Dodaj do ulubionych

Przemoc w szkołach

IP: *.exbud.com.pl 25.01.02, 07:58
Wczoraj w TVP oglądałem reportaż o przemocy w Polskich szkołach i muszę
powiedzieć że jestem lekko zaszokowany. Przemoc w szkołach zawsze była ale
teraz jej formy stały się bardzo drastyczne. Jak to jest na zachodzie Europy i
w Stanach, czy tam przemoc w szkołach też jest problemem, jak się zapobiega
przemocy?
Obserwuj wątek
    • Gość: Doki Re: Przemoc w szkołach IP: *.turboline.skynet.be 25.01.02, 10:24
      Mysle, ze poza Polska jest znacznie gorzej. Nauczyciele w niektorych szkolach
      boja sie prowadzic lekcje, bo uczniowie, najczesciej wyznania islamskiego,
      przynosza do klasy bron, takze palna. Zdarzaly sie przypadki pobicia
      nauczycieli w klasie i bodaj ze jeden przypadek dzgniecia nauczyciela nozem.
    • Gość: Baloo Re: Przemoc w szkołach IP: *.ne.ch 25.01.02, 11:10
      Przemoc w polskich szkolach istnieje, tak ,jak niestety na calym swiecie ( w
      niektorych krajach jest gorzej)
      Wydaje mi sie, ze powazniejszym problemem jest dominujacy obecnie typ
      nauczyciela - skrzyzowanie kuchty z pruskim feldfeblem , brrrrr ...

PS: Od razu zaznaczam, ze znalem kilku naprawde fajnych, ale niestety zaden
      mnie nie uczyl. Wszystkie polskie szkoly wspominam jak zly sen ... (oprocz
      jednej, gdzie uczyli sami rodzice - tak sie zlozylo, ze sami specjalisci w odp.
      dziedzinach .Ech , lza sie w oku kreci).
      ciao
      • Gość: Don Re: Przemoc w szkołach IP: *.uc.nombres.ttd.es 25.01.02, 23:03
        Gość portalu: Baloo napisał(a):

> Przemoc w polskich szkolach istnieje, tak ,jak niestety na calym swiecie ( w
        > niektorych krajach jest gorzej)
        > Wydaje mi sie, ze powazniejszym problemem jest dominujacy obecnie typ
        > nauczyciela - skrzyzowanie kuchty z pruskim feldfeblem , brrrrr ...
        >
        > PS: Od razu zaznaczam, ze znalem kilku naprawde fajnych, ale niestety zaden
        > mnie nie uczyl. Wszystkie polskie szkoly wspominam jak zly sen ... (oprocz
        > jednej, gdzie uczyli sami rodzice - tak sie zlozylo, ze sami specjalisci w odp.
        >
        > dziedzinach .Ech , lza sie w oku kreci).
        > ciao

Baloo mysle ,ze wiem o jakiej szkole mowisz-obetrzyj te lze ,to se ne vrati !
        • Gość: Baloo Re: Wiesz ???? IP: *.ne.ch 28.01.02, 08:55
          Lze obtarlem, ale druga przyszla wink. "To se ne vrati" chociazby z tego powodu,
          ze juz wiek szkolny mam za soba. Tyle tylko, ze moze kiedys sam bede takim
          uczacym rodzicem, jesli mnie nauczyciele moich pociech zezloszcza. Mialem
          kiedys taki sen (proroczy smile ??? ) : otoz wchodze do klasy, wyciagam z niej za
          kudly nauczyciela i mowie mu przy klasie : jestes ojcem S., od dzisiaj Pan tu
          nie uczy, ja bede nauczal tu historii... Do dzis pusty smiech mnie ogarnia, gdy
          sobie przypomne smile)))))
          Co do szkoly: jestes pewny, ze wiesz ? Moze sie sprawdzimy ? A moze Pan tam
          uczyl, Panie psorze .... ? smile))) A moze bylo takich ewenementow kilka ?
    • Gość: Maria Re: Przemoc w szkołach IP: *.dip.t-dialin.net 25.01.02, 12:00
      W Niemczech, chyba ze dwa lata temu, uczen zabil nozem nauczycielke.
      Duzo sie czyta o przemocy w szkolach, szczegolnie w wielkich miastach, w
      dzielnicach z duzym procentem mieszkancow zyjacych z zasilku czy z duzym
      procentem obcokrajowcow.
      Najlepsze i najpewniejsze sa prywatne gimnazja katolickie( subwencjonowane
      przez kosciol i przez panstwo, wiec w sumie niedrogie) gdzie przyjmowane sa
      zdolne dzieci z wszystkich grup spolecznych.
      • Gość: Renka Re: Przemoc w szkołach IP: *.home.cgocable.net 29.01.02, 10:53
        Nie jest to prawda. w tutejszym gimnazjum katolickim sa ciagle bojki na boisku
        (za ktore sie wylatuje na pare dni ze szkoly), a za szkola pali sie trawke i
        nauczyciele tylko konfiskuja towar. Nic wiecej chyba nie moga zdzialac.Oprocz
        oczywiscie uswiadamiania o szkodliwosci palenia , alkoholizmie i narkotykach.
        Mimo wszystko, "party na torach" ciagle maja miejsce. Nikt nie reaguje od lat.
        Nie ma zadnej roznicy miedzy szkola prywatna i publiczna , jezeli chodzi o
        wartosci moralne.W koncu o 3 po poludniu wszyscy wychodza i spotykaja sie w
        miescie, w klubach , gdzie zycie ma dalszy ciag, tj alkohol (falszywe
        wejsciowki do klubow) i narkotyki. Oczywiscie nie wszyscy sa zdegenerowani, ja
        mowie o szkolach, nie ma swietych.
        • Gość: Maria Re: Przemoc w szkołach -do Renki IP: *.dip.t-dialin.net 29.01.02, 11:29
          Gość portalu: Renka napisał(a):

> Nie jest to prawda. w tutejszym gimnazjum katolickim sa ciagle bojki na boisku
          > (za ktore sie wylatuje na pare dni ze szkoly), a za szkola pali sie trawke i
          > nauczyciele tylko konfiskuja towar.

Ja pisalam o gimnazjach katolickich w Niemczech, a nie w Kanadzie. Tych w
          Kanadzie nie znam, wiec przyjmuje za prawde to, co piszesz.

>Nic wiecej chyba nie moga zdzialac.Oprocz
          > oczywiscie uswiadamiania o szkodliwosci palenia , alkoholizmie i narkotykach.
          > Mimo wszystko, "party na torach" ciagle maja miejsce. Nikt nie reaguje od lat.
          > Nie ma zadnej roznicy miedzy szkola prywatna i publiczna , jezeli chodzi o
          > wartosci moralne.

Wartosci moralne dziecko powinno wynosic przede wszystkim z domu. Rodzice nie
          powinni oczekiwac od szkoly, ze ta przejmie na siebie obowiazek wychowania ich
          dzieci. Szkola powinna ksztalcic, przekazywac wiedze, cwiczyc dzieci we
          wspolzyciu w grupie, i owszem- dawac wzory postepowania. Nauczyciel powinien byc
          wzorem. Ale o wartosci moralne powinni zadbac rodzice na dlugo przed tym, zanim
          ich dziecko pojdzie do szkoly.
          Niemieckie gimnazja katolickie sa znane z tego, ze nie maja problemow, jakie sie
          spotyka w innych szkolach. Bardzo trudno jest sie do takiej szkoly dostac-jest
          okolo 3 kandydatow na jedno miejsce. I wydaje mi sie, ze sukces tych szkol to
          wlasciwie sukces rodzicow, ktorzy stoja za dziecmi.

• Gość: Doki Re: Przemoc w szkołach IP: *.turboline.skynet.be 25.01.02, 23:13
      Chwila, inicjator tego watku nie zdefiniowal problemu. O jaka przemoc chodzi?
      uczen-uczen?
      nauczyciel -> uczen?
      uczen => nauczyciel?
      relacje pomiedzy nauczycielami chyba nas nie obchodza?
      • Gość: doktor Re: Przemoc w szkołach IP: 134.65.105.* 28.01.02, 17:59
        mam 2 synow w szkole sredniej we Wloszech. Male miasto. Szkola na
        1200 uczniow. Moje dzieci nie spotkaly sie z wrogoscia (nie mowiac o
        przemocy) w stosunku do siebie i do nauczycieli. W klasach dzieci
        rozmawiaja i chodza sobie po sali, nie ma przerw miedzy lekcjami.
        Jedyna zasadnicza roznica polega na tym ze czasem uczniowie
        niegrzecznie odpowiadaja albo pyskuja nauczycielowi. Na to pozwalaja
        sobie ci ktorzy maja cos do powiedzenia i bynajmniej nie sa
        najgorszymi uczniami. Maja po prostu osobowosc , wiedze i wloski
        temperament. Uczniowie tez pala fajki przed szkola -w przerwie
        obiadowej. Nikt sie z tym nie kryje i nikt na to nie reaguje.
        Dziewczyny sa obsciskiwane/zasypywane mokrymi pocalunkami i tez
        jest to na porzadku dziennym. O tym aby ktos kogos pobil -nie
        slyszalem i dzieci tez nic o tym nie wiedza. W polsce bedac na wakacjach
        u dziadkow synowie byli pierwszego dnia okradzeni a 3 tygodnie
        pozniej na przystanku tramwajowym w bialy dzien napadnieci przez 3
        mlodych bandytow -zabrano im pieniadze, zegarki i komorke. Na
        przystanku bylo kilkanascie osob i nikt nie zareagowal. Ludzie
        bezpiecznie sie odwrocili aby i im nic sie nie stalo.
        Chce wrocic do Polski , ale boje sie o swoich chlopakow ...
    • Gość: Tola do doktora IP: *.telia.com 28.01.02, 22:55
      Nie boj sie , w Polsce i wszedzie jest strasznie w szkolach. U nas w SZwecji z powodu
      cudzoziemcow (wiecie jakich)az strach do szkoly isc. Nauczyciele uciekaja ze szkol a dzieci tez maja
      nie lekkie zycie.
      • Gość: Baloo Re: do doktora IP: *.ne.ch 29.01.02, 09:08
        Gość portalu: Tola napisał(a):

> U nas w SZwecji z
        > powodu
        > cudzoziemcow (wiecie jakich)az strach do szkoly isc.

Oczywiscie, tylko Szwedzi i Polacy sa w porzadku, to wiadomo od dawna.

W Szwajcarii, tym spokojnym skadinand kraiku, przemoc w szkolach tez istnieje, i
        jest ona niezalezna od narodowosci uczniow (19,8 % ludnosci kraju to
        cudzoziemcy). Ostatnio niedaleko od naszej wiochy uczen uczniowi sprzedal kose -
        obydwaj byli Szwajcarami z tzw. "porzadnych" rodzin.

hej
        • Gość: Tola do szwajcara IP: *.telia.com 29.01.02, 11:58
          Jesli chcialbys to przyjac do wiadomosci to polskie dzieci sa jednymi z ambitniejszych uczniow i
          raczej spokojnych, zdazaja sie napewno zgnile jaja , ale to wyjatki.
          Nie mow o tym o czym nie masz pojecia. Mam dzieci w szkole to wiem co sie tam wyprawia, chodzi o
          duze miasta.
          • Gość: Baloo Re: od postawionego w kacie Szwajcara IP: *.ne.ch 29.01.02, 13:12
            kolezanko sympatyczna, nie zaperzaj sie tak...
            Oczywiscie , ze srednia polskich uczniow jest wyzsza od "tambylcow", tym
            bardziej, ze poziom tych szkol jest, delikatnie mowiac, niewygorowany, i sredni
            przeszkolony szympans jest tam w stanie za prymusa robic, przynajmniej przez
            jakis czas.
            Nie zmienia to faktu, ze u nas mlode tubylczatka zbojuja tak samo , jak
            Portugalczycy i kolorowi. Z kolei u tych ostatnich zdarzaja sie spokojne
            baranki i prymusi ...
            Co do znajomosci tematu, to sam przez 7 lat chodzilem do "zagranicznej"
            (zaznaczam : nie przy ambasadzie polskiej, przynajmniej - nie tylko)podstawowki
            i liceum, a teraz moj pierworodny zaczal "garowac".

Caluski, i rozchmurz czolko, pszczolko ...

Pa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka