toptangram 24.05.09, 08:07 Witam, planujemy urlop gdzieś zagranicą z rocznym dzieckiem. Gdzie warto poleciać, jaki hotel wybrac ? Moze w Turcji ? Tam nas jeszcze nie bylo. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jelyfish Re: Zagranica z roczniakiem - gdzie warto ? 25.05.09, 09:37 Turcja jak najbardziej ok. Polecam, byłam rok temu z 4-latką, było także mnóstwo rodzin z mniejszymi dziećmi (nawet niemowlętami). Byliśmy w hotelu Venus w Side. Odpowiedz Link Zgłoś
rjvja Re: Zagranica z roczniakiem - gdzie warto ? 27.05.09, 16:46 W Turcji może byc roczniakowi trochę gorąco, ale to kwestia indywidualna. My z 1,5 rocznym szkrabem zdecydowaliśmy sie na Teneryfę (o wiele łagodniejszy klimat) i hotel Jacaranda. Odpowiedz Link Zgłoś
ibiza777 Re: Zagranica z roczniakiem - gdzie warto ? 27.05.09, 17:16 my lecimy w czerwcu na Majorkę z 15 m córeczką. Odpowiedz Link Zgłoś
anna.pl.se Re: Zagranica z roczniakiem - gdzie warto ? 27.05.09, 19:32 My też ciągle nie możemy się zdecydować,ale Turcja i kraje arabskie odpadły,bierzemy pod uwagę Hiszpanię,Portugalię lub Rodos.A może Włochy?No właśnie co sądzicie?Gdzie warto z takim maluchem?Nie chcemy spędzić całego urlopu na plaży czy w basenie,chętnie pozwiedzamy,ale nie miejsca typu Olimp w Grecjiraczej interesuje nas oceanarium tak aby maluch miał uciechę Odpowiedz Link Zgłoś
ibiza777 Re: Zagranica z roczniakiem - gdzie warto ? 27.05.09, 20:16 Ja bym wybrała właśnie Majorkę, możesz pojechać z dzieckiem do Marinelandu na pokaz delfinów, fok i papug www.marineland.es/common/popup_marineland_ok.php albo do zoo safari. Można wypożyczyć samochód i objechać całą wyspę, albo wybrać się do Palmy ) Odpowiedz Link Zgłoś
ibiza777 Re: Zagranica z roczniakiem - gdzie warto ? 27.05.09, 20:21 Aha i Marineland znajduję się w miejscowości Magaluff, a w miejscowości Playa de Palma jest akwarium www.trivago.pl/playa-de-palma-31709/zoo-akwarium/palma-aquarium-197766/fotki/x20 Odpowiedz Link Zgłoś
kinder0610 Re: Zagranica z roczniakiem - gdzie warto ? 27.05.09, 22:45 Roczne dziecko raczej nie będzie zainteresowane zwiedzaniem. Moje 18 miesięczne na wycieczce do safari park najbardziej zainteresowane było traktorem. Za to zachwycone było wesołym miasteczkiem. Z 11 miesięcznym byłam we Włoszech w okolicach Wenecji - największą atrakcją dla szkraba była plaża i basen - generalnie woda. Włochy przyjazne dzieciom a i pogoda fajna Odpowiedz Link Zgłoś
lucia77 Re: Zagranica z roczniakiem - gdzie warto ? 27.05.09, 23:44 Moze Grecja ? albo Hiszpania ale jak dla mnie super z malymi dziecmi jest w Turcji Odpowiedz Link Zgłoś
anna.pl.se Re: Zagranica z roczniak 28.05.09, 12:55 A podpowie ktoś ile zabrać pieniążków?Na wydatki typu zwiedzanie,pamiątki,kawa,lody, z posiłków raczej tylko lunch-wczasy chcemy wykupić ze śniadaniami i obiadokolacjami.Dodam,że nie umiemy na wczasach oszczędzać...niestety... Odpowiedz Link Zgłoś
ibiza777 Re: Zagranica z roczniak 28.05.09, 15:09 My na tydz bierzemy 500 euro, ale nastawiam się na drobne zakupy ) Odpowiedz Link Zgłoś
christoph33 Re: Zagranica z roczniakiem - gdzie warto ? 31.05.09, 22:08 Turcja z rocznym dzieckiem - masakra, odradzam. My byliśmy swego czasu jeszcze bez dziecka w alanyi na przełomie lipca i sierpnia. W nocy 25 stopni, w dzień...38st i wilgotność 90%. Lepiej z takim maluchem jechać w łagodniejszy klimat - Chorwacja, ale tam znowu kamienie na plaży , północna grecja lub tak jak my w tym roku z naszym dwulatkiem - costa brava w czerwcu. Odpowiedz Link Zgłoś
neti74 Re: Zagranica z roczniakiem - gdzie warto ? 01.06.09, 00:24 Witam, my z naszymi facecikami (rok z małym hakiem i 4,5 roku) jedziemy do Chorwacji, pod Split. Jedziemy co prawda w ciemno, ale w 2 razy wypróbowane już miejsce. Żałujemy tylko że w tym roku jedziemy sami, bo znajomi nie moga, a jak wiadomo, podstawa udanego wyjazdu z dziećmi to zapewnienie tymże dzieciom towarzystwa rówieśników (mam na myśli starsze dzieci, od 3 w górę) A jedziemy już w najbliższą sobotę. Chorwacja jest super jeśli chodzi o wyjazdy z dziećmi. Po pierwsze świetny klimat, a po drugie fantastyczna trasa - z Katowic do Splitu ok. 13 godz z króciutkimi postojami. Odpowiedz Link Zgłoś
kacpercio1 DO NETI74 pilne 01.06.09, 10:40 Witam serdecznieBardzo mnie zachęciłaś do chorwacji (choć mamy zaplanowaną Łebę ale plany zawsze można zmienić Mam kilka pytań: 1.Czy tam na miejscu jadąc w ciemno koniec czerwca jest szansa bezproblemu dostać noclegi? z rocznym synkiem ciężko byłoby chodzic od domu do domu i od domu do domu.. .... 2.Jakie są ceny noclegów? Powiedzmy 7dni? Orientacyjnie.. 3.W Splicie jaka jest plaża? 4.Jak z posiłkami dla małych dzieci? Ogólnie w Chorwacji byliśmy z mężem w Podgorze- byliśmy bardzo zadowoleni.Bardzo proszę o odpowiedź i ewentualny (jeśli mogę prosić) kontakt na gazetowego maila. Pozdrawiam serdecznie)))) Odpowiedz Link Zgłoś
christoph33 Re: DO NETI74 pilne 01.06.09, 11:12 Witaj kacpercio1! Tym razem nie o Łebie a o Chorwacji (widzę, że nasze ubiegłoroczne temperatury w Łebie Cię odstraszają. Wprawdzie my w tm roku Hiszpania ale jesteśmy zakochani w Croatii - Byliśmy tam 4 razy. Sam Split to duże miasto i z plażami nie bardzo. Z mojego doświadczenia to najlepsza - Riviera Makarska (na południe od Splitu). Jeżeli nie przeszkadza Ci gwar to zdecydowanie najlepsza miejscowość - MAKARSKA!!! Piękne widoki i najlepsza plaża - drobny żwirek, mnóstwo atrakcji, no i ....turystów Z mniejszych miejscowoći fajne są Baśka Voda, Omiś, Tućepi. Z tym 13 godzinnym przejazdem z Katowic do Splitu i małym dzieckiem to trochę przesada. My mieszkamy w Zabrzu i tak 16 godzin jazdy. Jest wiele kontaktów z gospodarzami kwater w necie. Jednak nasi znajomi jeżdżą zawsz w ciemno i nie mają problemów. Apartamenty dwupokojowe z kuchnią i łazienką w cenach od 45-70 euro za dzień. Nie zastanawiaj się nad Łebą - tylko Chorwacja!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kacpercio1 Re: DO NETI74 pilne 01.06.09, 19:32 Witam tak nie ukrywam trochę mnie odstraszyły A poczytałam sobie na forum o cenach noclegów i wcale nie droższe od cen polskich miejscowości! No droga droższa zamiast 300zł - 1000zł. Dlatego jeszcze się zastanawiamy mąż woli na 1 raz z synkiem Łebę ja Chorwację Się okaże gdzie pojedziemy Bardzo dziękuję za poradę w sprawie Splitu. Słyszałam że Makarska piękna my byliśmy w Podgorze 2 lata temu.Byłam zachwycona! Piękne morze,super pogoda,widoki-boskie, wyspy urokliwe, plaża mogłaby byc szersza i piaszczysta- no ale wszystkiego nie można mieć pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
neti74 Do kacpercio1 01.06.09, 20:55 Przepraszam dopiero teraz weszłam na forum To spróbuję chronologicznie odpowiedzieć: 1. Pod koniec czerwca to już jest sezon, więc nie jestem pewna czy tak szybko i bez szukania znaleźlibyście nocleg. My jedziemy w sobotę, jeszcze przed sezonem, więc myślę że będzie pusto, bo o tej porze czerwca już byliśmy raz. 2. Trudno mi powiedziec, jakie są ceny obecnie, ale 2 lata temu za dwuosobowy apartament (czyli pokoj z aneksem kuchennym i łazienka), balkonem w apartamencie na samej plaży placiliśmy 50 Euro (za pokoj, nie za osobe) 3. Nie wiem jaka plaża jest w Splicie, bo mieszkaliśmy 8 km za Splitem, w maleńkiej miejscowości. Plaża była żwirowo-kamienista. 4. Posiłki mieliśmy we własnym zakresie. Można było gotować w pokoju, bo aneks w pełni wyposażony, można było się niedrogo stołować w knajpkach na plaży. A jeśli chodzi o maluszki, gdy pierwszy raz tam byliśmy, nasz starszy syn miał 11 miesięcy, więc sprawdziły się obiadki ze słoiczków przywiezione z Polski. Teraz młodszy ma 14 miesięcy i będzie podobnie. W razie jakichkolwiek pytań, możesz się ze mną skontaktować na qanita@interia.pl Gazetową pocztę sprawdzam od przypadku do przypadku Pozdrawiam anita Odpowiedz Link Zgłoś
ws2222 Re: Zagranica z roczniakiem - gdzie warto ? 01.06.09, 14:27 Cała interesująca Was wiedza o Chorwacji na forum Chorwacja Odpowiedz Link Zgłoś
kontaminacja Re: Zagranica z roczniakiem - gdzie warto ? 04.06.09, 16:47 Na wyspie Brac, kolo Splitu, jest piaszczysta plaza. Miejscowosc Supetar. Odpowiedz Link Zgłoś