdzasz linkow, ktore sam podajesz?
                    1 - na temat rioats w 1943 i 1967 roku! No comments!
                    2 - na temat Rio! Gdzie Rzym, gdzie Krym - gdzie Rio, gdzie Detroit!!!
                    3 - cala strona poswiecona temu, ze Detroit NIE ZASLUGUJE NA SWOJA FATALNA
                    REPUTACJE!!!'
                    Czytajze, co podsylasz, bo trudno Cie traktowac powaznie.
                    • drei_lilien yagnieszka 14.10.03, 20:28
                      nie o to chodzilo w moich przykladowych postach. Faktem jest ze cale Detroit
                      jest skonczone. Czy sie podniesie? Moze za 20 lat ale po co? Suberbia sa fajnie
                      zbudowane, Detroit ma chyba kilkaset lat wiec po co. Ale racje ma split ze tak
                      nie bylo zawsze. Bylo lepiej. Mam znajomych ktorzy sie tam urodzili i wychowali
                      oraz mieli piekne domy ale te czasy zostaly za nami. Split, ty mieszkasz w
                      Detroit? Kiedys ktos podal taki fajny link do wygladu Detroit czarno/bialo.
                      Byla to bardzo artystyczna strona z myszka w ksztalcie rybki...
                      • Gość: sp;lit Nie daj Boze ,... A co ja takiego zrobilem ? ,... IP: *.nas34.bellevue1.wa.us.da.qwest.net 14.10.03, 21:05
                        drei_lilien napisał:

> nie o to chodzilo w moich przykladowych postach. Faktem jest ze cale Detroit
                        > jest skonczone. Czy sie podniesie? Moze za 20 lat ale po co? Suberbia sa
                        fajnie
                        >
                        > zbudowane, Detroit ma chyba kilkaset lat wiec po co. Ale racje ma split ze
                        tak
                        > nie bylo zawsze. Bylo lepiej. Mam znajomych ktorzy sie tam urodzili i
                        wychowali
                        >
                        > oraz mieli piekne domy ale te czasy zostaly za nami. Split, ty mieszkasz w
                        > Detroit? Kiedys ktos podal taki fajny link do wygladu Detroit czarno/bialo.
                        > Byla to bardzo artystyczna strona z myszka w ksztalcie rybki...

Pacific , North-West ,...
                        Kiedys na Long Island ,... Koniec "70 tych i polowa '80 tych , dobre zarobki
                        ale zaczelo sie robic zbyt kolorowo jak na moj gust , a (nielegalne) posiadanie
                        broni wcale znaczylo ze jestes bezpieczniejszy , rabusie wiedzieli ze pracujesz
                        i kiedy pracujesz ,... Kolega postrzelil nygra we wlasnym domu ,w nocy ,... Ten
                        go sadzil , za inwalidztwo , miasto sadzilo , za nielegalne posiadanie / uzycie
                        broni i kilka jeszcze "przestepstw" ,... stracil wszystko a ze nie chcialo mu
                        sie pracowac do konca zycia na adwokatow i nygra to "spadl" Rodezji , a pozniej
                        do N Zealand ,... Do Canada nie mogl bo grozila mu deportacja ,... Gdyby mu
                        grozila kara smierci , byl morderca , to bylby bezpieczny (sic)

A ty skad nadajesz ? Rasisto smile
                        • drei_lilien Re: Nie daj Boze ,... A co ja takiego zrobilem ? 14.10.03, 23:16
                          to nie do ciebie split; to bylo tylko do tej yagny.
                          • drei_lilien Re: Nie daj Boze ,... A co ja takiego zrobilem ? 14.10.03, 23:20
                            na wschod od Garden City... napisz o tym koledze bo zawsze myslalem ze obrona
                            konieczna i wystarczy wetknac klientowi widelec w lape we wlasnym domu
    • Gość: ALIAS Re: Dlaczego Polacy sa rasistami? IP: 66.46.58.* 14.10.03, 20:47
      Na pewno nie wszyscy, ale pewna czesc np. w Toronto. Roznica polega na tym ze
      oni sie do tego przyznaja (nawet jesli anonimowo)na forum. Kanadyjczycy (biali,
      anglosasi i inni nie mowia o tym otwarcie, ale obawiam sie ze niebawem zacznie
      sie maly smrodek na ten temat.
      Obecna polityka imigracyjna Kanady zaklada okolo 250-300 tysiecy nowych
      imigrantow rocznie. I dobrze, Kanada potrzebuje ich, to wiadomo. Problemem jest
      struktura rasowa tej imigracji; 99% tej liczby przypada na Azje (Indie Chiny,
      Sri Lanka, itp). Bialy potencjalny imigrant z Europy chocby nawet chcial to sie
      na to nie zalapie. Za kilka lat okreslanie "visible minority" bedzie sie
      odnosic do bialych, a to nie jest postrzegane pozytywnie przez ta czesc
      spoleczenstwa. Kiedy ten balans "spoleczenstwa wielokulturowegozostanie
      zachwiany, to reakcje takze moga byc bardziej drastyczne.
      Niemniej jednak ta czesc swiata i nie tylko jest skazana na coraz wiekszy
      odsetek azjatow po prostu z powodow takze kulturowych. Srednia azjatycka
      rodzina to troje i wiecej dzieci, podczas gdy biali sa w tym wzgledzie bardziej
      konserwatywni.
      Ostatnio (w ubieglym tygodniu) czytalem w Toronto Sun wypowiedz jakiegos
      prawnika imigracyjnego na ten temat i mniej wiecej konkluzja wskazywala na brak
      wlasnie balansu pomiedzy imigracja bialych i kolorowych. Pozyjemy - zobaczymy
      • Gość: sp;lit Re: Dlaczego Polacy sa rasistami? IP: *.nas34.bellevue1.wa.us.da.qwest.net 14.10.03, 21:35
        Gość portalu: ALIAS napisał(a):

> Na pewno nie wszyscy, ale pewna czesc np. w Toronto. Roznica polega na tym ze
        > oni sie do tego przyznaja (nawet jesli anonimowo)na forum. Kanadyjczycy
        (biali,
        >
        > anglosasi i inni nie mowia o tym otwarcie, ale obawiam sie ze niebawem
        zacznie
        > sie maly smrodek na ten temat.
        > Obecna polityka imigracyjna Kanady zaklada okolo 250-300 tysiecy nowych
        > imigrantow rocznie. I dobrze, Kanada potrzebuje ich, to wiadomo. Problemem
        jest
        >
        > struktura rasowa tej imigracji; 99% tej liczby przypada na Azje (Indie Chiny,
        > Sri Lanka, itp). Bialy potencjalny imigrant z Europy chocby nawet chcial to
        sie
        >
        > na to nie zalapie. Za kilka lat okreslanie "visible minority" bedzie sie
        > odnosic do bialych, a to nie jest postrzegane pozytywnie przez ta czesc
        > spoleczenstwa. Kiedy ten balans "spoleczenstwa wielokulturowegozostanie
        > zachwiany, to reakcje takze moga byc bardziej drastyczne.
        > Niemniej jednak ta czesc swiata i nie tylko jest skazana na coraz wiekszy
        > odsetek azjatow po prostu z powodow takze kulturowych. Srednia azjatycka
        > rodzina to troje i wiecej dzieci, podczas gdy biali sa w tym wzgledzie
        bardziej
        >
        > konserwatywni.
        > Ostatnio (w ubieglym tygodniu) czytalem w Toronto Sun wypowiedz jakiegos
        > prawnika imigracyjnego na ten temat i mniej wiecej konkluzja wskazywala na
        brak
        >
        > wlasnie balansu pomiedzy imigracja bialych i kolorowych. Pozyjemy -
        zobaczymy

I tak doszlismy do nowego porzadku ,... New World Order ,... Zmieszac holote
        etnicznie , fizycznie ,... Skloconym spoleczenstwem latwiej rzadzic ,... Ci co
        to propaguja niezbyt chetnie mieszaja krew ,... Bush sie chwali hiszpanka ,
        kokieteruje Latynosow , Mexicanos , a malo kto wie ze jego zona pochodzi ze
        starej "nadzianej" hiszpanskiej rodziny z rodowodem siegajacym F Pizzaro ,
        Kennedy , Todd , Kerry , Zydzi (ci ostatni ponoc najbardziej tolerancyjni)
        zenia sie ze swoimi ,... Holota sie miesza ,...

W Vancouver podobnie jak w Toronto , sa dzielnice gdzie trudno przejechac
        nie zatykajac nosa ,... Syf i smrod jak w Karachi czy Bombay ,... Wszedzie ich
        pelno ,... Chinskie gangi , Shiks , niewolnictwo , ich prawa , zwyczaje ,
        tradycje i bezradnosc wladz ,... Syf !!!
        >
        • yagnieszka Re: Dlaczego Polacy sa rasistami? 14.10.03, 21:46
          To jest naprawde cudowny wynalazek - Forum Polonia. Wszystkie te biedne Splity,
          Aliasy i inna brac polska-nasza-wlasna-swojska-i-kielbacha z czosnkiem
          pachnaca, moze sobie wypisywac ile chce i co chce to, czego powiedziec nawet
          szeptem sobie nie pozwoli tam, gdzie zyje. Przypomina to ogladanie filmow
          pornograficznych w samotnosci - sa tacy biedni ludzie, co marza zeby to zrobic
          z panienka ale z braku laku - chociaz to porno na DVD. Nie da sie powiedziec
          glosno, ze sie glupio mysli to mozna sobie chociaz na Forum popisac - nie da
          sie pokopulowac z zywa kobita, to sobie mozna chociaz pomarzyc przez ekranem.
          Pomarzyc dobra rzecz...
          • Gość: sp;lit Re: Dlaczego Polacy sa rasistami? IP: *.nas34.bellevue1.wa.us.da.qwest.net 14.10.03, 23:00
            yagnieszka napisała:

> To jest naprawde cudowny wynalazek - Forum Polonia. Wszystkie te biedne
            Splity,
            > Aliasy i inna brac polska-nasza-wlasna-swojska-i-kielbacha z czosnkiem
            > pachnaca, moze sobie wypisywac ile chce i co chce to, czego powiedziec nawet
            > szeptem sobie nie pozwoli tam, gdzie zyje. Przypomina to ogladanie filmow
            > pornograficznych w samotnosci - sa tacy biedni ludzie, co marza zeby to
            zrobic
            > z panienka ale z braku laku - chociaz to porno na DVD. Nie da sie powiedziec
            > glosno, ze sie glupio mysli to mozna sobie chociaz na Forum popisac - nie da
            > sie pokopulowac z zywa kobita, to sobie mozna chociaz pomarzyc przez ekranem.
            > Pomarzyc dobra rzecz...

I tak sie konczy tolerancja liberala ,... "Osobista wycieczka",... Redneck ?
            skopac chama ,... Cos mi sie wydaje ze tez "bzyknelas" rainbow i jak
            przyslowiowe nozyce ,... Gdybys byla mlodsza to poslal bym ci wiache , ale
            jestem z "dobrego domu" i nie bede kopal nikogo "na ziemi" , zyj sobie w tym
            domku pod lasem i nie zabieraj glosu w kontrowersyjnym temacie , bo nie wszyscy
            przejeli pewne zasady z mlekiem matki ,...

Narazie ,...
            • drei_lilien ... 14.10.03, 23:14
              Takiego smiecia jak ta yagnieszka to dzis na forum nie bylo. Dostajesz yagna
              nagrode mlodocianego rozrabiacza o zawyzonej manii wielkosci i mglistym pojeciu
              o sprawach seksualnych.
              • Gość: sp;lit Re: ... Z szacunkiem ,... Please ! IP: *.nas34.bellevue1.wa.us.da.qwest.net 14.10.03, 23:23
                drei_lilien napisał:

> Takiego smiecia jak ta yagnieszka to dzis na forum nie bylo. Dostajesz yagna
                > nagrode mlodocianego rozrabiacza o zawyzonej manii wielkosci i mglistym
                pojeciu
                >
                > o sprawach seksualnych.

Dzisiejsze forum jest puste i nudne , co nie znaczy ze nie z "respektem" do
                liberala , ostatecznie tym sie odrozniamy od nich ,... Bez "wycieczek" , please
              • yagnieszka Re: ... 14.10.03, 23:58
                drei_lilien napisał:

> Takiego smiecia jak ta yagnieszka to dzis na forum nie bylo. Dostajesz yagna
                > nagrode mlodocianego rozrabiacza o zawyzonej manii wielkosci i mglistym
                pojeciu
                >
                > o sprawach seksualnych.

Dlaczego mglistym? I dlaczego smiecia? To Forum juz niejednego dobrze
                sexualnie wyedukowanego rozrabiacza widzialo. Nawet oryginalnie poublizac nie
                potrafisz sad Eh, cienki Bolo z Ciebie. I do tego rasista, a to feler!
          • Gość: ALIAS Re: Dlaczego Polacy sa rasistami? - do yagnieszki IP: 66.46.58.* 14.10.03, 23:18
            Dziekuje ze sie nade mna litujesz (Wszystkie te biedne Splity,
            > Aliasy i inna brac polska-nasza-wlasna-swojska-i-kielbacha z czosnkiem
            > pachnaca. Kielbase z czosnkiem owszem, lubie.
            Jezeli dziewczynko nie potrafisz dyskutowac - to sie za to nie zabieraj. Zaloze
            sie ze ty w swojej szkole mowisz swojemu dyrektorowi w oczy ze jest lysym
            chamem a pani od polskiego ze jest brzydka. Taka juz ta twoja natura otwarta i
            szczera. ...

A tak na marginesie; jesli nie pasuje tobie ta "brac" z Forum Polonia - to
            tutaj nie wchodz.

Bez pozdrowienia ...
            • Gość: sp;lit Re: Dlaczego Polacy sa rasistami? - do yagnieszki IP: *.nas34.bellevue1.wa.us.da.qwest.net 14.10.03, 23:31

> Dziekuje ze sie nade mna litujesz (Wszystkie te biedne Splity,
              > > Aliasy i inna brac polska-nasza-wlasna-swojska-i-kielbacha z czosnkiem
              > > pachnaca. Kielbase z czosnkiem owszem, lubie.
              > Jezeli dziewczynko nie potrafisz dyskutowac - to sie za to nie zabieraj.
              Zaloze
              >
              > sie ze ty w swojej szkole mowisz swojemu dyrektorowi w oczy ze jest lysym
              > chamem a pani od polskiego ze jest brzydka. Taka juz ta twoja natura otwarta
              i
              > szczera. ...

'
              Nie podniecaj sie ,... Polska canadyjka (odrzut z canadyjskiego exportu)
              ktora miala zrobic tutaj (USA) kariere , a ze nie wyszlo to zgonila to na
              chorobe , wrocila do canadyjskiego podatnika i rypie go jak gumowa lale ,...
              Stad te skojarzenia ,... Znamy sie nie od dzisiaj ,...
              >
              >
              > A tak na marginesie; jesli nie pasuje tobie ta "brac" z Forum Polonia - to
              > tutaj nie wchodz.
              >
              > Bez pozdrowienia ...
            • yagnieszka Re: Dlaczego Polacy sa rasistami? - do yagnieszki 14.10.03, 23:55

> A tak na marginesie; jesli nie pasuje tobie ta "brac" z Forum Polonia - to
              > tutaj nie wchodz.
              >
              > Bez pozdrowienia ...

Alez mnie bardzo odpowiada polska brac na Forum - takich ludzi nie spotykam
              nigdzie indziej w realu. Ani Polakow, ani zadnej innej nacji. Dlatego tez
              czytam ile sie da na Forum Polonia, bo to fascynujaca lektura.
              A ja Cie pozdrawiam, bo dostarczasz mi wiele radosci jak i wielu podobnych
              Tobie w pogladach i slowach... pisanych na Forum.
              Ciao smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka