Dodaj do ulubionych

jechać w taką pogodę nad morze?

23.06.05, 01:13
Bardzo proszę o radę: w taką pogodę warto jechać nad morze? W niedzielę miały
się zacząć nasze pierwsze wakacje z dzieckiem (ma 20 miesięcy). I nie wiem
czy warto jechać w taką pogodę. Mamy zarezerwowany pokój w Władysławowie na
10 dni. Wypadałoby się już po trochu pakować a my się nadal zastanawiamy czy
jechać... Jak czytam prognozy pogody na 7 dni to mi się odechciewa... Może
ktoś był w takie zimna nad morzem z małym dzieckiem. Bardzo proszę o rady. Co
zabrać ewentualnie ze sobą?
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • attena76 Re: jechać w taką pogodę nad morze? 23.06.05, 08:01
      pewnie, że tak. maluch nawdycha sie jodu, którego podczas burz i sztormów jest
      najwięcej.
      My co roku jeździmy nad morze, niezależnie od pogody. rok temu, jak wiece, lato
      było takie sobie. Nad morzem non stop padało, wiało - czyli pogoda pod psem. a
      MAti? Świetnie się bawił. najbrdziej podobało mu sie uciekanie w kaloszach
      przed falami. kilka razy zaliczył kompiel w całym stroju (w tym i puchowym
      bezrekawniku) i ... nawet nie miał kataru, a wcześniej chorował 2 razy (w ciągu
      tego roku) na zapalenie płuc.
      nad możem naprawde jest co robić nawet jak nie ma pogody. My zaliczyliśmy szlak
      latarni morskich- Mati był zachwycony - fokarium, port Gdański i Gdyński, w tym
      zwiedanie muzeum morskiego.
      ps. myjeździmy zawsze na pole campingowe do Łeby
      • nchyb Jechać!!! 23.06.05, 08:41
        No pewnie, że jechać. Przecież tonie będzie polarna zima!
        Po raz pierwszymój młodszy synek pojechał ( a raczej był zawieziony), gdy miał
        2 miesiące, a był to październik. Mieszkaliśmy w pensjonacie, chodziliśmy
        codziennie na długie spacery rzegiem morza. Prawie codziennie padałdeszcz,
        wózek przykryty był folią, dziecko jod wdychało i teraz prawie wcale nie
        choruje. Nad morze moi chłopcy jeźdżą co roku, niezależnie od pogody. Pobyt nad
        morzem to przecież nie tylko palenie się na słońcu od rana do wieczora. Tak na
        serio, to nawet myślę, że dla dziecka lepsza nad morzem jest chłodniejsza aura,
        gdy poparzenie słoneczne nie grozi, a jodu można wdychać do woli.
        Miłych wakacji życzę.
    • ingrid123 Jechać!!!! 23.06.05, 08:35
      nie wierze ze przez 10 dni bedzie padało!!! nie ma takiej możliowosći!!!
      a wzięłabym troche grubszych bluz polary kurteczke przeciwdeszczowa, kaloszki
      dla dziecka, akcesoria do piachu oraz kilka zabawek puzzle klocki i wszytsko co
      tylko dziecko lubismile
      zabierzcie tez poduszke i kocyk dla dziecka i wozek na dluzsze wyprawy

p.s życze miłej podrózy bo na pewno warto jechac nawet jakni ebedzie sie lał z
      nieba żar!
    • ala67 Re: jechać w taką pogodę nad morze? 23.06.05, 08:44
      Ja jestem fanką Bałtyku, choć pogoda tam to zawsze jest loteria. Nawet w
      słoneczne i ciepłe dni wieje czasem tak, że głowę urywa, nie mówiąc o nagłych
      zmianach. I co z tego?
      Potwierdzam, że pobyt nad morzem hartuje, jak mało co. Moje dzieci co prawda
      bywa, że kataru tam dostawały, ale przechodził błyskawicznie. To jest sam
      początek sezonu, plaża będzie czysta, jeszcze nie zaśmiecona petami,
      papierkami - ma to znaczenie we Władysławowie, bo to typowy moloch i po sezonie
      już tak miło nie jest - wiem, co mówię. Dziecku weź zabawki piaskowe, (choć na
      pewno na miejscu dokupicie), kalosze, coś od deszczu, ciepłe rzeczy łącznie z
      cieplejszą (uszy!) czapeczką. Ale i szorty - warto dać dziecku pobrodzić nawet,
      jak jest chłodniej, a woda zimna. A już po piasku na pewno boso da się
      pobiegać - moje chodzą nawet, jak jest po prostu zimno.
      Aha, ja upałów nad morzem zbytnio nie kocham, i moje dzieci też. Zar z nieba,
      schować się nie ma gdzie, łatwo o oparzenie...
      Jeszcze można pojeździć po półwyspie, i jest jeszcze całe mnóstwo rozmaitych
      atrakcji na deptaku - zjeżdżalnie, place zabaw, i jest też we Władysławowie b.
      fajne wesołe miasteczko.
      Jedź koniecznie i bawcie się dobrze!
    • karolcia111 Re: jechać w taką pogodę nad morze? 23.06.05, 08:47
      a gdzie wyczytałaś taką pogodę?? my też wybieramy się nad morze właśnie do
      Władka z 1,5 roczną niunią. ale od 4 lipca.
      • demika Re: jechać w taką pogodę nad morze? 23.06.05, 08:48
        Bez dwóch zdań:Jechać!!
      • malekubusie prognoza z onet.pl 23.06.05, 08:56
        prognoza z onet.pl
        może uda mi się wkleić link wink
        pogoda.onet.pl/0,737,38,miasto.html
        • malekubusie warto zabrać wózek? 23.06.05, 09:00
          Zastanawiam się nad wózkiem dla małego. Obecnie użyawamy "parasolki" z małymi
          kółeczkami. Ale na plaży napewno z niej nie skorzystam. Dobrze myślę? Mamy też
          spacerówkę z dużymi kółkami, która po plaży powinna przejechać bez problemów.
          Ale zajmuje bardzo dużo miejsca w bagażniku samochodowym. Wogóle to przydaje
          się wózek? Mały już ładnie sam chodzi. Na spacery też często nie zabieramy
          wózka.
          • ingrid123 paraolka 23.06.05, 09:05
            ja bym wziela maly wozek mozew sie przydac do spacerowania po molo czy na
            wycieczkach, na plazy wozek raczej nie potrzebny
          • karolcia111 Re: warto zabrać wózek? 23.06.05, 09:13
            dzięki za linka, piękna pogoda ma być a Ty się zastanawiaszsmile) oczywiście
            parasolka jeśli jest tam mały koszyk na zakupy. nie bierzcie żadnej kolubryny .
            jak wejdziecie na plaże Ty bierzesz dzieciaczka , tatuś wózeczek i załatwione.
            wbrew pozorom wóżek z dużymi kołami to koszmar na plaży. już widziałam takich
            męczących się rodziców z ciężkimi wózkami. a po za tym jak mały będzię chciał
            się zdrzemnąć zawsze może na kocyku.
            • umasumak Re: warto zabrać wózek? 23.06.05, 09:30
              "wbrew pozorom wóżek z dużymi kołami to koszmar na plaży."

My zawsze jeździmy po plaży wózkiem z dużymi kołami ( baby dreams explorer) i
              sprawdza sie rewalacyjnie.

Do autorki - jechac jak najbardziej.
              • ala67 Re: warto zabrać wózek? 23.06.05, 10:06
                Moje dzieci zawsze zasypiały w czasie powrotu z plaży, były ledwo ciepłe, więc
                bez wózka sobie nie wyobrażam.
                Nie jeździliśmy po plaży, raczej na nią dojeżdżaliśmy, a wózek trzeba było
                ciągnąć za sobą (chyba że nad samym morzem), brałam taki z większymi kółkami i
                z dużym bagażnikiem, który b. się przydawał.
                A Władysławowo jest rozległe, kręgosłup tatusia może nie wytrzymać: ja tam
                radzę wziąć wózek, wtedy człowiek nie jest niewolnikiem pór drzemek, a tam
                dzieci świetnie śpią. A spanie na plaży nie zawsze wychodzi: czasem wieje, w
                wózku dalej od piasku, i można folią czy budką osłonić.
    • fargo10 Re: jechać w taką pogodę nad morze? 23.06.05, 14:41
      Nie wiem nad czym się zastanawiasz bo pogoda wg mnie wymarzona. Poza tym powiem
      Tobie że my byliśmy z niespełna rocznym maluszkiem nad morzem 3 lata temu.
      Prognoza pogody, którą pokazywali w telewizji - deszcz, wiatr, zimno. A u nas
      pogoda plażowa.Tylko rodzinka nerwowo dzwoniła jak w takie zimno sobie radzimy
      a my wróciliśmy, opaleni i szczęśliwi. Tak więc Tobie życzę aby zapowiadana
      pogoda sprawdziła się. Miłego urlopu. PS tylko nie wzbieraj wszystkich muszelek
      bo za 2 tygodnie my jedziemy.
    • aniael Re: jechać w taką pogodę nad morze? 23.06.05, 15:42
      My też jedziemy nad morze, ale od 4 lipca w okolice Łebysmile Też na 10 dnismile Na
      podróz przez Polskę pogoda jest wymarzona, ale mam nadzieję, że w czasie pobytu
      będzie tam tylko słonecznie i cepłosmile Ilekroć jadę nad Bałtyk zawsze jedzie ze
      mną słoneczna pogoda. Mam nadzieję, że i tym razem tak będziesmile
      Nasza Mała ma też 20 mies, myslę, że skorzysta z pobytu tam.
      • malekubusie Co zabrać? 23.06.05, 17:06
        Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Zdecydowaliśmy pojechać. Zobaczymy jak to
        będzie... Oby tylko nie padało.
        Od kilku lat nie byliśmy nad morzem i nie za bardzo wiem co zabrać.Może ktoś
        byłby tak miły i napisał z własnego doświadczenia co "nietypowego" należy
        zabrać np. czym dzieci najchętniej bawią się na plaży? albo czy jest szansa, że
        dziecko w ciągu dnia zaśnie na plaży (poobiednia drzemka) np. w małym namiocie?
        • attena76 Re: Co zabrać? 23.06.05, 17:30
          mati nie chcial w czymś takim spaćsad poprostu było mu za duszno.
          co wziąć: na pewno sztormiak (płaszczyk nieprzemakalny), kalosze, ciepłe rzeczy
          (ja miałam ze sobą kurteczkę zimową), kilka hustek na głowę (u nas sprawdzały
          sie bardziej niż czapeczki) i letnie ciuszki. z zabawek weź to czym sie brzdąc
          bawi (na plażę obowiązkowo łopatke i wiaderko - jak nie on to ty sie pobawisz w
          budowanie zamkówwink), parasol taki duży oraz parawan. ja miałam jeszcze taką
          butelkę - termos ze smoczkiem, dobrze trzyma ciepło i nawet kasza przygotowana
          w campingu była ciepła po kilkugodzinnej podróży (taka butelkę - termos
          widiałam ostatnio na allegro i nawet kupiłamwink). weź też wózek (nawet jak mały
          lubi chodzić - lepiej wieść śpiące maleństwo niż je nieść)

do apteczki weź krem z filtrm (i to jak najwyższym - ja polecam vichy 60) i coś
          na komary i inne robactwo. a i pewnie przydadza sie takie gaziki nasączone
          spirytusem - LEKO.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka