Dodaj do ulubionych

Nosidło turystyczne a samolot - pytanie

16.07.08, 20:16
Jak myślicie, czy zamiast wózka mogę wziąć ze sobą "prawie" na pokład nosidło
turystyczne??.. nie będę brała wózka w ogóle, a nosidła z kolei nie chciałabym
nadawać jako "nadbagaż".. macie w tym temacie doświadczenie?
Dzwoniłam do LOT-u i trafiłam na jakąś opryskliwą panienkę z BOK-u, która nie
wiedziała o co pytam tongue_out, więc nie znam odpowiedzi...
Obserwuj wątek
    • mal_art Re: Nosidło turystyczne a samolot - pytanie 17.07.08, 08:29
      Oczywiście że możesz! O ile mi wiadomo, na pokład możesz zabrać jedną sztukę
      osprzętu dziecięcego (albo wózek, albo fotelik samochodowy, albo nosidło typu
      górskie, na plecy, nosidełko na brzuch się w to nie wlicza). To nie sprawa linii
      lotniczych czego z tych rzeczy będziesz potrzebować.
      Ja na pewno przewoziłam nosidełka, raz Aeroflotem a raz Condorem, nigdy nie było
      najmniejszych problemów.
      • ludolphine Re: Nosidło turystyczne a samolot - pytanie 17.07.08, 21:21
        A ja musialam na bagaz nadawac w Rianairze... Dziecko ponad 2 lata
        (choc niewiele).
        • mal_art Re: Nosidło turystyczne a samolot - pytanie 18.07.08, 09:42
          No tak - ja podróżowałam z infantem i tylko takim dzieciom (do 2 lat, podobno na
          niektórych liniach do 3) przysługuje ten przywilej.
          • justyna_w Re: Nosidło turystyczne a samolot - pytanie 18.07.08, 14:44
            Ja też jadę z 18 m-czna córka.. tylko jeszcze nie wiem jak się na to
            zapatruje LOT. W zeszłym roku moja szwagierka leciała do Australii i
            bez problemu mogli wziąć i nosidło i wózek dla córki.. tylko, że oni
            korzystali z innych linii lotniczych..
            • mal_art Re: Nosidło turystyczne a samolot - pytanie 18.07.08, 16:15
              Skoro maluch ma poniżej 2 lat, to na pewno możesz wziąć ze sobą jako jego bagaż
              przynajmniej jedno, to jest albo wózek albo nosidło. A drugie może uda się
              dopchnąć jakoś do bagażu głównego?
    • thaigirl Re: Nosidło turystyczne a samolot - pytanie 23.07.08, 10:11
      Justyna, ale nosidło jest chyba takie w mirę elsatyczne, prawda? w
      razie czego możesz je wepchnąć bo bagażu podręcznego?
      ja bym się wogóle nie stresowała tym, że będę mieć nosidło tylko od
      razu właziła z tym na pokład.

A i jeszcze kiedys lecielismy z 8mies dzieckiem w foteliku
      samochodowym. Nikt nie robił problemu - dostaliśmy nawet osobne
      miesjce dla fotelika. Co prawda przy check in-ie powiedziano nam że
      jest trcohe wolnych miejsc dlatego możemy dostać jeszcze jedno
      miejsce specjalnie na fotelik. I lecieliśmy air europa - to cos w
      rodzaju low cost-a.
      • justyna_w Re: Nosidło turystyczne a samolot - pytanie 23.07.08, 10:23
        Nosidło aż tak bardzo elastyczne nie jest, bo jednak zajmuje trochę
        miejsca i raczej do bagażu podręcznego się nie zmieści smile Chyba
        zaryzukuję i wezmę go po prostu ze sobą na pokład i już.. najwyżej
        mnie odeślą smile

Dzięki za odzew smile
        • widosna Re: Nosidło turystyczne a samolot - pytanie 03.08.08, 22:55
          chcę zrobić dokładnie to samo. Wózek zostawiam w domu a na 2-tygodniowe wakacje
          w Turcji zabrać nosidło turystyczne (alpinusa). Niech no tylko zwrócą mi uwagę!
          Mam zamiar bez ceregieli zabrać na pokład zamiast wózka.
          • mal_art Re: Nosidło turystyczne a samolot - pytanie 04.08.08, 14:42
            Spokojnie - uda się na pewno. Jedną sztukę sprzętu dziecinnego wziąć można na
            pewno, a to już Wasza sprawa, czy wolicie nosidło, wózek czy fotelik. Problem
            byłby, gdyby ktoś chciał wziąć naraz wszystkie te trzy rzeczy.
            • acek2004 Re: Nosidło turystyczne a samolot - pytanie 12.08.08, 11:23
              mal_art, nie wprowadzaj ludzi w blad smile

zadnej z tych rzeczcy na poklad nei beda mogli wziac, bagaz podreczny ma
              okreslone przepisami wymiary, a pzoa tym, to nie bardzo widze, gdzei przy pelym
              samolocie bedzie stal wozek?? czy tez fotelik ?? samolot to nie autobus. W
              przypadku malych dzieci (chyba do 8 kg) line lotnicze dysponuja specjalnie
              przyczepianymi lozeczkami w ktorcyh mozna takeigo malucha polozyc. Jesli chdoi o
              foteliki to najczesciej musza to byc okreslone modele, kompatybilne z fotalami
              lorniczymi, chodzi o bezpieczne zamocowanie ich.

Wszystkie rzeczy typu wuzek, nosidlo oddaje sie bezposredno przed wejsciem na
              poklad samolotu i odbiera zaraz po wyladowaniau ejszcze na plycie lotniska..

pozdr
              acek
              • mal_art Re: Nosidło turystyczne a samolot - pytanie 12.08.08, 12:37
                Jeśli siedzi się w pierwszym rzędzie to i na pokład można zabrać, wtedy
                szczególnie przydaje się fotelik. A jeśli nie, to pytanie w pierwszym poście
                było "prawie na pokład", tuż przed wejściem się oddaje. I wszystko jedno czy ma
                się fotelik, wózek czy nosidło, infantowi przysługuje jedna sztuka bagażu. Takie
                są moje informacje, może tak było w tych liniach, którymi ja latałam, a w innych
                inaczej?
                • acek2004 Re: Nosidło turystyczne a samolot - pytanie 12.08.08, 14:10
                  wlasnie siedzialem w pierwszym rzedzie z rodzina, i jesli nie masz wykupionego
                  miejsca dla dziecka ponizej 2 lat to nie bardzo sobie wyobrazam gdzie ten
                  fotelik trzymac ?? na kolanach ??

a

• mal_art Re: Nosidło turystyczne a samolot - pytanie 12.08.08, 20:19
                    Może zależy to od typu samolotu, nie pamiętam dokładnie typu boeinga, ale trzy
                    razy leciałam takim, który między pierwszym rzędem economy a ścianką działową ma
                    tyyyle miejsca, że i słoń by sie zmieścił wink, no może przesadzam, ale mieściło
                    się swobodnie np. rozkładane łóżeczko wieszane na ścianie, a w jednym przypadku
                    widziałam rodzinę z fotelikiem samochodowym, która właśnie w tym miejscu tenże
                    fotelik umieściła. Zresztą fotelik-kołyska zmieściłby się pewnie i w schowku nad
                    głową, chociaż tego manewru nie próbowałam przeprowadzić. Na pewno warto zapytać
                    w samych liniach lotniczych, bo każde mogą rządzić się nieco innymi przepisami,
                    ale nie widzę powodu, dla którego miałyby nie pozwalać zabierać przynajmniej na
                    płytę lotniska fotelika lub nosidełka zamiast wózka, w końcu rodzice sami
                    wiedzą, który sprzęt najbardziej przyda im się na miejscu.
    • kajak75 Re: Nosidło turystyczne a samolot - pytanie 17.08.08, 02:21
      niedawno lecialam z 2,5 letnia corka. Bez problemu, mimo kompletu pasazerow
      wnieslismy nosidlo na poklad. Teoretycznie nosidlo albo fotelik albo wozek
      przysluguje tylko infantom.
      Jednak nosidlo na pokladzie - przy bezposrednim rejsie nie bylo mi potrzebne, a
      nawet zawadzalo. Do tego nie zmiescilo sie juz w luku nad glowa i musielismy
      upychac je pod fotel. Gdybym miala jakis pokrowiec w drodze powrotnej nadalabym
      je na bagaz. Z tym, ze moja corka jest juz niezlym piechurem, a nosidlo jest nam
      potrzebne na dluzsze wycieczki. Dla dziecka, ktore jeszcze slabo sie
      przemieszcza zdecydowanie wzielabym jakas najprostsza chuste.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka