06.05.03, 10:02

Wybieramy się 4 osobową rodziną (2 dorosłych+5 latek+1,5 latek) nad Balaton.
Wiem już, że z dziećmi lepiej pojechać nad południowy brzeg. I to tyle......
Może są tu jakiś mamy, które nad Balatonem juz były i mogą polecić ośrodek
(chętnie miejsce, gdzie przybywają rodziny z dziećmi) i udzielić innych rad
dotyczących wyjazdu na Węgry? I czy to w ogóle dobry pomysł z tym
Balatonem????

Pozdrawiam serdecznie,
Katarzyna mama Bartka i Polusi
Obserwuj wątek
    • km14 Re: Balaton 06.05.03, 14:41
      Pomysł jest doskonały. Sama spędziłam tam większość wakacji mojego
      dzieciństwa...
      W duzym skrócie: ciepła i płytka (na południu) woda, czysta pomimo koloru
      (bardzo drobny piasek unosi się i zabarwia wodę na zielonkawo). Do tego pełna
      infrastruktura: prysznice na plażach, czyste (!!!) miejsca, gdzie można coś z
      dzićmi zjeść a samemu wypić smile. Ceny żywności takie, jak u nas, owoce dużo
      tańsze, jedzenie w restauracjach też. Gwarantowana pogoda i słońce.
      Najbardziej polecam wynajęcie domku letniskowego przez Interenet. Nie wiedzieć
      dlaczego najciekawsze oferty można znaleźć na stronach skierowanych do
      Niemców. Po prostu wstukaj w wyszukiwarkę Ungarn lub Plattensee i już. Nie
      polecam typowych wczasów wykupionych w polskich biurach podróży. Oferują dużo
      niższy standard i chyba dość dużo na tym zarabiają.
      Cudownym miejscem jest Balatonfured, Fonyod i Fonyodliget. Jeżeli lubicie
      miasto - Siófok. Na północnym brzegu przepiękne Badacsonyi i całkiem bliskie
      Heviz... Uuuh, już Wam zazdroszczę.
      Na pewno nie będziecie żałować.
      Pozdrawiam
      Kasia
      • kasia1303 Re: Balaton 06.05.03, 15:20
        Kasiu, dziękuję za odpowiedz. Słyszałam, ze właśnie miasto fonyod jest
        najbardziej polecane dla rodzin z dziecmi? Czy faktycznie coś specjalnego
        wyróżnia to miasteczko? I jaka może byc tam pogoda na przełomie czerwca/lipca?
        Będzie można już się kąpać?

Pozdrawiam,
        K.
    • rubi21 Re: Balaton 06.05.03, 18:20
      Nad Balatonem spędziłam prawie wszystkie wakacje w dzieciństwie. Teraz już dwa
      lata z rzędu byłam tam ze swoim dzieckiem i zawsze wybieramy Fonyod. Pierszy
      raz byłam jak synek miał pół roku, drugi raz półtora roku. W tym roku wybieramy
      sie tylko nad polskie morze ale tylko ze względu na zalecenia jodowe. W innym
      wypadku pojechałabym do Fonyodu. Miejscowość super, ale nie umiem powiedzieć
      czemu sie wyróżnia spośród tylu innych (kiedyś bywałam też w różnych innych i
      nie mają tego uroku), moze to właśnie specyficzny klimat, nastrój, naprawdę nie
      wiem. Oczywiście kwatery najdroższe w centrum, ale kilkanaście metrów dalej już
      taniej, a naprawde nie jest to daleko od Balatonu. Jeśli chcecie wiecej info,
      np. o opiece medycznej to piszcie na priv. Apa
      • emonika.25 Re: Balaton 08.05.03, 12:47
        Spędzaliśmy trzykrotnie wakacje nad Balatonem.Dwa razy bylismy w Balatonfenyes
        a ostatnio w Fonyod.Jeździliśmy ze znajomymi i wynajmowaliśmy cały domek.Ceny
        wynajmu domu w zeszłym roku w sezonie wynosiły ok70-100EU za dobę.Dla dzieci
        to istny raj,woda płytka, ciepła,bezpieczna. Jedyny minus to brak piasku na
        plaży, ale są do dyspozycji piaskownice i place zabaw.Na plażach pełne zaplecze
        gastronomiczne.Jeśli chcesz więcej informacji to pisz na priv
        Monika
    • joanna.pi Re: Balaton 07.07.03, 13:43
      I jak -udał się wyjazd nad Balaton?
      Ja również zastanawiam się nad takim wyjazdem. Ile godzin jedzie się z Polski,
      np. ile jechałoby się z Wrocławia? Czy można tam popływać na surfie ( no
      wiecie - zajęcie dla męża...wink Czy faktycznie jest tam tak ciepło i miło jak
      wszyscy mówią? I jak przez internet mozna załatwić ten domek? Może ktoś mógłby
      podpowiedzieć jakis adres internetowy.
      Będę bardzo wdzęczna za informacje ( przepraszam za ten natłok pytań....)
      Joanna
      • km14 Re: Balaton 08.07.03, 15:28
        Proponuję www.happy-balaton.hu
        Sama z niego skorzystam, już za dwa tygodnie jadę do Keszthely. Ładny dom dla
        3 rodzin z dziećmi kosztuje w sezonie ok. 600-700 Euro na tydzień.
        Wbrew adresowi strony biuro Happy Balaton mieści się w Monachium, jakość usług
        jest więc - choć przykro to mówić - nieco bardziej pewna niż tych kupowanych w
        Polsce.
        Polecam!
        Kasia
    • kasia1303 Re: Balaton 08.07.03, 16:43
      Po wielu naradach ze znajomymi zdecydowaliśmy się pojechać do Chorwacji! Było
      wspaniale, słońce, ciepła, czysta woda, przyjaźni ludzie. Już planujemy
      przyszłe wakacje. Oczywiście w Chorwacji.....

Pozdrawiam,
      Kasia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka