Dodaj do ulubionych

Wytłumaczcie mi dlaczego biura podróży upadają

09.08.12, 14:07
dziecko sie dopytuje a ja nie wiem jak przystępnie mu to wytłumaczyć
z góry dziękuje za odpoiedzi
Obserwuj wątek
    • kamelia04.08.2007 Re: Wytłumaczcie mi dlaczego biura podróży upadaj 09.08.12, 14:24
      na ematce ruszy dyskusja z kopyta. Wdzięczny temat wink
    • nchyb Re: Wytłumaczcie mi dlaczego biura podróży upadaj 09.08.12, 20:17
      przypomnij sobie wielki kryzys z ubiegłego wieku...
      teraz właśnie coś takiego nadeszło, bankrutuje mnóstwo firm, nie tylko biura podróży, ale setki innych traci płynność finansową. Kryzys sprawia, że firma po firmie pada. Plajta jednej firmy pociąga za sobą bankructwo kilku kolejnych i wielkie kłopoty finansowe innych...

Z uwagi na dużą medialność porusza się temat budowlanki (to po aferach autostradowych), parabanku (po AG) i 9 biur turystycznych. O setkach drobnych firemek sklepów, hurtowni itp nie pisze się i nie mówi, bo to mało chwytliwy temat. Ale one padają wszystkie.

Czemu akurat biura podróży? Proste, upadek przewoźnika sprawia, że biuro by wywiązać się z umowy - musi zawieźć klientów za pośrednictwem innego, musi temu innemu też zapłacić, a nie ma zwrotu od poprzedniego, wiele firm ciągnie na styk i konieczność dodatkowego wyasygnowania sporych kwot pociąga za sobą pustki na koncie. W takiej sytuacji każdy nieprzewidziany wypadek sprawia, że firma całkowicie traci płynność. A przy wielu doniesieniach medialnych, nawet u firm z lekkim zapleczem finansowym - banki zabezpieczając się - cofają np. limity obrotowe, żądają wcześniejszej spłaty kredytu i tak media często napędzają nowe bankructwa...
    • pawel_zet Re: Wytłumaczcie mi dlaczego biura podróży upadaj 09.08.12, 21:49
      Starają się sprzedać swój towar, a ponieważ konkurencja jest spora, muszą sprzedawać tanio. Jeśli będą próbowali sprzedać za drogo, to nikt ich oferty nie kupi. Ale gdy sprzedają tanio, wystarczy, że się nieco zmienią warunki działania, na które nie mają wpływu - np. wzrośnie cena paliwa - i już zaliczają straty, bo wpływy są niższe niż wydatki.
    • camel_3d kasa kasa kasa 10.08.12, 14:38
      bo wiele przedsiebiorst "wykupuje" miesjca w hotelach na wyrost..poznniej nie ma tylu klientow z roznych powodow... np..wojna, zamieszki..itd... np wlasnie w egipcie... wiec pieniadze ktore zaplacili za pokoju przepadly, a nie ma klientow, krtorzy by te straty pokryli.... i biuro pada...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka