Dodaj do ulubionych

okolice Popradu na Słowacji

05.07.06, 18:56
czy warto wybrać się w oklice Popradu na Słowacji - mam dwójkę dzieci 2.5 i 5
lat, może ktoś był i może zaproponować jakieś atrakcje???czy daleko i gdzie
są jakieś kąpieliska termalne?co to jest tatralandia? dzięki za odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • kruszynka301 Re: okolice Popradu na Słowacji 05.07.06, 22:21
      w samym Popradzie jest Aquapark, nowszy od Tatralandii (która też jest niedaleko).
      Poprad jest bardzo dobrą bazą wypadową (można zwiedzać jaskinie, zamki, no i oczywiście jeździć do aquaparków i na baseny termalne).
      Jest jeszcze w pobliżu Słowacki Raj, ale to już dla zdecydowanie starszych dzieci.
      • iskra14 Re: okolice Popradu na Słowacji 05.07.06, 22:58
        A jak z cenami? Czy masz może jakieś namiary lub podpowiesz jak szukać?
        • kruszynka301 Re: okolice Popradu na Słowacji 06.07.06, 09:19
          do Popradu pojechaliśmy bez dzieci, więc zapytaliśmy się w dzielnicy domków
          jednorodzinnych o kwaterę - i od razu znaleźliśmy, płaciliśmy 150 Sk od osoby,
          mieliśmy do dyspozycji cały parter.
          Teraz jedziemy w większym towarzystwie, i z dziećmi, na forum znalazłam
          pensjonat (tylko w samym Słowackim Raju), za 200 - 250 Sk od osoby, czekam na
          potwierdzenie rezerwacji.
          Najlepiej poszukaj na forum (Europa), dużo osób się ogłasza.

• iskra14 Re: okolice Popradu na Słowacji 06.07.06, 11:11
            Kruszynka, dziękuje za odpowiedź.Kiedyś jeździlismy w nasze polskie Tatry, od
            kiedy jest dziecko nad morze i chetnie pojechałabym tam znowu. z drugiej jednak
            strony chciałabym pokazać dziecku góry no i zobaczyc jakieś inne miejsca - stąd
            pomysł Słowacji. Mam tylko wątpliwości czy szlaki w Słowackim Raju i
            sześciolatek to dobry pomysł?
            • kruszynka301 Re: okolice Popradu na Słowacji 06.07.06, 11:21
              właśnie za miesiąc jadę z dziewczynkami 6 i 7 lat - czekaliśmy, aż podrosną.
              Tylko one są modelowymi łobuzami, i wchodzenie po linach, wodospady, chodzenie
              po wiszących mostach, no i aquapark to akurat te rzeczy, które lubią
              najbardziejwink.
              Jeśli Twoje dziecko codziennie wisi na drzewie, tak jak moje, to nie ma obaw.
              Jeśli natomiast ma lęk wysokości - to niestety, Słowacki Raj trzeba sobie
              podarować.
              Oprócz Słowackiego Raju są przecież inne atrakcje - np wyjazd na Łomnicę,
              jaskinie, zamki średniowieczne.
      • kasia9987 spqr5 dzięki za wskazówki 06.07.06, 22:47
        widzę że bywasz na Słowacji często, może znasz jakieś fajne kwatery, wybieram
        się chyba??? do miejscowości Nowa Lesna znasz może? czy w Popradzie ten
        aquapark jest porównywalny do Tatralandii(atrakcje dla dzieci, ceny, mozliwość
        skorzystania z basenu równocześnie dzieci i dorosłych) czy są tu w pobliżu
        baseny termalne?aha ile przeciętnie płaci się teraz za kwatery? czy daleko z
        Popradu do Beszanowej?ktoś polecał mi taki szlak z wodospadem, czy jest on
        dostępny dla dzieci 2.5 i 5 lat??? na razie tyle pytań przychodzi mi do głowy
        ale polecam się na przyszłość.kasia...a tak prywatnie z jakiego woj. jesteś?
    • spqr5 Re: okolice Popradu na Słowacji 06.07.06, 12:25
      Kasiu.

Tatralandia to duży park wodny, wejście około 50 zł od osoby za cały dzień.
      Wadą jest to , że w okresie wakacyjnym są tam duże ale to naprawdę duże tłumy.
      Przy Tatralandii jest ośrodek wypoczynkowy wtedy wstęp za darmo.
      Brak szafek na przebranie i zostawienie rzeczy.

Jak już będziesz w Tatralandii , z Popradu jedziesz autostradą na Żylinę i w
      Liptowskim Mikulaszu zjeżdżasz do miasta, jedź do świateł na wprost zobaczysz
      jakiś hipermarket, wtedy skręć w lewo i cały czas prosto około 6 km dojedziesz
      do Tatralandii.
      Jedna uwaga część basenów nie ma wód termalnych tylko „ normalne”, jak
      zjedziesz do wody o temp 18 st C to odkryjesz jak szybko umiesz wybiec na brzeg.
      Druga uwaga baseny dla dzieci są DLA DZIECI , Ciebie nie wpuszczą.
      Trzecie uwaga jak zobaczysz na parkingach z 2000 aut + 50 autokarów nie
      wchodź , chyba że lubisz czekać mokra na górskim wietrze 20 minut aby się
      przejechać 20 sekund.

Ale ogólnie polecam, jest super, możesz wychodzić i wracać bilet jest
      całodniowy.

Stronka to www.tatralandia.sk.

Liptowski Mikulasz to piękne miasteczko, auto zostaw przy wspomnianym wcześniej
      hipermarkecie i zwiedzaj pieszo. To w tym mieście zabito Janosika.

Ok. 10 km do Mikulasza jest dolina Jasna, do zwiedzenia 2 jaskinie dosyć zimno
      około 5 – 8 st. C.
      Można wyciągiem pojechać na Chopok
      Obok hotelu Grand piękne górskie jezioro oraz tarzanlandia [ chodzi się po
      lecie na takich podwieszanych mostach, jeździ na linach ]
      Uważaj chodzą , w tych okolicach niedźwiedzie.

Ok. 10 km : ) jest liptowskie Mare [ duże jezioro ],
      jak lubisz spokój to Beszenowa [ baseny termalne ] ale bez takich atrakcji jak
      tatralandia

Zobacz koniecznie wysokie tatry [ wszystkie smokowce , strybskie pleso ] ale
      jeź kolejką z Popradu do strybskiego .

W strybskim plesie piękne jezioro. Około 1,5 godziny przejściee do okoła,
      alejki asfaltowe więc dla dzieci bez problemów.

I to tyle , jeśli jakieś pytania to pisz.

-------------------------------------
      "W jakimś okresie życia mamy młodość. Przez resztę życia ją wspominamy."
      -------------------------------------
      • mast1 Re: okolice Popradu na Słowacji 06.07.06, 12:33
        To ja się podepnę z chęcią, bo jadę w te rejony.
        Mówisz, że w Tatralandii nie ma szafek?? To jak tam ludzie zimą się
        przebierają???? Ze wszystkimi rzeczami trzeba wejść "pod pachą"? Rany, aż
        trudno w to uwierzyć...
        Tarzanlandia - pewnie dla 4 latka za trudne?
        Wydokie Tatry - mogłabyś rozwinąć temat? Co oprócz Strbskiego jeziora? I czemu
        jechać kolejką? Nie da się tam zaparkować?
        • spqr5 Re: okolice Popradu na Słowacji 06.07.06, 12:53
          Tatralandia ma część całoroczną i zimową. Jeżeli jesteś zimą to szafki,
          przebieralnie są w budynku, a okresie letnim przebieralnie to takie kabiny bez
          dachu, szafek nie ma, rzeczy kładziesz gdzie chcesz na trawie, rzeczy trzeba
          pilnować. Ja mieszkałem w Dolinie Jasnej więc wolałem autobusem jechać, aby nie
          pilnować rzeczy.

Tarzanlandia , chyba trzeba mieć 150 cm wzrostu ale nie wiem na 100 %
          Trochę strachu jest jak jedziesz na linie [ masz zabezpieczenie 2 linami
          asekuracyjnymi , ale musisz je przepiąć sama jak dojedziesz do następnego
          etapu ], czy pozwolisz dziecku 5 m na drzewie przepinać linki asekuracyjne ???

Czemu kolejką – bo pięknie, nowoczesna kolej elektryczna , cudowne widoki, w
          wagonach komunikaty na najbliższej stacji. ‘
          Parkingi są , chodziło mi o urodę takiej wycieczki.
          Tanio bilet około 5 PLN , dzieci nie płacą, jest opłata „za kociar” [ wózek
          dziecięcy ] około 2 PLN.

Smokowiec stary to takie klimaty Xix wieku., tam każda miejscowość jest ładna
          • spqr5 Re: okolice Popradu na Słowacji 06.07.06, 13:19
            Warto zobaczyć też prybylinę , skansen starej wsi słowackiej, poproś aby
            otwarli kasztel [ zameczek ] , chętnie otwierają i oprowadzają o każdej pełnej
            godzinie, często są tam święta folklorystyczne , bardzo barwne, smaczne posiłki
            regionalne , polecam haluszki w każdej postaci : )

W smokowcu można wjechać taką kolejką jak na Gubałówkę w Zakopanym, lub na
            Capri [ coś w rodzaju tramwaju ], a zejść pieszo jest to normalna droga więc z
            wózkiem nie ma problemów.

Jak masz chęć , czas i siły to proponuję przejść się ze smokowca do
            tatrzańskiej łomnicy spacerkiem alejka biegnie wzdłuż drogi [ około 1 godziny
            spacerkiem ] a potem pociągiem do Popradu [ około 30 minut. ]

Jak coś jeszcze to pytaj.
            • mast1 Re: okolice Popradu na Słowacji 06.07.06, 14:05
              Wielkie dzięki za info. Jak miałbyś coś jeszcze do dodania, co warto jeszcze
              zobaczyć (uwzględniając wiek moich maluchów - 1,5 i 4 lata) to chętnie się
              dowiem. Będziemy mieszkać w Janskiej Dolinie (Liptovsky Jan). Tą Tatralandią to
              jestem trochę podłamana, bo widzę, że wszyscy razem do wody nie pójdziemy sad
              Czy wobec tego baseny zadaszone są latem nieczynne? Czy też wchodzi się do
              nich "z dworu"?
              • spqr5 Re: okolice Popradu na Słowacji 06.07.06, 14:19
                W liptowskim janie też jest basen termalny, na końcu miejscowości , ale bez rur
                do zjazdu.
              • spqr5 Re: okolice Popradu na Słowacji 06.07.06, 14:20
                Z basenów " zimowych" w lato mozna korzystać za dodatkową opłatą.
          • mama_natalci Do: spgr5 06.07.06, 13:41
            napisales ze byles w Jasnej.My wlasnie sie wybieramy za 2 tygodnie do hotelu
            junior w Jasnej (Demanowsky Dolina).Bardzo prosze o informacje jak daleko jest
            z tamtad do Tatralandii, Beszenowej.co warto zobaczyc w tej okolicy.

z gory dziekuje za informacje.
            pozdrawiam,
            Ania
            • spqr5 Re: Do: spgr5 06.07.06, 14:15
              Aniu.

Hotel Junior położony jest o odległości 18 km od centrum Liptowskiego mikulasza.
              Hotel jest częściowo odnowiony , jeżeli z dzieckiem jedziesz to poproś o 2
              poziomowy pokój, jeżeli nie będzie to staraj się o odnowiony – jest poprostu
              ładniejszy.
              Pokoje nie mają balkonów i okna są skierowane ku górze, więc widok raczej : (
              Dobra restauracja , ale basenu hotelowego nie polecam ma około 6 na 6 m woda
              nie za ciepła , około 150 cm głębokości.

Poniżej jest hotel Grand , obok piękne jeziorko, córka karmiła kaczki i ryby
              chyba z 2 godziny, polecam kolibę „pieklo” dobre lody i kawa i plac zabaw dla
              dzieci, obok pętli autobusowej terzanlandia.

Drugi plac jest jak wyjdziesz z hotelu w stronę budki strażników, idź w lewo na
              dół po schodach i prosto przez lasek ok. 500 m będą karuzele i inne zabawki.

Powyżej hotelu tak z 5 minut spacerkiem jest wyciąg na Chopok, potem 30 minut
              po szlaku i jesteś na szczycie, tam jest schronisko.

Wieczorem przy hotelu jak psy zaczną bardzo ujadać, to znaczy, że przyszły
              misie po jedzenie na śmietnik przy kuchni.

Wszystko w zasięgu 40 minut .

Tatralandia to 18 km do mikulasza + 6km do tatralandii, beszenowa to jedziesz
              do mikulasza skręcasz na autostradę do Żyliny i po 10 minutach jazdy jesteś w
              beszenowa.

Warto zobaczyć Swaty krisz – protestancki kościół zbudowany bez gwoździ, jeżeli
              zamknięty to obok jest parafia , chętnie pozwalają zwiedzać.
              W dolinie idzie do jaskiń lodowej [ śnieg i lód we wnętrzu temp. Około 4 st. C
              i swobody tu z 8 st. C.
              W jaskiniach chodniki są betonowe więc nie ma problemu dla dzieci.

Junior hotel jest położony wysoko w górach więc o wózku zapomnij.
              Zobacz prybilinę to około 10 km [ w tamtym regionie wydaje mi się, że wszystko
              jest około 10 km od siebie ] od mikulasza, z prybiliny można pojechać w tatry
              wysokie czyli pleso i smokowce, łomnica.

Baseny termalne są też w Liptowskim Janie.

Acha zanim pojedziesz poproś w recepcji zadzwonili i sprawdzili czy są czynne
              baseny [ te mniejsze ]

KOniecznie ale to koniecznie zobacz Słowacki Raj trasa na bieli [ nie pamiętam
              nazwy ale biały coś tam ]
              • mama_natalci Re: Do: spgr5 06.07.06, 14:38
                Dziekuje Ci bardzo za informacje. mam jeszcze jedno pytanko czy w Beszenowej sa
                brodziki dla dzieci?Aha czy przy hotelu jest jakis ogrodek aby wieczorkiem
                sobie usiasc i piwko wypic? Pisza ze jest plac zabaw dla dzieci przy hotelu,
                czy tak jest?
                dzieki,
                Ania
                • spqr5 Re: Do: spgr5 06.07.06, 14:56
                  Beszenowa jest brodzik , ale wejście chyba jast przez hotel obok basenów, więc
                  nie wiem jak z opłatą czy dostępnością, woda w beszenowa jast ciepła 38 st. c,
                  ale silnie zasiarczona [ chyba zasiarczona, chemikiem ni jestem ale woda na
                  kolor rdzy i jest nie przejrzysta, uważaj barwi stroje do kąpieli ]

Plac zabaw w Juniorze jest i zabawki w wew. hotelu, bar jest wew.
                  Tu zdjęcia hotelu.
                  www.maestral.pl/hotel.php?nr_hotelu=931&grupa=10
                  • mama_natalci Re: Do: spgr5 06.07.06, 15:13
                    Dzieki, a czy w Lipowsky Jan lepsze sa baseny niz w Beszenowa?Gdzie lepiej
                    pojechac?

Dzieki,
                    Ania
                    • spqr5 Re: Do: spgr5 06.07.06, 15:23
                      Trudno powiedzieć, w liptowskim Janie są na większym terenie, za to w
                      Beszenowie są termalne i "normalne" z placem zabaw, ale nie dla dzieci
                      Liptowski jan jest prawie nie znany, więc spokój zapewniony,nie wiem co
                      doradzić, jeżeli możesz to pojedź 1 dzień to jednego , 2 do drugiego : )
                      To z Mikulasza po 10 minut w jedną lub drugą stronę.

Ja mam taki zwyczej, że jeżeli parking pełny i droga dojazdowa też to do
                      Beszenowej nie idę , wolę zawrócić i po 20 minitach jestem w liptowskim janie.

Musisz brac inną miarę odległości , to mały region, wszędzie jest blisko.

Jeżeli kiedyś będziesz mogła to polecam sylwestra w beszenowie, pić szampana o
                      północy w basenie , do około śnieg , naprawdę super. : )
                      • mama_natalci Re: Do: spgr5 06.07.06, 15:54
                        dziekuje Ci bardzo.

Pozdrawiam.
                        • iskra14 kruszynka i inni 06.07.06, 16:29
                          Dzięki za informacje - co do lin i wysokości to nie wiem jak to bedzie z moim
                          dzieckiem, ale małpiegaje, baseny to jego żywioł. Zamki i wszelkiego rodzaju
                          ruiny tez bardzo lubi. dzięki za wszystkie informacje i chyba sie skusimy.
                          • spqr5 Re: kruszynka i inni 07.07.06, 08:12
                            Wspomniałaś, że lubisz zwiedzać zamki wiec polecam zamek w Dolnym Kubinie, w
                            okresie letnim [ lipiec , sierpień, czasami kawałek września ] jeden raz w
                            tygodniu po zamku oprowadzają studenci historii i sztuk pięknych poprzebierani
                            w historyczne stroje. Odbywają się pokazy walk, kara ścięcia głowy itp. [
                            zwyczajowo na koniec oprowadzania wrzuca się „na piwo” do kufla.] Raz w
                            miesiącu w w/w terminie jest nocne zwiedzanie zamku i pokaz sztucznych ognii.

Dolny Kubin jest na północ ob. Rużemberoka , natomiast na południe od tej
                            miejscowości polecam zwiedzić wieś Vilkoviniec [ nazwa od stad wilków
                            grasujących w XVIII wieku. ]. Jadąc od Liptowskiego Mikulasza autostradą jak
                            dojedziesz do Rużemberoka mijasz stację benzynową po lewej stronie, następnie
                            po prawej zakłady celulozowe [ rozpoznasz po makabrycznym smrodzie ] na 1
                            światłach skręcasz w lewo , potem około 5 km i skręca się w prawo przez
                            mostek , są znaki kierujące.

Wieś jest do dnia dzisiejszego zamieszkała, dojechać można na parking u podnóża
                            wsi, wygląda jak w 19 wieku [ jest na światowej liście UNESCO ].

A teraz skok do Popradu : ) dosyć daleko od Popradu na północny wschód godny
                            zwiedzenia jest Bardejov ze wspaniałą starówką , ratuszem na centralnym placu,
                            17 wiecznym kościołem. Jadąc okrężna drogą zamek do zwiedzenia w Starej
                            Lubownej.

Aby nie było wszystko z lukru i cudownie, na wschodzie Słowacji wsie są
                            zamieszkałe przez Romów, czasami całe wsie są romskie. Nie odbieraj tego jako
                            rasizm, ale wrażenie „nie najlepsze” jak się przez te wioski jedzie.

Jeżeli zgłodniejecie po drodze to polecam restauracje pomiędzy Rużemberokiem a
                            Vilkovincem, po prawej stronie przed zjazdem do Vilkowinca. Tu polecam pstrąga
                            z rusztu.

Na wjeździe do Jasnej doliny po lewej stronie przy olbrzymim parkingu
                            restauracja tu szczególnie zupę cebulową i rybę z rusztu lub kurczaka z rusztu.

Smacznie zjeść można również na autostradzie w Beszenowie na stacji Slovnaft na
                            początku autostrady, i przed Popradem stacja benzynowa Chybe . Proszę nie
                            porównuj i nie wystrasz się tym , że to stacje benzynowe, to nie polskie
                            wydanie stacji, mają oddzielne wejścia do normalnej restauracji, duże parkingi,
                            jedzenie bardzo smaczne i tanie [ obiad około 30 PLN ] w Beszenowie jest chyba
                            plac zabaw.

Zawsze zamów serowe haluszki [ taka regionalna potrawa ].

Warte zwiedzenia są też jaskinie lodowe, gdzie tunele są wykute w lodzie w
                            okolicach Słowackiego Raju ale nazwy miejscowości nie pamiętam tak około 15 km
                            od raju.

Wcześniej pisałem o zwiedzanie Raju, ale to może być trudne dla dzieci, hotel
                            junior, ponieważ ma kształt piramidy to pokoje położone czym wyżej tym mniejsze.

Polecam w Jasnej nowy , piękny hotel trzy studnie [ tri studniczki ] na samym
                            początku doliny.

W przypadku małych dzieci spacery w Jasnej są trudne , jak to w górach z hotelu
                            junior do jaskiś idzie się około 3 godzin
                            • kasia9987 Re: kruszynka i inni 07.07.06, 11:13
                              widzę że bywasz na Słowacji często, może znasz jakieś fajne kwatery, wybieram
                              się chyba??? do miejscowości Nowa Lesna znasz może? czy w Popradzie ten
                              aquapark jest porównywalny do Tatralandii(atrakcje dla dzieci, ceny, mozliwość
                              skorzystania z basenu równocześnie dzieci i dorosłych) czy są tu w pobliżu
                              baseny termalne?aha ile przeciętnie płaci się teraz za kwatery? czy daleko z
                              Popradu do Beszanowej?ktoś polecał mi taki szlak z wodospadem, czy jest on
                              dostępny dla dzieci 2.5 i 5 lat??? na razie tyle pytań przychodzi mi do głowy
                              ale polecam się na przyszłość.kasia...a tak prywatnie z jakiego woj. jesteś?

• jagasz ;) 07.07.06, 12:09
                                Ja też jadę na Słowację do Nowej Leśnejwink

Dziękuję za porady

aga
                                • kasia9987 Re: ;) 07.07.06, 13:02
                                  a masz jakąś sprawdzoną kwaterę?
                              • spqr5 Re: kruszynka i inni 07.07.06, 12:11
                                Kasiu.

Co do cen kwater nie mogę się wypowiadać, raz , że ceny bardzo się zmieniają w
                                okresie zima, lato, sezon po sezonie.
                                Przeciętnie w lato to około 30 PLN.

Dużo informacji o cenach , kwaterach , parkach wodnych masz na stronie
                                WWW.poprad.sk [ jest po polsku]
                                Ja o Popradzie wiem mało, to miasto , jedne z większych na Słowacji, stolica
                                regionu , nie byłem zainteresowany, takie blokowisko jak dla mnie. Do
                                Tatralandii to około 1 godziny jazdy [ połowa autostradą ] , do beszenowej tyle
                                samo, liptowski Jan 5 minut krócej.

Ten szlak z wodospadem to ten który i ja polecałem wcześniej nazywa się biały
                                coś tam , ale to nie dla dzieci. Wejdź na stronę
                                www.slovenskyraj.sk/pl.html , zdjęcie na 1 stronie po prawej [ pani na
                                czerwono ] to ta trasa. Zaczyna się koło domków letniskowych , idziecie około
                                40 minut kanionem [ środkiem płynie strumień , leżą powalone drzewa – to park
                                narodowy ], czasami drabiny leżą jako mostki do przejścia strumienia którego
                                ściany robią się coraz wyższe a potem takie drabiny , czasami łańcuchy do
                                trzymania. To JEST TRASA JEDNOKIERUNKOWA , jak dziecko powie boje się to nic
                                nie da , musisz iść do końca , nie da się zawrócić, drabiny są tak ułożone , że
                                idąc powrotem możesz spaść, wraca się drogą asfaltową , ale są też inne proste
                                trasy , jedź do raju jest piękny.

Wcześniej pisałem o jaskiniach w raju. Też są na w/w stronie. Warto zobaczyć
                                Dobrzyńską i Lodową , Niedźwiedzią.

A na prywatne [ na pewno nikt postronny się nie dowie : ) ] pytanie - Katowice
                                • spqr5 Re: kruszynka i inni 07.07.06, 12:16
                                  Przypomniało mi się jeszcze jedno.

Na Słowacji jeden z programów telewizyjnych zanim zacznie nadawać „normalny”
                                  program pokazuje obraz z kamer rozmieszczonych w różnych miejscach o których
                                  pisałem, więc rano warto właczyć TV, będziesz widziała, gdzie w danym
                                  dniu ,warto się wybrać, jakie są warunki pogodowe.
                                  • kasia9987 Re: kruszynka i inni 07.07.06, 12:53
                                    dzięki za odpowiedzi! byłam dwa lata temu w Słowackim Raju i pamiętam ten
                                    szlak, rzeczywiście nie dla dzieci, ale od Smokowca też jest jakis szlak z
                                    wodospadem??? a może wzdłuż jakiegoś strumienia? sama nie wiem
                                    • spqr5 Re: kruszynka i inni 07.07.06, 13:43
                                      Jedź kolejką w Smokowcu [ tę jak tramwaj ] , jak wyjdziesz na górnej stacji
                                      podejdź do schroniska omiń go z prawej strony idź szlakiem do "najstarszego
                                      schroniska w Tatrach" piękna trasa obok strumienia i wodospady. Dziecko dojdzie
                                      spokojnie. Córka miała 2 latka jak tam chodziła.
                                      • spqr5 Re: kruszynka i inni 07.07.06, 13:50
                                        Hotele

Tatrzańska łomnica – Slovan , pod samym wyciągiem, plac zabaw obok, tor do
                                        łyżworolek obok., basen , sauna.
                                        Smokowiec – Belwedere basen
                                        Jasna – Repiska 500 m od jaskini swobody, basen, kompletna cisza, początek
                                        trasy pieszej na Chopok [ 5 godzin ]
                                        Junior Hotel pod wyciągiem na Chopok
                                      • kasia9987 Re: kruszynka i inni 07.07.06, 14:10
                                        właśnie o tym szlaku mi ktoś opowiadał...wielkie dzięki, a oprócz niego jakiś
                                        prosty i ciekawy szlak, tak żeby wjechać kolejką i zejść albo odwrotnie?
                                        • spqr5 Re: kruszynka i inni 07.07.06, 14:39
                                          Chopok.

Autem do Demanowskiej Doliny, auto na strzeżony parking przy hotelu Grand, 5
                                          minut spacerku do wyciągów na Chopok [ dowiedz się tylko który wyciąg w danym
                                          momencie jeździ - bo Jasna to raj dla narciarzy więc nie wszystkie wyciągi w
                                          lecie są czynne codziennie ] potem po kamiennych płytach idziesz z górnej
                                          stacji kolejki do schroniska [ Kamienne chata się nazywa - spacerek około 1
                                          godziny ]. To najwyższy szczyt Niskich Tatr więc widoki zapierają dech

Możesz też zostawić auto na dużym parkingu na początku doliny, jak jedziesz
                                          mijasz posterunek policji autostradowej, potem akademia wojskowa, potem z 2 km
                                          i są parkingi. Ścieszki spacerowe zaczynają się po lewej stronie drogi i można
                                          nimi dojść obok jaskiń aż na Chopok, ale to chyba wyprawa na 2 dni : ) bo około
                                          30 km, ale można podjechać autobusem 1 przystanek powyżej jaskini wolności i
                                          iśc na dół w stronę parkingu, ładna trasa, mostki, strumienie itp.

• mama_natalci Do: spgr5 07.07.06, 16:23
                                            Witam ponownie,
                                            Mam jesze jedna prosbe o informacje gdzie najlepiej przekroczyc granice? I czy
                                            w Demanowskiej Dolinie lub w okolicy sa miejsca gdzie mozna łowic rybki-,moj
                                            maz jest zapalonym wedkarzem.
                                            Dziekuje,
                                            Ania
                                            • spqr5 Re: Do: spgr5 08.07.06, 08:00
                                              >mama_natalci napisała:
                                              >Mam jesze jedna prosbe o informacje gdzie najlepiej przekroczyc granice?

Ale ja nie wiem skąd jedziesz. Napisz jakie miasto lub region to może będę mógł
                                              pomóc.
                                              • mama_natalci Re: Do: spgr5 09.07.06, 15:06
                                                Wita,

Bede jechac z warszawy.
                                                pozdrawiam.
                                                • s_p_q_r Re: Do: spgr5 10.07.06, 07:54
                                                  Witam serdecznie.

Proponuję taką trasę:
                                                  Z Warszawy do Łodzi dalej Częstochowa tu prosto : )
                                                  Za Siewierzem zjazd na S1 [ wschodnia obwodnica Śląska ] mało ruchu ominiesz
                                                  cały Śląsk
                                                  Drogą S1 dojechać do Tych
                                                  Z Tych do Bielsko Biała
                                                  Dalej już brak 4 pasmówki drogą do Żywca
                                                  Z Żywca do Zwardonia – granica ze Słowacją
                                                  Jedż do Cadca [ na stacji JET – 1 stacja po stronie SK – kup winietkę na
                                                  autostrady ]
                                                  Z Cadca na Żylinę droga dobra czasami 4 pasy
                                                  Dalej do Martin i prosto do Rużemberok.

I już jesteś na miejscu.

Najgorszy odcinek to Bielsko Biała – Zwardoń
                                                  Ostatnia stacja benzynowa po polskiej stronie [ BP w Żywcu ] będziecie
                                                  przejeżdżać koło niej.
                                                  Potem w Cadca JET. Ponieważ ceny są takie same to może lepiej w Cadca przy
                                                  okazji kupowania winietki.

Nie kupuj winietki na granicy, przepłacisz
    • janek9930 Re: okolice Popradu na Słowacji 07.07.06, 16:27
      Podaj e-mail albo odbierz mojego na gazecie a postaram ci sie jeszcze pomóc w
      sprawie Popradu i okolic. spgr5 podał ci juz ogrom wiadomosci ale ja mam
      jeszcze cos dla ciebie dokładniej z tego co pytasz czyli Popradu i okolic.
      Włącznie ze stronami kwater i innych atrakcji. Mam tez swoja ulubioną kwaterę.
      • iskra14 Dokument dla dziecka 08.07.06, 10:02
        Jaki jest wymagany dla 6-latka - paszport, dowód tymczasowy?
        • s_p_q_r Re: Dokument dla dziecka 08.07.06, 11:53
          Wydaje mi się, że zawsze lepiej mieć paszport dla dziecka.

Jeżeli dziecko wpiszesz do paszportu rodzica, to zawsze ten rodzic musi jechać
          z dzieckiem, to może stać się dużym utrudnieniem.

Ja wyrobiłem paszport córce jak miała 1 rok, w wieku 3 lat jak już wyglądała
          inaczej niż na zdjęciu to wymieniliśmy paszport, opłata jest niższa niż przy
          wyrabianiu nowego paszportu, płacisz tylko za lata już wykorzystane, a lata do
          przodu są opłacone przez ten stary paszport.

Córka teraz może jeżdzić np z dziadkami lub siostrą żony.
        • janek9930 Re: Dokument dla dziecka 08.07.06, 12:03
          WPIS do PASZPORTU lub PASZPORT. Cena 30 zł + znaczek 5 zł + 2 zdjęcia
          paszportowe. Czekanie ok. 3 tyg. Wybrać wniosek. Złożyć w obecności obojga
          rodziców. Wybrać w obecności jednego z rodziców i dziecka. Polecam paszport bo
          w tej samej cenie a moze wyjechać z jednym rodzicem lub nawet babcią. Przy
          wpisie musi wyjechac z obojgiem rodziców. ŻADEN WPIS DO DOWODU OSOBISTEGO nie
          uprawnia do wyjazdu dziecka za granicę nawet UE. Dowód osobisty nawet stary
          (książeczkowy) upoważnia do wyjazdu do krajów UE tylko dorosłych przy czym
          książeczkowy tylko do końca b.r. Pozdrawiam
        • kruszynka301 Re: Dokument dla dziecka 08.07.06, 12:10
          Radzę osobny paszport, dowód jest ważny tylko w UE (a czytałam opinie, że z dowodem tymczasowym mogą być problemy).
          Zdarzały się nam sytuacje, kiedy nie chcieli nas wpuścić na Słowację (raz nie mieliśmy książeczki dla pieska, innym razem znajomi nie mieli jeszcze paszportu dla 3-miesięcznego synka) - wtedy córeczka jechała po czekolady do sklepu z mężem, a ja zostawałam na granicy.

No i jeszcze jeden powód - na odprawach na lotnisku dziewczynki były bardzo dumne, kiedy SAME załatwiały formalności (wizę, pieczątki, kontrola bagażu)wink. Dzieci naprawdę cieszą się z posiadania tak ważnego dokumentu, jakim jest paszportwink.
          Sama zresztą pamiętam, jak ja się cieszyłam, będąc dzieckiemwink.
          • marzenawl Re: Dokument dla dziecka 13.07.06, 22:38
            hej,
            dziecko będzie miało problem z pzrekroczeniem granicy posiadając dowód osobisty?
            w ubiegłym roku dostaliśmy informacjw w urzędzie celnym, że potzrebny hest :
            dowód lub paszport lub wpis w paszporcie matki....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka