Dodaj do ulubionych

Chorzów - czy warto?

12.06.13, 14:06
Pamiętam Chorzów a dokładniej park z dzieciństwa, czyli jakie 20 lat temu. Wspomnienia zostały mi cudowne. Zoo, baseny, kolejka linowa, wesołe miasteczko i ogólnie cała okolica jako dziecko mnie zachwyciła. Teraz planuję wakacje (koniecznie w Polsce) z rodziną córki mają 6 i 8 lat. I pytanie czy warto? Czy park zachwyci je tak jak mnie kiedyś? Czytałam opinie o wesołym miasteczku, że stare nie odnawiane itp. Nie byliśmy w żadnym dużym wiec pewnie tu rozczarowania by nie było, a reszta?
Dodam że jesteśmy z Gdańska więc to spora wyprawa, a w parku chcielibyśmy spędzić 5 dni
Obserwuj wątek
    • damakama Re: Chorzów - czy warto? 12.06.13, 14:30
      Mieszkam blisko Parku, jesteśmy tam często i jeśli mam być szczera - to nie wiem, co mielibyście tam robić przez 5 dni. Bardzo lubię po nim spacerować (tu w zasadzie od kilku lat zmian nie ma), planetarium działa, ZOO, jak to zoo, byłam w ładniejszych, Wesołe Miasteczko - faktycznie fajnych atrakcji jest kilka i to raczej dla starszych, Elkę właśnie stawiają na nowo - ma działać w wakacje, w Kapeluszu jest wypożyczalnia rowerów, Fala chyba też padła, jest nowy Park linowy, knajpy się pozmieniały (kilka upadło), nie ma rowerków wodnych ani kajaków (no w tym roku nie widziałam). Ogólnie - ok dla tubylców, ale żeby tu przyjeżdżać specjalnie - to nie bardzo, no chyba, że w ramach podróży sentymentalnej...
      • julka-4 Re: Chorzów - czy warto? 12.06.13, 16:37
        Wasze gdańskie zoo jest duuuuuuuuużo lepszesmileMoja (8l) lubi odwiedzać nasze ,ale tym gdańskim była zachwycona.Elka ma być czynna zaniedługo.Rowerki wodne to teraz w Wesołym Miasteczku.Co do samego wesołego jest daleko do ideału,ale za tą cenę jak będziecie w pobliżu warto.Moja wychodzi z niego po 11 godzinach i chce jeszcze.Ale ona wchodzi już na te bardziej "dorosłe" karuzele.smileJest duży park linowy.Też nie bardzo wiem czy 5 dni to nie za dużo wink
        • krasulas Re: Chorzów - czy warto? 12.06.13, 22:32
          Dla mnie największą atrakcją jest TERAZ park linowy... + planetarium...
          Wesołe... stare (dla niektórych i moich dzieci jaresmile), zoo... ok, ale bez "achów"... (choć dzisiaj mój 4latek wrócił zachwycony pobytem w zoo)
          I to chyba na tyle... bo plaża, siłownia na wolnym powietrzu, czy kilka knajpek atrakcją nie będą...
          Lubiłam tam jeździć przez ostatnie 12 lat (m.in z dziećmi), ale... brak inwestycji widać gołym okiem (poza Lką za koszmarne $).
          Opinie o zarządzie parku są negatywne... bardzo...
          A w weekendy dzikie tłumy... choć przyznam, że mieszkając w pobliżu (osiedle 1000lecia itp) pewnie byłabym bardziej tolerancyjnasmile
    • jaque Re: Chorzów - czy warto? 12.06.13, 22:34
      5 dni to chyba za dużo.
      My ostatni raz byliśmy 2 lata temu (dzieci wtedy 6 i 7).
      Zoo - super, zdecydowanie bardziej im się podoba niż warszawskie, w tym roku na pewno znowu zaliczymy.
      Kolejka - ciuchcia - za pierwszym razem ok, rok później już nie chcieli.
      No i wesołe miasteczko - 3 lata z rzędu było obowiązkowe. Ale po ubiegłorocznej wizycie w niemieckim legolandzie i jakimś tamtejszym parku rozrywki nie ma już tematu.
      Może i dobrze, bo dla mnie też porównania nie ma (cenowego również - mam na myśli park rozrywki, nie legoland).
      Jeszcze mamy super wspomnienia ze skansenu - rewelacja!
      Jak dla mnie park chorzowski to max 2 dni. Ale poza tym w okolicy jest masa innych atrakcji dla dzieciaków w tym wieku (u nas hitem są kopalnie/sztolnie).
    • zyyko Re: Chorzów - czy warto? 13.06.13, 13:01
      W wesołym miasteczku za dużo nowych atrakcji nie ma. Zoo ? są lepsze, choćby zoo w Opolu www.zoo.opole.pl/strona/1/aktualnosci.html
      Kolejki linowej "elki" nie ma, dopiero się robi i to na jednym odcinku, więc całego parku z góry, czyli z kolejki się nie zobaczy. Wąskotorówka też nieczynnasad
      Tu masz stronę parku www.parkslaski.pl/ są teraz bilety rodzinne na wszystkie atrakcje parku.
      Chyba więcej atrakcji niż w wesołym miaseczku jest tu
      www.twinpigs.eu/pl/
      czy tu www.dream-park.pl/pl/rozrywka
      no i polecam www.kopalniasrebra.pl/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka