alicez 19.05.13, 22:57 Znam Paryż ale z dorosłego punktu widzenia, atrakcje takie jak Luwr i Wersal odpadają. Co ciekawego oprócz Wieży można pokazać ośmiolatkowi w Paryżu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
camel_3d Re: Paryż z ośmiolatkiem 20.05.13, 12:20 Luwr i wersal. > Znam Paryż ale z dorosłego punktu widzenia, atrakcje takie jak Luwr i Wersal od > padają. Co ciekawego oprócz Wieży można pokazać ośmiolatkowi w Paryżu? Odpowiedz Link Zgłoś
valtho Re: Paryż z ośmiolatkiem 20.05.13, 15:44 Montmartre, Notre Dame wraz z dzielnicą łacińską, Łuk Triumfalny, Łuk na La Défense. Z małych muzeów polecam: L'Orangerie i Pinacotheque (zależy jaka wystawa), z większych koniecznie Quai Branly. Można ewentualnie do azjatyckiego obok wieży Eiffel - Guimet. Ciekawe wystawy dla dzieci można znaleźć w Centre Pompidou. Moj ulubiony park do Ogrody Luksemburskie, ładnie jest też w Tuilieries (obok Luwru). Odpowiedz Link Zgłoś
kama1978k Re: Paryż z ośmiolatkiem 21.05.13, 08:09 Byliśmy w Paryżu na początku maja właśnie z prawie ośmiolatkiem. Głównym celem był Disneyland ( tam spędziliśmy dwa dni ), potem kilka dni w samym Paryżu. Do tego co już wymienione dodałabym Centrum Nauki i Techniki wraz z otaczającym go parkiem La Vilette. Rewelacyjna sprawa własnie dla takich dzieciaków. . Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
truffla3 Re: Paryż z ośmiolatkiem 21.05.13, 10:39 No właśnie bardzo fajny jest ten paryski "Kopernik" - centrum nauki i techniki w La Vilette. W Pompidou piętro 4 z instalacjami jest świetne dla takiego dzieciaka. I widoki ze schodów ruchomych są super. Obok jest ciekawa fontanna Strawińskiego. Niestety podczas naszego pobytu fontanna nie działała. Wersal w przebudowie, zatłoczony, więc niezbyt polecam. Raczej spacer po ogrodach w dniu festiwalu fontann (czyli tylko sobota i chyba wtorek). I Wersal jest drogi. Niezmiennie fascynuje dzieci wieża Eiffla - moje 3 godziny biegały po niej. Potem koniecznie sesje zdjęciowe z wieżą na Trocadero trzeba zaplanować. To rewelacyjne miejsce na spacer, ale też na mnóstwo fantazyjnych ujęć wieży. Może dać dziecku wiele radochy. Luwr może być ciekawy architektonicznie, raczej ciekawsze są dla dziecka zbiory z Mezopotamii, Egiptu, dziedziniec z końmi - czyli parter skrzydła Richelieu. Można przespacerować się galerią wielkich dzieł francuskich (bo rozmiary wielkie dziecko mogą zafascynować). Oranżerię bym sobie podarowała. Na pewno muzeum Orsay - ze względu na architekturę (ciekawe załomki, schody, zegar, obrazy o różnorodnych strukturach). Największe wrażenie na moich dzieciach zrobiła jednak dzielnica Defense. Spacer nic nie kosztuje, a warto się przespacerować od stacji metra Esplanade de la Défense. W ogóle warto się z takim ośmiolatkiem przejechać w pierwszym wagonie metra nr 1. Metro nie ma motorniczego. Dzieciak stoi z przodu i sama jazda w takim miejscu jest niezmierną atrakcją. Wysiadka na stacji metra Esplanade de la Défense i spacer do łuku, wśród niesamowitych budynków i drzew poprzycinanych w niesamowite kształty będzie sporym przeżyciem. Na łuk Defense można wjechać. Warto podejść do wielkiego kciuka - rzeźby. Bardzo polecam także spacer po wzgórzu Montmartre. Uliczki schodkowe, mnóstwo wąskich przesmyków. I te widoki! Do tego karuzela Polecam dać dziecku do przeczytania lub przeczytać wspólnie przed wyjazdem jedną z kilku książek o Paryżu dedykowanych dzieciom w tym wieku - 'Paryż' Marianny Oklejak, "Oto jest Paryż" wydawnictwa Dwie Siosty, "Żożo i Lulu" Elizabeth Dudy albo jeśli dziecko bardzo jest rozczytane to polecam "Francja. Przewodnik dla dzieci" Łukasza Dębskiego. Jeśli dziecko przeczyta jedną z tych książek, lepiej będzie odbierać miasto ze znanymi elementami. Może nawet samo wybierze miejsce, które najbardziej spodobało mu się w przewodniku. Odpowiedz Link Zgłoś
alicez Re: Paryż z ośmiolatkiem 21.05.13, 16:01 Truffla3 - wow, dziękuję za tak wyczerpującą odpowiedź. Zwłaszcza za polecone książki. Syn lubi czytać więc będziemy sobie razem przygotowywać plan. Będziemy w Paryżu w lipcu, zaczepimy o 14.07 - będą fajerwerki i pokazy wojskowe na Polach Marsowych. Jakkolwiek obrazoburczo to nie zabrzmi - nie lubimy muzeów, więc szukam innych atrakcji. Na Wersal przyjdzie czas a Disneyland planujemy kiedyś jako odrębny wyjazd i na pewno nie latem, pewnie połączymy z Futuroskopem. Mam już spisane podpowiedzi, czekam na przewodniki i zacznę układać trasę Odpowiedz Link Zgłoś
martynabielek Re: Paryż z ośmiolatkiem 24.05.13, 13:29 Sama w tamtym roku zabrałam swojego synka do Paryża na tydzień. Muszę powiedzieć, że to był świetny pomysł. Faktycznie nie ma sensu ciągać dziecka po muzeach, ale w samym Paryżu jest wbrew pozorom pełno miejsc przystosowanych dla dzieci. Mi całą wycieczkę bardzo ułatwił wózek Chariot Cougar. Bez problemu poruszałam się nim po zatłoczonych uliczkach, w metrze itp. Warto pomyśleć o tym jak będziemy poruszać się z dzieckiem po tak dużym mieście by nie padło ze zmęczenia już po godzinie lub co gorsza gdzieś nam się zgubiło Odpowiedz Link Zgłoś
truffla3 Re: Paryż z ośmiolatkiem 24.05.13, 15:06 Jak najbardziej jest sens, aby dziecko w wieku lat ośmiu zaczęło bywać w muzeach. Jeśli rodzic jest miłośnikiem sztuki, to chce raczej, by jego dziecko od najmłodszych lat wdrażało się w podobny tryb życia. Moje dzieci od małego bywały w muzeach i teraz nie ma najmniejszego problemu ze zwiedzaniem kolekcji muzealnych. Fantastycznie w takim rozwoju pomagają książki o sztuce lub muzeach dedykowane nawet trzylatkom. Jeśli rodzic nie jest fanem muzeów, to fantastycznie spędzi czas bez nich. Ale nie ma co się zasłaniać dzieckiem. Dzieci są niesamowicie wyczulone na sztukę, nawet te maleńkie. I w Luwrze nawet przedszkolaki bywają na wycieczkach. A ile tam widziałam ludzi z dziećmi, to nie zliczę. Poza tym Paryż ma miejsca turystyczne skupione w centrum, co czyni go prostym w zwiedzaniu i wcale niedużym. Wspaniale rozwinięta linia metra i autobusy bardzo pomagają w przemieszczaniu, co jest już samo w sobie receptą na zmęczenie. Bo ośmiolatek raczej w wózku nie pojedzie. Ośmiolatek to także tak duże dziecko, że jeśli nie ma komórki, to można mu ją dać (tanie modele są wciąż na rynku) i nauczyć, co ma zrobić, gdy się zgubi (np. stanąć i zadzwonić do mamy). Odpowiedz Link Zgłoś
alicez Re: Paryż z ośmiolatkiem 28.05.13, 21:00 Moje dziecko w muzeach bywało od urodzenia (pierwsze w wieku 4 tygodni zaliczył) i bywa do dziś, ale to nie jest nasz ulubiony sport. Gapienie się na obrazy, nawet pędzla NIE-WEM-KOGO nas nie nęci, ale już wystawa jakaś historyczna, militarna, etnograficzna - to bardzo chętnie. Wózek w przypadku pełnosprawnego ośmiolatka raczej nie wchodzi w grę, ale rozważam smycz Odpowiedz Link Zgłoś
truffla3 Re: Paryż z ośmiolatkiem 29.05.13, 09:44 Jest obecnie w Luwrze możliwość zwiedzania z konsolą NINTENDO zamiast audioguida. I jest to niesamowita atrakcja dla dzieciaka, ale feler - nie ma polskiego języka. Dzieci jednak intuicyjnie mają dryg do takich gadżetów, więc mimo, że język znany pobieżnie, przy małej pomocy językowej rodziców radziły sobie świetnie. A dzięki tej konsoli wiele smaczków na obrazach można dostrzec, zabawić się w szukanie detali, wyśledzić odcisk kciuka malarza, coś ukrytego za kotarą.... I nudne snucie się po salach zamienia się na wyprawę detektywistyczną. Wymaga to pracy rodzica, ale da się. Obecnie muzea mają wiele pomysłów na to, jak uatrakcyjnić zwiedzanie. W Luwrze można dać dziecku możliwość innego obcowania ze sztuką. Zwiedzanie typu "gapienie się na obrazy" odchodzi do lamusa. I myślę, że choćby dla tego innego podejścia warto pójść do Luwru i zobaczyć, jak dziecko sobie radzi w takiej nowej formule zwiedzania. Może się sprawdzi. Ja w każdym razie polecam. W Wersalu jest polski audioprzewodnik i to za darmo. Dzieciom też przysługuje. I niby językowo łatwiej. Ale zatłoczony Wersal jest sam w sobie miejscem dla dzieci młodszych niedostosowanym. Jedynie sala zwierciadlana wzbudza ochy i achy. O wiele więcej radochy dzieciom dała sala malarstwa bitewnego ze scenami z historii Francji. Tu audio bardzo było przydatne. Jeśli chłopiec interesuje się bitwami, to dla tej jednej sali może warto. Ale raczej Wersal nas nie zachwycił aż tak bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiazj31 Re: Paryż z ośmiolatkiem 29.05.13, 00:12 Byliśmy miesiąc temu w Paryżu z czterolatkiem i nie pomyśleliśmy nawet o Disneylandzie tyle było atrakcji: piękne ogrody z placami zabaw, wesołymi miasteczkami, zwięrzetami... Muzea - np. muzeum techniki i 'Paryski Kopernik', Wieża Eiffela, itp. Polecam stronę: www.davidlebovitz.com/2009/04/ten-great-things-to-do-with-kids/ Paryż jest boski dla dzieci, miłej podróży! Odpowiedz Link Zgłoś
alicez Re: Paryż z ośmiolatkiem 24.07.13, 22:10 Byliśmy, zwiedziliśmy, wróciliśmy Pogoda dopisała, pomysły się przydały - jeszcze raz dziękuję. Z niewspomnianych rzeczy zaliczyliśmy wystawę o Titanicu - genialną!!! Moje nie znające języka dziecko wyszło z wypiekami na twarzy. Na pewno za mało czasu przewidziałam na Cité des sciences et de l'industrie, ichniego "Kopernika", tam trzeba bez mała jeden cały dzień spędzić. Za to nie powtórzyłabym doświadczenia z Bateau Mouches. Wynudziliśmy się śmiertelnie i usmażyliśmy na skwarek a widać to samo, tylko że z wody Bardzo pomogła mi stronka: www.sortiraparis.com/enfant-famille/guides Odpowiedz Link Zgłoś